Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Maček je zamenjal dan za noč

Maček je zamenjal dan za noč

Star je 4 leta, torej ne več mladič. Do sedaj je vedno prišel ob temi domov in prespal noč, zdaj pa ravno obratno. Prihaja navsezgodaj zjutraj, se poči na svoje mesto in prespi cel dan, ob mraku pa začne težit za ven. Čez dan ga seveda zapiramo ven, a nič ne pomaga, ker vseeno spi na klopi. Kako naj ga spet navadimo na bolj človeške urnike?

Potem jih je pa očitno več takih. Naš se podnevi zbudi le toliko, da se gre najest, potem pa spi in spi in….spi;)))))

Muce so bolj nočne kakor dnevne živali. Zato pa vidijo ponoči. Itak tričetrt življenja prespijo, pa naj imajo svoj lajf.

nova
Uredništvo priporoča

Domače mačke niso čisto prave nočne živali in če živijo z ljudmi, si naredijo tudi temu primeren urnik.

Če mačka čez dan zapirate ven in potem gre ponoči ven, niste kaj dosti naredili. 😉 Pač bodite par dni vztrajni in naj bo čez noč notri, pa če se postavi na glavo. V bistvu se ne bo kaj dosti postavljal na glavo, ker bo po par minutah nehal težit in se spravil dremat.
Zjutraj naj gre ven, če je navajen biti zunaj. Pa tudi če bo dremal kje na soncu, pa naj. Ko ga zvečer pokličeš, mu lahko daš tudi kaki priboljšek oz. zdaj na zimo kar veliko porcijo hrane, ga pospraviš v hišo in je za tisti dan zaključeno. Par dni tako, pa se zna zadeva čisto lepo urediti.

Samo zakaj šele po štirih letih? Neka mačja puberteta ali kaj.
pismorosno, saj se trudimo…že dober teden ne spimo, ker v presledkih celo noč nori in nas zbuja. Upam, da ga čimprej spet “vzgojimo”, ker zdaj je kot bi imeli novorojenčka pri hiši 🙂

Smo imeli že kupe mačk pri hiši. Obnašanje je zelo različno od ene do druge posamezne mačke. Lahko upoštevaš nasvet od Pismorosno, ampak mačka je še vedno mačka (divja žival, zver; ki ni ravnoi navajena na ukaze, tako kot pes).
Tudi pri starih mačkah lahko udari kako noro obdobje. Pri nas so vrata spalnic/sob za spanje zvečer vedno zaprta. Mačke, ki so v hiši, so v dnevnih prostorih (dnevna soba, kuhinja, in kopalnica z mačjim straniščem). Tam lahko spijo ali norijo. Čez vrata spalnice jih ne slišim. Ostale so zunaj, če tako želijo oz. ne pridejo pravočasno domov. Ponavadi zjutraj čakajo, da jim dam hrano na verando. Spijo pa ali pri sosedih ali v sosedovem hlevu.
Trenutno imamo eno muco, ki je pa očitno hišna mačka, ker niti sama nima zanimanja za sprehod ven iz hiše.
Ti svetujem, da res zapreš vrata spalnice, tako da te ne bo motila, sicer jo pa ven naženeš. Pa popoldne, ko si doma (ali pa dopoldne, če imaš popoldan službo), se veliko ukvarjaj z njo. Ne pusti ji, da bi spala, pojdi do nje in ji “nagajaj”, da se bo igrala s tabo (z roko, z igračko privezano na vrvico). Potem bo zvečer verjetno bolj umirjena.
Še vedno jo pa lahko zvečer naženeš ven, pa boš do jutra mir. Zjutraj jo pa pokličeš in ji daš jest.

New Report

Close