Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek dražba

dražba

Sem solastnik hiše skupaj z bratom in očetom. Največji del ima oče, manjšega brat. Brat ima dolgove in preti mu dražba njegovega dela nepremičnine. Ker ni točno določeno kateri del ima kdo ampak smo vsi solastniki vsega v procentih, me zanima sledeče.
Ali lahko sodišče proda na dražbi celo hišo, torej tudi moj in očetov del za neko smešno nizko ceno ter tako tudi nama povzroči škodo, čeprav nisva nič kriva?
Saj vem, da si sodišče lahko dovoli vse ampak se mi vseeno to zdi skrajno nepošteno.

Nisem pravnica, tako da če kaj narobe napišem, naj me kar kdo popravi.
Kupujem stanovanje in gledam tudi oglase za dražbe. In tam je tako, da prodajajo tudi samo pol ali šestino hiše. Zato pa doseže cena tako nizke vsote. Kdo se bo potem zafrkaval s solastniki?
Kot solastnik pa mislim, da imaš neke pravice. Mislim, da če greš na dražbo in po koncu dražbe ponudiš enako ceno kot najvišji ponudnik, imaš prednost (nekaj podobnega sem prebrala v pogojih dražbe, nisem pa prepričana, da velja tudi za solastnike nepremičnine). Če ne, lahko novi solastnik prijazno predlaga delitev nepremičnine (recimo, da ima oddeljeno površino v velikosti njegovega deleža). Lahko predlaga, da za njegov delež z očetom plačujeta najemnino. Kolikor sem zasledila, lahko, če se vidva z očetom ne strinjata, preko tožbe zahteva sodno delitev solastnine (v naravi), če pa ni možno, pa mislim, da preko tožbe lahko iztoži tudi celo prodajo.
Če ima kdo več pojma o tem, pa se tudi sama priporočam, da me popravi. Sicer nameravam v kratkem na posvet k odvetniku glede tega, da bom natančno vedela, kakšne možnosti imam kot kupec.

prodajal se bo samo njegov delež. ponavadi za tako varianto ni interesentov, zato lahko z očetom poceni kupita bratov delež.

Bi se pa morali z bratom zmenit že prej,da bi na vas prepisal del solastništva in se odselil nekam v najmeniško stanovanje in tam si uredil stalno prebivališče in nato živel pri vas “naskrivaj”.

Sedaj je nekako prepozno.Če mene vprašaš,vzami odvetnika,odkupite del hiše,ker mislim,da si ne želite,da bi v hiši imeli kake najemnike,ki bi vam srali po glavi kaj je njihovo in se nato še oni spustili v tožbo proti vam glede elktrike,števcev,obiskov,glasnosti,smetenja,žurov,.. To je tako kot da bi v lastni hiši nato imel tujce.

New Report

Close