Dojenje

Otroku najbolj naravna prehrana, za mamico pa včasih toliko vprašanj. S spoznanji in nasveti mednarodne organizacije La Leche League International je lažje.
Moderatorka: Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International (LLL Slovenija, Slovensko društvo za podporo in pomoč doječim materam)

dojenje & črpanje

21.03.12 08:58
pozdravljeni,

sem v situaciji, ko res ne vem kako naprej, da bo prav.
imam 26 dni starega fantka (rojen je bil v 37 tednu), ki sicer lepo napreduje od izpusta (3.100g) iz porodnišnice se je zredil na 4.040g. hranim ga po flaški (s svojim mlekom, ki si ga izčrpavam), saj nama dojenje ni steklo. hranim ga na 3 ure, ponoči na 4. je zaspanček in se zaradi hrane ne zbudi, tudi ne joka, če je lačen - sesat začne prste, a tudi to le občasno. če se že zbudi samo gleda in mirno stokca, običajno še to zelo tiho. tudi med hranjenjem po flaški mi po podiranju kupčka (ko popije cca 50 - 60 ml) zaspi in težko ga potem spet zbudim, da popije še preostalih (50 - 40 ml). občasno ga pristavljam na dojko, ker bi ga rada dojila. tu se pojavi dilema. ali ga še vedno zbujam ali ga pustim, da se sam prebudi, vendar se bojim, da je zmožen prespati še kak podoj. obrnila sem se že tudi na svojo patronažno, vendar mi ni v pomoč. kako nadaljevati?

monka

Re: dojenje & črpanje

05.04.12 17:45
Pozdravljeni, monka79!

Upam, da se je vaša težava morda že razrešila in je vaš fantek v drugem mesecu že sam spremenil ritem in morda postal budnejši, to se večkrat zgodi, posebej, če je bil porod zanj težji, sprožen, če je imel zlatenico ali kakše druge podobne težave in je bil morda zato bolj zaspan. Glede na zelo lepo napredovanje, morda zbujanje niti ni potrebno, vendar pa bi poskusili z več dojenja lahko vsakič, ko obstaja možnost, da se bo pristavil in dojil, bodisi pred stekleničko ali kasneje. Pomembno je vedeti, da dojenček LAHKO SESA tudi tedaj, ko na videz spi, vendar premika usteca in v resnici samo drema, torej ko ni globoko zaspal, kar niti ni tako pogosto, saj dojenčki zelo veliko dremajo. Poskusite ponujati dojko v raznih situacijah, tudi sredi dremeža, takoj ob prvih znakih zbujanja in ko se bo delno uspaval, vendar še ne bo spal.

Ni tako pomembno, koliko popije naenkrat, saj materino mleko dojenčki večinoma dobivajo v zelo različnih količinah. Dobro pa je, da si beležite, ali bo v 24h popil toliko, kot doslej, vse skupaj torej, nekje 120-180ml na kg telesne teže. Če bo zraven pil na dojkah, potem pazite, ali pije aktivno, tudi požira in ne samo seslja. Stiskajte mu dojko, da bo bolje teklo in se bo prej naučil dojenja, če bo mogoče. V tem primeru bo seveda popil po steklenički manj. Beležite si količine po steklenički, čas aktivnih podojev in polulane in pokakane pleničke, iz tega pa bi morali videti, ali je vse vredu. Če lahko spremljate tedensko napredovanje, boste morda hitro videli, kako mu gre in ali lahko iztiskanje zmanjšujete, dojenje pa krepite.

Torej na kratko, poskusite kakšen dan, da se zbudi sam, to ne bo kaj dosti spremenilo situacije, vi pa boste bolj vedeli, pri čem ste. Če bi hranjenje kar preskočil, je bolje, da pije mleko na vašo pobudo in da ima vsaj 8, še bolje 10-12 hranjenje oz. kolikor bo največ mogoče, da bo še vedno dobro napredoval. Če pa super napreduje in odlično pije, potem pa mu morda tak ritem tudi ustreza.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Avtor:

Naslov teme:

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 5 minus 4?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.