Forum: Prehrana in kulinarika

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Moderatorji:

smrekovi vršički

Nova tema
Default avatar sarako 20 Maj 2003 08:21

ali kdo dela sirup iz smrekovih vršičkov, zanima me tudi kako se naredi smrekove vršičke z žganjem :~}

hvala za pomoč

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar 7777 20 Maj 2003 10:25

Moja mama že vrsto let dela sirup iz smrekovih vršičkov in sicer tako, da v steklen kozarec(5l) da v plasteh vršičke in sladkor. Kozarec postavi na sonce, dokler se ves sladkor ne raztopi. Vsebino nato precedi v steklenice. Kadarkoli smo prehlajeni in kašljamo pijemo dvakrat, po potebi pa tudi večkrat, na dan ta sirup. Ima izjemne zdravilne učinke. Z vršički v alkoholu pa nimam izkušenj. Vendar mislim, da je podobno kot z drugimi zelišči, ki jih dodajajo v žganje. V steklenico daš vršičke, odvisno koliko želiš močan okus. Če imaš rada sladko, dodaš še sladkor in počakaš, da se snovi ekstrahirajo v alkohol.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sarako 20 Maj 2003 11:31

ali naj dam tudi žganje na sonce?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar 7777 20 Maj 2003 13:19

Nič ne bo škodilo, samo prej se bodo eterična olja ekstrahirala.
Ni pa nujno kot pri sirupu (zaradi raztapljanja sladkorja).

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
 
Default avatar al. 20 Maj 2003 14:18

Žganje bi na soncu hitro izhlapel, zato je bolje, če sirup iz smrekovih vršičkov žganju kar dodaš.
Alenka

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Jana 20 Maj 2003 18:17

Ne, žganje ne izhlapi na soncu, ker ga daš zaprtega v steklenico ali posodo. Ni nujno, da je žganje na soncu.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh