Forum: Zasvojenost in pomoč

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

ODVISNOST OD MARIHUANE

Nova tema
Default avatar PETER 18 Okt 2004 20:51

Pozdravljeni.
Prosim, če mi lahko pomagate, saj sam ne vem več kako naj pomagam sinu, ki je 22 let star in zasvojen od trave(kajenje). Srednjo šolo je končal ob močni naši podpori, sadaj pa ne vemo kako naprej.Vpisal se je sicer na študij, toda vidim da nima prave volje do učenja. Brez trave ne more . Dajem mu denar za travo. V službo ne more, ker mora delati THC test. Tudi zdravniški za vozniški ne more naredit iz istega problema. Sam se zaveda da je v težki situaciji. Želim si da bi postal samostojen a se mi zdi, da mu ne znam prav pomagati. Poslali smo ga že k psihiatru, ker je imel napade agresije, depresije....veliko smo pretrpeli,zelo smo že utujeni in zamorjeni od te nerešljive situacije. Pravijo, da ni komun za odvisnike od trave, kako mu pomagati..
Prosim za pomoč, res sem je potreben jaz, moj sin in cela družina
Lep pozdrav

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar BERNARDKA 20 Okt 2004 13:54

TUDI MI IMAMO ISTE TEŽAVE , LE DA SE TRAVI V ZADNJEM ČASU PRIDRUŽUJE TUDI ALKOHOL. JAZ SEM OD VSEGA TEGA ŽE TAKO UTRUJENA , KER NOČE NITI SLIŠAT O KAKŠNEM ZDRAVLJENJU (STAR JE 19 LET , SICER JE KONČAL POKLICNO ŠOLO , SE SEDAJ VPISAL NA SREDNJO, JE ZAPOSLEN IN IMA DOVOLJ DENARJA , DA SI SAM PLAČUJE VSE TE SUBSTANCE.) JE PA RES , DA IMA V SLUŽBI , KJER DELA (PROIZVODNJA) SAME STAREJŠE SODELAVCE , KI GA RADI PIJEJO V SLUŽBI IN PO NJEJ. SAMA MU NE MOREM DOPOVEDATI, O KAKŠNI USTANOVI ŠE SLIŠATI NOČE , NEKDO BI VERJETNO MORAL PRITI K NAM DOMOV , NAJBOLJE NEKDO NJEGOVE STAROSTI IN MU POVEDATI, DA TAKO NE GRE NAPREJ. VERJEMITE MI, NAJRAJŠE BI MU ČISTO ZARES POSTAVILA KOVČEK PRED VRATA. DO SEDAJ SEM MU TO SAMO GROZILA .
KAJ MI SVETUJETE VI?PETER napisal:

>

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Vesna Pečelin 21 Okt 2004 08:18

Lep pozdrav!
Zanima me zakaj menite, da komuna ni za odvisnike od trave? V čem so odvisniki od trave boljši od odvisnikov, ki uživajo tudi trde droge v smislu njihovega načina življenja?
Kaj hočem reči? Problem se ne nanaša na substance, temveč na človeka, ki jih uživa. Medtem ko spremembe razmer na trgu, družbenih razmer in drugih okoliščin vplivajo na substance, pa razvoj človeške osebe ne poteka po fazah, ki bi jih lahko enotno določili. V igri imamo stalen napredek človeštva in neponovljivo enkratnost vsakega posameznika.
Tudi pri odvisnosti od drog se stiska meri po substancah, s katerimi se povezujejo. Med laiki naletimo na takšne, ki bi prilagodili različne načine zdravljenja pri uživalcih heroina, kokaina, marihuane, pri takih, ki jemljejo drogo samo ob sobotah zvečer ali občasno, pri tistih, ki jemljejo ekstazi, itd.
Ne gre za to, da ni razlik, toda te vsekakor niso odvisne od substanc, s katerimi je posameznik prišel v stik, pač pa od notranjega, bolj ali manj močnega in globokega trpljenja.Možno je, da pri različnih stopnjah trpljenja človek zapade v različne oblike odvisnosti. Toda, če je na prvem mestu človek zagotovo ni najbolj pomembno to od katere droge je odvisen, da bi lahko spoznali kako globoka je njegova stiska in kakšno vrsto rešitev mu predlagamo. Problem je v človeku ne v drogi.
Menim, da delate veliko napako s tem, ko svojemu otroku dajete denar za drogo. Ne razumem tega Vašega početja. Človek potrebuje pomoč ne denarja. Ne delajte si izgovorov, da komuna ni primerna rešitev njegovega zgrešenega načina življenja. Komuna je šola življenja, je pot spremembe načina življenja. Morda je problem v Vas. Ali bi pomenil odhod sina v komuno Vaš poraz? Ne razmišljajte tako sebično.

Zavod Pelikan - Karitas
Celodnevni pripravljalni center
Cesta na Polževo 4
1294 Višnja gora

TEL.: 051 339 725
E-MAIL: [email protected]
SPLET: www.pelikan.karitas.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar peter 23 Okt 2004 20:27

Pozdravljeni gospod Robi
Morda je problem res v meni, ker ne znam biti zahteven in strog, ter v teh zahtevah dosleden do sina. Morda ga moja ljubezen dela invalidnega za življenje, vse to dopuščam. Vsekakor pa odhod v komuno nimam za moj poraz, niti se ga ne otepam. Zato iščem pomoč. Morda bi bil to pravi odgovor na težave, toda kako naj v to prepričam sina.On smatra, da mu ni mesto poleg odvisnikov od heroina itd. Kaj mi svetujete, Naprošam vas za pogovor- srečanje, prav rada se bova z ženo odzvala.
Hvala in lep pozdrav

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
 
Default avatar Vesna Pečelin 25 Okt 2004 21:27

Lep pozdrav!
Pokličite Heleno na brezplačno številko 080 12 21. Dogovorili se boste za pogovor.

Zavod Pelikan - Karitas

Celodnevni pripravljalni center

Cesta na Polževo 4

1294 Višnja goraTEL.: 051 339 725

E-MAIL: [email protected]

SPLET: www.pelikan.karitas.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar PikiNet 31 Okt 2004 01:45

Sem bivši odvisnik od trde droge, 1x končal porgram....po sedmih letih pa še 1 leto v Skupnosti Srečanje, verjemite sploh ni važno ali gre za marihuano, trde droge, sex ........alkohol.........važen je samo NAČIN ŽIVLJENJA, ki je ključ do uspeha, zato sem mnenja, da bi morali obiskati to "komuno" tudi mnogi slovenci in ne samo "narkomani", da bi prišli do pravega odgovora kaj je življenje - kako se posvetiti in kako najti prave odnose med nami samimi in še posebej kako živeti skupaj v sožitju z ljudmi katerih karakterji se tako zelo razlikujejo, kajti ugotavljam, da večini to še vedno ni jasno........
Škodovati ne more, zato le korajžno..........menim, da vašemu sinu ne bi bil problem marihuana če bi bil način življenja pravi !!!!!!

lp Primož

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar prehod 06 Jan 2005 10:07

ojla!
meni se zdi,da zasvojenosti z marihuano so samo psihološke in ne fizične narave.stvar navade človeka.sam sem mnogo prekonzumiral trave pa sem se,odvadil kajenja le te.dejavnik, ki je pripomogel k temu ''odvajanu'' od kajenja je karakter in volja, ter prezaposlitev z nečim koristnim v mojem primeru šport. sam sem imel rahle težavo s koncentracijo in zbranostjo ko sem nehaval, vendar sem vztrajal na svojem in z močno voljo dosegel svoje. težko bi pa rekel, da je kajenje marihuane zasvoljivo,prej ne kot ja. ker sem sedaj v isti družbi in mi ponujajo travo, pa jo z lahkoto zavrnem. in mnogo kolegov in kolegic je prenehalo z uporabo trave, ker imamo v življenju mnogo ciljev in interesov. in sploh se ne bi strinjal s trditvijo da ni nobene razlike med trdimi in mehkimi drogami. sam sem se zavestno vedno odločal kaj bom probal in rekel sem da bom naredil tu rez in se ne grem več naprej igrat z življenjem (beri:hors,koka itd).
sem mnenja in poznam nekaj ljudi(trije) , ki so šli iz mehki na trde, ampak so se zavedal kaj počnejo. iskal so še večjo zadetost, ker jim namreč trava ni zadostovala, saj sami so tako rekli.torej so to ljudje, ki si ne znajo postavit meje oz. gre njihova raziskovanje drog v skrajnosti,ki so za mene čez vse možne meje.
sam ne obsojam teh ljudi in prav je da jim pomagamo,ampak šele ko prosijo,saj takrat ko so zadeti imuni na razne intervencije s strani prijateljev(preverjeno),žal.
zaključek, če želite da prenehate s kajenjem je treba imeti jasen cilj,voljo

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar LANA 11 Maj 2005 22:19

TUDI ZARADI ODVISNOSTI OD MARIHUANE, KI JEMLJE VOLJO, DELA UŽIVALCA PASIVNEGA, JE POTREBNO V KOMUNO. POLEG TEGA SE IZ MARIHUANE DOSTIKRAT RAZVIJE UŽIVANJE TEŽKE DROGE. SAMA SEM PELJALA SINA V RETO CENTER V ŠPANIJO.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar luka 01 Nov 2005 17:52

Lana, dej povej kej več. Mogoče bo imela moja mama po tem kakšne nove ideje...

Sem navaden lajek in tudi "odvisnik" (marihuana, alkohol)

...VOLJA VOLJA VOLJA

p.s.: če bi se vse mame (pa atiji zraven) združile bi vrjetno našle kakšno rožico VO... in bi jo to tem pomešale po zraku ...LJA. Nočem vam uzeti VOLJE pri odvajanju sinčkov tralala. Starši nam veliko pomenite vendar nas bolj slabo razumete in mi vas. Strpen pogovor pomaga:)

TO NI MOJA PRAVILNA LUČ ampak le jaz z "mačkom" (slučajno danes).

Raje ne bom več pisal ker se sam sebi zdim BUTAST.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar LANA 14 Feb 2006 13:23

KAJ BI PA TI NARDIL, ČE BI SIN DVAKRAT PUSTIL ŠOLO IN ŠTIRIKRAT DELO, PRIHAJAL PONOČI DOMOV Z RDEČIMI OČMI IN BOLANIM NASMEHOM NA OBRAZU, TI BI PA MORAL NEPRESPAN V SLUŽBO SLUŽIT TUDI ZANJ? HVALA

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar marica 12 Mar 2006 15:40

Mislim, da ni razloga za obup. Kot so navedli že nekateri, odvisnost od marihuane je predvsem psihična. In ta se z razvajanjem zgolj poglablja. Ne zamerite, amapk sin ne bo nikoli samostojen, dokler ga boste ujčkali tako, da mu boste kupovali travo! Verjemite, sploh je ne "potrebuje" za to, da bi normalno funkcioniral (kot je to pogosto pri odvisnikih od trde droge)! Na vašem mestu bi tovrstno podporo nemudoma ukinila, nanj manj pritiskala, ga pa spodbujala k bolj konstruktivnemu porabljanju časa (mogoče z zgledom - izleti v naravo npr.) in se več pogovarjala - pa ne o travi in posledicah, temveč bolj o temah, ki človeka spodbudijo k pozitivnemu razmišljanju.
Fant ni nemotiviran in brez prave volje zaradi trave (to je sicer lahko ena od naknadnih posledic, ki vrtijo začarani krog), ampak je vzrok drugje - beg v omamo je namreč kvečjemu simptom notranje praznine. In pri vašem sinu je ta beg več kot očiten.

Ni pa nujno vselej tako - samo za primerjavo:
imam odraslo hči, je uspešna, diplomirana in zadovoljna osebnost - kljub temu, da je od srednje šole dalje kadila tudi marihuano (še vedno jo občasno) in kot sama pravi, je to nikoli ni oviralo pri študiju in delu. Kar sem seveda videla tudi sama, sicer tega absolutno ne bi tolerirala. Zanašam se na to, da je pomagal najin zaupni odnos, hkrati pa sem v vseh obdobjih njenega razvoja ostala enako zahtevna oz. "stroga".

Vse dobro vam želim!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar rijo 24 Mar 2006 23:45

predlagam vam, da kontaktirate društvo Anonimni narkomani, kjer vam bodo pomagali. tel-041-861-776

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Julka 09 Maj 2006 19:24

Strinjam se, da ni bistvo problema sama trava. Problem je v načinu življenja, vrednotah, ki so pomembne v družbi mladih. Sama sem še vedno v šoku, saj sem pred kratkim odkrila, da moj sin, ne samo konzumira travo, obenem jo tudi prodaja!!!!! In ko je bil postavljen pred dejstvo, ali droga (ker trava to je) ali bo ostal brez družine in seveda z grožnjo zapora nad glavo, se je odločil prenehat....hm, hm.....Med pogovorom sem spoznala, da so najine vrednote in osnovno pojmovanje življenja vesolja daleč......
Še nekaj dni nazaj bi prisegla da ga poznam...zdaj mi je pa tujec....Prihajava na pogovor v center.....Upanje umira zadnje....mar ne?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar TiNa 08 Jul 2006 02:02

Lep pozrav!
Imam kr nekaj izkušenj z marihuano. Stara sem 18 let. Sama sem jo uživala redno eno leto. Začelo se je z družbo, da nebi izpadla strahopetna, kasneje pa je uživanje postajalo vedno bolj pogosto, dokler mi ni prešlo v vsakodnevno navado. Brez dnevne "doze" sem bila živčna, napeta, slabe volje, tečna, brez volje in nemotivirana. Ker sem še v obdobju šolanja sem kadila tudi v šoli. Šolski uspeh se ni poslabšal. Menim, da moraš imeti jasne cilje, uskladiti uživanje in resno delo ter se zavedati posledic..Zaradi trave je prizadet kratkotrajni spomin. S spominom imam še zdaj probleme, redno pozabljam kam odložim stvari, ne spomnim se dogodkov iz preteklega tedna ipd. K prenehanju kajenja so me privedli starši in policija. Nisem želela zdravljenja, raznih sankcij, ustanov..Zato sem tudi to razvado opustila. Prenehanje s kajenjem ni bilo težavno saj menim, da je zasvojenost le v glavi in nikakor ni telesna. Torej je pomembna samo odločitev posameznika, da preneha. Vem, da je družini zmeraj težko. Z mladim, ki uživa drogo je treba ravnati premišljeno in mirno. Kadar so doma vpili in me obsojali sem imela v mislih: "ne gnjavite, meni se trave lušta"..Ključen moment, ko sem se trdno odločla, da nebom več kadila je bil čustvena pripoved matere o njenem trdem otroštvu..Ta ganjenost je bila edina ki me je prepričala, nikakor pa ne pridige, grožnje ipd. Torej: odvisnost od trave ni telesna ampak le psihična zasvojenost. Želja po travi je samo v glavi in mislih.
K tem pa pripomorejo samo mirni, neobtožujoči pogovori, v katerih ne smete prekinjat "zasvojenca", ampak mu prisluhnit, ga poskušat razumet ter biti čim več časa z njim. Lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tiha_1 18 Avg 2006 10:47

TiNa
to si zelo lepo napisala! Cenim tvojo odkritost! In strinjam se z vsem kar si napisala, moti me le to, da skoraj vsi podcenjujete psihično odvisnost! A ne sežejo mnogi ravno zaradi tega spet ponovno po drogi?
Telo se očisti, čeprav pri trdih drogah z groznimi bolečinami, možgani pa ne! Še leta po prenehanju uživanja drog, je nevarnost da te povleče nazaj! Sploh osebe ki so psihično bolj nestabilne!
Glede teženja, obtoževanja in napadanja s strani bližnjih imaš zlo prav, a moraš vedeti, da nas zlo malo takoj spregleda v čem je problem!
Moti nas spremenjeno obnašanje in nas razjezi! In kot sama praviš zase, s tem jih potisnemo še bolj u to, čeprav nehote! Mnogi vedo premalo o tej stvari, drugi nimajo pravega razumevanja in to vse še samo poslabša. Jaz odvisnike kar precej dobro razumem, pa sem vseeno naredila pri svojem dragem isto napako! Nisem poznala vseh posledic takega početja in ker sem doživela že grenko izkušnjo z moškim, me je prvo pograbil strah, da sem se zmotila o njegovem karakterju in u resnici ni nič boljši od unega. Zaradi tega sem ga začela obtoževat in mu težit on pa je začel vse bolj pohajat okrog in se ga zadevat.
Zdaj se počutim grozno zarad tega in ne vem kaj naj storim, ker se noče niti pogovorit z mano. Misliš, da lahko to kako popravim? Bojim se, da bi zapadel še u kaj hujšega, ker tudi doma nima nobenega razumevanja.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tiha_1 18 Avg 2006 10:53

Gospa Julka
če še zahajate kaj sem gor, a mi lahko poveste kolk je star vaš sin? In kako je
zdaj z njim?
Mislim, da ste v hudi zmoti glede vašega uspeha z grožnjo....

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zarja 18 Avg 2006 14:17

Ne zamerite, ampak odvisnost od trave ni in ne bi smel biti tak problem, kakršnega prikazujete nekateri med vami. Res je, da se je nekateri preveč navlečejo in jo zlorabljajo, ampak enako je lahko z internetom, računalniškimi igricami, hrano ...
Od mojega prvega jointa je zdaj že skoraj 15 let pa ne bi rekla, da sem kdaj "trpela" slabe posledice zaradi trave - razen zaradi predsodkov in slabih izkušenj drugih. Na vse ne vpliva pogubno, verjemite - če imaš pri sebi pošlihtano, te nič ne iztiri.
In moj spomin je tudi čisto ok. Res je, da sem imela obdobje, ko sem si zvila joint že zjutraj, ampak takrat mi je pač tako pasalo. In me to ni demotiviralo, da ne bi šla na faks, delat ipd. ... Potem pa mi je nenadoma nehalo ugajati biti pod vplivom trave ves dan in sem dozo avtomatično zmanjšala.
Brez posledic, kakršne opisujete. Zdrava sem in vesela življenja.
Samo na nekaj bi pa vendarle opozorila - zdaj ko se v medijih povezuje travo s psihozami... Skunk, "umetno" sforsirana trava, ki je sploh zadnja leta zelo popularna, zna biti velik razlog za porušeno kemično ravnovesje v možganih, ker je učinek le-tega bistveno bolj agresiven kot kajenje navadne marihuane. Podobno kot če bi primerjali učinke rednega pitja piva in žganja.

Kakorkoli, prosim vas samo, da ne obsojate trave in uporabnikov le-te kar vsevprek.

Hvala za razumevanje in topel pozdrav :)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mons 29 Avg 2006 16:56

Pozdravljeni,

Kar dodobro sem prebral vaše komentarje. Moje vprašanje ima že nekaj odgovorov v vaših izpovedih, ampak bi ga rad posebej izpostavil.

Punca že dolgo časa kadi travo - redno! Zanima me naslednje:

- kakšni so stranski efekti (kratkoročni in dolgoročni) kajenja trave (pozitivni in negativni)?

Punca je pozabljiva, večkrat menja razpoloženje, nezainteresirana za marsikaj... Vem, da so nekatere lastnosti tudi karakterne. Kaj prinese marihuana????

Hvala vam,

mons

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Vesna Pečelin 30 Avg 2006 07:51

Mons!
Znano je, da marihuana ustvarja psihološko odvisnost, ki postane pri rednem uživanju neobvladljiva in ima negativne posledice na organizem. Kanabis je psiho-sedativni proizvod s psihičnimi in fizičnimi učinki, kot sta zmanjšanje pozornosti in koncentracije. Kanabis nedvomno pospešuje sproščanje in ustvarja stanje potešenosti, ki daje občutek notranje skladnosti in dobrih odnosov z drugimi. Ko pa ti učinki minejo, se posameznik znajde v istih težavah, ki jih je imel prej, zato še bolj strastno išče mamilo, ker čuti nostalgijo po potešenosti, ki jo je že izkusil.
Kanabis torej ni nedolžno mamilo, ampak povzroča spremembe v možganih in vpliva na obnašanje. Povzroča spremembo zaznav in notranjo sprostitev, ki ima za posledico izguba nadzora nad samim seboj; povzroča tudi upočasnitev refleksov, izgubo koncentracije, zmedenost, nepravilno zaznavanje časa in prostora, nasilno in nestrpno vedenje, vidne in slušne iluzije. Prekomerno uživanje kanabisa povzroča privide in stiske; osebnost postane šibka in brez motivacije. Dolgoročno uživanje marihuane je vzrok za obolenje bronhijev. Povzroča pa tudi depresijo. Nepravilno delovanje možganskih celic, ki ga povzroča kanabis, pa vodi v hude psihične in vedenjske motnje ter panične krize.
Z vašo punco se temeljito in odkrito pogovorite in vztrajajte na tem, da opusti marihuano, ki še zdaleč ni nedolžno mamilo. Njeno pozabljivost, hitro menjavanje razpoloženja in nezainteresiranost ne pripisujte njenemu karakterju, saj so to očitni znaki, ki vodijo samo še v globljo psihično in fizično odvisnost. Nikar ne dopustite, da punca beži v lažni svet omame.
Vso srečo!
Če želite dodatna pojasnila me lahko pokličete na spodnjo telefonsko številko.

Zavod Pelikan - Karitas

Celodnevni pripravljalni center

Cesta na Polževo 4

1294 Višnja goraTEL.: 051 339 725

E-MAIL: [email protected]

SPLET: www.pelikan.karitas.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Toni-NM 01 Sep 2006 12:20

Pred štirimi meseci sem se na Uradu za droge srečal z gospodom iz Nizozemske, ki se že 40 let ukvarja z raziskovanjem oz. analizo stanja na področju rabe/zlorabe drog v evropskem prostoru.

Na vprašanje, kako je kaj z legalizacijo marihuane na Nizozemskem mi je iskreno odvrnil, da je šla zadeva resnično predaleč (končno nekdo iskren z resnim odgovorom), saj imajo obupno veliko število mladoletnikov, odvisnih od trave, pri katerih se po prenehanju uživanja trave poleg psihološke pojavlja tudi telesna kriza, seveda manj efektivno kot pri trdih drogah. Zato so na Nizozemskem intenzivno začeli ustanavljati terapevtske programe za pomoč predvsem mladoletnikom (14 - 18 let starosti), ki postajajo odvisniki. Vesel sem, da je tudi vsemogočna Nizozemska, mati svobodnjaštva in "odprtih idej" počasi začela priznavati svoje zmote, saj so jih posledice napačnih odločitev v preteklosti začele dušiti.

Trava s svojimi učinki v obdobju zorenja v življenje odvrača od osebnostnega napora, potrebnega za doseganje tistega najboljšega, kar življenje nudi.
To pa je zadosten razlog, da je kot takšna odveč.
Oziroma, ali zdrave oči rabijo očala, da bi lažje spregledale?!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Kadilec (trave) 20 Sep 2006 00:30

Pozabil pa je povedati tudi, da se je stevilo uporabnikov trdih drog na Nizozemskem mocno zmanjsalo, hmm...
Pred kakim mesecem sem bil na Nizozemskem (pravzaprav mi je bil cilj samo Amsterdam) in sem na lastne oci videl, kaj jim manjka zaradi toleriranja marihuane: nic jim ne manjka.
Vec mladih kako z jointom v ustih veselo setajo po ulicah vidim v LJ, kot sem jih videl na Nizozemskem; tam kadijo vecinoma v za to namenjenih coffee shopih (v priblizno polovici njih so hoteli tudi osebno izkaznico, kot dokaz, da sem starejsi od 21) ali ogromnih parkih.
Kadim (samo travo, cigaret ne) od konca OS, naredil sem gimnazijo, sedaj hodim na fax in ne bo mi noben govoril, da je marihuana izvor vsega slabega. Se posebej mi grejo na jetra mamice, ki hocejo poslati sinove v komuno (!!) zaradi trave (!!). Mogoce pa vzrok drugacnega obnasanja ni trava, ampak njihov odnos do otroka, ki pa se s travo (ki je nekaksen sprozilec, trigger) izrazi (??). Vse je odvisno od stabilnosti osebe in razciscenih pojmov o stvari sami. Po moje.
Jaz mislim oz. vem, da je trava manj skodljiva kot tobak (dokazano je, da je najmanj zasvojljiva od vseh razsirjenih legalnih kot tudi nelegalnih drog; uporabnik marihuane namrec postane zasvojen s tobakom, ki ga namesa v joint, ne toliko z marihuano samo), alkohol in druge pogoste droge.
Ker se mi ne da (se en znak skodljivosti marihuane - lenoba, kaj? hehe)pisat vseh teh kolobocij vam dodajam povezave na strani, ki grejo v drugo skrajnost kot se dogaja tukaj, kjer se navaja samo (potencirane) negativne ucinke.

Vem, da se vecini ne bo dal brat. No ja, izguba je vasa, ampak za razumevanje neke stvari morate poznati vsa dejstva, ne samo eno stran (ki se forsira v teh temah, ki jih berem tukaj).

Vam pa oprostim, ce ste kot moja mati, ki bi, ko ji omenim marihuano) prepovedala tudi cike in alkohol, tako da pri njej primerjave odpadejo ze na zacetku :)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zarja 22 Sep 2006 17:36

Pa še tole, v vednost - zadnje raziskave - in to v Ameriki, zibelki prohibicije ... :

Independence Day Weekend Edition
July 2 / 4, 2005

Pot Shots

Study: Smoking Marijuana Does Not Cause Lung Cancer
By FRED GARDNER

Marijuana smoking -"even heavy longterm use"- does not cause cancer of the lung, upper airwaves, or esophagus, Donald Tashkin reported at this year's meeting of the International Cannabinoid Research Society. Coming from Tashkin, this conclusion had extra significance for the assembled drug-company and university-based scientists (most of whom get funding from the U.S. National Institute on Drug Abuse). Over the years, Tashkin's lab at UCLA has produced irrefutable evidence of the damage that marijuana smoke wreaks on bronchial tissue. With NIDA's support, Tashkin and colleagues have identified the potent carcinogens in marijuana smoke, biopsied and made photomicrographs of pre-malignant cells, and studied the molecular changes occurring within them. It is Tashkin's research that the Drug Czar's office cites in ads linking marijuana to lung cancer. Tashkin himself has long believed in a causal relationship, despite a study in which Stephen Sidney examined the files of 64,000 Kaiser patients and found that marijuana users didn't develop lung cancer at a higher rate or die earlier than non-users. Of five smaller studies on the question, only two -involving a total of about 300 patients- concluded that marijuana smoking causes lung cancer. Tashkin decided to settle the question by conducting a large, prospectively designed, population-based, case-controlled study. "Our major hypothesis," he told the ICRS, "was that heavy, longterm use of marijuana will increase the risk of lung and upper-airwaves cancers."

The Los Angeles County Cancer Surveillance program provided Tashkin's team with the names of 1,209 L.A. residents aged 59 or younger with cancer (611 lung, 403 oral/pharyngeal, 90 laryngeal, 108 esophageal). Interviewers collected extensive lifetime histories of marijuana, tobacco, alcohol and other drug use, and data on diet, occupational exposures, family history of cancer, and various "socio-demographic factors." Exposure to marijuana was measured in joint years (joints per day x 365). Controls were found based on age, gender and neighborhood. Among them, 46% had never used marijuana, 31% had used less than one joint year, 12% had used 10-30 j-yrs, 2% had used 30-60 j-yrs, and 3% had used for more than 60 j-yrs. Tashkin controlled for tobacco use and calculated the relative risk of marijuana use resulting in lung and upper airwaves cancers. All the odds ratios turned out to be less than one (one being equal to the control group's chances)! Compared with subjects who had used less than one joint year, the estimated odds ratios for lung cancer were .78; for 1-10 j-yrs, .74; for 10-30 j-yrs, .85 for 30-60 j-yrs; and 0.81 for more than 60 j-yrs. The estimated odds ratios for oral/pharyngeal cancers were 0.92 for 1-10 j-yrs; 0.89 for 10-30 j-yrs; 0.81 for 30-60 j-yrs; and 1.0 for more than 60 j-yrs. "Similar, though less precise results were obtained for the other cancer sites," Tashkin reported. "We found absolutely no suggestion of a dose response." The data on tobacco use, as expected, revealed "a very potent effect and a clear dose-response relationship -a 21-fold greater risk of developing lung cancer if you smoke more than two packs a day." Similarly high odds obtained for oral/pharyngeal cancer, laryngeal cancer and esophageal cancer. "So, in summary" Tashkin concluded, "we failed to observe a positive association of marijuana use and other potential confounders."
There was time for only one question, said the moderator, and San Francisco oncologist Donald Abrams, M.D., was already at the microphone: "You don't see any positive correlation, but in at least one category [marijuana-only smokers and lung cancer], it almost looked like there was a negative correlation, i.e., a protective effect. Could you comment on that?"

"Yes," said Tashkin. "The odds ratios are less than one almost consistently, and in one category that relationship was significant, but I think that it would be difficult to extract from these data the conclusion that marijuana is protective against lung cancer. But that is not an unreasonable hypothesis."

Abrams had results of his own to report at the ICRS meeting. He and his colleagues at San Francisco General Hospital had conducted a randomized, placebo-controlled study involving 50 patients with HIV-related peripheral neuropathy. Over the course of five days, patients recorded their pain levels in a diary after smoking either NIDA-supplied marijuana cigarettes or cigarettes from which the THC had been extracted. About 25% didn't know or guessed wrong as to whether they were smoking the placebos, which suggests that the blinding worked. Abrams requested that his results not be described in detail prior to publication in a peer-reviewed medical journal, but we can generalize: they exceeded expectations, and show marijuana providing pain relief comparable to Gabapentin, the most widely used treatment for a condition that afflicts some 30% of patients with HIV.
To a questioner who bemoaned the difficulty of "separating the high from the clinical benefits," Abrams replied: "I'm an oncologist as well as an AIDS doctor and I don't think that a drug that creates euphoria in patients with terminal diseases is having an adverse effect." His study was funded by the University of California's Center for Medicinal Cannabis Research.
* * *
The 15th annual meeting of the ICRS was held at the Clearwater, Florida, Hilton, June 24-27. Almost 300 scientists attended. R. Stephen Ellis, MD, of San Francisco, was the sole clinician from California. Los Angeles Farmacy operator Mike Ommaha and therapist/cultivator Pat Humphrey showed up to audit the proceedings... Some of the younger European scientists expressed consternation over the recent U.S. Supreme Court ruling and the vote in Congress re-enforcing the cannabis prohibition. "How can they dispute that it has medical effect?" an investigator working in Germany asked us earnestly. She had come to give a talk on "the role of different neuronal populations in the pharmacological actions of delta-9 THC." For most ICRS members, the holy grail is a legal synthetic drug that exerts the medicinal effects of the prohibited herb. To this end they study the mechanism of action by which the body's own cannabinoids are assembled, function, and get broken down. A drug that encourages production or delays dissolution, they figure, might achieve the desired effect without being subject to "abuse..." News on the scientific front included the likely identification of a third cannabinoid receptor expressed in tissues of the lung, brain, kidney, spleen and smaller branches of the mesenteric artery. Investigators from GlaxoSmithKline and AstraZeneca both reported finding the new receptor but had different versions of its pharmacology. It may have a role in regulating blood pressure.
Several talks and posters described the safety and efficacy of Sativex, G.W. Pharmaceuticals' whole-plant extract containing high levels of THC and CBD (cannabidiol) formulated to spray in the mouth. G.W. director Geoffrey Guy seemed upbeat, despite the drubbing his company's stock took this spring when UK regulators withheld permission to market Sativex pending another clinical trial. Canada recently granted approval for doctors to prescribe Sativex, and five sales reps from Bayer (to whom G.W. sold the Canadian marketing rights) are promoting it to neurologists. Sativex was approved for the treatment of neuropathic pain in multiple sclerosis, but can be prescribed for other purposes as doctors see fit.
A more detailed report on the ICRS meeting will appear in the upcoming issue of O'Shaughnessy's, a journal put out by California's small but growing group of pro-cannabis doctors. To get on the mailing list, send a contribution of any amount to the CCRMG (California Cannabis Research Medical Group) at p.o. box 9143, Berkeley, CA 94709. It's a 501c3 non-profit and your correspondent's main source of income.
***
Pa še enkrat: odgovorni uporabniki še nismo zasvojenci, izgubljenci, zaslepljenci ... Smo aktivni člani družbe in kajenje marihuane je pač zgolj EDEN od načinov sproščanja.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tiha_1 12 Okt 2006 09:38

zarja

oprosti, ampak s človekovo psiho, ki se ne zna sprostit brez "pripomočkov" je nekaj narobe!
tudi jaz sem nekoč mislila, da rabim alkohol, da se sprostim, a sem hvala bogu pravočasno spregledala, da temu ni tako.
in kot praviš.....je le eden od načinov! tko kot se ti izgovarjaš, se izgovarjajo vsi zasvojenci! meni so dovolj majhne, vsakdanje stvari za sproščanje. učasih je to glasba, učasih dobra družba, učasih igra s psom ali pa le občudovanje
lepih cvetlic, ki sem jih uspela vzgojiti.
premisli o tem koliko lepih stvari je okrog nas, ki nas lahko razveselijo.....
samo opazit jih je treba!

lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar redna kadilka 19 Okt 2006 12:09

Pozdravljeni !!Ne vem več kaj naj si mislim. Bila sem odvisnica od horsa pet let. jemala vse vrste drog.Ne vem več koliko let sem hodila na metadon. Sama brez kakih tablet sem nehala z obojim kot tudi z cigaretami, alkoholom, nehala sem jest meso. Nobene od teh stvari me ne ganejo več.Priznam pomagala sem si pa z travo. Ne vem kako naj opišem kako deluje trava na mene. Moti me da sem se tako razvadla da pokadim vedno pred spanjem joint. Res da imam nekaj problemov z koncentracijo pa spominom (ampak izpit za avto sem vseeno naredila, pa za računalništvo). Glede drugih stvari pa name deluje pozitivno. Nikoli še nisem tako čutla glasbe, nikoli nisem bila tako odkrita z ljudmi, se lažje pogovarjam, zdi se kot da vidim več . O sebi ne mislim več najslabše. Sprašujem se zakaj ne bi smela kadit če pa je samo to moja sprostitev. Mislim da imam psiho trenutno tako naštimano da čeprav govorim da ne smem več vsak večer kadit to ne naredim ker ne mislim resno. Glede na to da sem se odrekla vseh teh stvari mislim da res ni potrebe da bi kadilci trave morali v komuno. čez dan sploh ne pomislim na kajenje (kar pri drugih drogah sem) zvečer pa... Neverjetno ko kadim vedno razmišljam o tem kaj še morem naredit v življenju, kako naj popravim slabe stvari, kako moram na obiske, komu pomagat. In podnevi poskušam čim več opravit. Moj načrt je pa samo to da bi kadila samo občasno, da trave ne bi zlorabljala, čisto prenehati pa ne mislim, kakor se še tudi vi gdaj mislite napit.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zarja 08 Nov 2006 10:59

Tiha,
vse lepo in prav - zate. Jaz pa imam svojo resnico. Dovoli, da jo živim.
Predvsem me moti, kako sodobna družba dela zasvojenost iz vsake vrste vedenja. Glasba? Seveda se sproščam tudi z njo, brez glasbe mi pa res ni živeti!! Odkar pomnim, sem jo poglobljeno poslušala, se o njej izobraževala, si z njo pričarala en poseben svet, meditacija, drugo stanje, ples, samorefleksija ... In če bi mi vzeli glasbo, bi se mi bržkone slabo pisalo. Slabše kot, če bi zmanjkalo trave ;)
Odvisna od glasbe? Prav gotovo, če gledam na to, kot gledaš ti.
Nadaljujem lahko z jutranjo jogo, brez katere si tudi ne predstavljam vskadana - poleti, ko se kam odpravljam, me zelo skrbi, ali bom lahko (in kako bom) zjutraj poskrbela za svoj ritual. Zasvojena? Ja, če na to gledam tako kot ti.

Jaz pa na to gledam tako (ti si pa lahko mirno misliš, da si zatiskam oči - si pač nepreklicno izoblikovala to svoje mnenje):
v življenju so stvari in početja, ki so nam ljubša kot nekatera druga. Tudi to nas dela enkratne - vsaka kombinacija elementov življenskega stila je enkratna. In ni takoj patološka. Govoriš o "majhnih, vsakdnajih stvareh za sproščanje" - tudi to je potemtakem "beg"?
In obe veva, da ni. Tako smo narejeni - napetost-sprostitev. Mala stvar je zame tudi večerni joint. Sem pač bolj liberalna, ampak z omamo ni nič narobe. Nagnjenost k omamljanju je naravna in samo naša zadrta družba jo dela patološko.
Seveda lahko povzroča težave - škodljivo vedenje pa se prepozna vsaj po naslednjih dveh lastnostih: prinaša več škode kot koristi in - ga kljub temu nismo sposobni opustiti.
In v tem vidim problem - nekateri ne morejo sprejeti, da kajenje trave ni škodljivo za vse in v vseh okoliščinah!

Topel pozdrav*

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tiha 24 Nov 2006 09:08

zarja
že tvoj odgovor pove dovolj!
Zakaj si se odzvala tako agresivno na moje pisanje tle?
Seveda smo lahko odvisni tudi od raznih drugih stvari, ne samo od drog in alkohola. In kot praviš....res je, vsi rabimo nekaj za sproščanje!
Ampak ali zato res rabimo stvari s katerimi škodujemo sami sebi?!

Ti meni tle nekaj sodiš in govoriš kako jaz gledam na stvari, pa sploh ni tako kot si zapisala. Jaz tebi nisem sodila in nobenemu drugemu ne, ker nikoli ne veš kakšna zgodba se pri kateremu skriva v ozadju. Pa ne mislim s tem samo
na zasvojene, da ne bo pomote!

Lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zarja 12 Dec 2006 18:22

O, debata se nadaljuje :)

Prav nič agresivna nisem bila, ne vem od kod ti to. (zanimivo pa je, koliko "!" in "?!" je zaključilo tvoje povedi ...)

Samo pojasnila sem, da na vsako vedenje lahko gledamo z več zornih kotov. In da to še ne pomeni zatiskanja oči. Strinjam se, da je bolje izbrat stvari, ki ne škodujejo. In tu se razhajamo v mnenju - tebi kajenje trave predstavlja škodljivo obliko vedenja, meni pa - vsaj pod pogoji, kot jo kadim jaz - ne. To je vse.

Pa ne postani spet huda ;)

vse dobro voščim tebi in vsem v letu 007 :)!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sm1 13 Dec 2006 12:30

Da se jaz nekaj povem. Tud jaz kadim travo ze 4-5 let. Končal sem srednjo ekonomsko solo z izjemo 1 padlega letnika. Poskusil sem kar nekaj drog (ekstazi, koka, speed) vendar to 2 leti nazaj in na to sem prepričan, da ni imela vpliva marihuana. Ne vem zakaj jo takoj vsi primerjate z horsom in ostalimi trdimi drogami. Sedaj se vedno kadim ampak ne redno. Starši kako lahko sploh razmisljate o komunah. Poznam ljudi ki so meli težave s trdimi drogami in so šli tja(Španija itd.). A ko so se vrnili nebi rekel da so bili "boljši" kot prej, edino slabši in še vedno zasvojeni. Če pa kadiš travo in prideš tam v stik s takimi ljudmi pa gotovo ni tok nek bonus. Zdi se mi da tako v centrih kot v medijih in se kje pogosto prevec napihujejo travo, sploh ker jo poimenujejo DROGA, MAMILO. Saj to so tudi alkohol, cigarete,... pa nikoli nihče ne reče da se je drogiral, če je u petek zvečer spil 5 pivov. Če pa pokadim 3 jointe v večeru se pa DROGIRAM. Mislim da vsak, ki ima vsaj nekaj iskušenj s tem ve da si po 3h jointih bolj priseben v vseh primerih kot po 5ih pivih. Če bi pa starši radi da otroci to nehamo se pa strinjam z gornjim : odgovorni uporabniki še nismo zasvojenci, izgubljenci, zaslepljenci ... Smo aktivni člani družbe in kajenje marihuane je pač zgolj EDEN od načinov sproščanja. In pa : odvisnost od trave ni telesna ampak le psihična zasvojenost. Želja po travi je samo v glavi in mislih.
K tem pa pripomorejo samo mirni, neobtožujoči pogovori, v katerih ne smete prekinjat "zasvojenca", ampak mu prisluhnit, ga poskušat razumet ter biti čim več časa z njim. To je moje mnenje. Bi pa rad kakšen komentar na to.
Lep pozdrav!
sm1

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tiha_1 29 Jan 2007 09:30

Smo aktivni člani družbe in kajenje marihuane je pač zgolj EDEN od načinov sproščanja. In pa : odvisnost od trave ni telesna ampak le psihična zasvojenost.

Vedno znova naletim na take neumne izjave!
Saj je ravno psihična odvisnost tista ki človeka tudi po dolgem času potegne spet nazaj v svet droge in pozabi
na trpljenje ki ga je dal skozi ko se je boril s krizo!
In ko že omenjaš sproščanje in primerjaš travo in alkohol..... Res da ljudje ne rečejo dobesedno tega,
da se je nekdo drogiral z alkoholom, ampak da se je napil....ampak to je le drugačno poimenovanje in ni res da bi delali razliko med zasvojenostjo z drogo ali alkoholom! Vsaj tisti ne, ki se zavedamo problema zasvojenosti!
Pa še nekaj.... Sama niti ne pijem, niti se ne drogiram, vendar nekako razumem, da se učasih ljudje sprostijo s pomočjo alkohola ali trave.
Ampak eno je, če je to parkrat na leto ali pa če je to parkrat na mesec! Za dobro sprostitev pa nam ni treba ne enega ne drugega, le dobra družba ali pa morda le dan ki si ga uzamemo samo zase in počnemo tisto kar nas najbolj veseli!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar UU 30 Jan 2007 00:41

Mamilasi, ki iz lastnih izkusenj bluzijo drugim, kako in kaj, povecini vedno trdijo ravno obratno kot klinicni testi. Samo to bi dodal.

1967
Leuchtenberger, C and Leuchtenberger, R
Cytological and cytochemical studies of the effects of fresh marijuana cigarette smoke on growth and DNA metabolism of animal and human lung cultures
The pharmacology of marijuana, Braude, MC and Szara, S, eds., Raven Press, 596-612

1975
Hoffman D, Brunnemann KD, Gori GB, et al
On the carcinogenicity of marijuana smoke
VC Runeckles, ed, Recent Advances in Phytochemistry Plenum, 9, 63-81

1976
Tashkin, DP, Shapiro, BJ, Lee, EY, et al
Subacute effects of heavy marijuana smoking on pulmonary function in healthy men
N Engl J Med 294, 125-129

1976
Abboud, RT, Sanders, HD
Effect of oral administration of delta9-tetrahydrocannabinol on airway mechanics in normal and subjects with asthma
Chest 70, 480-485

1979
Fleischman, RW, Baker, JR and Rosenkrantz, H
Pulmonary pathologic changes in rats exposed to marijuana smoke for one year
Toxicology and Applied Pharmacology 47, 557-566

1979
Rosenkrantz, H and Fleischman, RW
Effects of cannabis on lung
Marijuana: Biological effects, eds. Nahas, GG and Payton, WDH, Oxford, Pergamon Press, 279-299

1981
Cohen S
Adverse effects of marijuana: selected issues.
New York Academy of Sciences 362:119-124

1986
Sutton, S, Lum, BL and Torti, FM
Possible risk of invasive pulmonary aspergillosis with marijuana use during chemotherapy for small cell lung cancer
Drug Intelligence and Clinical Pharmacology 20, 289-291

1987
21 Barbers, RG, Gong, H, Tashkin, DP, Oishi, J and Wallace, HM
Differential examination of bronchoalveolar lavage cells in tobacco cigarette and marijuana smokers
Am Review of Respiratory Diseases 135, 1271-1275

1987
Tashkin, DP, Coulson, AH, Clark, VA, et al
Respiratory symptoms and lung function in habitual, heavy smokers of marijuana alone, smokers of marijuana and tobacco, smokers of tobacco alone and nonsmokers
Am Rev Respir Dis 135, 209-216

1987
Gong, H, Fligiel, S, Tashkin, DP, Barbers, RG
Tracheobronchial changes in habitual heavy smokers of marijuana with and without tobacco
Am Rev Respir Dis 136, 209-216

1988
Taylor, RM
Marijuana as a potential respiratory tract carcinogen: a retrospective analysis of a community hospital population
Southern Medical J. 81, 1213-1216

1988
Wu, TC, Tashkin, DP, Djahed, B and Rose, JE
Pulmonary hazards of smoking marijuana as compared with tobacco
New England J of Medicine 318, 6, 347-351

1989
Lester, BM; Dreher, M
Effects of marijuana use during pregnancy.
Child Development 60:764-771

1990
Rob M, Reynolds I, Finlayson PF
Adolescent marijuana use: risk factors and implications
Aust NZ J Psychiatry 24(1):45-56

1991
Fliegiel, SEG, Beals, TF, Tashkin, DP, Paule, MG, Scallet, AC, Ali, SF, Bailey, JR and Slikker, W
Marijuana exposure and pulmonary alterations in primates
Pharmacology, Biochemistry and Behaviour 40, 637-642

1993
Block RI, Ghoneim MM
Effects of chronic marijuana use on human cognition
Psychopharmacology 100(1-2):219-228

1993
Endicott, JN, Skipper, P, Hernandez, L
Marijuana and head and neck cancer
Adv. Exp. Med. Biol. 335, 107-113

1993
Wengen, DF
Marijuana and malignant tumors of the upper aerodigestive tract in young patients
On the risk assessment of marijuana, Laryngorhinootologie 72, 264-267

1994
Klein TW, Newton C, Friedman H
Resistance to Legionella pneumophila suppressed by the marijuana component, tetrahydrocannabinol
J Infectious Disease 169:1177-1179

1994
Newton, C. A., T. W. Klein, and H. Friedman
Secondary immunity to Legionella pneumophila and Th1 activity are suppressed by 9-tetrahydrocannabinol injection
Infect. Immun. 62, 4015-4020

1995
Fried, PA
Prenatal exposure to marihuana and tobacco during infancy, early and middle childhood: effects and an attempt at synthesis
Arch Toxicol Supp 17:233-60

1996
Adams IB, Martin BR
Cannabis: pharmacology and toxicology in animals and humans.
Addiction 91:1585-1614

1996
Pope HG, Yurgelun-Todd D
The residual cognitive effects of heavy marijuana use in college students
JAMA 272(7):521-527

1997
Firth, NA
Marijuana use and oral cancer: a review.
Oral Oncol. 33, 398-401

1997
Tashkin, D P
Effects of marijuana on the lung and its immune defences
Secretary’s Youth Substance Abuse Prevention Initiative: Resource Papers, Center for Substance Abuse Prevention, 33-51

1997
Baldwin GC, Tashkin, DP, Buckley, DM et al
Habitual smoking of marijuana and cocaine impairs alveolar macrophage function and cytokine production
J Respir Crit Care Med 156, 1606-1613

1998
Michael D. Roth, Ashim Arora, Donald P. Tashkin et al
Airway Inflammation in Young Marijuana and Tobacco Smokers
AM J RESPIR CRIT CARE 157:928–937
>Link<

1999
Zhang ZF, Morgenstern H, Spitz MR, et al
Marijuana use and increased risk of squamous cell carcinoma of the head and neck
Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention 6:1071-1078,

1999
Zang, ZF, Morgenstern, H, Spitz, MR, Tashkin, DP, Marshall, JR, Hsu, TC and Schantz, SP
Marijuana use and increased risk of squamous cell carcinoma of the head and neck Pulmonary pathophysiology and immune consequences of smoked substance abuse
FASEB Summer Research Conference, July 18-23, Copper Mountain, CO

1999
Tashkin, DP:
Effects of marijuana smoking profile on respiratory deposition of tar and absorption of CO and D-9 tratrahydrocanabinol Pulmonary pathophysiology and immune consequences of smoked substance abuse
FASEB Summer Research Conference, July 18-23, Copper Mountain, CO

2000
Zhu L, Stolina M, Sharma S, et al
Delta-9 tetrahydrocannabinol inhibits antitumor immunity by a CB2 receptor-mediated, cytokine-dependent pathway
J Immunology, pp. 373-380.

2000
Johnson, MK, Smith, RP, Morrison, D et al
Large lung bullae in marijuana smokers
Thorax 55, 340-342

2001
Mittleman MA, Lewis RA, Maclure M, et al
Triggering myocardial infarction by marijuana
Circulation 103:2805-2809

2001
Ashton, H
Pharmacology and effects of cannabis: a brief review.
The Br J of Psychiatry 178, 101-106

2001
Pope, Gruber, Hudson, et al
Neuropsychological performance in long-term cannabis users
Archives of General Psychiatry 58:909-915

2003
Gruber, AJ, Pope HG, Hudson HI, Yurgelun-Todd D
Attributes of long-term heavy cannabis users: a case control study.
Psychological Medicine 33:1415-1422

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh