Forum: Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Moderatorji:
LukaTomori
univ. dipl. inž. arh
 
AlenkaTomori
univ. dipl. inž. arh
 

koliko stane gradnja hiše

Nova tema
Default avatar graditelji 18 Sep 2008 11:54

če kupiš recimo dvojček cca. 150 m2 v 3. pod. gr. fazi za 220.000 eur - koliko potem rabiš, da jo dokončaš?
vem, da je to zelo različno, in da navzgor ni omejitev, pa vseeno sprašujem, ker nimam niti približne predstave. recimo, da ne dajaš najdražjega parketa in zlatih pip, ampak tudi ne najcenejšega...

ali se bolj splača kupiti 500 m2 parcelo za cca. 130.000 eur in gor postaviti hišo?

hvala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar odvisno je 18 Sep 2008 12:05

Na to ti pa žal ne bo noben mogel dati odgovora.

Mi bomo za vse(od parcele, dokumentov, os. plošče, 4. podaljšana faza, finiširali bomo sami, pohištvo in okolica) odšteli 130.000€.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar evčrki 18 Sep 2008 12:14

Moj kolega je šel v podobno varianto (3. podaljšana gradbena faza) in je rekel, da če hočeš kolikor toliko kvalitetno dokončanje, računaj na cca. 100.000 €.

Je pa res zelo, zelo odvisno od posameznika. Mi smo samo za opremljanje že narejenega stanovanja porabili okrog 20 tisoč €, s tem, da seveda nismo kupovali najdražje opreme. Marsikdo bi najbrž lahko prišel skozi za pol ceneje, spet nekateri pa za dvakrat dražje. Že pri enem hladilniku lahko porabiš samo 400€ ali pa celo 1500€.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Ocka 18 Sep 2008 12:15

Za 50 jurjev, se da priti ze kar spodobno cez. Je pa res, da tud 300 ni tezko zapravit, ce so na voljo.

Ocka

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
 
Default avatar ktmv 18 Sep 2008 12:27

Zakaj pa misliš da investitorji vsi gradijo do 3 PDGF. Zato, ker se to njim najbolj splača.Največ pokasirajo, kako je pa narejeno pa itak ne vidiš. Odzunaj je hiška tipi topi z dokončano fasado, notri te pa čaka še enkup dela in denarja. Bolj se splača kupit parcelo in sam gradit.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Mšv 18 Sep 2008 12:47

Za dokončanje rabiš ene 40/50 tisoč evrov. To je 270 000.

Če pa date za parcelo 130 000, papirji in prispevek 20 000, za 120 000 bi pa tudi morali eno manjšo hiško (150 kvadratov bruto, pa še kakšen dastrešek za avto z ropotarnico) zadostovati. Na majhni parceli itak ne moreš postavit velike hiše.

Ali pa takole vzemi: hiša za vsak bruto kvadrat stane od 600 - 700€ dalje. Zelo zanesljiva kalkulacija in gradbeniki jo uporabljajo. Do vselitve, brez pohištva.

Parcela + papirji + komunalni koliko so pač so. In to je to.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Suree 18 Sep 2008 13:00

Ta veliki stroški pridejo na koncu.

koliko stane gradnja hiše?

Preveč, predolgo traja, pa preveč živcev požre.

Na ključ ali stanovanje.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar t-inca 18 Sep 2008 14:21

Ne vem no... slovenci še vedno gradimo za 100 let. Cegu pa beton, pa železo.. In to seveda traja in traja.. ČE bi imela kdaj v življenju možnost začeti na novo, bi zagotovo šla v nakup kvalitetne! montažne hiše.

Ravno pri nas opazujem, 14 dni so delali izkop in temelje, en majhen del kleti. potem je 10 dni vse stalo. potem je v 48 urah zrasla hiška kot iz pravljice in danes imajo notri že knaufarje. Sto metrov stran raste grad že četrto leto in so letos prišli do fasade in rostfrej ograj...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar MaMi 18 Sep 2008 17:58

t-inca, ne meči vseh graditeljev klasičnih hiš v isti koš. Mi smo lani o tem času zasadili prvo lopato, čez tri tedne se pa selimo v dokončano hišo z urejeno zunanjo okolico.

Lilypie 5th Birthday Ticker

Lilypie 4th Birthday Ticker

Lilypie 1st Birthday Ticker

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar 0124 30 Dec 2009 02:20

Koliko stane da zgradiš hišo dvojčka(garaza,okolica..) vključno z parcelo. Že vnaprej hvala za odgovore.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Karmen M.. 30 Dec 2009 08:46

Alo,

če imaš denar pri sebi in dovolj, po tem je bolje hiška in parcela.

Če pa denarja nimaš in računaš na kredit po tem je nakup parcele, plačilo prispevkov in postavljanje hiše prava kalvarija s stališča financiranja in s stališča pogajanj z banko.

VELIKO BOLJE je v takem primeru kupiti stanovanje, ali hišo v določeni fazi, zato, da ti dajo celoten znesek kredita ki ga zmoreš in v katerem veš, da boš šel s tem lahko notri.

lp,Karmen

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar graditeljica 30 Dec 2009 21:14

Živjo

Mene pa zanima če ima kdo kaj izkušenj kaj se v mojem primeru bolj splača. Starši imajo v lasti parcelo, kjer je teren sicer poševen, je pa po vsej verjetnosti zazidljiva (na točen podatek bo treba še par dni počakat).
Zanima me, ali se bolj splača na tem terenu zidati klasično zidano konstrukcijo ali pa je bolje izbrati montažno hišo? zanima me predvsem finančni vidik. glede na poševen teren bi bila hiša namreč podkletena, kar pomeni, da večina preprostih montažnih hišic ne pride v poštev.
Glede na to, da imam parcelo, menim da bodo stroški gradnje cenejši, kot pa nakup novogradnje v okolici? Vendar pa je mogoče tudi ta opcija boljša, glede na to, da denar za gradnjo celotne hiše ne bo na voljo (na voljo bo okoli 40.000 gotovine), ostalo bi kril kredit.
Če ima kdo občutek, kakšen bi bil približen strošek hiše (150 kvadratnih metrov) na lastni parceli, bi bila hvaležna tudi za ta podatek.

Lp, Irena

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar grezilo 31 Dec 2009 17:48

Irena , pišeš, da montažne hiše proizvajalcev ne pridejo v poštev zaradi terena oz. podkletitve!! Ta je lovska. Če ciljaš na "Tipske", potem bo nekaj resnice, se pa vsi ponudniki potrudijo in naredijo hišo kot si jo želiš oz. takšno kot narediš klet. Ti povem.

Lumar, tip ne vem, okoli 170m2 = 140k€. Točnega podatka ne vem, lahko pa povprašam investitorja.
Kar se gradnje tiče : Montažna je lahko gotova v 4-5 mesecih; zidana v 2 letih. V mot. se lahko takoj vseliš (5 mesecev) zidana se mora posušiti.

LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar graditeljica 01 Jan 2010 16:53

Živjo

Ja, mislila sem tipsko montažno hišo, katerim je tudi podana sorazmerno nizka cena, namreč za vse razlike od tipičnega načrta se "naj bi" (po pripovedovanjih) mastno zaračunalo, saj gre poleg v ceno nezajetih gradbenih del in materialov še za spremembo načrta.
Časovna razlika v gradnji montažne ali zidane hiše mi je jasna, vendar pa glede na moje pogoje niti ni tako pomembna.
Bi pa vprašala kaj je v ceno 140k vključeno

Lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar angie_ 01 Jan 2010 20:45

Mislim, da se bo bolje obnesla zidana za ta teren. Računaj nekje 600€/ kvadrat (brez opreme)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar grezilo 01 Jan 2010 23:07

Hiša do vselitve; parket in keramika, instalacije, centalno, kopalnica komplet;
manjka kuhinjsko pohištvo, spalnica (imela doma , stara); dnevna - stara
Menim, da ni več tako velike razlike, saj je vsaka hiša poseerj projekt. Tako pri njih, kot pri drugih. Morda tu odstopa Marles, ker tu so resnično togi. Se lahko tudi preko ZS slišiva če ti odgovarja.

LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar hiskanahribu 02 Jan 2010 12:03

Midva sva jo šla zidat, začeli smo lani, ko smo tudi kupili parcelo, sedaj je leto in pol od tega, približno...

-parcela 1000 m2 v Savinjski, sicer je bila nekoliko poševna, ampak smo jo splanirali, tako da je sedaj popolnoma ravna
- hiša velikosti približno 12 x 10, pritliče, mansarda, brez kleti

Do sedaj je prišlo s parcelo v red do strehe (dimnik Schiedel, kritina Creaton, železa v platah ene dvakrat več, kot bi bilo potrebno, vse najboljši materiali, kar je sploh možno... ) približno 70 000 EUR. To je z vo dokumentacijo, arhitektom - individualni načrt, komunalni (sreča in pogajanja na občini, zelo nizek).

Hiše se prodajajo drugače v tej fazi in tako veliko za vsaj 260 000 EUR, za ta denar si lahko jaz kupim še dober nov avto zraven... Razlika je samo, da dajo gor še fasado, da lepše zgleda (fasada pride okrog 10 000 EUR).

Neumno je kupovat hišo,ki je že narejena. Parcelo je sicer težko dobit tako poeni, kot sva jo midva, ampak tudi če daš še kakih 50 000 zraven, je še vedno cenej. Cene se bodo še znižale, sicer pa če že kupujete, se pogajajte. Soseda je dala za oglaševano novogradnjo, ki je bila 260 000, potem 180 000. Vsak poskusi zaslužit, če se da in nekaj rezerve zgeda morajo imet.

Naj povem še to - resnica je, da je bilo velik dela, živcev in da hvala bogu je moj tehnične stroke, ampak zelo malo smo naredili po vezah in če vam povedm, da sem veliko stvari uredila sama, naredila, kljub temu, da nisem te stroke in kljub praktično dvema službama in še celemu kupu obveznosti - se da.

Res pa je, da je montažna takoj in da stane manj - ampak kvaliteta ni primerljiva, čeprav ne rečem, da so pa slabe. Verjetno bi se sama v določenih okoliščinah tudi lotiča tega, ampak se nama ni mudilo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar grezilo 02 Jan 2010 12:29

No ja , hiša z dimenzijami 10x12m (krat 2 = 200m2 efektive) se v Savinjski nikjer ne prodaje za 260 k€! Pa še to povrhu, pišeš s streho brez fasade, = lll. podaljšana faza ali lV. faza. Od Žalca do Letuša ni takšne cene. Prej okoli 125k€.
Malo si pretirava s pisanjem, kjer pišeš da je železa 2 krat preveč ; nato pa da je mož iz tehnične stroke???
Se pa strinjam, da ti takšen način gradnje, da sam velikooooooooo narediš vzame velikoooooo živcev in kakšno leto življenja. :)

LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar graditeljica 02 Jan 2010 20:42

Najlepša hvala za odgovore.

Iz njih sklepam, da bi zidana hiša bila cenovno enakovredna ali pa celo cenejša od montažne. Kaj pa kvaliteta? Vem da je vsaka hiša posebni projekt, in se nosilnost in stabilnost itn. preračuna, vendar pa mene zanima vaše zadovoljstvo oz. še bolj nezadovoljstvo s čim, torej praktični problemi.

V primeru, da se odločim za zidanje pa me zanima še vaše mnenje o Ytongu. torej ytong vs. opeka. Kolikor sem seznanjena, je gradnja z ytongom hitrejša, cena pa je (če upoštevamo da hočem energijsko dokaj varčno hišo) približno enaka. Zanimajo me pa predvsem slabe strani ytonga, po možnosti iz real life, saj se o tem le malo sliši.

@grezilo
lepa hvala za konkreten primer. v primeru da se odločim za montažno hišo, te res kontaktiram na zs. zanima me pa če so všteta tudi ostala gradbena dela (izkop, betonerska dela (torej temeljna plošča/klet), itn.

sicer pa tehnična stroka ne pomeni poznavanja cen (ne brez prakse), pomeni le poznavanje mehanskih lastnosti materiala in določenih zakonitosti interakcije matterialov in podobno. pri količini armature (železa) v betonu pa je poleg tega da je je dovolj treba paziti tudi na to, da je ni preveč - z vidika sprijemnosti oz oblitosti jekla z betonom.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar 0124 02 Jan 2010 20:44

Graditeljica ce pa rabis posteno ekipo se mi pa lahko javis tukaj! Sicer imam "svojo" ker sem v "zlati mrzlici" dal narediti kar nekaj his za prodajo
Lp!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar anti montazne hise 02 Jan 2010 20:47

Ker sem zase naredil v Ljubljani hiso (montazno) sem bil zadovoljen,in si rekel tukaj pa ostanem. Leta so minevala,hcera je rasla in prislo mi je na misel odseliti se iz Lj. Sedaj imam zidano hiso,in graditeljica, NIKAKOR ti ne priporocam montazne! Ne bom na siroko razlagal zakaj ampak to je le en glas proti!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar graditeljica 02 Jan 2010 20:49

še to - cena 260.000 je čisto realna za nakup zidane hiše, sploh če gre za optimalno gradnjo sploh ni tako visoka (talno gretje, energetska varčnost, ppodkletitev, idilična lokacija...), vsaj v našem koncu, za drugje pa ne vem.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar grezilo 02 Jan 2010 22:59

Cena montažne hiše je ,za običajno kvaliteto materialov , cenejša kot zidana. Seveda , če vzameš debelejše stene , zunanje, se cena občutno spremeni --> montažne hiše.
Spremeni se tudi v primeru, da zidaš s porotermom in termo malto (???n......g)
Tudi s siporeksom potrebuješ zunaj fasado. Gradnja je res hitrejša , a še vedno je klasična, kar pomeni veliko vlage v vgrajenih materialih. Vreme, na tega običajno vsi pozabijo, ko komentirajo, da ni tako napojen material z vlago kot drugi. Slabe strani siporeksa : Tako kot pri ostali klasiki!!! Verjemi; glavna pomankljivost so toplotni mostovi. Ti so pri navadni klasiki kot pri siporeksu ali porotermu. Doslednost je potrebna pri obeh načinih, da se izogneš "plesni".
Naša je zidna s siporeksom in ima demit fasado. B.P. , vsaj do sedaj, 16 let :)))
Ponudniki montažnih hiš običajno ne izdelujejo graoa gradbena dela :temelji, AB ploščo, klet, AB plavajočo ploščo, H. izolacijo, drenažo, ometov..... To mora narediti investitor sam, v lastni režiji. Tako je bilo v omenjenem primeru.
Glede armature si pravilno napisla!! Zelo poredko se naredi, da kakšen investitor ne komentira, da je armature preveč; prej bi jo vsi zmanjšali.

LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar oh in sploh 03 Jan 2010 01:15

Graditeljica,v primeru gradnje klasike, me lahko kontaktiras tukaj. Imam svojo ekipo, vbistvu svojega privatnika ki dela od temeljev do vselitve. Ce te zanima?
Lp!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar graditeljica 03 Jan 2010 02:41

O toplotnih mostovih (in parnih ovirah) vem marsikaj, tudi to, da se jim je z ustreznimi detajli možno izogniti, tako da me to niti ne skrbi. Me pa zanima kaj hočeš povedat z (???n......g) ???

Še vedno pa imam občutek, da če zidaš sam, je prihranek napram montaži precejšen. Seveda je tu zraven še vrednost časa in živcev, ki je ne gre zanemariti, ampak imam občutek da gre večji del živcev že na račun upravnih postopkov in pa tudi za dela, ki v montažo niso všteta.

Sem si pa malo ogledala nekatere lastnosti montažnih (potresna in požarna varnost) pa tudi ytonga, in sem misel na opeko že kar opustila. Za drugi varianti pa se kar ne morem odločiti. Povsod vidim nekaj minusov in plusov. Sploh zaradi prigovarjanja prijateljev, da je zidano boljše (pri vprašanju zakaj pa se zatakne???).

Zanima me še kako je z nadgradnimi omaricami (ki se prišraufajo na steno) v primeru ytong in montažnih hiš, če so kakšni problemi? ne predstavljam si preveč pritrditve na montažno steno, na ytong sicer vem, kakšna bi pritrditev bi bila, pa me vseeno zanima če je kakšen problem vrtanja v ta "krhek" material.

se opravičujem ker sem tako pikolovska, a vendar se mi zdi prepomembna odločitev da ne bi vprašala

lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar grezilo 03 Jan 2010 20:22

Smogradnja je res dostikrat cenejša izvedba, a se moraš aktivirat zeloooo , zeloooo. Pišem dostikrat, saj se velikokrat potem naredi /nastane težava ker so strici, tete, oči, stari ata....... zelo pametni in običajno investitor popusti pod njihovimi težnjami : Ja mi smo pa tako delali , pa še kar hiša stoji!!
Nisem velim pristaš zidanje s porotermom (s p+t vse vrste). Menim, da je marketinško dobro zasnovana poteza a v resničnem življenju ni. Poznam kar veliko investitorjev, ki so morali na 45 poroterm dati še fasado.
Podobno je tudi s sipreksom.
Zidano naj bi bilo boljše : V glavnem ne poznajo montažnih hiš; gledajo CNN kako vihar odpihne hiško v Ameriki ( Volk in trije Prašički); bolj trdna, daljša življenska doba.
Samo pritrjevanje : Obstajajo posebni vijaki, ki se uporabljajo za vgradnjo (pritrjevanje) kuhinjskih elelmentov. Stena : OSB plošča + gips plošča je dovolj za obešanje kuhinjskih elementov. (tudi Farmacel + gips) Za težje stvari se pač porazdeli teža va več vijakov.
Menim, da boksarske vreče ne boš fiksirala na steno kuhinje???!!!

LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar graditeljica 03 Jan 2010 20:47

Je krajša življenska doba montažnih hiš realnost ali le domneva? To vem, da naj bi bila računska trajnost vseh vrst stanovanjskih hiš dokazana za 50 let, torej predvidevam da lahko iščem po prospektih in bom povsod našla to številko, vendar kakšna pa je realnost? življenska doba ytong hiš naj bi bila 100 let, kaj pa lahko pričakujem od montažne hiške? a v teh neurjih ki so zdaj pri nas skoraj stalnica, se je potrebno bati da odnese recimo ostrešje? (o tem so vsi tako sigurni, sama pa ne vem zakaj bi na montažni hiši odneslo leseno ostrešje, na zidani isto leseno ostrešje pa ne?)

s tem ko omenjaš, da je bilo potrebno dodati še fasado, verjetno misališ toplotnoizolativno fasado. fasada je vedno potrebna z vidika hidroizolacije. Toplotna izolativnost ytong sten mi je znana, še vedno je boljša od stene na kateri sem trenutno naslonjena, še vedno pa ni neki ultra. to pa je razlog da še nisem odpisala montažnih hiš, ki imajo tukaj še vedno prednost.

kar pa se tiče pametne žlahte...seveda so vsi pametni, vendar jih niti ne mislim kaj preveč poslušati, saj vem, da dejstvo, da hiša stoji, še ne pomeni, da je hiša kvalitetna.

boksarsko vrečo pa lahko montiram tudi drugam XD

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar grezilo 03 Jan 2010 22:44

Res, boksarsko vrečo lahko montiraš kam drugam!!

Toplotno izolativna fasada: Res , bi jo priporočil iz izkušenj iz terena; sem napisal pri nas je.

Življenska doba : V kolikor je hiša poplavljena,( pri nas v letu 1990 poplava) je težje mont. hišo spravit v red.Podobno je v kolikor ti zmrzne ( vodovod ali centralna kurjava) in poči cev v notranjosti; videl kar nekaj hiš, tudi montažne.

Zidano : smo samo odstranili poškodovano leseno oblogo na steni (opaž). Fasada se je popravila. Stene so se prepleskale ,
Za montažne : se nisem imel sreče srečati z takšno zadevo; samo počena (zmrznjena cev vodovoda).
Osebno se ne spuščam v "glavo" investitorja in mu sugerirem kakšno hišo naj izdela; gledam da je po načrtu oz. zahtevah in pravilno ter kvalitetno.

Ostrešje : Do sedaj je letelo v zrak komplet ostrešje (špirovci in lege ter kritine) le na zidanih. Zakaj?? Ker niso sidrali pravilno.
Ob naurju oz. orkanskem vetru ti odnese kritino ne glede iz kakšnega materiala je hiša. Stene so na mestu!!

lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar hiskanahribu 04 Jan 2010 14:04

grezilo - s tem dvakrat preveč železa sem pač mislila, da ga je več kot ga je res nujno potrebno. Hiše za prodajo zidajo z minimumom vložka, normalno, da potem dajo notri manj določenih dražjih materialov in da šparajo na kvaliteti.

10 x 12 hiša, neto uporabne površine je 200 m2, to je, vsaj zame velika (prevelika) hiša, pol manjše s pol manjšo parcelo se prodajajo za več. Poznam tudi cene hiš, vem točno, kdo je kaj naredil pri kaki hiši in kakšni materiali so uporabljeni - vsako podrobnost, ker sva z mojim spremljala večino gradnje od začetka do konca in se z dvema, ki imata večino teh hiš za prodajo osebno poznamo. Vem tudi koliko stanejo parcele in točno koliko je v kateri občini komunalni, vem za koliko se oglašujejo, koliko se pa v resnici prodajo in koliko se jih sploh trenutno proda. Res, da je pol žlahte zaposlene v gradbenem sektorju, imamo firmo in recimo veze na določenih področjih, ampak še vedno trdim, da je možno hišo trikrat cenej sam postavit. Do sedaj so nama delali samo ljudje, ki jih nihče od naju ni poznal in smo se čisto normalno zmenili za normalne cene, bilo pa je kvalitetno narejeno. Tudi pri materialih se da izpogajat velik popust, res pa da rabiš za kako stvar - npr. za streho sva midva iskala krovca in material vsaj en mesec - ker se enim, tudi firmam, ne da niti odgovorit na povpraševanje (smešno je to, da jaz vem, da nimajo dela, ne vem kaj potem delajo - nihče tud ni rekel, da bodo delali zastonj)

Ne bom trdila sicer, da nama nihče od sorodnikov, ki marsikdo marsikoga pozna, ni želel pomagat - ampak vedno nama je z mojim še vedno uspelo najti koga cenejšega in boljšega. Tako, da pač mislim, da to lahko vsak. Res pa, da je moj nadzoroval gradnjo pri vsaki malenkosti in podrobnosti - in ja, tudi ni večjega perfekcionista... Čeprav so določene stvari delale firme, določene stvari pa "na fuš". BTW hiša je veliko bolje narejena od sosedove, ki je pa dal vse zidat na ključ in vse firmam... in ker pač ni prišel nič pogledat, se na daleč vidi določene pomanjkljivosti - jaz jih vidim kot negradbinec...

Ostale hiše za prodajo pa - mislim, men je res ful smešn, da reklamirajo hišo sam s cigli in streho kot pasivno, ko ji pa še 3/4 manjka, da bo in to moraš potem tako sam dokončat. Glede montažne gradnje, jaz ne pravim, da so to npr. slabe hiše - ampak ko piše, da so potresno in požarno varne, se verjetno ravno niso zlagali, je pa res, da če to primerjaš s klasično gradnjo, je pa ja jasno, da je klasična v prednosti glede teh dveh stvari.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar grezilo 04 Jan 2010 18:29

Hiškanahribu, a je zadnji del komentarja o energetsko varčnih hišah letel na tiste v Vrhniki???
Res se strinjam, če je tako; res je tudi da drugje pišejo in oglašujejo , kot si napisala.
Kolikor sem lahko spremljal,( lahko da, a meni ni znano) niso še nikjer delali poizkuse za primer potresa dveh "tlorisno enakih" hiš ; ena zidana druga montažna.
Komentarji iz Posočja so, da se montažne bolje obnesle.
Sedaj : V kolikor strese , "orng" sem mnenja da se bosta obe podrli; A v vsakem primeru se bo prej podrla zidana. Posledično Zidana : večja hiša =večja teža--> večji pospešek ;zidana bolj toga--> prej pade!
Montažna : enka kvadratura -->lažja hiša -->manjši pospešek; bolj elastična --> morda celo ostane??? :-)))
To je samo moje mnenje; imam zidano hišo.

V primeru požara : Menim, da ni velike razlike v primeru , da zagori ostrešje ali napa v kuhunji zamazana z mastjo ali oljem!
Veliko odvisno kdaj pridejo gasilci.

LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh