Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek na recept

na recept

Kako je sedaj v ambulantah,ko ne izdajajo več receptov?A lahko samo pokličeš zdravnika,mu poveš,da ti je zmanjkalo tablet in greš v lekarno?A moraš še vedno hodit fo zdravnika? Mož je samo poklical in šel v lekarno,pa me zanima,če je povsod tako?hvala

Mislim, da je povsod tako. Pri nas lahko kar mail napišeš pa je…

Ni povsod tako. Ponekod moraš še vedno prinesti kartico, ponekod pa še vedno pišejo fizične recepte.

To, ali te hočejo videti, je stvar odločitve zdravnika. Če se hoče s tabo pogovoriti, če ti hočejo pritisk zmeriti, se moraš seveda pojavivi osebno.

Samo zaradi kartice nositi ti pa ni več treba hoditi, se lahko zmeniš telefonsko ali po elektronski pošti (če jo berejo). Seveda pa moraš biti prepričana, da so tvoj recept že napisali, preden greš v lekarno.

Če so zdravila, ki so sicer na recept, a jih jemlješ redno, ni pa zanje mogoče izdati letnega recepta, samo pokličeš in greš dvignit v lekarno.
Če pa potrebuješ npr.Primotren, ker si si prehladila mehur ali pa Ospen, ker sumiš, da imaš angino, pa se seveda moraš iti pokazati zdravniku.

kak to mislite, da zdaj zaradi manjše birokracije dohtarji recepte talajo kot bombončke?????

še vedno je isti sistem, kot prej. samo listka ne dobiš več v roke, ampak se zapiše na kartico.

recepti so še vedno. zdravniki imajo še vedno iste omejitve za recepte, samo fizično jih ne dobite več v roke.

Ja ne vem, ker imam moškega zdravnika, me potem želijo potem pa še ženske videti, ker ima sestro, če moram prinesti kartico za recept, pa da potem mogoče še mal zdravnik sam pošpega, ker sem prišla le po recept, pa ne pridem na pregled. )))

Kot kaže v tem postu, verjetno ni povsod še vse enotno.

Če se recept “zapiše” na kartico, kako je potem dovolj samo klic?

Če se recept “zapiše” na kartico, kako je potem dovolj samo klic?[/quote]

Ne zapiše se na kartico, ampak v povezan sistem ZZZS-ja. Zato ko dvigneš zdravila na recept v lekarni, to vidiš tudi prek interneta na svojem osebnem ZZZS portalu.

se pravi

zdravniki, ki so do sedaj recepte talali kot da so reklamni lističi za farmacevte, ne zahtevajo nič.
tisti, ki se držijo smernic, pravil in etike, pa še vedno predpišejo recept na podlagi pregleda.

Kolikor je meni znano, morajo vsi zdravniki omogočati naročanje na preglede in izdajo določenih ponovljivih receptov po elektronski pošti, to je baje zahteva Min.za upravo in bi moralo delovati povsod.

Če se recept “zapiše” na kartico, kako je potem dovolj samo klic?[/quote]

Ne zapiše se na kartico, ampak v povezan sistem ZZZS-ja. Zato ko dvigneš zdravila na recept v lekarni, to vidiš tudi prek interneta na svojem osebnem ZZZS portalu.[/quote]

Ne zapiše se v sistem ZZZS-ja, ampak v sistem, ki ga je vzpostavilo Ministrstvo za zdravje in ga sedaj vdržuje NIJZ. Na osebnem portalu ZZZS pa vidiš zdravila, če so bila izdana v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Ministrstvo za upravo nima z recepti prav nič.

Ali ti bo zdravnik predpisal zdravilo na podlagi telefonskega klica ali elektronske pošte, je popolnoma njegova odločitev. Če te hoče prej videti, ima do tega polno pravico.

Če imaš stalno terapijo ( zdravila za visok pritisik in podobno ) , lahko samo pokličeš in greš v lekarno. Enako velja tudi za zdravila, ki jih jemljete občasno, ko imate recimo kakšne težave kot je alergija… se pravi za določena kronična obolenja.
Seveda za vse ostale bolezni se pač obišče zdravnika.

Ne drži povsem, zdravniki so tudi javni uslužbenci in morajo zagotavljati naročanje na preglede preko e-maila, v določenih primerih pa tudi pisanje receptov (seveda pa lahko presodi, da morš tja, a termin ti mora sporočiti po mailu). Gre za e-javno upravo.

Ne zapiše se na kartico, ampak v povezan sistem ZZZS-ja. Zato ko dvigneš zdravila na recept v lekarni, to vidiš tudi prek interneta na svojem osebnem ZZZS portalu.[/quote]

Ne zapiše se v sistem ZZZS-ja, ampak v sistem, ki ga je vzpostavilo Ministrstvo za zdravje in ga sedaj vdržuje NIJZ. Na osebnem portalu ZZZS pa vidiš zdravila, če so bila izdana v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja.[/quote]

Aha, razumem. Torej, pogoj so samo vsi bolnikovi podatki, ki pa jih lahko dobi sestra tudi v kartoteki. Namreč, ko opazujem mojo zdravnico, njena sestra vedno ko ji telefonirajo za recepte, hoče zdravstveno izkaznico,češ da nima podatkov…

Ne zapiše se v sistem ZZZS-ja, ampak v sistem, ki ga je vzpostavilo Ministrstvo za zdravje in ga sedaj vdržuje NIJZ. Na osebnem portalu ZZZS pa vidiš zdravila, če so bila izdana v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja.[/quote]

Aha, razumem. Torej, pogoj so samo vsi bolnikovi podatki, ki pa jih lahko dobi sestra tudi v kartoteki. Namreč, ko opazujem mojo zdravnico, njena sestra vedno ko ji telefonirajo za recepte, hoče zdravstveno izkaznico,češ da nima podatkov…[/quote]

Z zdravstveno izkaznico lahko dostopa do podatkov o zavarovanju, Za njo je najlažje, če za to fizično vtakne kartico v čitalec. Je pa predpis recepta popolnoma legalen vzrok za dostop do online podatkov brez fizične prisotnosti kartice (gre za njihovega pacienta, zato ima njegovo številko zavarovanca tako ali tako vpisano v svojem informacijskem sistemu). Če torej hoče kartico (fizično prisotno) tudi za eRecept, pri čemer pacient zdravnika za ta recept ne vidi, gre za zafrkavanje ali neznanje.

Ne drži povsem, zdravniki so tudi javni uslužbenci in morajo zagotavljati naročanje na preglede preko e-maila, v določenih primerih pa tudi pisanje receptov (seveda pa lahko presodi, da morš tja, a termin ti mora sporočiti po mailu). Gre za e-javno upravo.[/quote]

Zdravniki niso javna uprava, so javni sektor.

Je pa res, da morajo zagotavljati naročanje preko elektronske pošte. Nihče jih pa ne zavezuje, da morajo pisati tudi eRecepte na način, da lahko pacient samo pokliče (če ga želijo čisto vsakič videti, imajo to pravico zahtevati).


Če se zdravnik odloči, da te hoče videti (če imaš visoki krvni pritisk in tako ali tako dobiš zdravila za eno leto, pa res ni pretiravanje, če te enkrat na leto pa le bo pogledal), ima pravico zahtevati, da te vidi.

Ne drži povsem, zdravniki so tudi javni uslužbenci in morajo zagotavljati naročanje na preglede preko e-maila, v določenih primerih pa tudi pisanje receptov (seveda pa lahko presodi, da morš tja, a termin ti mora sporočiti po mailu). Gre za e-javno upravo.[/quote]

Zdravniki niso javna uprava, so javni sektor.

Je pa res, da morajo zagotavljati naročanje preko elektronske pošte. Nihče jih pa ne zavezuje, da morajo pisati tudi eRecepte na način, da lahko pacient samo pokliče (če ga želijo čisto vsakič videti, imajo to pravico zahtevati).[/quote]

Kako si pikolovska, projekt je e-javna uprava, lahko pa napišem da gre za e-javni sektor. Point je, da je prav, da vsi začnejo poslovati tudi preko e-pošte, ker to prihrani čas zlasti njim. Ne vidim smisla v tem, da nekdo, ki ima leta isti recept, ponj hodi osebno in dela gužvo v čakalnici. Res pa je zdravnik tisti, ki presodi kdaj mora pacienta videt in kdaj ne. Ampak gor je ena napisala, da njen zdavnik sploh ne komunicira po e-pošti in da je po recept vedno treba osebno k njemu, kar je nedopustno.

Imam sicer letne recepte, tako da pokličem , ko pač tisto leto mine, da rabim napisat recept. Je pa tako, da pokličem sestro, povem kaj rabim, ona pa poskrbi, d azdravnica napiše dva recepta oz tri, če slučajno rabim še tega tretjega, ki je samo občasni. Sestra mi pove kdaj naj se javim pri njej, (takrat ko ima zdravnica kake posvete prek telefona in je to dnevno uro ali dve v njenem delovnem času itd), da rabi kartico, samo da me vnese notri. Ko sem jo vprašala, če se zaradi ereceptov sploh še rabim javljat s kartico, mi je bilo rečeno, da je kartica nek dokument, da so bili res meni predpisani recepti in ne kr enmu in da se moja kartica registrira pri njej in v lekarni istočasno, ko dobijo v lekarni recepte.
Se pravi ni mi treba čisto do zdravnika, kartico pa moram še do sestre prinesti. Mi je pa tako vseeno, ker imam tako zdravnico kot najbližjo lekarno v isti bajti in mi je vseeno če naredim še tista dva koraka več do sestre.

Itak pa da je druga pesem, če to niso stalni recepti ampak angina, vnetje ušes, itd Takrat se rabijo antibiotiki in moram tako do zdravnice

Dejansko sploh ni nujno niti do sestre za redne recepte, preverjeno v petek – sem poklicala zjutraj v času naročanja in pozno dopoldan sem v lekarni dvignila zdravila (brez obiska zdravstvenega doma).

Tole kar berem me močno preseneča. V nasem zd v Lj. je se vedno potrebno osebno do ambulante. Tako jaz, mož in mama imamo zdravila, ki jih moramo jemati doživljensko in ko sem hotela preko telefona urediti, da bi zdravila prevzela samo v lekarni (to mi je svetovala tudi v lekarni) je sestra čisto ven padla in me nazjala, da to ne gre tako, da ona nujno potrebuje kartico in da naj kar pridem tja. Vse lepo in prav, ce bi samo prisel tja in to takoj uredil. Ampak to ne gre tako preprosto, itak je vedno polna čakalnica in potem čakaš uro in več, da zdravnica vmes napiše recept oz. vnese v sistem. Nikoli pa istočasno ne opravi pregled kot nekateri pišete, da enkrat na leto ima zdravnik pravico, da te pokontrolira. Za pregled moraš itak sam dati pobudo, ker imajo tako ali tako preveč pacientov in res nimajo želje, da bi sami dali pobudo za pregled.

Zdravnika nima “pravice, da te enkrat letno prekontrolira”. Zdravnik se lahko kadarkoli odloči, da te prekontrolira, če od njega kaj rabiš.

Kaj pa, če terapijo predpiše specialist, vendar je treba po nov recept k osebnemu zdravniku, ker specialist ne more izdati letnega recepta? A v tem primeru tudi zadostuje el. pošta oziroma klic? Gre pa za kronično bolezen, ki traja že nekaj let, in je stalno ista terapija. Če kdo mogoče ve, bom vesela odgovora. Hvala.

New Report

Close