Forum: Življenje, ah to življenje

So trenutki, ko smo srečni, ure, ko smo zadovoljni in dnevi, ki jih moramo preživeti. Vprašajmo, svetujmo in poklepetajmo o stvareh, ki se nam zdijo pomembne.

Podaljšanje vozniškega izpita

Nova tema
Default avatar puncica 06 Nov 2003 08:34

Stara sem 25 let. Vozniški izpit imam cca. 15. let, letos decembra mi poteče, ker pač nosim očala oz. kontaktne leče. Ok. grem na pregled in si mislim sej mi bodo dal zdaj izpit brez omejitev do 80. leta. A ne šok. Zdravnik mi napiše samo za pet let, ker pač ljudem s korekcijo vida ne dajajo vozniskega dovoljenja za dlje kot 5 let. Jezna zapustim ordinacijo in mu zabrusim da se jim gre samo za denar. Dobim zdravniško spričevalo in plačam 7.500 SIT, še en šok, kako lahko računajo toliko za to, da preberš s table 3 črke z vsakim očesom. Kako lahko okulist, ki ti opravi pregled v 1 minuti s tem, da prebereš tri črke ve, da ti vidiš in da boš za pet let videl dobro do 80. leta pa ne.

Ko sem zdravnika vprašala zakaj samo za pet let mi je rekel naj se ne derem na njega pač pa na zakonodajalce ampak nikjer nisem zasledila da bi naj očalarji imeli izpit samo za pet let, pač pa tako kot napiše okulist. Zdaj naj vsake pet let delam ta brezvezn pregled, ko itak ne vedo al vidim al ne, in financiram državo z 11 jurji. Ne vem kje je tu pravica. Sodelavka ima izpit do 80 leta in ima dioptrijo -13, jaz jo imam -4, redno hodim na preglede pa mi ne dajo izpita za dlje kot 5 let.

Ljudje ki jih poznam pač ko se je začel izdajat izpite do 80. leta niso imel težav z vidom in je zdaj tip star 70 let, pa ima mreno za očesu skoraj nič ne vidi, pa vozi avto, njemu ni treba na preglede in lahko mirno vijuga po cestah do 80. leta, ker pač takrat ni imel problema z vidom.

Men se to zdi skrajno nefer in jaz ko že itak nimam ne vem kolk dnarja bi naj državo do mojega 80. leta vsakih pet let financirala. No way, tako radodarna pa že nisem. Raj dnar mečem skoz okno.

Kaj storiti, a kdo pozna kakšnega okulista, ki je bolj življenski in ki ti napiše zdravniško spričevalo za podaljšanje vozniškega izpita brez omejitev? Ima kdo kakšno idejo, kaj storiti v tem primeru, ali naj mirno vse prenesem in hodim na preglede vsakih 5 let.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar puncica 06 Nov 2003 08:43

Ok. pomota izpit imam 7 let :)))) ne 15

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tina32 06 Nov 2003 08:55

Meni so ga podaljšali za nedoločen čas, po 10 letih, ko so videli, da se mi vid v 10 letih ni poslabšal (imam -1,5). Mislim, da je veliko pripomoglo tudi to, da sva se razumno pogovorili in nisem težila in nadirala, ker pač zdravniki delajo po nekih pravilih in po lastni oceni, kako je z vidom voznika.

Namesto da iščeš nekega zdravnika, ki bo kao bolj življenski, ti svetujem raje malo več potrpežljivosti.

Se pa strinjam, da je na cesti kar precej vožnje nezmožnih voznikov. Ravno zaradi takih preveč življenskih zdravnikov.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Duckling 06 Nov 2003 10:01

Jaz sem 23.10.2003 placala 4.960,00 SIT in ne 7.500,00 SIT. Zaracunali so mi zdravnisko spricevalo in pregled orthorather.

Voznisko dovoljenje imam dobrih 5 let in tudi meni ni do tega, da bi morala konstantno viset na pregledih. Lepo sem zdravniku razlozila, da se mi vid ni poslabsal in da bi zelela cim manjkrat imeti preglede, saj ne vidim potrebe po njih. Vprasal me je ali nosim tudi lece (ne vem sicer zakaj) nato pa mi je na spricevalo napisal podaljsanje za 10 let. Sestro sem vprasala kake imajo kriterije in je rekla odvisno od pacijenta. Na tri leta dobijo pregled tisti, ki se jim vid konstantno slabsa, potem je tista standardna pozicija 5 let in ce zdravnik ugotovi, da se vid res ne slabsa in dioptrija ni prevelik dajo tudi na 10 let.

Aja ... se tole ... vprasala sem kako je mozno, da imajo moji starsi veljavno voznisko do 80 leta in hkrati veliko dioptrijo. Odgovor: ce te policaj ustavi in ce je pri volji, ti lahko zatezi, ker ti v vozniski ne pise, da vozis z ocali in sledi kazen, ker si nisi vozniske utstrezno uredil. No, zdej pa ali gremo na loterijo dobre volje policajev ali pa hodimo na redne preglede. Vse je na nas.

Se pa strinjam da so pregledi predragi.

Duckling

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
 
Default avatar puncica 06 Nov 2003 10:22

Tud jaz sem ga lepo vprašala če mi bo podaljšal do 80. leta pa je rekel da ne, pol sem pa vprašala zakaj pa je neki o nekih zakonih trdil, čeprav ni nikjer nič takega in da tako pač je če ne pa naj grem drugam in zato sem se potem še jaz na njega spravla in mu zabrusla saj če on ne more bit prijazen ne vem zakaj bi bila jaz.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar puncica 06 Nov 2003 10:25

No jaz sem šla na pregled zadnjega oktobra in sem plačala 7.500 SIT, zdaj ko si bom dala delat novo vozniško bom plačala še 3.500 tako da me vse skupaj pride 11.000, kar se mi zdi na pet let odločno preveč. Ta zdravnik me pa še vprašal ni koliko imam dioptrijo, pa sploh ne al se mi še slabša, sam če imam trenutno leče noter. preberem, tri črke in to je to. Men se to ne zdi noben pregled in da mi reče da pač tako je in da naj grem pa drugam, če mi kej ne paše ko mu rečem zakaj sam pet let se mi ne zdi dost dober odgovor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mina* 06 Nov 2003 10:55

Prvo kot prvo stara si 25 let in imaš že 15 let izpit? Tebi so ga pa zgodaj zaupal.
Kar se pa drugega tiče se strinjam s tabo. Res je svinjarija, da moram vsake 5 let po zdravniško spričevalo in plačat za to mastne denarje. Ampak nobeno potrdilo od okulista ne bo merodajno, to sem prvič mislila tudi jaz, ko sem veselo primahala z njim. NE VELJA, so mi rekli. Tako sem lepo odmarširala na medicino dela plačala in dobila potrdilo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar oda 06 Nov 2003 10:59

jaz pa nimam dioptrijo -4 pa imam do 80 leta podaljsano dovoljenje...

mislim da je tako da kokr naletis....kaj pa vem kako je do tega prislo. mi pa pise gor da vozim z lecamo oz ocali. that is it. kaj pa vem.

je pa se nekaj, teli pregledi imajo ralzicne cene, za toliko denarja se pa ze splača malo usest in preklicat po ordinacijah, samo mislim da je se vedno najcenejsa varianta zd na aškerčevi... ta zd za studente. probat ni greh.

no upam da bos zdaj bolj uspesna.

lp

oda

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar puncica 06 Nov 2003 11:00

Sem se popravila da je prišlo do pomote pri računanju, sploh pa ko sem tako razburjena zarad tega.

Od katerega koli okolista lahko prineseš potrdilo le da moraš potem it v zdravnstveni dom al nekam na medicino dela da ti izdajo zdravniško spričevalo, ki ti ga pa izdajo NA PODLAGI TEGA POTRDILA, ki ti ga je izdal okulist in na podlagi tega kar je napisal. Men je clo sestra rekla da naj grem pa h katermu drugemu okulisto in da je praksa res čist različna pri tem, nekateri dobijo za 5 nekateri za 7 nekateri za 10, nekateri pa do 80. leta, čist odvisno. Tako da lahko greš tudi k drugemu okulistu ne sam k tistemu ko je na medicini dela.

Mene sam zanima če kje kdo koga pozna v kakšni optiki al pa kje.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar puncica 06 Nov 2003 11:01

pri komu si pa bla na pregledu??

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar nina1 06 Nov 2003 11:13

Jaz sem bila na aškerčevi, s sabo sem prinesla potrdilo okulista, da nosim leče. z zdravnico sva se lepo pogovorili, povedala sem ji, da redno hodim na okulistične preglede (če se mi dioptrija poslabša me to tako moti, da grem sama po močnejša očala/leče). Brez problema sem dobila vozniško do svojega 80-ega leta.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar a. 06 Nov 2003 11:25

Ali vam piše na vozniški samo Vozi z očali ali še kakšna omejitev. Kajti pri nas če piše samo vozi z očali novo zdravniško spričevalo ni potrbno. Drugače je če piše da je vozniško dovoljenje omejeno iz zdravstvenih razlogov. Res me zanima? Hvala
lp A.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mina* 06 Nov 2003 11:33

Sem opazila, da si popravila, oprosti. Ampak ne bo držalo, da velja potrdilo od okulista. MORAŠ NA MEDICINO DELA, tam ti ZDRAVNIK in ne okulist, da zdravniško spirčevalo. Seveda s protiplačilom. Lahko pa greš k drugemu zdravniku, pri nas ima zdravnik zasebno ordinacijo, ki se ukvarja tudi z medicino dela in tam je zdravstveno spričevalo nekaj cenejše, kot v zdravstvenem domu.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mina* 06 Nov 2003 11:38

Vozi z očali, vozi z kontaktnimi lečami.
Podaljšala izpit 2001 in velja za 5 let, torej do 2006.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar puncica 06 Nov 2003 11:43

sej nisem rekla da ti ga da okulist pač pa da ti na podlagi okulista - zdravnika izdajo zdravniško spričevalo. No očitno je to v različnih krajih različno. Pri nas pač lahko tud od drugega okulista prineseš potrdilo in na podlagi tega ti na medicini dela izdajo zdravniško spričevalo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar puncica 06 Nov 2003 11:44

kaj pa če nisi več študent, no vseeno bom tja poklicala da vidim kaj rečejo. Tud moja sodelavka je na tak način dobila vozniški do 80. leta.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar puncica 06 Nov 2003 11:45

men piše sam da vozi z očali pa z lečami in moram vsake pet let na pregled grrrrr.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar maca 06 Nov 2003 12:31

NIna1, prosim ce se mi oglasis. Meni namrec tud ravno zdaj potece, pa me zanima, pr kateri zdravnici na Askercevi si bila?
Pa se zanima me, a si imela to samo izvide o dioptriji s sabo al kaj drugega, ko si napisala potrdilo?
Res upam, da mi odgovoris, pa lep dan!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar TamaraMr 06 Nov 2003 13:26

HALO LJUDJE!!!!!!


Pa kaj vam je? A ste zdravniki ali kaj, da lahko trdite, da vam bo vid. ki je že okvarjen še enako dobro služil od 25.leta pa kar do 80. leta?? In ko pride do nesreče?? Ne se hecat!!!

Da prileti vame nekdo, ki ni dobro videl, ki ni želel k zdravniku, ker mu za lastno varnost ni toliko, da bi enkrat na 5 let odštel 7 ali pa 9tisoč....

Noro!

In še to: če vzamemo, da je pregled 9.000,00sit, pregled pa na pet let, to znese 4,9 tolarja na dan. Toliko ne morete dati za lastno varnost? In če že zase nočete, se mi zdi, da je edino pravilno, da je zakonsko določeno, da daste toliko za VARNOST DRUGIH!


Pa lep in VAREN dan!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mishika 06 Nov 2003 13:40

No, no... Ne se razburjat... Nosim očala in sem šla po očala samo zaradi tega, ker me je bilo strah, kako bo pri vožnji. Na preglede hodim redno (tudi če ne gre za podaljšanje vozniške) in menjam očala, ko opazim, da mi zdajšnja dioptrija ni dovolj. A je to torej neodgovorno? Enako bom delala vse tja do mojih 100 in več let, če jih doživim. Se mi pa zdi neumno plačevati za preglede in podaljšanje vozniškega dovoljenja samo zato, ker nosim očala - to naredim tako sama od sebe. Gre torej samo za pobiranje denarja...

Aja: v vozniški mi piše: vozi z očali (česar se zaradi svoje varnosti striktno držim, četudi dioptrija ni ne vem kaj). Velja pa mi za 10 let. Poznam pa veliko takih, ki so z enako dioptrijo (in več) dobili vozniško do njihovega 80 leta. Torej gre res bolj za okulista...

Kar se pa tiče starosti 80 let... meni se zdi veliko bolj neodgovorno vsem podaljšati vozniško dovoljenje do tako visoke starosti, kot pa to, da bi ljudem samim zaupali, da bodo hodili na redne preglede...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar puncica 06 Nov 2003 13:53

Draga tamara ne gre se za to, da ne bi hotela na preglede hodit. Prav rada grem in za to redno skrbim pri svojem optiku, na pregledu za podaljšanje izpita pa preberes tri crke in to je to, to zame ni pregled, ne bi rekla če bi gledala v tist avtomat, ko je še za barvno slepoto pa za globino, pa za nočni vid pa to, to je zame pravi pregled, ne pa da te en zdravnik po tem ko preberes tri crke odslovi s papirjem pridi cez pet let in računom za 7 jurjev. Sploh pa to ni okolist, ki bi te poznal in ki bi vedel kolk je tvoja dioptrija, kako se ti slabša ali boljša. Zame je to le molzenje denarja, ne pa kakršnakoli varnost!

Poleg tega pa nimam nič proti pregledom, samo da bi za vse veljalo enako, ne vem pa kako ima lahko nekdo ki ima dioptrijo -13 vozniški izpit do 80. leta, nekdo drug, ki jo ima pa samo -0,50 pa za pet let. Ne zdi se mi fer da za nekoga to velja za druge pa ne, ker pač imajo nekateri srečo z zdravnikom, da jim to napiše.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar puncica 06 Nov 2003 13:54

TOČNO TAKO in z vsem kar si napisala se zelo strinjam!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mina* 06 Nov 2003 14:14

Sem absolutno za pregled oči na toliko in toliko let, samo zakaj mora biti to zdravniško spričevalo, ki ga moraš povrh tega še fejst plačat. Lahko bi bilo to potrdilo okulista, ki menda je verodostojen, dati takšen dokument.
Če bi morala tudi ti vsakih pet let odšteti tistih pet ali sedem jurjev, ne vem, če bi razmišljala isto. Sicer pa tudi pri vas ni garantirano, da se vam vid tja do 80. leta ne bo poslabšal.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar nina1 06 Nov 2003 14:23

Maca,

ne spomnim se katera zdravnica je bila. Od okulista sem prinesla potrdilo, da nosim leče (zato, da mi ni potrebno vedno voziti z očali + ni mi bilo potrebno imeti slike z očali) - leče pa res uporabljam.

Drugače pa se mi zdi logično, da človek sam opazi, da mu obstoječa dioptrija ne ustreza več (problemi pri gledanju TVja itd..) in da sam stopi k zdravniku oz. okulistu povišjo dioptrijo. Ne vem, zakaj bi me morali zakonsko prisiliti da to storim (le) na vsakih 5 - 10 let.

LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar puncica 06 Nov 2003 14:33

Sej problem je v tem, da ni zakonsko določeno da bi naj bilo za tiste s slabšim vidom od 5 do 10 let pač pa je to čist odvisno od okulista kako ti on napiše in kaj on odloči, zato pa takšna odstopanja, nekateri za 5 let drugi pa do 80.-ga

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ariadne 06 Nov 2003 14:43

Zanimivo

V vozniškem izpitu je pisalo, vozi z očali. Pa so mi ga letos brez kakršnega dodatnega vprašanja podaljšali do 80 leta.

Nato sem si nabavila leče in šla na pregled v zdravstveni dom.
Pregledala me je kar sestra, doktor pa je podpisal potrdilo, da se mi v vozniško dovoljenje dopiše : vozi z očali in lečami... brez vsakršnih omejitev.

Je pa res, da je moja osnovna dioptrija takšnega tipa, pri katerem je velika verjetnost, da se bo z leti izboljševala, in se tudi dejansko izboljšuje.

Aja, pregled pa je bil 4960 in je to enotna cena zdravniškega pregleda, ki bi moral veljati po vsej SLO.

LP

ariadne

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar maca 07 Nov 2003 01:39

Nina1, sem pogledala na seznam zdravnikov Zdravstvenega doma za studente, pa so vsi samo pod splosna medicina - a si bla ti potem kar pri splosnem zdravniku ? Ker mislim, da je potrebno it tocno k zdravniku, katerega podrocje je medicina dela ?
ce se bos se kaj spomnila , mi prosim napisi

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar puncica 07 Nov 2003 07:29

Kje si bila pa ti na pregledu?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar -Metka- 07 Nov 2003 08:21

TamaraMr, sem prepričana, da tisti, ki imamo težave z vidom (nosimo očala ali leče), redno hodimo na preglede (pa ne samo na vsakih 5 ali 10 let - jaz grem na 1 do 2 leti), zato se mi zdi tvoja reakcija pretirana. Kot je rekla mina*:"Sicer pa tudi pri vas ni garantirano, da se vam vid tja do 80. leta ne bo poslabšal."
Tudi sama sem letos šla podaljati vozniško dovoljenje. Ko sem delala vozniški izpit (pred 6 leti), mi je ženska na medicini dela dala dovoljenje samo za 1 leto in se z mano obnašala kot da sem tik pred tem, da bom oslepela (pa imam dioptrijo -3 in -2.25, pa še izboljšuje se mi). Ko pa sem videla v avtošoli kaki ljudje so lahko dobili zdravniško potrdilo, se mi je zdelo čisto zamanj... Ko sem po letu dni šla podaljšat, sem šla k okulistu, ki mi je dal potrdilo za 5 let. Letos mi je okulist dal potrdilo za neomejeno časovno obdobje (potrdilo sem plačala 5.000 SIT), ženska na medicini dela, pa mi kljub temu potrdilu ni hotela dati neomejeno, ampak je najprej vztrajala pri 3 letih, potem pa mi je vseeno dala za 10 let, ker ni ravno mogla izničiti okoulistovega mnenja (za to zdravniško potrdilo pa sem plačala še 6.500 SIT -> skupaj torej11.500 SIT (+ stroški za vozniško) pa se mi ne zdi ravno mali denar). Sem pa bila zelo razočarana. Poznam enega gospoda, starega skoraj 90 let, brez noge, ki se še vedno lepo vozi...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mina* 07 Nov 2003 08:54

Tudi jaz hodim na redne okulistične preglede na 2 leti, saj gre za moje oči in moj vid. In mislim, da je mnenje okulista tisto, ki je merodajno.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh