Forum: Obporodno obdobje

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

Moderatorji:
Zalka
Dr. Zalka Drglin
doktorica ženskih študij 
Alenka_B
Alenka Benedik
svet. za dojenje, IBCLC 
Radmila Pavlovič
uni. dipl. psihologinja
 
NinaRadin
Nina Radin
dipl. bab. 

zeleno blato in znojenje pri dojenju

Nova tema
Default avatar Karamela 10 Okt 2005 11:38

Pozdravljeni ,

moj dve in pol mesečna hčer je v šestih urah (ponoči) kar trikrat odvajala blato. Opažam, da je blato je zadnji teden včasih, ponavadi zvečer in zjutraj tudi zelene barve ... kaj to pomeni? ali moram nemudoma k pediatru? Prav tako pa opažam da se pri dojenju za uheki in nad vratom po lasišču znoji - to se dogaja prav tako zadnja dva tedna.

Prosim za nasvet!

Hvala, lp

K.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar LLLKarmen*** 10 Okt 2005 12:29

Draga Karamela,
vaša dojenčica ima dva meseca in pol, v zadnjih šestih urah je kar trikrikrat odvajala blato. Zadnji teden opažate., da ima dojenčica zjutraj in zvečer blato bolj zelenkaste barve.

Za bolj jasen uvid težav, vam moram postaviti nekaj dodatnih vprašanj....

Ali so pleničke sicer dobro in pogosto polulane in pokakane, le blato je bolj zelenkaste barve? Ali imate vi še preveč mleka, ali mleko po podoju morda črpate, kako dolgo se deklica doji ob podoju, dojite iz ene strani ali obeh,...?

Barva in konsistenca dojenčkovega blata se spreminja iz dneva v dan, iz ure v uro. Tudi vpliv materine prehrane je lahko viden v blatu, vendar ni najbolj odločujoči dejavnik.

Dojenčkovo blato je lahko temno zeleno in bolj vodeno blato takrat, ko dojenček popije več t.i. prednjega mleka. Možno je tudi, da je dojenček kakšen dan bolj žejen ali ima poskok v rasti in se doji pogosto in na ta račun več pije in se to seveda takoj pozna na plenički. Pomaga, da otroka dojite na prvi strani tako dolgo, dokler še aktivno sesa, namanj pa 15-20 minut. Tako bo otrok zagotovo dobil dovolj zadnjega mleka.

Glede barve blata je dobro vedeti tudi naslednje:
Ali ste morda vi pred kratkim uživali kakšna zdravila, antibiotike? Ali vi uživate kakšne vitaminske ali mineralne pripravke? Ali otrok dobiva čaj, vodo? Koliko mlečnih izdelkov vi zaužijete preko dneva? Ali imate v družini zgodovino alergij?

Če se bo to nenavadno blato ponavljajo še preko dneva in če bo izredno vodeno (tako da ga plenička vpije) ter zelo smrdeče, vsekakor pokličite otrokovega pediatra in se posvetujte z njim.

Vse pogoste stolice niso vedno driska. Če pa ima otrok res drisko, je dojenje zanj še posebej zelo pomembno (za rehidracijo in protibakterijsko zaščito). Pravimo, da ima polno in samo dojen otrok drisko, kadar ima naslednje simptome:
- dvanajst do šestnajst stolic prek dneva
- zelo vodene stolice, brez gostih substanc
- stolice z zelo jedkim, močnim vonjem.

Ali je imel vaš dojenček pred kratkim poskok v rasti in se je dojil pogosteje kot navadno? Je možno, da je zato popil več prednjega mleka, kar je prispevalo k redkejšim stolicam? Ali vaš dojenček pije čaj? Ali morda dobiva kakšen dodatek prilagojenega mleka? Ali vi morda popijete veliko kravjega mleka?

Za izločanje blata pri dojenih otrocih je značilno, da je pogosto, obilno in bolj tekoče. Materino mleko namreč vsebuje laksative, ki pripomorejo k lažji in hitrejši prebavljivosti materinega mleka. Dojeni otroci imajo zelo zelo redko drisko, zato skrbni starši, ki s tem nimajo izkušenj lahko zmotno menijo, da gre za drisko. Če ima blato vašega dojenčka prijeten vonj po laktozi in barva variira od rumene do zelene, gorčične, je to normalno. Včasih je blato zelo vodeno, v njem pa grudice sesirjenega mleka. Tudi to je OK.

Seveda pa je možno tudi (toda ne se prehitro ustrašit), da je blato drugačno, ker je otrok morda preobčutljiv ali alergičen na kakšno sestavino v materini prehrani. Tudi kolike in težave s prebavo pripisujejo največkrat temu dejstvu. Ponavadi pomaga že, če mati začasno izloči iz svoje prehrane mleko in mlečne izdelke. Rezultati so vidni v dveh tednih.

Dehidriran dojenček zelo poredko lula in kaka, urin je gost in močnega vonja, ima zelo suho kožo in je vidno zaspan, za okolico se ne zanima.

Aha, še potenje dojenčka?
Ste preverili, ali ima morda vaša dojenčica temperaturo, je kaj bolna?

Če otrok ni bolan... Med dojenjem mora dojenček s sesanjem kar pošteno garati, lahko da se prepoti tudi zaradi tega. Poskrbite, da dojenčica ne bo preveč pretoplo oblečena, med dojenjem je ne zavijajte v toplo odejo, oblečena naj bo v toliko plasti oblačil kot vi sami. Le med spanjem jo pokrijte s tanko odejico. Če se dojenčica poti na stikih z vašo kožo, npr. njen tilnik - vaš komolec - v pregib svojega komolca položite mednjo in vašo kožo eno zloženo tetra pleničko.

Karamela, če bo dojenčica imela čudno blato še tekom dneva, se bo obnašala drugače kot ponavadi - vsekakor pokličite pediatra in se posvetujte!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Karamela 11 Okt 2005 09:43

Hvala lepa za pomoč Karmen.

Dojim polno in vsakič le na eni dojki, le zvečer včasih na obe ko je v eni dojki premalo mleka. Dojenje traje od 15 pa do cca. 45 minut, zvečer tudi dlje oz. večkrat. Dosej sem ji dala trikrat po 30 ml Plantexov čaj vzvečer. Pleničke so pokakane tri do petkrat na dan. Blato je zelenkasto rumeno in kašasto tekoče. Zadnji teden je občutno bolj smrdeče. Menim da ni dehidrirana, ker se ji ne spi več kot običajno in izredno rada komunicira z mano in opazuje okolico. V zadnjem mesecu je zrasla za tri centimetre in se zredila za 8500 g.
Ne uživam nobenih zdravil, le Kalcipan tabletko vzamem eno na dan in čaj za dojenje zjutraj in zvečer. Jaz zaužijem cca. pol litra mleka na dan.

Kaj menite, popijem preveč mleka? In je ta zelankasto rumena barva blata o.k.?

Lep pozdrav in hvala!

K.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mateja 11 Okt 2005 09:54

Pozdravljeni, mi imamo podoben problem-deklica je stara 5 mesecev, samo dojena, ne dobiva čaja ali pril. mleka, jaz ne uživam nobenih zdravil ali vitaminov,plenice so pogosto polulane in skoraj vedno zraven zeleno pokakane (ne zelenkasto, prav ZELENO kot trava). Z možem sva oba alergika na pršico in pelode trav.
Deklica nima nikakršnih znakov alergije na koži, samo na črevesju, pediatrinja pravi, da ni smiselno tako zgodaj testirati, ker mogoče sploh ni alergija.
Je zadovoljna, nasmejana, spi kvečjemu manj kot pred enim mesecem.
Zeleno blato se je pričelo pojavljati nekje "vštric" z drugim cepljenjem.

Ker sem sumila, da je alergija na mleko ali jajca, sem za tri tedne izključila iz prehrane omenjena živila in vse izdelke z laktozo, m. proteini, beljakovinami......lalalala.
Po enem tednu še ni nič bolje.

Zdaj sumim, da res spije preveč prednjega mleka, saj se doji pogosto, kar naprej želi dojko; včasih tudi manj kot na tri ure, vendar pije komaj dobre tri minute. Ne morem je pripraviti, da bi pila dlje. Ponoči se dojiva na približno 4 ure, takrat pije pet minut vsega skupaj-včasih na eni dojki, včasih na obeh, ampak smao 5 min skupaj.
Ona se po 3 ali 4 min enostavno odklopi in če ji silim bradavico, je ne sprejme. Potem jo prestavim na drugo stran in včasih pije še tam 3 min. Potemtakem dobi SAMO prednje mleko. Kako jo naj pripravim, d abi pila na eni strani dlje??? Tudi, če jo pustim nenahranjeno npr. 5 ur, pije iz ene dojke največ 5 min. Potem ne dobi kvalitetnega gostega mleka???
Deklica normalno napreduje-več kot dobro, hiihi- saj ima pri 5 mesecih 66 cm in 7600 g. Ob rojstvu pa je imela 2940 g in 49 cm, rojena 9 dni pred PDP.

Hvala za odgovor.
In čestitke ob rojstvu deklice,zagotovo imate doma "pestro" , kako sploh utegnete še za računalnik? Čestitke, res!
LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
 
Default avatar LLLKarmen 11 Okt 2005 14:01

Draga Mateja,
vaša deklica dobro napreduje in je zdrava, kljub temu da se doji le kratek čas in vas skrbi, da popije preveč prednjega mleka. Res je, dojenčka ne moremo prisiliti v dojenje, kajne? Ker je vse v redu, je vaša skrb popolnoma odveč. Ravnajte se po tem, kar vam "pripoveduje" otrok. Kar lahko sami naredite je le to, da ob podojih morda večkrat zapored pristavite najprej na isto stran.

Barva blata dojenega otroka normalno variira od zelene do rumene, pogosto se tudi spreminja. Ker vaša deklica odlično napreduje, tudi ob časovno kratkem dojenju pride do potrebnih kalorij in maščob, posebni ukrepi niso potrebni.

Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Bubamara 20 Okt 2005 09:59

Lep pozdrav!
Imam Zalo, ki je stara 3 mesece in pol in je pred 4 dnevi začela kakati zeleno=popolnoma zeleno blato, bolj tekoče, šele danes zjutraj so bili rumenkasti sesirjeni delčki vmes. Se polno dojimo, nič ne dodajam, nobenih čajčkov.. Jaz ne jemljem zdravil, popijem kaki kozarec mleka na dan, jem pa veliko mlečnih izdelkov ( siri, jogurt, skuta- rečmo po eno na dan). Zala nima nekega urnika dojenja, nikoli ga ni imela, čeprav jo jaz poskušam malo prisilit v to. Običajno se doji 7 minut(vleče ko nora, tako da se ji včasih tudi zaleti...) in nato zaspi. Običajno jo dam na isto dojko, ker ne mine več kot ura preden je lačna, če pa je več kot kako uro in pol, ji dam drugo dojko.
Istočasno z zelenim blatom sem mi zdi, da Zala zahteva hrano še pogosteje, predvsem se je ponoči zbujala večkrat, vendar jaz sistema dojenja ( da ji po krajšem času ponudim isto dojko, po daljšem pa drugo..) nisem spremenila, zaradi tega predvidevam, da vseeno ni pila samo prednjega mleka.
Poleg tega, se mi zdi, da jo črviči čez celi dan, ponoči tudi, pa še veliko pukecov spušča. Do sedaj s krči niti nismo imeli težav, običajno zvečer okrog 6h, če sem jaz pojedla kake take 'napenjujoče' stvari.
Smo pa res povišali dozo AD3 kaplic na 7(pediatrinja rekla) in ker ni več za kratke rokave,jih tudi bolj redno dajem.
Glede moje hrane: priznam, da sem tisti dan preden je prvič postalo blato zeleno pojedla eno grenivko-bi bilo to lahko vzrok?!Pa bi trajalo to cele 4 dni?! Se pa blato ni spremenilo niti po tem, ko sem definitivno ukinla vse napenjajoče stvari in sveže sadje in zelenjavo. V prvem mesecu sem sama jedla veliko več mlečnih izdelkov in popila tudi pol litra mleka na dan, pa je imela mogoče enkrat blato zelenkasto.

Mislim, da sem povedal vsa dejstva... aja, še to, da ima plenice vedno polulane in pokakana je tudi vsakič,ali pa morda ponoči ne.

Torej,... mi lahko poveste kaj bi bil vzrok? In kaj naj naredim, če se blato ne popravi?
Hvala vsem za odgovor in lep pozdrav!
Bubamara

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar LLLKarmen 20 Okt 2005 14:55

Draga Bubamara,
vaša zala ima tri mesece, polno dojite, ne dodajate čajev ali formule. Zadnje dni opažate, da se je barva in konsistenca blata zelo spremenila. Sesirjeni delčki so normalen znak. Deklico dojite na njeno željo, običajno se hitro podoji. Popolnoma ravnate prav da jo date na isto dojko, če se želi dojiti kmalu po zadnjem podoju. Opažate, da se zadnje dni Zala doji pogosteje (hm, ste pomislili na poskok v rasti?), vaš sistem dojenja je v redu. Zadnje dni opažate, da deklico pogosteje črviči, količino AD3 kapljic ste povečali po nasvetu pediatrinje. Nekaterim otročkom AD3 kapljice res povzročajo večje težave. Pogovorite se s pediatrinjo. Če bo presodila da so kapljice vzrok težavam, vam bo predpisala D3 (Oleovit).

Če dojenček ni alergičen ali preobčutljiv na določena živila, hrana ki jo zaužije mati ni vzrok za težave. Ste že poskusili z začasno dieto brez mleka in mlečnih izdelkov (kot velja, prej se seveda posvetujte z zdravnikom)? Ali je ena grenivka vzrok za težave ne vem in ne morem presojati, možno pa seveda je, saj so agrumi tisti sadeži ki najpogosteje povzročajo težave (največkrat zaradi škropiv s katerimi jih pridelujejo in skladiščijo).

Bubamara, blato dojenčka se ves čas spreminja in če je otroček sicer zadovoljen in lepo napreduje, naj vas ne skrbi. Vsekakor pa se posvetujte s pediatrinjo!

Prijazen pozdrav!Karmen Mlinar,

svetovalka za dojenje pri La Leche League International

<http://www.dojenje.net>

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Bubamara 24 Okt 2005 12:44

Karmen najlepša hvala za odgovor!
Tudi po nasvetu pediatrinje sem ukinla mleko in mlečne izdelke pa tudi svežega sadja sem se bolj izogibala. Sicer je zdaj to šele 4 dni, ampak sprememb na blatu še vedno ni. Tako sem bila danes pri pediatrinji, Zala se je v 2 tednih zredila za 320g, kar naj bi bilo dovolj, poskoka v rasti pa ni. Na splošno je zelo živahna in resnično ne zgleda bolna. Najprej bomo pregledali blato, potem pa, če bo blato Ok, gremo na teste za alergijo.

Še enkrat hvala za odgovor in lep pozdrav.
Bubamara

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tanjica_prof 21 Sep 2009 15:22

Pozdravljeni!

Moj sin je star 5 mesecev. Do sedaj je bilo njegovo blato vedno rjavo, kakršno mora biti. Nikoli se ni pokakal sredi noči. Sedaj pa že en teden kaka okrog polnoči, njegovo blato pa je zelenkasto, včasih čisto tekoče, včasih pa so zraven še zelene grudice (kot trava). Čez dan pa odvisno - varira od rjave do zelene barve. Tudi sem opazila, da ponoči glasno stoka med kakanjem. tega čez dan ni.
Se polno dojiva, nobenih čajčkov, mleka ... Sama sem kadilka, vendar skadim okrog 10 cigaret na dan in vsaj uro in pol pred dojenjem ne kadim.
Zanima me, če to vpliva na njegovo blato? Prej ni bilo nikakršnega problema.
Ima 8kg in 70 cm (ob rojstvu 4,5kg in 54cm).

Hvala za odgovor!
Tanja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 21 Sep 2009 22:31

Tanja, pozdravljeni!

Vaš 5m fantek je začel kakati tudi ponoči, skrbi vas, ker je blato bolj tekoče in zelenkasto, se polno doji. Sprašujete, ali bi lahko vplivalo tudi kajenje.

Možnih vzrokov bi bilo lahko več. Kolike so v tej starosti že malo manj verjetne, lahko bi šlo tudi za kakšno virusno zadevo (je bil fantek pred kratkim kaj bolan, je imel kdo drugi v družini kakšno prebavno okužbo?). O tem bi se posvetovali seveda s pediatrom, če bi se težave nadaljevale. Verjetno bi lahko dali blato tudi na analizo.

Da, tudi kajenje več kot eno ali dve cigareti na dan lahko povzroča tovrstne prebavne težave pri otroku, težko pa zatrdim, zakaj bi prišlo od občutljivosti otroka prav zdaj, ne že prej.

Navajam nekaj citatov iz raziskav, ki jih je zbrala kolegica LLLKarmen (več na http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979198 ):

-------

Vsebnosti nikotina v mleku matere, ki pokadi nekaj cigaret dnevno, je majhna. Če mati pokadi več kot škatlico cigaret dnevno ali tudi če uživa žvečilne gumije oz. nanaša nikotinske obliže za odvajanje od kajenja, tveganja močno narastejo. Hudo kajenje lahko zmanjša zalogo mleka in v redkih primerih celo povzroča simptome kot so slabost, bruhanje, trebušni krči, driska (Vorherr 1974).

Dokazana je povezava med kajenjem in krči pri dojenčkih. 40% dojenih otrok mater kadilk je imelo kolike, v primerjavi s 26% dojenih otrok mater nekadilk (Matheson and Rivrud 1989).

Ob tem je seveda treba poudariti, da je tveganje nedojenja vendarle večje, kakor tveganje dojenja in kajenja, če je mogoče kajenje zmanjšati in videti, ali bi se situacija izboljšala, pa je to dober način odkrivanja vzroka težav.

---------

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tanjica_prof 22 Sep 2009 13:51

Hvala za odgovor!

Zdravnica je rekla, da naj se izogibam mleku in ml. izdelkom, da je to krivda za zeleno blato.
Vendar bi po mojem v tem primeru bilo takšno blato tudi čez dan, ne pa večinoma ponoči. Ali se ta alergija lahko pojavi šele pri 5. mesecu? Sama sicer (z izjemo sira) ne pojem veliko mlečnih izdelkov.
Ali je lahko razlog za blato tudi rast zobkov. V zadnjem času se namreč zelo slini in srbijo ga dlesni (non stop ima prstke v ustih).
Ali je mogoče, da mu, glede na to, da je precej velik za svoje mesece) samo moje mleko ne zadošča več in da bi morala začeti s kašicami?

Hvala, Tanja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 24 Sep 2009 18:43

Težave zaradi preobčutljivosti na KML se običajno pokažejo že prej, ne šele pri 5m, čeprav o tem težko sodim, morda bi lahko poiskali mnenje še na forumu Pediatrija. Lahko poskusite z dieto brez KML, škoditi ne more, lahko kvečjemu pokaže, da to ni vzrok, če se bo nadaljevalo. Običajno preverjamo tako, da KML izločilo popolnoma za 2-3 tedne.

Ne vem, ali bi povečano slinjenje tako bistveno vplivalo na odvajanje blata.

"Ali je mogoče, da mu, glede na to, da je precej velik za svoje mesece) samo moje mleko ne zadošča več in da bi morala začeti s kašicami?"
***To bi vedeli po teh znakih tukaj - znaki zrelosti za gosto hrano (kratko):
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1337&t=1337
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=906&t=906
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5654331 (6m, zbujanje, je čas za GH?)

Kakanje ponoči gotovo nima nobene povezave z njegovimi potrebami po mleku. Če je sicer teža, rast, razvoj vredu, potem dobiva dovolj mleka. Pri 5m imajo nekateri poskok v rasti, se več dojijo, poskusimo, da se več dojijo čez dan, pa je včasih bolj mirno ponoči, ni pa nujno.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Klavdija K. 01 Mar 2010 17:57

Pozdravljeni! Imam hčerko staro 3 mesece,po sedmih tednih sem izgubila mleko od takrat naprej sva samo na Aptamilu 1. Dodatek sem ji morala davati že od prvega dne ko sva prisle domov tudi v porodnišnici sva ga že imeli. Dokler sva se še dojili je bilo blato rumenkasto,ko sva pa prešle samo na Aptamil pa je blato zeleno,že 2 meseca.Zdravnica mi pravi, da je to od kolikov,vendar ne občutimo da bi imela tako močne.Med hranjenjem po kakšnih 5 minutah se začne močno jokat in krčit nogice,včasih posebej zvečer je tako hudo da nekaj mleka med hranjenjem od pritiskanja kar izpljune.Zanima me ali je možno da ji škodi Aptamil in ima zaradi tega tako temno zeleno blato in takšne krčeke pri hranjenju,ker drugače čez dan jih nima samo ko je.Spije kar veliko vodice približno od 60 do 100 ml čez celi dan.drugače je zelo zdrava in živahna punčka le to nas skrbi ker ima takšno blato in hude krče pri hranjenju,ki so se zaćeli stopnjevati.

Prosim za nasvet.

Obupana mamica Klavdija

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 07 Mar 2010 16:10

Pozdravljeni, Klavdija!

Vaša 3m deklica ima hude kolike po prilagojenem mleku. Da, mogoče je, da gre za alergično reakcijo oz. preobčutljivost črevesja na prilagojeno mleko oz. na eno od prek 20 potencialno alergenih snovi v kravjem mleku, iz katerega je narejeno. To se praviloma kaže v zelenem blatu in kot krči/kolike, napenjanje, lahko tudi kot polivanje, kožni ekcemi, dermatitis... Posvetujte se s pediatrom ali vprašajte še na forum Pediatrija, katero mleko bi bila morda primerna zamenjava.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tina99 23 Nov 2010 13:08

Pozdravljeni,

dojenček je star 4 mesece in ima že tri tedne temno zeleno in tekoče blato. Odvaja enkrat na dan ali enkrat na dva dni. Ima tudi močne vetrove. Pediatrinja je pred časom posumila, da ima alergijo na kravje mleko, ker je pri treh mesecih nehal jesti in je med hranjenjem močno jokal in zavračal hrano. Imel je tudi izpuščaje vendar testi alergije niso pokazali. Blato so testirali tudi na bakterije vendar je bil test negativen. Že od rojstva se hrani z adaptiranim mlekom, pred nekaj tedni pa je zaradi suma na alergijo začel dobivati Aptamil ADC. Barva in struktura blata sta se spremenili že pred zamenjavo hrane. Prej je jedel Hipp 1. Spije pa vsak dan pol litra čaja.
Tudi spanje ponoči se je zelo poslabšalo saj se zbuja po drugi uri na vsako uro in joka.
Prosim za vaše mnenje glede blata in morebitnih vzrokov.

Hvala!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 23 Nov 2010 17:13

Pozdravljeni, tina99!

Vaš dojenček je kmalu po starosti 3m začel temno zeleno tekoče kakati. Možnih vzrokov je več.

Najprej sem pomislila na čaj - kar veliko ga je, predvsem pa bi bil pomemben podatek, ali vsebuje sladkor. Ste tedaj morda začeli dajati več čaja? Nekateri dojenčki imajo drisko (zeleno vodeno pogosto odvajanje) prav po sladkanih čajih ali tudi po veliko nesladkanega čaja. Morda bi najlaže ta vzrok izločili, če bi doma skuhali nesladkan čaj iz janeža (nekaj semen, poprek) in naj otrok to pije, v kakšnem tednu bi se že moralo poznati izboljšanje, če je vzrok v čaju.

Je bila kakšna velika sprememba pri treh mesecih, morda zamenjava mlečne formule?

Ni nemogoče, da bi bila to reakcija na cepivo, če je bil seveda cepljen točno tedaj. Omenite pediatru to možnost, pa tudi nočni jok, če se vam zdi nenavaden, v kolikor se ne bo nič drugega odkrilo in sprememba prehrane ne bo pomagala.

Nenavadno je, da bi otrok šele v četrtem mesecu razvil alergijo na KML z zelenim blatom, ker se v tej starosti ponavadi to začenja umirjati. Je imel že prej kolike, je polival, ima kakšne težave s kožo (ekcemi, dermatitis ipd.)? V tem primeru bi bilo bolj verjetno, da gre lahko za poslabšanje alergije na KML. Verjetno so vam povedali, da je test na alergije lahko tudi lažno negativen.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tina99 23 Nov 2010 17:53

Pozdravljena,

pri treh mesecih ni bilo nobene spremembe hrane ampak je začel odklanjati hrano Hipp 1, ki jo je jedel od rojstva in to zelo rad. Enostavno ni več hotel jesti in je jokal, ko je dobil flaško in pljuval mleko iz ust. Dva tedna skoraj ni jedel nič razen čaja. Imel je tudi izpuščaj na obrazu in manjše pikice po telesu zato so tudi posumili na alergijo na KM. Zato so ga dali na Aptamil ADC. Tudi kolike je imel in polival je kar precej v tistem času.

Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 28 Nov 2010 13:28

Hvala za dopolnitev!

Ponovno ugibam, da bi bilo zeleno blato lahko posledica veliko popitega čaja (preveč vnosa vode in zelo malo maščob), verjetno kot posledica nekega hkratnega stanja pri otroku, ki gi ba lahko povzročila bolezen, npr. kakšna viroza, ali kot reakcija na cepljenje. Da se kar nenadoma pojavi alergija na KML bi bila možna posledica omenjenega. Upajva, da bo protialergeno mleko kaj popravilo situacijo.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar BARBY 03 Okt 2011 17:50

Pozdravljeni,

imam punčko staro dober mesec. pred kratkim je začela kakati temno zeleno blato(ne jem nič mlečnega). dojila sem jo dobrih 14 dni, ker pa je med dojenjem zaužila preveč zraka(dojila sem preko nastavka), sem se odločila da bom mleko črpala in ji ga dala preko flaške, zdaj ji dam svoje mleko 2x na dan ter nadaljujemo z Aptimil 1. zaradi preveč zaužitega zraka je imela tudi težave z napenjanjem, zato sem po posvetu s pediatrinjo kupila kapljice BIO GAJA- je mogoče, da kaka zeleno zaradi teh kapljic????(zdaj sem ji prenehala dajati, da vidim, če bo kaj spremembe).kaka 1x na dan, vetrove pa ima tudi pogoste.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 07 Okt 2011 22:59

Pozdravljeni, BARBY!

Vaša deklica je stara dober mesec, začela je kakati temno zeleno. Dojila se je dobrih 14dni, nato ste se odločili za črpanje mleka in hranjenje po steklenički. Vaše mleko dobri 2x, ostalo dobi prilagojeno mleko.

Ima deklica tudi prebavne težave? Dvomim, da je to učinek kapljic, to bi videli že po nekaj dneh nejemanja. Bolj verjetna je alergija oz. preobčutljivost na kravje mleko - tukaj je seveda glavni problem mlečna formula prilagojenega mleka, ki je narejena iz kravjega mleka. Pogovorite se s pediatrom, ali bi jo poskusili čim prej zamenjati.

Če menite, da bi lahko poskusili dojiti oz. da bi deklica dojko sprejela, bi vam morda lahko tudi pomagala vzpostaviti dojenje v večji meri, mogoče celo polno, da se prilagojenega mleka znebite. Seveda če menite, da je to mogoče. Nisem povsem razumela težave s požiranjem preveč zraka, to običajno ni razlog, da bi bilo nujno prenehati dojenje, ponavadi spremenimo tehniko dojenja, pogostost dojenja ipd.. Je pa seveda mogoče, da je imela deklica še kakšne povezane težave, ki jih niste omenili.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mami3255 06 Nov 2011 14:24

Pozdravljeni.
Imam sina starega 5,5meseca. Pri 3 mesecih se je sam nehal dojiti,ko sem mu enkrat dala adaptirano mleko. Od takrat se ni hotel več dojiti. Poskusila sem z aptamil 1,nato aptamil comfort,zdaj allernova.
Še vedno ima krče,smrdeče zeleno blato,smrdeč urin.
Pediater pravi,da je vse to od hrane,meni pa se ne zdi normalno.
Alllernovo pije že 1 mesec.
Ker me je smrdeč urin tako motil,da nisem mogla niti spati s sinom v isti postelji,sem zahtevala pregled urina.
Izvid-hud uroinfekt. Dobil je atb. Po atb se je vonj nekoliko izboljšal. Blato je še vedno yeleno in smrdeče,urin ima tudi čuen vonj.
Otrok je načeloma zelo živ,igrivin lepo napreduje.
Ima pa nonstop vnete nohte na nogah in to se ne celi. Sicer ne vem,če ima to kakšno vezo z vsej,ampak...
Ne vem,kaj naj naredim.
Neprespana in zaskrbljena mamica
Hvala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 18 Nov 2011 20:17

Pozdravljeni, mami3255!

Vaš fantek je star pol leta, dojil se je tri mesece, odtlej pa, ker je dojko odklanja, dobiva prilagojeno mleko za dojenčke z alergijo na kravje mleko. Njegova prebava ni vredu. Strinjam se s pediatrom, da je to zelo verjetno zaradi mleka. Prilagojeno mleko je narejeno na osnovi kravjega mleka in (ne glede na to, ali je namenjeno za alergičnega dojenčka) pri mnogih otrocih lahko v različnih okoliščinah in zaradi vrste povezanih vzrokov povzroča pomanjkanje neravnovesje čerevesne flore, posledica pa so včasih zaprtost, zeleno, penasto, smrdeče, sluzasto blato, krvave nitke v blatu idr..

Žal nekatere matere nikoli ne najdejo idealne mlečne formule za svojega otroka, kajti te formule so visoko procesirane, ne vsebujejo encimov in ni tako malo otrok, ki se kljub trudu proizvajalcev mleka ne morejo navaditi, da bi ga dobro prebavljali.

Razne okužbe prebavnega trakta in tudi uroinfekt so lahko posredno povezane s tem, da otrokova prebavila - ki so prva linija obrambe telesa - delujejo slabše in ne uspejo preprečiti razrasta določenih mikroorganizmov, neugodnih za zdravje otroka. Dobro, da ste bili pozorni na smrdeč urin in da ste otroka peljali k zdravniku. Vneti nohtki na nogicah so najbrž glivični, pokažite jih pediatru na pregledu, je pa tudi razrast glivic lahko v veliki meri posledica neustrezne črevesne flore in, če so se te pojavile šele po jemanju antibiotika, predvsem tega, da antibiotik še dodatno osiromašil probiotike. Najbrž vam je zdravnik kaj svetoval uporabo probiotikov pri otroku? Če ne, vprašajte, kaj lahko naredite, da otroku pomagate izboljšati črevesno floro.

Če otrok slabo prenaša mleko že nekaj časa, bo morda najbolje, da čim prej (seveda postopoma in kot bo fantku najbolj ustrezalo) preidete na gosto hrano, ki ne bo industrijska, ampak domača, čim bolj naravna, čim bolj v stanju, kot je v naravi (torej tudi surova, z veliko encimi. Mleko, ki ga dobiva, verjetno fantkova preavila preobremenjuje.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kitkica 30 Dec 2011 12:19

Pozdravljeni!
Naša hčerka je stara 4 mesece ima težave s prebavo, kaka nekje na pet dni in je polno dojena.
Me pa zanima danes je kakala zeleno in sluzasto so bile kar nekakšne nitke notri. A je možno da je to od tega da je prehlajena ali so drugi razlogi?
Lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 01 Jan 2012 22:36

Pozdravljeni, kitkica!

Vaša 4m deklica se polno doji, odvaja na pet dni. Da, mogoče je, da bolezen spremeni barvo in konsistenco blata, obilo sluzi se lahko izloča tudi skozi prebavo. Če lepo napreduje in je to kar sovpadlo z boleznijo, je najbolj verjetno. Drugi možni vzroki bi bili kakšne reakcije, na zdravila, cepiva, prehrano matere, npr. začeli uživati kavo, mleko, če bi bila alergična, ampak to je manj verjetno glede na vaš opis.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar vijavajarompompom 20 Jan 2012 01:42

Pozdravljeni!

Moj dojenček je star dva meseca. Mleko si črpam, zvečer pa pije adaptirano mleko novalac- nočna formula, ker mleka ni zadosti.
Danes je imel dvakrat izredno smrdeče zelenkasto obilno blato. Kasneje sem ugotovila, da voda v termosu, s katero nato zmešamo adaptirano mleko, smrdi (z možem sva ugotovila, da se je v pokrovčku termoske nabrala postana voda, ki je začela smrdeti.) To vodo cca. 50 ml je popil.
Bojim se, da se ni kje zastrupil.

Kako naj ukrepam? Kaj lahko pričakujem? Je potreben obisk pri pediatru?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 24 Jan 2012 22:56

Pozdravljeni!

Vaš dojenček je star 2m, pije vaše načrpano mleko, enkrat pa dodate prilagojeno. Če ste prilagojeno mleko uvedli na novo, bi lahko bilo smrdeče zelenkasto blato zaradi dodatka, je pa vsekakor mogoče tudi, da je bila voda slaba in se je iz črevesja to začelo čistiti. Opravičujem se, ker nisem mogla odgovoriti takoj, upam, da se je že izboljšalo, materino mleko običajno v takih primerih zelo pomaga urediti črevesno floro. Če bi bil otrok videti slab, bolan, ali bi se zelo slabo dojil, driskal močno, več kot 10-krat dnevno, obiščite pediatra, če pa je samo blato čudno, otrok pa je videti vredu, se dobro doji in aktivno pije ter primerno lula in kaka, tudi morda po vsakem dojenju, pa panika ni potrebna.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar rancarka 14 Apr 2012 14:07

Pozdravljeni!

Moj dojenček je star 3 mesece in pol! Rojen je normalno 4250g in 56cm. v prvem mesecu se je zredil za 1300 g in zrasel za 2 cm naslednji mesec se je zredil za samo 580g in zrasel za 4 cm zdaj zadnji m,esec pa se je zredil samo 370 g. tako da naju je pediatrinja pozvala na ponovni pregled čez teden dni kjer je bilo ugotovljeno da se je zredil za samo 90 g še naslednji teden pa samo 30g!
Otrok je dojen normalno ima zmerom polulano pleničko in tudi pokaka se na vsakih nekaj dni ampak takrat obilno in smdeče ! Pediatrinja mi je svetovala naj mu po dojenju ponudim adaptirano mleko samo ga noče se začne jokat! Pol sem pa mu hotela pripravit rižkota z mojim mlekom pa si ga ne morem pumpat ko pa sem si stiskala pa je priteklo največ 20 ml pa še to z veliko truda! Je možno da nimam mleka? Samo ko sem probala ko se otrok najedo stisnit in priteče z dojke mleko pa tudi otrok ko je požira in tudi zaleti se mu edino kaj opažam je da se zraven zelo spoti tako da ima mokre lase! Ponoči mi spi in je samo enkrat na noč. Zdaj sem mu dva dni dvakrat dnevno rižlota z adaptiranim mlekom na žličko da mi nekaj poje!
Sedaj ne vem več kaj naj naredim da bi pridobil na teži in me zelčo skrbi!


Rancarka

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar AnjaTZ 27 Apr 2012 20:58

Pozdravljeni,

po vsem, kar sem tule prebrala, me je zaskrbelo, zato tudi mene nekaj zanima. Sinek je star 11 tednov, od začetka polno dojen, dojim vedno le na eni dojki, mleka je več kot dovolj. Kaka po vsakem obroku razen ponoči (enkrat se hranimo). Blato je vedno zeleno kot trava, velikokrat penasto, sluzasto, le zjutraj je vedno gorčične barve....zadnja dva tedna je zelo smrdeče. Zelena barva se je pojavila, ko sem jaz začela jemati antibiotike zaradi vnetja zoba, takrat je bil star 5 tednov.
Otroček je dobrovoljen, živahen, se lepo razvija, sedaj tehta 6,6kg in 65cm. Tudi pediatrinjo in dve patronažni sestri sem vprašala zakaj zeleno blato, pa so rekle, da zato, ker ga ščipa. Krčki so bili prisotni od 14. dneva do meseca in pol, ko so se čez noč nehali.
Naj povem, da že 7 let praviloma ne uživam mleka in mlečnih izdelkov iz kravjega mleka (kdaj pa kdaj kak jogurt ali košček sira), posegam le po kozjem mleku. Uživam pa probiotike od kar sem jemala antibiotike in prehranski dodatek Algeo-zaradi tega imam tudi jaz zeleno blato.

Sedaj sem se odločila strogo ukiniti vse mlečne izdelke, tudi kozje, do posvetovalnice pri 3. mesecu (čez 14 dni), da bom za sigurno vedela, če je problem laktoza.

Lepo prosim za vaše mnenje glede vzrokov za zeleno blato.

Vnaprej hvala!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 21 Maj 2012 08:43

Pozdravljeni, Rancarka!

Upam, da ste situacijo že rešili, žal mi je, da nisem mogla biti v pomoč, več kot mesec dni nisem mogla odgovarjati na forumu.

Vaš dojenček je nujno potreboval dohranjevanje, kajti zaradi nekega razloga se je slabo dojil in ni vlekel mleka dovolj učinkovito in/ali dovolj pogosto. Je bil kaj bolan, ko se je to začelo, so bili še kakšni drugi znaki razen potenja in slabega dojenja, je preveč spal, ste ga težko prebudili, je bil letargičen, drugačen, se mu je bistveno spremenilo tudi počutje in vedenje, blato po barvi, je imel izpuščaje ali ekceme po koži, kaj drugega? To, da se je močno potil, je en znak, da nekaj ni bilo vredu in vsekakor je prav, da ste se dobro posvetovali z zdravnikom!

Poskusite premisliti, kaj je bilo tako drugače kot prvi mesec, pa tudi v drugem mesecu je bila teža še nekako vredu, ni bila še na spodnji meji, tretji mesec je padla pod spodnjo mejo 450g na mesec. Na teden mora zdaj pridobivati vsaj 85g (3-6 mesecev)

Je morda bistveno zmanjšal število podojev, ste začeli ponujati samo eno dojko, otrok ne javi, ko je zelo lačen in kar spi, kar sesa dudo in je kar zadovoljen? Ali veliko joka? Dobiva tudi čaj, vodo? Kako je zdaj s fantkovim počutjem in napredovanjem, ki ga morate verjetno spremljati pozorno na en ali dva tedna?

Možno je, da je zaradi njegovega slabšega sesanja tvorba mleka (zaradi premajhne stimulacije) upadla na nižjo raven od njegovih potreb oz. se ni povečevala, ker ni bilo več povpraševanja. Tu je članek, kako spet dvigniti tvorbo mleka s pomočjo otroka ali tudi z drugimi načini, seveda pa je zelo pomembno, da najprej stabilizirate situacijo z njegovim pridobivanjem, počutje, zdravjem!
Relaktacija in stimulacija materinega mleka: http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=257&t=248

Priporočam, da mu vedno ponudite obe dojki ali tudi večkrat menjate stran, če bo želel tako. Povečajte število podojev. Umaknite, kolikor bo mogoče, prazne kalorije (vodo, čaj), ponujajte dojenje za žejo, za uspavanje, tolažbo,... ni pomembno, če sta dojki mehki. Enako naredite z dudo, če jo fantek ima, uporabite jo v krizi, sicer spodbujajte tvorbo mleka s tem, da fantek sesa tudi za neprehranske potrebe. Pri povečevanju tvorbe mleka je najpomembnejša frekvenca, torej čim večje število podojev, četudi so kratki, in da otrok dobiva vsakič, ko se lahko doji, čim več tedaj razpoložljivega mleka.

Stik s pediatrom, tehtanje otroka in opazovanje pleničk ter njegovega razvoja, vse to je v taki situaciji pomembno.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 21 Maj 2012 08:56

AnjaTZ!

Vaš zdaj verjetno že 3m fantek je imel nekaj časa (ne vem, če je še tako) močno zeleno blato, je polno dojen, doji se vsakokrat na eni dojki, lepo napreduje. Verjetnost je kar velika, da bi bilo to posledica jemanja vaših zdravil ali/in kakšni s tem povezanih ali neodvisnih prebavnih težav.

Če menite, da bi bila možna alergija na mleko (prav tako je mogoča tudi na kozje, ovčje) in se doslej še vedno ni uredilo, izločite vse mleko za 2-3 tedne iz vaše prehrane, tudi vse mlečne izdelke v majhnih količinah ali sledeh, da se vajini telesi popolnoma očistita teh snovi. Šele tedaj boste verjetno lahko ugotovili, ali gre za preobčutljivost na to živilo. Pri tem ne gre nujno za problem laktoze, pravzaprav ponavadi ne gre za to, kajti tudi v materinem mleku je veliko laktoze, dojenčki imajo encim laktazo za njeno razgradnjo. V mleku živali, posebej če je industrijsko obdelano, je vrsta snovi, lahko prek 20, ki so potencialni alegenci, največkrat je to beljakovina kazen, ki se slabo prebavi v materinih prebavilih in prehaja materino črevesje v taki obliki, nato pa držaži otroka prek materinega mleka. Ni pa nujno le to.

Možen je tudi manjši vpliv zelenih alg, vendar v tem primeru otrok verjetno ne bi imel prebavnih težav, kolik, blato ne bi bilo zaradi alg penasto in sluzasto, to zagotovo kaže na neke težave v prebavi, ki pa bodo morda čisto prehodne.

Zeleno blato, sluz, kri v blatu, driska:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5189803 (vzroki za zeleno blato)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979205 (zeleno blato, alergija na KML)
Alergija na kravje mleko:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=90&t=90 (kratko)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979205 (7m, daljše)
Laktozna intoleranca:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5176897 (2m, hude kolike, lakt. Intoleranca?)
Kolike:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4326988 (materino ali prilagojeno mleko, alergije)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981613 (učinek kravjega mleka)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5841805 (3m, dieta ali prilagojeno mleko?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4066087 (1m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4629900 (2m, zelo hud jok)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5822036 (1-2m, pojasnila, zakaj dieta brez KML)

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh