Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Razvojna in podaljšanje porodniške

Razvojna in podaljšanje porodniške

Ker se punčka pri 7m še ni samostojno vsedla, niti ni plazila po vseh štirih, jo je P napotila v razvojno ambulanto.Da je prišla na vrsto je bila ravno 8m in so ugotovili zaostanek v motoričnem razvoju – hipotnonijo trupa.Smo napoteni na fizioterapijo, katero smo do sedaj obiskali 2-krat.

Porodnška mi poteče 30.09 in me zanima,kako je s podaljšanjem.Vem,da zelo neradi dajo, bi pa vseeno poskusila,…Kdo mora napisati predlog za podaljšanje P ali dr. v razvojni ali fizioterapevtka.So mi že v naprej povedali, da jo bom obiskovala, dokler punčka ne shodi,kar pa itak še en čas ne bo.Vem pa, da se morajo papirji dati en mesec prej.Do sedaj imam en izvid na katerem piše, da je kontrola v razvojni 24.10 vendar imam ves čas FT.

Prosim za pomoč izkušene mamice !

Vlogo oddaš ti. Otrokov pediater lahko poda izjavo, kjer utemelji, zakaj. Iz razvojne in fizio pa prilozis izvide.

Ko ti prvič zavrnejo, vloži pritožbo, imaš precej možnosti.

Za podaljšanje porodniške nobeden ne piše posebne prošnje.
Imaš obrazec, ki ga izpolniš, zraven pa dodaš vse otrokove izvide.
Če ti na izvidu piše hipotonija in je tudi jasno razvidno, da hodite na fizioterapijo in da ta traja še naprej, imaš po moje ža kar v redu možnosti – dejansko rabiš podaljšanje, da lahko tole fizioterapijo spelješ in še doma delaš z otrokom.
Ravno tako je iz izvida tudi razvidno, da je naslednji pregled šele 24.10, torej imaš v resnici samo en izvid in boš samo en izvid imela tudi do konca porodniške.

Fizioterapevtka ne bo pisala izvida ali mnenja.

Predlagam, da kar izpolniš ta obrazec in dodaš izvid. Boš vsaj prej vedela, ali boš podaljšanje dobila. Konec avgusta ne bo nobenih razlik glede stanja tvojih izvidov, torej lahko vse pošlješ že sedaj pa še čas dopustov je in se komisija bolj poredko sestaja…..

Tudi tebi ni treba pisati nobenih prošenj, kjer razlagaš, kaj bi rada, komisija presoja izključno iz izvidov specialistov.

Ojla,

no jaz sem se s podobno zadevo ukvarjala lansko leto. V našem primeru je pediatrinja napisala mnenje in priporočilo za podaljšanja, priložili smo vse izvide od rojstva naprej, sama sem pa napisala en “spis” o razvoju mojega otroka in s kakaimi težavami smo se ubadali od rojstva naprej. Mi na fizioterapijo nismo hodili, tako, da ne vem kako je s tem. No meni so porodniško podaljšali. Torej potrebuješ izvide, mnenje pediatra in ne škodi, če tudi sama napišeš kako se stvari odviajjo. Želim vam veliko sreče pri podaljšanju porodniške in seveda, da bi bilo z otrokom čim prej vse ok.

Lp,
Tea

Najlepša hvala vsem za pomoč in odgovore!

jaz sem to urejala dva meseca nazaj. na CSd dobiš obrazec za podaljšanje in ga izpolniš. priloži izvide iz razvojne ambulante, ki jih imaš v zdravstvenem kartonu svoje hčerke. fizioterapevti in pediatri ne pišejo mnenj, tebi pa tudi ni treba, ker se odločajo na podlagi razvojnega terapevta.

Napišeš vlogo, dodaš fotokopije izvidov. in čakaš na odgovor.
Bojim pa se , da to ne bo dovolj- da boš dobila zavrjeno. Poskusit pa ni greh.

Da ne boš potem preveč razočarana. Zaradi hipotonije porodniške ne podaljšajo. Tako, da stopi do pediatrinje v razvojni in naj kaj več na izvid napiše, če seveda kaj več obstaja.
Je pa otrok s hipotonijo toliko, da vprašanje kaj bi bilo, če bi vsem porodniško podaljšali. Nasrkajo pa seveda tisti, ki imajo hujše oblike in bi jo res potrebovali.

Če ne podaljšajo boste pač hodili na terapije popoldan ali boš pa jemala 4 ure bolniške. Bistvo vsega je pa itak telovadba doma, ki jo pa lahko izvajaš kadarkoli. Jaz ti svetujem striktno telovadba vsak dan brez izjem, pejta plavat in še terapija v razvojni. Zelo hude oblike se zelo hitro popravijo, če se sam res max potrudiš.
Pa boljšo pediatrinjo izberi, ker če je huda oblika bi to morala opaziti na prvi ali drugi posvetovalnici. Mi smo z razvojno začeli pri dveh mesecih. Če ni tako hudo, da bi se prej opazilo pa itak ni panike in tudi podaljšanja ne boste rabili. Malo telovadbe in bo. Saj bistvo so zdravi otroci kajne.

Od kod vam to da ne podaljšajo porodniške zaradi hipotonije?

Meni so jo podaljšali in to letos.
Obiskovala NFT od 2m starosti (kor.0) ker je hči nedonošena. Sprva 2x tedensko, kasneje 1x.

Sicer pa so v pravilniku lepo navedene bolezni/stanja/nedonošenost do katerega tedna, ki opredeeljujo ali je otrok upravičen do dodatka za nego (otrok, ki potrebuje posebno nego in varstvO). Na osnovi odločbe je pot do podaljšanja veliko lažja.

http://www.mddsz.gov.si/fileadmin/mddsz.gov.si/pageuploads/dokumenti__pdf/p_otroci_pos_potrebe_npb129_06.pdf

Od kod vam to da ne podaljšajo porodniške zaradi hipotonije?

Meni so jo podaljšali in to letos.
Obiskovala NFT od 2m starosti (kor.0) ker je hči nedonošena. Sprva 2x tedensko, kasneje 1x.

Sicer pa so v pravilniku lepo navedene bolezni/stanja/nedonošenost do katerega tedna, ki opredeeljujo ali je otrok upravičen do dodatka za nego (otrok, ki potrebuje posebno nego in varstvO). Na osnovi odločbe je pot do podaljšanja veliko lažja.

http://www.mddsz.gov.si/fileadmin/mddsz.gov.si/pageuploads/dokumenti__pdf/p_otroci_pos_potrebe_npb129_06.pdf%5B/quote%5D

Preprosto, ker tako je. Sama hipotonija ni vzrok za podaljšanje porodniške. Sploh ne v primeru, ko je stanje toliko dobro, da je do 7 meseca ne opazijo. Izključujem popolnoma nesposobnega pediatra.
Tudi samo nedonošenost ni zadosten razlog.

Ti pišeš, da je hči nedonošena, hipotona od rojstva, pa predvidevam je bila še kakšna težavica ali pa so jo vsaj na papir napisali. Malo razlika kot primer v prvem sporočilu. Pišem seveda na podlagi tega kar berem. Če kdo vsega ne napiše pač tega ne morem vedet.

Lahko pa ti poveš kje piše, da je hipotonija razlog oziroma si prebereš seznam bolezni in težav preden karkoli napišeš.

Dejstvo pa je, da tako kot pri bolniških v nosečnosti je tudi tukaj veliko odvisno od zdravnika. Malo pretiravajo pa je rešen problem. Žalostno ampak resnično.

Skladno s 7. členom omenjenega pravilnika ki eksplicitno ne navaja bolezni.
Običajno imajo otroci s hipotonijo še kakšno “težavico”, običajno so napisane na odpustnici iz porodnišnice. Ker hipotonija je posledica nečesa, ni “bolezen” sama po sebi.
Dopuščam pa možnost, da v porodnišnicah česa ne napišejo, da pediatri kaj spregledajo….ker je že samo po sebi čudno, da se hipotonost ugotovi šele v 7m.

Točna diagnozan na izvidu piše : rizična nevrološka simptomatika

Komplikacije pri porodu so bile in je bila pet dni na intenzivni negi, dobivala tudi antibiotike in dovajali so ji kisik.
Na izvidu od razvojen pa piše, hipotonija trupa.V trebušni legi dvigne glavo in medenico v lok.V trebušni legi retrakcija rokic, pri posedanju ni aktivne fleksije glave in je hrbet upognjen.

Bom dala vlogo, pa bomo vidli.Poskusiti ni greh in zakaj si ne bi želela biti doma še dodatne tri mesece s svojo princesko ?

Seveda. Oddaj vsekakor.

Pa obvezno priloži odpustnico.

Pa splača se ti vaje delati tudi doma.

Jaz sem dobila pred leti podaljšano. Res pa je da je imel še AD. Je pa v razvojni rekla, da otrok ki se pri 11 mesecih ne plazi ali hodi nima v vrtcu kaj iskati, ker ne bo 8 ur na enem mestu. Naš se je pri 10m šele sam vsedel, plazil se je šele pri 13m, hodil pri 17,5 m. Imela sva FTH.

Pozdravljeni,
če mogoče lahko tudi meni kdo pomaga z nasvetom, bom zelo vesela. Doma imam otroka, rojenega v 24t nosečnosti z vrsto težav: poleg fizioterapevtskih in povečanega mišičnega tonusa imamo motnjo hranjenja (zaradi česar smo julija obravnavani na Soči), motnjo govora (kar terja redne obiske logopeda, vaje doma + obisk Soče), hud refluks, ki terja nenehno hranjenje (ponavljanje istih obrokov, čiščenje nosu, v katerem se nabirata sluz in hrana ipd. težave).
Kmalu mi poteče porodniški, ki je bil že podaljšan za 3 mesece, ampak reala je taka, da otroka nimam kam dati v varstvo, saj se z njegovo motnjo hranjenja (požiranja, bruhanja itd) še sama težko spopadam, da o nihajoči teži in obdobnih stagnacijah ne govorim.
Obstaja še kakšna možnost podaljšanja ali ne?? Česa vse se lahko v taki situaciji oprimem.

Stopi do pediatrinje in vprašaj, če lahko kako pomaga, če se kaj da narediti. Lahko greš tudi do razvojne zdravnice.

Iskreno povedano mi nič drugega ne pride na misel. Če ne bo podaljšanja, pa ga daj v privat varstvo, kjer je malo otrok, da se lahko z njim malo bolj ukvarja, glede na težave, ki jih ima. Potem pa, ko bo večji, pa ga lahko daš v vrtec.

Držim pesti in upam, da bo tvoj malček, kmalu brez težav.

Moj otrok je imel, kot dojenček refluks, ki se je pokazal ob zastrupitvi z bakterijio e coli. Bilo je hudo, pristal je v bolnišnici a zdaj je dobro. Refluks je izvenel, ga nima več.

Vsekakor pojdi na posvet k razvojni pediatrinji glede tega. Nam je svetovala razvojni oddelek vrtca. Tam je normativ drugačen (največ 6 otrok v skupini), drugačen kader, in marsikakšno težavo obvladujejo, ki je v redni skupini ne morejo. Potrebuje pa otrok za tja odločbo o usmerjanju, za kar je pa kar dolgotrajen postopek, zato se res pobrigaj čim prej. Ne računaj preveč na kakšno podaljšanje. Ko sem jaz to spraševala, so mi rekli, da tega po enem podaljšanju ni več. Nekateri dobijo lahko še največ eno leto bolniške za nego, ampak so redki primeri. Odobriti jim mora neka državna komisija.

Tudi naša je imela težave z refluksom in še kup drugih. Zdaj je stara skoraj 4 leta in marsikatera težava je izginila, tudi refluksa že davno ni več. Sem vesela, da je vključena v vrtec, kjer se toliko dogaja.

Žal ti konkretno ne znam pomagati. Sem pa pred kratkim srečala mamico 20-mesečne punčke s kar precej težavami. Rekla je, da praktično še ni šla delat po koncu porodniške. Da je imela najprej podaljšano porodniško, potem pa (če se prav spomnim) da je dobila bolniško za nego otroka. Preveri, če se da mogoče kaj rešiti na ta način. Naša razvojna pediatrinja obvlada te zadeve, me vedno spomni, katero vlogo naj oddam, katere papirje rabim itd.. Tako da se obrni na svojega (razvojnega) pediatra, ti bodo verjetno znali veliko svetovati.

Hvala vsem za odgovore.
1. Na pediatra sem se obrnila, pa n interesa po pomoči 🙁
2. V vrtec ga ne mislim dajat sploh, ker ga ni vrtca, ki bi zadovolil to kar potrebujemo…kasneje ga bo čuvala babi, v vrtec ne mislima dajet sploh.
3. Bolniška ne pride v poštev, ker sem od zanositve dalje brez dela.

Hvala vseeno za trud!
Lp

Ne vem kako je zdaj s tem, ampak pred 20 leti sem imela podoben primer kot avtorica. Ničesar nisem pisala sama, niti predlagala, vse to je uredil zdravnik otroka. Podaljšali so mi porodniško mislim da za 4 mesece.

pa sploh poznaš razvojne oddelke vrtcev? Tam so usposobljeni ljudje – specialni pedagogi, ki so podkovani v marsičem, tudi v hranjenju otrok, motnjah govora, težavah v gibalnem razvoju… ne imej predsodkov, dokler takih oddeklov ne poznaš. ne vem sicer, kakšna je vaša “babi”, ampak če je na ravni “varstva”, potem je upravičeno vprašanje, ali ne bi bilo zanj bolj ugodno okolje vrtca, kjer bi imel spodbude na področjih, kjer jih res potrebuje. ker nekateri razvojni oddelki imajo tudi svoje fizioterapevte, nekatri tudi logopede… ne vem, no, razmisli… pojdi in poglej. saj to ni potem za večno. če otrok toliko napreduje, da je ravzojni oddelek prerasel, potem gre itak v “obični oddelek”.

jaz pa ne razumem: če si od zanositve dalje brez dela, zakaj sploh rabiš otroka nekam dat (v smislu varstva)? Oz, zakaj bi s tem namenom podaljševala porodniško? Samo zaradi prihodka od starševskega varstva, ali kako?

Mene pa zanima,za koliko casa so vam potem porodnisko podaljsali.Nimam obcutka koliko casa si lahko potem se doma.
Hvala


Kolikor vem, lahko porodniško podaljšajo za največ 3 mesece, pa še to le v primerih, ko gre za resen vzrok. Če otrok tudi po 3 mesecih še naprej potrebuje nego, dobiš bolniško za nego.

New Report

Close