Starševski čvek

Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo! Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore!

NOVA TEMA Izberi forum
X
Zdravstvene posvetovalnice    Darovanje organov    Dermatologija    Družinska medicina (mapa)       Družinska medicina       ED - želiva si spolnosti       Prva pomoč       Urgenca    Farmacija (mapa)       Zdravila in zakonodaja       Farmacevt svetuje    Fizioterapija (mapa)       Elektromagnetna terapija       ARTHRON - fizioterapija       Fizioterapija in masaže    Genetska posvetovalnica    Ginekologija in porodništvo (mapa)       ABC ginekologije in porodništva       Bioidentični hormoni       Darovanje spolnih celic       Intimna nega in zdravljenje vaginalnih okužb       Fetalna kardiologija       Klimakterij       Matične celice       Kontracepcija       Neplodnost    Hujšanje    Interna medicina (mapa)       Alergije       Astma in druge pljučne bolezni       Bolečine v križu       Bolezni prebavil (gastroenterologija)       Bolezni ledvic       Hormonske motnje       Inkontinenca       Kako živeti z boleznijo ščitnice - Metuljčica       Kardiologija       Proktologija       Revma       Sladkorna bolezen       Srčno popuščanje    Kirurgija (mapa)       Radiologija       Klinika dr. Fabjana       Urologija       Žilna kirurgija       Estetsko preoblikovanje telesa       Abdominalna kirurgija       Estetska in plastična kirurgija    Manualna medicina - zdravljenje gibalnega sistema    Nevrologija (mapa)       Multipla skleroza       Kronična utrujenost    Onkologija (mapa)       Pravna pomoč bolnikom z rakom       Limfom in levkemija       Kako živeti z rakom?    Optika    Ortopedija in travmatologija (mapa)       ARTHRON - Sklepne in športne poškodbe       ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu       Nevrokirurgija       Ortopedija       Zdravljenje obolenj in deformacij stopala    Otorinolaringologija in ustna higiena    Pediatrija (mapa)       Pediatrija       Neonatologija    Prehrana in varnost živil    Preventivna medicina (mapa)       Cepljenja       Oksidativni stres       Kajenje    Psihiatrija in terapevtska pomoč (mapa)       Demenca       Depresija, anksioznost in razpoloženjske motnje       Psihoterapija       Psihiatrija    Stomatologija (mapa)       Ortodontija - čeljustna in zobna ortopedija       Ustno zdravje in higiena       Maksilofacialna in oralna kirurgija       Zobna protetika       Otroško in mladinsko zobozdravstvo       Endodontija       Parodontologija       Splošna stomatologija    ARHIV - zdravstvo Zdravo življenje in alternativne vede (mapa)    Duhovnost, meditacija in joga    Homeopatija    Medex – zdravi z naravo    Preventivni pregled dojk    Prehrana in kulinarika    Masaža    Zdravilstvo    Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa    ARHIV - alternativa in zdravo življenje Starševstvo in medsebojni odnosi (mapa)    Čustvena inteligenca, komunikacija in odnosi    Enostarševske družine    Obporodno obdobje    Ljubezenski nasveti    Ločitev, nezvestoba in varanje    Mejna osebnostna motnja    Mejna in narcistična osebnostna motnja - svojci    Mladi, ljubezen in spolnost    Nosečnost    Partnerska in družinska posvetovalnica    Sex v mestu    Starši, učitelji in učenci    Starševski čvek    Starejši so modrejši    Starši in otroci    Vrnitev k sebi    Vrtci in varstvo otrok    Vzgoja otrok in družine    Ženski in Moški čvek    Življenje, ah to življenje Sociala, delo, izobraževanje in pravo (mapa)    Bolni otroci - svetovanje    Delovno pravo in zaposlitev    Iščete delo, delavca?    Motnje hranjenja    Duševno zdravje    Otroci s posebnimi potrebami    Pomoč starejšim in bolnim    Posvojitev otroka in rejništvo    Pravni nasveti    Stres    Varna hiša    V svetu tišine    Zasvojenost in pomoč    Za ženske v stiski    Žalovanje in slovo    Žensko podjetništvo    Arhiv - sociala Dom, tehnika in prosti čas (mapa)    Al' prav se piše ...?    Domače živali in veterina    Glasba, film in fotografija    Gradimo, opremljamo in urejamo dom    Knjižni molji    Nepremičnine    Politični čvek    Računalništvo, telefonija, internet in televizija    Skrinjica idej!    Slovenci po svetu    Vrtičkarstvo, zelišča in urejanje okolice    Arhiv - prosti čas Mali oglasi    Vse za malčke in mamice    Ostali oglasi    Menjave Zavarovanja in finance (mapa)    Financiranje    Računovodstvo    Pokojninsko zavarovanje    Poravnave in odškodnine    Prostovoljna zdravstvena zavarovanja    Zavarovanja Avto.Over.Net: Avtomobilizem (mapa)    Avtomobilizem in F1    Avtomobilska zavarovanja    Pomoč voznikom v prometu Style.Over.Net: Moda, ličenje in nega    Poroka in poročno potovanje    Nega, ličenje in style Travel.Over.Net: Počitnice in potovanja (mapa)    Izleti po Sloveniji    Praktični nasveti in popotovanja    Kam in kako na počitnice O omrežju Over.Net (mapa)    O omrežju Over.Net    Tehnična podpora    Zdravstvo pri nas?    TEST - Testni forum 3 (148)    TEST - Minister za zdravje obvešča       Podforum - TEST    TEST - Testni Forum 2 (153)    TEST - Testni forum 4 (62)    TEST - Testni forum 5 (127)    Varna pot    Estetska dermatologija
Odgovori

Želodčki, jetrca, žolca ... a jeste to?

Default avatar bela-bela 22 Okt 2011 20:04

Mmm, njamsi, a jeste kdaj stvari, nad katerimi se marsikdo zmrduje, npr. piščančji želodčki, jetrca, možgani, svinjski parklji, žolca ...?

Še sami napišite kaj takega, kar jeste, drugim pa se zdi nenavadno in bljak.

No, saj večine teh stvari se dandanes po trgovinah niti ne da dobiti, smo pa jedli včasih na kmetih (pa nisem stara 100 let, ampak rojena v 80. letih) - svinjska ušesa, kurji kremplji, kurja glava ...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar vamp 22 Okt 2011 20:08

Vampe, mavžlje, krvavice in vse, akr si sama naštela. Meni je vse to odlično!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar - 22 Okt 2011 20:14

piščančji želodčki in jetrca niso čisto nič nenavadni,jih uporabljam v kuhinji...prašičji parklji-tace so izvrstne za kislo juho,še boljša je s svinjskim jezikomin pljuči,ušesi,ter ledvičkami.Kurje tace,vrat,glava,drobovina z zelenjavo dajo najboljšo juho.Nadet svinjski želodec je tudiizvrstna domača tlačenka,enako koline,ki so ajdove,krvavice,prosene... ob furežu je okusna tudi pečena kri...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar 11511 22 Okt 2011 20:17

Obožujem vampe, krvavice itak, jetrca.

Imam pa rada goveje srce - tako dušeno z krompirjevimi žganci - super.

Želodčkov pa nisem še - kakšen recept?

Aja obožujem tudi pljučka v omaki z veliko parmezana povrhu.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
 
Default avatar bljahaha 22 Okt 2011 20:22

Rojena sem v 70-ih, živela sem na kmetiji in nikoli nisem marala ničesar od naštetega.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar - 22 Okt 2011 20:22

želodčkova omaka: na rumeno praženi čebuli dušimo očiščene in narezane želodčke,ko spustijo maščobo,pomokamoin zalijemo z vodo.Dodamo lovor,timijan,sladko papriko,ter kuhamo uro in pol,oz.dokler niso res mehki.Na koncu dodamo kislo,ali sladko smetano po okusu.Zraven priloga po želji.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar bbrr 22 Okt 2011 20:25

včasih smo vse to jedli. spomnim se tudi, da prašičeve možgane.
sama sedaj tega ne kuham. no razen jeter in krvavic.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar bela-bela 22 Okt 2011 20:28

11511 napisal:Obožujem vampe, krvavice itak, jetrca.

Imam pa rada goveje srce - tako dušeno z krompirjevimi žganci - super.

Želodčkov pa nisem še - kakšen recept?

Aja obožujem tudi pljučka v omaki z veliko parmezana povrhu.


Jaz jih pa narežem na nekako tri dele, popečem na maščobi, potem pa pokuham, dodam zelenjavo - por, korenje, kolerabo (kar pač imaš pri roki) in začimbe - sol, timijan, šetraj (malce improviziram). Pride nekakšna enolončnica. Zelo dobra.

No, jaz bi te pa nažicala za recept za dušene srčke :)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jaz pa 22 Okt 2011 20:31

naštetega nikoli nisem jedla in dvomim da kdaj bom, se mi želodec dviguje ko razmišljam o tem :))

vse kar od mesa pojem ja kakšen košček perutnine, govedine iz juhe in kakšen košček kranjske klobase v čorbi, mogoče kilo mesa letno to pojem

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ena žleht 22 Okt 2011 20:31

Jaz imam tudi rada vso to "bljakarijo" (razen možgan, jajc, ...) Se spomnim, ko sem včasih za psa kuhala želodčke, da sem jih kar nekaj sama pomljackala. Mmmm

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar summer410 22 Okt 2011 20:32

Vse razen, žolce in vampov:)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar partika 22 Okt 2011 20:38

nisem še poskusilaničesar od naštetega in dvomim, da kdaj bom. Si le privoščite še namesto mene. :)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar - 22 Okt 2011 20:48

rada imam doma narejeno jetrno pašteto,je neprimerljiva proti kupljenim...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Morski galeb 22 Okt 2011 21:08

Skuham svinjska srca. Lahko so goveja, vendar se še dlje kuhajo. Svinjska pa kar dobro urco. Potem odlijem vodo, obrežem maščobo, sčistim notranjost, če je kje zakrknjena kri slučajno. To je za vaške mucke. V Tušu so lepo očiščena tako, da ni dosti dela. Narežem na tanko, na lističe, kot npr. jetrca za praženje.

V kastroli razpustim kar malo več čebule, česna,posolim, dodam narezana srčka, lovor, majaron, eno kocko in malo zalijem z vodo. Tako cca pol ure, oz. dokler se čisto ne razpusti čebula. Eni zgostijo z moko, jaz ne, zato dam več čebule. Na koncu lahko dodaš malo parad. mezge.

Naredim za 2 dni. Prvi dan je za prilogo polenta ali pire krompir, drugi dan malo zalijem, dodam oluščen grah in fajn prevrem. Tokrat jemo s kruhom.

Običajno skuham cca 12 ali kakšnega več srčkov. Jih narežem, dam porcijsko v vrečko in v skrinjo.
Meni so, tako narezana, dobra tudi v solati s čebulo in bučnim oljem.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar šara, vampi 22 Okt 2011 21:22

Šara, vampi, pa brodet . to so poezija za moj buši, več zame ker se drugi zgražajo, pa še ledvičke, njami mami. Vse kar pišete ne jem - ampak z velikim veseljem požrem ! Jupis prihaja čas teh jedi...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar WildWind 22 Okt 2011 21:29

ni ga boljšega kot kisla juha iz svinjskih parkeljcov, repa ali ušes:)))))......tlačenka je zakon....krvavice pa morajo bit narejene po mojem okusu......obožujem na žaru pečena jetrca s tržaško omako (česen+peteršilj), slaba niso niti tista pražena s čebulo postrežena s sveže pečenim kruhom.....srca mi nekak ne sedejo.....možganov se izogibam od bolezno norih krav...zanimivi so ocvrti bikovi prašniki, ampak sem jih probala samo enkrat......vampi po tržaško ala WW so mi zakon....edina stvar, ki se več ne bo znašla na mojem jedilniku so ledvičke, mi pač smrdijo........


aja, pa tanartaboljši esih flajš, ki sem ga jedla je bil narejen iz kuhanih kravjih gobcev...


pa se zgražajte.....

WildWind
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ability is what you're capable of doing.
Motivation determines what you do.
Attitude determines how well you do it.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar summer410 22 Okt 2011 21:31

WildWind napisal:ni ga boljšega kot kisla juha iz svinjskih parkeljcov, repa ali ušes:)))))......tlačenka je zakon....krvavice pa morajo bit narejene po mojem okusu......obožujem na žaru pečena jetrca s tržaško omako (česen+peteršilj), slaba niso niti tista pražena s čebulo postrežena s sveže pečenim kruhom.....srca mi nekak ne sedejo.....možganov se izogibam od bolezno norih krav...zanimivi so ocvrti bikovi prašniki, ampak sem jih probala samo enkrat......vampi po tržaško ala WW so mi zakon....edina stvar, ki se več ne bo znašla na mojem jedilniku so ledvičke, mi pač smrdijo........


aja, pa tanartaboljši esih flajš, ki sem ga jedla je bil narejen iz kuhanih kravjih gobcev...


pa se zgražajte.....


misliš kravjega jezika:)zelo dobro:)))

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar WildWind 22 Okt 2011 21:37

summer410 napisal:
WildWind napisal:ni ga boljšega kot kisla juha iz svinjskih parkeljcov, repa ali ušes:)))))......tlačenka je zakon....krvavice pa morajo bit narejene po mojem okusu......obožujem na žaru pečena jetrca s tržaško omako (česen+peteršilj), slaba niso niti tista pražena s čebulo postrežena s sveže pečenim kruhom.....srca mi nekak ne sedejo.....možganov se izogibam od bolezno norih krav...zanimivi so ocvrti bikovi prašniki, ampak sem jih probala samo enkrat......vampi po tržaško ala WW so mi zakon....edina stvar, ki se več ne bo znašla na mojem jedilniku so ledvičke, mi pač smrdijo........


aja, pa tanartaboljši esih flajš, ki sem ga jedla je bil narejen iz kuhanih kravjih gobcev...


pa se zgražajte.....


misliš kravjega jezika:)zelo dobro:)))


ne jezika, iz kravjega mavla....kar pomeni gobec....tisti neodlakani del kravjega gobca...

....ampak na žalost te specialitet ni več možno kupiti.....

WildWind

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ability is what you're capable of doing.

Motivation determines what you do.

Attitude determines how well you do it.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar o fak 22 Okt 2011 21:39

Če namočiš ledvička za par ur v mleko ne smrdijo !

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar summer410 22 Okt 2011 21:51

WildWind napisal:
summer410 napisal:
WildWind napisal:ni ga boljšega kot kisla juha iz svinjskih parkeljcov, repa ali ušes:)))))......tlačenka je zakon....krvavice pa morajo bit narejene po mojem okusu......obožujem na žaru pečena jetrca s tržaško omako (česen+peteršilj), slaba niso niti tista pražena s čebulo postrežena s sveže pečenim kruhom.....srca mi nekak ne sedejo.....možganov se izogibam od bolezno norih krav...zanimivi so ocvrti bikovi prašniki, ampak sem jih probala samo enkrat......vampi po tržaško ala WW so mi zakon....edina stvar, ki se več ne bo znašla na mojem jedilniku so ledvičke, mi pač smrdijo........


aja, pa tanartaboljši esih flajš, ki sem ga jedla je bil narejen iz kuhanih kravjih gobcev...


pa se zgražajte.....


misliš kravjega jezika:)zelo dobro:)))


ne jezika, iz kravjega mavla....kar pomeni gobec....tisti neodlakani del kravjega gobca...

....ampak na žalost te specialitet ni več možno kupiti.....


to še pa nisem jedla:) zanimivo

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ne jem 22 Okt 2011 21:59

Ko sem bila otrok, se je doma pripravljalo kup naštetega - spomnim se kuhanih kurjih vratov in nog, mozgovih kosti, govejih možganov, prašičje glave v pečici, svinjskih in govejih jetrc, ponvičnika iz goveje krvi ...

Ne spomnim pa se, da bi jedli želodčke, srčke, itd.

Nisem marala takrat (jetra sem jedla "pod prisilo", ker so menda "polna železa"), danes pa sploh ne uživam nobenega mesa, tako da tudi naštetega ne.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Notranjka* 22 Okt 2011 22:02

- napisal:rada imam doma narejeno jetrno pašteto,je neprimerljiva proti kupljenim...


Kako jo pa narediš? Kak recept, prosim?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Morski galeb 22 Okt 2011 22:04

Uuuuuuuuuu jezik v solati s čebulo in bučnim oljem.

Poznam par, zdaj sta stara cca 70 let, ko gresta vsako, ma čisto vsako nedeljo v eno oštarijo na jezik, zraven pa 2 dcl belega. To prakticirata že kar ene 30 let, nikoli nimata doma nedeljskega kosila:-))

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Morski galeb 22 Okt 2011 22:07

WW, berem, da se ti spoznaš na tele beštje. Me zanima, če veš, kaj so jetrnice in, če jih pri vas delajo. Mi jih je sodelavka prinesla iz Hrastnika pa niso bile to to, Oni jetra čisto drobno semeljejo, za moj okus morajo biti pa v majčkenih koščkih pa še teh zelo malo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar stari časi 22 Okt 2011 22:08

Goveji gobec, kuhan, potem pa na tanko narezan, dodaš narezano čebulo, olje, kis, poper, mljask je to dobro. Se ne da več kupiti, ker vse zrežejo v salame in klobase. Če pa poznaš mesarja, se še da dogovorit, da ti ga zrihta.
Jedli smo tudi pohano kravje vime, pa pohan priželjc in rajželjc. To so bile poslastice, ki jih več ni. Pa žolco smo kuhali vsak teden. Zdaj je že kar težko dobiti repke pa kremplje. Tiste, ki jih prodajajo, niso niti senca domačih.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar WildWind 22 Okt 2011 22:09

Morski galeb napisal:WW, berem, da se ti spoznaš na tele beštje. Me zanima, če veš, kaj so jetrnice in, če jih pri vas delajo. Mi jih je sodelavka prinesla iz Hrastnika pa niso bile to to, Oni jetra čisto drobno semeljejo, za moj okus morajo biti pa v majčkenih koščkih pa še teh zelo malo.



sem iz Š(t)ajerske....jetrnic ne prepoznam po imenu....mogoče opis, pa ti povem, če nam je ta jed tukaj znana pod drugim imenom.....

WildWind

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ability is what you're capable of doing.

Motivation determines what you do.

Attitude determines how well you do it.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Asya 22 Okt 2011 22:17

Sem jedla večino naštetih stvari, edino kurje glave pa krmpljev ne, pa želodčkov se mi zdi da tudi ne in pa pečene krvi. Sem pa tak človek, ki proba vsako jed, če mi ni všeč, je ne jem več, ampak probam pa vse. Od takih, za večino bljak jedi, sem pa večkrat že jedla polže. Zelo dobri.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Morski galeb 22 Okt 2011 22:22

Svinjska potrebušina,glava, srček, jezik, malo jeter, koža se je zmlelo na malo bolj debelo (cca velikost fižola v zrnju), dodalo česen, sol in malo belega vina, se nafilalo v črevo kot za mesene klobase, potem se je to dalo za ene 3,, 4 dni v raufnk. Potem so visele na podstrešju na prepihu. Klobasa se je kuhala cca 20 minu, zraven se je dal krompir v koščkih potresen z ocvirki in solata.
Te klobase so se morale kar hitro pojesti, sicer se bi pokvarile.

Kaj bi jaz dala za eno tako baso, mmmmmmmmm!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar WildWind 22 Okt 2011 22:24

Asya napisal:Sem jedla večino naštetih stvari, edino kurje glave pa krmpljev ne, pa želodčkov se mi zdi da tudi ne in pa pečene krvi. Sem pa tak človek, ki proba vsako jed, če mi ni všeč, je ne jem več, ampak probam pa vse. Od takih, za večino bljak jedi, sem pa večkrat že jedla polže. Zelo dobri.


kurje glave in tace sem jedla....glave ne vem no, me niso impresionirale in sem se jih nekako ognila....so pa dobre kurje tace v kakšni obari skupaj z ostalo piščančjo drobovino......

WildWind

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ability is what you're capable of doing.

Motivation determines what you do.

Attitude determines how well you do it.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar WildWind 22 Okt 2011 22:28

Morski galeb napisal:Svinjska potrebušina,glava, srček, jezik, malo jeter, koža se je zmlelo na malo bolj debelo (cca velikost fižola v zrnju), dodalo česen, sol in malo belega vina, se nafilalo v črevo kot za mesene klobase, potem se je to dalo za ene 3,, 4 dni v raufnk. Potem so visele na podstrešju na prepihu. Klobasa se je kuhala cca 20 minu, zraven se je dal krompir v koščkih potresen z ocvirki in solata.
Te klobase so se morale kar hitro pojesti, sicer se bi pokvarile.

Kaj bi jaz dala za eno tako baso, mmmmmmmmm!



hmmm....sorry, ampak na š(t)ajerskem vsaj po mojem vedenju te specialitete ne poznamo.......se pa priporočam, če jo kje najdeš...sem radovedna:)))))

WildWind

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ability is what you're capable of doing.

Motivation determines what you do.

Attitude determines how well you do it.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh