Jeste kdaj “jedi za revne”?
Pa ja, jem pečene bučke s paradajzom in kančkom sira in baziliko. Ali pa kuhan krompir in zelenjavo,, žgance s kislim mlekom, pomidori z jajci (nekakšen sataraš), ali pa navadna zelenjavna mineštra s frtaljo, otroci koruzni močnik ali zdrob s kakavom. Pa bolj zaradi zdrave hrane kot zaradi revščine…
Zelo me je zdodlo “jedi za revne”.
To so za nas čisto normalne preprosti hitro pripravljeni zdravi obroki.
In ja, tvojih toplih kumar ne jemo, ker te jedi ne poznamo. Jemo pa vse vrste minešter, polenta in kislo mleko, močnik, razne omlete iz divje zelenjave, lečina ali fižolova omaka z krompirjem…………………to so jedi, ki so na našem jedilniku – ker so nam dobre.
Take jedi kuham tudi jaz – sicer ne tople kumare, ki so bolj štajersko-prekmurska stara jed, ampak bolj naše.
Bi pa ostalim rekla, da avtorica ni mislila nič slabega s tem, ko je reka “jedi za revne” – to je že kar stara in uveljavljena, verjetno dandanašnji nekoliko pozabljena stalna besedna zveza za opis teh jedi, ker so jih pač jedli v starih časih, povečini na kmetih in s sestavinami, ki so bile pri roki in ne pomeni nič poniževalnega ali ponižujočega.
Ojoj, jedi za revne, iz katerega stoletja in iz katerega družbenega razreda si pa ti??
Pa ti veš, da je tudi pizza bila hrana sužnjev, danes pa jo jedo vsi mali, veliki, suhi, debeli, miljonarji, zakreditiranci,…Pizze pol verjetno sploh ne ješ, al pa je zdej od tega trenutka ne boš?? Hrana je hrana, bolj je preprosta in naravna, bolj je zdrava.
A da bi pa kaj pogooglal pa ne http://www.kulinarika.net/recepti/15447/zelenjavne-jedi/tople-kumare/
A da bi pa kaj pogooglal pa ne http://www.kulinarika.net/recepti/15447/zelenjavne-jedi/tople-kumare/%5B/quote%5D
:)))) sem poooogooooglal, ma ko me je zafasalo na Kulinariko, sem si sherlockovsko ugotovil “Tole že ne more bit, kulinarikapikanet ni za revne, revni nimajo dostopa do neta, morda celo računalnika nimajo…”
Ko mi bo naslednjič zadišala ljubljanska za v sendvič, bom naročil “desetdek salame za revne”, al kaj?
baje revna
Re: Jeste kdaj “jedi za revne”?
23.08.12 14:49
Navedeno
topla kumara
Zelo imam rada “tople kumare”. Čeprav nam ni treba gledati na vsak evro, se mi zdi super, da obstajajo take preproste, ampak zelo dobre jedi, ki so nenazadnje tudi zelo poceni.
Kaj še takega kuhate, da je preprosto, dobro, poceni pa tudi vsaj približno zdravo?
Ta tvoja oznaka “jedi za revne” je, oprosti, čisto mimo. A potem ti nisi revna, ampak se vsaketoliko spustiš na njihov nivo in ješ hrano, ki je sicer “samo za revne” al kako to funcionira?
V marsikaterem slovenskem vrtcu je obilo hrane “za revne” kot ti praviš…a potem v vrtec hodijo samo revni?
BAJE REVNA
Absolutno se strinjam s teboj. Mi gre že krepko na živce to predlačkanje ljudi, P****snobi!
Dejansko se nekako hrana deli na “hrano za bogate” in “hrano za revne”. Pa s tem ni mišljeno nič slabega, ampak nekdo, ki nima za sproti, verjetno ne bo šel na tržnico in si par kilogramov škampov, jastogov, ne bo si za večerjo privoščil kaviarja, tartufov, ampak bo jedel preproste jedi, ki so cenejše in če se le da, pridelane na lastnem vrtu/kmetiji (zelenjavna juha, domača skuta, krompir, vse vrste zelenjave…)
Tako da avtorica verjetno ni mislila nič slabega s tem.
Glede pizze je pa tako, da je bila na začetku to zares “hrana revežev”- hruh, gori malo pomodorov in bazilike in spečeno nad ognjem. Šele kasneje so pizzi začeli dodajati dodatke, kot so sir, vse sorte salame itd. Je pa danes spet tako, da si bodo t.i. reveži privoščili pizzo v normalni pizzeriji in zanjo odšteli npr 7EUR, “bogataši” pa si jo bodo privoščili v eni izmed luksuznih restavracij in pizzerij in zanjo odšteli precej več. Ta razlika je precej vidna v raznih turističnih mestih, kamor radi hodijo t.i. bogataši.
Sama imam zelo rada rznovrstno hrano. Za večjo imajo otroci velikokrat polento in mleko, mlečni riž, gres s kakavom in podobne mlečne jedi. Razlog je predvsem ta, da nočem, da bi za večerjo jedli kruh. Prav tako se pogosto na jedilniku znajdejo razne mineštre, potem domača skuta, zelenjavna juha, zelenjava pečena na olivnem olju in še veliko bi se jih našlo.
Je pa danes na žalost postala stvar taka, da so sestavine za zelenjavno juho postale dražje, kot pa recimo kupljena zamrznjena (po možnosti ocvrta) hrana.
Am, ne vem kje so si jo lahkosužnji pekli. Pizza je bila bolj jed legionarjev, ki so si jo spekli na ščitu nad ognjem.
V glavnem: avtorica teme, čez par tisoč let bodo najbrž jedli tople kumare enako kot danes pico ;-)[/quote]
Bo kar držalo tole s sužnji, sem v eni oddaji enkrat to slišala. Ne vem, kje so jo pekli, ampak kako peč in ogenj so menda ja imeli v svojih bivališčih. Ni bila pizza taka kot jo danes jemo, so pa postavili “temelje” zanjo.