Forum: Bolezni prebavil (gastroenterologija)

FORUM JE ZAPRT ZA POSTAVLJANJE VPRAŠANJ, ODGOVOR NA SVOJE VPRAŠANJE LAHKO POIŠČETE V ŽE POSTAVLJENIH VPRAŠANJIH.
HVALA ZA RAZUMEVANJE.
Gastroskopija, kolonoskopija (brez bolečin z anestezijo), ultrazvok…
Imate težave s prebavili? Med njimi so pogoste gastroezofagealna refluksna bolezen, razjeda želodca ali dvanajstnika, kronična vnetna črevesna bolezen, sindrom razdražljivega črevesa, rak prebavil, žolčni kamni… Vas zanima, kako poteka diagnostika bolezni prebavil - ultrazvočna preiskava trebuha, gastroskopija, kolonoskopija (tudi v anesteziji ali sedaciji), diagnostika okužbe z bakterijo Helicobacter Pylori, laktozna intoleranca, alergije na hrano...?

Bolečina v levem zgornjem delu trebuha

Forum je zaklenjen
Default avatar marjetica100 12 Apr 2010 18:34

Pozdravljeni!

Moj partner ima že 1 leto bolečine in občutek tiščanja v levem zgornje delu trebuha. Običajno se pojavi 4-5 ur po obroku, dostikrat tudi močnejša žeja razmeroma kmalu po obroku. Bolečina je pod želodcem. Gastroskopija in ultrazvok trebuha nista pokazala nič. Možnost bolečine je večja, če je količina hrane večja.
Zanimiv podatek je tudi, da ta teden, ko je spil multivitaminsko tableto, se je po določenem času bolečina spet pojavila.
Tiščanje se pojavlja tudi zvečer, ko se vleže na hrbet (po določenem času mine).

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem

Lep pozdrav

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar nsmrekar 15 Apr 2010 21:56

Spoštovana!

Pod levim rebrnim lokom se ponavadi nahaja rep trebušne slinavke, vranica, leva ledvica in debelo črevo. V primeru, da gre za bolezni želodca se težave pojavijo kmalu po jedi, pa tudi gastroskopija je bila v mejah normale. Rep trebušne slinavke se velikokrat na UZ slabo prikaže, bolečine so v primeru bolezni slinavke neodvisne od hranjenja, razen če gre za kronično vnetje, kar pa bi se ugotovilo s krvnimi preiskavami. Bolečina zaradi bolezni vranice je posledica nenadne zapore vranične vene, kar dokazemo z dopplerskim UZ, po enem letu takšne zapore bi se UZ videla povečana vranica. morda bi bila smiselna še kolonoskopija za izključitev bolezni debelega črevesa, predvsem zožitev-v teh primerih se bolečina lahko pojavi nekaj ur po jedi in mine, ko črevesna vsebina pasira preko zožitve.
Upam, da sem vam zadovoljivo odgovorila na zastavljeno vprašanje. Lp, Nataša Smrekar

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar mary 54 12 Maj 2010 12:53

Spoštovani!
Že kar nekaj časa me boli pod levim rebrom,bolečina je prisotna tudi v hrbtu-pekoča.
Lani sem opravila junija uz rebuha bp,ponovila letos marca,ki pokaže steatoza jeter in minimalno povečana jetra.Dr.pravi,da je krvna slika v mejah normalnega.Jaz imam pa slabo počutje,bolijo me tudi roke in noge.Stara sem 55 let.Bojim se,da ni kaj narobe z trebušno slinavko.Je možno,da na UZ trebuha ne prikaže n.pr raka tumorja trebušne slinavke? Se pri raku na trebušni sl.poveča krvni sladkor?


Za odgovor najlepša hvala!

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar mary54 12 Maj 2010 14:03

Spoštovana dr!
Naj še dodam,da imam diagnozo hitalna kila in kronični gastritis.Je možno,da bi ta kila povzročala težave.Hvala in lp

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
 
Default avatar nsmrekar 13 Maj 2010 07:43

Spoštovana!

Pod levim rebrnim lokom se res nahaja rep trebušne slinavke. Velikokrat na UZ trebuha repa ne uspemo dobro prikazati in se dajansko stanje pokaže šele na CT preiskavi trebuha. Večina ljudi s rakom trebušne slinavke ima bolečine, ki se predvsem pojavljajo ponoči in bolnika prebudijo iz spanja. Pričnejo tudi hujšati. Poleg tega se pod levim rebrnim lokom nahaja del debelega črevesja, ki mu pravimo lienalna fleksura kolona-procesi na tem organu (predvsem kadar gre za zoževanje lumna črevesja) lahko povzročijo bolečine. Hiatalna kila ne povzroča bolečin v trebuhu. Omogoča le refluks kisle vsebine v požiralnik zaradi ohlapnega spodnjega sfinktra požiralnika.

Lp;Nataša Smrekar

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar mary 54 13 Maj 2010 09:31

Spoštovana dr!
Naj dodam,da sem lani julija opravila tudi kolonoskopijo bp.Res pa je,da sem lani shujšala v pol leta za 10 kg.Ponoči me ne prebujajo bolečine imam pa čez dan bolečino pod LRL, v hrbtu v isti višini pekočo bolečino.Imam kronični gastritis,ki ga lajšam z Ultopom.Dr misli,da je vse to povezano s psiho,saj jemljem lyrica 75 mg zvečer.Opravila sem vse preglede Ct toraxa novembra,ORL,za ščitnico,mamografijo,ginekološki pregled,decembra sem bila na hematološki,kjer so mi ugotovili min.znižane lgG na 6,35,bila pri ortopedu.Imam začetno artrozo kolka in obeh sternoklavikularnih sklepov in atipična prsna bolečina.Prosim,kaj mi svetujete.K dr. mi je nerodno hodit,ker misli,da po tolikih pregledih mora biti v redu mene pa boli.Hujšam ne več,zredila sem se 3 kg.Prosim če mi lahko navedeta znake,ki so značilni za bolezen trebušne slinavke.Pred 30 leti sem operirala žolč zaradi žolčnih kamnov.Upam,da mi odgovorite in svetujete kaj naj naredim.Najlepša hvala in lp

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar mary 54 13 Maj 2010 12:41

Pozdravljena dr!

Naj dodam,da so mi na scintigrafiji skeleta,kamor meje poslal ortoped ugotovili vnetno-degenerativne spremembe,da aktivnega procesa v skeletu ni videti.Imam arttrozo kolka in vnetno-degenerativne spremembe obeh SC sklepov.Je možno,da bolečinaizviran od tega?
Predpisal mi je COX2 selektivni inhibitor.V ponedeljek sem dala kri in dr.pravi,da so izvidi v mejah normale.Za vsak odgovor najlepša hvala in lep dan

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar nsmrekar 13 Maj 2010 22:18

Spoštovana!

Rak trebušne slinavke v področju repa se kaže z bolečinami pod levim rebrnim lokom, ki se predvsem pojavljajo ponoči, ob tem je prisotno hujšanje. Mislim, da pri vas ne gre za tumor trebušne slinavke, saj težave trajajo predolgo.
Bolečine predvsem v ledvenem predelu so lahko posledica degenerativnih sprememb na hrbtenici. Teoretično so lahko posledica artroze kolka, predvsem zaradi nesorazmerne obremenitve drugega kolka.Včasih se pričnejo pojavljati težave zaradi refluksa žolča v želodec, ki je pogost pojav po operaciji žolčnika-bolečina je sicer tukaj bolj prisotna v žlički.

Lp,Nataša Smrekar

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar mary54 14 Maj 2010 10:03

Pozdravljena dr!
Hvala za hitri odgovor.Naj vam povem,da imam levo rebro kot,da mi je oteklo,bolijo me tudi roke v ramenih in pa imam otekle členke na prstih na rokah.Naročena sem pri revmatologu šele februarja drugo leto.Tudi roke imam odrevenele.Ali so to znaki za bolezni presnove? Stalno imam grenak okus v ustih,dr.mi je napisala Ranital 150 mg.Prosim,če mi lahko odgovorite in hvala za odgovor,pa ša opravičilo,ker vam postavljam toliko vprašanj.Hvala in lep dan

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar nsmrekar 14 Maj 2010 18:12

Spoštovana!

Težave s sklepi niso presnovne narave, edina taka bolezen je putika, ki je pri vas malo verjetna. Žal boste morala počakati na pregled pri revmatologu, do tedaj pa boste morala proti bolečinam jemati COX2 selektivni inhibitor. Grenek okus v ustih je posledica refluksa žolča v požiralnik in usta, ki se pogosto pojavi po operaciji žolčnika. Pomaga Rupurut, ki veže žolčne kisline in prokinetik npr. Tametil ali Reglan.

Lp,Nataša Smrekar

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar mary 54 15 Maj 2010 17:40

Spoštovana dr!
Na UZ trebuha mi je marca meseca letos pokazalo minimalno povečana steatotična jetra.
Ima lahko kaj ta izvid povezave s trebušno slinavko.Rada bi prosila za drugo mnenje in,če vam ni težko povedat kako ta postopek poteka.
Hvala in lep pozdrav

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar nsmrekar 15 Maj 2010 19:04

Spoštovana!

Steatoza ali zamaščena jetra nimajo nobene povezave s trebušno slinavko, razen če imate sladkorno bolezen, kjer se zaradi nepravilnosti v metabolizmu glukoze v jetrih nabirajo maščobe. Drugače so zamaščena jetra še posledica povišanih maščob v krvi, prekomernega uživanja alkoholnih pijač, pogosto so stranski učinek predvsem zdravil, ki jih uporabljajo za zdravljenje malignih obolenj.
Žal ne vem za zdravnike, ki podajajo drugo mnenje. Na internetu je stran Drugo mnenje, kjer očitno za plačilo lahko povprašate za tako mnenje.

Lp,Nataša Smrekar

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar mary 54 19 Maj 2010 21:02

Spoštovana dr!
Prosim,če mi lahko poveste,katere krvne preiskave so lahko pokazatelj bolezni trebušne slinavke oz.če pokaže na krvi obolenje.
Kaj pomeni CRP 0.46?
Za odgovor najlepša hvala

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar nsmrekar 20 Maj 2010 07:33

Pozdravljena!

V krvi se ob vnetju trebušne slinavke povišata amilaza in lipaza. Pri sumu na karcinom trebušne slinavke določamo v krvi tumorski marker CA-19-9 (ni nujno, da je povišan pri raku!!!!).

Ne morem vam povedati, kaj pomeni CRP 0.46, ker ne poznam referenčnih vrednosti laboratorija, kjer so določali to vrednost. Drugače pa CRP določamo ob sumu na vnetje in je ponavadi ob okužbah ali nekem vnetju v organizmu povišan.

Lp,Nataša Smrekar

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar mary 54 20 Maj 2010 09:31

Spoštovana dr!

Referenčne vrednosti CRP-ja sem opravila v laboratoriju v Škofji Loki.Ima AF kakšen pomen za odkrivanje bolezni prebavil?
Hvala za vaš odgovor

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar mary 54 20 Maj 2010 10:33

Pozdravljena!
Še to me zanima,če je CRP povišan tudi pri malignih obolenjih.
Hvala in lp

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar nsmrekar 21 Maj 2010 07:35

Pozdravljena!

Žal še vedno ne vem, če imate povišan CRP. V našem laboratoriju, bi bil to normalen izvid, če je res 0.46. Najverjetneje pa je vrednost 46, kar je povišano. CRP je lahko povišan pri malignih obolenjih. Alkalna fosfataza (AF) je encim, ki ga najdemo v jetrih, kosteh, črevesju. Pri jetrnih boleznih mora biti skupaj z AF povišana tudi gama GT. Kadar opažamo samo izolirano povišanje AF pa to bolj kaže na kostno frakcijo in neko dogajanje na kosteh. Ponavadi je pri izolirano povišani AF potrebno narediti izoencime, na ta način nato lahko ugotovimo, katera frakcija AF je povišana.

Lp,Nataša Smrekar

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar mary 54 21 Maj 2010 09:49

Spoštovana dr!
Naj vam prepišem izvid,ki sem ga prejela 10.5.
K-SR13
K-levkociti 6,35
K-erittrociti 4,94
K-hemoglobin 138
K-hematokrit 0,386
K-MCV 86,0
K-MCH 30,8
K-MCHC 358
K-RDW 11.6
K-trombociti 275
K-MPV 6.80
K-DKS-aparat vse normalno razen eozinofilci 0,44

S-GKUKOZA 5,93
S-AST 0,43
S-ALT 036
AF 1.3
S-SEČNINA 6.1
S-KREATININ 53
S-ŽELEZO 24.4
S-KALCIJ 2.35
S-FOSFAT ANORG 1.3
S-CRP 0,46

Prosim,če lahko komentirate ta izvid in najlepša hvala.Mislim,da ni pomote v vrednosti CRP-ja
Hvala in lep pozdrav

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar mary 54 21 Maj 2010 10:07

Spoštovana dr!

Naj vam povem,da sem lani julija opravila tudi samoplačniško kolonoskopijo,ki je bila bp.

Hvala in lep vikend vam želim!

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar nsmrekar 23 Maj 2010 21:38

Spoštovana!

Laboratorijski izvidi so v mejah normale.

Lp,Nataša Smrekar

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar mary 54 28 Maj 2010 21:15

Spoštovana dr!

V kolikem času se pojavijo bolečine pri tumorju trebušne slinavke.Povečana amilaza postavi sum na tumor?.Lansko leto junija sem se po slabem počutju odpravila k dr.V bistvu me ni nič bolelo,samo slabo sem se počutila.Opravila sem vse preglede,kot sem vam že napisala.
Septembra sem bila poslana na Golnik zaradi trakaste spremembe v levem hilusu,ki se po ponovnem rtg ps čez 3 tedne ni več kazala.Opravila se CT-toraxa bp,svetovali so mi naj opravim ambulantno še slikanje zgornji del hrbtenice,ker so menili,da gre za osteomuskularno bolečino.
Mene od marca meseca boli pod LRL,kot,da mi je oteklo rebro.Je možno,da vse te bolečine povzročajo vnetno-degenerativne spremembe Začetka marca sem opravila UZ trebuha bp minimalno povečana steatotična jetra.Kaj naj še storim?
Hvala za odgovor in lep vikend

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar nsmrekar 29 Maj 2010 14:32

Pozdravljena!

Tumor trebušne slinavke, ki se pojavi v področju trupa ali njenega repa prične boleti, ko prične vraščati v okolico predvsem v okolne strukture, ki so oživčene. Povprečna življenska doba brez zdravljenja po postavitvi diagnoze je 3-6 mesecev. Ponavadi pri tumorju trebušne slinavke ne najdemo večjih laboratorijskih odstopov od normale, lahko sta včasih minimalno povišani amilaza in lipaza. Oba encima se povišata tudi pri vnetju trebušne slinavke. Če je povišana samo amilaza brez lipaze, je povišanje največkrat na račun žlez slinavk v ustni votlini-tudi te žleze izločajo amilazo, ne pa lipaze. Tipično za tumor trebušne slinavke je HUJŠANJE in nočne bolečine. Včasih je pri sumu na tumor potrebno opraviti CT trebuha, pri CT toraksa opravijo le pregled prsnega koša.
Če se izključijo drugi razlogi za težave, so bolečine lahko tudi skeletno-mišične narave.

Lp;Nataša Smrekar

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar mary 54 09 Jun 2010 11:57

Spoštovana!

Ne vem,če sem pravilno razumela,da mi je dr.vzela kri in jo dala pregledat za tumor trebušne slinavke.Mislim,da je rekla HCG ali HNC,da so to neki novi markerji za trebušno slinavko.Prosim,čemi lahko razložite.
Hvala in lp

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar nsmrekar 10 Jun 2010 07:26

Pozdravljena!

Tumorski marker za trebušno slinavko je CA-19-9, za nevroendokrini tumor pa kromogranin A. Trenutno ne obstajajo drugi markerji. Negativen izvid markerja še ne pomeni, da človek tumorja nima.

Lp,Nataša Smrekar

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar mary 54 11 Jun 2010 18:05

Spoštovana dr!
Po vseh odgovorih,ki ste mi jih podala,me zdaj nekaj zanima.Pravite,da ni nujno,da se pri tumorju trebušne slinavke povečajo encimi amilaza in lipaza,da ni nujno,da je povišan marker Ca-19-9,in pa,da se na UZ slabo prikaže trebušna slinavka.Kako potem ugotovijo,da ima oseba tumorsaj na CT abdomna pošljejo šele po priporočilu specialista,ker je ta pregled drag.In kdaj naredijo CT abdomna?

Za odgovor hvala in lp

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar nsmrekar 13 Jun 2010 11:45

Pozdravljena!

Rak trebušne slinavke je zelo težko diagnosticirati pravočasno, ker imamo slabe laboratorijske kazalce, slikovna diagnostika v smisli UZ trebuha pa tudi velikokrat ne prikaže manjših sprememb. Vsekakor je bolj natančna slikovna preiskava CT trebuha, ki je seveda dražja, poleg tega pa ob tem dobite kar veliko dozo sevanja. Morda bi bilo bolj smiselno opraviti endoskopski UZ trebuha-preiskava je podobna kot gastroskopija.

Lp,Nataša Smrekar

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar Taša04 19 Jun 2010 09:58

Lep pozdrav!

Stara sem 27 let in zadnje leto opažam vse pogostejše bolečine levo od popka. Pojem veliko sadja in zelenjave, sem namreč delna vegetarijanka, redkokdaj sladkarije, predvsem pa uživam zdravo prehrano (nič ocvrtega, mastnega, zelo ali skoraj nič hrane iz bele moke, včasih tudi kakšno ribo ali morske sadeže). Poleg bolečin, ki se pojavijo po obroku in predvsem na dotik, me velikokrat nenormalno napenja, tudi, ko ne jem zelenjave ali sadja. Opažam tudi, da se zbadanje v obliki krčev in bolečine (levo, od vrha medenične kosti vse do popka) pojavlja po zaužitju različnih vrst sadja. Drugače imam redno prebavo, 1x dnevno. Veliko se ukvarjam s športom in poskušam zdravo živeti. Omenim še lahko, da sem bila pred 4 leti 2 leti veganka in takrat nisem imela nobenih bolečin in čezmernega napenjanja.

Prosim, pomagajte mi odkriti, kaj se z mano dogaja.

Hvala!

Taša

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar nsmrekar 19 Jun 2010 18:29

Pozdravljena!

Žal vas moram razočarati, vendar uživanje sadja v večjih količinah zaradi vsebnosti fruktoze povzroča težave kot jih opisujete-predvsem hudo napenjanje, vetrove in krče. Tudi zelenjavo, prdvsem surovo človeško telo težje prebavi in posledično sledi napenjanje.


Lp,nataša Smrekar

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar mary54 25 Jun 2010 11:18

Pozdravljena dr!
Ker se moje težave vlečejo že kar nekaj časa in je vedno slabše bi vas prosim prosila,če mi lahko svetujete kaj naj naredim.Vsak dan me boli pod rebri levo,kot,da mi je tam tudi oteklina.Bolečina se širi po trebuhu. in v hrbtni del.Če pritisnem na boleče mesto imam občutek kot,da se mi v ustih pojavi grenak-kisel okus.Bila sem na Uz trebuha bp razen hiatalne kile in kroničnega gastritisa.Opravila sem tudi kolonoskopijo lani bp.Moja lečeča dr.me je dala slikat spodnji torakalni del hrbtenice,ker meni,da po vseh pregledih,ki so neg. preostaja še samo,da bolečina ivira iz hrbtenice.Prosim za vaše mnenje.,če mi lahko kaj svetujete,Hvala in lep pozdrav!

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar nsmrekar 26 Jun 2010 20:10

Pozdravljeni!

Mislim, da vas je vaša zdravnica res napotila na vse preiskave, ki so na voljo. Ostaja le še CT trebuha. Opravite slikanje kot vas je napotila zdravnica, proti bolečinam pa svetujem analgetike. Zelo pomembno je, da ne hujšate in da se bolečine ne pojavljajo ponoči oz vas zbujajo iz spanja.


Lp,Nataša Smrekar

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Na vrh