Forum: Enostarševske družine

Biti starš v enostarševski družini pomeni biti odgovoren za vse - vzgojo, gospodinjstvo, finance. Na tem forumu boste našli odgovore na vprašanja, ki vas težijo in o katerih si ne upate govoriti.

izvršba preživnine

Nova tema
Default avatar ena mami1000 19 Okt 2008 18:49

Mene pa zanima če kdo mogoče ve v kakšnem primeru sodišče odloči da se bo preživnina trgala direktno od plače.Pri nas je tako zmenjeno da mi daje osebno na roke, ker se s tem da mu tržejo od plače ni strinjal.Zdaj je pa to pripeljalo do tega da ga moram vsak mesec najmanj petkrat klicat kdaj bo dal denar...saj potem veno da,ampak meni je počasi tega zadosti, res nimam več živcev dajat se z njim....sem pa prisiljena skoz klicarit ker mi pač tista preživnina ne pomeni tako malo.Bila sem tudi že na CSD in povedala zadevo,klicali so ga na razgovor ampak ni prišel, predlagali pa so mi naj kupim obrazec in vložim na sodišče.Sem pa nekje zasledila da sodišče to odobri le v primeru da ti tri mesece ne plača.A je to res ali je mogoče še kakšen drug način?Hvala za informacije.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Najky 19 Okt 2008 20:00

Če dobivaš preživnino,nimaš kaj tožit.Vem pa da ti je težko ker sem jaz na istem.

Lp-Najky

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar WildWind 19 Okt 2008 20:06

Meni je odvetnica rekla, da je dovolj za izvršbo, da zamuja že en dan. Naslednjič nič ne reči, se ne prepričuj, samo vloži. Verjemi, dovolj bo, da to storiš samo enkrat.

Moj ex je trdil, da nič ne rabi plačat, ker še nimava urejenih stikov (vložena tožba za predodelitev otrok)....sem mu lepo rekla: če meni ne verjameš boš sodišču. Smejal se mi je v obraz......kasneje pa mu je bilo prekleto žal, saj je moral plačati vse, skupaj z zamudnimi obrestmi.


Aja, pa on ni zamujal par dni...zamujal je šest mesecev......

Tole s tremi meseci ni res. Tri mesece moraš počakati, preden se obrneš na preživninski sklad. Kjer sicer nekaj dobivaš, vendar moraš za razliko med njihovimi nakazili in določeno preživnino sama civilno tožiti bivšega.

p.s.: meni se zdi, da ti ex to počne samo in izključno zaradi tega, da se klečeplaziš pred njim.

WildWind
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ability is what you're capable of doing.
Motivation determines what you do.
Attitude determines how well you do it.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ena mami1000 19 Okt 2008 20:11

Hvala za odgovore,res.Ta mesec se zelo zelo držim nazaj in nisem še nič klicarila,jutri bo zadnji dan ko naj bi prejela in sem se odločila da bom v sredo nesla na sodišče.A to neseš osebno...kje se pa dobi tisti obrazec?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
 
Avatar WildWind 19 Okt 2008 21:03

Meni je vse skupaj pripravila odvetnica. Mislim, da se lahko kupi obrazec v DZS, ampak ne dam roke v ogenj.

Poglej...če imata določeno, da se preživnina nakaže najkasneje do tega in tega v mesecu, nikar ne pričakuj preživnine prej.
Vse svoje finance prilagodi temu...vem, da ni lahko, vendar vseeno.
To, da prosjačiš naj nakaže prej, je voda na njegov mlin....s tem te pripravi, da se pred njim ponižuješ...iz meseca v mesec.

Ne kliči ga, ne prosi ga, ne opozarjaj ga.....samo čakaj, da res zamudi.....in to konkretno....takrat pa vloži za izvršbo brez opozoril. Na žalost pri nekaterih samo to pali :((((((

WildWind

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ability is what you're capable of doing.

Motivation determines what you do.

Attitude determines how well you do it.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar patricija_d001 19 Okt 2008 22:10

Ena mami1000, obrazec dobiš v DZS-ju. Preverjeno. Trenutno se ne spomnim, kako se točno imenuje, vendar če rečeš, da rabiš obrazec zaradi preživnine, bodo že vedeli. Lahko pa pogledaš na tem forumu pod preživnine. Jaz sem to storila. Glede na to, da si omenila, da trenutno še ne zamuja s plačili preživnine zate pride v poštev, da si zavaruješ plačevanje - zakonsko to velja za eno leto, potem pa postopek ponoviš. Zelo dobro je, da poleg njegove zaposlitve veš še njegov račun. S tem nimaš nikakršnih stroškov, vlogo pošlješ na sodišče, kjer ima on stalno prebivališče, pa še prednostno obravnavajo te vloge. Ne bi smelo trajati več kot 3 tedne. Srečno. Če pa te še kaj zanima, pa mi lahko pišeš tudi na zs.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar klaky 20 Okt 2008 11:20

Trajalo bi naj tri tedne? Hm, potem pa me zanima v kateri državi jaz živim....he...he...
Pri meni je od vložitve izvršbe do realizacije trajalo od septembra do februarja....samo pet mesecev....uh....

Obrazec dobiš tudi na sodišču, je takse prosto, je pa res priporočljivo, da imaš njegove podatke. In potem tudi sama neseš na vložišče. Ne dajaj odvetnikom, če nimaš viška denarja.

Lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar h 20 Okt 2008 11:55

Vloži izvršbo, če ti bo zamudil samo en dan, ne čakaj ... In ne imej slabe vesti, kajti njegova dolžnost je, da plača, tvoja pravica pa da dobiš denar v dogovorjenem roku!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Najky 20 Okt 2008 17:33

Hvala za informacije.Men je blo rečeno čist drugače.Tud jaz bom vložila tožbo.Na odločbi piše do 18ga v mesecu,pa še danes nisem dobila nič.
Ponavadi dobim nakazilo okrog 30ga kljub večkaratnim klicem.
Hvala!
Lp-Najky

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ¸Odin41 20 Okt 2008 19:15

Razumem, da je denar pomembno sredstvo za prezivetje. Razumem tudi to, da otroci stanejo in da je dolznost starsa, kateremu otrok ni dodeljen (v vecini so to ocetje), da prispeva svoj denarni delez.

Vsak od nas ima pravico izraziti svoje mnenje, vendar povedi, kakrsna je tale: "...Vloži izvršbo, če ti bo zamudil samo en dan...", od "h", se dodatno prilivajo olje na ogenj.

Kaj pa ce je ta oce trenutno v hudi financni krizi in pravzaprav nima niti za svoje prezivetje denarja? Pa me ne napak razumeti, ne zagovarjam tega očeta, navsezadnje je lahko tudi mati z otrokom v še večji finančni stiski.

"Ena mami1000", predlagal bi ti, kljub temu, da si že poskušala, da poskušaš še enkrat navezati stik z očetom vajinega otroka, ter ugotoviti razloge za njegovo neizpolnjeno obveznost. Izgubiti nimaš res čisto nič, lahko pa veliko pridobiš.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Rakica 77 20 Okt 2008 20:39

ena mami1000 napisal:Mene pa zanima če kdo mogoče ve v kakšnem primeru sodišče odloči da se bo preživnina trgala direktno od plače.Pri nas je tako zmenjeno da mi daje osebno na roke, ker se s tem da mu tržejo od plače ni strinjal.Zdaj je pa to pripeljalo do tega da ga moram vsak mesec najmanj petkrat klicat kdaj bo dal denar...saj potem veno da,ampak meni je počasi tega zadosti, res nimam več živcev dajat se z njim....sem pa prisiljena skoz klicarit ker mi pač tista preživnina ne pomeni tako malo.Bila sem tudi že na CSD in povedala zadevo,klicali so ga na razgovor ampak ni prišel, predlagali pa so mi naj kupim obrazec in vložim na sodišče.Sem pa nekje zasledila da sodišče to odobri le v primeru da ti tri mesece ne plača.A je to res ali je mogoče še kakšen drug način?Hvala za informacije.


Iz te informacije, ki si jo napisala bi jaz sklepala, da se oče ne drži roka za nakazilo oz. "plačilo" preživnine. Če si do sedaj preživnino dobila ne moreš iti v nikakršno izvršbo. Čudno mi je že to, da je sodišče sploh pristalo na to, da ti daje preživnino "na roke". Načeloma se tega izogibajo, saj je v primerih neplačevanja le to skrajno nedokazljivo. Ti lahko trdiš, da je ni dal on pa kontra.

Predlagam ti, da probaš urediti, da ti nakazuje na račun. V kolikor to ni možno imej vedno pripravljeno, da ti podpiše, da je preživnino dal (to je zaščita za vaju oba). To podpišeta v dveh enakih izvodih od katerega enega obdržiš ti, drugega pa on. Ker edino to ti (vama) bo držalo vodo na sodišču (če seveda do tega pride).

Kako poteka postopek, da bi to tudi sodno določila (nakazovanje na račun) žal ne bi vedela, mogoče pa bi zadoščal nek sporazum, ki bi ga podpisala oba in ga eventuelno dala overit tudi pri notarju. Za informacijo o tem se lahko obrneš tudi na pravno informacijski center (PIC).

Veliko sreče.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ena mami1000 21 Okt 2008 08:37

Patricija bi imela eno vprašanje zate....zanima me kaj si mislila s tem da si zavaruješ plačevanje? Kako to izpolniš na tistem obrazcu, danes so mi v knjigarni naročili obrazec ker ga nimajo, sem pa govorila z eno mamico in pravi da to pride v poštev na sodišču le če ti tri mesece ne plača, da je to pogoj da sploh lahko vložiš?? Zato me zanima kako pa to izpolniš glede zavarovanja plačevanja??Hvala

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar klaky 21 Okt 2008 11:53

Ne zavaruješ ti izvršbe, ampak sodišče. Meni je bilo rečeno, da je zavarovano eno leto od dneva vložitve izvršbe.

In ne rabiš čakat tri mesece.....

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar klaky 21 Okt 2008 11:54

aja...zavarovanje pomeni, da mu eno leto odtegujejo od plače, več pa ne.....če se ne motim...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar h 21 Okt 2008 13:51

Odin, običajno sploh ne gre za to, da oče nima denarja, ampak za to,da ga ima za vse prej in da namerno pozabi. Odgovor sem napisala zaradi situacije, v kateri se je znašla enamami1000 in če lahko plača 30.-tega v mesecu, verjemi - lahko plača tudi 15.-tega ali 18.-tega. Na sodišču se je s tem datumom strinjal in se ga mora držati. Če so se stvari spremenile, lahko o tem obvesti organe, ki ustrezno ukrepajo.
Enamami1000 sigurno ne bi pisala takšnega vprašanja tu gor, če bi vedela, da ima bivši partner oz. mož za finančne probleme.
Gre le za nespoštovanje! Tukaj je potrebno zahtevati za otroka to, kar mu po zakonu pripada. BREZ SLABE VESTI (ker je tudi on nima)!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar NevaM 21 Okt 2008 14:00

¸Odin41 napisal:Razumem, da je denar pomembno sredstvo za prezivetje. Razumem tudi to, da otroci stanejo in da je dolznost starsa, kateremu otrok ni dodeljen (v vecini so to ocetje), da prispeva svoj denarni delez.

Vsak od nas ima pravico izraziti svoje mnenje, vendar povedi, kakrsna je tale: "...Vloži izvršbo, če ti bo zamudil samo en dan...", od "h", se dodatno prilivajo olje na ogenj.

Kaj pa ce je ta oce trenutno v hudi financni krizi in pravzaprav nima niti za svoje prezivetje denarja? Pa me ne napak razumeti, ne zagovarjam tega očeta, navsezadnje je lahko tudi mati z otrokom v še večji finančni stiski.

"Ena mami1000", predlagal bi ti, kljub temu, da si že poskušala, da poskušaš še enkrat navezati stik z očetom vajinega otroka, ter ugotoviti razloge za njegovo neizpolnjeno obveznost. Izgubiti nimaš res čisto nič, lahko pa veliko pridobiš.


Odin, kaj pa se zgodi, če mati ne bi imela za preživetje, ker bi bila v finančni stiski? a bi lahko otroka pustila brez hrane, oblačil, toplega doma? Se strinjaš da ne? Zakaj bi torej lahko moški pustil otroka brez preživnine, ženska pa ga ne MORA pustit? Hmmmmm, res težka dilema. OTROK MORA BIT NA PRVEM MESTU. PREŽIVNINA MORA BIT PLAČANA, KER JE OD NJE ODVISNO PREŽIVETJE OTROKA-oba starša morata dati ZADNJI DENAR ZA OTROKA!

PS: to sem namerno napisala z velikimi črkami, ni bila pomota....

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar tadej 21 Okt 2008 14:15

Daj Neva, najej se že enkrat, pa pridi na forum sita. Ker ni dobro razmišljat lačen.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar NevaM 21 Okt 2008 14:31

Ti že veš...se srečuješ z istimi težavami.

:-)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ena mami1000 21 Okt 2008 21:02

Dans bom pa rekla samo to, da vem da moj bivši partner ni v finančni stiski, če povem samo to da vem da je njegova neto plača toliko kot moja bruto....potem mislim da povem zadosti.Lep večer vsem skupaj

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ena mami1000 21 Okt 2008 21:03

Aja...pa hvala za vse informacije :)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar patricija_d001 22 Okt 2008 22:22

Ena mami1000, se opravičujem, ampak resnično ne prebiram vsak dan tega foruma. V bistvu so ti druge že odgovorile. Zavaruješ (če sem natančna, plačevanje preživnine ti z odločbo zavaruje sodišče) si lahko za eno leto (zaradi samo suma ali dejanskega neplačevanja preživnine) plačevanje preživnine, po preteku enega leta zavarovanje podaljšaš in tako naprej. Obrazca ta trenutek nimam pred seboj, lahko pa me kontaktiraš na zs, ko boš imela obrazec v rokah, pa ti pomagam pri izpolnjevanju. Z veseljem.

Klaky, to pa je kriminal...5 mesecev...jaz sem sicer vsak drugi dan klicala na sodišče in mogoče je tudi to malo pripomoglo, vendar ko sem se samo zanimala, so mi rekli, da preživninske izvršbe obravnavajo prioritetno. Prihajam pa iz kraja, ki ni najmanjše, pa tudi ne največje...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar klaky 23 Okt 2008 12:21

patricija napisal:Ena mami1000, se opravičujem, ampak resnično ne prebiram vsak dan tega foruma. V bistvu so ti druge že odgovorile. Zavaruješ (če sem natančna, plačevanje preživnine ti z odločbo zavaruje sodišče) si lahko za eno leto (zaradi samo suma ali dejanskega neplačevanja preživnine) plačevanje preživnine, po preteku enega leta zavarovanje podaljšaš in tako naprej. Obrazca ta trenutek nimam pred seboj, lahko pa me kontaktiraš na zs, ko boš imela obrazec v rokah, pa ti pomagam pri izpolnjevanju. Z veseljem.

Klaky, to pa je kriminal...5 mesecev...jaz sem sicer vsak drugi dan klicala na sodišče in mogoče je tudi to malo pripomoglo, vendar ko sem se samo zanimala, so mi rekli, da preživninske izvršbe obravnavajo prioritetno. Prihajam pa iz kraja, ki ni najmanjše, pa tudi ne največje...
Patricija, kako pa si lahko podaljšaš zavarovanje plačevanja? Kolikor vem, to ni mogoče?

Je kriminal. Tako stvari tečejo ali bolje "šlepajo".

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar tadej 23 Okt 2008 13:31

A mi lahko ktera pojasni kaj to pomeni "zavarovanje plačevanja"?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar klaky 23 Okt 2008 14:07

tadej napisal:A mi lahko ktera pojasni kaj to pomeni "zavarovanje plačevanja"?Da velja izvršba eno leto, se pravi, odtegljaj. Dalje pa ne, vsaj tako je bilo meni rečeno.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar tadej 24 Okt 2008 08:27

A ne velja izvršba za nazaj?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar klaky 24 Okt 2008 09:39

Ja, velja za nazaj. Ampak če je velik dolg, se ne more to poravnat v enem mesecu in zato predvidevam, da je to zavarovanje za naprej, ker se odteguje stari dolg in tekoči mesec.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Sara_12 24 Okt 2008 09:45

Mislim da je Neva tuki povedla tko dobr in realno, da ste s temi, kok oči pravkar ne more plačvat pa takimi neumnostmi čist mim.

Citiram:
Odin, kaj pa se zgodi, če mati ne bi imela za preživetje, ker bi bila v finančni stiski? a bi lahko otroka pustila brez hrane, oblačil, toplega doma? Se strinjaš da ne? Zakaj bi torej lahko moški pustil otroka brez preživnine, ženska pa ga ne MORA pustit? Hmmmmm, res težka dilema. OTROK MORA BIT NA PRVEM MESTU. PREŽIVNINA MORA BIT PLAČANA, KER JE OD NJE ODVISNO PREŽIVETJE OTROKA-oba starša morata dati ZADNJI DENAR ZA OTROKA.


Da sem direktna: pa naj si sposod denar za preživnino, vraga, otroka nihče nima pravice pustit lačnega, še manj pa ima pravico namest za otroka sam potrošit ta denar in tko vso odgovornost, v takšnem primeru tud materialno, prevalit na mamo?

Odin, če je oči trenutno v veliki finančni stiski in npr. ne bi dobil plače in če bi se javil mami in ji povedal zakaj gre in da bo takoj ko dobi denar, nakazal in še kak euro več. Mislim da bi v tem čist vsaka ženska, v kolikor tud ona ravno ne bi bila v hudi finančni stiski in ne bi niti zase za prežvetje mela, razumela in ne bi delala problemov. Sam men se zdi da očetje v veliki finančni stiski prej poskrbe za svoje otroke kot tisti, ki imajo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar NevaM 24 Okt 2008 10:03

Ja, več kot imajo, težje dajo.

Preživnina je za zadovoljevanje najprej PRIMARNIH potreb otroka-torej za prežvetje. Ko je pokrito preživetje se lahko pogovarjamo o finančnih stiskah. Naj ponazorim:

Če je osnova za preživetje otroka na polovico, recimo 200 eur, preživnina pa določena 250 eur. Potem se morata v prvi vrsti oba zavedat, da je treba zagotovit VSAJ teh 400 eur. Če meni bivši reče, da je v finančni stiski in če sem tudi jaz, bi mu predlagala, naj mi da torej samo 200 eur, ostalo mi bo nakazal kasneje. Če nima niti teh 200 eur, naj si jih sposodi, tako, kot bi si jih morala jaz, če bi bila v stiski, ali pa naj si uredi izredni minus na trr. Otroka je treba preživljati. Tisti mesec, ali dva, bi stisnila pas in ne bi kupovala igrač, obleke (razen seveda in izključno tistega kar je res nujno, npr. čevlje, ker z premajhnimi pač ne more hoditi), ne bi se po nepotrebnem vozila z avtom, da bi prihranila na bencinu, eliminirala bi vse nepotrebne izdatke za dodatke k hrani ipd. Ampak ŠE VEDNO, bi morala prispevati vsaj 200 eur za PREŽIVETJE OTROKA.

To je fakt. To je preživetje otroka. Ni pomembno kateri starš se tega zaveda/nezaveda. Otrok MORA vsaj biti sit, v varstvu in imeti plačano bivanje. To je preživetje otroka. Ni luksus in ni špilanje afn. Ampak golo preživetje. Me zanima, koliko očetov bi bilo sposobno pogledat otroku v oči in mu reči: "Sine, vem,da je hudo, ampak moraš umreti, ker sem jaz v finančni stiski in te ne morem več vzdrževati. Saj stike bi rad imel s tabo, ampak raje umri, ker denarja pač nimam, da te preskrbim."

Kaj Odin, je torej finančna stiska enega od staršev zadosten argument za izbris otrokovega obstoja? Po moje ne.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar tadej 24 Okt 2008 13:16

Neva, ti si carski kalkulator.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar NevaM 24 Okt 2008 13:51

ja, Tadej. Ti pa carski mislec :-).Takih je premalo v družbi. Zato pa vlada anarhija ;-).

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh