10. september je dan, ko nas spomnijo na izgubljena življenja zaradi samomora

Uredništvo, 10. september 2020.

Vsak dan zaradi samomora v Sloveniji ugasne vsaj eno življenje. V letu 2019 je zaradi samomora umrlo 394 oseb. Podobno visoke številke so tudi v svetu in samomor je vsako leto med 20. vodilnimi vzroki umrljivosti na svetu.

Samomorilno vedenje lahko prizadene vsakogar od nas ali naših bližnjih. Ne glede na starost, je samomor vsako leto med 20. vodilnimi vzroki umrljivosti na svetu.

Zaradi samomora vsako leto umre več kot 800 000 ljudi. Kar pomeni, da se vsakih 40 sekund zgodi en samomor. V Sloveniji je v letu 2019 zaradi samomora umrlo 394 oseb.

Smrti zaradi samomora lahko preprečujemo in pri tem lahko sodeluje vsakdo

To odraža tudi vodilno sporočilo svetovnega dneva preprečevanja samomora. Letos že tretjič zapored poteka pod geslom »Skupaj«. Geslo izpostavlja najbolj pomemben del učinkovitega preprečevanja samomora – sodelovanje in povezovanje. Nacionalni Inštitut za javno zdravje (NIJZ), Slovenski center za raziskovanje samomora na Inštitutu Andreja Marušiča Univerze na Primorskem (UP IAM), Slovensko združenje za preprečevanje samomora, Center za psihološko svetovanje Posvet in Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija zato vabijo, da se v času od 10. septembra do 10. oktobra pridružite kolesarski akciji »Prekolesarimo svet«.

Sodelujoči iz celega sveta skušajo tudi letos uresničiti izziv, da bi z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov. Toliko znaša obseg Zemlje. Ker je bila akcija v preteklih letih zelo uspešna tudi v Sloveniji, se ji pridružujemo že sedmo leto zapored. Namen akcije je razširjati zavedanje, da je samomor velik javnozdravstveni problem, da ga lahko preprečujemo, in obenem vzpodbujati druženje in povezovanje med ljudmi. 

Poleg ozaveščanja so potrebne tudi konkretne aktivnosti

Ob letošnjem svetovnem dnevu tudi v Ozari Slovenija, Nacionalnem združenju za kakovost življenja, napovedujejo povečane aktvnosti.

Mag. Bogdan Dobnik iz OZARE, pojasnjuje: »Tudi letos nadaljujemo z izvajanjem preventivnih aktivnosti, namenjenih preprečevanju samomora in prepoznavanju depresije. V mesecu oktobru bomo predstavili aplikacijo za mobilne telefone. Namenjena bo vsem, ki se soočajo z depresivnimi simptomi in tesnobnostjo ter iščejo poti za izboljšanje svojega lastnega duševnega zdravja. Zavedamo se, da je ravno neprepoznana in nezdravljena depresija še vedno eden izmed najpogostejših vzrokov za samomor. Kar 70 odstotkov ljudi, ki naredi samomor, trpi zaradi depresije in prav samomor je glavni vzrok prezgodnje smrti pri ljudeh z depresijo. S pomočjo aplikacije bodo lahko uporabniki opravili samo-oceno svojega duševnega stanja, pridobljeno oceno pa delili s svojimi zdravniki, kliničnimi psihologi in ostalimi strokovnjaki s področja duševnega zdravja. Aplikacija bo vsebovala več nasvetov in praktičnih vaj, ki jim bodo pomagali razumeti ozadje njihovih težav ter pripomogli k njihovem reševanju«.

Kaj pa svojci umrlih

Vsak samomor tako ali drugače prizadene veliko število oseb, ki so posameznika, ki je umrl zaradi samomora, poznali ali si bili z njim blizu. Žalujoči so po samomoru bližnjega še posebej ogrožena a žal velikokrat spregledana skupina. Vsako leto jih je v Sloveniji vsaj 2.500 in na njih se pogosto pozabi.

Mag. Bogdan Dobnik iz OZARE izpostavlja: »V sodelovanju z Zavodom Med.Over.Net, Inštitutom Rahločutnost ter Zavodom Pogreb ni tabu, bomo tudi letos obeležili mednarodni dan solidarnosti z družinami, ki jih je prizadel samomor njihovega člana. V dneh okoli 21. novembra, ko bodo na pobudo Ameriškega združenja za preprečevanja samomora potekale številne aktivnosti po celem svetu, bo organiziran dogodek z naslovom »U P A N J E: pomoč in  podpora družini po travmatični izgubi bližnjega zaradi samomora«. Z dogodkom želijo osvetliti varovalne in rizične dejavnike za kratkoročne in dolgoročne posledice travmatične izgube bližnjega zaradi samomora«.

V znak solidarnosti z vsemi, ki jih je samomor prizadel, so v Sloveniji že drugo letos zapored med različne javnosti in akterje razdelili rumeno-oranžno pentljico. Rumeno oranžna pentlja je mednarodni simbol za zavedanje, da je samomor velik javno zdravstveni problem. Je tudi izraz sočutja do vseh, ki so zaradi samomora koga izgubili.

Vabljeni, da jo pripnete in izrazite sočutje.

vir: https://www.nijz.si, https://zavod.over.net

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,312
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več