Forum: ABC ginekologije in porodništva

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

Moderator:
Stanko Pušenjak
mag. Stanko Pušenjak
dr. med., specialist ginekolog in porodničar 

Mnenje o članku...

Forum je zaklenjen
Default avatar Todi 16 Jan 2009 22:42

Pozdravljeni!

Vem da ste polno zaposljeni, pa vendar....ste prebrali tole mogoče : http://www.delo.si/tiskano/html/zadnji/Ona

Res me zanima vaše mneje, saj vas cenim kot strokovnjaka iz tega področja :-)

LP

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 17 Jan 2009 00:13

Ko sem članek bral, sem bil jezen, žalosten in še marsikaj drugega negativnega in sem bil prepričan, da bi morali omenjenemu populistu, ki ni drugega kot zafrustrirana "neizpeta, simfonija", odgovoriti, potem pa sem opazil, da je prišel gospod Wagner v Slovenijo pravzaprav le biznisirat in prodajat ter promovirat svojo novo knjigo, ki bi naj bila celo prirejena za slovenski prostor in v tem duhu je seveda moral razburkati medijski prostor, kar bi bila najbojša možna reklama za dobro prodajo. Seveda mu pri tem ne mislim pomagati še z dodatnimi polemikami, zato bi bilo bolje, da se na njegov prihod in neumnosti z neutemeljenimi žaljivkami na račun porodničarjev v Sloveniji, ki jih je trosil pred novinarji, kar se da hitro pozabi.
Za konkreten demanti vsem njegovim neumnostim vam lahko pripnem link do obširnih statističnih analiz dveletnega primerjanja 24 držav po Evropi v perinatalnih in pripadajočih drugih medicinskih podatkih, ki pričajo popolnoma nasprotno, kot trdi gospod veleumni dr.Wagner:

http://www.europeristat.com/publication ... ndex.shtml

V tej obširni statistični primerjalni analizi lahko najdete tako rekoč vse zaplete po vseh porodniških posegih in operacijah ter njihove vplive na izid nosečnosti ter medsebojno primerjate države, ki imajo npr. najmanj prerezov presredka z onimi ki ga imajo veliko ter koliko je v vsaki od teh držav potem posledic, ki pa jih ti prerezi preprečujejo. žal je treba za analizo teh podatkov tudi kaj vedeti in razumeti, a vendarle sem vesel, da taka kakovostna in obsežna primerjava obstaja in lahko vsako posamezno trditev dr. Wagnerja o "agresivnosti porodničarjev" ter naših napačnih usmeritvah posebej argumentirano zavrnem. Sploh pa zavračam tako nesramne in populistične stavke kot se je bil pojavil v naslovu članka. Če je bil gospod Wagner kdaj tak, za kakršne nas ima sam, mu povsem verjamem in ugotavljam, da se je samo obrnil kot rokavica, v bistvu pa je ostal enak in mu je figo mar za ženske in njihov porod, temveč se gre zgolj biznis s samopromocijo in všečnim populizmom. Navsezadnje s tem sam ničesar ne tvega, ženskam, ki mu bodo verjele, pa se nezavedujoč nevarnosti njegovih besed, lahko njihova naivnost hudo maščuje, v ekstremnem primeru celo z izkrvavitvijo po porodu ali s posledicami pomanjkanja kisika pri njihovih otrocih, ki se bodo morda rodili prepozno zaradi nerazpoložljivih sredstev in pogojev za pravočasno dokončanje poroda dušečega se otroka.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar brbljavka 19 Jan 2009 09:38

Spoštovani,

menim, da link, ki ste ga posredovali ni pravi, saj "First Interim Technical Implementation Report" ne vsebuje nobenega podatka, ki bi potrjeval vaše navedbe.

Verjetno ste se zmotili in ste imeli v mislih The European Perinatal Health Report?

Bi bili tako prijazni in bi povedali v kateri točki le-ta potrjuje vaše navedbe in upravičujejo žaljiv ton, ki ga ubirate s komentiranjem dr. Wagnerja, ki je vse prej kot za kar ga označujete.


S spoštovanjem,
brbljavka


p.s. Morda pa vas je pri napačnem linkanju zanimalo ali sploh kdo prebere reference, ki jih navajate, ali pač verjamemo vsemu, kar napišete? ;-)

brbljavka

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 19 Jan 2009 15:22

Glede linka hvala za opozorilo in se za neljubo napako opravičujem, ker sem očitno "copy-pastal" napačnega, zato sem ga že zamenjal, mislim pa, da za natolcevanje glede "testiranja bralcev" ni nobenega povoda in je prav tako omalovažujoče kot je žaljiv gospod Wagner, ki vam je tako zelo všeč. Svojega mnenja o njem ne mislim spreminjat. Je pokazal ves svoj pogum in naravo tudi s tem, kako se je priplazil v Slovenijo, imel "kao intervju" in izginil brez sledu. Željene podatke o korelaciji med intervencijami pri porodih, zlasti o številu epiziotomij in stopnji raztrganin 3. in 4. stopnje po porodu, kar je bil glavni adut g. Wagnerja pri napadanju slovenskih porodničarjev in babic, pa lahko najdete v omenjenem poročilu na straneh 86 do 94. Lahko tudi skrajšam in kar sam povem, da je npr. na Danskem, kjer imajo res 4x manj epiziotomij kot v Sloveniji (9,7%/ 51%), zato pa imajo 9x več raztrganin 3. in 4. stopnje (3,5%/0,4%), kar pomeni, da ima zelo verjetno, kljub takojšnjemu popravilu poškodbe vsaka 30. porodnica hude težave pri zadrževanju blata in plinov za svoje celo nadaljnje življenje, pri nas pa le vsaka 250. ženska. Za mene osebno je nesposobnost zadrževati blato pač mnogo, mnogo hujša invalidnost kot je brazgotina po epiziotomiji, ki jo g. Wagner imenuje "pohaba"!!! Tudi ostali podatki so precej zgovorni o mestu slovenske medicine v Evropi. Če sem do pred kratkim še malo verjel v to, da smo pri epiziotomijah res preveč krvoločni pa sem po preučitvi podatkov iz poročila Europeristat postal mnogo bolj samozavesten, da delamo dobro in da pri tem naredimo minimalno škodo za maksimalno korist. Med drugim imamo v SLO tudi najnižjo stopenjo CR v Evropi (str. 66,67).

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar



Lepo prosim uporabljajte iskalnik!



-----------------------------------------------------------------------------------

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

-----------------------------------------------------------------------------------

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
 
Default avatar jančija 19 Jan 2009 16:45

Spoštovani!

Dr. Wagner se ni "priplazil" v Slovenijo, kot pravite Vi, ampak je bil POVABLJEN ob prevodu svoje knjige, katere prevod smo ženske v Sloveniji že nestrpno pričakovale. In knjiga je bila prevedena zaradi čedalje večje vedoželjnosti slovenskih žensk o tem, česa vse je sposobno naše telo. Kolikor je meni znano, se gospod ni povabil sam, da bi "biznisiral", ampak je bil povabljen na našo pobudo. Tako kot lansko leto babica Ina May Gaskin.
Razlog za vse skupaj pa je želja vedno večjega števila žensk, da se v slovenski porodni praksi nekaj spremeni. O kakšnih spremembah govorim, lahko preberete na forumu Porod po meri ženske, kjer je rdeča nit vsega ideja o tem, da naj bo središče poroda ženska in ne medicinsko osebje. To, da je s slovensko porodno prakso nekaj narobe, dokazuje že npr. dejstvo, da vedno več nosečnic išče alternative, in ker jih pri nas ne najde, mora zato v tujino (sosednja Avstrija npr.), za kar mora tudi pošteno plačati. In do sedaj še nisem slišala, da bi katera obžalovala svojo "alternativno odločitev" (tudi če porod ni potekal brez zapletov). In vse te porodne zgodbe so takšne, da opogumljajo ženske, ki jih je strah poroda.
In ne mislite, da je edino merilo kvalitetne porodne prakse živa in zdrava novorojenček in mama. To je seveda najpomembnejše, vendar je važno tudi osebno doživljanje žensk, ki pa je največkrat povezano s (slabo) komunikacijo med osebjem in porodnico.
Ne, nihče Vas ne sili, da spremenite mnenje o dr. Wagnerju. Razumljivo je, da ne boste pljunili v lastno skledo. Sama Vas zelo spoštujem in cenim, saj ste strokovnjak na svojem področju in nekajkrat ste s svojimi nasveti pomagali tudi meni. Spoštujem Vaše osebno mnenje, moti pa me Vaše izražanje negativnih čustev ob tem in sarkazem, ki pa žal le jemlje vrednost vašim strokovnim nasvetom.

Upam, da Vas s svojim komentarjem nisem užalila - če sem Vas, to ni bil moj namen in se opravičujem.
In še enkrat: želimo si sprememb in VI ste tisti, ki nam pri tem lahko pomagate!

Lep pozdrav!

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 19 Jan 2009 21:20

Spoštovani,

sarkazem in negativno konotacijo sem uporabil zlasti zato, ker se je tako še posebej izražal gospod Wagner. Če se ni priplazil je pa povabilo izrabil na tak način ter je s svojim izrazoslovjem na zelo neprimeren način in po nepotrebnem namerno prestrašil ali vsaj vznemiril ogromno število žensk, s katerimi bomo imeli v prihodnjih mesecih verjetno težave pri vzpostavljanju nujnega zaupanja med obravnavo pri porodu. S svojimi željami in pripombami me niste nič užalili, me pa zelo in neutemeljeno žali zgoraj omenjeni "mojster Wagner". Kje jemlje takšne ideje, o kaznovanju neubogljivih žensk ter o izvajanju epiziotomije iz maščevalnosti??? Človek bi mislil, da je gospod Wagner jedel nore gobe vendar je očitno tak po naravi. Povsem razumem želje žensk in nosečnic, vendar ni prav, da se takšne želje zlorabljajo in se z njimi manipulira na tak način, kot to počne Wagner. Tudi s tem se strinjam, da pri nas nimamo možnosti za tako individualno obravnavo in prilagajanje posamezni nosečnici, kot bi bilo zaželeno, vendar so za to razlogi znani in ne ležijo niti pri "naduti in nesramni medicini" niti pri "agresivnih in nadvladujočih zdravnikih in babicah". Že sam naslov "Pol žensk, ki hodi po Ljubljani ima pohabljene genitalije" mi zadostuje, da takšnega človeka ne morem spoštovati in bi od njega pričakoval opravičilo, ko sem prebral ves njegov intervju, pa sem bil ogorčen nad lažnivimi in s polresnicami prepredenim govoričenjem. Zelo dobro ločim med naravnimi željami ženske glede svobode in odločanja o svojem telesu pri porodu, vendar je zato ni potrebno izpostavljati nevarnostim, ki jih prinaša porod na domu, ki je morda glede okolja res najprimernejši, glede možnosti hitre in ustrezne pomoči ob zapletih pa najmanj. Če slučajno ne veste, se vsak tisoči porod, ki mu kaže vse najbolje, v hipu spremeni v življenje ogrožujoče stanje in se sprevrže v katastrofo, če v 15 minutah nimamo na voljo vsega inštrumentarija porodnišnice od operacijske dvorane, transfuzijskih, anestezijskih in kirurških ukrepov in 1/1000 je ravno dovolj redko, da si nekdo, ki bi imel 1 porod na dan ali celo le 3 na teden, potrebuje 10 let, da se mu pripeti nedopustna katastrofa, ki se ne bi zgodila, če bi se bil porod odvil v porodnišnici. Res bi bilo v taki družbeni situaciji vsaj cca. 10% porodov treba dokončati v porodnišnici in pri 95% teh bi morda res zadostovali navadni ukrepi prevoza z reševalnim vozilom, v cca. 5% pa to ne zadostuje in se v kratkem času zgodijo zelo dramatične reči, cca. petina teh, ki se jim porod dramatično zaplete pa pri tem umre ali utrpijo trajne posledice v obliki propada pomembnih organov za uravnavanje endokrinih sistemov in so dosmrtni invalidi na multipli nadomestni hormonski terapiji. Npr. zaradi streptokoka skupine B se nosečnice masovno in panično pulijo, da bi se ga ugotavljalo med nosečnostjo, pa na izid poroda tako rekoč nima vpliva, šle pa bi se porod na domu, s katerim tvegajo toliko, da se lahko izniči učinek celotnega prenatalnega varstva in bi imeli v nacionalnem smislu skoraj enake perinatalne rezultate. Če primerjam z vsem znano situacijo v prometu: mar se prisiljeno privezani za sedež ne počutimo utesnjenih v avtu, pa se vseeno velja privezati? Zakaj? Samo zaradi nasilnih policajev, ki nas kaznujejo, če nas zalotijo neprivezane? Ne, temveč zato, ker je to preprosto varneje za naše življenje in zdravje. Bistvo je žal skrito očem in laiki nimajo ustreznega vrednostnega sistema, da bi znali oceniti pomen različnih elementov, ki vplivajo na izid nosečnosti in poroda. Verjamem, da je počutje izjemno pomembno, po drugi strani pa tudi vem, čemu se je vse človek sposoben neboleče prilagoditi, če se poistoveti z razpoložljivimi pogoji, zato iz "naravnega poroda" ni potrebno delati takšnega cirkusa, kot smo ga včasih deležni. Skratka, tema o kateri teče beseda je strašansko zapletena in zato je Wagnerjevo poenostavljanje in črno-belo slikanje situacije zelo, zelo populistično in senzacionalistično ter njegovemu statusu neprimerno. Zelo samozavestno torej lahko trdim, da je slovensko perinatalno situacijo zelo površno in nekvalitetno ocenil in iz take ocene ne morejo priti dobri zaključki niti primerna priporočila.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar



Lepo prosim uporabljajte iskalnik!



-----------------------------------------------------------------------------------

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

-----------------------------------------------------------------------------------

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar lullaby1 20 Jan 2009 11:26

Lep pozdrav!

Čisto slučajno sem naletela na tole temo in bi rada še nekaj stvari dodala:
brala sem knjigo prof. dr. Marjana Pajntarja Nosečnost in vodenje poroda, kjer tudi piše, da se epiziotomije pri nas delajo prepogosto, da se uporablja pritisk na trebuh pri iztisu otroka - ki je lahko tudi nevaren, da je britje in klistiranje porodnic pred porodom čisto brez potrebe... Moja prijateljica v Avstriji je že trikrat rodila na domu samo s pomočjo babice,ki je imela tudi prenosni CTG, tudi Nizozemke skoraj v tretjini primerov rojevajo doma, pa je smrtnost dojenčkov pri njih nižja kot pri nas (podatek iz omenjene knjige dr. Pajntarja). Razumem, da ste porodničarji pod pritiskom, da ostaneta otrok in mati živa,samo se po mojem mnenju premalo zavedate, kako zelo negativno lahko na psiho ženske vplivata že sama porodna soba, ki je podoba operacijski z vso opremo vred, porodničarji in babice, ki si ne vzamejo časa za pojasnila v smislu: vi tu samo ležite in naredite vse tako, kot vam rečemo! Razumem tudi večni problem financ v zdravstvu, zaradi česar je osebje preobremenjeno in še pod večjim pritiskom. Želim pa si, da bi tudi v Sloveniji lahko nosečnice dobile babico, ki bi jih spremljala celo nosečnost, in da bi imele možnost roditi v porodnih centrih, tudi če bi za to morale plačati. Danes, ko ima ženska v povprečju največ dva otroka, si vsaka želi, da bi bil porod njen intimni dogodek, ne pa nekaj, kar ni v njenih rokah in na kar nima vpliva. Mislim, da opustitev postopkov kot sta klistiranje in britje nič ne staneta in ogrožata nikogar - če bi bil na voljo še kakšen prenosni cTG in porodna pručka, pa bili porodi porodnicam zelo olajšani. Ker ko je prijateljica rojevala v MB, je bila gneča, in uboga babica je tekla mimo njene porodne sobe in vpila ne potiskat, ne potiskat - nimam časa! No - tudi to se dogaja v slovenskih porodnišnicah. Kako se bodo stvari razvijale naprej, bomo nabolje videli takrat, ko (in če) bo ZZZS porodnišnicam plačeval po porodih in morebiti tudi porode v tujini - npr. Feldbach. Upam, da se bo to kmalu tudi zgodilo.

S spoštovanjem,

Irena Centner

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 20 Jan 2009 14:04

spoštovani,

z vašim laičnim razmišljanjem in vtisi iz Pajntrove knjige se sicer načeloma strinjam, po drugi strani pa imam lahko na vsako od navedb tudi tehtne pripombe, ki precej zrelativizirajo zadeve. Če gremo po vrsti:
1. britje: res ni nujno in k izidu poroda ter celjenju ranic po porodu ne prispeva statistično nič, po drugi strani pa v posameznih primerih pride do hudih poškodb mehkih tkiv med porodom in te poškodbe je v pogojih genitalne goščave zelo težko oskrbeti po načelih kirurške asepse in antisepse, zato je prevetntivno britje ali vsaj kratko pristriženje potencialno prizadetega področja zelo dobrodošlo in olajša vse od oskrbe do nadzora celjenja. V statistiki velikih števil pa se seveda ti primeri zlahka skrijejo, kar pa nam ne daje pravice zatiskati oči in ignorirati že dogo znana kirurška načela dobre klinične prakse. Po drugi strani pa je o britju danes skoraj smešno govoriti, ker so današnje ženske v reproduktivni dobi že itak v preko 90% skrbno depilirane in so le zelo redke, ki si spodaj puščajo "naravno frizuro".
2. Klistir. Le čemu? Kot rutina vsekakor povsem odveč in nadležno, pa še ena babica v večji porodnišnici lahko počne le to in je potem nimamo na razpolago za porode. Zakaj pa vendarle včasih to ni slabo? Pri zapeki ima nosečnica včasih hude težav izprazniti končno črevo in je le to ob nenadnem pričetku poroda lahko zelo polno. Ta zapolnjenost zavzema določen prostor v mali medenici, s tem pa zavira porod in poveča bolečino. Če bi slednje odmislili, pa se poskušajte prestaviti v kožo babice, ki pri porodu pomaga in mora varovati presredek, pri čemer glavica ploda brezkopromisno iz črevesa, ki ni prazno, izrisne na plano vso njegovo vsebino, včasih kot klobaso, pogosto pa kar kot brizg blata v okolici pol metra in več. Verjetno verjamete, da tistem hipu novorojenec lahko takoj pride v stik z blatom svoje matere, in pri tem prevzame vse njene kolonije bakterij, ki niso vse koristne in so nekatere med njimi lahko tudi nevarne. Če drugega ne pa najmanj ni prijazno do osebja, ki ti pri porodu pomaga (babice in/ali porodničarja), da ga zato, ker se nosečnici zdi klistir nadležen ali ga preprosto sploh ne pozna in se želi izogniti vsemu tujemu, izpostavljamo dobesedni možnosti "oblatenja". Torej klistir bi vsekakor priporočil kot možen ukrep v primeru, da ima nosečnica ob sprejemu v porodni blok polno blata v ampuli rektuma.
3. kar zadeva intimo pri porodu bo ta sistemsko dostopna v sprejemljivem obsegu takrat, ko bo na voljo dovolj ustrezno šolanega medicinskega osebja, torej babic in babičarjev. Intimo in ustrezno okolje je mogoče približati tudi bolnišničnemu okolju, ker imajo to točno tako urejeno tudi v tako opevanem Feldbachu. Če bi imeli v Feldbachu letno 1500 porodov, kolikor jih ima slovenska primerljiva porodnišnica s takšno zgradbo in tolikšnim osebjem, se bojim, da bi z njihovo opremo ne zmogli opraviti niti približno tega dela, ki ga zmoremo v naših ustanovah ali pa bi jim osebje ušlo drugam, kjer bi imeli boljše pogoje dela. Glede plačevanja porodov v Feldbachu pa se ni bati boljših pogojev plačila s strani ZZZS, saj so sprejeli priporočilo, da naj bo nosečnica v času pričakovanega poroda v bližini doma in torej lahko v tujino potuje le izjemoma, vsekakor pa ni več mogoče zahtevati povračil plačila poroda z izgovorom, da je bila nosečnica v okolici Feldbacha zgolj slučajno in to nosečnice iz vse "vesoljne Slovenije" ravno v času poroda točno v Feldbachu, kar se sicer lahko zgodi nekaj nosečnicam letno, morda kakšni, ne pa 100 in več, morda kakšni Štajerki, ki ima v bližini sorodnike, ne pa Primorki, Rovtarki, Notranjki ali Dolenjki.
4. Tudi sicer se zahtevam in željam nosečnic med porodom že zelo močno prilagajamo in so trditve o nadvladju in zatiravski strahovladi osebja nad porodnicami vsaj 20 let za resnico.
Kar zadeva umrljivost novorojenčkov po porodu, priporočam, da preverite stanje v zgoraj omenjenem poročilu in verjetno boste presenečeni, da Nizozmenska (Netherland), kjer edinole še izvajajo porode na domu v obsegu, ki ima kak vpliv na perinatalne rezultate ni niti približno v vrhu po dobrih številkah, zato podatki iz knjige kolega Pajntra žal ne držijo več, če so sploh kdaj povsem držali (stran 119 zgornjega poročila).

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar



Lepo prosim uporabljajte iskalnik!



-----------------------------------------------------------------------------------

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

-----------------------------------------------------------------------------------

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar lullaby1 20 Jan 2009 22:06

Najprej hvala za odgovor!

Pa bom tudi jaz odgovorila po vrsti:

Glede prve točke in britja se strinjam z vami s trditvijo, da je danes britje irelevantno, ker so (smo) vse ženske že tako ali tako depilirane.

Glede druge točke pa se z vami ne strinjam, očitno pa tudi ne vaši kolegi v MB, kjer klistiranja vsaj 3 leta ne izvajajo nobeni porodnici - tudi meni ga niso. Pri prvem porodu, ki je bil sprožen, sem se "ponečedila" v kahlo - ker nisem smela iz porodne postelje, pri drugem, ki pa je bil čisto naraven, pa sem črevo temeljito izpraznila doma, k čemur so me prisili popadki. Rodila pa sem pred dvema letoma in pred 14 dnevi, tako da so spomini še sveži. Priznam, da še nisem slišala od nobene ženske, da bi blato brizgalo po porodni sobi, sem pa slišala že precej o klistirju, ki je marsikateri ženski pustil neprijetne spomine - posebej tam, kjer so morale čakati v vrsti na WC - med drugim tudi moji tašči, ki je upokojena zdravnica.

Kar se pa tiče intime pri porodu - verjamem, da v UKC MB in LJ naredite veliko več z mnogo manj resursi - zato pa se zavzemam za ustanovitev porodnih centrov - tudi, če bi bili samoplačniški. Zdaj niti te izbire nimam. Kljub priporočilu ZZZS pa sem bila letos brez problemov zmenjena v Postojni za porod v vodi, čeprav sem iz MB. In ZZZS verjetno tudi ne ugovarja, da tam ne bi smele roditi Italijanke iz Gorice - sicer pa so se v Postojni sami znašli in veliko storitev tudi lepo "pokasirajo".

O nadvladi osebja pa vi verjetno težko sodite, ker sami sodite med nje. Verjemite, da obstaja - pri drugem porodu sem lepo prosila, naj mi ne dajo umetnih popadkov, če le ne bo nujno potrebno. Sestra je rekla, kaj si mislim, ker bom potem rojevala strašno dolgo. Rodila pa sem natanko 1 uro 45 minut od prihoda v porodno sobo.

Obstaja pa še nekaj, kar me močno zanima, pa ne najdem statistike: koliko epiziotomij so v SLO izvedli npr. od 1950 do danes - ali število narašča, pada ali je enako? In pa zakaj takšne razlike v epiziotomijah med evropskimi državami? Mar medicinska doktrina ne velja za vse enako ali je mogoče vezana na nacionalno državo? V MB je babica, zelo naklonjena "alternativnemu" (jaz bi rekla naravnemu) porodu. Žal je ne bom imenovala z imenom in priimkom, ker nimam njenega dovoljenja. Pri njej porodnice skoraj brez izjeme rojevajo kleče in nisem srečala še nobene, ki bi pri tem imela strgan presredek - pa tudi epiziotomije. Sicer pa so tudi babice različnega mnenja, o čemer se lahko prepričate na http://sekcija-babic.mojforum.si/sekcij ... 53.html.In pa še citat iz članka http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/zdravje/320395 : Po ocenah Svetovne Zdravstvene organizacije epiziotomijo potrebuje približno 10 % žensk, ki rodijo vaginalno. Se WHO moti?

Hvala in lep pozdrav!

Irena Centner

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 20 Jan 2009 23:44

mislim, da takole lahko nadalujemo v nedogled, kar ni bil namen objave tega prispevka. Vseh mnenj in želja nikoli ne bomo uskladili. "Vsako tele ima svoje veselje", vendar se strinjam, da naj bo vsaka nosečnica sama svoje sreče kovač(ica), če za to prevzame tudi svoj delež odgovornosti za morebitne posledice. Verjamem, da ste zelo načitani in da veliko preberete o vsem, o čemer pišete, vendar načitanost žal ne more nadomestiti osebnega stika s stroko. Papir veliko prenese in to velja tudi za strokovne knjige in članke. Vprašanje o razlogih za razlike v pogostnosti epiziotomij v različnih državah pa moje zgornje domneve le potrjuje, saj je res zelo laično. Verjetno ne mislite, da so presredki vseh dežel sveta "serijski industrijski produkt", ali pač? In kaj lahko doktrina tu naredi? Doktrina narekuje, da je potrebno narediti epiziotomijo, preden pride do raztrganja presredka, kdaj in kako to konkretna babica oceni in kako se na to odzove, pa ne more predpisati nobena doktrina. Vaše trditve očitno kažejo globoko pomanjkanje razumevanja fiziologije prisotnosti osebja neposredno pri aktu poroda. Menda si lahko mislite tudi, koliko različnih dejavnikov vpliva na to, da se presredek prične trgati oziroma, da bo babica ocenila, da je bolje narediti rez kot tvegati raztrganino 3. ali 4. stopnje. Kaj pomeni raztrganina presredka 3. ali 4. stopnje pa domnevam, da veste, ker tako suvereno pišete o vsem tem. Sami sebi pri tem ne morete biti zadostna referenca in verjetno niti ne skupaj z vsemi znankami na kupu ne. Babica naredi epiziotomijo v trenutku, ko se preko presredka prebija glavica ali zadnjica ploda in pred tem glede tega nima nobenega konkretnega namena. Preventivne epiziotomije so namreč redke, morebiti pri medeničnem porodu in ob izvedbi izhodne operacije. Potreba po prerezu se pokaže v hipu in prav tako hitro se je na to potrebno odzvati. Pri tem jasno, kot pri vsem, veliko vlogo igrajo izkušnje, ki jih prav gotovo nimajo vsi enako, a vseeno, vaša navedba glede klečečega poroda, ki nikoli ne potrebuje epiziotomije, je neumnost, ker položaja, ki bi lahko povsem preprečil potrebo po epiziotomiji, preprosto ni. Tudi ocena, da le 10% porodnic potrebuje epiziotomijo je nesmiselna, ker ne pove nič, saj ni mogoče vnaprej pokazati, katerih 10%, prvih, drugih, srednjih, predzadnjih, zadnjih 10%? Katerih? torej so potrebna praktična merila in ta so res od države do države, okolja do okolja, porodnišnice do porodnišnice nekoliko drugačna. Verjamem, da tudi med nami obstajajo najrazličnejši sadisti in drugače neprilagojeni, "psihoti" in še kaj, vendar zato ni potrebno celotne poklicne skupine označiti kot takšne oziroma nek pojav nekritično posplošiti na vse člane neke skupine zdravstvenih delavcev. So pa pritiski na zdravstveno osebje res ogromni in se le še večajo, zato ni čudno, da kdaj komu popustijo živci in da ukrepa neprofesionalno, čustveno in prizadeto, kar pa kvečjemu kliče po pomoči in ne po diskvalifikaciji in obtoževanju. Kar zadeva konkretno epiziotomije menim, da je vredno narediti celo 20 prerezov presredka, da z gotovostjo preprečimo eno pretrganje presredka 3. ali 4. stopnje. Tudi te primerjave lahko preverite v zgornjem poročilu Europeristata. Dejstvo je, da manj epiziotomij pomeni več pretrganj 3. in 4. stopnje in če želimo imeti manj epiziotomij, s tem hote ali nehote sprejemamo višjo stopnjo hudih funkcijskih okvar zapiralke končnega črevesa. Nikomur, tudi profesionalnemu osebju porodnišnic to ni po godu, a tako je in tu ni veliko manevrskega prostora za spremembe.
Mislim, da smo tole temo dodobra izčrpali in če ima še kdo kaj dodati, pa naj raje malo zadrži sapo in prešteje do 20, pa ga bo minilo.
Hvala vsem diskutantom za trud. Zapiram temo za nadaljnja razpravljanja.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar



Lepo prosim uporabljajte iskalnik!



-----------------------------------------------------------------------------------

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

-----------------------------------------------------------------------------------

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar janpetra 21 Jan 2009 22:31

ČEPRAV JE TA TEMA ZAKLJUČENA, BI RADA NEKAJ POVEDALA. To se me je malce dotaknilo, ker sama delam v zdravstvu kot medicinska sestra in vem, da je z ljudmi postalo včasih delo že zelo nemogoče, ker se mi zdi, da ljudje nimamo več potrpljenja, ne zaupamo zdravstvenemu osebju in samo kritiziramo. Tudi v tujini ni vse rožnato in tudi pri nas obstajajo strokovnjaki in specialisti, ki jim gre zaupati. meni poznana oseba se je v Avstriji zdravila zaradi neplodnosti oz. hodila je na preglede, 10 let jemala te in te tablete, injekcije, nakar je obupala. Na našo pobudo je poskusila še v Ljubljani in čez tri leta rodila zdravega in krepkega fantka. Včasih ne gre verjeti vsemu kar slišimo, ampak je treba tudi preizkusiti, preden obtožujemo itd.Sama sem rodila 6 let nazaj in bila hudo raztrgana(po porodu še 3x v bolnišnici, 2x v operacijski na ponovnem šivanju in skoraj v norišnici zaradi vseh dogodkov). In zakaj? Ker sem bila preponosna, prepametna, da bi dovolila epiziotomijo, priznam. Zdaj sem v 35 tednu nosečnosti in si močno želim, da bi bila prerezana, ne raztrgana in me ne gane, če pride doktor iz tujine in reče, da sem pohabljena.
Tega ne pišem zato, ker sem sestra, le iz izkušenj. Sama že vso nosečnost hodim v leonišče na ginekološko v Ljubljani zaradi sprememb na MV in moram povedati, da sem zelo zadovoljna in hvaležna zdravniku, ki me spremlja, ki si je večkrat vzel čas in mi z lepimi besedami pojasnil vso to situacijo in me pomiril!!!pa še nekaj. Kljub pomanjkanju osebja in zdravnikov, vsej gneči, sem med čakanjem večkrat opazila, ko so pacienti prosili zdravnika osebno, če bi jih lahko še isti dopoldan pregledal in kljub temu, da je zunaj bila polna čakalnica in da človek ni imel ne datuma in ne ure, ga zdravnik ni odvrnil. Poskusite tako v tujini. Verjetno vam brez doplačila ne bo uspelo!
Vam dr. Pušenjak pa iskrena hvala za vaš trud pri odgovorih na moja vprašanja o napredovanju cin 3 in nosečnosti!!!
Zelo ste me pomirili in razjasnili vso to situacijo, ko sem bila že vsa nora, na robu obupa in že čisto prepričana, da imam raka.
Nosečnice, uživajte v času nosečnosti in zaupajte zdravnikom in babica saj vsaka preživela minuta poroda pomeni bolečina manj in srečanje z otročkom, ki ste ga devet mesecev nosile pod srčkom. Če vas zmoti kakšna beseda babice, pa pomislite na vse ženske, ki bi dale življenje, da bi lahko rodile vsaj enega otroka, pa jim to ni dano. ZAUPAJTE IN BODITE POTRPEŽLJIVI

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 22 Jan 2009 17:29

:-), ker je dodatek spodbuden in spravljiv, ga bom seveda objavil, nadaljnih pritoževanj ali prepirljivih vsebin pa ne več...

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar



Lepo prosim uporabljajte iskalnik!



-----------------------------------------------------------------------------------

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

-----------------------------------------------------------------------------------

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar evaS 27 Jan 2009 20:16

Še jaz bi nekaj dodala na to temo- če bo objavljeno bo, če ne pa pač ne... Sama sem imela zelo lepo porodno izkušnjo v Celjski porodnišnici in se, vsaj v svojem primeru, ne morem strinjati z dr. Wagnerjem. Če je kateri neprijetno britje pred porodom, se naj pač sama pobrije doma, glede klistirja so mene vprašali, če ga želim in že zaradi sebe sem ga sprejela, ker mislim, da pripomore k bolj sproščenemu nadaljevanju poroda. Glede prereza presredka pa tudi ne morem reči, da bi ga delali po nepotrebnem, saj ga meni niso naredili, ker to pač ni bilo nujno in posledično tudi raztrganin nisem imela.
Ne vem, no, jaz se nisem počutila, da bi z menoj ravnali brezosebno, pa tudi sicer nimam nobenih pripomb nad strokovnostjo vodenja poroda. Tako da ni vse tako črno, kot se morda nekaterim zdi.

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar Solaris 27 Jan 2009 21:50

Pozdrav vsem sodelujočim.

Sama se pripravljam na drugi porod in zaradi prve izkušnje, ki je nikakor ne želim ponovno doživeti (ja, ljubljanska porodnišnica) iščem vse več relevantnih informacij. Moram reči, da se porodničarji vse premalokrat zavedate, da zaradi asimetrije moči včasih še tako dobronamerni in prijazni nastop ne more zbalansirati situacije.
Malce više je zgovoren primer, ko uporabnica foruma prizna, da zaradi trme ni dovolila epizotomije zaradi česar je prišlo do hujših raztrganin in tu leži vsa težava, da si ne zaupamo. Če bi dotična imela zaupanje v potrebnost posega do tega ne bi prišlo. Kakorkoli, mislim (čeprav razumem, da je pritisk tudi na stroko velik), da je ta z levjim deležem moči vendarle tisti, ki je odgovoren, žal; ko bomo ženske zopet rojevale doma, pa bomo morale to odgovornost sprejeti nase.

Pa lep večer še naprej!


Solaris

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 28 Jan 2009 09:26

da, žal se nam odgovornost pripisuje le takrat, ko gre kaj narobe, ko ni narobe nič oziroma ko zaradi našega ukrepanja pride celo do boljšega izida, kot bi se končalo sicer, pa nekateri (na srečo res le izjemni posamezniki), iščejo dlako v jajcu in nas v novejšem času celo tožijo za desetine tisoče eurov, za najrazličnejše "bolečine" in "trpljenje", ki si ga izmišljajo njihovi odvetniki, ki bi naj bile posledica naših neutemeljenih ali nepravočasnih ali že na kak način neustreznih ukrepov z določenimi posledicami, ki so včasih neizogibne. Znano je, da ne moreš narediti omlete, če ne razbiješ jajca, torej z vsem, kar v življenju počneš, nekaj tvegaš in če želiš imeti povsem ne tvegano življenje, potem si žal na napačnem planetu, verjetno celo v napačnem vesolju.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar



Lepo prosim uporabljajte iskalnik!



-----------------------------------------------------------------------------------

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

-----------------------------------------------------------------------------------

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 12 Feb 2009 11:39

Za tiste, ki jih ta tematika zanima, dodajam še tekst povzet iz Delovega Tednika Ona z dne 27.1.2009, kjer ena vodilnih strokovnjakinj s področja perinatologije v Sloveniji, dr. Tanja Premru-Sršen argumentirano odgovarja avtorju naslovnega besedila in se hkrati odziva na vzdušpje, ki ga je pojav omenjenega profesorja Wagnerja pri nas ustvaril:

Prestrašil Slovenke

Dr. Marsden Wagner, ameriški profesor, perinatolog in epidemiolog, je v intervjuju Polovica žensk, ki hodi po Ljubljani, ima pohabljene genitalije, s svojim arogantnim nepoznavanjem zgodovine, politike, perinatologije in porodništva zagotovo dodobra prestrašil Slovenke.

Vsaka ženska, ki je prebrala njegove vehementne izjave o zdravnikih, ki iz strahu in lastne predstave o božjem poslanstvu mučijo in pohabljajo porodnice, si ne bi nikoli več želela zanositi, kaj šele roditi. Naravni porod, ki ga tako jezno zagovarja, je samo ena skrajnost modernega »naravnega poroda«. Ženske, ki so rojevale naravno še ne dolgo tega, niso imele nikakršnega porodnega načrta, babici, ki je prišla pomagat k porodu, ni razlagala, kaj naj dela in kako naj vodi porod, ni se kopala v banji, ni poslušala glasbe, še manj ji je mož med porodom masiral presredek. Vsi se strinjamo in nenehno ponavljamo, da je porod naraven zaključek nosečnosti. Žal so še pred 60 leti zaradi naravnega poroda ženske in novorojenčki veliko pogosteje umirali kot danes. Po drugi svetovni vojni je v Sloveniji ravno prehod rojevanja od doma v porodnišnice zmanjšal umrljivost porodnic in novorojenčkov, kar se je nadaljevalo z napredkom perinatologije in neonatologije. Zato imamo v Sloveniji po podatkih Europeristata eno najmanjših zgodnjih umrljivosti novorojenčkov v Evropi 2,1 na 1000 živorojenih, po maternalni umrljivosti pa smo nekje v sredini, 11,5 na 100.000. Na Danskem, od koder dr. Marsden Wagner izvira, je umrljivost novorojenčkov 3,0 na 1000 živorojenih, maternalna umrljivost pa 9,9 na 100.000. Ob tem v Sloveniji naredimo najmanj carskih rezov v Evropi 14,4 in le 2,9 odstotka vakuumskih porodov. Na Danskem rodi s carskim rezom 20,5 odstotka porodnic in z vakuumom 7,5. Aktivno vodenje porodništva, za katerega dr. Marsden Wagner zmotno misli, da smo ga povzeli po sovjetskem sistemu, so v Sloveniji uvedli pred 35 leti po vzoru najstarejše porodnišnice v Evropi Rotunde iz Dublina. Začetnik aktivnega vodenja poroda je bil Irec O'Driscoll, ki je že leta 1970 pričel objavljati pozitivne izsledke raziskav, s katerimi je prepričal večino strokovne javnosti v Evropi. Dokazano je, da je prispevalo k zmanjšanju umrljivosti porodnic in novorojenčkov. To še ne pomeni, da zdrava nosečnica z zdravim plodom ne more roditi brez aktivnega poseganja zdravstvenega osebja in v primerih, ko je varno za njo in plod, to tudi omogočimo. Porodnice pa se ob tem morajo zavedati, da je porod daljši in žal ravno tako boleč. Tudi rezanje presredka ni rutinsko, kot je dr. Wagner navedel v neokusni anekdoti z Madžarske, temveč se presredek prereže, ko babica oceni, da obstaja nevarnost nekontroliranega pretrganja. V Sloveniji presredek prerežemo v 51 odstotkih, na Danskem v 9,7 in v Angliji 16,4. Zato pa ima v Sloveniji raztrganino presredka večje stopnje, ki lahko povzroči težave kasneje v življenju, le 7,3 odstotka porodnic, na Danskem 17,6, v Angliji celo 27,3.

Dr. Wagner omenja tudi babice, ki naj bi bile v popolnoma podrejenem položaju. Babištvo je v Sloveniji staro že 200 let in so dobro izobražene ter izkušene v vodenju normalnih porodov. Za porod je po obstoječi slovenski zakonodaji še vedno odgovoren zdravnik, vendar babice niso v podrejenem položaju, temveč tvorno sodelujejo z njim.

Lahko zaključim, da dr. Wagner s svojimi skrajnimi prepričanji, ki jih deli z nekaterimi nekritično aktivnimi somišljeniki v Sloveniji, ne more prepričati strokovne javnosti. Iskreno pa si želim, da s svojim govorjenjem ne bi pri naših nosečnicah dodatno povečal že tako naravno prisotnega strahu pred porodom.

As. dr. Tanja Premru-Sršen, dr. med., strokovna direktoricaKOza perinatologijo UKC Ljubljana

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar



Lepo prosim uporabljajte iskalnik!



-----------------------------------------------------------------------------------

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

-----------------------------------------------------------------------------------

Priponke

[Razširitev doc je bila deaktivirana in ne more biti prikazana.]

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar Datelj 06 Sep 2009 23:00

Najlepša hvala, da ste predstavili še drugo plat zgodbe. Dejstvo je, da histerija in pretirani strah pred porodom v porodnišnici nista niti malo koristna, sploh če ženska nima ali ne poišče drugih možnosti, kje roditi.

Osebno sem se še v vsako operacijo in zdravljenje spustila s polnim zaupanjem v zdravstveno osebje in pozitiven iztek dogodkov. Verjamem, da lahko s svojim odnosom bistveno vplivamo na izid tako zdravljenja, operacije in tudi poroda. Ženska v stresu bo rojevala dlje, saj je ustavitev poroda v takšni situaciji naravni obrambni odgovor telesa. Dlje kot bo trajal porod, v večjem stresu bo in začne se začaran krog. V taki situaciji so tudi intervencije bolj verjetne.

Ko sem začela prebirati forume in članke o porodu, sem začutila precejšen odpor do poroda v porodnišnici (s tem, da do članka g. Wagnerja sploh nisem prišla). Zato sem tudi vesela, da ste zadevo konstruktivno skritizirali in mi dali misliti.

Zaradi zaposlitve bom imela v času poroda avstrijsko zavarovanje, zato razmišljam o porodu v Feldbachu. Če bo to avstrijska zavarovalnica krila, bom šla roditi tja. V nasprotnem primeru pa bom rodila v Mariborski porodnišnici in se znotraj tega okvira pripravila na čimbolj sproščen porod v čim boljšem sodelovanju z osebjem. In če sem na začetku razmišljala o izdelanem porodnem načrtu in o tem, kako bom na vsak način vztrajala pri svojem in se borila z osebjem za svoje pravice, si zdaj želim, da bi se lahko za stvari v miru dogovorila in kvečjemu izbrala oz. s seboj pripeljala svojo babico, v kolikor bi to bilo možno.

Upam pa, da se bodo pogoji v slovenskem porodništvu sčasoma izboljšali in bo omogočeno bolj sproščeno vzdušje in delo na oddelkih, kot tudi dodatna izobraževanja za osebje ter nove tehnike in metode.

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar anana 27 Sep 2009 21:52

Drage (bodoče) mamice, spoštovani dr. Pušenjak!

Sem tretjič noseča, obakrat do zdaj sem rodila izredno dobro psihično in fizično pripravljena, s 100% zaupanjem v medicinsko osebje v LJ porodnišnici.

In, ja, obakrat sem rodila s pomočjo epiziotomije in nenazadnje tudi s pomočjo medicinske sestre, ki mi je 'pritisnila' na trebuh.
Kakšno olajšanje je to! Kako nepredstavljiva pomoč je bila to zame drugič, ko glavica ni in ni šla ven, ker je bil otrok zame 'prevelik' in je maternica že nehala utripati! Ponosna sem nase, da sem v tistem trenutku zmogla gesto, da sem zaustavila omenjeno sestro (iz čisto nekega sosednjega oddelka), jo prijela za roko, pogledala v oči in se ji zahvalila!

Kako me 'pogrejejo' laične, nepremišljene izjave nekaterih Slovenk, ki mislijo samo NASE in ne na OTROKA, ki se bo rodil!
Recimo:
[quote="jančija"]


Porod po meri ženske, kjer je rdeča nit vsega ideja o tem, da naj bo središče poroda ženska in ne medicinsko osebje.quote]
SREDIŠČE PORODA NAJ BO OTROK, drage gospe!
V redu, do zdaj ste bile nosečnice, ukvarjale ste se same s sabo, mazale s kremicami proti strijam ipd., ampak zdaj gre pa zares! Pri porodu gre dejansko za življenje!

In ne mislite samo nase - ali bodo imeli v porodnišnici kvaliteten cd player, žogo, udoben kavč za moža, simpatično obarvano porodno sobo in Vašo znamko britvic!!

Preživite 1. porodno fazo čimbolj aktivno in bodite prepričane, da tisto opevano kopanje med popadki niti ni tako zelo fino, saj je konec koncev težko elegantno izstopiti iz banje in se prestaviti na porodno mizo (ali pa pričakujete, da Vas bo kot naplavljenega kita prestavilo kar medicinsko osebje?!).

Hvala bogu za epiziotomijo in zdravnike, ki to obvladajo ter znajo na koncu narediti še lepe šive!

Nobene nočem strašiti, ampak tudi sama poznam kar nekaj primerov, ko z novorojenčki ni bilo vse v redu, pa imamo na srečo v LJ in drugod po Sloveniji tako strokoven kader, da se lahko kosamo z ostalo Evropo in svetom.

Sama si za svoj tretji porod želim samo to, da bodo blizu (in s tem mislim RES blizu, ne čez mejo!):
-strokovno, pa čeprav morda utrujeno in redkobesedno medicinsko osebje ter
-vrhunske aparature (pa čeprav jih ni na pretek).
Pa kaj potem, če kdo do mene ne bo uvideven in prijazen, važno je, da mi bo pomagal pri porodni izkušnji in strokovno poskrbel za mojega otroka v za to namenjeni ustanovi, ne v hišici sredi (avstrijskega) gozda!

Še en nasvet: predlagam Vam, da se raje čim bolje pripravite na porod, res dobro poučite o tehnikah dihanja, pa boste videle, kako zna biti tudi naše medicinsko osebje 'prijazno' do dobro sodelujočih porodnic.

In ne pozabite se na koncu vsem sodelujočim v porodni sobi tudi zahvaliti!! Pa čeprav so tam, ker so "za to plačani" ...

Ivana xy

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar Petra75 29 Sep 2009 19:34

Spoštovani!
Jaz sem prvič rodila pri 34-ih, dva meseca nazaj. Celo nosečnost, še posebej pa porod sem vzela kot nekaj naravnega, kar ženske počnejo že od nekdaj, ampak z zavedanjem, da gre občasno kaj narobe, kar pa lahko ugotovi le medicinsko osebje in pri tem pomaga najbolje, kar lahko.
Pred porodom zavestno nisem brala zgodb, kjer je šlo vse narobe, ravno tako pa se nisem zanašala na občutek, da bo vse OK. Sem pa med nosečnostjo ostala v dobri fizični pripravljenosti, psihično pa sem se zanašala na tisto, kar sem slišala na predporodnem tečaju v Lj. porodnišnici. Tako sem šla na porod popolnoma sproščena in popolnoma brez strahu. Med popadki, ko sem bila omamljena od maske in bolečin, se spomnim samo navodil babice in svojega truda, da jim brez vprašanj sledim, ker sem šla pač v porod s popolnim zaupanjem.
No, sin se je rodil s slabimi 4 kg, v temenski vstavi, po 6 urah. Babica je pomagala s pritiskom na trebuh, dobila sem tudi umetne popadke, vendar pa kljub temenski vstavi nisem imela epizotomije, niti kakšne raztrganine.
Zakaj? Prepričana sem, da je pomembna psihična komponenta - zaupanje v medicinsko osebje in vnaprejšnje prepričanje, da vedo kaj delajo in da bo vse OK, če bom le ubogala. :) Jaz to delam prvič, babica Maruša (HVALA! :) pa n-tič, zato zagotovo ve bolje od mene, kaj je treba... ;)

Me pa cela panika okrog epizotomij sploh ne čudi. Na poporodnem pregledu pri moji G je le-ta takoj, ko me je pogledala od daleč, rekla - JOJ! Sem se že ustrašila, da je kaj narobe, ko mi je začela razlagati, da je presenečena, ker "nisem rezana, ker itak vse prerežejo". Pri takih izjavah strokovnega osebja v Slo. je jasno, da je zaupanje v zdravnike nizko. Žal. :(

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 29 Sep 2009 21:47

tokrat se strinjam z vami, vendar omenjene izkušnje z osebnim ginekologom vseeno ne gre posploševati, saj je takšnih kolegov relativno malo. Z leti vse bolj razumem svoje starejše kolege, ki so delali "v tišini" in niso kaj dosti razlagali, pa tudi komentirali niso. Če česa ne veš ali o zadevi lahko le ugibaš, je bolje biti tiho, itak pa tvojo razlago, čeprav je lahko povsem korektna, pacienti s prevelikimi očmi in ušesi slišijo zelo površno, razumejo zelo malo in jim pogosto kot "malim otrokom v hiši strahov" pretirano dela fantazija, zato domov ali med prijatelje pogosto zanesejo povsem drugo zgodbo kot se je v resnici odvila v živo.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar



Lepo prosim uporabljajte iskalnik!



-----------------------------------------------------------------------------------

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

-----------------------------------------------------------------------------------

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar tanči32 01 Dec 2009 10:16

Sem drugič noseča. Moj prvi porod je bil sprožen, imela sem le umetne popadke, bila rezana in rodila z močnimi pritiski babice na trebuh. Doživela sem torej vse tisto, česar si pred porodom nisem želela. Želela sem namreč roditi s svojimi popadki, brez sredstev proti bolečinam, brez "skakanja" babice po mojem trebuhu in brez rezanja. A žal ni šlo. Pred prvim porodom zbiraš različne informacije, veliko bereš in si ustvariš neke predstave. Tudi ideja o porodu doma se mi je zdela privlačna. Ampak pri nas to pač ni mogoče. In sem šla rodit v porodnišnico. Kar hočem povedati pa je naslednje: če bi res rojevala doma, bi bila danes mrtva. Po porodu so se namreč stvari zakomplicirale in prepričana sem, da mi nikjer drugje kot v porodnišnici ne bi mogli rešiti življenja. Torej: porod ni vedno tak, kot si ga želiš, ampak v končni fazi moraš sam pri sebi razčistiti, ali je bilo vse skupaj za kaj dobro. Res pa je, da sem imela krasno osebje, ki mi ni povzročalo "psihičnih bolečin". Zdi se mi prav, da se vsako porodnico obravnava kot osebo, ne kot številko, da se jo sproti obvešča o poteku stvari, da se jo spodbuja. Tako bo tudi porodnica lahko osebju lažje zaupala. Za drug porod nimam več pričakovanja, da ne bom rezana. Pa saj me prvič pravzaprav ni nič hudo bolelo... Skrbi pa me, da bi šlo spet za življenje. Ampak na to pač ne morem vplivati. Tega mi lahko rešijo le v porodnišnici.

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 01 Dec 2009 10:39

Spoštovani,

morda bom tokrat malce zrelativiziral zadeve v drugo smer. Tudi z umetnim spodbujanjem poroda, uporabo analgetikov itd., če pri tem seveda pretiravamo, lahko povzročamo zaplete, ki jih potem jasno lahko obvladamo le v porodnišnici. Zgolj na osnovi vašega pričevanja torej ni mogoče reči ali bi se tudi spontan porod doma ali "v naravi" zaključil enako kot se je v pogojih vmešavanja medicine. Možno je, da bi porod sicer potekal bistveno počasneje, morda tudi ne najugodneje za otroka, vendar bi po porodu potem morda vseeno ne prišlo do tako hudih zapletov in bi kljub vsemu "preživeli". Ker pa raziskav v tem smislu ni mogoče izvesti, lahko zgolj sklepamo na podlagi razpoložljivih podatkov, ki pa niso vedno enoumni. Skratka, danes se zdi, da je današnje institucionalizirano porodništvo kljub določenim neugodnim učinkom kljub vsemu najvarnejše v zgodovini človeštva.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar



Lepo prosim uporabljajte iskalnik!



-----------------------------------------------------------------------------------

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

-----------------------------------------------------------------------------------

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar Datelj 17 Feb 2010 23:02

Glede epiziotomij sem pred kratkim v Šoli za bodoče starše slišala eno modro stvar, in sicer to, da je število opravljenih epiziotomij direktno povezano s tem, da naš sistem žal ne omogoča vedno, da bi porodnice in babice vzpostavile zaupen odnos (izmensko delo, premalo babic na porodnice).

Babica lahko namreč v veliko primerih varuje presredek in pomaga glavici otroka, da lepo počasi drsi ven, vendar mora pri tem aktivno sodelovati porodnica z ne-potiskanjem in predihavanjem popadka, čeprav čuti močno potrebo po potiskanju. Kajti močno potiskanje v takšnem kočljivem položaju glavice lahko hitro privede do raztrganin. In če babica nima zaupanja v porodnico, da bo le-ta poslušala navodila in nehala potiskati (in če porodnica nima zaupanja v babico in se ne odzove na njena navodila), se bo raje preventivno odločila za epiziotomijo.

Zato je verjetno smiselno, poskušati vzpostaviti zaupen odnos do babice/osebja (česar z negativno naravnanostjo prav gotovo ni mogoče narediti) in tudi jasno izraziti željo, da babica pomaga ohraniti presredek ter da bomo pri tem sodelovale in ubogale njena navodila.

Kljub temu, da v Sloveniji nimamo možnosti izbire poroda doma ali v porodni hiši, pa imamo še vedno možnost, poskušati narediti vse v naši moči, da bi imele lep porod. In to navsezadnje zahteva predvsem tudi naš angažma. Tudi jaz pa upam, da se bo naš sistem v prihodnosti razvil v smeri porodnih hiš in porodov doma.

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 17 Feb 2010 23:27

se strinjam, da je marsikdaj in za marsikateri ukrep odločilna komunikacija med porodnico in zdravnikom oziroma babico. Če se ve in je povsem jasno, kdo tvega kaj in na čigav račun, potem so možni tudi drugačni dogovori, dokler pa si "uspehe" radi pripisujejo eni, za vse zaplete pa smo odgovorni zdravstveni delavci, pa seveda nad takšno delitvijo zaslug in odgovornosti za posledice nismo zadovoljni. Sistem pri nas npr. že omogoča, le ni še vpeljan, da bi nosečnica lahko svojo babico ali babice v nosečnosti v obliki preventivnega obiska srečala vsaj 5x pred porodom, ko bi bilo dovolj časa za vzpostavitev osnovnega stika in zaupanja in se tega ne bi bilo treba lotiti šele med popadki oziroma porodom.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar



Lepo prosim uporabljajte iskalnik!



-----------------------------------------------------------------------------------

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

-----------------------------------------------------------------------------------

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar Edie 14 Mar 2010 20:40

Pozdravljeni,

No, jaz pa sem prvič rodila v Feldbachu, zdaj grem v Maribor, tako da bom lahko naredila prav lepo primerjavo.:) Moram pa priznati, da me je glede na vse napisano na spletu, pa še par slabih izkušenj svojih prijateljic, pošteno strah.

Moj prvi porod je bil težek, sprožen iz niča 10 dni po roku in se je po 12h popadkov in neodpiranju, potem pa še padanjem pulza otroka, končal s CR. Vseeno imam porod v lepem spominu, zelo sem si želela naravno rodit, pa žal ni šlo in takoj, ko je bilo treba, so naredili CR. Klistirali so me na mojo željo, babica me je ves čas spodbujala, pa čeprav sem bila po 5h odprta 1cm, lahko sem se sprehajala,...

In mene je zdaj res strah, da ko bom pa prišla v MB, me bojo pa skorajda privezali na posteljo, našopali z umetnimi popadki, da če bom kaj vprašala ali imela pripombe, me bojo samo nadrli, da bom morala ves čas ležati,... Je res tako hudo??? Če je, sem seveda tudi jaz takoj za porod doma!:)

Poleg tega, da razumem sestre in zdravnike. Premalo vas je in preobremenjeni ste. Kot ste sami rekli v Feldbachu je bistveno več osebja za število porodnic.

Mislim, da sta ta dva razloga pri ženskah najbolj bistvena, da bi se odločile za porod doma. Pa potem domačnost, občutek varnosti, to, da nisi v bolnici, itd. Pri nas je stvar vseeno preveč rutinska. Npr. jaz se pred porodom verjetno sploh ne bom pogovorila s porodničarjem kako je glede poroda po CR. Moja ginekologinja ni porodničar, na vsa moja vprašanja niti nima odgovorov. Res bi bilo dobro mogoče razmisliti v smer, da bi morda imeli vsaj en ali dva pregleda pri babici, ki dela v porodnišnici pred porodom, ali kakšen sestanek s porodničarjem ali karkoli. Materinska šola, kjer babica 2x pokaže dihanje 100 poslušateljem, ni ravno to.

Kot tudi dejstvo, kar sami še najbolj opažate, da se pravzaprav (in hvala bogu!) večinoma za vsa morebitna vprašanja lahko obrnemo samo na vas, saj ne prideš do porodničarja, na ginekološki pregled lahko čakaš mesece, itd., itd., itd.

Je pa to vse samo del problema našega zdravstva...

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 14 Mar 2010 22:12

Spoštovani,

glede na to, da se prvič niste odpirali, imate žal malo možnosti, da bo v drugo drugače. Tudi porod po predhodnem CR mora potekati povsem gladko in brez vseh zapletov, sicer se zaradi nevarnosti zapletov odločamo za ponovni CR. Poroda doma po predhodnem CR se po mojem ne bi šla niti najbolj neuvidevna babica iz tujine, saj bi to bilo nesprejemljivo tveganje. Poskus poroda po predhodnem CR je torej možen in sprejemljiv le v porodnišnici.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar



Lepo prosim uporabljajte iskalnik!



-----------------------------------------------------------------------------------

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

-----------------------------------------------------------------------------------

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar alma11 30 Mar 2010 21:56

Pozdravljeni,

vem, da je tema zaprta, a sem čisto slučajno naletela nanjo in čutim potrebo, da zapišem še mojo izkušnjo in mnenje, ki ga imam o zapisanih zgornjih temah.

Zakaj? Ker sem ena od tistih redkih porodnic, ena izmed 1000 ali 10000 žensk, ki je bila zaradi hude krvavitve v 3. porodni dobi (skoraj) v življenjski nevarnosti.

Sem izjema in ne ena izmed mnogih in zato lahko suvereno trdim, da so naše babice, sestre in predvsem ginekologi izredno strokovno podkovani, polni izkušenj, obenem pa ljudje, ki znajo razumeti in slišati pacienta. Zato me kar srce boli in sem upravičeno jezna na vse tiste laike, ki iz strahu, nevednosti ali ne vem česa, "blatijo" naše porodno zdravstvo. To lahko počnejo le tisti, ki se obremenjujejo po nepotrebnem in vidijo probleme tam, kjer jih ni. Klistir? Britje? Saj imamo svobodo izbire ne? Osebno sem bila celo hvaležna babici, da je poskrbela za oboje, saj menim, da oboje pripomore k boljšemu počutju med samim porodom in tudi po njem (čišča). Vsaka ženska pa zase najbolj ve, kaj ji ustreza, pri tem pa naj ne pozabi tudi na strokovna mnenja usposobljenega zdravstvenega osebja. Ampak, saj smo Slovenci znani po tem, da dvomimo v medicinsko stroko, zato ni nič čudnega, če se upiramo tudi tako "nedolžnim" stvarem, kot sta britje in klistriranje...

V mojem primeru vem, da se lahko samo zahvalim strokovnemu osebju MS porodnišnice, ki je hitro in učinkovito odreagiralo ob komplikaciji in s tem rešilo moje in hčerino življenje. Iz lastne izkušnje vem, da je res kar opozarjajo strokovnjaki - ob takih primerih so važne minute, lahko trdim sekunde...Še sedaj slišim glasne zahteve, naročila enot krvi, nenehna vprašanja, če sem stabilna; slišim in čutim zaskrbljenost ter "paniko" vseh v operacijski sobi, vse se odvija zelo hitro...In zgodilo se je nepričakovano, pri nizkorizični nosečnici, prvorodnici, na začudenje vseh nas. Da, lahko se zgodi kot strela iz jasnega, povsem drugače kot smo si sami predstavljali...Takrat je sila pomembno zaupanje v zdravstveno osebje, ki je tam, da pacientu pomaga, ga posluša in skuša razumeti. Mogoče se bo komu zdelo čudno, ampak tudi zdravnikom ni vseeno, kaj se dogaja z njihovimi pacienti. Meni je veliko pomenil osebni stik - pogovor - s kirurgoma, ki sta me operirala, takoj po operaciji. Hvaležna sem za njuno iskrenost, izreženo zaskrbljenost, hkrati pa "obljubo", da bom skrbno spremljana, še posebej v primeru zapletov. Čutila sem, da jim ni bilo vseeno in vem, da so vsi naredili vse, kar je bilo v dani situaciji sploh mogoče. Tudi vsakodnevni stik s pacientom - četudi posreden - ko ti sestra pove, da se je zdravnik/ica zanimala za vaše zdrav. stanje, pomeni ogromno. Daje občutek, da si upoštevan, obravnavan, slišan in kar je najpomembneje - v dobrih rokah.

Od tega dogodka naprej še bolj poudarjam dejstvo, da v medicini ni nič rutinskega, vsak poseg, (tudi porod, ki naj bi bil nekaj naravnega v življenju ženske), se lahko hudo zakomplicira. In verjamem v kvaliteto našega porodnega zdravstva, ne glede na število raztrganin, šivanj ali česa podobnega. Lahko smo hvaležni zato, da imamo v Sloveniji tako dober zdravstveni sistem, kjer smo nosečnice dobro spremljane in imamo vrhunske strokovnjake, ki jim lahko zaupamo.
Zato nisem nikoli in tudi zdaj ne odobravam raznih alternativ porodu v porodnišnicah, saj menim, da je takšno početje neogovorno do sebe, še bolj pa do novorojenega dojenčka. Ko gre za življenje, so pomembne sekunde in ne minute!!!

Toliko. K tej že skoraj izčrpani temi, sem želela dodati zraven samo teh nekaj vrstic. V razmislek vsem, ki spremljate ta forum. Vam pa, g. Pušenjak, iskrena hvala za vaš čas, trud in požrtvovalnost, ki ga vsa ta leta nesebično razdajate med nas, "spletne" paciente. Še en dokaz več, kakšno srečo imamo, da imamo pri nas tako vrhunske strokovnjake, ki z "levo roko" opravljajo poleg svojega neposrednega dela s pacienti, še posvetovalno delo na forumu. Zatorej še enkrat hvala in prijazen pozdrav.

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 30 Mar 2010 22:13

:-)

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar



Lepo prosim uporabljajte iskalnik!



-----------------------------------------------------------------------------------

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

-----------------------------------------------------------------------------------

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar Anastazija TS 18 Avg 2010 10:49

Pa bom še jaz napisala svoje mnenje. Gospod Pušenjak, občudujem vas in vaše kolege v zdravstvu, ki prenesete ves ta pritisk, ki ga v zadnjem času izvajajo mediji in zastrupljajo ljudi na splošno. In ob vsem tem še delate tako kompetentno in požrtvovalno. (Da o vaših potrpežljivih odgovorih na tem forumu niti ne govorim :))
Sem noseča in pričakujem četrtega otroka. Trikrat sem rodila v LJ porodnišnici in bila izredno zadovoljna z vsem osebjem, sploh babice so bile izredne! Zato bom šla tudi zdaj rodit tja in niti pomislim ne na porod doma ali v Avstriji ali kjerkoli drugje, ker LJ porodnišnici enostavno 100% zaupam. In povrh vsega so vse te zdravstvene zasluge praktično zastonj. Kolikor plačujemo dodatnega zdravstvenega zavarovanja, ni vredno besede. Ko sem v porodniški, dobivam celo leto (no, zdaj se mi že podaljšuje) celotno plačo, ko sem v bolniški, dobim velik del plačane, moji otroci imajo vse zdravstvene usluge brezplačne... pa še bi lahko naštevala.
Ljudje božji, ali se sploh zavedate, kako lepo nam je v Sloveniji, kjer imamo tako urejen zdravstveni sistem, tako dobre zdravnike in smo tudi socialno tako zelo zaščiteni!?? Bratranec, ki živi v ZDA, pravi, da tam porodniška sploh ni plačana, da itak traja samo dva meseca, zdravstveno zavarovanje plačuje on 400 dolarjev na mesec, pa ne zato, da bi imel potem zdravstvene zasluge zastonj, ampak zato, da so potem cenejše. Še vedno pa so zneski vrtoglavi, verjemite!
Zato prosim, ne udrihajte po zdravnikih, ki imajo najtežji in najbolj odgovoren poklic, kar jih je kdaj bilo, ampak raje cenite to, kar imamo! Ker imamo namreč ogromno! Se bojim, da bo večini to jasno šele, ko bomo to izgubili.
Gospod Pušenjak, še enkrat čestitke za izredno delo in požrtvovalnost, pa veliko uspehov v prihodnosti!

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar AnaO 05 Jan 2011 14:48

Vem, da je ta debata že zaključena, vendar kot uporabnica tega foruma vseeno čutim dolžnost napisati še svojo izkušnjo, ki sicer ni nič posebnega, pa vendar bo moje razmišljanje, če bo objavljeno, za marsikoga morda provokativno, upam pa, da vsaj za koga, tudi vzpodbudno.
Velikokrat na različnih mestih preberem pavšalno opazko tako imenovanih zagovornikov »naravnega poroda« oz. alternative porodnišnici čez postopke v porodnišnici, kot so britje mednožja, klistiranje, nameščanje metuljčka, dodajanje umetnih popadkov, pritiskanje na trebuh ter prerez presredka. Zanimivo je, da se ti postopki zgolj s prezirom omenjajo, umanjka pa zares pravih argumentov, zakaj naj bi bili slabi in v čem je njihova neskončna škodljivost, zaradi česar bi jim veljaljo odpomoči ter jih poslati na smetišče zgodovine.
Mene čez nekaj mesecev čaka drugi porod in če bo vse po sreči, bom ponovno rodila v ljubljanski porodnišnici. Vem, da vsaka ženska doživlja drugače in izkušnje so lahko iz različnih vzrokov zelo različne, zato nikakor ne podcenjujem drugačnih izkušenj, kot pa je bila moja. Moja izkušnja s porodnišnico je bila namreč zelo lepa in upam, da bo drugi porod potekal vsaj tako kot prvi.
Če začnem kar na začetku. Meni se denimo zdita britje mednožja ter klistir krasna. O britju mednožja pred porodom zagovorniki alternative nemalokrat govore kot o nekem postopku, ki je na ravni postopkov, ki so jih v 19. stoletju izvajali v zaporih ob sprejemu zapornikov in, ki je bil zanje seveda ponižujoč. To je navadno zavajanje in ustvarjanje napačne slike, saj porodnica v porodnišnici ni deležna ničesar takega, kar bi krnilo njeno dostojanstvo. Porod v porodnišnici je pač proces, pri katerem se pogledom v mednožje žal ne moremo izogniti in to bomo na žalost vedno doživljale s kančkom neugodja. To pač moramo sprejeti. Čeprav sta britje mednožja ter klistir sama po sebi pač nevšečna, je vsaj po moje njuna dobrobit tolikšna, da je vredno prenesti tistih nekaj minut sitnosti z njima in nato uživati njune koristi.
Sama veliko dam na intimno higieno in iz izkušenj vem, da jo je lažje vzdrževati pri vsaj delno obritem mednožju, kot pa ob gošči, ki normalno v svojem bogastvu zadržuje več izločkov ter njihovega vonja. Skrbno obrito mednožje zato meni predstavlja pri porodu zgolj higienski ukrep, ki marsikaj olajša in nikakor ne škodi. Ne predstavljam si namreč, kako se sicer znajde kirurg, če je slučajno potrebno po porodu karkoli kirurško oskrbeti, pa tudi za obstoj morebitne prednosti za otroka ob porajanju v kosmatem mednožju še nisem slišala in dvomim, da obstaja kak prepričljiv argument temu v prid. Sama sem se britju v porodnišnici izognila tako, da je to prijazno in z največjim veseljem opravil mož v miru in temeljito doma in ker sem še vedno želela obdržati »frizuro« na gričku, sem tudi jo in temu nihče v porodnišnici ni oporekal.
Glede klistirja pa je tako. Nosečnice smo že tako ali tako bolj nagnjene k zaprtju kot pa ne in verjetno lahko vsak človek potrdi, da je počutje ob izpraznjenem črevesju veliko prijetnejše kot pa ob zoprnem občutku napihnjenosti ob polnem črevesju. Sama resnično ne vidim nobenega razloga, čemu bi vztrajala s polnim črevesjem in poleg tega še tvegala, da del črevesne vsebine iztisnem ob porajanju otroka. (Če ob tem seveda popolnoma zanemarim človeka, ki mora pač po službeni dolžnosti v tistem času bivati v neposredni bližini mednožja in biti izpostavljen tveganju srečanja z neželenimi izločki.) Kaj bi s tem pridobila in kaj bi s tem pridobil otrok? Da se ti postopki izvajajo v porodnišnici je skrajno humano ravnanje. In če bi denimo te postopke ukinili, bi jih jaz še vedno izvedla sama doma, vendar pa gotovo obstajajo tudi nosečnice, ki bi tega same ne bi zmogle.
Ko berem o naravnih porodih in o tem, kako naj se porod vrne ženski in se ga prepusti moči ženskega telesa, pravzaprav ne vem o čem se govori. Tudi moj porod je bil naraven, čeprav sem se fizično nahajala v porodnišnici. In pri mojem rojevanju niso ničesar pospeševali in mi česarkoli vsiljevali. Tudi, ko sem sama želela, da bi vse skupaj pospešili, tega niso storili. Moji popadki so se namreč začeli okoli enajste ure zvečer, zaradi česar je bila za menoj neprespana noč. In čeprav sem bila v porodni sobi v dopoldanskih urah naslednjega dne le tri ure, sem bila precej izčrpana. Na koncu je naneslo tako, da so moji popadki začeli slabeti in šele takrat so mi dodali za dokončanje poroda enega ali dva umetna, kar je meni in otroku veliko prihranilo, saj je bil porod nato hitro pri kraju. Enostavno je polemizirati in pisati razpravo o umetnih popadkih lepo spočit doma v naslanjaču, nekaj drugega pa je biti na smrt izčrpan od popadkov, tistih zadnjih dveh potrebnih in odrešilnih pa od nikoder. Ob tem se je namestitev metuljčka ob prihodu v porodno sobo izkazala za zelo prikladno, saj si ne predstavljam, da bi me na koncu rojevanja, ko sem bila že vsega naveličana, obremenjevali še s tem.
Kar zadeva prerez presredka, je bilo pri meni tako, da je babica naredila majhen rez šele takrat, ko sem se sama začela trgati. To je potrdil mož, ki je spremljal dogajanje, jaz tako ali tako nisem čutila ničesar, videla pa še manj. Babica se je zelo trudila, da to ne bi bilo potrebno, vendar je pač bilo. Bolje majhen raven rez kot raztrganina. K temu sem nemalo pripomogla tudi sama, saj nisem bila ravno enostavno vodljiva in sem potiskala bolj po svoje kot pa po navodilih babice. In stanje sedaj, ko je vse lepo zaceljenjo, je daleč od pohabljenosti. Če se res zelo zelo potrudim, najdem to mesto, ki pa je locirano na precej nepomembnem mestu. Očitno se nam o obliki porodne poti, ki se razteza med rojevanjem, ne sanja prav veliko, zaradi česar si predstavljamo, da nam ta rez deformira in izmaliči sam vhod v nožnico in onemogoči kasnejši užitek v spolnih odnosih. Vsaj pri meni temu nikakor ni tako.
In kar zadeva pritisk na trebuh, sem imela pač srečo, da je bilo osebja dovolj in je bila na voljo še ena babica v ta namen. Meni je zelo pomagalo, saj sem imela ob pritisku občutek, da tudi sama zaradi tega lahko močneje pritisnem. Poleg tega je pritisnila le dvakrat.
In tako se je rodil zdrav in srečen deček.
Namen mojega prispevka ni bil oporekanje alternativi in dokazovanje, v kakšni strahotni zmoti je v svojem temeljnem prepričanju. Vsaka ženska ima pravico, da v okviru zmožnosti sama odloča kako in kje bo rodila. S tem se popolnoma strinjam. Sama nisem imela nikoli ambicij rojevati doma ali v alternativah porodnišnici, saj je preveč lepo priti po treh dneh razvajanja iz porodnišnice, ki razpolaga z najbolj strokovno ekipo in najboljšo opremo daleč na okoli v lepo pospravljen dom, brez nepotrebnih skrbi in dodatnega stresa ob pripravi poroda doma in ob misli na morebitne zaplete. Tudi moja stara mati, ki je prvega otroka morala roditi doma ob vaški babici, ker še ni bilo porodnišnic, pravi, kako fino je bilo pri ostalih dveh v porodnišnici in to celo 50 let nazaj.
In če zaključim. Alternativa pač naj bo za tiste, ki jo želijo. Glede tega ne more biti nobenega pomisleka. Tisto, kar se mi zdi pri zagovornikih alternative zares problematično in neetično pa je zagovarjanje lastnih stališč z diskvalifikacijo dela in postopkov v porodnišnici brez pravih argumentov v prid svojemu prepričanju in z ustvarjanjem neustrezne slike o delu v porodnišnici, ki milo rečeno ne drži ter je velika krivica za ljudi, ki korektno opravljajo svoje delo. Tako početje je za inteligentnega človeka nesprejemljivo samo po sebi ne glede na osebno opredelitev, tako na eni kot na drugi strani. Še toliko bolj ob dejstvu, da ob tem zagovorniki alternative paradoksno še vedno računajo na podporo porodnišnice in njenega osebja kot tiste poslednje instance, ki naj pripomore in reši situacijo, če se po domnevno popolnoma naravni poti vendarle kaj zalomi.

Ob tem bi se želela zahvaliti vsej ekipi v ljubljanski porodnišnici za predano delo ter tudi vam dr. Pušenjak za ves trud in požtvovalnost z odgovori na vsako še tako banalno vprašanje ali nesmiseln dvom, saj s svojim trudom ogromno prispevate k zmanjševanju mentalne okužbe, ki ji botruje današnji digitalni svet z vsemi mogočimi in nemogočimi zdravstvenimi informacijami ter nasveti, nepreverjenimi govoricami in ostalim čvekanjem, ki kroži po spletu. Tega sicer ne bi smel nihče nekritično sprejemati, pa vendar je drugače presojati nekaj, kar te živo zadeva, plaši in spravlja v dodatno stisko, zlasti v nosečnosti. Zato še enkrat:iskrena hvala in vse dobro v novem letu.

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Na vrh