Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Gradnja in opremljanje stanovanja je lahko prijetna izkušnja, če imaš nekoga, ki zna svetovati. Dobri in slabi izvajalci. Se zadeve lahko lotim sam? Vse od belil, parketa, ograj, oken do cementa.

estrih + talno gretje

avatar ips 13.08.06 22:10
Pozdravljeni,
sem pred odločitvijo kako optimalno izvesti estrihe. Dilema ki jo imam je kateri stiropor izbrati in sicer.
a) stiropor EPS 70 ali 100 (Tim, Fragmat)
b.) stiropor Proestrih 80 (Tim)

Ker bo po celotnem objektu tudi talno gretje moram izbrati tudi ustrezne sistemske plošče (Silent - Fragmat ali Proestrih -Tim). kakšne so vaše izkušnje?

Naj povem da bom imel v pritličju gotovi estrih na visini 16cm in v mansardi na 12cm. Kaj mi lahko predlagate tisti ki imate več izkušenj?

Nekaj je bilo tudi govora o nekih dodatkih v primeru tanega gretja (kovinska / plastična vlakna) in pa o dodatku za beton? Ve kdo kaj več na to temo?

Hvala in lp
ips
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kinkina 14.08.06 07:53
so dodatki. imena ne vem, saj je to dotakal kar obrtnik, ki je estrihe delal. bila je modra kanta.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar erha 14.08.06 20:49
meni je svetoval izvedbo,druzinski prijatelj,ki se ukvarja s talnim ze 25 let,in sicer zelo poenostavljeno.
Najprej bom uporabil pohodni tervol deb. 5 centi,stiropor mi je ze par gradbenikov svetovalo, ker z leti -zgine- pod estrihom.Na tervol navadno pvc folijo nekaj mi je govoril,da ni dobro zaradi vezave estrih -tervol brez folije.Nato mreze 4 mm,ker imam velike prostore je baje pri talnem vseeno dobra mreza,niso dovolj samo vlakna,na te mreze pa pvc cevi polozim v obliki polza,na 15 cm razmaka,v kopalnici pa 7.5 cm,prav tako 7.5cm pri vecjih steklenih vratih v pasu 1 metra.Vsak polz naj greje povrsino do 15 kvadratnih metrov,ce je prostor vecji pac 2 ali vec.On ima normativ 7.5 metra cevi na kvadratni meter.
to je to povedano bolj po domace, tako da si bom to jaz naredil kar sampac ,ce se mi kje zalomi poklicem njega za nasvet.
Aja pa na to minimalmo 7 cm estriha.
l.p
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar petdva 13.08.13 07:56
Za tlake se vsekakor priporoča izbrati bolj trdi stiropor, da nimamo težav s posedanjem in kakšnimi razpokami v tlaku ali pragovih. Stiropor (najbolje z oznako EPS 100 ali več) se lahko polaga direktno na izotekt (polivinil vmes ni potreben), najprej se položi sloj stiropora med inštalacije, prazne prostore je najbolje zaliti z lahkim betonom. Potem se dodaja še poljubne debeline izolacije.

Mi smo naredili takole:

- betonski tlak 4 cm
- plošče za talno ogrevanje, ki hkrati že dušijo donenje tlaka in prenašanje zvoka v druge prostore STIROTERMAL SILENT (včasih imajo na izolirki v ljubljani na zalogi tudi drugo klaso), v debelini 5cm, mislim da imajo celo 25db dušenja
- fragmat eps 100
- izoteks v4
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Odgovori

Avtor:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, doc, pdf
  • Datoteka ne sme biti večja od 1000 KB
  • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 17 minus 12?
Na vrh