Forum: Starši, učitelji in učenci

Forum za starše, ki se srečujejo z vzgojnimi dilemami v kontekstu šolanja, za učitelje, ki bi radi delili svoje dvome in podali svoje predloge, ter za učence, ki želijo izmenjati mnenja ali dobiti nasvete o šolski problematiki.
Zaupajte svoje težave, predloge, pomisleke in pohvale.

plačilni razred učitelja

Nova tema
Default avatar firbec* 07 Jun 2009 21:09

Pozdravljeni!

Imam sorodnico, učiteljico razrednega pouka, ki non stop jamra, koliko ima dela za tako nizko plačo. Skratka, vedno samo o tem, kako malo zasluži. Pa mi povejte po pravici, kateri plačilni razred (približno) ima učiteljica razr. pouka z 10 leti delovne dobe.

Hvala in lahko noč!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar janchyca 08 Jun 2009 15:49

Jaz imam šele eno leto delovne dobe in sem v 30. plačilnem razredu. Predvidevam, da je vaša sorodica v 10 letih napredovala za kakšen razred.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Nodič 12 Jun 2009 17:50

1500 €

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar anigu 13 Jun 2009 19:12

No, mislim, da ta vsota ne drži.Tudi z nazivom svetovalec in ne ravno prvim plačilnim razredom (temu ustrezno se ti zviša plačilni razred po novem sistemu), s povečanim obsegom dela, z interesnimi dejavnostmi, z malico še zdaleč ne prideš do te vsote. Še manjka nekaj zelenih. Bi pa bilo fajn.
firbec*,
učitelji res veliko delajo, vsaj večina, in dela imajo vsako leto več. Mnogo dela, ki ga opravijo, ni vrednoteno in za to so/smo sami krivi, ker se ne uprejo/upremo. Moja natančna evidenca dela pred tremi leti je pokazala, da bi po opravljenih urah morala biti doma še nekaj več kot sedem delovnih dni. Da se razumemo, za dneve ko si doma, sem štela dopust in nadure, pa jih je še ostalo.
Res je, da so plače vedno na isti dan in so. Se pa tista vsota lepo sliši.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
 
Default avatar učiteljica1 14 Jun 2009 12:22

1500 evrov nikakor ni pravi znesek. Naziv svetovalec, visoka izobrazba, 5.plačilni razred, 18 let delovne dobe, povečan obseg, zadnja plača 1435 evrov. Sem pa dobila parkrat nekaj čez 1500, ampak, ko sem bila zelo, zelo uspešna. Uspešnost pa je zdaj zamrznjena.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar učiteljica1 14 Jun 2009 15:31

Zgoraj opisano velja za 40.plačni razred, pa povečani obseg itn. Naj pa omenim še , naj bi sodniki začenjali svojo kariero v 46. plačnem razredu, niti pa ni važno, ali je to pred ali po strokovnem izpitu. Nedvomno je odgovornost sodnika začetnika neprimerno večja ;( , da ne omenim,do katerega razreda lahko prileze...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar varjanka 28 Jun 2009 17:05

10.let, naziv mentor, 1.pl.razred bruto cca. 1500

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar avtor 29 Jun 2009 13:15

Plača ni slaba glede na slovensko povprečje, glede na npr. kako inženirsko plačo (doma imamo kar nekaj inžinerjev, pa je bogo...) je pa boga glede na neke mizarje, kozmetičarke, frizerke...

Moje mnenje - vsi šolani in s fakultetami bi se morali začet borti za višje plače, ne pa da je na koncu koncev en avtomehanik na boljšem, medtem ko si pa z diplomo lahko rit obrišeš, kljub izkušnjam. Ne govorim samo za učitelje, ki so sicer tudi pomembni, ampak brez inžinerjev in drugih strokovnjakov, ki dejansko res postavljajo temelje družbi, prispevajo bogato znanje in izkušnje, ne gre.

Tako bi moralo bit: mizarji, frizerji itd... okorg 1000 EUR neto, učitelji recimo ene 3000, inženirji, managerji, zdravniki 10 000. Konec koncev že šolanje traja veliko dlje in delo samo je veliko bolj stresno.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar ninan 29 Jun 2009 16:31

In kam bi uvrstil tiste univerzitetno diplomirane inženirje, ki delajo kot učitelji strokovnih predmetov?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar učiteljica1 30 Jun 2009 16:10

Spoštovani avtor,

me veseli, da smo po tvojem mnenju tudi učitelji pomembni,čeprav je po tvojih merilih naše delo 3x manj stresno od dela zdravnikov ali inženirjev. Vsaj tako sklepam glede na plačo, ki nam bi jo ti odredil...Sicer pa, lahko samo sanjamo o 1000 evrih za frizerje,3000 za učitelje...No, pozabil si na sodnike, ki štartajo 7 razredov više od učitelja svetovalca s skoraj 20 leti izkušenj...

Se pa sicer strinjam s teboj, da pri mehaniku pustim odločno preveč za urico dela. Rezervni deli pa kot da so zlati. Drugo vprašanje pa je, koliko dejansko dobi tisti mehanik, ki je opravil delo...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar avtor 29 Jul 2009 10:41

Verjemi, učiteljica1, me veseli, da se strinjava, ampak moram ti povedat, da sem v svojem življenju poleg dela učitelja, opravljala še druga dela, med drugim sem bila tudi direktor komerciale, ker pač imam tudi ta poklic. Delala sem tudi kot komercialistka, v firmi in v isti pisarni z inženirji, in že sama zase lahko rečem, da je bilo delo v podjetju večkrat veliko bolj stresno kot v šoli. Vodit firmo je pač nekaj čisto drugega kot vodit razred. So pa druge prednosti - delaš zase.

Kar se tiče plače - učiteljska je v primerjavi z drugimi poklici zelo dobra. Povšrečna plača inženirja ne vem če je 700 EUR neto. Veliko inženirjev dela za trakom - čeprav se jih kao potrebuje. Tudi razni odvetniki ipd. nimajo kar takoj nekih bajnih plač - jih nimajo nikoli, če ne gredo na svoje. Ljubljana je tu mal izvzeta, ker so plače malo višje. Ekonomisti sploh ne vem, če dobijo delo... Bit kak računovodja, ni enostavno. Bit direktor je blazno zahtevno delo - delo direktorja na večjih firmah, niti ga ne dobiš, ker to dobijo po politični poti posamezniki,ki sploh niso managerji po izobrazbi. Ostali direktorji - raznih d.o.o. so ponavadi lasniki sami in če posluješ na pošten način, če hočeš imet 3000 eur neto, moraš že kar fajn delat, se skoraj ubit za ta dobiček, da ne govorim, da poleg teh 3000, ki jih dobiš, gre ene 7000 EUR državi.

Učiteljske plače, kolikor poznam plače v Sloveniji, pa jih poznam bolje kot 99% učiteljev, ker je to pač moje področje, so dobre. Sploh za tiste slabe učitelje, ki po nekih VIP pridejo do službev zadnjem času.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar učiteljica1 30 Jul 2009 01:12

Spoštovana avtor, hvala za mnenje. Spet se strinjava, vendar do neke mere. Tudi jaz sem že delala drugje, saj sem začela v gospodarstvu, kjer pa sem opravljala podobno delo kot zdaj.Zame je bilo manj stresno,če samo pomislim, da sem šla v miru na WC, pa če se komu zdi še tako banalno.Pa čas za malico... Učitelji bodo že vedeli, o čem govorim. Sicer pa nismo vsi poklicani za opravljanje vsakega dela, vodenje razreda pa pač ni samo to. Med prijatelji imam managerje, zdravnike,inženirje..., ki pravijo, da za noben denar ne bi opravljali mojega poklica, no, jaz pa ne bi njihovega. Vsako delo je stresno, povsod se najdejo dobri delavci, žal pa tudi pleve.

Lahko bi rekli, da so plače dobre, odvisno iz katerega zornega kota človek pogleda.O plačah odvetnikov bi samo še enkrat ponovila, da je bilo objavljeno, da je osnova 46. ali 47. plačni razred, kar pa je 7 razredov višje od učitelja z isto stopnjo izobrazbe z nazivom svetovalec in najvišjim možnim plačilnim razredom pred prevedbo.Se strinjam, da ni bajno (plača odvetnika), za začetek pa zelo lepo.

Strinjam pa se, da marsikje pride marsikdo do delovnega mesta preko VIP. Pa koliko pokasirajo raznorazni stečajni upravitelji, nadzorniki...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tina.t 31 Jul 2009 20:59

Moja prijateljica je po poklicu učiteljica in ke ni dobila službe,
je dalala v komercijali 2 leti. Lansko leto ji je končno uspelo (sem ful vesela zanjo) in sama pravi, da se ima sedaj mnogo lepše in veliko manj stresno. Dobi neto 1000 eur, prej je dobila 650. Gledee na izobrazbo je začetna palča v šoldtvu ful dobra, saj v gospodarstvu malo kdo z tako izobrazbo dobi toliko denarja.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ajnat 04 Avg 2009 11:26

pa saj ima učitelj visoko izobrazbo, veliko mojih kolegov, ki delajo v gospodarstvu in imajo 6. stopnjo, pa ima veliko večjo plačo kot učitelji. Pa tudi to je re, da do neke visoke vsote učitelji ne morejo prileziti. Plača začetnika je cca 1000€, najvišja plača učitelja (z najvišjim nazivom in pl. razredom) pa cca 1500€.

Jaz sem glede na slovensko povprečje povsem zadovoljna z mojo plačo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar učiteljica1 04 Avg 2009 23:08

Draga tina.t,

vesela sem, da je prijateljici uspelo dobiti službo v šolstvu, kjer ji je toliko lepše in manj stresno. Srčno upam, da se ji ne bo treba soočati s situacijami, ki tole naše poslanstvo, ne le delo, dejansko naredijo stresno. Upam, da si je ne bo treba soočati z grozljivo smrtjo učenca, njegovega starša, dolgotrajno bolnimi, drugačnimi otroci, drugačnimi starši, sumi o zlorabi v družini,... kako o vsem tem spregovoriti v razredu, koliko in kako povedati, da ne boš prestopil črte varovanja podatkov, pa da bo za otroka najboljše...
Žal se učitelji soočamo tudi s temi stvarmi in s končano visoko izobrazbo še zdaleč nisi pripravljen na reševanje vseh problemov. Ampak dejansko velikokrat za stresno velja v mnogih očeh samo delo, kjer si odgovoren za materialne stvari.

Glede plačila za dela v komerciali pa ne bi mogla soditi, ker je v komerciali veliko različno zahtevnih delovnih mest, kjer se zahtevajo tudi različne stopnje izobrazbe in odgovornosti.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar olajšave? 07 Avg 2009 22:07

varjanka napisal:10.let, naziv mentor, 1.pl.razred bruto cca. 1500


Koliko otrok imaš prijavljenih oz. koliko je od tega prevoza in prehrane
Sama sem kar malo več napredovala kot ti in niti pod razno nimam 1500 bruto.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Orchy 08 Avg 2009 15:31

Ah no, olajšave?
sama sem učiteljica začetnica,z univerzitetno izobrazbo in še brez vsakih napredovanj, se pravi, da sem v najnižjem plačnem razredu in to je 30.
Bruto plača je pa 1472,13€

Koliko otrok imaš prijavljenih in koliko prevoza in malice ... to pa ni več bruto plača ...

če si mislila 1500€ neto, bova morali pa še kar nekaj časa delat pa še bo vprašanje, če jih bova dočakali :)
lp!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar 76 12 Avg 2009 11:16

učiteljica1 napisal:Lahko bi rekli, da so plače dobre, odvisno iz katerega zornega kota človek pogleda.O plačah odvetnikov bi samo še enkrat ponovila, da je bilo objavljeno, da je osnova 46. ali 47. plačni razred, kar pa je 7 razredov višje od učitelja z isto stopnjo izobrazbe z nazivom svetovalec in najvišjim možnim plačilnim razredom pred prevedbo.Se strinjam, da ni bajno (plača odvetnika), za začetek pa zelo lepo.


Univerzitetno izobražena učiteljica ne loči med sodnikom in odvetnikom. Žalostno.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tkole 12 Avg 2009 22:38

Jap 76, učitelji morajo biti popolni, drugače so vsi žalosni :) (narobe, a ne?)

Orchy, ja, površno sem brala. Želja po večjem zaslužku mi je zameglila razum :)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar avtor 13 Avg 2009 09:59

No, pač, ljudje imamo različne izkušnje. Delala sem v razredu in vem kako je. BRUTO plača je 1470 EUR, kar je približno 950 EUR NETO, malica je okrog 80 EUR, potem so še potni stroški, odvisno pač od kod se voziš - bencina itak porabiš več kot dobiš, tako da to ni relevantno.Po nekaj letih in z dodatnim delom - vsaj moje sodelavke - plačilne liste sem videla osebno in kar dobro se spoznam na računovodske zadeve, se imele izplačilo tudi 1300 do 1400 NETO brez malice in potnih stroškov, so pa seveda delale, da so prišle do ustreznih nazivov.

Res je, da si na šoli marsikdaj od 7h zjutraj pa do 8h zvečer, čisto odvisno od šole. Stresno se mi je zdelo bolj to, da je toliko birokracije, pisanja... Ampak to si je učiteljska stroka sama kriva, ker se ne zorganizira. Bilo bi precej manj dela. Učenci so pač, odvisno od dneva, taki ali drugačni. Se dogaja marsikaj, tudi kaka nesreča.

Mogoče je res delo kake tajnice manj stresno - ampak DOBRA tajnica mora biti mojstrica organizacije in to ni enostavno delo. Plačane so veliko manj kot učitelji. Komercialist na terenu ne more bit vsak - plačani so po učinku, od prodaje, če veliko prodajo imajo lahko dobre plače, ampak takih,ki si izborijo dobre pogoje ni veliko. Inženirji, sploh vodje kakih gradbišč, itd. - so zelo odgovorni za delavce, se tu in tam tudi kak ubije, delovne nesreče so precej pogoste, obstajajo neki verjetnostni izračuni, koliko delavcev se bo ubilo na nekem objektu! Organizirat dobavo materiala, pazit s kom boš posloval, da bodo redni plačniki, da bo vse v roku, da bo za plače - je zelo stresno delo.

Odvetniki so samo en poklic od mnogih - pa tako BTW, kar takoj ko končaš pravno fakulteto prvo kot prvo sploh še nisi odvetnik! Ti manjka še veliko, pravosodni izpit, ki ni enostavna stvar. Pravniki pa nimajo ne vem kako dobrih plač - nekaj jih osebno poznam, tudi z njimi sodelujemo in verjemi mi, ni rožnato. Sicer pa sem se sama zanimala tudi za študij gospodarskega prava, ker bi mi zelo prav prišlo - sedaj po bolonjskem sistemu, ampak še zelo oklevam, ker dvomim, da bom imela veliko koristi od tega, finančnih sigurno ne - znanje bi mi pa prišlo prav, ampak navsezadnje se lahko tudi samoizobražujem in bo dovolj, ker študij prava je res zahteven in zelo veliko je enih podatkov. Imela sem predmet na podiplomskem in verjemite, nočete tega študirat :))) Se ne more primerjat niti z enim izpitom s pedagoške...

Jaz sicer spoštujem delo učiteljev, ampak ne zdi se mi pa humano, da se jamra nad plačami v tej situaciji in češ kako je težko. Moj partner dela na eni firmi, pa takih je večina v Sloveniji v tem sektorju - plače imajo delavci po 400 EUR neto, nekdo je dobil celo izplačilo 64 evrov nekaj mesecev nazaj, kljub temu, da je proti zakonu pač lastniku nič ne morejo, vsaj ne tako hitro, da bi bilo za delavca OK. V času kar dela tam, sta najmanj dva človeka naredila samomor, trije so v času samo dveh tednov doživeli srčni napad in umrli. Vidiš žalost, vidiš solze,ko se zjočejo zaradi plač, ker nimajo za hrano. Šla sem jih pogledat - to so dobri ljudje, pošteni, delavni, prijazni, dobrosrčni - ki pa imajo doma otroke, seveda. Govorim o delavcih, o bolanih zaradi dela, ki delajo sobote, nedelje, vse praznike težka fizična dela, tudi če so nekateri že tako izmozgani, da so dobesedno z eno nogo v grobu. Potem se pa še najde kak direktor, ki jih zmerja, da so nesposobni. Govorim o delavcih, brez izobrazbe, ampak v pisarni, kjer so ljudje s 7. stopnjo ali celo več, pa so plače mogoče malo višje - tam 600 EUR neto. Delajo tudi po 12 ur, nadirajo jih, da so nesposobni, žalijo... Moja mama se je jokala, ker je mogla v času, ko je imela dopust v službo in se ji je štelo, da je dopust koristila - dela v gradbeni firmi v pisarni. Pa kaj bi naj, če nebi prišla, bi mogoče bila med prvimi, ki bi jo odpustili, ko bi si to lahko privoščili. Žal je situacija na trgo precej črna - dela ni. Ni za plače. Kdor je v javnem sektorju je lahko resnično hvaležen, je pa res, da če je vojna, je vojna za vse in če ne bo denarja, se bo odpuščalo tudi tu in nedoločen čas ni nobeno zagotovolo. Nikomur ne privoščim, niti slučajno, pravim samo, da mogoče boste še pogrešali te čase.

Verjemite, da bi marsikdo zamenjal z učiteljem - jaz bi mogoče tudi, če mi ne bi pač moj podjetniški duh narekoval, da moram v življenju nekaj koristnega naredit, da bodo mogoče imeli tudi drugi kaj od tega. V šoli se mi pač ni zdelo, zaradi sistema, da lahko koga osrečim. Kljub pogovorom, prijaznim besedam, otrok, ki so otroci teh staršev, ki delajo v takih firmah, ne moreš osrečit samo s pogovorom. To se mi ni zdelo stresno, ampak zdelo se mi je pač, da je treba nekaj bolj konkretno naredit, ker se mi pač tudi na raznih konferencah ni nikol zdelo, da se kaj konkretnega dela. To je zame zapravljanje časa - in čas je denar. Ponavadi, vsaj pri nas, šoli sploh ni šlo za interese otroka, ampak za ugled šole.

Denarja pa v Sloveniji nimajo tisti, ki so ga zaslužili z delom v firmah... Denar imajo tisti, ki so se kako drugače znašli, sploh v času zlate dobe na trgu nepremičnin... Mogoče kaki kmeti, ki so imeli veliko zemlje, ki je bila zazidljiva. Pa kaki podjetniki mogoče. Ampak so pa vsi vedno samo korak stran od neuspeha, ker pač v poslu so vzponi in padci in krmarit med tema dvema je res umetnost in je stresno (ampak hkrati zanimivo).

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar učiteljica1 23 Avg 2009 22:52

Ja, dragi/a 76, res je, sodnike sem nemarno zamenjala z odvetniki. Res zelo žalostno, pa univerzitetno izobrazbo imam! Torej,zagotavljam, da ne živim v zmoti, kar sem navedla, velja za sodnike, glede na objavljene podatke. Odvetniški honorarji pa so takšni in drugačni. Nedavno sem potrebovala nasvet enega, pa me je stala ena ura dela toliko kot mojih približno 5. Pa še po svoje sem na koncu naredila.

Avtor,spet se v mnogočem strinjava, z marsičim pa pač ne.Nesmiselno se mi zdi primerjati zahtevnost različnih študijev, govorim lahko le o svojem študiju na FF. Najbrž so povsod razlike med samimi predmeti v okviru istega študija, ampak saj ne gre za to. Pač nismo vsi poklicani za vse, zato ne študiramo vsi istega.

Če vas je vaš podjetniški duh pregnal iz šolstva, je to seveda prav. Jaz bom še kar vztrajala, ker menim, da naredim marsikaj koristnega in konkretnega.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar vbn 24 Avg 2009 11:43

VArjanka, to je pa zelo veliko oz. težko verjetno na prejšnje zapise. Učiš na srednji ali oš?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar buba10 27 Avg 2009 13:40

Učiteljica1 res je da imata učitelj in pravnik isto stopnjo izobrazbe, spregledala si pa zahtevnost tako faksa kot dela. In učiteljice nehajte že jambrat kolk mate dela! Prvo leto že mogoče, da napišete priprave, naslednja leta pa več ne. Seštejte si kolk ur nardite na teden tudi blizu 40 ne.

Prav lepo se šolnikom godi v tej naši državi pa še niso zadovoljni

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar milonca 27 Avg 2009 14:45

Buba?
Koliko let delovne dobe pa imaš v šolstvu?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Hrcek 27 Avg 2009 20:33

Buba, verjetno še ne veš, da smo učitelji lahko diplomanti različnih fakultet. Moja se po zahtevnosti lahko mirno primerja s tebi tako ljubo pravno fakulteto. Kako vem? Sošolka s faksa je po diplomi šla študirat še pravo in njen komentar je bil - isti šmorn, nekatere stvari so pa celo lažje, samo napiflaš se.
Verjetno tudi ne veš, da se je šolski sistem spremenil od časov, ko si ti hodila v šolo. Pri kolegici so si zapisovali, koliko ur delajo (po navodilih ravnateljice, ki jim je hotela dokazati, da delajo premalo) in izkazalo se je, da velika večina dela krepko več kot 40 ur. In kar naenkrat ni bilo več treba voditi evidence in tudi rezultatov se ni več omenjalo. Tudi jaz sem nehala voditi svojo evidenco, ker sem bila samo slabe volje zaradi tega, koliko dodatnih ur oddelam, vsaka buba na cesti pa čivka, da samo lenarim in ob enih hodim domov (kar se je zadnjič zgodilo še pred zadnjo prenovo šolstva), pa sončke maltretiram.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar milonca 27 Avg 2009 21:54

V prejšnjem šolskem letu smo imeli evidence zadnje tri mesece in sem si v teh treh mesecih nabrala za 133 ur nadur. Samo jaz. Pa so bile v to vključene več ali manj samo osnovne delovne naloge.

Ko je ravnateljica to videla, je kar ukinila vse skupaj. Ker če bi imeli evidence, bi morali biti plačani po teh urah.

Me res zanima, kdo v kaki pisarni bi delal toliko ur zastonj, a ne BUBA??

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar učiteljica1 28 Avg 2009 15:41

Buba,
o zahtevnosti različnih študijev lahko razsoja tisti, ki jih je nekaj opravil, pa še v tem primeru ravno ne, ker nam pač ne ležijo enako dobro vse stvari. Če imaš faks za seboj, najbrž veš, da se da kakšen izpit opraviti z veliko manj truda kot kakšnega drugega. Nekaj je odvsino res od zahtev profesorja, pa sreče, največ pa najbrž odtehta afiniteta do snovi oz. predmeta.
Sicer pa sploh nisem jamrala, le mnenje sem izrazila, se marsikdaj s kom strinjala.
Tudi mene pa zanima, koliko let v šolstvu imaš in koliko priprav si napisala?
Evidence pri nas vodimo, ampak ni nikoli analize. Če bi oddelali premalo, bi prav gotovo bile.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar anigu 28 Avg 2009 20:38

Pred tremi leti sem si natančno vodila evidenco dela, in mi je ob koncu šolskega leta, potem ko sem preračunala vsako naduro v prosti dan, odštela ure, ki so mi odpadle, šola 'dolgovala' še nekaj več kot sedem dni nadur.
Da pa bi si prvo leto naredila priprave, potem pa bi imela do konca mir, so le lepe sanje. O tem je znal nekdo, ki ni vedel, kje nekateri delamo, veliko razpredati na nekem pikniku in se je zelo osmešil. Kdor pozna sistem, ve, da se spreminjajo gradiva, zahteve, metode in oblike dela, generacije, zato je marsikdaj potrebno zapisati vse na novo. Vsako stvar je potrebno natančno dokumentirati, preizkuse znanj analizirati, mnogim ravnateljem oddati analize, česar morda prej ni bilo potrebno. Tudi jaz hodim kdaj pa kdaj domov pred drugo uro, kdaj celo prej in mi kdo, ki me vidi, to poočita, a to moram narediti, saj sta nam v službi na voljo le dva računalnika, tisti, ki pa je v učilnici, pa je nedosegljiv, ker je učilnica še zasedena. Torej delam doma na svojem, ki si ga moram sama kupiti in servisirati, povezavo na splet plačam sama, tudi denar za kartuše gre iz mojega žepa.
Marsikatera Buba, ki vidi učitelje zgodaj iti domov, pa ne vidi luči v učiteljevem oknu tudi pozno v noč, tako metaforično.
Če ima učitelj pametno vodstvo, mu bo to povedalo, kaj mora narediti in do kdaj, in mu ne bo omejevalo dela na osem ur, saj se zaveda, da mu niti ne omogoča osnovnih delovnih sredstev in da večina učiteljev dela mnogo več, kot so zapisali že zgoraj. Res je, da smo velikokrat lahko kak dan doma, in gre dopust, v času jesenskih in novoletnih počitnic, večinoma pa je to namenjeno izobraževanju in je od šole do šole različno.
Vsako delo ima prednosti in slabosti, in delo učitelja načeloma lahko opravlja vsaka buba, če konča ustrezno fakulteto, opravi pripravništvo in strokovni izpit. Zato kar hitro na štart za to delo, pri katerem se ne boste pretegnili, potem ko se boste po nekaj lahkotnih letih študija potili le začetno leto, in še tako dobro boste razvrščeni v plačilni razred in tako lepo boste plačani za teh nekaj ur in dva meseca, kaj dva, skoraj tri mesece počitnic. Pa saj se razumemo, kajne?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Matjaž U. 31 Avg 2009 12:06

A kdo ve, kako se napreduje iz 30 v 31 plačilni razred?

PLP, Matjaž

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kontra 08 Sep 2009 18:31

učiteljica1 napisal:Zgoraj opisano velja za 40.plačni razred, pa povečani obseg itn. Naj pa omenim še , naj bi sodniki začenjali svojo kariero v 46. plačnem razredu, niti pa ni važno, ali je to pred ali po strokovnem izpitu. Nedvomno je odgovornost sodnika začetnika neprimerno večja ;( , da ne omenim,do katerega razreda lahko prileze...


1. sodnik začetnik, ni začetnik v pravnem ampak v sodniškem poklicu...preden postane sodnik mora imeti nekaj let prakse v pravosodju.
2. brez strokovnega izpita, ki se mu v pravniškem poklicu reče državni pravniški izpit, ne moreš biti niti strokovni sodelavec na sodišču kaj šele sodnik.
3. sicer pa je do zdaj bil sodnik začetnik uvrščen v 40. plačilni razed, po novem pa NAJ bi bil uvršen v 43. plačilni razred. In povečanje sodniških plač bo največ dalo ravno sodnikom začetnikom.

Še enkrat povdarjam, da sodnik začetnik ni začetnik na tem področju, začetnik pomeni samo, da je začetnik v nazivu in ne v znanju in praksi.

Prosim drži se svoje stroke in ne podajaj neresnic o nečem, o čemer očitno nimaš pojma. In ja, pravni faks je težji, vedno bil in vedno bo, tako kot je medicinski težji od pravne in mnogih drugih. To pa še zdaleč ne pomeni, da je kateri od poklicev manj ali več vreden, odgovoren in cenjen.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh