žličniki
Jaz imam odličen recept za zdrobove žličnike, ki res vedno ratajo, gre pa takole:
1 jajce
4 žlice zdroba (zravnana žlica, ne zvrhana)
2 žlici olja
to dobro premešaj, da nastane gosta zmes in pusti malo počivat, da se zdrob napne in se malo zgosti, ker pred tem je vse skupaj malo bolj tekoče.
Potem vzami malo žličko, jo podržiš v vrelo juho(da se ti masa ne prime na žličko) in potem začneš zajemat zmes in dajat v juho. En čas jih kuhaš na eni in en čas na drugi strani.
lp
5 žlic ‘Zlatega zdroba’ umešaš v zmiksano jajce.
Po tem pokriješ lonček in v hladilnik. Važno je, da odstoji! To pomeni 3-4 ure! Nič ne dodaš soli, maščobe…..
Ko juha zavre z dvama majhnima žličkama oblikuješ ‘knedelce’ in zakuhaš. Ko jih daš na juho, daš juho na najmanjši ogenj in kuhaš pokrito 10 min. Ko so kuhani, pustiš počivati v juhi.
So mehki, nič mastni. Eni tudi take zakuhajo v mleku, recimo za večerjo, za otroke…..
lp,D
1. Zdrobovi žličniki:
– celo jajce
– 5 žlic zdroba
– sol
Zmešaš sestavine, pustiš stati 10 minut. Zakuhaš direktno v juho ali skuhaš posebej v slani vodi in potem preložiš v vrelo juho. Kuhaš 10 minut in pustiš še 10 minut stati.
2. Vodni žličniki (z moko):
1 jajce
še za pribl. 1 jajce mlačne vode
sol
toliko moke, da nastane gosto testo; lažje je delati z ostro moko
Zmešaš sestavine. Drobne žličnike (delaš z malo žličko) zakuhaš direktno v juho, velike pa skuhaš v slani vodi in uporabiš kot prilogo k jedem z omako. Lahko jih tudi prepražiš na drobtinah.
V vsakem primeru: dodatek maščobe bo naredil žličnike bolj trde, dodatek vode pa bolj mehke. Dobro je najprej zakuhati enega in če je testo premehko in žličnik razpade, dodati še malo moke ali zdroba.
In še vprašanje za “jaz dam kar”: V čem je zdrob bolj zdrav od moke?