2 žili v popkovini
Pozdravljeni. Sem v 19.tednu nosecnosti in danes je g.na pregledu videl samo 2 zili v popkovini. Eno modro in eno rdeco. Ker pa sem dala skozi ze horionsko biopsijo, ki je bila vredu in tudi plod je normalno velik in ima normalno tezo, mi je rekel, da nimam kaj skrbeti, ker ce bi bilo kaj narobe, bi se do sedaj ze videlo. Tudi vsi drugi organi so vredu, mehur, ledvice itd. Bila sem pa tudi v Lj pri dr.Veselu, kjer je pregledal srcek in tudi tam je bilo vse vredu. Me pa zanima se vase mnenje. Lahko pride kasneje do kaksnih nepravilnosti oz.ali lahko plodek umre, ker ne bi dobil dovolj kisika oz.hrane? Kako pomembna je tretja zila?? Za odgovor se vam lepo zahvaljujem
Spoštovani,
za samo preskrbo s kisikom in hranili število arterij v popkovini pravzaprav ni pomembno, saj se v primeru, da je namesto dveh prisotna le ena arterija, ta toliko bolj razširi, da opravlja enako vlogo kot bi jo sicer dve. Ob takšnem “odklonu” se seveda preverijo še posebej nekateri organi, ki v kombinacijo s tem pogosteje razvijajo napake, to pa so mehur, ledvici, črevesje in srce in vse to je pri vašem plodu očitno v redu. Mislim, da je na sporedu morebiti še nekoliko bolj zavzeto spremljanje plodove rasti (UZ rasti ploda pri 30 do 34 tednih) kar bi še lahko bil problem, vse ostalo pa bo enako kot pri drugih.
Rast se sicer lahko upočasni ali ustavi kadarkoli, ampak da to opazimo, je potrebnih najmanj 2 tedna zastoja, poleg tega se to izjemno redko zgodi prej kot pri 30 tednih in četudi se zgodi, večinoma pred 30. tednom redko zato dokončamo nosečnost.
Pozdravljeni,
če se vam zdi primerno, objavite mojo izkušnjo, morda bo pomagala pomiriti bodočo mamico zgoraj.
Tudi našemu fantu so na morfologiji odkrili le dve žili, vsi drugi organi so bili ok. Spremljali so rast, ki je bila normalna, in rodil se je s spontanimi popadki par dni pred rokom. Zdrav, krasen, primerno težak in velik, ocene po Apgarju vse 9.
Pa sem tudi jaz najprej videla črne scenarije pa mehke markerje in vse. 🙂
Tako da skrbno spremljanje, pa bo vse ok!
??? se opravičujem, ampak ne razumem vprašanja
Spoštovani,
približno 1% plodov ima samo 2 namesto 3 žil v popkovini in zgolj to ni noben problem. Zakaj bodo sprožili porod 10 dni pred PDP ne vem, ampak potrebe po tem zaradi 2 žil ni, če obstaja kaj bolj tehtnega, pač ni problema.
lahko je sicer tudi kaj narobe, ampak večinoma ni in takšno situacijo ima približno 1% vseh nosečnosti.
ali razlikujete med “kaj bi lahko bilo vse narobe” in “kakšna je verjetnost, da je kaj narobe”? Mislim, da nočete vedet, kaj vse je “lahko narobe” (s tem se bomo ukvarjali tisti, ki to preverjamo pri morfologiji ploda) in vam lahko koristi le podatek, kako pogosto je sploh kaj narobe. S tem, kaj vse je lahko narobe namreč sprašujete podobno, kot nekdo, ki vpraša, kaj je lahko narobe, če bi Zemljo zadel meteor premera 3km. Mislim, da je to povsem nezanimivo vprašanje za nestrokovnjaka, saj ga v bistvu to ne zanima. Zanima ga, kakšna je verjetnost, da se to zgodi, kajti če se res zgodi, je itak konec s civilizacijo. Kako se bo civilizacija končala pa me v bistvu ne zanima, če hočem še kdaj mirno spat.