10 navad, ki bodo okrepile vaš odnos z otrokom

Vsi hrepenimo po trenutkih s svojimi otroki, ki nam sedejo v srce.

Povezanost je pomembna tako za starše kot tudi otroke. Ko je odnos trden, v zameno prejmemo, kolikor v sam odnos tudi vložimo. To je tisto, zaradi česar je starševstvo vredno prav vsakega žrtvovanja.

Prav ta povezava je razlog, da otroci upoštevajo pravila staršev. Zakaj? Otroci, ki so tesno povezani s starši, si želijo sodelovati, če le lahko. Še vedno se bodo odzivali kot otroci, saj bodo njihova čustva velikokrat preplavila razum. Vendar, če vam bodo zaupali, da jih razumete in boste na njihovi strani, bodo motivirani ter bodo sledili vašim napotkom.

Strokovnjaki pravijo, da potrebujemo pet pozitivnih interakcij na eno negativno, da bi ohranili zdrav odnos. Ker veliko časa posvetimo temu, da vodimo otroke, to je, popravljamo, opominjamo, kritiziramo, včasih kričimo, je pomembno, da zagotovimo petkrat več časa pozitivnim interakcijam.

Ampak, … Smo samo ljudje. Pridejo dnevi, ko lahko zadovoljimo le osnovne potrebe otrok in niso prav nič junaški. Nahranimo jih, okopamo, skušamo ohranjati spodbuden ton in jih spravimo spat. In tako spet naslednji dan.

Starševstvo je najtežja naloga, ki jo običajno igramo v prostem času, po tem, ko smo bili cel dan ločeni od otrok. Edini način, da boste z otrokom tesno povezani, je, da zgradite močno vez na osnovi dnevnih navad. Navad, ki naj postanejo dnevna rutina in s katerimi se ne boste prav nič zamudili, spremenijo pa lahko vaše življenje.

1. 12 objemov na dan (ali fizične povezanosti)

Družinska terapevtka Virginia Satir je rekla: »Za preživetje potrebujemo 4 objeme dnevno, za ohranjanje odnosov 8, za rast pa 12.«

Naj bosta objem in poljub otroku prva stvar, ki jo naredite zjutraj, in zadnja preden zaspi. Objemite ga pred odhodom, zopet ob snidenju, ko se vrnete iz službe in še nekajkrat vmes. Božajte ga po laseh, hrbtu, masirajte ramena. Vedno ga glejte v oči in se pogosto nasmejte. Nasmeh je dotik posebne vrste, ki poboža dušo. Težje je pri najstnikih, kjer boste morali vložiti več truda, da bi izvedeli, kaj vse se je zgodilo čez dan. Pripravite prigrizke in pijačo, usedite se skupaj in nežno drsajte ob otrokova stopala. Ne boste verjeli, kako čudežno deluje to dejanje.

2. Igrajte se

Če se veliko smejete, stimulirate endorfine in oksitocin pri sebi in otroku. Če se smejete na glas vsak dan, tako pomagate otroku, da »presmeji« strahove in vznemirjenost, ki bi ga sicer »zablokirali. Z malce humorja boste otroka spodbudili, da sodeluje z vami. Kaj se sliši boljše? »Pojej že zajtrk!« ali »Opica mala, zajtrk je na mizi.« ali Poglej, pikapolonice so na tvoji ovseni kaši.«

3. Ko ste z otrokom, pozabite na telefon in računalnik

Otrok si bo za celo življenje zapomnil, da ste zaradi njega izklopili telefon ter mu prisluhnili. Med vožnjo lahko utišate radio in tako otroka povabite k pogovoru. Ker ni očesnega stika, se ljudje lažje odpremo. To lahko storite tudi, ko niste v avtu, zato otroka večkrat povabite, da vam sede v naročje in začnite pogovor.

4. Z otrokom bodite povezani

Ker otroci težje prehajajo iz ene stvari na drugo, je pomembno, da z njim vzpostavite očesni stik, ga pokličete po imenu ter se na ta način povežete. Nato ga malo nasmejte in se prepričajte, da ima moč, da naredi preskok.

5. Vzemite si čas, ena na ena, z vsakim od otrok

Čas načrtujte tako, da boste z vsakim od otrok preživeli 15 minut na dan. En dan počnite, kar si želite vi, naslednji kar si želi otrok. Naj bo to čas, ko otroku pokažete ljubezen, veselje.

6. Čustva, dobrodošla!

Včasih je neprijetno. Toda vaš otrok se more naučiti izražati čustva, če ne bodo čustva vodila njega. Poleg tega je to dobra priložnost, da se otrok sooči s težavo, kar vaju bo zbližalo. Bodite sočutni in naj vas ne vodi jeza. Bodite pripravljeni na solze, ki se običajno skrivajo za jezo in strahovi. Ves čas imejte v mislih to, da vam otrok toliko zaupa, da joka pred vami. Dajte mu občutek, da čutite njegovo bolečino. Tako se bo počutil sproščeno, vajin odnos pa bo boljši. Da, to je težko. Obvladovanje svojih čustev pred otrokovimi izbruhi je ena najtežjih nalog. Pa vendar, ravno v tem je čar starševstva.

7. Imejte posluh in razvijajte empatijo

Poslušanje je osnova, da se z otrokom povežete. Razen besed, s katerimi pokažete navdušenje, zanimanje, kot so »Uuuaauu! …. Kaj res …?…. Kako si se ti počutil/a ob tem? ….Povej mi več!«, se raje ugriznite v jezik, kot da prekinete izpoved.

Če se vživite v otroka, mu s tem zagotovite, da ga razumete in spoštujete, ter iščete ugodno rešitev za oba. S tem ko se boste vživeli v otrokova čustva, boste razumeli tudi razloge za vedenje, ki bi vas sicer spravilo ob pamet. Hkrati pa boste obvladovali svoja čustva tudi v trenutkih, ko je vaše potrpljenje že na robu.

8. Ustavite se in uživajte v trenutku

Naučite otroka, da uživa v trenutku. Kljub natrpanemu urniku si lahko vzamete nekaj časa in uživati v vsaki stvari, ki jo počnete z otrokom. Če pripravljate sadni napitek, povabite otroka, da povoha jagode, preden jih stresete v mešalnik. Kar tako, brez razloga, ga stisnite k sebi in povonjajte njegove lase, kožo. Pogosto ga poglejte v oči in mu dajte občutek, da ste tukaj z njim.

9. Trenutki pred spanjem so pomembni

Z otrokom se dogovorite, da odide v posteljo malo prej, ter da ga boste, preden zaspi, prišli še na kratek klepet v temi. Zanimivo je, kako se otroci pred spanjem odprejo in zaupajo težave. Prisluhnite in poslušajte. Težave tisti trenutek verjetno ne boste rešili, lahko pa vaša topla beseda otroku, da občutek varnosti, da se bo vse uredilo. In ne pozabite naslednji dan vprašati, ali je kaj novega s to zadevo. Naj to postane vsakodnevna navada, še posebej najstniki imajo navado, da se odprejo šele pozno zvečer.

10. Bodite tu!

Večina od nas je le na pol prisotna. Otrok ima le 900 tednov otroštva, ko po navadi odide od doma. Leta bežijo in še preden se boste zavedeli, a ne bo več v domači hiši. Ko ste v stiku z otrokom, bodite prisotni 100 odstotno. Vedno to ne bo mogoče, če pa se boste zavestno potrudili nekajkrat na dan, bo sčasoma to postala navada, ki se je boste veselili in bo vse ostalo nepomembno.

Vir: Psychology Today

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
85,744
12.05.2021. ob 13:12
45,789
24.06.2021. ob 22:15
15,862
23.10.2020. ob 12:27
Preberi več