Default avatar Julija 05 Avg 2004 18:23

Pozdravljeni!

Moj problem pa je izguba menstruacije, nimam je že 5 mesecev, kar je poseldica hujšanja. Shujšala sem 10 kilogramov, moram pa povedati da nimam motnje hranjenja (bulimije, anoreksije) saj sem shujšala s tem da sem le malo manj jedla, predvsem sladkarije. toliko pa sem shujšala v 4 mesecih in pol.
torej nisem shujšala zelo hitro, zato ne vem kaj je vzrok.
Kljub temu da zadnje čase zelo veliko jem (povečala sem količino sladkarij) se ne morem zrediti. Zakaj?

Lepo prosim za nasvete, če je imela katera s tem izkušnje??!!
Zelo sem zaskrbljena, zares ne vem kaj naj naredim, kako naj dobim nazaj menstruacijo?

Lepo pozdrav!

Julija

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar M. Anderluh 06 Avg 2004 12:48

Draga Julija,
nisi napisala, kakšna je tvoja višina in teža, ampak kakorkoli, menstruacija lahko izgine, kadar izgubimo v dokaj kratkem času (4 mesece ni prav dolga doba) 10% ali več teže. Podobno lahko izgine tudi ob hudih trajajočih fizičnih obremenitvah (kljub še normalni telesni teži).
Pomembno je, da poskušaš težo rahlo nadomestiti, jej redno in pestro hrano - ni potrebno pretiravati s sladkarijami. Obroki naj vsi vsebujejo dovolj ogljikovih hidratov. Ob takem hranjenju se bo menstruacija najverjetneje postopoma vrnila. Če je morda vzrok lahko tudi kje drugje, bi se bilo morda pametno pogovoriti tudi z ginekologom. Vsekakor je pa pomembno, da se menstruacija vrne, ker je odsotnost menstruacije povezana tudi z drugimi spremembami - najpomembnejša je redčenje kostne gostote, ko hormoni ne ohranjajo več trnosti kosti.

Lepo pozdravljeni,
Marija Anderluh

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Julija 06 Avg 2004 15:51

Pozdravljeni!

Zahvaljujem se Vam za odgovor.
Stara sem 20 let, moja višina je 167, teža pa 51 kilogramov. Pred hujšanjem sem imela torej 61 kg. Vem da že prej nisem bila debela vendar sem zaradi boljšega počutja hotela priti do 56 kilogramov. ko sem to težo dosegla, sem tudi nehala hujšati, pa so mi šle kile kar same dol, ko sem prišla na 54 sem izgubila menstruacijo. Sedaj veliko jem in sicer zelo pestro hrano (tudi prej sem jo že), zato me resnično skrbijo posledice ki jo izguba menstruacije prinese (redčenje kostne mase...)
Zanima me kako to vpliva na plodnost?

Najlepše se Vam zahvaljujem!

Julija

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar M. Anderluh 09 Avg 2004 13:17

Draga Julija,
odsotnost menstruacije je posledica ugasnitve delovanja jajčnikov za čas izrednega stanja - če stanju podhranjenosti rečemo tako. Telo varčuje tam, kjer najprej lahko. Posledica je zelo zmanjšano izločanje spolnih hormonov, ki uravnavajo menstrualni cikel. Ker pa imajo še veliko drugih funkcij v telesu, se to pozna tudi na drugih organih - predvem na kosteh. Dogaja se podoben proces kot pri starejših ženskah v letih menopavze, za katere verjetno veš, da so zelo izpostavljene razvoju osteoporoze.
Glede plodnosti pa, dokler jajčniki ne delujejo je plodnost zmanjšana, dolgoročno pa se povrne nazaj z restitucijo telesne teže. Zato je tako pomembno, da se teža vrne vsaj ne 56 kg, oz. raje za kakšen kg več. Sama vidiš, kako natančno je sistem teže uravnavan in kako krhek je lahko, če vanj posegamo s takimi drastičnimi spremembami v prehrani.

Lepo pozdravljena!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
 
Default avatar mAlLa 10 Nov 2008 19:52

zdravo!
jst bi pa mela sam eno vprašanje. zanima m če je možno da se menstruacija zgubi tudi zaradi stresa, depresije, in podobnih problemov.drugače pa stara sm 19 let vlka sm 164 cm kg imam 56 tako da da bi bila presuha to ni problem

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar TatjanaR 12 Nov 2008 11:43

Lahko, da je prišlo do kakšnih hormonskih neravnovesij v tvojem telesu, vendar bi bilo vse kar bi napisala tu ugibanje. Najbolje je, da greš do svojega ginekologa in osebnega zdravnika, ki te bo pregledal in ugotovil kaj se dogaja.

Tatjana

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Samuela 17 Nov 2008 22:03

Seveda je lahko kriv tudi stres, preobremenjenost, ... Tudi meni se je to že zgodilo. Pojdi h ginekologu. Če še nisi bila spolno aktivna, ti bo naredil le ultrazvok, zato naj te ne bo strah. Dal ti bo tablete za sprožitev menstruacije, in nato še hormonske tabletke, verjetno za 3 mesece. Po tem času, ko prenehaš z jemanjem, naj bi bilo ob pravilni prehrani tudi vse v redu. Tudi strahu zaradi neplodnosti ti v tem primeru ni treba imeti.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mamasita 25 Dec 2008 13:01

Pozdravjleni!

Napisala bom kar pod to temo. Spopadala sem se oz. se še vedno spopadam z motnjami hranjenja. Posledica mojega hitrega izgubljanja kg je bila tudi izguba menstruacije, ki sem jo imela zadnjič januarja 2008. Visoka sem 175 cm in sedaj tehtam okoli 55 kg. V zadnjih mesecih sem se zredila za okoli 6 kg, kar se lepo pozna na mojem telesu. To težo imam že okoli 2 meseca, a menstruacije ni od nikoder. Naj omenim, da niti pred začetkom MH nisem imela tako "velike" teže, menstruacija pa je bila normalna. Kaj naj naredim, da bo moje telo zopet normalno delovalo? Nekoč bi seveda želela imeti otroke, zato me je ob misli na to kar groza. Lepo prosim za Vaš nasvet.

Lep pozdrav

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar TatjanaR 25 Dec 2008 19:10

Ne glede na to,kakšna je bila vaša telesna teža pred začetkom motenj hranjenja,morate vedeti, da se je ravnovesje v vašem telesu porušilo. Telo bo potrebovalo nekaj časa, da dojame, da je konec stradanja, da pride nazaj v ravnovesje. Nikar ne obupajte. Potrebno je vključiti potrpežljivost. Mogoče se bo čez kakšen mesec, dva ali več, lahko tudi manj, že pojavila menstruacija, vendar tega nihče ne more predvideti kdaj. Mogoče telo vseeno potrebuje še dodatno težo, da pride v ravnovesje. Delajte na tem, da vam teža ne pade in postopno na njenem pridobivanju. Pri tem pa si še vedno pomagajte s podporo, saj je pridobivanje kg lahko zastrašujoče - napredujte počasi, vendar vztrajno. Telo se bo odzvalo, ko bo pripravljeno.


Predlagam vam, da obiščete ginekologa/injo in se posvetujete. Samo tam boste dobili potrebne informacije -npr. okrog tega, kaj se dogaja v vašem telesu, kako je z maternico in ostalimi organi, ki so potrebni za zanositev. Če z medicinskega vidika ne bo nobenih težav, potem je res potrebna vključitev potrpežljivosti. konec koncev lahko traja nekaj časa, da se telo navadi, da je zdaj pa vse v redu in da je res konec stradanja npr.

Lep pozdrav,

Tatjana Romih

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar MojcaK 27 Dec 2008 01:38

Pozdravljeni!
Lepo, da sem našla tako temo, saj se sama spopadam z istim problemom. Kr groza me je. Že od 6. novembra nisem imela menstruacije.
Res pa je, da sem od lanskega februarja shujšala za 16 kg. Imela sem jih 67, na koncu hujšanja pa 51. Izgubila sem apetit, jedla sem le jogurte in sadje. Bila sem mlada in neumna. Dobesedno.
Sedaj hodim v fitnes 3 × tedensko. Res je, da sem se malce polenila, in sem nazaj dobila 4 kg, ker skoraj mesec nisem šla na trening. Ampak, menstruacije še vseeno od nikoder ni.

Upam, da bom prav kmalu dobila menstruacijo nazaj, saj mojo mamo spreletevajo že res hude misli.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar TatjanaR 05 Jan 2009 08:33

Pozdravljena Mojca,

izguba menstruacije se pri stradanju pojavi, ker telo ne dobi potrebnih hranilnih snovi za svoje delovanje in pride med drugim tudi do hormonskega neravnovesja. Glede na tvojo prehrano v času stradanja sploh ni nenavadno, da je do tega prišlo. Kako se sedaj prehranjuješ?

Čudiš se, da čeprav si dobila nekaj kg, menstruacije še vedno ni. Ne bo je toliko časa, dokler ne bo telo dobilo snovi, ki jih potrebuje za nemoteno delovanje. Kar pomeni, da boš morala verjetno dobiti še nekaj kg in potem obdržati težo, ki jo boš dobila, da se bo menstruacija vrnila. Da bi se to zgodilo potrebuješ redne obroke in ne pretirano telovadbo. Gibanje je potrebno, vendar ne pretiravati.

Kakšni občutki te spreletavajo zaradi pridobljenih kg? kako si s tem? ti je ok, da si se zredila za 4 kg ali ne? Kako se vidiš?

Na kakšen način premaguješ misli okoli hrane in pa to, da naj bi imela redne obroke? Hodiš kam na podporno skupino, svetovanje?

Okrevanje od motenj hranjenja je proces, ki traja, v katerega je potrebno vložiti med drugim predvsem potrpežljivost do sebe. Pomembno je, da si poiščeš ljudi, ki te bodo podpirali in ti stali ob strani.

Lep pozdrav,

Tatjana

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar CaT* 24 Apr 2009 23:48

Pozdravljene,
tudi sama se spopadam z istim problemom. Pred enim letom sem zaradi stresa (osebne stiske) shujšala v zelo kratkem času (mesecu oz. dveh mesecih, še sama ne vem kako hitro, ker se niti nisem dobro zavedala, dokler mi niso začeli govoriti prijatelji) vsaj 12kg in tako sem iz ženske postave ustvarila dekliško. Stara sem 23 let, velika 1,70m in težka 56kg. Vedno sem imela ZELO (skoraj do dneva natančno) redno menstruacijo in tako je bilo tudi na začetku po izgubi teže. Konec lanskega poletja pa mi je nenadoma "izginila" za 3 mesece, dokler se nisem čez zimo zredila za 5kg. Sedaj sem ponovno shujšala in prišla na težo 56kg in s kilogrami je izginila menstruacija. Ker nosečnost izključujem, sem zelo zmedena in zaskrbljena.
Prav tako bi še dodala, da sem od tedaj ko sem za toliko shujšala obsedena s svojo postavo in dietami, kar prej nisem bila nikoli. Strah me je ker me skrbi vsak grižljaj. Hitre hrane ipd. ni bilo na mojem jedilniku že eno leto. Prav tako zelo redko jem čokolado pa čeprav jo obožujem. Na mojem jedilniku prevladujejo sadje, ribe in zelenjava. Okolica se zgraža nad mojim novim izgledom, toda jaz se v trenutni postavi počutim super. Ko sem se čez zimo zredila, sem bila zelo nesamozavesta in zagrenjena.
Kljub temu pa bi se rada otresla strahu pred hrano in kilogrami...rada bi kakšen nasvet oz. samo nekoga, ki me posluša, saj tega žal doma oz. v družbi nisem deležna,ker mi vsi samo očitajo...
brez zamere, ker sem se reees razpisala :)
Hvala,
CaT

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar TatjanaR 26 Apr 2009 22:02

Draga Cat,

glede na opisane težave, ki jih omenjaš, ubadanje z videzom, kg in strahom pred hrano, imaš anoreksijo, ki je ena izmed hujših oblik motenj hranjenja. Resnično bi bilo dobro, da bi si poiskala pomoč. Izguba menstruacije je posledica prenizke telesne teže in dobila jo boš nazaj šele, ko bo tvoje telo spet v ravnovesju - ko boš dobila toliko kg, da bo ok za telo, bo tudi menstruacija prišla nazaj - prej pa ne. Izguba le te je resen pokazatelj, da si shujšala preveč - čeprav sama tega ne vidiš in ne misliš tako. Strinjam se s tabo, da bi bilo dobro, da greš na svetovanje ali terapijo in začneš reševati težave - pogovor o tem kaj se ti dogaja je začetek te poti - poleg odločitve, da hočeš zase drugačno in boljše življenje, brez stalnega razmišljanja o hrani.
Ljudje, ki ti očitajo suhost se gotovo bojijo zate. Pristopi bližnjih ob tem niso vedno ok, dostikrat situacijo tudi poslabšajo, vendar skušajo ravnati po svojih najboljših močeh, da bi spodbudili, da prenehaš s hujašnjem. vendar sama od sebe ne boš mogla. Motnje hranjenja so vedno odraz neke globje notranje stiske v človeku in šele reševanje te stiske, lahko pripomore k temu, da dojameš v čem ti je stradanje pomagalo (npr. tudi v tem, da si sedaj bolj samozavestna kot omenjaš, pa še gotovo v čem drugem).
Lahko ti posredujemo naslove kam se lahko obrneš po pomoč, če želiš. Napiši za kateri kraj te zanima in ti bom napisala na koga se lahko obrneš. Naredi to zase. resno je in samo slabše bo, če ne boš ukrepala.

Tatjana

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar V. 03 Maj 2009 15:55

Pozdravljeni,

Sama imam podoben primer, vendar vseeno še kako drugačen. Menstruacijo sem izgubila septembra leta 2005, januarja 2006 pa sem se odločila za obisk pri ginekologinji, ki mi je predpisala KT. KT pa name niso dobro vplivale (razpoloženje, konstantni glavoboli), do sedaj sem jih imela že štiri različne. Vendar pa se je menstruacija pojavila z jemanjem KT in od takrat jo imam. Po vaših odgovorih sodeč, naj bi se menstruacija pojavila znova, ko bi prenehala z jemanjem tabletk, vendar sem januarja 2008 prekinila z jemanjem, menstruacije pa ni bilo. 4 mesece sem čakala, nakar sem znova začela s tabletkami, tokrat z Yasminelle, ki še najbolje vplivajo name (glavoboli so postali znosni). Ampak pred mesecem sem jih zopet prekinila jemati in zopet isto - menstruacije ni. Naj povem da nikoli nisem shujšala niti se drastično zredila, saj imam konstantno težo in ne glede na to, kaj jem, se mi teža ne spremeni. Stara sem 23 let, imam 164 cm in 49 kg.

Naj omenim še to, da ko sem prvič dobila tabletke, sem vprašala ginekologijo, kako dolgo jih bom mogla jemati in je odgovorila, da dokler ne zanosim. Kako je možna zanositev, če tabletke zavirajo nastanek plodu? V tem času sem ginekologinjo že zamenjala in drugo povprašala, če sploh lahko zanosim. Ultrazvok je pokazal, da ja. Vem, da obstajajo tudi tabletke, ki so za pospeševanje menstruacije in niso za preprečevanje nosečnosti - enkrat sem dobila Dabroston, ki sem ga jemala le 10 dni, a migrena je bila še hujša kot v prvih dveh letih jemanja KT.

Upam, da mi boste pomagali, saj mi na ginekologiji in prav tako tudi v lekarni niso bili v pomoč.

Lep pozdrav

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar TatjanaR 04 Maj 2009 12:15

Živjo,

glede na vse opisano bi rekla, da se res trudiš poskrbeti zase. prav je, da si obiskala ginekologinjo in se pozanimala o teh stvareh. dejstvo je, da se s KT menstruacija sproži umetno. Tiste osebe, ki niso imele redne menstruacije že pred jemanjem KT, morajo tudi potem čakati kar nekaj časa, da se jim to uredi. verjetno je tudi pri tebi tako. Upam trditi, da imaš prenizko telesno težo. Glede na to, da je ginekologinja rekla, da so vsei organi v redu in da ni nobenih fizičnih težav, bi lahko bil to vzrok. Velikokrat se zgodi, da telo samo od sebe ne sproži menstruacije, dokler je telesna teža prenizka. Menim, da bi se morala zrediti vsaj za približno 3-4 kg, vendar ti ne morem trditi, da je to edini razlog, da nimaš menstruacije. Nisem zdravnik in težko trdim kaj je vzrok. Če želiš imeti svojo menstruacijo sama brez tabletk, skušaj pridobiti nekaj kg - da bi se to zgodilo jej bolj ogljikove hidrate, maščobe, vendar še vedno zmerno - lahko povprašaš zdravnika osebnega kaj ti priporoča.

Potrebno je vklopiti potrpežljivost. Lahko traja tudi več kot 4 mesece, da se ti povrne tvoja menstruacija, vendar če je nekje v enem letu ni, pa da pridobiš in na teži in da je fizično vse v redu, pa ne vem kje je vzrok. Predlagam ti še en obisk pri ginekologinji, ki je specialistka na svojem področju. Mogoče se boš z njo lažje pogovorila o svojih težavah oz. ti bo ona več vedela povedati o tem kar te zanima. Ime ji je Marjetka Uršič vrščaj - ginekologinja in porodničarka je, dela na Gasparijevi 11, LJ- Nove Poljane; tel. 01/544-25-19 ali 544-25-20 - Femina center, vendar je samoplačniško in kar dosti drago. Pokliči, povej kaj te zanima, ali pa jim piši na [email protected] in ti bodo mogoče dali kak odgovor tudi brez pregleda. Vsekakor je to v domeni zdravniške stroke. Dejstvo pa je, da se pri motnjah hranjenja poruši ravnovesje telesa in da se vzpostavi je potrebno daljše obdobje. Upam, da se ti bo uredilo.

Srečno.

Tatjana

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar V. 05 Maj 2009 22:43

Hvala za odgovor, bom pisala na omenjeni mail. Vseeno pa mislim, da pri meni stvar ni povezana s težo, saj sem imela menstruacijo 7 let in takrat sem imela še nižjo težo. Ta je naraščala za (prbl.) dober kilogram na dve leti, potem se je pa ustavilo na 48-49 in se ne redim več. Moram pa poudariti, da jem redno in tudi zelo veliko. Tudi večina hrane, ki jo zaužijem, vsebuje ogljikove hidrate.

Hvala za pozitivne želje.

Lep pozdrav

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar v obratni smeri 08 Maj 2009 15:28

Pozdravljeni!

Mene pa zanima obratno: napr., če mi moj ITM naraste na malo več kot 25, izgubim menstruacijo. Potemtakem so učinki "nemenstruacije" pri meni enaki kot pri tistih, ki je nimajo zaradi premajhne teže?
Po drugi strani se pa sprašujem, kako lahko imajo nekatere punce zelo zelo visoko težo ter ogromen ITM- a one tudi nimajo menstruacije zaradi tega? Ali pa je to, kar je pri meni, že prava redkost, da pač mi ITM ne sme prekoračiti 25? Oz. mi na tak način telo kaže, da ne sme iti čez.

LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar TatjanaR 11 Maj 2009 16:51

Menstruacijo lahko izgubiš zaradi različnih vzrokov - hormonskih težav - težav s ščitnico, podhranjenost in tudi pretirana telesna teža, pa verjetno bi se še kaj našlo. Vprašanje je kaj je razlog pri tebi. Kako bo odreagiralo telo je odvisno od posameznika. Predlagam ti, da najprej obiščeš ginekologinjo h kateri hodiš, da izločite kakšen fizičen razlog. Verjetno gre res za hormonske spremembe ali kaj podobnega, vendar je vse to le ugibanje - najbolj točno ti lahko pove ginekolog oz. osebni zdravnik. Če pri ginekologu ne boš izvedela nič posebnega, pojdi še do svojega osebnega zdravnika, da preveriš kaj se dogaja.

LP

Tatjana

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar v obratni smeri 11 Maj 2009 21:54

No, v bistvu to ni odgovor, ki sem ga iskala, ker zase že vem oz. sem 100%, da pride do izgube menstruacije, ko imam ITM nad 25, torej ni moje vprašanje, če menstruacija izgine zaradi previsoke teže, ker odgovor je: DA. Preverjeno, večkrat. Nikoli mi menstruacija ne izostane, samo takrat, ko imam ITM nad 25.
Men samo zanima, če bi ob konstantno visoki teži in posledični nemenstruaciji, imelo to enak efekt kot pri podhranjenih puncah, ki so brez menstruacije?

Očitno imam takšno telo, ki mi na ta način "pove", da je teža malo previsoka. Moj ITM še nikoli ni bil nad 27, zato v bistvu nisem še nikoli bila ful debela in tako se sprašujem, kako je tole pri ostalih puncah s čezmerno težko, ker za ene vem, da imajo ful visok ITM. Če bi vse punce funkcionirale na tak način kot jaz, bi po mojem zelo veliko punc imelo težavo z zanositvijo. No, je pa tud res, da pri ITM nad 25 čutim že bolečine v kolenih, sem utrujena, postanem negibljiva in počutim se zelo bolano. To vrjetno tud ni lih običajno.
Naj povem še, da sem svojo prvo menstruacijo dobila zelo pozno (glede na ostala dekleta) in tudi to šele takrat, ko sem shujšala nekaj kg. Tako predvidevam, da če ne bi shujšala, bi lahko še kar nekaj časa čakala na 1. menstruacijo.

LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar TatjanaR 12 Maj 2009 16:10

Ne vem, če čisto dobro razumem tvoje vprašanje. Te zanima, če bi dobila menstruacijo nazaj, če bi imela težo, ki ne bi bila previsoka? Ali te zanima, če boš zaradi tega imela težave z zanositvijo? Ali je kaj drugega?

Kar se tiče zanositve, ni ravno nujno, da moraš imeti redno menstruacijo, da bi lahko zanosil. Nekatera dekleta jo imajo na tri mesece ali še manj, čisto neredno, pa vseeno zanosijo. Vendar pa je pri prenizki telesni teži posledica še slabo fizično zdravje, kar gotovo ni dobro in telo v tem primeru ne bi verjetno zmoglo ustrezno preskrbeti hrano otroku, ki jo ta za razvoj nujno potrebuje. Pri previsoki teži pa ne vem. Dejstvo je, da ti navajaš različne težave, ki se ti pojavljajo, ko prideš do tega ITM kot praviš. Na tem forumu ne svetujemo svetovalci iz zdravniške stroke. In brez fizičnega pregleda boš težko prišla do vprašanj, ki se ti pojavljajo. Pri vsaki osebi je gotovo kljub podobnosti v težavah tudi nekaj razlik in zato ni enega odgovora za vse.

Fizične znake, ki jih navajaš ne jemlji z levo roko. Če se počutiš negibljiva, bolana, utrujena, je razlog gotovo nekje. Izguba menstruacije in vsega kar omenjaš je ponavadi posledica neke bolezni. Vendar kaj točno je to, lahko določi le zdravnik. Pojdi na pregled do ginekologa in do osebnega zdravnika. Največ boš izvedela od njih.

Lep pozdrav,

Tatjana

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kaia 15 Avg 2009 05:49

Pozdravljeni,

pod to temo pisem, ker tudi jaz se priblizno 5 mesecev nimam menstr. Konec februarja sem odsla v Azijo, kjer sem ostala do julija. Preden sem sla, sem imela redno menstruac., poleg tega se ze vec let borim z bulimijo, ampak mentstruac. mi je izostala sele, ko sem prisla v cisto novo okolje, kjer sem potrebovala kar nekaj casa, da sem se navadila na tamkasnje zivljenje. Ali so posledice tega lahko tako velike, da je mozno, da mi je izostala zaradi tega? V tem casu, ko sem bila tam, se nisem nic prenajedala in bruhala, drugacna zgodba pa je sedaj, ko sem prisla nazaj domov, se mi zdi, da se je stanje se poslabsalo,menstruac. pa se vedno ni.
Zanima me, kako lahko KT sprozijo menstruac., saj bi jih naj zacel jemati prvi dan menstruac? Ce res sprozijo menstr., bi jih zacela jemati,ampak, ali se moram prej posvetovati z ginekologinjo?
Upam, da nisem prevec zakomplicirala vsega skupaj, toliko vas sprasujem, ker bi se rada sama prej pozanimala o stvareh.
Hvala in LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar TatjanaR 16 Avg 2009 13:58

Pozdravljena,

izguba menstruacije je razlog nepravilnega prehranjevanja in najpogosteje zaradi porušenega ravnovesja v telesu - motnje hranjenja so vsekakor to. Da bi se menstruacija povrnila nazaj, bi morala imeti določeno telesno težo, ki odgovarja tvojemu telesu - ni enake teže za vse. Kar pomeni imeti redne obroke in raznovrstno hrano skozi daljše časovno obdobje - včasih tudi več mesecev, pol leta, lahko tudi več - pri nekaterih pa tudi manj. Potrebno bi bilo, da si poiščeš pomoč in začneš reševati težave povezane z motnjami hranjenja.

Eden izmed načinov, da skušaš pridobiti izgubljeno menstruacijo so tudi KT, vendar mislim, da obstajajo drugačne v tem primeru, ko je potrebno menstruacijo vzpodbuditi, kot le za zaščito pred neželeno nosečnostjo. V vsakem primeru, se je pred jemanjem kakršnih koli zdravil, potrebno posvetovati z osebnim zdravnikom, v tem primeru tudi ginekologom ali ginekologinjo. Kaj več glede tega pa ne vem, ker sama nimam specifičnega znanja s tega področja.

LP

Tatjana

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar CAGE 21 Sep 2009 15:04

Pozdrav,
mene zanima ali je možno na kakršen koli alternativen način povrniti menstruacijo? Ne želim več hormonskih tablet, ki ti umetno povzročajo krvavitve. Stara sem 27, visoka 170, teža je 79kg, tako da suha ravno nisem ;) letos z januarjem sem po 7 letih nehala jemati kontracepcijske tabletke. V maju pa mi je izginila menstruacija nato mije ginekolog povedal, da nisem imela ovulacije (vprašal je če sem pod stresom - ja in ne, sem bila tudi že pod hujšim). Predpisal mi je tablete, ki sprožajo ovulacijo. Pojedla naj bi vseh 20, ampak se mi je že po 3 pojavila migrena....tako, da jih več nisem jemala. Potem se mi je vseeno pojavila krvavitev. Nato naslednji mesec spet nič. Tako spet 2 meseca ne duha ne sluha o menstruaciji - odločila sem se pokonzumirati še preostanek predpisanih tablet. Ponovno je prišlo do krvavitve (glede na to, da je vse umetno spodbujeno ne morem reči, da gre za menstruacijo). Zdaj spet čakam, če se bo karkoli naravno sprožilo. Tako da do konca septembra bi moralo kaj bit....če ne ne vem kaj naj naredim.

Z izgubo menstruacije se srečujem prvič v življenju....ni mi jasno, kaj je konkreten vzrok temu? Ali je možno, da predolgo jemanje kontracepcijskih tablet povzroči izgubo.....ali se že bližamo menopavzi?

Ginekolog je sicer rekel, da ve 'uredu' zgleda.....ampak, če je vse uredu potem bi tudi menstruacija morala bit prisotna. Z ginekologom nimava pristnih odnosov, zato mu ne zaupam in se težko sploh karkoli z njim pogovorim. Če pozna kdo kakega dobrega ginekologa/ginekologinjo na koncesijo bi prosila za kontakt.

Če pozna katera kako alternativno pot (brez tablet) naj mi prosim sporoči.

Vse usmeritve so dobrodošle.

lp
Cage

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar TatjanaR 21 Sep 2009 19:26

Pozdravljena,

izgleda, da te tole res tare. Težko je sprejemati spremembe telesa, ki so nepoznane in še toliko težje, če še ginekolog nima ustreznih odgovorov. Tudi sama ti težko kaj rečem glede tega.

Predlagam ti še en obisk pri ginekologinji, ki je specialistka na svojem področju. Mogoče se boš z njo lažje pogovorila o svojih težavah oz. ti bo ona več vedela povedati o tem kar te zanima. Ime ji je Marjetka Uršič vrščaj - ginekologinja in porodničarka je, dela na Gasparijevi 11, LJ- Nove Poljane; tel. 01/544-25-19 ali 544-25-20 - Femina center, vendar je samoplačniško in kar dosti drago. Pokliči, povej kaj te zanima, ali pa jim piši na [email protected] in ti bodo mogoče dali kak odgovor tudi brez pregleda. Vsekakor je to v domeni zdravniške stroke.

Upam, da boš dobila željene odgovore na svoja vprašanja. Lahko pa z istim vprašanjem poskusiš še pod forum družinski zdravnik, če ti bo mogoče tam kdo znal svetovati.

Vse dobro.

Tatjana

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Lepa 29 Sep 2009 20:36

Pozdravljeni !

Malce sem prebrala tole tematiko in se odločila, da tudi sama pišem.
Nekje v sredini junija letos sem pričela hujšati. Visoka sem 163 cm in sem bila težka 64 kg. Do avgusta sem shujšala na 52 kg in sedaj tudi na tej teži nekako ostala. Sedaj pa morem priznati, da me je strah vsakega grižljaja, jem samo solatke in še to odmerim v minimalni obrok (1x na da) in jem samo do 17ih. Pijem veliko bele kave ali kapučina. Sedaj pa je prvi mesec, ko sem ostala brez menstruacije. Nosečnost ni možna. Nagnjena sem postala tudi k temu, da hitro postanem modra kjerkoli po telesu, če se samo malce kam udarim. A je to možno od prehitre izgube kilogramov? In ali je to anoreksija, če sem še vedno obsedena s kilami in kadarkoli se sama pogledam v ogledalo, se vidim debelo, čeprav mi drugi pravijo, da sem suha in izgledam kot 15letnica (stara sem 32 let)? Sedaj se bojim jest, da se ne bi zredila nazaj, toda menstruacijo bi vseeno želela ponovno dobit. Prosim, kaj naj storim. Rabim pomoč, saj svojcem in prijateljem tega ne upam priznati.

Lp,

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar TatjanaR 03 Okt 2009 17:43

Pozdravljeni,

kot ste že sami ugotovili gre za motnje hrnajenja in ja upam trditi, da za anoreksijo - simptoomi, ki jih opisujete so posledica anoreksije. Izguba mesntruacije je razlog hitre izgube teže in tudi to, da ste izgubili preveč teže. Vaše telo ni več v ravnovesju in vam to sporoča na ta način. Vrnitev menstruacije bi pomenila pridobiti nekaj kg, koliko je pa odvisno od vašega telesa. Kadar je stres za telo prevelik se odzove na t anačin. Tudi udarci, da takoj pomodrite kaže na to, da nimate dovolj telesne teže in ste izgubili preveč podkožne maščobe, ki je za telo nujno potrebna, da nas ne zebe, da lahko funkcioniramo, ipd. Poleg tega je posledicca hitre izgube teže tudi v tem, da postanejo kosti krhkejše in pride lahko do zlomov, že ob manjših udarcih.
Način vašega prehranjenjavanja je tudi pokazatelj anoreksije.

Strah, ki ga opisujete je pri tem običajen - da se ne bi zredili. Potrebujete celostno pomoč. Najprej, da uvidite kaj je tisto, kar vas žene v takšen način ravnanja s sabo - kje so razlogi, da to potrebujete in drugo postopno pridobivanje na teži oz. redni obroki. Da bi to zmogli - nujno sta potrebna oba dela namreč - se morate v prvi vrsti odločiti ali želite te spremembe - se pravi, d azačnete iskati načine kako bi probleme, ki se pojavljajo reševali na drugačen način. Ob tem je potrebna strokovna podpora in pomoč, spremljanje, da boste lahko videli kaj se dogaja. Lahko se odločite, da greste v podporno skupino na Žensko svetovlanico ali na individualno svetovanje. Oglasite se pri g. Ani Ziherl na Langusovi 21. Pred tem seveda morate poklicati za termin. Telefon je 01/25-11-602. Lahko greste tudi na KOMZ - več poiščite na netu o njih - oddelek za motnje hrnajenja, ali MUZO. Potem so tu še psihoterapevti. Dejstvo je, da je potrebna strokovna pomoč, sami ne boste zmogli.

Želim vam vso srečo.

LP

Tatjana

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ....m... 08 Okt 2009 21:49

Zdravo!

Imam en problem,ki ga ne znam rešiti.Menstruacijo sem zgubila prejšnji mesec(septembra) in jo do zdaj še nisem dobila.Velika sem 1,67 m in težka 57kg---od februarja 09 septembra 09 sem imela cilj skujšati 9 kg,kar mi je tudi uspelo(z vadbo,s bolj zdravim prehranjevanjem-manj sladkarij..).vendar šele zdaj na koncu,sem zgubila menstruacijo.Nisem po kakršnim koli pretiranim stresu,se gibam,jem zdravo in nezdravo,nimam problemov s hrano.Ampak šele zdaj sem zgubila menstruacijo.Vem,da je treba potrpeti,da telo dobi vse potrebne snovi,ampak mene je začela grabiti panika,kaj zdaj.Ali veste,kaj bi se dalo narediti?Nočem pa jesti vseh teh tablet,ki ti povzročijo krvavitev.
Hvala

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar TatjanaR 12 Okt 2009 16:05

Glede na to, da si šla na dieto je to možen vzrok, čeprav je tvoja telesna teža v mejah, ki mora biti vendar je vprašanje kako je tvoje telo to preneslo. Glede na čas, ki ga omenjaš ne bi rekla, da si shujšala prehitro, v kolikor nisi stradala in si imela še vedno vse obroke in hranilne snovi ki jih telo potrebuje na jedilniku. Včasih je stres tisti, ki lahko povzroči izgubo menstruacije, kadr ni drugih fizičnih vzrokov. Ne vem v kolikšni meri je hujšanje vplivalo na izgubo menstruacije, je pa možno daje prispevalo k temu. Včasih je potrebno vklopiti potrpežljivost - da se telo navadi na novo stanje. Če si izključila vse druge možnosti (tudi nosečnost), ti predlagam, da greš na pregled k zdravniku in ginekologu - naj ti pregledajo kri, naredijo splošen pregled, da vidijo, če je vse ok ipd. - oni že vedo. Pojdi na en pogovor in boš videla, če boš izvedela kaj novega. Tudi kadar je vzrok hujšanje je potrebno ob rednih obrokih kar nekaj ačsa čakati, da se povrne menstruacija. V vsakem primeru bo potrebna potrpežljivost in pa pregled oz. posvetovanej pri zdravniku. Če ne želiš do svojega osebnega, lahko greš po mnenje tudi kam drugam, to je pravica vsake ženske. Upam, da se ti bo menstruacija uredila. Skušaj najti nekaj za sprostitev zase, kar ti pomaga, da se razbremeniš vsakdanjih stresov - pilates, joga, glasba, branje,... kar tebi pomaga.

Vso srečo.

Lp

Tatjana

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar dola 25 Nov 2009 09:21

Lep pozdrav!

moj problem je naslednji... stara sem 21 let, zadnjo menstruacijo sem imela 14. oktobra, ta pa je bila zelo šibka in trajala je samo 5 dni. ponavadi me pred tem bolijo dojke, ko jo dobim pa imam dokaj močne krče, tokrat pa nič, traja pa okoli 6-7 dni, .. ker sem slišala, da imaš lahko tudi krvavitve, ko si noseča, sem nekaj dni po menstruaciji naredila test, ki je bil negativen. Od te menstruacije potem nisem imela več spolnih odnosov. nato sem naredila še 2 testa, po izostanku menstruacije, in ta dva sta tudi bila negativna. prejšnji teden sem bila na pregledu pri ginekologinji, kjer mi je z ultrazvokom (v maternico) pogledala in je tudi rekla, da ni videt, da bi bila noseča in da bi morala menstruacijo dobiti v kratkem roku... danes mi že 16 dni zamuja! sicer nimam nekega rednega cikla tam od 30-34 dni, sam vseeno pa je to malo preveč... je pa res, da sem od avgusta zgubila 11 kg, ker sem spremenila prehrano, zaradi zdravtsvenih težav z želodcem. je pa res, da sem v drugi polovici septembra zgubila samo na potovanju 4 kg, potem pa v mesecu oktobru še 3 kg. sedaj pa imam konstantno 56 kg. velika pa sem 1,67 m, prej pa sem imela cca. 67 kg. ginekologinja mi je rekla, da lahko je zaradi izgube teže prišlo do prevelike spremembe v hormonskem ravnovesju in da lahko pride tudi do izgube menstruacije. je to v mojem primeru? ker tole z nosečnostjo me že kar skrbi, ker ne zaupam kaj preveč tem testom (delala sem ClearBlue), nimam pa nobenih znakov, ki so tipični za nosečnice. Hvala za vaš odgovor,

lep pozdrav.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar TatjanaR 25 Nov 2009 13:44

Pozdravljena,

razlogov za strah pred nosečnostjo ne rabiš imeti - ultrazvok, bi gotovo kaj pokazala in tudi testi nosečnosti gotovo pokažejo kadar gre za nosečnost - v redkih primerih ne - npr. če oseba test naredi prehitro - že naslensji dan po odnosu ipd., vendar ker te je pregledala ginekologinja, sem 100 %, da nisi noseča - saj bi se na ultrazvoku videlo, če bi šlo za otroka. Lahko sicer zahtevaš, da ti naredijo še pregled krvi, da se 200% prepričaš, vendar menim, da bo negativen.

Strinjam se z ginekologinjo, da je prišlo do hormonskega neravnovesja v telesu zaradi izgube kg. To se pogosto zgodi, če je izguba kg prehitra. Tvoja teža je glede na višino v redu, vendar zaradi tolikšne izgube kg, trenutno nimaš menstruacije. Le ta se bo povrnila nazaj, vendar boš morala nekaj mesecev imeti uravnotežene oborke, tudi, če dobivaš kg bo v redu, vendar da obdržiš težo konstantno. Kar pomeni, ne uzgubljati več kg, jesti vse hranilne snovi in obdržati težo, da se ravnovesje zopet vzpostavi. koliko časa bo to trajalo ti nihče ne more povedati, vendar te je ginkeologinja preiskala in zdravniškega razloga za izgubo mesntruacije ni. Vklopiti bo potrebno potrpežljivost. Skušaj biti čim manj podf stresom oz. se sproščati na načine, ki ti ustrezajo, ker je stres tudi razlog, da se menstruacija prestavi. Včasih je potrebno tudi do pol leta, da jo dobiš nazaj. Ni nujno, da bo tako pri tebi, vendar ti nihče ne more povedati kdaj bo, bo pa zagotovo, ko bo hormonsko spet telo v ravnovesju.

Lep dan,

Tatjana

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh