10 nasvetov za preprečevanje težav v meni

Klimakterij (mena) je naravno obdobje v življenju ženske, v katerem hormonska aktivnost jajčnikov postopoma slabi.

Klimakterij (mena) je naravno obdobje v življenju ženske, v katerem hormonska aktivnost jajčnikov postopoma slabi. Obdobje traja od nekaj let pred zadnjo menstruacijo do približno enega leta po menopavzi, ki predstavlja zadnjo menstruacijo v življenju ženske, njen začetek pa se določa za nazaj, ko ženska najmanj eno leto ni imela menstruacije.

Danes ženske v obdobju klimakterija preživimo pomemben del svojega življenja. S težavami značilnimi za klimakterij se srečujemo, ko smo še polno obremenjene tako na delovnem mestu, kot tudi doma.

Klimakterične težave nastopijo v starostnem obdobju od 45 do 60 let (najpogosteje okrog 51. leta). Pri približno 70 % žensk so klimakterični simptomi blagi ali zmerni, ostalim pa klimakterične težave povzročajo hude težave.

Med najbolj značilne in najpogostejše simptome klimakterija spadajo navali vročine, ki se pojavijo lahko tudi do desetkrat ali dvajsetkrat na dan in običajno trajajo nekaj minut, lahko jim sledi naval znojenja in mrzlice, nočno potenje, motnje spanja, potrtost, razdražljivost, tesnoba, glavoboli, utrujenost, motnje koncentracije, motnje v delovanju sečil.

Pojavnost in izrazitost klimakteričnih simptomov nista zgolj posledica hormonskega neravnovesja, odločilen vpliv na počutje ženske v tem obdobju imajo tudi socialni in kulturni dejavniki ter družinska obremenitev. Veliko pa lahko za dobro počutje v klimakteriju  naredi ženska sama, če se odloči za zdrav življenjski slog.

Menopavza lahko pomeni nekakšno prelomnico v življenju ženske tako na telesni kot na duševni ravni. Ženska vstopi v drugo polovico življenja, sooča se s pospešenimi starostnimi spremembami svojega telesa in s pešanjem umskih zmogljivosti.

Te očitne zunanje spremembe in tudi subjektivne težave pa so lahko spodbuda, da se odloči za korenito spremembo življenjskega sloga, ki ji pomaga ne le pri lajšanju klimakteričnih težav, ampak tudi izboljša zdravje in počutje.

Nekaj nasvetov kako si lahko pomagamo sami

  1. Izogibajmo se hrani in pijači, ki spodbujajo vročinske oblive. Pogosto so to kofein, alkoholne pijače,  vroče pijače in močne začimbe.
  2. Omejimo uživanje prečiščenih ogljikovih hidratov, soli in nasičenih maščobnih kislin.
  3. Poskrbimo za uravnoteženo prehrano s polnovrednimi živili, sadjem in zelenjavo.
  4. Prehrana naj bo bogata z vitamini, minerali in nenasičenimi maščobnimi kislinami: antioksidanti (selen, cink, vitamin C, vitamin E), vitamini skupine B, vitamin A, vitamin D, kalcij, magnezij, omega-3.  Z ustreznim vnosom le-teh zmanjšamo možnost za nastanek osteoporoze in tveganje za razvoj srčno- žilnih obolenj.
  5. Pomembna je, da so obroki redni: priporočljivo je jesti več dnevnih obrokov hrane, dan pa začeti z zajtrkom.
  6. Dovolj spanja: nočni počitek naj traja vsaj sedem do osem ur. Priporočljivo je da ležemo k počitku okoli desete ure zvečer, saj se delovanje nadledvične žleze najbolj obnavlja po polnoči.
  7. Opustite kajenje: kajenje zmanjšuje delovanje žlez, ki izločajo spolne žleze in pospešujejo razgradnjo spolnih hormonov.
  8. Pomembna je redna telesna dejavnost, katere koristnost je večkratna saj pomaga proti vročinskim oblivom in znojenju, hkrati pa ugodno vpliva tudi na duševno počutje. Priporočena redna, vsakodnevna telesna dejavnost je že polurna hoja z rahlimi obremenitvami.
  9. Priporočljive so tudi različne metode sproščanja, kot so avtogeni trening, joga, meditacija, različne dihalne tehnike in podobno.
  10. Tudi zdravilne rastline, kot so žajbelj, melisa, baldrijan, soja prispevajo k lajšanju težav. V lekarnah so na voljo naravna zdravila z rastlinskimi izvlečki (Cimicifuga racemosa)-Remifemin, ki blažijo težave, kot so vročinski oblivi in znojenje.  Priporočljivo je, da tovrstne izdelke kupujete v lekarnah, s farmacevtom pa se posvetujte o njihovi pravilni uporabi.

Posvetovalnica za zdravo življenje

Za svetovanje ali naročilo smo vam na voljo na 080 3235 vsak delavnik med 9. in 15. uro.

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
20.06.2021. ob 10:09
284,295
20.06.2021. ob 00:29
110,159
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več