Prehrana in kulinarika

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Moderator:
NOVA TEMA Izberi forum
X
Zdravstvene posvetovalnice    Darovanje organov    Dermatologija    Družinska medicina (mapa)       Družinska medicina       ED - želiva si spolnosti       Prva pomoč       Urgenca    Farmacija (mapa)       Zdravila in zakonodaja       Farmacevt svetuje    Fizioterapija (mapa)       Elektromagnetna terapija       ARTHRON - fizioterapija       Fizioterapija in masaže    Genetska posvetovalnica    Ginekologija in porodništvo (mapa)       ABC ginekologije in porodništva       Bioidentični hormoni       Darovanje spolnih celic       Intimna nega in zdravljenje vaginalnih okužb       Fetalna kardiologija       Klimakterij       Matične celice       Kontracepcija       Neplodnost    Hujšanje    Interna medicina (mapa)       Alergije       Astma in druge pljučne bolezni       Bolečine v križu       Bolezni prebavil (gastroenterologija)       Bolezni ledvic       Hormonske motnje       Inkontinenca       Kako živeti z boleznijo ščitnice - Metuljčica       Kardiologija       Proktologija       Revma       Sladkorna bolezen       Srčno popuščanje    Kirurgija (mapa)       Radiologija       Klinika dr. Fabjana       Urologija       Žilna kirurgija       Estetsko preoblikovanje telesa       Abdominalna kirurgija       Estetska in plastična kirurgija    Manualna medicina - zdravljenje gibalnega sistema    Nevrologija (mapa)       Multipla skleroza       Kronična utrujenost    Onkologija (mapa)       Pravna pomoč bolnikom z rakom       Limfom in levkemija       Kako živeti z rakom?    Optika    Ortopedija in travmatologija (mapa)       ARTHRON - Sklepne in športne poškodbe       ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu       Nevrokirurgija       Ortopedija       Zdravljenje obolenj in deformacij stopala    Otorinolaringologija in ustna higiena    Pediatrija (mapa)       Pediatrija       Neonatologija    Prehrana in varnost živil    Preventivna medicina (mapa)       Cepljenja       Oksidativni stres       Kajenje    Psihiatrija in terapevtska pomoč (mapa)       Demenca       Depresija, anksioznost in razpoloženjske motnje       Psihoterapija       Psihiatrija    Stomatologija (mapa)       Ortodontija - čeljustna in zobna ortopedija       Ustno zdravje in higiena       Maksilofacialna in oralna kirurgija       Zobna protetika       Otroško in mladinsko zobozdravstvo       Endodontija       Parodontologija       Splošna stomatologija    ARHIV - zdravstvo Zdravo življenje in alternativne vede (mapa)    Duhovnost, meditacija in joga    Homeopatija    Medex – zdravi z naravo    Preventivni pregled dojk    Prehrana in kulinarika    Masaža    Zdravilstvo    Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa    ARHIV - alternativa in zdravo življenje Starševstvo in medsebojni odnosi (mapa)    Čustvena inteligenca, komunikacija in odnosi    Enostarševske družine    Obporodno obdobje    Ljubezenski nasveti    Ločitev, nezvestoba in varanje    Mejna osebnostna motnja    Mejna in narcistična osebnostna motnja - svojci    Mladi, ljubezen in spolnost    Nosečnost    Partnerska in družinska posvetovalnica    Sex v mestu    Starši, učitelji in učenci    Starševski čvek    Starejši so modrejši    Starši in otroci    Vrnitev k sebi    Vrtci in varstvo otrok    Vzgoja otrok in družine    Ženski in Moški čvek    Življenje, ah to življenje Sociala, delo, izobraževanje in pravo (mapa)    Bolni otroci - svetovanje    Delovno pravo in zaposlitev    Iščete delo, delavca?    Motnje hranjenja    Duševno zdravje    Otroci s posebnimi potrebami    Pomoč starejšim in bolnim    Posvojitev otroka in rejništvo    Pravni nasveti    Stres    Varna hiša    V svetu tišine    Zasvojenost in pomoč    Za ženske v stiski    Žalovanje in slovo    Žensko podjetništvo    Arhiv - sociala Dom, tehnika in prosti čas (mapa)    Al' prav se piše ...?    Domače živali in veterina    Glasba, film in fotografija    Gradimo, opremljamo in urejamo dom    Knjižni molji    Nepremičnine    Politični čvek    Računalništvo, telefonija, internet in televizija    Skrinjica idej!    Slovenci po svetu    Vrtičkarstvo, zelišča in urejanje okolice    Arhiv - prosti čas Mali oglasi    Vse za malčke in mamice    Ostali oglasi    Menjave Zavarovanja in finance (mapa)    Financiranje    Računovodstvo    Pokojninsko zavarovanje    Poravnave in odškodnine    Prostovoljna zdravstvena zavarovanja    Zavarovanja Avto.Over.Net: Avtomobilizem (mapa)    Avtomobilizem in F1    Avtomobilska zavarovanja    Pomoč voznikom v prometu Style.Over.Net: Moda, ličenje in nega    Poroka in poročno potovanje    Nega, ličenje in style Travel.Over.Net: Počitnice in potovanja (mapa)    Izleti po Sloveniji    Praktični nasveti in popotovanja    Kam in kako na počitnice O omrežju Over.Net (mapa)    O omrežju Over.Net    Tehnična podpora    Zdravstvo pri nas?    TEST - Testni forum 3 (148)    TEST - Minister za zdravje obvešča       Podforum - TEST    TEST - Testni Forum 2 (153)    TEST - Testni forum 4 (62)    TEST - Testni forum 5 (127)    Varna pot    Estetska dermatologija
Odgovori

beli zganci

Default avatar ab 27 Nov 2006 09:21

zakaj se pri belem zgancu naredijo grudice od moke

jaz delam tako v vodo dam najprej kuhat krompir malo solim ko je krompir skoraj kuhano dam presejeno moko ter na pol pokrijem in kuham priblizno 30-40 minut nato odcedim vodo malo dam masobe od ocvirkov ter mesam
ampak delajo se grudice
zakaj
ali je moka kriva al kaj ali je premalo kuhan

hvala in lp:))))

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar LoniM 27 Nov 2006 11:05

Krompir jaz skuham do konca, odlijem nekaj vode, dodajam moko in mešam, po potrebi dolijem nazaj nekaj vode, v kateri se je kuhal krompir. Lahko si pomagaš tudi z metlicami od mikserja. Je res treba fajn mešat.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar goca 27 Nov 2006 18:50

Jaz krompir skuham do konca, odlijem malo vode (jo ne zavržem), potem krompir zdrobim - stisnem (kot pri pire krompirju), ko je stisnjen po potrebi dolijem malo odlite vode nato pa počasi vsipavam moko (ponavadi dam 1/2 koruznega zdroba + 1/2 bele navadne moke-imamo takšne raje) in neprestano mešam, če mi manjka tekočine dolijem še odlito vodo. Ko je dovolj gosto na nizki temperaturi kuham še cca 20 min - večkrat premešam da se ne zažge. Potem v posebno posodo dam maščobo (lahko z ocvirki) in z žlico nadevam pripravljene-skuhane žgance v njo in rahlo zapečem.
To ponavadi pripravim zraven kislega zelja s fižolom. Njami!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Julya 28 Nov 2006 10:32

No, jaz jih delam brez krompirja. V višjo teflonsko ponev stresem moko in jo med mešanjem segrejem. Mora postati vroča in sipka, ne sme pa spremeniti barve. Potem jo počasi zalivam s slanim kropom in neprestano mešam, da se naredijo žganci. Za drobne dolijem manj vode, za bolj debele več. Je pa treba biti res previden pri vodi, saj jo je kaj hitro lahko preveč. Tako dobljene žgance lahko po želji zabelim z oljem ali stopljenim maslom in še enkrat dobro premešam. Posodo pokrijem in jo postavim na električno ploščo (steklokeramika) na 1. Počasi jih dušim še kake pol ure, da se moka skuha. Vmes občasno premešam in spustim paro iz posode. Na koncu pustim še odkrite na minimalni toploti, da izhlapi odvečna vlaga. Vmes večkrat premešam. Tako pripravljene žgance nato po okusu še zabelim po želji jedcev. Enako pripravim tudi ajdove ali ječmenovo-ajdove žgance, dobri pa so tudi koruzni, ki pa jih jaz še nisem delala.

Poskusite.

lp

Julija

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
 
Default avatar špelca.marelca 29 Nov 2006 08:51

Moj način prprave:
krompir olupim, narežem na oblate, dam kuhat v visoko posodo, Vode dam toliko, da je krompir pokrit. Solim
Ko zavre, nanj vsujem moko, da se naredi kup, piramida. Potem z ročajem kuhalnice naredim luknjo v sredino moke - tolikšno, da potem skoznjo voda vre. Pustim, da se kuha 20 minut. (Če pozabim, pa tudi pol ure)
Potem odlijem večino vode in jo shranim. S široko kuhalnico mešam ... in še mešam ... po potrebi dolijem vodo, ki sem jo prej shranila. Dodam tudi ali vroče olje ali vročo mast, pa ne preveč.
Ko so dovolj zmešani, jih narežem in zabelim z ocvirki. (Ali pa ne - odvisno od jedcev in trenutnih želja.)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Mimi N. 29 Nov 2006 21:28

Pri nas sta jih delali mama in prababica. Spomnim se, da je bilo to eno divje mešanje in stiskanje s kuhalnico, da je teklo po čelu dol, smatralo se je za eno od težjih opravil v kuhinji. Poleg klofanja testa za potico seveda. Mislim si, da je bilo to ravno zaradi tega, da ni bilo grudic v žgancih.

Danes to mimogrede in brez muk opravi mikser s tistimi spiralnimi nastavki.

Pozdrav, Mimi

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar POLONA 30 Nov 2006 14:31

Moj recept je pa takšen:

(za približno pet dobrih jedcev)

Olupim tri srednje krompirje - jih naribam na "rezance" in dam kuhat v slano vodo, ko zavre jim dosipljem zvrhan globok krožnik OSTRE MOKE tip 400. To kepo moke pustim vreti še 20 minut - nakar odlijem večino vode, ki jo med mešanjem po potrebi dolivam. Žgance nadrobim v posodo in jih zabelim - pri nas imajo njraje domače ocvirke.

Upam, da bodo uspeli tudi vam.

Pozdrav, Polona

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jožee 30 Nov 2006 16:20

ja ženske ne morte krompir zmečkat in pol kar surovo moko notri stresat, to ne gre.Moko je treba ali segrevat tako kot je ena že napisala, ali pa kuhat kot je tudi že bilo povedano.
Me pa zanima kje ste dobile ta recept brez kuhanja moke, dajte prosim zaupajte ta vir...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ma-vi 30 Nov 2006 18:34

žganci,pa naj bodo beli s krompirjem,ajdovi ali koruzni lepo vas prosim pustite vaše električne pripomočke v omarah!Žganci se mešajo z vilicami za žgance.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar karla2 13 Dec 2006 14:36

Delam jih tako kot je napisala špelca marelca in tako jih je kuhala tudi stara mama in ni nobenih grudic so ravno pravšnji in vsi jih pohvalijo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar blablablablabla 08 Okt 2012 14:03

recept na tej strani:
http://www.kulinarika.net/recepti/6371/ ... jevi-beli/

V visok lonec nalijemo vodo, v katero damo olupljen in na kocke narezan krompir ter kar obilno solimo. Ko je krompir kuhan, vsujemo v vodo moko - tako, da se naredi kupček, ki gleda iz vode (nekakšna plavajoča piramida). Kupček na sredini in še na parih mestih predremo z ročajem kuhalnice. Tako pustimo, da se na majhnem ognju kuha 20 minut. Moka gleda iz vode, a naj vas to ne skbi. Ko je kuhano, prelijemo del vode v skodelico (shranimo jo in če so žganci presuhi, jo kasneje dodamo). Sestavine v loncu zdaj temeljito premešamo s kuhalnico, da nastane "pacasta" masa (ne sme pa biti čisto gladka) in po potrebi dolivamo vodo, ki smo jo prej odlili. Mešanje je kar fizično zahtevno:) Potem vzamemo ploščato leseno kuhalnico in zajamemo malo mase ter jo z vilico nastrgamo v skledo in tako naprej, dokler ne zmanjka mase. Prelijemo z ocvirki.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh