Urgenca

Posvet o urgentnih stanjih, bolečinah, povišani temperaturi in poškodbah. Kje poiskati pomoč?

Moderator:
SRebolj
Sašo Rebolj
dr. med., spec. druž. med. 
NOVA TEMA Izberi forum
X
Zdravstvene posvetovalnice    Darovanje organov    Dermatologija    Družinska medicina (mapa)       Družinska medicina       ED - želiva si spolnosti       Prva pomoč       Urgenca    Farmacija (mapa)       Zdravila in zakonodaja       Farmacevt svetuje    Fizioterapija (mapa)       Elektromagnetna terapija       ARTHRON - fizioterapija       Fizioterapija in masaže    Genetska posvetovalnica    Ginekologija in porodništvo (mapa)       ABC ginekologije in porodništva       Bioidentični hormoni       Darovanje spolnih celic       Intimna nega in zdravljenje vaginalnih okužb       Fetalna kardiologija       Klimakterij       Matične celice       Kontracepcija       Neplodnost    Hujšanje    Interna medicina (mapa)       Alergije       Astma in druge pljučne bolezni       Bolečine v križu       Bolezni prebavil (gastroenterologija)       Bolezni ledvic       Hormonske motnje       Inkontinenca       Kako živeti z boleznijo ščitnice - Metuljčica       Kardiologija       Proktologija       Revma       Sladkorna bolezen       Srčno popuščanje    Kirurgija (mapa)       Radiologija       Klinika dr. Fabjana       Urologija       Žilna kirurgija       Estetsko preoblikovanje telesa       Abdominalna kirurgija       Estetska in plastična kirurgija    Manualna medicina - zdravljenje gibalnega sistema    Nevrologija (mapa)       Multipla skleroza       Kronična utrujenost    Onkologija (mapa)       Pravna pomoč bolnikom z rakom       Limfom in levkemija       Kako živeti z rakom?    Optika    Ortopedija in travmatologija (mapa)       ARTHRON - Sklepne in športne poškodbe       ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu       Nevrokirurgija       Ortopedija       Zdravljenje obolenj in deformacij stopala    Otorinolaringologija in ustna higiena    Pediatrija (mapa)       Pediatrija       Neonatologija    Prehrana in varnost živil    Preventivna medicina (mapa)       Cepljenja       Oksidativni stres       Kajenje    Psihiatrija in terapevtska pomoč (mapa)       Demenca       Depresija, anksioznost in razpoloženjske motnje       Psihoterapija       Psihiatrija    Stomatologija (mapa)       Ortodontija - čeljustna in zobna ortopedija       Ustno zdravje in higiena       Maksilofacialna in oralna kirurgija       Zobna protetika       Otroško in mladinsko zobozdravstvo       Endodontija       Parodontologija       Splošna stomatologija    ARHIV - zdravstvo Zdravo življenje in alternativne vede (mapa)    Duhovnost, meditacija in joga    Homeopatija    Medex – zdravi z naravo    Preventivni pregled dojk    Prehrana in kulinarika    Masaža    Zdravilstvo    Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa    ARHIV - alternativa in zdravo življenje Starševstvo in medsebojni odnosi (mapa)    Čustvena inteligenca, komunikacija in odnosi    Enostarševske družine    Obporodno obdobje    Ljubezenski nasveti    Ločitev, nezvestoba in varanje    Mejna osebnostna motnja    Mejna in narcistična osebnostna motnja - svojci    Mladi, ljubezen in spolnost    Nosečnost    Partnerska in družinska posvetovalnica    Sex v mestu    Starši, učitelji in učenci    Starševski čvek    Starejši so modrejši    Starši in otroci    Vrnitev k sebi    Vrtci in varstvo otrok    Vzgoja otrok in družine    Ženski in Moški čvek    Življenje, ah to življenje Sociala, delo, izobraževanje in pravo (mapa)    Bolni otroci - svetovanje    Delovno pravo in zaposlitev    Iščete delo, delavca?    Motnje hranjenja    Duševno zdravje    Otroci s posebnimi potrebami    Pomoč starejšim in bolnim    Posvojitev otroka in rejništvo    Pravni nasveti    Stres    Varna hiša    V svetu tišine    Zasvojenost in pomoč    Za ženske v stiski    Žalovanje in slovo    Žensko podjetništvo    Arhiv - sociala Dom, tehnika in prosti čas (mapa)    Al' prav se piše ...?    Domače živali in veterina    Glasba, film in fotografija    Gradimo, opremljamo in urejamo dom    Knjižni molji    Nepremičnine    Politični čvek    Računalništvo, telefonija, internet in televizija    Skrinjica idej!    Slovenci po svetu    Vrtičkarstvo, zelišča in urejanje okolice    Arhiv - prosti čas Mali oglasi    Vse za malčke in mamice    Ostali oglasi    Menjave Zavarovanja in finance (mapa)    Financiranje    Računovodstvo    Pokojninsko zavarovanje    Poravnave in odškodnine    Prostovoljna zdravstvena zavarovanja    Zavarovanja Avto.Over.Net: Avtomobilizem (mapa)    Avtomobilizem in F1    Avtomobilska zavarovanja    Pomoč voznikom v prometu Style.Over.Net: Moda, ličenje in nega    Poroka in poročno potovanje    Nega, ličenje in style Travel.Over.Net: Počitnice in potovanja (mapa)    Izleti po Sloveniji    Praktični nasveti in popotovanja    Kam in kako na počitnice O omrežju Over.Net (mapa)    O omrežju Over.Net    Tehnična podpora    Zdravstvo pri nas?    TEST - Testni forum 3 (148)    TEST - Minister za zdravje obvešča       Podforum - TEST    TEST - Testni Forum 2 (153)    TEST - Testni forum 4 (62)    TEST - Testni forum 5 (127)    Varna pot    Estetska dermatologija
Odgovori

laboratorijski izvid

Default avatar rožica 39 22 Sep 2008 18:19

SPOŠTOVANI.
Pred kratkim sem opravila sistematski pregled. Dobila sem izvide laboratorijskih preiskav po pošti domov, sedaj pa me
Zanima kaj pomenijo hematološke preizkave krvi pod oznake K-MPV, ki je
L6,8 IN K- TROMBOCITI H 372. (so odstopanja od oreient vrednosti), povišan pa je tudi S holesterol 5,8 in S - trigliceridi H 1,72. Ker se moram svojemu zdravniku naročiti in bom na vrsti šele čez dva tedna, me zanima, kaj izvidi pomenijo. Lepo vas prosim za obrazložitev in svetovanje. Že v naprej se vam prav lepo zahvaljujem.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar SRebolj 22 Sep 2008 21:21

MPV je mean platelet volumen, to je srednja prostornina trombocitov in tako kot navedena vrednost trombocitov sama po sebi ne pomeni kaj posebnega. Višji vrednosti holesterola in trigliceridov (maščob v krvi) pa terjajo (vsaj) dietno prehrano.
Lep pozdrav!

- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar izibika 13 Nov 2008 09:39

Labaratorijski izvid krvi iztopa pri sedimentaciji - 20. Vse ostaele stvari so v mejah normale. Kaj to pomeni?

Hvala za odgovor

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar SRebolj 13 Nov 2008 09:57

Lahko le prebolelo okužbo, kajenje... ... .... .....ali pa sploh nič.
Lep pozdrav!

- - - - - - - -

Sašo Rebolj, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
 
Default avatar Vid 01 Feb 2009 11:00

Mene pa zanima kaj pomeni oznaka MCV pri izvidih krvi ???

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar SRebolj 01 Feb 2009 19:11

MCV pomeni volumen (velikost) rdečih krvničk.
Lep pozdrav!

- - - - - - - -

Sašo Rebolj, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar denis.č 10 Feb 2009 16:13

Pozdravljeni,
sem aktivni športnik in vsako leto opravljam obvezni športni pregled za izdajo tekmovalne licence. Danes sem po pošti prejel obvestilo o uspešno opravljenem pregledu.
Skrbi me le laboratorijski test pri katerem je kar nekaj odstopanj od orientalnih vrednosti.

sedimentacija: SR:6mmHg, L:5,9, Hb-140g/L, Ht:0,41 DKS:nevtrofilci 33,2, limfociti 55,6, eozinofilci 0,3, nevtrofilci-a 1,97, eozinofilci-a 0,02, krvni sladkor-5,4mmol/l, GT-0,29qKat/L,
URIN- pozitivne beljakovine in eritrociti v sledovih, AST 0,49, ALT 0,35, Bilirubin cel.22, dir.4, sečnina 6,1 mmol/L, Kreatinin 100 mmol/L, holesterol 5,0mmol/L

Hvala za pričakovan odgovor in lep pozdrav.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar SRebolj 10 Feb 2009 16:36

Pozdravljeni!
Beljakovine in eritrociti v urinu bi lahko govorile npr za infekt kot recimo vnet mehur, sicer med izvidi ni nevemkakšnih odstopanj od normale (če ste mislili še na bilirubin in kreatinin) prvi je lahko višji tudi od ev jemanja določenih zdravil, predolge preveze žile pri odvzemu, prirojeno..., vrednost sicer komaj kaj višjega kreatinina bi bila lahko posledica višje mišične mase, telesnega napora, uživane mesa...
Lep pozdrav!

- - - - - - - -

Sašo Rebolj, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Ally 03 Mar 2009 07:01

Pozdravljeni !

Prosila bi , če mi lahko laboratorijski izvid od osnovne krvne preiskave
razložite . Drug tedn imam manjšo operacijo , pa rabi kirurg krvni izvid.

K- Levkociti : 9.03 ( 4-10 )
K- Eritrociti : 4.43 ( 4.2- 6.3)
K- Hemoglobin : 129 (120- 180)
K- hematokrit : 0.383 ( 0.37- 0.54)
K- MCV : 86.5 ( 81-94 )
MCH-K 29.1 ( 26 -32)
K-MCHC 337 ( 310 - 350)
K- Trombociti 346 ( 140-340)
S- C.reakt.prot.quick <8 ( do 10 )

Saj to je vse v mejah normale ane ?

Ali mi lahko še razložite tele oznake - oz kaj to je :

- Hematokrit
- MCH-K
- K-MCHC
- S- C.reakt.prot.quick

Hvala najlepša !

lp A

Lep maksimaln dan !

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar SRebolj 03 Mar 2009 07:36

Pozdravljeni!
Izvid je OK
Hematokrit: delež, ki ga v krvi predstavljajo rdeče krvničke
- MCH-K: povprečna masa hemoglobina na posamezno rdečo krvničko
- K-MCHC: povprečna koncentracija hemoglobina v rdeči krvnički
- S- C.reakt.prot.quick;: CRP - C reaktivni protein: vrednost, ki je parameter vnetja in pogosto povečan pri (bolj) bakterijskih okužbah

Lep pozdrav!

- - - - - - - -

Sašo Rebolj, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Mima 26 Mar 2009 09:23

Sin, ki živi v Španiji, mi je poslal laboratorijski izvid, s prošnjo, da dobim razlago o morebitnih nepravilnostih. Star je 22 let, dela težaško in precej kadi, tudi travo.Prepisala bom samo tiste podatke iz LABORATORIO ANALISIS CLINICOS HOSPITAL, ki so označeni z zvezdico oz. so blizu meje:
hematograma, serie roja
HEMATOCRITO: 39,8% * (42-52)
H.C.M. : 33,2 pg *(27-33)
serije blanca
LEUCOCITOS: 10270,00 mme (4,000-11,000)ni zvezdice!
formula leucocitaria
MONOCITOS: 9,1% (1-10) ni zvezdice !
BASOFILOS: 0,4 % (0-2) ni zvezdice !
EOSINOFILOS 544,31 /nL*(hasta 500)
serie trombocitaria
PLAQUETAS 456.000,00 mme* (150,000-450,000)
bi0quimica sanguinea
HDL- HOLESTEROL 64,13 mg/dl.* (35-55)
orina: OK


sIN JE BREZ VRANICE.ZELO VAM BOVA HVALEŽNA

MIMA

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar SRebolj 26 Mar 2009 11:54

Pozdravljeni!
Podatki z izvidov povedo seveda več, če imamo podatek, zakaj je bila kri (in voda) pregledana. A na splošno večjih posebnosti v izvidu ni, nekoliko višji eozinifilci so lahko odraz alergij, parazitov, višji HDL holesterol je "dober" holesterol in torej ni problematičen, po naših referenčnih vrednostih je hematokrit (hematocrito) še v mejah normale..... ampak kot rečeno...važen je podatek, kaj so s pregledi želeli ugotoviti.
Lep pozdrav!

- - - - - - - -

Sašo Rebolj, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Ally 16 Apr 2009 17:13

Pozdravljeni !

Dne 15.04. se je moj zdravnik (na Orl) odločil, da mi dajo še kri pregledati. Glede bolečega ušesa/ sluhovoda in pa neslišnosti.

Celotni izvid sem Vam prepisala/ napisala.

In laboratorijski izvid od krvi je sledeči :

S-CRP 4 (0 - 5.0)
k-Lkci H 11.6 (4.0-10.0)
K-Erci 4,63 ( 4.5-6.3)
K-Hb L 133 (140-180)
K-Ht L 0,397 (0.40-0.54)
MCV 85.7 (81.0-94.0)
MCH 30.1 (26.0- 32.0)
MCHC H 352 (310-350)
RDW 12.7 ( 11.5 - 14.5)
K- Trombociti H 415 (140 - 340)
----------------------------------------


DIFERENCIALNA KRVNA Slika :

Nevtr. segmentirani# : H 9,1 ( 1.6 - 7.5)
Limfociti # 1,9 (0.8 - 5.0)
Monociti # 0,6 (0.1 - 1.0)
Eozinofilci 0,1 (0.1 - 0.6)
Bazofilci 0,1 (0.0 - 0.2)
Nevtr. segmentirani H 78,0 % (40.0 - 75.0)
Limfociti L 16,6 % ( 20.0 - 50.0)
Monociti 4,4 % ( 2.0 - 10.0 )
Eozinofilci L 0,5 % (1,0 - 6.0)
Bazofilci 0,5 % ( 0.0 - 2.0)

Sedaj me pa zanima glede na vse te rezultate - ali se res neda nič pomagat, glede nato da se tud tak slabo počutim , da se mi občasno tud kar vrti.

Kakšen se vam ta izvid zdi ?

Najlepša hvala in lep pozdrav !

Alenka

Lep maksimaln dan !

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar SRebolj 16 Apr 2009 17:19

Žal ugotavljanje bolezni večinoma ne gre le iz laboratorijskih izvidov, sploh iz takih, kjer ni večjih odstopanj od normalnih vrednosti (poleg tega že jemljete amoksiklav, kot ste navajali pod drugo temo) Izvidi sami pa nujno ne pojasnjujejo vašega slabega počutja.
Lep pozdrav!

- - - - - - - -

Sašo Rebolj, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar logika 28 Okt 2009 11:32

Določanje specifičnih protiteles
Zanima me kaj pomeni izvid igg 41,40 e-ml

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Marin 17 Jan 2010 20:29

Zadnji laboratorijski izvid mi kaže slabo ter vas prosim da mi razložite ka je to K-MCV imam 74,9
K-MCH imam 25,0 in K-RDW imam 17,2 star se 56 let in me zato precej skrbi. Hvala

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar SRebolj 17 Jan 2010 22:00

Pozdravljeni!
V navedenih izvidih kaj več napačnega od manjših rdečih krvničk ni in bi samo na osnovi tega težko rekel, da kaže slabo.....odvisno seveda, kaj so z izvidom želeli ugotoviti. Manjši MCV je lahko npr pri pomanjkanju železa, odvisno pa tudi od ostalih vrednosti hemograma (Hb, E...) in kot rečeno, kaj so ugotavljali s preiskavo
Lep pozdrav

- - - - - - - -

Sašo Rebolj, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar polota 05 Feb 2010 16:31

Pozdravljeni!

MCV (kaj ta oznaka pomeni - nekje sem slišala, da je povezano z vitaminom B) imam pod mejo 78,3 (81,0-94,0 fl), hemoglobin pa je 132 (123-153 g/L).
Vem, da to nič takega, me pa vseeno zanima, če je to lahko povezano s ščitnico, saj sem pred 14 dnevi imela antiTg 130 KE/L (do 60) in dobila diagnozo Hashimoto.
Ali se lahko na podlagi enega krvnega izvida antiTg diagnosticira to bolezen? TSH pa je bil 3,94 mE/L, v mejah normale. Medtem, ko je bil prvič rahlo povečan 6,369, zato sem bila poslana na nadaljne preiskave.
Hvala za odgovor.

Lep pozdrav.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar SRebolj 05 Feb 2010 18:48

Pozdravljeni! Nižji MCV ne običajno povezan s pomanjkanjem železa (kar je pogosto pri ženskah npr zaradi krvavitev ob menstruacijah), Povišan TSH in anti Tg pa res nakazuje Hashimotov tiroiditis.
MCV (mean corpuscular volume) je vrednost, ki pomeni srednji volumen rdečih krvničk
Lep pozdrav

- - - - - - - -

Sašo Rebolj, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar eritrociti 10 Mar 2010 14:16

Imam eno vprašanje glede krvi. Zaradi gastroskopije sem moral oditi na preiskave krvi, kjer niso našli nič posebnega, le nekaj me zanima - na izvidu čudno piše glede ref. vrednosti K-Erc % Hiperkromni piše od 0-2.5 sam pa imam 4,1, vendar ni označeno tako kot npr. pri Trombocitih, katere imam malo čez ref. vrednost.

Lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar SRebolj 10 Mar 2010 15:21

izvid sam po sebi ne pomeni kaj posebnega, zakaj ni avtomatsko označen kot "izven referenčnih vrednosti" pa je bolj stvar naprave.
Lep pozdrav

- - - - - - - -

Sašo Rebolj, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Žigaa 12 Maj 2010 17:39

Pozdravljeni,

Mene pa zanima kaj pomeni znižana vrednost EOZINOFILCEV v krvi?
V mojem primesu so namreč odstopali tako procentualno kot vrednostno od referenčne vrednosti, in sicer so bili močno znižani.

Hvala in lp,

Žiga

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar SRebolj 12 Maj 2010 18:38

Sicer niste navedli, zakaj so vam pregledovali kri, a to največkrat ne pomeni nič posebnega
Lep pozdrav

- - - - - - - -

Sašo Rebolj, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Žigaa 12 Maj 2010 22:09

Kri sem dal v pregled samoplačniško zaradi slabega počutja in ščipanja pri srcu ter v predelu dimelj. Vam to kaj bolj pomaga? Vendar edino, kar je odstopalo pri izvidu, so bili eozinofilci.

Lp, Žiga

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar SRebolj 12 Maj 2010 22:12

Mislim, da bodo potem držale zadnje štiri besede.
LEp pozdrav

- - - - - - - -

Sašo Rebolj, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar 022 23 Sep 2010 07:59

Spoštovani.Včeraj sem dobila izvide(REVMATOLOŠKE)in z njimi verjetno ni vse v redu.boleham za ANKILOZIRAJOČIM SPONDILITISOM.KER IMAM KONTROLO PRI ZDRAVNIKU ŠELE ČEZ 3 MESECE ,,VAS LEOPO PROSIM,ČE MI OKVIRNO LAHKO OPIŠETE IZVID.
s-ALFAamilaza1.05KAT/L(0.47-1.67)?
S-LDH.:1.90katL(do4.12)?
S-Lipoza0.51kat/L(0.22-1.OO)?
K-lkci:7.7(4.o-10)
K-Erci4.4(4.2-5.4)
K-HBg/L:140(120-160)
K-Ht:O.43 1(0.37-0.47)
K-MCV:97fl(82-94)
K-MCH:32pg(26-32)
K-MCHC:326g/l8310-350)
K-RDV:14.1%(11.5-14.5)
K-trombociti:271 10"9/L(140-340)
K-MPV:7.8fl (7.8-11.OO)
K-erc%Makrociti.:3.9%
K-Erc%mikrociti0,0.2%
K-erc%hIPERKROMINI.:0.3%
K-Erc%hIPOKROMINI 0.2% (0.0-2.5)KOMENTARhem:izvida::MAKROCITOZA.?????

sr.3MM/h/(0-15)
S-SECNINA:2.1mmol/L(2,8-7.5)
S-Kreatinin.:54?mol/L(44-80)
GFR/ocena poMDRD:90mL/min(nad 90)
S-bilirubin celokupni:6.6?(0.0-17.0)
S-AF.:1.00?kat/L(0.58-1.74)
S-Bilirubin direktni:2.1'?'mol/L(0.0-5.0)
S-Albumin:40.9(35.0-52.0)
S-ALT:0.26?kat/L(do 0.56)
S-AST:0.30?kat/L(do0,52)
S-GGT.:0.14?kat/L/do0.63)
S-CPR:0.4mg/L(0.0-5.00)

NAJLEPŠA HVALA ZA ODGOVOR.naj še omenim da tudi počutje nimam dobro;zato vas prosim ;če se da ,ČIMPREJ ODGOVORITE .LEP POZDRAV..

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar SRebolj 25 Sep 2010 15:54

Hmmmmmm kateri izvid vam ni všeč !? Aja, tisti S-CPR je najbrž CRP.
Lep pozdrav

- - - - - - - -

Sašo Rebolj, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar [email protected] 05 Nov 2010 12:27

Pozdravljeni!

Zanima me kaj pomeni pri biokemijskih preiskavah S-ALT 0,59
U-proteini 1 in U-sed.cilindri - redki hialini, prisoten ploščati epitelij.

Zahvaljujem se za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar SRebolj 06 Nov 2010 22:06

Ravnokar sem opazil, da je izginil moj odgovor......
Nič dramatičnega ni v izvidih, niste navedli sicer, zakaj so vam naredili omenjeni preiskavi, v urinu gre morda za vnet mehur ali sploh nič, ALT pa tudi sam po sebi nič posebnega.
Lep pozdrav

- - - - - - - -

Sašo Rebolj, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar anonim1245 02 Dec 2010 15:56

jaz imam
trombonciti 77(140-340)
RWD 10.7(11-14.5)

pa me zanima kaj pomeni
LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh