Forum: Prehrana in kulinarika

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Moderator:

Recepti: testo za pico

Nova tema
Default avatar povejte kako ga delate prosim 30 Mar 2012 11:19

prosim, ne mi rečt, da naj grem pogledat na kulinariko - sem že gledala, stestirala testo, ki je bilo odločno ocenjeno pa testo ni ratalo.

ma testo mi nikoli ne rata.

prosim, povejte, kako ga pa ve delate?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar 322 30 Mar 2012 11:22

V kruhomatu

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar hsssdd 30 Mar 2012 11:26

Mogoče na pustiš dovolj dolgo zhajati namočenega kvasa. Ko potem testo zamesiš, pusti kakšnih 15 minut, da se napihne, potem šele razvaljaj.
Jaz delam skoraj vedno enako, pa navadno lepo uspe. Občasno pa je kvas zanič in se ne dvigne.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kakšno pa 30 Mar 2012 11:26

Kako pa naj mi vemo, kakšno ti je všeč? Tako tanko kot v picerijah, krušno testo, krhko?

Nam je všeč krušno, bolj debelo, pečemo v krušni peči.

500 g moke, žlička soli, cca 4 dcl vode, pol kocke kvasa.
Kvas raztopim v vodi in z gnetilkami zamesim testo, vzhajam 2x, potem naredim pice, če med tem preostanek testa še enkrat vzhaja, nič narobe, vsakič pač zgnetem.

Tisto testo iz picerij se pa naredi vsaj dan prej z zelo malo kvasa in na hladnem vzhaja do naslednjega dne.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
 
Default avatar maščoba 30 Mar 2012 11:26

Dodaš maščobo maslo ali olivno olje, tudi del vode lahko zamenjaš za mleko. Pa občutek moraš imeti, ko se testo več ne lepi in nastane lepa krogla takrat je ok. drugače dodaj moko ali vodo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar frekvenca 30 Mar 2012 11:27

Fino je, če ga narediš en dan prej in čez noč počiva v hladilniku, zavit v folijo. Drgač pa lahko osnovnemu receptu dodaš malo pirčka ali pa radenske, bo testo bolj rahlo. Lahko tud olje ali maslo za boljši okus...po želji.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kimzi 30 Mar 2012 11:28

322 napisal:V kruhomatu


tudi jaz....

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Neja04 30 Mar 2012 11:28

http://www.kulinarika.net/recepti/6549/ ... -za-pizzo/

Jaz ga delam po tem receptu, edino sladkorja ne dam in vedno uspe, pa še zelo dobro je. Ne razumem, kaj tebi ne rata.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Barca 30 Mar 2012 11:31

Ne kompliciram :)
Iz malo (cca 1 dcl) mlačnega mleka, ščepca sladkorja in dobre 1/2 kocke kvasa naredim kvasec. V multipraktik dam cca 60-70 dag moke, dolijem 3-4 žlice olivnega olja in kvasec. Po potrebi dolivam malo olivnega olja ali pa tople vode. In to je to.
Ko vzhaja, ga raztegnem (ne valjam) na 2 pekača ... naše pice pač niso okrogle.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar povejte kako ga delate prosim 30 Mar 2012 11:32

no, po temlem linku mi ni ratal! nikakor. nimam pojma zakaj.

kakšno mi je všeč? neka vmesna varianta.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kklopa 30 Mar 2012 11:34

Pa razloži, kaj ni ratalo:

ni ti bil všeč okus
ni ti bila všeč struktura, debelina,
ni ti vzhajal
kaj je še lahko narobe s s testom?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar AnaBai 30 Mar 2012 11:39

300 g moke,
1 kvas v prahu,
1/2 žličke soli,
olivno olje,
1,5 dcl mlačne vode.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Ena Gorenjka 30 Mar 2012 11:42

Bistvo kvašenega testa je praksa. Ko ga boš naredila 20tič boš zagotovo vedela kateri recept je pravi. Jaz ga sedaj naredim na pamet in mi vedno odlično uspe.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ta recept 30 Mar 2012 11:46

povejte kako ga delate prosim napisal:no, po temlem linku mi ni ratal! nikakor. nimam pojma zakaj.

kakšno mi je všeč? neka vmesna varianta.


Po tem linku ti ne more ratat pravo testo za pico;). Kulinarika;). Tam so recepti precej "prirejeni".

Maslo, margarina ne gre v pico, tudi mleko ne. Original pica ima kvas, moko,olivno olje, mlačno vodo in sol. Naj malo vzhaja (lahko 2x).

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Titi 30 Mar 2012 11:52

35 dag moke, 2 žlici olivnega olja, pol suhega kvasa, sol in voda po občutku. Zamesim na roke, da dobim gladko kepo. Zamesim zjutraj, prej ko grem v službo in dam v hladilnik. Popoldne testo razvaljam v velikosti original pekača iz pečice, poljubno obložim in pečem 10 - 15 minut na 300°C v vnaprej ogreti pečici. Prvih 7 minut vklopim samo spodnje grelo, da se skorja lepo zapeče, nato vklopim obe, zgornje in spodnje. Nam je taka pizza zelo všeč.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar RikiPikica 30 Mar 2012 12:18

jaz delam testo z toplim pivom, je res okusno kot v piceriji, ostalo vse isto..

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar BORCHY77 30 Mar 2012 12:24

Pri nas damo kocko kvasa za 40 pic...torej pol kocke kvasa za pico ne poslušaj teh buč.....
Ko narediš testo ga pisti malo zunaj natio čez noč v hladilnik in drug dan pol ure predennhočeš jest pico ga daj iz hladilnika ven....pečico pa čim bolj vročo.....

dober tek

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Yo_ 30 Mar 2012 12:39

Neja04 napisal:http://www.kulinarika.net/recepti/6549/kruh/odlicno-testo-za-pizzo/

Jaz ga delam po tem receptu, edino sladkorja ne dam in vedno uspe, pa še zelo dobro je. Ne razumem, kaj tebi ne rata.


Tudi jaz ga delam po tem receptu in je super.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar *Ena Barbara* 30 Mar 2012 12:57

ta recept napisal:
povejte kako ga delate prosim napisal:no, po temlem linku mi ni ratal! nikakor. nimam pojma zakaj.

kakšno mi je všeč? neka vmesna varianta.


Po tem linku ti ne more ratat pravo testo za pico;). Kulinarika;). Tam so recepti precej "prirejeni".

Maslo, margarina ne gre v pico, tudi mleko ne. Original pica ima kvas, moko,olivno olje, mlačno vodo in sol. Naj malo vzhaja (lahko 2x).


Podpišem. Namesto margarine dodaj dve žlički olivnega olja, pa bo takoj bolje :) Sicer pa se pridržujem mnenju, da se testo za pico dela po občutku, predvsem pa svoje naredi praksa. Jaz naredim testo, ga premažem z olivnem oljem in pustim na toplem, da lepo vzhaja. In še glede količine kvasa - pri nas je pol zavitka za tri cele "plehe". Je pa tako, da imamo radi ravno prav debelo testo, ne preveč in ne premalo :)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar MalaMici 30 Mar 2012 12:59

Vaja dela mojstra. Moja prva testa so bila vedno trda. Sedaj pa mojih piz ne morejo prehvaliti.

V veliko skledo dam moko (ene 400g), v sredini naredim jamico in noter nadrobim kvas (jaz dam 1 celo kocko), in kvas zalijem s toplo vodo. Pustim 10min.

Nato ob robu po moki posipam sol (sol naj ne bi smela priti v stik s kvasom) in s prstom vmešam v moko. Nato začnem počasi mešati, dodajati vodo, in na koncu še olje (2,3 žlice). Ko je v kepi, si ga dam iz sklede na pult in ga tam do konca zamesim. Po potrebi dodajam moko/vodo. Testo je gotovo, ko se ne lepi več na roke.

Nato testo pokrijem s krpo, dam počivati in vzhajati za ene 20-30 min. Včasih dam tudi na ploščo na štedilniku ki jo čisto malo segrejem, lepše "kipne".

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Pollyanna 30 Mar 2012 13:30

Poleg zgoraj naštetega še nekaj. Doma ti, razen če imaš krušno peč ali morda star klasičen štedilnik na drva, ne bo nikoli uspela taka pica kot v piceriji. Peč da svoj žmoht pa konec, klasične pečice preprosto ne zmorejo tolikšne temperature kot jo zahteva pica. Nekoliko pomaga če daš (po Jamijevo) v pečico - še hladno- kos kamna, marmorja, veliko opeko, ki naj se skupaj s pečico segreje do maksimuma, na to potem položiš pico, jaz ki nimam tistih fensi pomagal jo naredim na peki papirju in jo kar tako dam gor, s papirjem vred. Dobi se v specializiranih trgovinah tudi t.i. pizza stone, kar je samo nobel izpeljanka zgoraj navedenega. Jaz sem svoj kos odpadne marmorne plošče privlekla prav z grškega Tasosa in odlično služi svojemu namenu. To, da je pa testo malo drugačno kot v piceriji pa itak daje domači pici svoj šarm.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jklč 30 Mar 2012 14:45

Glede na to, da sem se jaz kar nekaj časa lovila, lahko rečem, da je dobra pica:

- če testo ne narediš preveč suho, kar pomeni, da je boljše, da ostane mini mini lepljivo, kot da dodaš na koncu preveč moke,
- pico je treba pečti določeno število minut, jaz jo 13 minut na 180, če dam pico v vročo pečico. Če jo pečem več, je testo trdo in neokusno.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar strupenjača 30 Mar 2012 15:12

kakšno pa napisal:Kako pa naj mi vemo, kakšno ti je všeč? Tako tanko kot v picerijah, krušno testo, krhko?

Nam je všeč krušno, bolj debelo, pečemo v krušni peči.

500 g moke, žlička soli, cca 4 dcl vode, pol kocke kvasa.
Kvas raztopim v vodi in z gnetilkami zamesim testo, vzhajam 2x, potem naredim pice, če med tem preostanek testa še enkrat vzhaja, nič narobe, vsakič pač zgnetem.

Tisto testo iz picerij se pa naredi vsaj dan prej z zelo malo kvasa in na hladnem vzhaja do naslednjega dne.


In to zadnje je tudi edino pravo testo (je bil en dolg svetoven članek o picah v Delu). Jaz ga delam tako kot ti ... se pravi moka, voda, malo soli (v bistvu samo ščep), kvas. Isti dan. Sploh ne razumem, kaj tukaj NE MORE ratat (nisem neka kuharica, da ne bo pomote).

Kakšno mleko in margarina, saj ne pečemo piškotov.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar strupenjača 30 Mar 2012 15:15

povejte kako ga delate prosim napisal:no, po temlem linku mi ni ratal! nikakor. nimam pojma zakaj.

kakšno mi je všeč? neka vmesna varianta.


Meni je ta recept ultra kompliciran.

Jaz preprosto v skledo zmečem vse in zmiksam, pustim vzhajati, basta. Se pravi, moka, voda, ščep soli (oziroma po okusu), kvas. Ne moreš falit.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar meni vedno uspe 30 Mar 2012 16:21

dobro uspe in vedno! tudi tako:
300 g moke (uporabljam namensko),
4 žice olivnega olja,
ščepec soli,
pol kocke kvasa s ščpecm sladkorja v malo tople vode (dva prsta), da kipne, pokrijem s folijo in dam kozarec v rokovico za prijemanje (to s kavsom naredi najprej) v petih minutah se ti bo kvas dvignil
dodamo približno 1,5 dl mlačene vode.
dolgo časa sem mesila na roko, pa to ni bilo to. sedaj pa sem odločila, da testo najprej zmiksam, nato pa ga pregnetem še ročno. da je dovolj toplotno obdelano in da se sprosti gluten. kipniti pustim do slabe 1 ure, oz. da kipne za 2krat. dam v predhodno segreto pečico. segreta je sigurno 20-25 min prej. pečem na 220 približno 15 min. testo so pohvalili vsi.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar dsimon1 30 Mar 2012 17:39

400g moke, 2dcl tople vode, 4 g kvasa, sol in olivno olje. Pecem vedno isti dan in vedno rata.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Popravila-na-domu 30 Mar 2012 19:21

Moški to naredimo takole:
500g moke
1 vrečka suhega kvasa
2dl toplega mleka
1 žlica olja
1-2 žlički soli
mlačna voda za doseganje prave strukture testa (po občutku)

Najprej zmešam suhe sestavine, nato dodam mleko, olje in vode po potrebi.
Mešam z ročnim mešalnikom (nastavki za testo) dokler ne dobim homogene, ne pretrde in ne premehke mase. Nato posodo pokrijem in pustim vzhajati na sobni temperaturi okoli 4 ure.
Testo nato s kuhalnico še enkrat ne prav močno premešam In ga iz posode prestavim na obilno pomokan kuhinjski pult. Naredim poljubno število hlebčkov velikosti jabolka, ostanek pa zaprem v tuperwarko in dam v hladilnik (naslednji dan je testo še boljše..zdrži 2-3 dni).
Hlebčke nato razvaljam, in z rokami v plehovju za peko pizz dokončno oblikujem.
O fili nebi.
Bi pa močno poudaril dejstvo, da se mora pizza peči na prvi tretjini peči na vsaj 270 stopinjah!!![b][/b] Ta podatek je bistven !!!
Pečena pa je, ko dobi svetlo rjav rob, opazi se brbotanje sira, sir pa se sveti.
Ali pa po okusu jedca.....
Pričujoči postopek je za tiste, ki imamo radi bolj krušno testo.

Lep pozdrav in dober tek,
Gorazd

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Marella 31 Mar 2012 11:26

Nobeden pa ni napisal, da je treba testo gnesti 10minut!
V tem je štos, ki ga nobeno vzhajanje ne reši. Od kar sem prebrala dodatna navodila v eni svojih kuharskih knjig, je moje kvašeno testo bistveno bolj rahlo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar lsdjhvg 31 Mar 2012 14:39

Dokler sem dajala not mleko in suhi kvas in predolgo pekla, ja bila zanič!!
Zdaj dam 2 dcl piva in pol kocke kvasa, pečem pa 5 min na 250 (več pečica nima), je ODLIČNA.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Vitomilko 03 Apr 2012 15:11

Pa seveda svež kvas in toplo mleko, sladkorja ravno za vzorec, da se kvasovke zbudijo. Pregneti testo z občutkom.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh