Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Gradnja in opremljanje stanovanja je lahko prijetna izkušnja, če imaš nekoga, ki zna svetovati. Dobri in slabi izvajalci. Se zadeve lahko lotim sam? Vse od belil, parketa, ograj, oken do cementa.

koliko stane gradnja hiše

avatar graditelji 18.09.08 11:54
če kupiš recimo dvojček cca. 150 m2 v 3. pod. gr. fazi za 220.000 eur - koliko potem rabiš, da jo dokončaš?
vem, da je to zelo različno, in da navzgor ni omejitev, pa vseeno sprašujem, ker nimam niti približne predstave. recimo, da ne dajaš najdražjega parketa in zlatih pip, ampak tudi ne najcenejšega...

ali se bolj splača kupiti 500 m2 parcelo za cca. 130.000 eur in gor postaviti hišo?

hvala.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar odvisno je 18.09.08 12:05
Na to ti pa žal ne bo noben mogel dati odgovora.

Mi bomo za vse(od parcele, dokumentov, os. plošče, 4. podaljšana faza, finiširali bomo sami, pohištvo in okolica) odšteli 130.000€.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar evčrki 18.09.08 12:14
Moj kolega je šel v podobno varianto (3. podaljšana gradbena faza) in je rekel, da če hočeš kolikor toliko kvalitetno dokončanje, računaj na cca. 100.000 €.

Je pa res zelo, zelo odvisno od posameznika. Mi smo samo za opremljanje že narejenega stanovanja porabili okrog 20 tisoč €, s tem, da seveda nismo kupovali najdražje opreme. Marsikdo bi najbrž lahko prišel skozi za pol ceneje, spet nekateri pa za dvakrat dražje. Že pri enem hladilniku lahko porabiš samo 400€ ali pa celo 1500€.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Ocka 18.09.08 12:15
Za 50 jurjev, se da priti ze kar spodobno cez. Je pa res, da tud 300 ni tezko zapravit, ce so na voljo.

Ocka
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ktmv 18.09.08 12:27
Zakaj pa misliš da investitorji vsi gradijo do 3 PDGF. Zato, ker se to njim najbolj splača.Največ pokasirajo, kako je pa narejeno pa itak ne vidiš. Odzunaj je hiška tipi topi z dokončano fasado, notri te pa čaka še enkup dela in denarja. Bolj se splača kupit parcelo in sam gradit.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Mšv 18.09.08 12:47
Za dokončanje rabiš ene 40/50 tisoč evrov. To je 270 000.

Če pa date za parcelo 130 000, papirji in prispevek 20 000, za 120 000 bi pa tudi morali eno manjšo hiško (150 kvadratov bruto, pa še kakšen dastrešek za avto z ropotarnico) zadostovati. Na majhni parceli itak ne moreš postavit velike hiše.

Ali pa takole vzemi: hiša za vsak bruto kvadrat stane od 600 - 700€ dalje. Zelo zanesljiva kalkulacija in gradbeniki jo uporabljajo. Do vselitve, brez pohištva.

Parcela + papirji + komunalni koliko so pač so. In to je to.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Suree 18.09.08 13:00
Ta veliki stroški pridejo na koncu.

koliko stane gradnja hiše?

Preveč, predolgo traja, pa preveč živcev požre.

Na ključ ali stanovanje.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar t-inca 18.09.08 14:21
Ne vem no... slovenci še vedno gradimo za 100 let. Cegu pa beton, pa železo.. In to seveda traja in traja.. ČE bi imela kdaj v življenju možnost začeti na novo, bi zagotovo šla v nakup kvalitetne! montažne hiše.

Ravno pri nas opazujem, 14 dni so delali izkop in temelje, en majhen del kleti. potem je 10 dni vse stalo. potem je v 48 urah zrasla hiška kot iz pravljice in danes imajo notri že knaufarje. Sto metrov stran raste grad že četrto leto in so letos prišli do fasade in rostfrej ograj...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MaMi 18.09.08 17:58
t-inca, ne meči vseh graditeljev klasičnih hiš v isti koš. Mi smo lani o tem času zasadili prvo lopato, čez tri tedne se pa selimo v dokončano hišo z urejeno zunanjo okolico.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar 0124 30.12.09 02:20
Koliko stane da zgradiš hišo dvojčka(garaza,okolica..) vključno z parcelo. Že vnaprej hvala za odgovore.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Karmen M.. 30.12.09 08:46
Alo,

če imaš denar pri sebi in dovolj, po tem je bolje hiška in parcela.

Če pa denarja nimaš in računaš na kredit po tem je nakup parcele, plačilo prispevkov in postavljanje hiše prava kalvarija s stališča financiranja in s stališča pogajanj z banko.

VELIKO BOLJE je v takem primeru kupiti stanovanje, ali hišo v določeni fazi, zato, da ti dajo celoten znesek kredita ki ga zmoreš in v katerem veš, da boš šel s tem lahko notri.

lp,Karmen
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar graditeljica 30.12.09 21:14
Živjo

Mene pa zanima če ima kdo kaj izkušenj kaj se v mojem primeru bolj splača. Starši imajo v lasti parcelo, kjer je teren sicer poševen, je pa po vsej verjetnosti zazidljiva (na točen podatek bo treba še par dni počakat).
Zanima me, ali se bolj splača na tem terenu zidati klasično zidano konstrukcijo ali pa je bolje izbrati montažno hišo? zanima me predvsem finančni vidik. glede na poševen teren bi bila hiša namreč podkletena, kar pomeni, da večina preprostih montažnih hišic ne pride v poštev.
Glede na to, da imam parcelo, menim da bodo stroški gradnje cenejši, kot pa nakup novogradnje v okolici? Vendar pa je mogoče tudi ta opcija boljša, glede na to, da denar za gradnjo celotne hiše ne bo na voljo (na voljo bo okoli 40.000 gotovine), ostalo bi kril kredit.
Če ima kdo občutek, kakšen bi bil približen strošek hiše (150 kvadratnih metrov) na lastni parceli, bi bila hvaležna tudi za ta podatek.

Lp, Irena
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar grezilo 31.12.09 17:48
Irena , pišeš, da montažne hiše proizvajalcev ne pridejo v poštev zaradi terena oz. podkletitve!! Ta je lovska. Če ciljaš na "Tipske", potem bo nekaj resnice, se pa vsi ponudniki potrudijo in naredijo hišo kot si jo želiš oz. takšno kot narediš klet. Ti povem.

Lumar, tip ne vem, okoli 170m2 = 140k€. Točnega podatka ne vem, lahko pa povprašam investitorja.
Kar se gradnje tiče : Montažna je lahko gotova v 4-5 mesecih; zidana v 2 letih. V mot. se lahko takoj vseliš (5 mesecev) zidana se mora posušiti.

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar graditeljica 01.01.10 16:53
Živjo

Ja, mislila sem tipsko montažno hišo, katerim je tudi podana sorazmerno nizka cena, namreč za vse razlike od tipičnega načrta se "naj bi" (po pripovedovanjih) mastno zaračunalo, saj gre poleg v ceno nezajetih gradbenih del in materialov še za spremembo načrta.
Časovna razlika v gradnji montažne ali zidane hiše mi je jasna, vendar pa glede na moje pogoje niti ni tako pomembna.
Bi pa vprašala kaj je v ceno 140k vključeno

Lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar angie_ 01.01.10 20:45
Mislim, da se bo bolje obnesla zidana za ta teren. Računaj nekje 600€/ kvadrat (brez opreme)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar grezilo 01.01.10 23:07
Hiša do vselitve; parket in keramika, instalacije, centalno, kopalnica komplet;
manjka kuhinjsko pohištvo, spalnica (imela doma , stara); dnevna - stara
Menim, da ni več tako velike razlike, saj je vsaka hiša poseerj projekt. Tako pri njih, kot pri drugih. Morda tu odstopa Marles, ker tu so resnično togi. Se lahko tudi preko ZS slišiva če ti odgovarja.

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar hiskanahribu 02.01.10 12:03
Midva sva jo šla zidat, začeli smo lani, ko smo tudi kupili parcelo, sedaj je leto in pol od tega, približno...

-parcela 1000 m2 v Savinjski, sicer je bila nekoliko poševna, ampak smo jo splanirali, tako da je sedaj popolnoma ravna
- hiša velikosti približno 12 x 10, pritliče, mansarda, brez kleti

Do sedaj je prišlo s parcelo v red do strehe (dimnik Schiedel, kritina Creaton, železa v platah ene dvakrat več, kot bi bilo potrebno, vse najboljši materiali, kar je sploh možno... ) približno 70 000 EUR. To je z vo dokumentacijo, arhitektom - individualni načrt, komunalni (sreča in pogajanja na občini, zelo nizek).

Hiše se prodajajo drugače v tej fazi in tako veliko za vsaj 260 000 EUR, za ta denar si lahko jaz kupim še dober nov avto zraven... Razlika je samo, da dajo gor še fasado, da lepše zgleda (fasada pride okrog 10 000 EUR).

Neumno je kupovat hišo,ki je že narejena. Parcelo je sicer težko dobit tako poeni, kot sva jo midva, ampak tudi če daš še kakih 50 000 zraven, je še vedno cenej. Cene se bodo še znižale, sicer pa če že kupujete, se pogajajte. Soseda je dala za oglaševano novogradnjo, ki je bila 260 000, potem 180 000. Vsak poskusi zaslužit, če se da in nekaj rezerve zgeda morajo imet.

Naj povem še to - resnica je, da je bilo velik dela, živcev in da hvala bogu je moj tehnične stroke, ampak zelo malo smo naredili po vezah in če vam povedm, da sem veliko stvari uredila sama, naredila, kljub temu, da nisem te stroke in kljub praktično dvema službama in še celemu kupu obveznosti - se da.

Res pa je, da je montažna takoj in da stane manj - ampak kvaliteta ni primerljiva, čeprav ne rečem, da so pa slabe. Verjetno bi se sama v določenih okoliščinah tudi lotiča tega, ampak se nama ni mudilo.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar grezilo 02.01.10 12:29
No ja , hiša z dimenzijami 10x12m (krat 2 = 200m2 efektive) se v Savinjski nikjer ne prodaje za 260 k€! Pa še to povrhu, pišeš s streho brez fasade, = lll. podaljšana faza ali lV. faza. Od Žalca do Letuša ni takšne cene. Prej okoli 125k€.
Malo si pretirava s pisanjem, kjer pišeš da je železa 2 krat preveč ; nato pa da je mož iz tehnične stroke???
Se pa strinjam, da ti takšen način gradnje, da sam velikooooooooo narediš vzame velikoooooo živcev in kakšno leto življenja. :)

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar graditeljica 02.01.10 20:42
Najlepša hvala za odgovore.

Iz njih sklepam, da bi zidana hiša bila cenovno enakovredna ali pa celo cenejša od montažne. Kaj pa kvaliteta? Vem da je vsaka hiša posebni projekt, in se nosilnost in stabilnost itn. preračuna, vendar pa mene zanima vaše zadovoljstvo oz. še bolj nezadovoljstvo s čim, torej praktični problemi.

V primeru, da se odločim za zidanje pa me zanima še vaše mnenje o Ytongu. torej ytong vs. opeka. Kolikor sem seznanjena, je gradnja z ytongom hitrejša, cena pa je (če upoštevamo da hočem energijsko dokaj varčno hišo) približno enaka. Zanimajo me pa predvsem slabe strani ytonga, po možnosti iz real life, saj se o tem le malo sliši.

@grezilo
lepa hvala za konkreten primer. v primeru da se odločim za montažno hišo, te res kontaktiram na zs. zanima me pa če so všteta tudi ostala gradbena dela (izkop, betonerska dela (torej temeljna plošča/klet), itn.

sicer pa tehnična stroka ne pomeni poznavanja cen (ne brez prakse), pomeni le poznavanje mehanskih lastnosti materiala in določenih zakonitosti interakcije matterialov in podobno. pri količini armature (železa) v betonu pa je poleg tega da je je dovolj treba paziti tudi na to, da je ni preveč - z vidika sprijemnosti oz oblitosti jekla z betonom.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar 0124 02.01.10 20:44
Graditeljica ce pa rabis posteno ekipo se mi pa lahko javis tukaj! Sicer imam "svojo" ker sem v "zlati mrzlici" dal narediti kar nekaj his za prodajo
Lp!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anti montazne hise 02.01.10 20:47
Ker sem zase naredil v Ljubljani hiso (montazno) sem bil zadovoljen,in si rekel tukaj pa ostanem. Leta so minevala,hcera je rasla in prislo mi je na misel odseliti se iz Lj. Sedaj imam zidano hiso,in graditeljica, NIKAKOR ti ne priporocam montazne! Ne bom na siroko razlagal zakaj ampak to je le en glas proti!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar graditeljica 02.01.10 20:49
še to - cena 260.000 je čisto realna za nakup zidane hiše, sploh če gre za optimalno gradnjo sploh ni tako visoka (talno gretje, energetska varčnost, ppodkletitev, idilična lokacija...), vsaj v našem koncu, za drugje pa ne vem.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar grezilo 02.01.10 22:59
Cena montažne hiše je ,za običajno kvaliteto materialov , cenejša kot zidana. Seveda , če vzameš debelejše stene , zunanje, se cena občutno spremeni --> montažne hiše.
Spremeni se tudi v primeru, da zidaš s porotermom in termo malto (???n......g)
Tudi s siporeksom potrebuješ zunaj fasado. Gradnja je res hitrejša , a še vedno je klasična, kar pomeni veliko vlage v vgrajenih materialih. Vreme, na tega običajno vsi pozabijo, ko komentirajo, da ni tako napojen material z vlago kot drugi. Slabe strani siporeksa : Tako kot pri ostali klasiki!!! Verjemi; glavna pomankljivost so toplotni mostovi. Ti so pri navadni klasiki kot pri siporeksu ali porotermu. Doslednost je potrebna pri obeh načinih, da se izogneš "plesni".
Naša je zidna s siporeksom in ima demit fasado. B.P. , vsaj do sedaj, 16 let :)))
Ponudniki montažnih hiš običajno ne izdelujejo graoa gradbena dela :temelji, AB ploščo, klet, AB plavajočo ploščo, H. izolacijo, drenažo, ometov..... To mora narediti investitor sam, v lastni režiji. Tako je bilo v omenjenem primeru.
Glede armature si pravilno napisla!! Zelo poredko se naredi, da kakšen investitor ne komentira, da je armature preveč; prej bi jo vsi zmanjšali.

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar oh in sploh 03.01.10 01:15
Graditeljica,v primeru gradnje klasike, me lahko kontaktiras tukaj. Imam svojo ekipo, vbistvu svojega privatnika ki dela od temeljev do vselitve. Ce te zanima?
Lp!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar graditeljica 03.01.10 02:41
O toplotnih mostovih (in parnih ovirah) vem marsikaj, tudi to, da se jim je z ustreznimi detajli možno izogniti, tako da me to niti ne skrbi. Me pa zanima kaj hočeš povedat z (???n......g) ???

Še vedno pa imam občutek, da če zidaš sam, je prihranek napram montaži precejšen. Seveda je tu zraven še vrednost časa in živcev, ki je ne gre zanemariti, ampak imam občutek da gre večji del živcev že na račun upravnih postopkov in pa tudi za dela, ki v montažo niso všteta.

Sem si pa malo ogledala nekatere lastnosti montažnih (potresna in požarna varnost) pa tudi ytonga, in sem misel na opeko že kar opustila. Za drugi varianti pa se kar ne morem odločiti. Povsod vidim nekaj minusov in plusov. Sploh zaradi prigovarjanja prijateljev, da je zidano boljše (pri vprašanju zakaj pa se zatakne???).

Zanima me še kako je z nadgradnimi omaricami (ki se prišraufajo na steno) v primeru ytong in montažnih hiš, če so kakšni problemi? ne predstavljam si preveč pritrditve na montažno steno, na ytong sicer vem, kakšna bi pritrditev bi bila, pa me vseeno zanima če je kakšen problem vrtanja v ta "krhek" material.

se opravičujem ker sem tako pikolovska, a vendar se mi zdi prepomembna odločitev da ne bi vprašala

lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar grezilo 03.01.10 20:22
Smogradnja je res dostikrat cenejša izvedba, a se moraš aktivirat zeloooo , zeloooo. Pišem dostikrat, saj se velikokrat potem naredi /nastane težava ker so strici, tete, oči, stari ata....... zelo pametni in običajno investitor popusti pod njihovimi težnjami : Ja mi smo pa tako delali , pa še kar hiša stoji!!
Nisem velim pristaš zidanje s porotermom (s p+t vse vrste). Menim, da je marketinško dobro zasnovana poteza a v resničnem življenju ni. Poznam kar veliko investitorjev, ki so morali na 45 poroterm dati še fasado.
Podobno je tudi s sipreksom.
Zidano naj bi bilo boljše : V glavnem ne poznajo montažnih hiš; gledajo CNN kako vihar odpihne hiško v Ameriki ( Volk in trije Prašički); bolj trdna, daljša življenska doba.
Samo pritrjevanje : Obstajajo posebni vijaki, ki se uporabljajo za vgradnjo (pritrjevanje) kuhinjskih elelmentov. Stena : OSB plošča + gips plošča je dovolj za obešanje kuhinjskih elementov. (tudi Farmacel + gips) Za težje stvari se pač porazdeli teža va več vijakov.
Menim, da boksarske vreče ne boš fiksirala na steno kuhinje???!!!

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar graditeljica 03.01.10 20:47
Je krajša življenska doba montažnih hiš realnost ali le domneva? To vem, da naj bi bila računska trajnost vseh vrst stanovanjskih hiš dokazana za 50 let, torej predvidevam da lahko iščem po prospektih in bom povsod našla to številko, vendar kakšna pa je realnost? življenska doba ytong hiš naj bi bila 100 let, kaj pa lahko pričakujem od montažne hiške? a v teh neurjih ki so zdaj pri nas skoraj stalnica, se je potrebno bati da odnese recimo ostrešje? (o tem so vsi tako sigurni, sama pa ne vem zakaj bi na montažni hiši odneslo leseno ostrešje, na zidani isto leseno ostrešje pa ne?)

s tem ko omenjaš, da je bilo potrebno dodati še fasado, verjetno misališ toplotnoizolativno fasado. fasada je vedno potrebna z vidika hidroizolacije. Toplotna izolativnost ytong sten mi je znana, še vedno je boljša od stene na kateri sem trenutno naslonjena, še vedno pa ni neki ultra. to pa je razlog da še nisem odpisala montažnih hiš, ki imajo tukaj še vedno prednost.

kar pa se tiče pametne žlahte...seveda so vsi pametni, vendar jih niti ne mislim kaj preveč poslušati, saj vem, da dejstvo, da hiša stoji, še ne pomeni, da je hiša kvalitetna.

boksarsko vrečo pa lahko montiram tudi drugam XD
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar grezilo 03.01.10 22:44
Res, boksarsko vrečo lahko montiraš kam drugam!!

Toplotno izolativna fasada: Res , bi jo priporočil iz izkušenj iz terena; sem napisal pri nas je.

Življenska doba : V kolikor je hiša poplavljena,( pri nas v letu 1990 poplava) je težje mont. hišo spravit v red.Podobno je v kolikor ti zmrzne ( vodovod ali centralna kurjava) in poči cev v notranjosti; videl kar nekaj hiš, tudi montažne.

Zidano : smo samo odstranili poškodovano leseno oblogo na steni (opaž). Fasada se je popravila. Stene so se prepleskale ,
Za montažne : se nisem imel sreče srečati z takšno zadevo; samo počena (zmrznjena cev vodovoda).
Osebno se ne spuščam v "glavo" investitorja in mu sugerirem kakšno hišo naj izdela; gledam da je po načrtu oz. zahtevah in pravilno ter kvalitetno.

Ostrešje : Do sedaj je letelo v zrak komplet ostrešje (špirovci in lege ter kritine) le na zidanih. Zakaj?? Ker niso sidrali pravilno.
Ob naurju oz. orkanskem vetru ti odnese kritino ne glede iz kakšnega materiala je hiša. Stene so na mestu!!

lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar hiskanahribu 04.01.10 14:04
grezilo - s tem dvakrat preveč železa sem pač mislila, da ga je več kot ga je res nujno potrebno. Hiše za prodajo zidajo z minimumom vložka, normalno, da potem dajo notri manj določenih dražjih materialov in da šparajo na kvaliteti.

10 x 12 hiša, neto uporabne površine je 200 m2, to je, vsaj zame velika (prevelika) hiša, pol manjše s pol manjšo parcelo se prodajajo za več. Poznam tudi cene hiš, vem točno, kdo je kaj naredil pri kaki hiši in kakšni materiali so uporabljeni - vsako podrobnost, ker sva z mojim spremljala večino gradnje od začetka do konca in se z dvema, ki imata večino teh hiš za prodajo osebno poznamo. Vem tudi koliko stanejo parcele in točno koliko je v kateri občini komunalni, vem za koliko se oglašujejo, koliko se pa v resnici prodajo in koliko se jih sploh trenutno proda. Res, da je pol žlahte zaposlene v gradbenem sektorju, imamo firmo in recimo veze na določenih področjih, ampak še vedno trdim, da je možno hišo trikrat cenej sam postavit. Do sedaj so nama delali samo ljudje, ki jih nihče od naju ni poznal in smo se čisto normalno zmenili za normalne cene, bilo pa je kvalitetno narejeno. Tudi pri materialih se da izpogajat velik popust, res pa da rabiš za kako stvar - npr. za streho sva midva iskala krovca in material vsaj en mesec - ker se enim, tudi firmam, ne da niti odgovorit na povpraševanje (smešno je to, da jaz vem, da nimajo dela, ne vem kaj potem delajo - nihče tud ni rekel, da bodo delali zastonj)

Ne bom trdila sicer, da nama nihče od sorodnikov, ki marsikdo marsikoga pozna, ni želel pomagat - ampak vedno nama je z mojim še vedno uspelo najti koga cenejšega in boljšega. Tako, da pač mislim, da to lahko vsak. Res pa, da je moj nadzoroval gradnjo pri vsaki malenkosti in podrobnosti - in ja, tudi ni večjega perfekcionista... Čeprav so določene stvari delale firme, določene stvari pa "na fuš". BTW hiša je veliko bolje narejena od sosedove, ki je pa dal vse zidat na ključ in vse firmam... in ker pač ni prišel nič pogledat, se na daleč vidi določene pomanjkljivosti - jaz jih vidim kot negradbinec...

Ostale hiše za prodajo pa - mislim, men je res ful smešn, da reklamirajo hišo sam s cigli in streho kot pasivno, ko ji pa še 3/4 manjka, da bo in to moraš potem tako sam dokončat. Glede montažne gradnje, jaz ne pravim, da so to npr. slabe hiše - ampak ko piše, da so potresno in požarno varne, se verjetno ravno niso zlagali, je pa res, da če to primerjaš s klasično gradnjo, je pa ja jasno, da je klasična v prednosti glede teh dveh stvari.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar grezilo 04.01.10 18:29
Hiškanahribu, a je zadnji del komentarja o energetsko varčnih hišah letel na tiste v Vrhniki???
Res se strinjam, če je tako; res je tudi da drugje pišejo in oglašujejo , kot si napisala.
Kolikor sem lahko spremljal,( lahko da, a meni ni znano) niso še nikjer delali poizkuse za primer potresa dveh "tlorisno enakih" hiš ; ena zidana druga montažna.
Komentarji iz Posočja so, da se montažne bolje obnesle.
Sedaj : V kolikor strese , "orng" sem mnenja da se bosta obe podrli; A v vsakem primeru se bo prej podrla zidana. Posledično Zidana : večja hiša =večja teža--> večji pospešek ;zidana bolj toga--> prej pade!
Montažna : enka kvadratura -->lažja hiša -->manjši pospešek; bolj elastična --> morda celo ostane??? :-)))
To je samo moje mnenje; imam zidano hišo.

V primeru požara : Menim, da ni velike razlike v primeru , da zagori ostrešje ali napa v kuhunji zamazana z mastjo ali oljem!
Veliko odvisno kdaj pridejo gasilci.

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar graditeljica 04.01.10 22:34
Poenostavljeno: Sila je produkt mase in pospeška. Pospešek povzroči potres sam, in ne material. Material pa doprinese k sili z maso. Prednost v prid lažjim hišam ostane. Vsekakor pa ni nizka masa edina lastnost materiala, ki pove kakšen bo odziv materiala. Bistveno je predvsem zmožnost prenašanja različnih obremenitev materiala, predvsem horizontalnih. Primer je npr nearmirani beton, ki ne prenaša skoraj nobenih nateznih sil, v primeru potresa se tako slabo obnese, prav tako npr kamen, čeprav so tlaki, ki jih oba materiala preneseta ogromni. Nasprotni primer je ytong, ki je sposoben prevzemati obremenitve v vseh smereh in se torej v primeru potresa zelo dobro obnese. Za montažne hiše je glavna prednost nizka masa, primerjava direktno zidanih in montažnih hiš pa ni ravno možna, odvisno od materiala in armature.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar hiskanahribu 05.01.10 13:44
grezilo - nisem sicer mislila točno določenih hiš, res ne - ampak zadnjič sem nekaj za foro gledala oglase - to večkrat delam, ker mi je zanimivo gledat slikce, kakšne hiše se prodajajo :)) In sem videla :=)

graditeljica - itak je na konc vseeno - če si v kateri koli od teh hiš v času potresa, ni fajn če se ti podre na glavo ali les, ali pa kamen.. Ne sponam se na gradnjo montažnih hiš, to res ne - menda je glede požara tako, da nekako v tem smislu, da ne pride med stene kisik in če pride do kake iskre pri napeljavi, takoj zaduši, kar mi je nekak logično, še vedno se mi pa zdi, da če že, bi prej zgorela lesena :)

Ima pa zato druge prednosti, ne vem, vsekakor so bolj ekološke, po mojem... In da se za zelo poceni lepo hišo naredit z vsemi detajli in če se je naveličaš, si pač postaviš novo :=)

Tako je pač, jaz nikogar ne prepričujem, katero naj si izbere, ker je pač tako, da ima vsak svoje potrebe, edino za tiste, ki mogoče nimajo največ denarja, ne bi ravno svetovala nakupa že izdelane in s kreditom na 30 let.

Aja, še to - ampak bom povedala, ko bom na koncu z gradnjo, kako se je izšlo. Midva sva začela gradit z 0 privarčevanega denarja. Ampak res 0 in z gotovinskim kreditom za parcelo. Ostalo sva privarčevala sproti - nisva šla smučat, sva pa vseeno bila na morju. Najine plače so povprečne, vsaj mislim :) Imava sicer stanovanje za prodat, drugače verjetno nebi šlo tako, ampak sva pa vseeno privarčevala kar precej - zato zdaj niti ne vem, če se nama še splača vzet kak kredit ali ne - hipotekarnega za manjši znesek od 100 000 se po mojem ne splača... Res pa da to pomeni, da tip top luksuza v hiši na začetku ne bo. Tolažim se s tem, da ne bom imela kredita in bom šla lahko vsaj na Maldive :P
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar grezilo 05.01.10 17:36
hiškanahribu, res so cvetke nekateri oglasi o NEH ali PH hišah.
Podobno sva začela tudi midva z ženo, hiškanahribu!! Verjetno nas je kar nekaj, ki smo šli skozi takšno gradnjo.
graditeljica, si delala teste nateznih napetosti batona(nearmiranega) in siporeksa? Osebno jih nisen zasledil, a ko smo skakli po elementih, ni bilo velike razlike.
Za primerjavo : V davnih časih so uporablajli doma narejene bet.plošče dim. 30x1500x5 za pomoč opaževanja okenskih in vratnih preklad, ker so notri skrili škatlo od rulet.
Na upogib/nateg--->(floh) slabo ali nič, ko pohopsa 90kg težak moški! Sabše je siporeks.
Po višini je bilo o.k.! (b/h). Siporeks slabo.
Moerda se motim, sem napisal na pamet (poizkus na hiši), ampak nimam podatkov o rej zadevi.

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar graditeljica 09.01.10 13:33
natezna trdnost je le ena od karakteristik, večinoma gre za prožnost in strig (my mistake oz pomanjkljivo izražanje). sem pa vprašala znanca inženirja kako je s tem in je potrdil da opeka (nearmirana), kamen, nearmirani beton in les niso tako potresno varni gradbeni materiali kot porobeton ali armirani beton. Je že tako da strokovnjaku najbolj verjamem. Za brezveze porobetona tudi ne bi Japonci uporabljali. Tile tvoji poskusi pa nič ne povejo o razmerju trdnosti (tlačne, natezne, strižne) ampak le o konkretni vrednosti, ki pa zaradi mnogo manjše obtežbe pri potresu v primeru porobetona (zaradi manjše teže) ne povejo ničesar. ČE bi tisti 90 kilski moški skočil na leseno desko takih dimenzij, bi bilo z desko hitro konec, pa vendar to še ne pomeni, da je deska tako zelo slaba v primeru potresa (dejansko je les še kar dober, kljub relativno nizki trdnosti) Končna potresna varnost hiše seveda ni odvisna le od uporabljenega materiala, ampak tudi od konstrukcije same (horizontalne in vertikalne vezi - opeka, porobeton, montaža).

Moja končna odločitev je zidana hiša in sicer uporabljeni material ytong in armirani beton, s sodelovanjem s poznanim inženirjem in projektantom, ki že izdeluje načrte, prilagojene značilnostim terena.


Seismic design
AAC has been used for many years in areas with high seismic action (like Japan).
Buildings using fully or partly AAC have shown good resistance to earthquake forces.
The light weight of AAC in relation to its strength reduces the forces. The non
combustible and fire-resistant characteristics provide further advantage against fires
commonly associated with earthquakes.

o testiranju pa na spodnjem linku
http://varcevanje-energije.si/gradnja/ytong-je-odlicen-za-gradnjo-potresno-varnih-stavb.html


oz. bolj neodvisen je naslednji strokovni članek, sicer v angleškem jeziku
http://findarticles.com/p/articles/mi_qa5310/is_200505/ai_n21386428/
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar grezilo 09.01.10 14:36
Pravilna odločitev za gradnjo hiše.
Sem napisal, da imam zidano hišo; siporeks+AB vezi+fasada Demit. ☺

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Zoki 18.03.10 21:40
Za montažno hišo cca.150 m2 dobavitelja Lumar IG želi dobavitelj cca 122 kE na ključ s solidno notranjo opremo in radiatorskim ogrevanjem na plin.
Parcelo ,dokumentacijo-GD,temelje oz.klet v lastni režiji prav tako kom.oprema.
Zgoraj našteto brez parcele z kletjo 45-52 kE.
Tisto da si dobavitelji čisto vsako spremembo od tipske hiše mastno zaračunajo pri Lumarju ne drži.
Smo kar precej stvari spremenili pa se cena ni spremenila razen v primeru če se je poraba materiala občutno povečala(dodaten dimnik,boljša okna,debelejša fasada,čopi,fračade ....).
LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Vaservaga 13.07.10 20:27
Če koga zanima ponujam gradnjo hiše po 200€/m2!

Za vprašanja sem na voljo na vsezagradnjo@gmail.com
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar eno so za vice 14.07.10 09:05
Navedeno
Vaservaga

Če koga zanima ponujam gradnjo hiše po 200€/m2!

Za vprašanja sem na voljo na [email protected]

legokocke.press
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar carlos 18.07.10 09:44
Čitam vaše komentarje, pa sem malo zgubljen namreč nekateri so za zidano drugi za montažno,kaj pa leseno z dobro izolacijo.Več let sem živel v južni kaliforniji in smo
imeli leseno -ne montažno-dobro izolirano,povem vam živeti v taki hiši je zelo prijetno,tudi če je prišlo do potresa se je samo malo zazibala in samo nekaj razpok v plasterju.
Živel sem tudi na primorskem in vrstna hiša je bila zgrajena iz železobetona-poleti soparna vroča pozimi hladna zelo neprijetno.Sedaj na starejša leta si želim zgraditi nekaj takega kot sem imel v zda.Iščem parcelo v prek-murju na ravenskem delu.
Do sedaj nisem zasledil ponudnikov takih hiš...les in plaster ..okrog 100 kv.m.atrijsko z pravo verando-porch-Zanima me če bi bil gdo tako prijazen in mi malo opisal kjer bi dobil pravega ponudnika in koliko stanejo parcele in gradnja z vsemi prispevki v okolici murske sobote.
Hvala Carlos
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar merkaptan 18.07.10 19:02
to je res zelo različno, jaz sem dal res veliko (bolje da ne povem koliko), potem, pa sem sestro in svaka prepričal, da sta prodala stanovanje (se vselila v moje stanovanje) in za denar od prodanega stanovanja (55.000 eur) zgradila svojo hišo (pritličje dnevna,spalnica,kuhinja,jedilnica,špajza,kotlovnica,hodik s stopniščem...zgoraj pa mansardno, sicer pa ista kvadratura-skupaj ene 150 m2)...res pa je, da sta OGROMNO naredila sama.Zidala sta 2,5 leta in v tem člasu obe plači tudi spravila v hišo.Za opremo pa še nekaj kredita.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Zoki 15.11.10 00:59
Carlos ali si dobil kaksne informacije glede gradnje hiše kot jo sam iščeš?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar arso 18.11.10 08:10
upava da naju bo parcela, vse papirji, pripomočki, notranja, zunanja oprema, garaža, skratka čisto vse, hišo bo okoli 250m2 prišla nekje max 200.000€. ker bova večino sama naredila, s pomočjo kolegov in bo vse na pol cene, drugače bi taka hiša prišla okrog 300.000€ kar je pa zelo zelo preveč
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar wonder1 02.02.11 11:39
Ali ima kdo izkušnje z zidarstvom Bistrovič??? Kdo, kaj, kdaj, kje, slišal???
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Dreyc 22.07.11 11:23
Pozdravljeni.

Zanima me koliko bi stala gradbena dela z izkopom (do 3. gradbene faze) za hišo 120m2 (celotno podkleteno).

- parcelo že imam
- dokumentacija je skoraj končana...takoj po končani dokumentacijo bom začel z zbiranjem ponudb.

Prosim za eno vašo oceno navedenih stroškov.

Hvala.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar grezilo 23.07.11 12:56
Dreyc, premalo podatkov za primerni in spodoben odgovor.
-Zavisi kakšen je teren (globina izkopa, globina nosilnih tal,sestava terena -skala-gramoz ilovica- deponiranje le-tega materiala),....
-Kakšne amteriale boš uporabil za zidavo in same izvedba drenaže, hidroizolacije, toplotne izolacije,zaščite le-te,.........
-Izdelava P+M ; materiali za zidanje sten; tip strehe,.....
Nisi napisal kakšen tip hiše boš gradil : K +P + M ali kaj ; ali samo K + P ???

Menim ,da lahko "čez palec" računaš med 50-65k€. Tu je odvisno ali se boš tudi sam kaj angažiral pri gradnji ali samo gledal -:)))))) .

Ko boš imel PZI Gradbenoh konstrukcij, boš lahko dobil bolj natančen odgovor, seveda s konktretno ponudbo izvajalacev.

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ananimus 23.07.11 23:17
dreyc kje je lkoacija gradnje?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar GRADNJA hiše-primerjava 24.07.11 06:08
gradnja hiše informativno-približno stane:

- toliko kot stane vzdrževanja otroka od rojstva do univerzitetne izobrazbe

- stane toliko, kot plačaš v 40 letni delovni dobi (pri povprečni plači) v pokojninsko blagajno.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar brez veze 24.07.11 11:54
Navedeno
GRADNJA hiše-primerjava
gradnja hiše informativno-približno stane:

- toliko kot stane vzdrževanja otroka od rojstva do univerzitetne izobrazbe

- stane toliko, kot plačaš v 40 letni delovni dobi (pri povprečni plači) v pokojninsko blagajno.

Stane toliko kot ti naložiš v enem tednu?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Dreyc 24.07.11 16:42
grezilo,

Izkop:
- teren je delno kamnit, delno je zemlja.
- izkopano bi moglo biti cca 1m-1,5m globoko, ker bo hiša od zunej nasuta
- materijal bo deponiran na isti parceli, (na drugem koncu parcele in/ali za nasutje hiše)

Materijal za zidavo:
- kletni prostori naj bi bili iz betonskih zidakov, oziroma opcija je tudi celotna klet iz železne armature in vibriranega betona (baje je cena podobna - pri zunanji izolaciji s katramom je pri zidakih potrebno rajhanje, pri betoniranju le-to ni potrebno) Kaj predlagate?
- za bivalni del hiše bi pa uporabil ytong
- streha najverjetneje betonska (zanimal sem se za leseno - baje je cena ista) Kaj predlagate?
- hiša je K+P

Sam sem tehnični tip in bom precej stvari tut sam nardil:
- gradnja z ytongom baje da brezplačno postavijo prvo vrsto ytonga. Naprej bi delali sami (prijatli so s tem že zidali in obvladajo, tko da mislm da nebi smelo bit problemov.
- elektro inštalacije obvladam sam,
- vodovodne inštalacije delno obvladam (žlahtnik je vodovodni inštalater)
- edina stvar k bojo mogli drugi nardit je KLET (temelji, razni nosilci za prvo ploščo,...)

grezilo, kaj misliš kolk bi bila cena gradbenih del do 3.faze, glede na našteto?
(elektro inštalacije in vodovodne inštalacije sicer niso v okviru 3. faze)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Dreyc 24.07.11 16:47
ananimus,

- lokacija parcele je primorska okolica Sežane
- komunalni prispevek na tem območju je cca 7euro/m2 tlorisa hiše
- ob robu parcele gre vodovod - je tudi že jašek
- na vogalu parcekle gre elektrika - je tudi že steber od elektrike
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ananimus 24.07.11 22:30
G. Drejc lahko me kontaktirate na email dalymasa@gmail.com za izdelavo predracuna, ce le imate izdelan popis del
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar grezilo 24.07.11 22:31
Dreyc, glede izkopa : običajno je v ponudbenem Predračunu izkop v m3! Pri tebi bo verjetno strojnik raćunal na uro, še posebej će bo moral pikirati skalo.
Strojno uro računaj nekje 40-50€/uro.
Izkop po m3 : 12-17€/m3. Računaj odvoz na začasno deponijo na gradbišče. Nekako bi pričakoval ceno izkopa do 4.000 €.
Pri tem : Planiranje gradbene jame; nato zasip med temelji in utrjevanje v plasteh;
Če se opredelimo samo na kletno etažo : 12-15k€. Ocena za zidano klet.
Na kletnih zidovih na zunanji strani je priporočljivo vsaj fini omet oz. zaribana stena.
Glede samega betoniranja kletnih sten : Kako imaš izdelano v PZI-ju Gradbenih konstrukcij. Ne moreš kar tako , na pamet, izdelat klet iz AB stenami. Tudi tu velajo pravila; zapisano kakšna armarura v PZI-ju; beton (tip); distančniki iz mikroarmiranega betona;... Cena opaža tudi ni tako nizka; običajno se tu uporablja opaž tipa SOG (EPIC)ali slično z plastičnimi okvirji ali kovinskimi.
Hidroizolacija : da , vertikalna; izdelava betonske mulde in drenažne cevi (delno perforirana); zaščia H.I.; XPS (debelina po potrebi) ; gumbasta folija. Tu so še jaški za meteorno vodo in drenažno; izdelava vseh prebojev (cevi); ozemljitev -valjanec;...še bi se kaj našlo. Tu je dejavnik cene tvoja iznajdljivost in marljivost--> prihranek €!!
Naj pripomnem, da zidanje s sporeksom tudi ni tako enostavno kot izgleda na predstavitvenih CD-jih. Verjemi, imam izkušnje investitorjev , ki so delali v samogradnji.
Nekaj sem opisal samo opomb

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Dreyc 25.07.11 15:27
Navedeno
ananimus
G. Drejc lahko me kontaktirate na email dalymasa@gmail.com za izdelavo predracuna, ce le imate izdelan popis del

Ja lahko vam pošljem popis del, vendar še ni dokončan. Dokumentacija je skoraj končana, vendar je trenutno čas dopustov in se malo vleče...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sa&Si 31.07.11 01:18
Pozdravljeni

Zanimivo je bilo brati vaše komentarje in kritike. Ampak do sedaj še nisem nikjer zasledil, da bi nekdo podal mnenje o tem kaj pomeni zazidljiva parcela komunalno opremljena - vsi priključki že na parceli. Kaj je potebno še urediti in kdaj se lahko začne gradnja? Kopujem namreč parcelo v Domžalah cca 700 m2 za cca: 100 EUR. Za morebitne odg. se vam v naprej zahvaljujem.

Lp, Sa&Si
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar grezilo 31.07.11 22:38
pomeni, da imaš proključke na parceli!!
Če se hočeš priklopiti na elektriko moraš zaprositi za priklop. To staneeeeee .
Če se hočeš priklopiti na vodovod moraš zaprositi za priklop. To staneeeeeeeeeee.
Tako je z fekalijami; edino v primeru MČN nimaš veliko stroškov in problemov z prikopom.

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Dreyc 01.08.11 12:13
Pozdravljeni.
Ja res je soglasja za elektro, vodovod,... stanejo.
Prejšnji teden sem slišal da je dovod elektrike do parcele strošek elektro distributerja.

Kaj mogoče mi lahko kdo od vas to potrdi?

Hvala za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar RobiK 01.08.11 13:31
Tole z elektriko zagotovo ni res. Povem iz prve roke!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar cena bajte 07.08.11 17:07
Pomurska regija hiša na kjluč-energijsko varčna, motažna lesena od 120.000-200.000
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar hisica 08.08.11 10:45
Če so vsi priključki že na parceli, pomeni, da so že na parceli in ti jih ni treba izgradit.
Prišparaš kar nekaj denarja. Najprej stroške el. voda, vodovodne cevi, kanalizacijske cevi od javnega priključka do tvoje parcele - dlje kot je stran od parcele, več je dela, materijala, več stane.
In vse moraš financirat sam, potem pa dat v upravljanje distributerju.
Ko imaš cevi in kable na parceli, pa moraš narediti vodomerni jašek, el. omarico,....in plačati še priključitev - nas je sama priključitev za el. in vodo stala 2.500 eur.

Gradit začneš pa lahko takrat, ko imaš veljavno gradbeno dovoljenje.
Sestavni del projekta za GD pa so soglasja za priključitev, kar pomeni, da ti bodo bovolili priključit hišo na javno omrežje. Ta soglasja ne stanejo nič.

Priključki niso pogoj. Lahko imaš npr. elektriko od soseda med gradnjo, priključek pa zrihtaš šele potem, ko rabiš elektiko v hiši. Enako velja za vodo, kanalizacijo.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar cam 08.12.11 15:33
Prosim, če mi lahko kdo pove ali da kakšen link za vse stroške, ki so potrebni preden začneš graditi hišo (montažno).
Zanima me kaj vse je potrebno in koliko stane, da se bom znala malo finančno organizirati pri samem nakupu hiše.
Npr. geodet, urbanist (PGD/PZI že imam v ceni ponudnika), talna plošča za NEH (cc.130m2), priklop elektrike, vode (parcela je čisto blizu glavnega voda), cena el. omarice, nadzornik, izkop....in ne vem kaj še vse je potrebno.
Ker trenutno kanalizacije še ni (je v načrtu za leto, ki prihaja, vendar se nikoli ne ve), kako je s tem, cena...

Najlepša hvala.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar grezilo 08.12.11 18:12
cam,
univerzalnega odgovora ni. Veliko večino stroškov si že sama zapisala.
Kako je s cesto?, Glede kanalizacije povprašaj na Vrhniki na komunalnem podjetju a se mi zdi, da je najbolje da nabaviš MČN. Kasneje jo lahko uprabiš za zalogovnik vode (tako bomo naredilio na Krošljevem Hribu).

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar moje 08.12.11 20:53
Jaz bi na uč rekel, da bo 50-70k dovolj
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar M. Z .gr. 09.12.11 14:16
Gradnja hiše je odvisna predvsem od velikosti ,vrsta vgrajenih materialov in seveda od izvajalca.
Ta slednji je najpomembnejši v verigi,saj najcenejš ne pomeni da je najugodnejši.
Jaz kot izvajalec izdelam hišo za 1/3 od nabavlenega materjala ,to pomeni če je do 4 gradbene faze materjal 30000€ je delo 15000€, točno ceno lahko podam,ko dobim od investitorja projekt,komaj takrat se lahko dolči točna cena.V vsakem projektu je navedena projektanska cena objekta ,dejansko lahko nato ceno privarčujete20%
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar cam 12.12.11 10:10
Spoštovani!
Jaz ne sprašujem za ceno gradnje hiše, hiša bo montažna in približno že poznam ceno.
Zanima me cena stvari kot so: priključki za vodo, elektriko, cena zunanje el. omarice, urbanist, nadzornik...
Hvala in lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar moje 12.12.11 11:36
Navedeno
cam
Spoštovani!
Jaz ne sprašujem za ceno gradnje hiše, hiša bo montažna in približno že poznam ceno.
Zanima me cena stvari kot so: priključki za vodo, elektriko, cena zunanje el. omarice, urbanist, nadzornik...
Hvala in lep pozdrav.

Saj o tem pišemo -> 50-70k €ur
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar grezilo 12.12.11 20:28
cam,- urbanist : komplet PGD +PZI 5-6k €;
- priklop vodovoda 700-1000€
- priklop elektrike 600-900€
- fekalije -- potrebuješ MČN.
Od vodomernega jaška do hiše je dodaten strošek; odvisno od dolžine izkopa , cev (zaščitna in alkaten) zasip z finim peskom, grobo zasutje.
Od elektro omarice do hiše je tvoj dodaten strošek; cena v odvisnosti od razdalje; izkop, zaščitna cev, 5 žilni zemeljski kabel.
Nadzor : do 3,5% vrednosti investicije.

Nekaj postov nazaj smo to predelovali. Si mar pozabila. Tako so se gibale cene v bližini Krošljevega Griča.

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar cam 13.12.11 14:35
hvala.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar blue11 13.12.11 16:16
v prekmurju hišo postaviš za 80.000€, z vso dokumentacijo in nakupom zemljišča, ne vem kje vi živite, 150,000, 250.000€, alo? 250.000€ moraš vačat 60 let, vsak mesec po 350€ in to brez obresti.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar matematika_ 13.12.11 17:28
Navedeno
blue11
v prekmurju hišo postaviš za 80.000€, z vso dokumentacijo in nakupom zemljišča, ne vem kje vi živite, 150,000, 250.000€, alo? 250.000€ moraš vačat 60 let, vsak mesec po 350€ in to brez obresti.

Če vračaš po 2 jurja gre pa precej hitreje...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar grezilo 14.12.11 18:33
Navedeno
blue11
v prekmurju hišo postaviš za 80.000€, z vso dokumentacijo in nakupom zemljišča, ne vem kje vi živite, 150,000, 250.000€, alo? 250.000€ moraš vačat 60 let, vsak mesec po 350€ in to brez obresti.

Se nebi strinjal!!
Zakaj?? Vzamem za primer montažno hišo.
Ali jo naroči Prekmurec, Mariborčan (Štajerc), Ljubljančan (ga ni kam za vtaknit), Primorec ali Dolenjc, cena varira samo pri prevozu; razlika morda 1000-1500€ na celotni znesek!
Cena je 120k€ kjer koli jo-že firma postavi. Parcelo moraš kupiti; dokumentacijo tudi; temeljenje tudi narediti ti sam.
Tako, da tvoja trditev ne drži vode, kako je v Tvojem/vašem koncu. Sem pred časom bil zraven , ko je naš Savinjčan priženjen v okolico MS postavljal hišo. Je bilo malce ceneje, kaj več pa tudi ne.


blue11, me boš popravil, kje sem napačno napisal!!

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar crushy 22.12.11 08:57
Je že vseljena, stane pa veliko živcev. Pa kakih 50k eur bi še potrebovala...

Midva sva jo postavila res za malo denarja, ampak se mi zdi, da za vzdrževanje mora bit vsaj ena plača malo nadpovprečna... Sicer nima smisla, ker šparaš cele dneve za olje, položnice, razne stvari, ki jih je treba še naredit.

No, tako realno. Najlažje jo je še zgradit, ker se lahko malo znajdeš, poem pa glede položnic ne moreš več barantat.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar M.Z.gr. 23.12.11 08:08
Komunalni prispevki so odvisni od posamezne občine ,odvisni na kaj se lahko priklučite .Če kupite komunalno opremljeno parcelo potem mora prcela to vse vsebovati in morajo bit priklučki na parceli.V primeru ,da to ni na perceli ni komenalno opremljena ,potem mrate na občini prvo plačat komunalme prispevke ,ki so različni,od 10000€ do 25000€ odvisno od posamezne občine.
Cena samega priklučka paje odvisna od samih stroškov,ki nastanejo pri izvedbi posameznih priklučkih.(odvisno oddaljenost posamezni vodov,določeni imajo zajeto paušalno ceno,ki pa ni fiksna saj predpisuje maximalno dolžino priklučka ,telekomumikacije lahko začasno izpustite možno je da bi vam sedaj zaračunali,pozneje pa bi zaladi konkurenc izvedli breplačno.Potrebno je izvesti osnovne priklučke voda,elektrika,kanalizacija,plin.)Zato je nesmotern, da se paušalno pgovarjamo o ceni priklučkov saj je odvisno od ogromno faktorjev.Vprimeru da rabite strokovno pompč pri nasvetih in izvedbi se pripomočam. M.Z.gr.

moj telefon 041459645
Lepo pozdravljeni.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar goran gradbeništvo 28.12.11 16:34
treta gradbena faza brez parcele z ddv 78,000 euro
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar snowgal 18.01.12 14:50
Pri nas tudi gradimo... Živcev je že kar nekaj šlo, par jih še vztraja. Nov avto lahko tudi dobiš, baje, za 6 tisoč evrov in enako je s hišo (cene so si precej različne). Komunalni prispevek - tukaj bi pa opomnila. Če parcela nima nobenih komunalnih priključkov in če investiraš sam, ne plačaš nobenega komunalnega prispevka. Z možem sva bila opozorjena (s strani dobrih ljudi), da občina v tem primeru ne sme in nima podlage za zaračunavanje kom. prisp. Smo na vasi, vaški vodovod - priklop smo financirali sami (je bilo kar veliko dela - dost visoka višinska razlika itd.), imeli bomo svojo čistilno napravo za odplake oz. greznico. Nekaj ljudi je bilo baje nategnjenih in so plačali kom. prisp. (znesek sicer ni visok, denarja pa nihče ne pobira po cesti, da bi ga dajal za takšne nesmisle).
Meni se ne zdi, da je najceneje hišo postaviti. Nas bo hiša do strehe precej uradila po žepu (če bi morali začeti letos, najverjetneje ne bi), potem bo lažje. Gradimo brez kredita, ker si ga preprosto ne upava vzeti. Imamo pa veeeliiiikooo garažo (14x11, višina 5m), pritličje in mansardo ( cca. 170 m2), dost velik balkon. Armature je šlo res veliiiko preveč (samo železo za spodnji del, za garažo, je stalo cca. 19 tisoč evrov). Plate so 20cm. Sedaj nam pa še težijo zaradi strehe, ker statik pravi, da bi bil Bramac pretežek in to po vsem tem, ko smo bili res radodarni z materialom in nismo varčevali... Mansardo naj bi pozidali kar s siporeksom - pa ni šans no! Še malo, pa se mi bo odpeljalo. V enem letu smo končali spodnji objekt in lani novembra sva na vrat na nos dala kar pozidati pritličje (je blo pač toplo), za ostalo je pa še mal prehladno ;)
Srečno vsem in obilo dobre volje pri zidavi! Pa naj vam dom lepo služi.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lanči1 24.01.12 18:31
nas je gradnja hiše stala 60000e z papirji pohištvom in fasado brez zaklučnega sloja 110 kvadratov bivalne površine P+M, v celoti noter dokončano zelo okusno vendar ne predrago pohištvo! pod streho nam je delal privatnik ostalo nekaj v lastni režiji nekaj na črno nekaj pa še kaki poceni privatniki.
lp sebastijan
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lani1 24.01.12 18:43
Navedeno
lanči1
nas je gradnja hiše stala 60000e z papirji pohištvom in fasado brez zaklučnega sloja 110 kvadratov bivalne površine P+M, v celoti noter dokončano zelo okusno vendar ne predrago pohištvo! pod streho nam je delal privatnik ostalo nekaj v lastni režiji nekaj na črno nekaj pa še kaki poceni privatniki. volja, sto predračunov pa bo! oktobra 2010 začeli z izkopom, novembra 2010 plošča , 15.januarja 2011 začetek gradnje , konec julija 2011 selitev! imeli veliko sreče z vremenom! hiška je zidana z poroterm zidaki , izolacija 12cm, kurjava na električno peč, poraba minimalna ( 120e na mesec), talno gretje, za slike pošlite mail naslov vam jih lahko pošlem!
lp sebastijan
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar andreja123 28.01.12 09:24
No snowgal je verjetno edina,ki ni rabila plačati komunalnega prispevka.Mi brez plačila ne bi dobili gradbenega dovoljenja.Zdaj pa prosim če je kdo iz Rogoze;Hoč ali Slivnce da mi pove koliko pride priključitev na vodovod-to je predračun za 10m cevi in njihovo delo in koliko prispevek za priključitev na vodovod.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar grezilo 28.01.12 12:51
andreja123
prijavi se , ti bom posredoval investitorja in se boš lahko diretno pogovorila in povprašala glede cen.
Kolikor se spomnim, je komplet izvedba bila 800€.

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ceramika 13.02.12 15:34
nizkoenergijske montažne hiše na ključ že od 630 eur na m2.
Več informacij na: montaznahisap@gmail.com
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar el.prezidente 13.02.12 21:01
1. CENA HIŠE NA KLJUČ JE ODVINA OD LOKACIJE 600€/M2 DO 3000€/M2
2.. CENA PARCELE JE ODVISNA OD LOKACIJE OD 50€/M2 DO 400€/M2
3. CENA GRADNJE JE ODVISNA OD OBJEKTA OD 40000€ DO 150000€
4. CENA INŠTALACIJ JE ODVISNA OD LASTNIKA OD NPR: 10000€ DO 50000€
5. CENA POHIŠTVA JE ODVISNA OD LASTNIKA

VSE JE ODVISNO OD KUPCA, LOKACIJE IN MATERIALOV KATERE BI RAD IMEL VGRAJENE
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Aleksander01 14.02.12 03:29
Primer, gradnja hiše in sama cena montažnih hiš jse danes giblje okrog 600 € - 1000 € na kvadratni meter.

Če pa je cena 1.200 €/m2 in več pa lahko že govorimo o montažni hiši višjega cenovnega razreda. Ta je običajno stilsko vrhunsko oblikovana, nudi veliko ugodja in prostora, za izgradnjo pa so uporabljeni najboljši materiali.
 
Cena montažne hiše je odvisna tudi od tega, ali se odločimo za samo osnovno izvedbo, ki je najcenejša, za postavitev do 4. gradbene faze, ali za izdelavo hiše na ključ, ki je seveda najdražja možnost.
 
Iz tega lahko sklepamo, da montažna hiša ni kaj dosti cenejša od klasične .
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar guns 22.02.12 00:20
Povejte samo nekaj koliko približno stane gradnja hiše 160m2 mi ni važen materjal samo da bo v mejah normale materjal si lahko vi zamislite ne predrag :D
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar frantko 22.02.12 06:26
Pleh in karton, kombinacija, te pride hiša okoli 1762€. Lohka poceniš, če daš karton tudi na streho. To je zelo ugodno, saj te pride meter2 samo 11€!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar rio 23.02.12 17:41
guns gradite?
pustite mail za kontakt

Lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ceramika 24.02.12 15:30
Kdor misli kupiti montažno hišo imamo mi definitivno najboljše cene. Hiše na ključ že za 590 eur/m2, vključno z temeljno ploščo. Vse si lahko pogledate na:

www.promles-hise.si
montaznahisap@gmail.com
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar svašta... 25.02.12 11:18
Navedeno
ceramika
Kdor misli kupiti montažno hišo imamo mi definitivno najboljše cene. Hiše na ključ že za 590 eur/m2, vključno z temeljno ploščo. Vse si lahko pogledate na:

www.promles-hise.si
[email protected]


mene bi bilo strah
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar KRETEN 02.03.12 18:38
Ene 7 centov.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar aleksej 11.07.12 15:33
Navedeno
lanči1
nas je gradnja hiše stala 60000e z papirji pohištvom in fasado brez zaklučnega sloja 110 kvadratov bivalne površine P+M, v celoti noter dokončano zelo okusno vendar ne predrago pohištvo! pod streho nam je delal privatnik ostalo nekaj v lastni režiji nekaj na črno nekaj pa še kaki poceni privatniki.
lp sebastijan

lanči1, a mi lahko na zs pošlješ podrobnejše podatke o tvoji gradnji? Kje ste gradili, kako ste se dogovorili z izvajalci, kako glede materialov?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Gospa Annette Bycroft 26.10.12 02:56
Ali potrebujete posojilo? Če je odgovor pritrdilen, se enostavno in preprosto posojilo, ki ga je danes stik z gospo Annette po e-pošti na: ajbycroft12@gmail.com za več informacij o tem, kako dobiti posojilo
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar loma 26.10.12 08:15
Navedeno
lanči1
nas je gradnja hiše stala 60000e z papirji pohištvom in fasado brez zaklučnega sloja 110 kvadratov bivalne površine P+M, v celoti noter dokončano zelo okusno vendar ne predrago pohištvo! pod streho nam je delal privatnik ostalo nekaj v lastni režiji nekaj na črno nekaj pa še kaki poceni privatniki.
lp sebastijan

lanči, a mi lahko posredujete podatke o privatniku, ki Vam delal hišo do strehe.

Hvala in lepo pozdravljeni.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sinti 30.10.12 14:34
Vse je odvisno kako se pripraviš na gradnjo.
Ko smo imeli gradbeno dovoljenje in smo začeli zbirat ponudbe v zadnjem hipu je bila naj informacija.
Povem iz prve roke zelo zanimiva in zelo koristna. Torej od znanca sem dobil informacijo za brezplačnega gradbenega svetovalca klasične gradnje. Eni se zamišljamo ko imamo gradbeno dovoljenje in denar, da imamo vse in, da smo pripravljeni na gradnjo vendar povem da ni tako. Po samem kratkem pogovoru po telefonu nam je dokazal, da delamo napake katere bi nas lahko stale več kot 10 tisočakov. In ko je itak brezplačen smo ga najeli in poslušali. Povem, da nam je preprečil veliko kar bi lahko izgubili takoj na začetku. Potem pri razpisu povpraševanja in zbiranju ponudb je prav tako bilo veliko koristi da ne govorim o pogajanju s izvajalci, pregledu ponudb, vprašanji o dodatnimi in nujnimi deli, olajšavami in subvencijami. Vsakemu graditelju toplo priporočam pred gradnjo svetovalca ker ne stane nič na koncu si pa potegni matematiko do kam bi prišel, če sam greš v to ali do kam prideš po nasvetih svetovalca. Kot je mpovedal, veliko je graditeljev ko na koncu pove "če bi gradil še enkrat bi pa drugače delal". Prav zato povem, da se se v vsakemu primeru splača prej posvetovati.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar danicas 02.12.12 20:13
nas je gradnja hiše stala 60000e z papirji pohištvom in fasado brez zaklučnega sloja 110 kvadratov bivalne površine P+M, v celoti noter dokončano zelo okusno vendar ne predrago pohištvo! pod streho nam je delal privatnik ostalo nekaj v lastni režiji nekaj na črno nekaj pa še kaki poceni privatniki.
lp sebastijan

Ker se tudi mi pripravljamo na gradnjo, bi prosila, da mi na zs javite iz kod ste in kdo vam je delal do strehe.

lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar leto 2012 05.12.12 11:02
brez papirjev parcele, izkop, temelji K+P+M, vgrajena okna, vrata, ometi , narejene vodovodne in elektro inštalacije - do sedaj nas je stalo 120.000€
hiša je 10*13
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Kati79 22.01.13 21:42
Mene pa zanima sledeče, če kdo približno lahko oceni stroške:

Živimo v prizidku, ki se drži stanovanjske hiše. Mere so 5x8 m. Planiramo povečati ta del za približno 4m (5x12 potem) in dvigniti ter potem mansardo še uredit. Zanima me, koliko bi bili stroški za temelje in naprej. Upam, da me razumete, kaj sprašujem:)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar grezilo 22.01.13 22:39
Kati79 , takole "čez prst" 50.000€!

No, pa šalo na stran.
Lahko računaš nekje med 600-800€/m2. Pa še to bo prej malo; pred samim začetkom si pridobite LI, da boš vedela kaj sploh lahko delaš na tvoji zemlji.(OPPN, OPA;....) Kaj je dovoljeno z akti tvoje Občine!!
Najprej si dogovorite kaj želite imeti in nato do projektanta.
Za omenjen poseg potrebuješ GD --> (PGD, PZI (vse tri)). Plačilo komunalca, nato dobiš pravnomočno GD.
Ceno boš lahko izvedela, ko boš dobila ponudbene predračune; te pa na podlagi "Popisa del in količin". To ti izdela projektant.
Privarčujete lahko, v kolikor boste sami malce pomigali; gradili v lastni režiji; se aktivirali pri nabavi materiala;....

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Kati79 23.01.13 07:58
Hvala za odgovor. to najbrž mislite brez parketov...
V kolikem času menite, da je možno to izvesti?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar grezilo 23.01.13 13:54
kati 79,
v primeru "gradnje v lastni režiji" bi verjetno šlo skozi tudi z parketi.
Pozornost moraš polagati oz. "Projektant in projektant statik" , kako boste reševali diferencialne posedke stavbe. Imela boš stari objekt , ki že stoji , poleg boš delala novega (novi temelji, stene, in mansarda=večja obtežba na temelje) , kar povzroči vsal deloma različno posedanje objekta. To je nekaj "mm" a nitke/razpoke se bodo poznale.
Nisi napisala kakomje urejeno oz, predvideno z instalaciajmi? Ogrevanje, voda, elektrika, ctv,....
Takšen objekt se lahko izdela v 3-5 mesecih. IZDELA!!
Kar ne pomeni, da se boš vselila vanj!! Vsaj z moje strani ti ne priporočam!!
Če ni nujno, ga izgradite do zime in izdelajte omete , lahko tudi estrihe in vgradite okna. Nato ćez zimo posušite in malarija, parketi, zapiranje knaufa v mansardi, ..... pozno spomladi.
PZI si le dajte izdelat!!

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Kati79 23.01.13 17:42
Ja, to posedanje me tudi skrbi. Upam, da se da kvalitetno izvesti. Elektrika, voda, ogrevanje je vse vezano na preostali del hiše in se najbrž da še naprej speljati? Ne vem.

Moje tihe želje so, da bi do pozne jeseni postavili, potem pa res naprej uredili spomladi in poleti.
Jutri imam naročenega projektanta, ki upam, da bo poln dobrih idej:):):)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Annette posojilo 08.02.13 00:10
stik z mano za posojilo v: ajbycroft13@gmail.com. samo za resne ljudi, ki potrebujejo posojila
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar še vedno so drage 22.03.13 09:24
Sicer pravijo, da se hiše dražijo in midva sva dala za samo gradnjo 200 m2 neto hiše precej manj kot eni pišete tu... Ne štejem parcele zraven, prišlo je pa okrog 100k, s tem da so še malenkosti za naredit. Treba je omenit, da ene par pomembnih in dragih stvari, smo prišli bolje skozi, ker oče je delal fasade, mi okna, en znanec je pa dobavitelj ploščic. Predvidevam pa, da ima verjetno večina kake poznane in da vsak mogoče pri kaki stvari bolje skozi pride. tud ostali material sva morala kar iskat, da je bil kvaliteten in za ugodno (spogajano) ceno.

S parcelo v red, papirji, je potem bilo do sedaj že kakih 140k, sam pa od ne vem kdaj tud nimam čisto vsega seštetega, ima moj... Pa ker pri nas nisva čisto prepričana, če se mogoče celo ne opdraviva v tujino, potem bi hišo prodala in čeprav vsi trobijo, kako so šle hiše gor, pa čeprav je kvalitetno grajena, dvomim, da bi sploh dobila toliko kto sva vložila.

Mislim, da je gradnja draga, glede na to, da še če bi prodal, bi imel izgubo, pa ne vem, a so res cene tako visoke al smo že res popušili na celi črti...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Micro Finance 01.04.13 20:28
Ali potrebujete posojilo za poslovanje?
Ali želite, da bi poplačala nekatere račune?
Ali potrebujete posojilo za plačilo za hišo?
Ali potrebujete posojilo za nakup avtomobila?

Nudimo posojila za ljudi in podjetja
Micro Finance
Kontaktna oseba: hoopoe111@blumail.org
*******************************************
OPOMBA: Samo resen kandidat bo dobrodošel in odprt za poslovanje
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jazzz123 11.05.13 15:05
Končujeva gradnjo hiške-80m2,cenejši materijali,brez centralne(samo kamin na drva),cena 800e/m2
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kokoska1 15.08.13 12:26
Pozdravljeni! Mene pa zanima koliko € bi morala odšteti da bi hišo cca 240m2 (K+P+M) zgradila.. Koliko stane od zakoličenja do strehe?
Paperje, načrte imam že nekaj let sedaj pa bi se rada lotila zgradit hišo. In koliko bi prišlo potem tudi do vselitve približno?
Hvala za odg.
LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kgjt lkgf 15.08.13 12:52
Oh, to je pa čisto preprost odgovor.

Z opremo vred vaju takšna hišica pride točno 237 416,37 eur. Seveda sem računal v wcjih tudi bide.
Še dobro, da imate vse paperje. Brez paperjev bi bilo pa še 4671,33 eura dražje.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar striciz ozadja 10.09.13 20:55
To je pa kar točen odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mimi88 12.11.14 21:49
Živijo, mene pa zanima sledenje. Mož je dobil starejšo hiško v izmeri prostrov 100m2. Napeljal je cevi za elektriko, potrebno je še vodo speljat pa kanalizacijo, potem še 50% ometa (grobi ter fini) ter glavna vhodna vrata, vrata za na balkon ter dodatna vrata (zunanja) za kurilnico. Imeli bomo talno gretje, kamin na drva ter centralno. Koliko bo to stalo, ter koliko bi prišla še oprema? Imamo: 2x manjša soba, 1x spalnica, 2x kopilnica, kuhinja in dnevna (skupaj - večji prostor kateri ni ločen).
Vse bi delal sam, računalo bi se samo material. Prosim za okvirni znesek.
lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kalkulacija 17.11.14 13:01
160.605,32 Eur ob upoštevanju trenutnih cen.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar grezilo 17.11.14 14:19
kokoska1 , vprašanje, če ti papirji oz. GD še velja; če ti ni poteklo oz. ste pravočasno vložili vlogo za podaljšanje veljavnosti.
Do strehe nekje 300-400€/m2 ( 240 x 350 = 84.000€) Verjamem, da ju še nekaj rezerve v denarju; cena je odvisna od "Popisa del in količin"; tudi odvisno kako zahtevna je arhitektura hiše (PZI Gradbenih Konstrukcij). Običajno je do vselitve cena 1000-1300€/m2. V kolikor gardiš v lastni režiji imaš rezerve.

mimi88, odvisno kakšen imaš okus. Talno je lahko ..............toliko, ali ..........toliko. Enako je z opremo za stanovanje. Računaj 400€/m2.

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tvirus 16.06.15 09:59
na to vprašanje je skoraj nemogoče odgovorit, saj si lahko hišo postaviš od 60 tisočakov naprej, vse je odvisno koliko delaš sam, kakšen material uporabljaš, koliko daš za parcelo,....

Vedno in povsod

http://www.geometer-jasna.si/
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Odgovori

Avtor:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, doc, pdf
  • Datoteka ne sme biti večja od 1000 KB
  • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 7 krat 10?
Na vrh