Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek ‘slani’ muffini

‘slani’ muffini

a ima kdo kak dober preizkušen recept za maffine ala pizza, ali pa kake sirove in podobno. pripravila bi jih poleg tortice za rojstnodnevno zabavo za male otročke.
hvala in lepe praznike še naprej!

En nasvet (zelooo dobronameren): Uporabljaj samo recepte ki so brez pecilnega. Slani muffini s pecilnim so namreč za bruhat, vsi po vrsti.

Vmesas lahko:
parmezan
slanina+parmezan+nasekljana mlada cebula
soncnicna semena

Vec se ne spomnim. Ampak naceloma vse, kar ti ne bo mocno razmocilo testa.

Dober tek!

nova
Uredništvo priporoča

….,imam pa za sladke muffine en super recept, če bo katera hotela…

LP,*mamuška*

Daj napiši ga prosim, za novo leto se nam bo spet zahotelo kaj sladkega…

LP

MAFINI SLANI

C,Č
ČESNOVI

* 250 g moke* 1 jedilna žlica sladkorja* 4 žlice pecilnega praška* ½ čajne žličke soli* 3 stroki česna (drobno nasekljanega dodaš k mokrim stvarem)* 1 jajce* 3 jedilne žlice raztopljenega masla* 200 ml mleka* 1 jedilna žlica nasekljanega drobnjaka

ČEBULA IN SLANINA

SESTAVINE:

1 čebula
200 g slanine
350 g moke
4 žlice pecilnega praška
½ čajne žličke soli
2 jajci* 75 ml mleka
250 g kisle smetane

Čebulo nasekljaš in popečes v maščobi od slanine. Slanino narežeš na majhne kocke in hrustljavo popečeš v kozici, maščobo dobro odcediš. Popečno čebulo in slanino dodaš čisto na koncu, ko so mokre in suhe sestavine že premešane

K
KORUZNI Z MOZZARELLO

2 jajci
1/2 kg koruzne moke
10 dag mehkega masla
3 dcl mleka
3 dcl jogurta
100 g skute
1 pecilni prašek
1 žlička soli (ali po okusu)
mozzarella
Vse sestavine razen mozzarelle zmešamo in damo v pekač za muffine. V sredino damo kroglico (ali košček) mozzarelle.
Pečemo na 170 stopinjah 30 minut (odvisno od pečice).

KORUZA IN ČEBULA

Pa še eni slani:
1,5 skodelice moke
2 žlički pecilnega praška
2 veliki žlici naribanega parmezana
1/2 čajne žličke soli
sveže mlet poper

pločevinka koruze (v receptu je 440 gramska pločevinka)
cca 1/2 skodelice mleka
2 jajci
2 mladi čebuli.

Zmešaš suhe sestzzavine.

Koruzo odcediš, tekočino iz pločevinke z mlekom raztegneš do 1 skodelice. Stepeš jajca, dodaš koruzo, mleko in čebulo.

Zmešaš suhe in mokre sestavine. Razdeliš v pekaš, na vrhu malo potreseš z mleto papriko. Pečeš pri 200 stopinjah 14-16 minut.

KORUZA IN KLOBASA

1/2225 g prekajene klobase
1 skodelica moke
¾ skodelice koruzne moke
¼ skodelice sladkorja
1 žlica pecilnega
1 skodelica sirotke
¼ skodelice olja
2 jajci
Medeno maslo (recept sledi)

Pečico zagrejte na 160°C. klobaso narežite na koščke. Na srednjem oglju klobaso rahlo zapecite. Osušite na papirnatih brisačah. Zmešajto moko, koruzno moko, sladkor in pecilni. Dodajte sirotko, olje, jajca in klobaso. Premešajte. Košarice napolnite do 2/3. pecite 12 do 15 minut- servirajte z medenim maslom.

Medeno maslo: zmešajte ½ skodelice raztopljenega masla in ¼ skodelice medu.

KORENČKOVI

125 g olja* 125 g sladkorja* 240g jogurta* 160g korenja* 3 jajca* 3 žličke pecilnega* 380 g moke* 1žlička sode* cimet
Dobri so tudi naslednji dan.

KROMPIRJEVI

* 165 g zmečkanega krompirja* 360 g mleka* ½ drobno narezane čebule* 2 jajci* 120g jogurta ali sladke smetane* 3 žličke pecilnega* 310 g moke* 1žlička soli
V maso lahko dodaš še šunko, nariban sir ipd.
Sestavine za korenčkove in krompirjeve mafine so za 12-15 mafinov. Med sabo pomešamo prve sestavine, nato še druge, nazadnje pomešamo oboje skupaj. Res so dobri tudi naslednji dan, lahko je še manj sladkorja, raje samo 1 žlička pecilnega in 1 žlička sode, lahko je manj maščobe (½ jogurtovega lončka namesto ¾, kot je v receptu)

KREOLSKI

* 2 jajci* 350 ml mleka* 150 g raztopljenega masla* polovica majhne rdeče ali zelene paprike, narezana na majhne koščke* 1 majhna sesekljana čebula* 100 g naribanega sira* 300 g moke* pol čajne žlice soli* 2 jedilni žlici pecilnega praška* 2 jedilni žlici polente* 1 čajna žlica zmletega čilija

M
MLADO ČEBULO

Suhe sestavine:
1 skodelica koruzne moke
1 skodelica bele moke
1 žlička pecilnega praška
1 žlička sode bikarbone
1 žlička soli
1 skodelica drobno narezane mlade čebule

Mokre sestavine:
1 skodelica mleka
2 jajci
1/2 skodelica olja
Suhe sestavine dobro premešamo in jim dodamo mokre sestavine. Hitro premešamo in naložimo v modelčke za mufine. Pečemo 25 – 30 minut na 180 stopinj.

POSTOPEK

Suhe sestavine dobro premešamo in jim dodamo mokre sestavine. Hitro premešamo in naložimo v modelčke za mufine. Pečemo 25 – 30 minut na 180 stopinj.

O

olivami in ovčjim sirom

sirovi muffini z olivami

izvrstna pikantna različica mafinov z okusom Sredozemlja; z ovčjim sirom, črnimi olivami, jogurtom in rožmarinom

• 250 g moke
• 200 g ovčjega sira
• 300 g jogurta
• 0,8 dl olivnega olja
• 70 g razkoščičenih črnih oliv
• 1 jajce
• 2,5 žličke pecilnega praška
• 1/2 žličke sode bikarbone
• sol
• črni poper v zrnu
• 1 vejica rožmarina

Za te kolačke je najboljša moka tip 1050.

Mafini so lahko izvirno avtorsko darilo. Še posebej v papirnatih modelčkih in zloženi v okrasno embalažo ali v ličen steklen kozarec za vlaganje.

Poznamo sladke in pikantne različice mafinov.

predpriprava
■ V vdolbinice v pekaču za mafine potisnemo papirnate modelčke; gl. opombe in manjšo fotografijo.
■ 150 g ovčjega sira razrežemo na 12 približno enako velikih kock. Preostali sir položimo v skledo in stremo z vilicami.
■ Razkoščičene črne olive narežemo na rezinice.
priprava
■ Pečico segrejemo na 180° C.
■ V kotličku razžvrkljamo jajce, potem pa mu primešamo olivno olje in jogurt.
■ Rožmarin osmukamo in drobno sesekljamo.
■ V skledo presejemo moko, pecilni prašek in sodo bikarbono. Primešamo narezane olive, žlico sesekljanega rožmarina ter po ščepec soli in sveže mletega črnega popra. Prilijemo jajčno mešanico in s kuhalnico na hitro premešamo, da se suhe sestavine navlažijo; gl. opozorila.
■ S polovico testa napolnimo papirnate modelčke. V vsakega položimo po kocko sira, ki ga prekrijemo s preostalim testom. Nanj potresemo zdrobljeni sir, vendar naj vse skupaj ne sega čez tri četrtine vdolbinic.
■ Pekač za 25 do 30 minut potisnemo na srednje vodilo v segreti pečici.
■ Pečene mafine vzamemo iz pečice in pustimo stati 5 minut

P
PIZZA

Testo:
1 dl mlačnega mleka
žlička sladkorja
½ zavitka kvasa (21 g)
250 g moke
4 žlice masla
jajce
sol
½ žlice začimb za pizzo
maščoba in moka za model (ali pa uporabimo “papirnate srajčke”)

sesekljana čebula
žlica olja
50 g šunke (ali salame, slanine…)
paradižnik
50 g šampinjonov
50 g sira
V posodici zamešamo 3 žlice toplega mleka in sladkor ter v tej tekočini raztopimo kvas. V večjo posodo presejemo moko, v sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo vzhajan kvas. Dodamo maslo, jajce, preostalo mlačno mleko, sol in začimbe za pizzo. Z ročnim mešalnikom (lahko pa tudi ročno) zamesimo testo, ga pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati 35 minut.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač za muffine namažemo z maslom, pomokamo ali pa vanje položimo papirnate srajčke (kar je še bolje in enostavneje).
Drobno sesekljano čebulo prepražimo na olju. Šunko naribamo, paradižnik olupimo in narežemo na kockice, šampinjone narežemo na lističe (ali pa uporabimo kar šampinjone iz konzerve), sir naribamo. Prepraženo čebulo, šunko, paradižnik, šampinjone in polovico sira vgnetemo v testo z ročnim mešalnikom (lahko pa tudi ročno). Testo razdelimo na 12 delov in položimo v vdolbinice pekača ter potresemo s preostalo polovico sira. Pečemo jih 25 minut, da postanejo zlato – rjavi. Ponudimo tople ali hladne.

PIRINE MOKE

9 žlic pirine moke (lahko tudi polnozrnate, bele….)
7 žlic sladkorja
2 jajci
2 dl mleka
1 pecilni prašek
1 vanilijev sladkor

Po želji:
instant kakav
čokoladne kapljice
rozine, namočene v rumu
mleti mandlji
Rumenjake zmešamo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem, dodamo mleko, moko in pecilni prašek. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga na koncu vmešamo v maso.

Nadevamo v papirnate posodice in postavimo v pekač za muffine. Pečemo 12 minut na 180 stopinjah v ventilatorski pečici ali 15 minut na 200 stopinjah v navadni, poprej ogreti pečici.

Če želimo čokoladne muffine, nekaj žlic instant kakava raztopimo v mleku, lahko pa po želji dodamo čokoladne kapljice, nekaj grobo narezanih mandljev, v rum namočene rozine….
S
SKUTA IN DROBNJAK

Za 12 kosov:* 2 lončka večnamenske moke* 1 žlica kristalnega sladkorja* 2,5 žlički pecilnega praška* 1,5 žlička suhega drobnjaka* ½ žličke soli* malo črnega popra* 1 veliko jajce* 1 lonček sveže skute* ½ lončka mleka* 4 velike žlice masla* 1,5 žlice nasekljane čebule
Pečico segrej na 190°C. Pri teh muffinih je res najbolje, da uporbiš papirnate modelčke, ker se zelo radi primejo. Zmešaj moko, sladkor, pecilni prašek, drobnjak, sol in poper. V drugi posodi zmešaj jajce, skuto, mleko, stopljeno maslo in čebulo. Prelij k suhim sestavinam in počasi mešaj, dokler se suhe sestavine ne namočijo.Modelčke (tudi papirnate) namaži z maslom in peči 15-20 minut oz. dokler niso prožni na dotik v sredini.1 lonček = 2 dl

SLANINA IN SIR

10-12 rezin slanine
Olje
1 jajce
¾ skodelice mleka
1 ¾ skodelice moke
¼ skodelice sladkorja
1 žlica pecilnega
1 skodelica naribanega sira (topljivega)
½ skodelice hrustljavih žitaric

V večji kozici pecite slanino, da postane hrustljava. Odcedite in shranite olje. Če je potrebno še dodajte olje, da napolnite 1/3 skodelice. V manjši skledi zmešajte olje, jajce in mleko ter dajte na stran. Zdrobite slanino.
V večji skledi zmešajte moko, sladkor in pecilni. Dodajte mešanico olja in jajc ter dobro premešajte. Dodajte slanino, sir in žitarice. Polnite v namaščene košarice do ¾. Pecite na 180°C 15 do 20 minut.

evo recept za sladke muffine, sem jih danes delala in so super

osnovna masa je sestavljena iz

30dag sladkorja
4 jajca
1 pecilni
2 vanili sladkorja
0,5 kg moke
16 žlic olja
2 kisli smetani

to vse zmiksate z mikserom

če delate čokoladne dodate 20 dag čokolade v prahu in na koščke narezano čokolado

za sadne dodate masi 20 dag kokosove moke in sadje po želi, samo ne sme biti premokro( če je iz kompota)

jaz dam to maso, ki jo naredim na pol in delam čokoladne in sadne in so cool

iz te mase jih dobite cca 28 – 30 kom, pečete pa 20 min pri 180 stopinj

Lep pozdrav in dober tek!

LP,*mamuška*

New Report

Close