Dojenje

Otroku najbolj naravna prehrana, za mamico pa včasih toliko vprašanj. S spoznanji in nasveti mednarodne organizacije La Leche League International je lažje.
Moderatorka: Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International LLL Slovenija, Slovensko društvo za podporo in pomoč doječim materam

krči novorojenčka

avatar gaja27 21.05.08 13:49
Lepo pozdravljeni.

Doma imamo tri tedne starega dojenčka (sicer rojen v 36. tednu). Delno ga dojim (pazim na prehrano), dodajam Aptamil prematil, on pa ima ves čas krče. V obrazek postane čisto rdeč, napenja se, joka pa ponavadi ne. In to se dogaja več ali manj 24 ur na dan. Zaspi za cca pol urice, potem ga zbudi krč. In spet traja in traja, da ga uspavamo. Kaka in lula sicer normalno.
So ti krči 24 ur dnevno normalni? Zna tole trajati do 3,4 meseca?

Najlepša hvala in lp.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
22.05.08 21:01
gaja27, pozdravljeni!

Imate 3t starega fantka, rojen malce prekmalu glede na rok poroda, dojite in dodajate prilagojeno mleko. Dojenček veliko joka. Pleničke so vredu polne in, če prav razumem, fantek vredu napreduje.

Najprej vprašanje: Ali bi bilo vašega dojenčka, ko se zbuja zelo pogosto, npr. pol ure po hranjenju, in tedaj joka, mogoče potolažiti npr. tako, da bi mu ponudili dojko? Ste poskusili? Če da, prosim, opišite, kakšen je bil dojenčkov odziv! Če ne, napišite, kako ga lahko uspavate. Iz njegovega vedenja bi morda še najlaže razumela, kaj se dogaja in kako mu pomagati.

Prosim napišite tudi, kakšno število podojev imate, koliko približno traja podoj, v kakšnem tempu dodajate prilagojeno mleko (kako pogosto in koliko ml). In koliko je napredoval v tem času.

Možnosti, zakaj se odziva tako, kot ste napisali, je res zelo veliko, zato bi morala za konkreten odgovor imeti še te informacije.

Večinoma vzrok za kolike NI materina prehrana. Najpogostejši alergen, ki povzroča kolike prek materinega meka, pa je kravje mleko in tudi prilagojeno mleko, narejeno iz njega.
Kolike:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1510&t=1491 (članek)
Kolike in kravje mleko:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4326988 (materino ali prilagojeno mleko, alergije)
Ko dojenček joka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979195,1979195#msg-1979195
Nosite svojega otroka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980267

Ni sicer nujno, da se otrok nenehno zbuja zaradi prebavnih težav. Vendar po drugi strani vam lahko tudi pritrdim: 24h krči so povsem mogoči in niso nič posebnega, nekateri dojenčki imajo zelo velike težave in potrebujejo ogromno tolažbe, umirjanja, nošenja, sesanja, več tednov ali mesecev, ne glede na to, koliko je ura. Včasih jim je mogoče učinkovito pomagati, tako da ni povsem bezupno.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar gaja27 23.05.08 14:19
Najlepša hvala za odgovor.
Pa še nekaj informacij:
- otroček se podoji (cca 10 do 15 min na eni dojki, nekaj časa vleče in pije, nato imam občutek, da se samo tolaži s sesanjem in ne pije)
- med hranjenjem dojko pogosto izpusti in se začne "zvijati" in napenjati, v obrazek postane rdeč, ko pa spet začne sesati, se za nekaj časa umiri
- po podoju dobi Aptamil prematil (popije cca 70ml; vsake 3 do 4 ure), pije po "delih", vmes podirava kupčke, včasih se tudi med hranjenjem napenja in postaja rdeč
- jeva cca 6x dnevno
- pol ure po hranjenju se sicer večinoma (ne vedno) prebudi, z dojko ga še nisem poskusila umiriti, ponavadi ga "ujčkam", precej se umiri, ko podirava kupček in leži na trebuščku pri meni, pomiri se tudi, če ga dam na hrbet na svoje noge, tako da je malce dvignjen (glsvicas višjr od nogic). Potem ga moram zelo previdno položiti na bok v posteljico. Včasih zaspi in je ok, večinoma pa se v spanju zbuja s krči, spušča glasoave, kot bi se napenjal, je ves rdeč, joka zelo zelo redko.
- v 3 dneh se je zredil za 40g, patronažna pravi, da je to malo (zdaj ima 3310g, ob rojstvu 2740g, ob odpustu 2680g)
- pokaka se enkrat dnevno precej zeleno (zelenorumenkasto)-

Najlepša hvala še ennkrat.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
23.05.08 19:46
gaja27, pozdravljeni še enkrat!

Najlepša hvala za zelo pomembna pojasnila, ki ste jih dopisali! Zdaj vam veliko laže in z večjo gotovostjo lahko podam informacije, ki vam bodo morda v pomoč, da kar v največji meri pomagate svojemu novorojenčku.

Vaš fantek se doji 10-15min na eni dojki, nekaj časa dobro sesa in požira, nato pa tudi več počiva, spušča in se krega. Dojite okoli 6-krat v 24h in po podoju dodate 70ml prilagojenega mleka, ki ga spije tako, da vmes podirata kupčke.

Glede na situacijo bi vam svetovala, da precej spremenite način dojenja, če bo fantek za to in bo drugačna taktika seveda pri njem mogoča. Menim namreč, da bi utegnil vaš dojenček imeti premajhno število podojev in da je tukaj verjetno glavna ovira do izboljšanega ali polnega dojenja. Ali ste bili deležni nasvetov, da je pravilno dojenje po urniku odraslih ljudi oz. da je dojenček lačen na 3h? MNoge mamice lahko preberejo v raznih (tudi uradnih) priporočilih, da naj ima dojenček npr. 6 podojev, da naj se doji na 3 ali 4h ali pa jim je tako svetovano s strani drugih doječih mater, sorodnikov,... in včasih žal tudi s strani nekaterih strokovnjakov.

Življenje je povsem drugačno:
- večina novorojenčkov NUJNO POTREBUJE VSAJ 8 DOBRIH podojev, še bolje pa je, posebej če se dojenje teže vzpostavlja, da se dojijo VSAJ 10-12-KRAT V 24H, mnogi pa tudi precej večkrat
- večina novorojenčkov se ne doji v rednih razmakih, temveč v grozdih/skupkih (del dneva zelo pogosto ali večkrat zaporedoma, npr. 5 podojev v eni uri ali dveh, nato pa malo daljša pavza in morda spanje).
Zelo zelo vam za boljše razumevanje, kako teče dojenje ponavadi, priporočam v branje naslednje tri članke:
Kako se tvori materino mleko: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1978042,1978042#msg-1978042
Dojenje na otrokovo pobudo: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4366643
Umetnost dojenja v naši kulturi: http://med.over.net/forum5/read.php?11,141876,142069#msg-142069

Zelo vam priporočam dvoje: če bo le mogoče, dojenčku ponudite dojenje približno dvakrat pogosteje kot doslej, in če bo le mogoče, VEDNO ponudite obe dojki, saj boste tako ponudili trenutno vse razpoložljivo mleko in stimulirali dojke, da bodo tvorile več mleka in mleko bo nastajalo tudi hitreje. Najbolj napačno je čakati na mleko, da se bo nateklo v dojke in da ga bomo čutili.

Vemo, da dojenje teče veliko bolje, če dojimo tedaj, ko je otrok nemiren, siten, se je zbudil, pa čeprav smo ga ravnokar podojili oz. čeprav je od podoja minilo samo četrt ure, pol ure, ura,... In tudi tedaj ponudimo dojenčku OBE DOJKI, če jih le hoče! Če jih noče, tudi prav, če pa gre, pa premaknemo z ene na drugo dojko tedaj, ko je požiranje po nekaj minutah upočasnil in še zelo malo požira. Nov tok mleka na drugi strani ga bo morda spet spodbudil k aktivnemu sesanju. Dojki lahko ponudimo tudi vsako dvakrat ali trikrat, torej menjanje strani je zelo dobra strategija, posebej ko želimo tvorbo mleka okrepiti in dojenčka bolje nahraniti.

Pravite: "cca 10 do 15 min na eni dojki, nekaj časa vleče in pije, nato imam občutek, da se samo tolaži s sesanjem in ne pije"
*** To je čisto normalno, kajti mleko teče v valovih, otrok postopoma upočasni. Priporočamo tedaj, ko začne izrazito počivati, premik na drugo stran, pa morda potem še en premik spet na prvo stran, kjer se otrok lahko doji dalje, čeprav cuclja in ne požira veliko. Možno je, da se bo sprožil še en izcejalni refleks čez nekaj časa, torej še en val mleka, tedaj pa bo dojenček spet aktivno začel sesati. Ker je izcejanje na obeh dojkah, je tedaj spet priložnost, da ponudimo vse razpoložljivo mleko na tej in tudi na drugi dojki. Tako spodbujamo večjo tvorbo mleka in omogočimo dojenčku, da to tvorbo mleka tudi spodbuja z dovolj sesanja.

Dodatek svetujemo, da se ohrani npr. na razmake, kot jih imate zdaj. Če boste videli, da se doji več in bolje, da dobro lula in kaka, da je teža vredu, potem lahko postopoma začnete dodatek previdno zmanjševati in v 2-3 tednih bi bilo verjetno mogoče preiti na polno dojenje. Če vas skrbi, zavrtite telefon in se pogovorite s svetovalko za dojenje.

Pišete: "med hranjenjem dojko pogosto izpusti in se začne "zvijati" in napenjati, v obrazek postane rdeč, ko pa spet začne sesati, se za nekaj časa umiri"
*** Tole kar težko ocenim na daljavo, kaj se dogaja. Možno bi bilo, da vam tako otroček sporoča potrebo po dodatnem hranjenju (se krega, ker je tok na dojki upočasnjen - to je, kot sva rekli, seveda normalno, toda pri vašem dojenčku je jok lahko posledica tega, da je ob razmeroma velikem razmaku zelo lačen in želi hitreje priti do mleka). Poskusite, ali boste to krizo rešili s premikom na drugo dojko. Če bo ob dodatnem toku mleka zadovoljenjši, potem je verjetno, da vam je sporočal to, kar sem napisala. Seveda pa je mogoče tudi, da ima kakšne prebavne težavice, da ga mleko, ki priteka v želodček "zmoti", ga začne kaj črvičiti, kar je spet dokaj pogosto pri majhnih dojenčkih. V tem primeru bi poskusili podreti kupček, malce ponositi, potolažiti za kako minutko, potem pa nadaljevati dojenje.

Možno bi bilo, da so krči tudi posledica preobčutljivosti na prilagojeno mleko, saj je narejeno na osnovi kravjega mleka in raziskave so pokazale sedemkrat več krčev in preobčutljivostnih reakci, alegij, pri formulah kot pri materinem mleku. Kljub temu vam nikakor ne priporočam, da prilagojeno mleko dojenčku odrečete, dokler se ne boste prepričali, da se zmore in zna večkrat in bolje podojiti. Dojki se na povečano povpraševanje (v vašem primeru npr. na 2-krat več podojev in na dojenje na obeh dojkah) običajno prilagodijo v nekaj dneh, že po enem dnevu takega okrepljenega dojenja pa je lahko ponudba mleka BISTVENO večja. Pri tem nikakor ni nujno, da boste vi to mleko čutili ali imeli napete dojke, saj bo dojenček mleko dobival pogosto in dojke zelo dobro praznil sproti. Napete dojke tvorijo mleko počasneje, mehkejše ob dobrem in pogostem praznjenju pa hitreje in bolje.

Morda si boste lahko pomagali tudi z izkušnjami mamic in nasvetu v tem članku. Vzpostaviti dovolj veliko število podojev pri nedonošenčkih namreč ni zelo lahko, saj imajo mnogi veliko potrebo po spanju. Dokler nimajo več moči in več budnih obdobjih, da se lahko dojijo bolje in večkrat, je lahko potrebno in pravilno, da jih dohranjujemo. Popolnoma pravilno ravnate, da fantku dodajate in mu pomagate, da se bo okrepil!
Dojenje nedonošenčka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979110

Dojenček, ki se prebudi po nekaj minutah, ko ga odložimo, zelo verjetno potrebuje bližino in toplino naročja. In mnogokrat tudi dojenje, posebej če je novorojenček. Najbolj naravno in nagonsko mati ravna, če dojenčku dojenje ponudi, potem pa dojenček sam sporoči, ali je to zanj vredu ali ne. Mlajši kot je, verjetneje je, da bo dojenje sprejl ne le kot hranjenje, temveč tudi kot način uspavanja, umirjanja, tolažbe,... Dojenje je namreč vse to, ne samo hranjenje. In vse to pripomore k primerni tvorbi mleka.

gaja27, seveda morate pri tem upoštevati tudi sebe, kako vi čutite in kaj vi menite, da vaš dojenček potrebuje, kajti včasih je tako, da dojenček z nenehnim dojenjem v prvih tednih lahko pomeni zelo velik napor za mamic. Kako pa se vi počutite? Ste utrujeni? Vas je strah? Vas skrbi? Vse to se pogosto dogaja mamicam v prvih tednih. Okoli sebe zato potrebujemo čim več ljudi, ki nas spodbujajo in podpirajo, nam pomagajo.

Dojenček naj bi v 1-3m pridobival NAJMANJ 110-115g na TEDEN oz. najmanj 450g NA MESEC - VEDNO MERIMO OD NAJNIŽE TEŽE. Če je v 3d pridobil 40g, torej okoli 13g na dan, kar je resda nekoliko pod minimumom 15g na dan (dnevne razlike so sicer lahko ZELO velike, tako da je merodajno opazovanje na teden in jaz po teh dnevnih gibanjih kar nerada kaj rečem!). Tudi ta podatek pa mi zagotovo pove, da se vaš fantek hrani, da mu teža ne upada, torej nekaj hrane dobiva in jo je zmožen posesati, ima pa premalo podojev. Želodčki so majhni in zadržijo razmeroma majhne količine mleka, zato se mora večina hraniti velikokrat, bistveno večkrat, kot pa se v naši kulturi vglavnem pavšalno in počez priporoča.

Od najnižje teže je pridobil 630g, kar nikakor ni premalo in menim, da dojenček ni ogrožen oz. v krizi! Teža mu narašča. Verjetno tudi vi opažate, da se dojenček polni, napreduje, ali morda ni tako? Minimum na mesec je okoli 450g, povprečje pa okoli 680g.

Na kakanje vpliva tudi dodatek, ki nekatere dojenčke nekoliki zapre. Polno dojen otrok do 6t dobro pokaka pleničko vsaj dvakrat, kadar dojenje dobro teče. Če boste videli, da se število pokakanih pleničk veča, da so tudi bolj polulane, je to zelo dober znak, da je dojenje bolše.

Kar pogumno, gaja27, 3t je pri dojenju šele začetek. Mnogi dojenčki potrebujejo malo več časa, da se dojenje dobro vzpostavi in da se mamica in otroček ujameta. Prepričana sem, da vam gre lahko zdaj samo na bolje.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sony82 06.08.10 11:57
Najprej en lep pozdrav!

Tudi jaz imam vprašanje v zvezi s krči novorojenčkov, imam namreč 3 tedne starega sina in se mu krči pojavljajo čedalje pogosteje včasih trajajo po cel dan in tudi ponoči vmes ima sicer presledke za spanje, ki pa včasih tudi niso veliki. Zanima me, ali je možno da so vzrok za krče antibiotiki (hiconcil 500), imam jih namreč zaradi vnetja prsi, ter kako mu lahko krče oblažim. Dobila sem namreč informacijo, da ko podojim in ima krče, da ga raje 1 uro ne dajam več k prsim, saj to povzroča še večje krče, da se mu mora trebušček sprazniti! Zdaj pa ne vem če to drži!

Lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
08.08.10 22:39
Pozdravljeni, sony82!

Vaš fantek je star 3t in menite, da ima krče. Lahko morda malo bolj opišete, kdaj se začne jok, med dojenjem, kmalu po podoju? Ali fantek dobiva tudi dodatek, čaj, vodo, ali mu kaj pomaga sesanje dude pri krčih? Pomemben podatek bi tudi bil, kako napreduje na teži, kakšne barve in konsistence je zadnje dni njegovo blato in koliko je polulalnih ter pokakanih pleničk. Napišite prosim še okvirno število podojev v 24h.

Če gre res za krče in prebavne težave (in ne kaj drugega, zato toliko vprašanj!), potem je vsekakor mogoče, da otrokovo prebavo moti zdravilo, ki prehaja v mleko.

" Dobila sem namreč informacijo, da ko podojim in ima krče, da ga raje 1 uro ne dajam več k prsim, saj to povzroča še večje krče, da se mu mora trebušček sprazniti! Zdaj pa ne vem če to drži!"
***Ali fantek veliko poliva? Če ne, potem ta nasvet absolutno za vas ni pravi in ga zanemarite. Predlagala bi prav nasprotno. Dojenje veliko pogosteje, na njegovo pobudo, bi otroka znalo umiriti in potolažiti. Če se bo izboljšalo, če se bo umiril, potem to niso krči, ampak jok za več sesanja in dojenja - dojenje namreč ni samo hranjenje, za otroka je to druga popkovina. Res je dobro, da se prepričava, ali gre za krče ali kaj drugega, prosim dopolnite, vam bom napisala še konkretno kakšno idejo. Želodčku se ni treba sicer nič sprazniti, materino mleko je hitro in lahko prebavljivo, še več, deluje celo odvajalno.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nivchy 09.09.10 14:52
pozdravljeni

poterbujem pomoč...imam punčko staro 24 dni in jo zadnje dva dni full matrajo krči...ne dojim več,ker sem izgubila mleko po carskem rezu...dajem jim dodatek aptamil 1,kateri je prav za krčke.ker od začetka je imela isto krče...in smo ji kupili to mleko pa kapljice katere se dobijo v sg v lekarni samo....kaka normalno.skrbi me edino to k ima take krče da se ka zvije v klopčič...je pa tam nekje na 2 do 3 ure...

pomoč
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
26.09.10 16:57
Pozdravljeni, nivchy!

Žal se nisem mogla odzvati ažurno, upam, da ste katero od svetovalk dobili na telefonske številke v pripetih temah. Še potrebujete pomoč, je situacija kaj drugačna?

Če sumite močne prebavne težave, bi bil smiseln pogovor s pediatrom, morda po njegovem navodilu dodajanje probiotika v vašo ali dekličino prehrano, morda zamenjava formule, ker gre lahko za alergijo na kravje mleko v prilagojeni mlečni formuli. Dodatki, na katerih piše, da so protikolični oz. za krče, ne bodo nujno delovali, saj je sodeč po raziskavah otrok lahko občutljiv na kar okoli 20 substanc v kravjem mleku, prilagojeno mleko pa je narejeno iz kravjega mleka. Če mu odvzamejo malo tega ali onega in to tržijo kot protikolično formulo, še ne pomeni, da bo res bistven učinek. Morda bo imel otrok kljub temu močne krče. Morda bo potrebno posebno protialergeno mleko, pogovorite se s pediatrom o tem.

Še nekaj povezav, kako se spopadati s prebavnimi težavami. Kolike, nemir, jok:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1510&t=1491 (čl. Zakaj imajo dojenčki kolike)
http://www.youtube.com/watch?v=ddRkI5wVIqQ (video umirjanja otroka, dr. Karp)
http://med.over.net/forum5/read.php?11,5218256 (1m, nenehno joka, vzroki, načini umiritve)
http://med.over.net/forum5/read.php?11,5218251 (več odgovorov na isto vprašanje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5688508 (3m, kolike, dieta, kaj še lahko naredimo)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5176897 (2m, močne kolike, zeleno blato, driske)

Je že dolgo, kar ste prenehali dojiti? Če je deklico še mogoče pristaviti k dojenju (najprej le za tolažbo, nato morda vsak dan malo več), je v kratkem času od poroda, ker so hormoni še zelo aktivno, mogoče celo relaktirati, torej spodbuditi usihajoče mleko, da se spet začne tvoriti. Od zadnjega podoja se mleko namreč tvori vsaj še 45 dni. Premislite in če boste želeli dodatno pomoč, se oglasite. Če ne gre, nič hudega, porod s CR je lahko naporen za dojenčka in mamico in dojenje žal ne steče vedno v težki situaciji, včasih dojenček ne zmore, odklanja, drugič pa ne zmore mamica ali situacija zaradi česa tretjega ne dopušča.
Relaktacija in stimulacija materinega mleka: http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=257&t=248
Je mogoče prekiniti dojenje in ga spet vzpostaviti?
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5718970 (3m, po 2m prekinitvi)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4798930 (2m, hude kolike, otrok odklanja dojko)

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MRRG 25.10.10 21:03
LEP POZDRAV. IMAM VPRAŠANJE GLEDE KRČEV. 19 DNI PO PORODU SEM DOBILA VISOKO VROČINO IN SEM BILA SPREJETA NAZAJ V PORODNIŠNICO, KI PA SO ME ZDRAVILI Z KLIMICINOM 600mg IN ŠE EN ANTIBIOTIK TO JE TRAJALO 5DNI IN ŠE ZA DOMOV SEM DOBILA KAPSULE KLIMICIN 300mgZA PET DNI IN OD TAKRAT IMA MOJ SIN KRČE VENDAR TAKRAT JE BIL STAR 19 DNI SEDAJ PA NE DOJIM VEČ IN JE STAR 2 MESECA( vrjetno sem mleko zgubila od napora in skrbi) KER JOČE NEPRENEHOMA KO SE NAJE POSKUSILI SMO ŽE VSE KAPLJICE KI OBSTOJAJO IN MLEKO TUDI, MALO BOLJŠE JE PO MLEKU BREZ LAKTOZE ZATO MU DAJEM SEDAJ APTAMIL BREZ LAKTOZE. ZANIMA ME ČE JE MOŽNO DA MU JE ANTIBIOTIK KI SEM GA PREJEMALA POŠKODOVAL ČREVESNO FLORO IN ZARADI TEGA IMA TAKŠNE TEŽAVE. JE PA ENKRAT DRISKA DRUGIČ ZAPRTJE ROJEN JE BIL 37 TEDEN. HVALA ZA ODGOVOR
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
30.10.10 22:18
Pozdravljeni, MRRG!

Vaš fantek se je dojil in prejemali ste zdravila, imel je precej prebavnih težav, zdaj pa nenehno joče tudi ob prilagojenem mleku. Mogoče je, da je fantek reagiral s prebavnimi težavami na zdravila, antibiotiki lahko poškodujejo črevesno floro, vendar bi se ta sčasoma okrepila. Morda gre za kombinacijo težav ob antibiotikih in tudi zaradi vnosa določene mlečne formule, s katero ima lahko otrok težave. Celo bolj verjetno bi bilo, da nekako ne prenaša mlečne formule. Predlagam, da to pojasnite zdravniku in poskušate z dietnim prilagojenim mlekom, kot da gre za alergijo na kravje mleko.

Če je še mogoče, da bi otroka pristavili na dojko in bi jo sprejel ter sesal (niste napisali, koliko je star oz. kdaj ste nazadnje dojili), pa lahko morda poskusite tudi z re-laktacijo, torej vnovičnim spodbujanjem tvorbe mleka. Praviloma malo traja, da se dojke dovolj stimulirajo. Seveda, če bi se vam to sploh zdelo izvedljivo v tako težki situaciji, ko otroček kar naprej joka. Pomembno je, da mu težave olajšate, morda tudi s kakšnimi probiotiki, ki bi jih predpisal zdravnik.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar darja76 04.11.10 17:37
Pozdravljeni !

Moj malček je star 9 dni.
Prvih nekaj dni je bil izključno dojen, vendar so bile težave pri dojenju, saj malček ni in ni hotel sesati in je tako izgubljal na teži. Po prihodu domov sem izčrpavala mleko in mu ga dajala po steklenički. Ker ga je bilo premalo smo mu dodajali Aptamil 1. Krči so se začeli že prvi dan ko smo prišli domov. Tja od 16 ure pa do polnoči je cca. 30 min po vsakem obroku grozno. Malčka napenja, se krči, je ves trd in zelo močno joka. Ob tem ima vetrove in sliši in čuti se pretakanje v trebuščku. To ponavadi traja kakšno uro, dokjer ves izčrpan ne zaspi. Edina tolažba je duda, katero mu moram ob krču držati, da se nanjo prisesa. Zamenjali smo mleko Aptamil za Novalac AC, ki naj bi bil posebno proti krčem. Prav tako v adaptirano mleko dodajamo kapljice ColiPrev. Opažamo, da so krči po Novalac manj boleči kot po mojem mleku (pazim na prehrano). Pri zdravniku pravijo, da tako mlad malček naj še ne bi imel krčev. Mi lahko kaj svetujete, saj se bojim, da bo čedalje slabše. Mislim, da bom povsem opustila hranjenje z mojim mlekom in vstrajala na Novalac AC z kapljicami. Hvala !
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
04.11.10 20:07
Pozdravljeni, Darja76!

V tako zgodnjem obdobju je verjetnejše, da gre za kakšen drug izvor težav, ne klasične kolike. Nekoliko več podatkov vas bom še prosila, da lahko ugotovim, za kaj bi lahko šlo.

Je bil porod za vas in fantka naporen, morda dolgotrajen? Je bil dojenček kaj kaj zlateničen, je bruhal plodovnico, je donošen, zdrav, jemljete otrok ali vi kakšna zdravila? Ste pri porodu prejeli sredstva za lajšanje bolečin?

Lahko prosim napišete še:
- porodno, najnižjo in zadnjo izmerjeno težo oz. podatke, kolikor jih imate
- kolikokrat v 24h se fantek hrani
- koliko časa se lahko doji, je to na eni ali na obeh dojkah, ali bolj seslja ali tudi aktivno požira
- kakšna je količina dodatka posamično in skupaj v 24h (približno)

Žal mi je, da imate toliko težav, vem, da vam je težko in si čim prej želite izboljšanja. Po porodu so take težave z vzpostavljanjem dojenja kar pogoste, poskušala vam bom napisati kar se da v olajšanje.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar darja76 04.11.10 20:49
Pozdravljeni!

Bom šla kar po vrsti...

- sam porod je trajal 6 ur (umetni popadki), voda je odtekla cca. 7 ur pred pričetkom poroda (brez popadkov, nič odprta).
- zlatenice ni bilo, bruhal ni plodovnice, rodil se je 9 dni čez rok.
- zdravil ne jemljem nobenih, prav tako jih ne jemlje malček.
- nosečnost je potekala brez težav, malčku so odkrili ciste na ledvičkah (hidronefrotični ledvički - razširjeni pijelon 1x1.5cm - na pregled sedaj čakamo - 18.11)
- Ob porodu sem prejela masko (kisik,dušik) in pa neke vitamine (rumena tekočina) in sredstvo za umetne popadke
- porodna teža je bila 3755g/52cm, najnižja 3460g zadnja izmerjena cca. 3500g
- fantek se hrani vsake 3 ure (skupaj torej 8, oz 7 če ponoči prespi eno hranjenje)
- dojenje smo skoraj opustili, dojimo le še kot "crkljanje", saj malček ne sesa pač pa dojko uporablja za "dudo".
- količina iztisnjenega mleka je zadovoljila nekje polovico dnevnih obrokov, ostalo smo nadomestili z Aptamil. Zadnje dva dni smo Aptamil nadomestili z Novalac.
- danes ga hranim izključno z Novalac, saj se mi zdi, da se je situacija umirila, ko ne pije mojega mleka.

Upam, da sem vam podala vse podatke. Vem (saj vsi povdarjajo) da je materino mleko boljše kot nadomestki. A v mojem primeru, malček po mojem mleku očitno bolj trpi ! Kljub temu, da pazim na prehrano. Svoje mleko si še vedno iztiskam, saj ga ne bi rada izgubila, če problem mogoče tiči drugje.

Hvala !
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar darja76 04.11.10 22:41
darja76

Draga LLLMojca.

Pravkar smo preživeli še eno grozno uro in pol.
Ob 20.00 je malček prejel 80ml Novalac nadomestka.
Za cca. 30 minut je zaspal, ko se je zbudil in glasno zajokal.
Ne veva ker je to najin prvi otrok in sva že čisto na koncu. Danes pri pediatrinji niso nič odkrili, res pa je, da ga je le pretipala.

Zgleda pa takole:
- to se pojavi le zvečer ... tam po 6, 7 uri ... ponoči in čez dan tega ni.
- Traja priibližno uro, uro in pol.
- Po mojem mleku je bilo še huje.
- Krči ali napadi trajajo priibližno minuto ali dve, razmik med njimi je pa lahko ali nekaj minut ali pa 10, 15.
- V tej uri in pol smo jih imeli cca. 15.
- Dojenček ob tem tudi hrope in plitko diha

Prosim za nasvet !!Popravljeno 1-krat. Zadnjič popravljal LLLMojca ob 05.11.10 08:40.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
06.11.10 16:48
darja76, povezav nisem mogla odpreti, verjetno nekaj narobe pri meni, ampak si predstavljam, kako se počutite in kako je videti otrokov jok.

Prvi nujni ukrep in hkrati vprašanje: ko bo otrok jokal, ali ga lahko morda pristavite na dojko, bi se umiril? Ni pomembno, kdaj je nazadnje pil mleko in koliko je popil! Če to ne gre, ali ste mu kdaj poskusili pripraviti dodatno mleko po steklenički - je še slabše, še bolj zvija ali bi se umiril?

Možnosti, kaj muči vašega fantka, je precej, zato bom veliko ugibala, vi pa poskusite prosim oceniti, kaj bi bilo najbolj možno, saj ste vi z njim ves dan in ga lahko dobro opazujete.

Najprej sem pomislila na sprožen porod. Po sproženih porodih oz. stimulaciji z umetnim oksitocinom (umetni popadki) ni tako redko opaziti določen poporodni stres pri otroku. ekateri dojenčki po sproženih porodih veliko jokajo, morda tudi v povezavi s kakšno bolečino, ker gre (pre)hitro ali zaradi težjega prilagajanja, ker so bili (verjetno zaradi neke objektivne potrebe ali celo nuje - zelena plodovnica?) "vrženi" iz maternice prej, kot bi se sami rodili.

Fantek je izgubil 290g, torej slabih 8% svoje porodne teže, kar je še v pričakovanih mejah. Nato je napredoval (niste napisali v koliko dneh) 40g od najnižje teže. Minimalno napredovanje naj bi bilo v tej starosti 110-115g tedensko. Če ste zaznali, da fantek ni dobro sesal, je lahko razlogov več.

Eden je preveč spanja in premalo podojev (vsaj 8 dobrih aktivnih podojev, priporočamo raje 10-12 ali več, saj vemo, da mnogo novorojenčkov z 8 podoji nikakor ne more napredovati dovolj dobro). Zvijalo bi ga lahko npr. tudi od preobilnih količin mleka naenkrat. 7dni star dojenček ima kapaciteto želodčka največ 45-60ml, vendar je znano, da mnogi raje popijejo večkrat po manj in se ne nujno nasitijo do konca. Ali vaš fantek tudi poliva po hranjenju? Skratka- ena možnost bi bila poskusiti umiriti situacijo tako, da ga hranite večkrat, ko to zahteva (joka, se zbuja, se težko umiri) in redkeje, ko trdno spi. Pozabimo torej na enakomerne razmake, saj ti sploh niso tipični za hranjenje novorojenčkov.

Drugi razlog, če je zgodaj moral dobiti dodatek, je lahko sesalna zmeda, torej otrok ne ve, kako ločiti med sesanjem na dojki in na steklenički in se prilagodi prej sesanju na steklenički, kjer teče, na dojki pa ne vleče.

Darja, super se mi zdi, da ste ohranili dojenje za cartanje in za tolažbo, namesto dude, to zelo priporočam, če se vam bo zdelo možno in bo fantek za stvar, saj s tem ostaja na dojki, jo ne odklanja in ga lahko tudi čez nekaj časa začnete učiti bolje sesati na dojki. Morda bo tedaj zanj in za vas smožno, da bo dodatek počasi zmanjševal in se več in bolje dojil. Se vam zdi to vredu ali bi se vi bolj mirno in bolj sproščeno počutili, če preidete v celoti na stekleničko?

Morda fantek joka zgolj zaradi sesalne zmede ali ker ne more razumeti (se umiriti, potolažiti in nahraniti po logiki obrokov na 3h). Mnogi novorojenčki s takim jokom sporočajo, da jim tak urnik ne ustreza. To je dejansko urnik po meri odraslih in ga spodbujajo odrasli, ki premalo vedo o dejanskih bioloških potrebah novorojenčka. Kako to ugotovite? Tako, da vedno, ko joka, najprej ponudite dojko. Ne ker bi bil otrok lačen, ampak ker mora morda otrok zadovoljiti katero od številnih drugih potreb, ki jo zadovoljuje z dojenjem - lakota je samo ena potreba. Teh potreb morda noče/ne zna/ne more zadovoljiti drugače, dojenje je lahko za otroka nadomestna popkovina. Poglejte to povezavo, prosim. Potrebe, ki jih novorojenček zadovoljuje z dojenjem:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4870120

Dojenja za umirjanje in tolažbo zna biti pri novorojenčku včasih zelo veliko. K sreči se obdobja umirjenosti in teh intenzivnih potreb izmenjujejo, verjetno je, da potem ko je otrok nekaj časa spal, bo potreboval mleko, cartanje, nošenje, kupčkanje, previjanje nekaj ur skupaj, da bo kar naprej hotel z dojke in na njo, sploh če bo imel prebavne težave, lahko da ga bomo odložili in se bo takoj zbudil (ker bo to obdobje dremanja, trdno pa bo zaspal šele čez nekaj ur). Če bi otrok dojko v tah urah (pogosto je to večerno obdobje) zelo odklanjal in ga s pristavljanjem ne bi mogli umiriti, potem sporočite, iščemo naprej!

Manj verjetno je, da gre za vpliv prehrane prek vašega mleka. Kakšno barvo blata in fantek, kako pogosto kaka?

"Ob 20.00 je malček prejel 80ml Novalac nadomestka. Za cca. 30 minut je zaspal, ko se je zbudil in glasno zajokal."
***To je normalno, otrok je morda malo zadremal, se zbudil in potreboval telesni stik, bližino, toplin, sesanje, tudi mleko. Pristavite ga, če bo delovalo. Ne skrbite za mleko, to bo nastajalo, ko bo otrok sesal, ni treba niti, da kar naprej požira, ga pa spodbujajte. Če bo na dojki jok, bi zibali, umirjali na druge načine ali otroka (če nas skrbi napredovanje) še malo dohranili. Obroki niso bistveni, pomembno je, da otrok kadarkoli prek celega dneva dobi dovolj mleka, da dobro polni pleničke in lepo napreduje!

"Ne veva ker je to najin prvi otrok in sva že čisto na koncu."
***Povsem razumljivo, če se spomnim sama sebe po rojstvu prvega otroka, sem bila prav tako popolnoma izgubljena, bilo me je strah in sem bila v nekaj dneh doma povsem iz sebe. Bi vam pomagal pogovor v živo? Priporočam, da pokličete na telefonsko številko katere od svetovalk - v pripetih temah!

"Prvih nekaj dni je bil izključno dojen, vendar so bile težave pri dojenju, saj malček ni in ni hotel sesati in je tako izgubljal na teži."
***Lahko morda še napišete, kdaj oz. zakaj je bilo stanje glede teže zaskrbljujoče? Ste ponudili eno dojko ali obe, je fantek vsaj nekaj časa aktivno sesal in tudi požiral na dojki, kadar se je dojil?

Protikolično prilagojeno mleko žal ni vedno rešitev, kolike in alergije so po prilagojenem mleku 7-krat pogostejše kot pri materinem mleku. Se pa nekateri starši odločijo tako, če vidijo, da so uspeli rešiti težave.

Prepričana sem, da se vam ni treba ubadati z dilemami o kakovosti materinega mleka in prilagojenih formul, saj vse to že veste. Poskrbeti morate za to, da boste umirili situacijo in da bosta z dojenčkom našla način, ob katerem bosta oba premagala stres, bolečine, strahove. To je po porodu včasih zelo težko in ni čudno, da mamice padamo v poporodne depresije. Upam, da imate čim več pomoči v gospodinjstvu in ljudi, ki vas bodrijo (ne pa dvomijo in kritizirajo)!

Otrok joka. To je njegov OSNOVNI NAČIN KOMUNIKACIJE. Dojenčki so glasni, to je naša biološka prilagoditev, Darja. Ne pomislite vedno na to, da otrok ob vas trpi. Ker preprosto to ni res. Mladiči drugih primatov so manj glasni, pravzaprav so precej tihi - ker so veliko bolj razviti, ko se rodijo. Lahko se oprimejo materinega kožuha, povzpnejo na hrbet, lahko sami najdejo, kje se bodo dojili, dojenček pa nič od tega ne more. Vi ga morate dvigniti, pravilno obrniti, dati k dojki, zibati,... za vsako minimalno potrebo se mora glasno postaviti zase! Če ga kaj črviči, joka. Poskušamo mu pomagati na razne načine, dokler ni bolje. Včasih ne moremo takoj. Pomembno je, da ni sam, da ga ne pustimo klicati brez odziva. Včasih nam bo jokal tudi v naročju, lahko bo sit, previt in v naročju in bo vseeno zelo hud. To ne pomeni, da smo slabe mami! Če otroku skušamo pomagati in iščemo rešitev, smo tisti trenutek dale vse od sebe in smo zelo pozorne in skrbne mame.

Če bo še kaj časa, boste morda utegnili prebrati kaj od tega.
Kolike, nemir, jok:
http://www.youtube.com/watch?v=ddRkI5wVIqQ (video umirjanja otroka, dr. Karp)
http://med.over.net/forum5/read.php?11,5218256 (1m, nenehno joka, vzroki, načini umiritve)
http://med.over.net/forum5/read.php?11,5218251 (več odgovorov na isto vprašanje)
Ko dojenček joka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979195,1979195#msg-1979195
Nosite svojega otroka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980267

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Maja87 17.11.10 12:08
Lep pozdrav!

Kot veliko mamic, tudi mene mučijo krči našega novorojenčka. Star je skoraj 3 tedne in že kar nekaj časa imava probleme z dojenjem. Dojiva se kar 18x ali več na dan, od tega je 8-10 podojev na obeh dojkah. Včasih se lepo nahrani in zaspi, večinoma pa se na dojki krega ali pa žalostno zajoka in nato sesa naprej. Večkrat se tudi zgodi, da ga nahranim, podre kupčka, ko pa ga odložim v posteljico, pa takoj začne jokati in tako spet ponoviva dojenje.

Čez noč je stanje kar v redu, če zaspi ob 22ih, se zbudi okoli 2h, 4.30, nato pa na pol ure ali uro.. Čez dan pa skoraj nimam časa niti za jesti.

Sama čutim, da imam v levi dojki pol manj mleka, zato ga naprej pristavim k njej, nato pa še k desni ko slišim da mleko ne teče več. Ko se dojenje parkrat zaporedoma ponovi, otrok pa je še vedno siten, mu dodam Novalac 1, ki ga spije največ 30-40ml. Dodajam mu povprečno 1x na 2dni, vendar pa tudi po dodatku ni nujno da zaspi.

Ali je problem v tem, da mi zmanjkuje mleka? Naj povem še, čim ga po dojenju odložim v posteljico, otrok ogromno prdi, med samim dojenjem pa mu zelo kruli po trebuščku.

Najnižja teža je bila 3700g, po 10dneh pa 3960g. Polulan je skoraj zmeraj, kaka pa povprečno nekje 6x na dan.

Ker je bil prvi otrok zelo priden, nam je vse to zelo čudno in zaskrbljujoče, zato bi vam bili za pomoč zelo hvaležni.

Lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
19.11.10 18:09
Pozdravljeni, maja87!

Vaš fantek bo star 3t in ima zelo veliko podojev, je nemiren in se krega na dojki. Ponoči prvič zaspi za kakšne 4h, nato pa se proti jutri zbuja pogosteje. Na teži je doslej lepo pridobil, lula in kaka pogosto.

Dodatek potrebujejo dojenčki, ki ne napredujejo vsaj 110-115g tedensko in premalo sesajo, ni možnosti dojenje okrepiti, pleničke so praviloma slabo polulane in pokakane in smo zaskrbljeni. Pomislila sem, da bi dodatek pri vas celo lahko povzročal dodatne težave s prebavo, prilagojeno mleko je kar 7-krat pogosteje povezano s kolikami od materinega mleka.

Imate v družini alergije? Ste uvedli kakšno posebno dieto? Je kakšna hrana, na katero se vaša prebava slabo odziva, pa jo uživate v prid dojenju/dojenčku? Ste že poskusili dieto brez kravjega mleka? Morda se bo otrok umiril. Poskusili bi 2-3 tedne izločiti iz jedilnika vse kravje mleko in izdelke iz njega.

Ko se po dojenju krega in menjanje strani ne deluje, ali se umiri, če ga date nazaj na katerokoli dojko ali se bolj krega? Ne, ni verjetno, da gre za pomanjkanje mleka.

Kakšne barve in konsistence je otrokovo blato?

Poglejte prosim še tole. Kolike, nemir, jok:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979195,1979195#msg-1979195 (čl. Ko dojenček joka)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980267 (čl. Nosite svojega otroka)
http://med.over.net/forum5/read.php?11,5218256 (1m, nenehno joka, vzroki, načini umiritve)
http://med.over.net/forum5/read.php?11,5218251 (več odgovorov na isto vprašanje)

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Maja87 20.11.10 15:57
Pozdravljena!

Na pomanjkanje mleka sem pomislila zato, ker se otrok na levi dojki (tisti z manj mleka) doji kakšnih par minutk- požiranje se zelo dobro sliši, nakar pa tišina in imam občutek da nato vleče kar v prazno. Tako nadaljuje še nekaj časa, nato se začne kregati, stegovati in krčiti nogice, ter obračati in nazaj vleči glavo... Včasih tudi žalostno zajoka. Krega in joka se tudi kadar mu nič ne kruli po trebuščku. Vendar ko po dojenju dojko stisnem, vedno priteče mleko. A je možno, da mleko teče v presledkih in se otrok zato jezi? Če ga prestavim na desno je stanje tudi nekaj časa v redu, nato pa enako, le z razliko da požiranje slišim dlje časa.

V družini nimamo nobenih alergij, tudi na dieti nisem, na prehrano pazim pa kot verjetno vsaka doječa mati- ne jem sladkega, mastnega, ocvrtega, itd.. Vendar nič posebnega.
Tudi za alergijo na kravje mleko sem slišala, vendar sem ga izločila mogoče le za dan, dva in situacija je bila ista. Sedaj ga pijem, vendar samo v beli kavi ali kaj takega, cca. 1,5dl na dan.

Blato se mi zdi solidno, rumeno-zelenkaste barve, z drobnimi delci, kateri se rado zalepijo za ritko in jih je brez vode zelo težko sprati.

Otrok je imel po porodu zlatenico, ob odpustu iz bolnišnice je imel 14,2mg%. Patronažna sestra mi je rekla, da so otročki z zlatenico bolj leni, zato sem pomislila da se ne naje dovolj in se zato zbuja takoj ko ga položim v posteljo, vendar ga med dojenjem ves čas spodbujam k sesanju, zato mi je vse skupaj zelo čudno...
Čez dan se zbuja tudi na pol ure, kar je verjetno čisto v redu, vendar me moti le to da med dojenjem čvrsto zaspi, čim ga položim v posteljo, pa se takoj zbudi in tako dojenje včasih ponoviva tudi 3 do 4x. Tudi ni mi jasno, zakaj je ponoči tako kontra kot čez dan?
Ali bi me to moralo skrbeti?

Lep pozdrav in hvala za odgovor!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
21.11.10 18:10
Hvala za več podatkov!

Večina mamic na eni strani tvori malo več in na drugi malo manj mleka.

Mleko iz dojke tudi ne teče kar tako kot iz stekleničke ali kozarca (kjer je v nekem trenutku polno, na koncu pa prazno), ampak:
- je nekaj mleka vedno v vodih in ga otrok lahko dobiva sproti, vendar redko požira
- se sprošča "v valovih", pod vplivom hormona oksitocina, ki ga otrok sproža s sesanjem in draženjem živčnih končičev na kolobarju
- otrok sesa po sprostitvi mleka po vodih najprej intenzivno, ker se mu mleko dobesedno zliva v usta, nato počasneje, dokler ne pride do na videz sesanja v prazno, čeprav otrok tu in tam še vedno požira, če ne zaspi
- nekatere matere imajo več manjših izcejalnih refleksov ("valov"), druge enega močnejšega (v povprečju pa sta 2,5 izcejalna refleksa na podoj)

Otrok včasih rad sesa, se carta, drema na dojki, sčasoma spet spodbudi materino telo, da sprosti hormon oksitocin in "pošlje" dodatno mleko k otroku. Zato dojenja tudi ne omejujemo na 10, 15, 20 min.... Včasih pa otrok tega noče, se krega, bi rad na drugo dojko.

Mleka nikoli ne zmanjka in če pravilno pritisnete na kolobar, boste vedno lahko dosegli, da bo nekaj mleka brizgnilo, prikapljalo ali pricurljalo. Je pa mogoče, da je otrok že posesal večino razpoložljivega mleka in da bi mu v nekem trenutku bolj ustrezalo sesanja na drugi dojki, ker je tam tok mleka lahko močnejši, ker mu položaj bolj ustreza ali zaradi drugih vzrokov.

"Če ga prestavim na desno je stanje tudi nekaj časa v redu, nato pa enako, le z razliko da požiranje slišim dlje časa."
***Lahko spet zamenjate stan, če bo potrebno. Kolikorkrat želite.

Če bi želeli ugotoviti, ali je otrok preobčutljiv na kravje mleko, bi ga bilo treba izločiti (tudi vse izdelke in v sledeh v drugi hrani) vsaj 2-3 tedne. Toliko časa namreč traja, da se telo očisti teh snovi. Če se vsaj delno situacija umiri in izboljšuje, potem bi počakali še kakšen teden in nato preverili z vnosnom nekega izdelka, npr. sir, jogurt (fermentirani izdelki so praviloma manjši problem) in opazovali reakcijo pri otroku.

"Patronažna sestra mi je rekla, da so otročki z zlatenico bolj leni, zato sem pomislila da se ne naje dovolj in se zato zbuja takoj ko ga položim v posteljo, vendar ga med dojenjem ves čas spodbujam k sesanju, zato mi je vse skupaj zelo čudno..."
***Dojenčki z zlatenico so pogosto zaspančki. Ali se otrok dovolj nahrani, ne moremo soditi po tem, koliko spi. Treba je gledati pleničke. Če otrok 6-krat na dan kaka, je to zelo dober znak, da se lahko čisto vredu doji. Seveda bi preverili tudi napredovanje na teži, če nas skrbi. Imate že kakšen nov podatek? Spanje ni znak, ali se otrok dobro doji. Če se zbudi, ko ga odložite, je to lahko zato, ker rabi telesni stik. Morda samo drema in začuti, da ni več v varnem naročju. To nima nujno kakšne zveze s tem, kako dobro se je pred tem podojil. Pomembno je, da skozi ves dan dobi dovolj razpoložljivega mleka, ne pa, koliko se je nahranil pri določenem podoju. Lačen zaspanček lahko kar spi in spi. Zaspi kljub temu, da se ni nahranil. Močan, dobro dojen otrok lahko po drugi strani nemirno spi, se velikokrat zbuja. Po spanju res ne bi sodili o uspešnosti dojenja. Je pa res, da s tem mnogokrat strašijo doječe mamice.

"Čez dan se zbuja tudi na pol ure, kar je verjetno čisto v redu, vendar me moti le to da med dojenjem čvrsto zaspi, čim ga položim v posteljo, pa se takoj zbudi in tako dojenje včasih ponoviva tudi 3 do 4x."
***Ja, točno tako, to je tipično za dojenje v prvih mesecih - v delih dneva se otrok doji v skupkih, grozdih, lahko velikokrat v nekaj urah. Nato končno zaspi in ima morda malo daljši spanec, ko ga lahko odložimo. Potem se ponavadi ponovijo intenzivne ure. Včasih je to lahko tudi 4, 5, 6h, torej zelo naporno.

Poglejte prosim še tukaj. Zakaj se dojenček zbudi, ko ga odložimo:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980469 (1m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4794487 (10d)
Nenehno dojenje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981405 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4052546,4065600#msg-4065600 (14d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6054458 (14d, intenzivno nočno dojenje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4321643 (15d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6567417 (1m, vsako uro, kdaj bo povečal razmake)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6314854 (1m, mama duda, zelo je naporno)

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar januza 23.12.10 20:32
Pozdravljeni,

lepo bi vas prosila za nasvet. Imam sinčka starega 7 tednov in so se že pri 4 tednih začeli krčki, se pravi, da se zvija, napenja, stiska pesti in v obraz postane rdeč. Trudi se tudi kakat, kar mu je še ena težava. En dan ima blato trdo in zeleno, drug dan mehko in zelenorumeno, spet drug dan ne kaka. Naj povem, da ga hranim s svojim mlekom in kar precej, ker mojega ni dovolj hranim še z Novalacom proti kolikam. Dam mu še malo komarčkovega čaja. Ker nevem kako mu oblažiti te muke napenjanja, sem kupila še koroške vetrovne kapljice in mu jih dam, ko je zjutraj, pa tudi ko zelo joka. Kupila sem tudi po posvetu v lekarni Bio gaia in mu jih dam zjutraj do 5 kapljic. Sinček ima pa še zmeraj krčke, napenja se tako močno, da mu kar popek izstopi, stoka in joka kar cel dan, najhujše je zvečer. Ne da se ga pomiriti, ampak v tem mukah zaspi. Čez dan in popoldne pa samo drema. Zelo slabo pa tudi spi, po 12 ur na dan, kar mislim, da je zelo malo. Nevem kako mu pomagati.

Ali se lahko uporabljajo skupaj Bio gaia in koroške vetrovne kapljice?
In ali mu povzročajo uporaba obeh še večje krčke?

Po enem mesecu, po prvem pregledu sem mu dala tudi Ad3, ampak po njihovi uporabi je bilo še slabše, tako da mu jih ne dajem več, ker ga enostavno nočem mučiti dodatno še z temi bolečinami.

Ali se mu lahko daje komarčkov čaj?
Kaj pa voda? Ker sem slišala, da mu lahko dajem vodo po obroku, ker ga hranim z umetnim mlekom in le ta tudi morebiti zapira, zato je tudi blato trdo in lepljivo.

Lepo prosim za čimhitrejšo pomoč oziroma nasvet!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
03.01.11 16:12
Pozdravljeni, januza, opravičujem se za pozen odgovor, prazniki žal za nas niso bili prav mirni in zdravi, upam pa, da bo po novem letu bolje! Je pri vas kaj bolje?

Starost, v kateri je zdaj vaš fantek, je res najbolj težavna glede kolik, žeim vam, da čim prej mine.

Pravite, da ga nič ne pomiri. Kako se odzove, če mu tedaj ponudite dojko? Hlasta in odkloni ob enem ali kaj drugega?

Vprašanje o kapljicah prosim naslovite na forum Pediatrija, odgovora, če lahko oboje naenkrat dajete, žal ne vem. Nekatere mamice opažajo, da kapljice pri njihovem otroku ne pomagajo, torej ni nujno kaj narobe z doziranjem. Nekateri dojenčki so preobčutljivi na razne prehranske in druge dodatke, torej ni nemogoče, da reagirajo neugodno tudi na vetrovne kapljice.

Komarčkov čaj priporočam, sploh če ga pripravite sami, ali morda blag janežev doma narejen čaj, nesladkan. Sladkor lahko povzroča dodatne krče in nervozo otroka, zato ne priporočam sladkanih industrijskih čajev, tudi če na njih piše, da so proti krčem!

Preveč dodatnih tekočin je prav tako lahko problem. Običajno bi dozirali le nekaj žličk, npr. pred hranjenjem. Če to ne pomaga, tudi velika količina ne bo, kvečjemu bo prebava slabša, želodček pa prepoln, da bi otrok dobil dovolj mleka. Otrok lahko slabše napreduje,dobiva tudi manj maščob, prav maščobe v materinem mleku pa so tiste, ki pomagajo uravnotežiti prebavo in olajšati kolike.

Koliko prilagojenega mleka pa še imate? Lahko, da je to največja težava za njegova prebavila in, če je le mogoče, poskusimo čim prej povečati število podojev in zmanjšati oz. ukiniti dodatek.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Maja87 02.02.11 20:38
Lep pozdrav!

Ni dvoma da čas hitro mine, po dveh mesecih Vas zopet prosim za nasvet in se Vam javljam z več informacij!

Sinko je ravno napolnil 3 mesece in na žalost imava še vedno probleme z dojenjem. Glede mleka sem se z vašo pomočjo (za katero sem Vam IZREDNO hvaležna) le prepričala, da ga IMAM dovolj in s to pridobljeno samozavestjo vztrajala vse do danes, brez kakršnih koli dodatkov in nadomestkov, čeprav so me mnogi glede na jok sinka skušali prepričati v nasprotno. HVALA

Kot sem že navedla, se je rodil s 3910g, pri dveh mesecih je imel 5250g, sedaj, pri treh mesecih jih ima 6240. Med dojenjem se še zmeraj krega in joka, le da je huje, saj je tudi večji in močnejši. Ves čas sem mislila, da imam premalo mleka, vendar glede na kilažo vidim da sem se znatno motila!

Svetovali ste mi naj preneham s kravjim mlekom, vendar nisem. Čedalje več berem o tem in do pred kratkim sem bila prepričana da je to sigurno to. Za 4 dni sem mleko in vse mlečne izdelke umaknila z jedilnika in stanje se mi je zdelo malo boljše (lahko da je imel boljše dneve, ali pa se mi je res samo zdelo), nato pa sva 5. dan imela sistematski pregled, kjer sem se z zdravnico pomenila tudi o tem. Njen odgovor je bil- nikakršna dieta! Da je otrok na pogled lep in da če bi bil na karkoli alergičen, bi že imel izpuščaje, sploh pri starosti treh mesecev. Rekla mi je tudi, da ima trebušček veliko bolj napihnjen kot je običajno, ter da ga najverjetneje mučijo vetrovi.

Naj pripomnim, da otrok joka LE med dojenjem, jok ublažim z dudo, nakar spet nadaljujeva z dojenjem (tako cca. 3x), ali pa če se vstanem in ga dojim stoje, dokler se ne pomiri (tudi to ponoviva nekje do 3x, ko se umiri, se naprej dojiva brez težav). Ko se naje, je zelo živahen in vesel otroček, kar tako ne joka nikoli, tudi krčkov (razen ob dojenju) NIMA. Ali se Vam mogoče sanja v čem tiči problem?

5.dan po moji dieti sem zopet začela z mlečnimi izdelki in zdi se mi da je stanje zopet hujše, oz. tako kot je že skoraj od rojstva. Ko sem bila že čisto obupana, sem poklicala patronažno sestro na obisk in posvet, vendar mi tudi ona ni znala kaj dosti pomagati in povedati, rekla mi je celo, da takega primera še ni imela, ter da jo zelo zanima kaj mi bo rekla pediatrinja.

Stanje je nevzdržno, poleg vsega joka, se še zmeraj dojiva zelo pogosto, cca. na uro, uro in pol.
Ne vem če je pomembno, ampak naj omenim še da ima otrok pogosto drisko, zadnji teden celo vsako kakanje, kaka cca. 1x do 2x na dan, driska je pa vodena, ali pa celo zelo sluzasta z zelo močnjim vonjem.

Ali je možno da je otrok alergičen, pa brez izpuščajev ali pa da mu kravje mleko enostavno povzroča krčke, čeprav na njega ni alergičen?
Po vsem skupaj si zelo želim še Vašega mnenja, saj sem že čisto na tleh zaradi te borbe z dojenjem, zato LEPO PROSIM ČE MI POMAGATE!!?

Za odgovor se Vam vnaprej močno zahvaljujem!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
05.02.11 18:09
Maja87, zelo sem vesela, da vaš dojenček kljub kreganju na dojki tako dobro napreduje in ima že prek 6kg! Ob tem sem se spomnila našega prvega fantka, ki je imel huda obdobja joka prve 4m, napredoval pa je super. Kljub temu smo bili vsi ves čas v stresu zaradi nemira, joka, intenzivnosti dogajanja...

Ne vem, zakaj ne bi iz prehrane izločili kravje mleko, če vemo, da to lahko pomaga. Če ga umaknete za 2-3 tedne, ne boste bistveno okrnili svoje prehrane, otrokovo stanje pa se lahko bistveno izboljša. Vemo, da je veliko dojenčkov preobčutljivih ali tudi alergičnih na kravje mleko in prvi znaki so taki, kot ste jih vi opisali. Po nekaj dneh ponavadi vidnega izboljšanja ni, je pa mogoče, da ste zaznali prav to v teh prvih 4 dneh diete. Priporočam, da še enkrat poskusite zdržati dva tedna in opazujete otroka, ali se bo vsaj delno umiril. Stopnje preobčutljivosti ali alergičnosti so različne, nekateri ob tem tudi veliko polivajo, drugi ne, nekatere zelo napenja, druge malo manj, večinoma se pojavi zeleno ali/in sluzasto blato, nekateri imajo krvave nitke v blatu, drugi ne, pa je lahko vseeno KML vzrok, nekateri imajo po nekaj tednih kolik in pojavu zelenega blata še suho kožo, dermatitise, ekceme ipd., pri drugih pa to ni tako izrazito.

Tole z blatom bi lahko bilo tudi znak, da ima otrok težave v prebavi... čeprav, tu bi vam postavila dodatna vprašanja:
- kakšne barve je blato in koliko količinsko ga je približno
- ali ima otrok dodatne tekočine in če da, koliko
- ali pojav sluzastega blata sovpada s kakšno boleznijo, morda virozo, cepljenje, je bil otrok kaj prehlajen?

Če v nekaj tednih blato ne bo boljše, bi bilo smiselno morda pogovoriti se s zdravnikom o analizi blata. Ni izrazito driska, saj pri dojenčku driska pomeni odvajanje več kot desetkrat na dan, je smrdeče, vodeno, izstreljujoče redko blato. Je pa vseeno blato neobičajno, kar ste opisali. Prosim, poglejte še to povezavo, morda najdete še dodatno pojasnilo: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980364 (kdaj ima dojen otrok drisko)

Vprašajte še na forumu Pediatrija, morda boste izvedeli še kaj oz. dobili drugo mnenje.

"otrok joka LE med dojenjem, jok ublažim z dudo, nakar spet nadaljujeva z dojenjem (tako cca. 3x), ali pa če se vstanem in ga dojim stoje, dokler se ne pomiri (tudi to ponoviva nekje do 3x, ko se umiri, se naprej dojiva brez težav). Ko se naje, je zelo živahen in vesel otroček, kar tako ne joka nikoli, tudi krčkov (razen ob dojenju) NIMA."
***Hm, vzrokov je lahko tudi več ali pa tudi kaj drugega, ne KML. Je med podojem vaš otrok napet, se hoče odrivati, kriviti nazaj? Kaj to začne po nekaj minutah mirnega dojenja? Ste poskusili dojiti leže, če se krega manj? Se podobno krega tudi ponoči ali ko je zelo zaspan oz. ko že zadrema ali ne? Kako je z razvojem otroka, je bil kdaj hiperton (povišan mišični tonus)? POmislila sem, da bi morda lahko šlo za pojav ekstenzijskega vzorca, ki se lahko sploh ne opazi, razen pri dojenju se velikokrat pojavi. Poglejte še te povezave, če se morda najdete. To je pogosta težava mlajših dojenčkov, ki jo velika večina kar hitro preraste. Ekstenzijski vzorec – otrok je napet, se odriva, krivi nazaj, upira:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4187704,4481382#REPLY (2m)
http://med.over.net/forum5/read.php?46,1590779 (forum Pediatrija)

Včasih gre za več težav, ki se prepletajo. Vesela bom, če se boste še oglasili!

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Maja87 06.02.11 22:22
Lep pozdrav Mojca,
za odgovor se Vam lepo zahvaljujem in upam da mi boste z naslednjimi informacijami lahko kaj več pomagali.

Blato je gorčične barve in tako kot sem že navedla; vodeno-sluzasto z močnim vonjem. Blata je ponavadi veliko do tudi ogromno, nekajkrat ga je bila tako polna plenička (se ne vpije), da se je še kar ven cedilo.
Dodatne tekočine ne pije veliko, včasih mu skuham čaj z zrni janeža in kumine, vendar ga noče, tako da mu ga vsaj malo dodam po žlički.
Otrok ni bil prehlajen, niti kaj drugega, cepljen je bil 4 dni nazaj, vendar ni imel nikakršnih stranskih učinkov.

Kar se tiče posveta s pediatrinjo je nemogoče, saj nas sploh ne jemljejo resno, češ saj otrok lepo napreduje.

Prebrala sem tudi povezave, ki ste jih predlagala glede ekstenzijskega vzorca.
Otrok ni bil hiperton, med spanjem nima glavice nikoli nazaj, res da se med dojenjem krivi in odriva, vendar glede na 'kruljenje' po trebuščku med dojenjem nima težave z EV.
Po mojem je res kriva kakšna hrana, ali pa ga enostavno krči ko mu mleko priteka v želodček- je to možno?

Ponoči se doji brez problema, res da se po cca. 10min začne kriviti nazaj, ampak ne joka. Takrat ga dvignem, da podre kupčka in zaspi nazaj. Čez dan sesa kakšno minutko, ali pa še ne, nato se začne kregati, upirati, jokati, krčiti, komaj dočaka da mu spet ponudim dojko, 1x ali 2x povleče in zopet začne histerično jokati. Pomirim ga le tako da ga par minutk dojim stoje, vendar ga s tem tudi malo uspavam in manj poje ker samo nekaj momlja in se verjetno ravno zaradi tega razloga dojiva skozi cel dan.
Dojenje leže mu tudi ne odgovarja- joka.

Danes sem opazila še nekaj novega. Poskusila sem dojiti z nastavkom, pa ni šlo. Ugotovila sem da premalo sesa, oz. da ima verjetno slabši sesalni refleks, kajti bradavica sploh ni prišla do konca nastavka ko je vlekel. Samo še bolj sem ga razjezila.

Verjetno je težko pomagati nekomu samo takole preko besed, vendar sem Vam neizmerno hvaležna, če ne za uspešno rešitev težave, pa za bodrenje in vlivanje samozavesti, hvala!
Vseeno pa upam da nisem brezupen primer:) Lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
14.02.11 23:24
Nekateri dojenčki imajo močan gastrokolični refleks, kar pomeni, da se burno odzivajo na pritekanje hrane v prebavila. Pri dojenčkih novo popito mleko hitro požene delovanje prebavil, saj vemo, da se mnogi že tudi sredi podoja pokakajo, torej novo mleko pomeni delo za prebavila in nekateri to zelo burno občutjo ter jim ni všeč. Včasih so poleg tega prebavne težave, a ne nujno. Če je blato rumeno do gorčično, ni nujno posebnih prebavnih težav, čeprav veliko sluzi bi to tudi lahko nakazovalo.

Dobro je, da poskušate z dojenjem stoje, večinoma to deluje in je, k sreči, praviloma začasno.

Napišite še kaj, sem pa žal počasna in težko ažurno pišem, otroci so še majhni.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sikica 27.06.11 15:18
Pozdravljeni,
tudi mi imamo težave s krči.... otrok je star slaba dva meseca in pogosto jo muči napenjanje. Naj povem, da je bil enak problem tudi pri starejšem otroku in je pri treh mesecih sam po sebi izzvenel, kot bi odrezal. Pri starejšem sem zelo pazila pri prehrani, mleka je bilo več kot dovolj, bil je samo dojen in v 3 mes nisem ničesar spremenila, zato še danes ne vem, kaj je bil vzrok. Ko so se krči končali sem prešla na vso prehrano in ni bilo težav. Sedaj pri hrani nisem čisto dosledna (uporabljam začimbe, čebulo, česen v zelo malih količinah) ampak ne jem stročnic, medu, svinjskega mesa... Jem pa mlečne izdelke in se sedaj sprašujem če je mogoče tu problem. Še nekaj o porodu:
Punčka je bila težka 4630g in velika 55cm. Porod je bil naraven brez zapletov in nič nisem prejela za lajšanje bolečin. Rodila sem v dobri uri s svojimi popadki. Otrok je prvih 14dni izgubljal na telesni teži, ker je bil zelo pasiven in je veliko spal, potem pa je začel tedensko pridobivati 100g in sedaj pri 7 tednih tehta 5520g. Se samo dojiva in sicer kar pogosto na cca. 2uri (včasih 1 ali pa 3). Vztrajno zavrača dudo in zato se tudi tolaži na dojki. Problem pa je, ker jo že med dojenjem in po njem začne napenjati, krči se in joka skoraj cel dan. Vmes zna tudi zaspati za kako uro. Uspavam jo lahko z nošenjem, največkrat čez ramo, da je s trebuščkom naslonjena name drugi položaji pa ji niso kaj preveč všeč. Zvečer pa nastane cel cirkus. Nekje ob 17-ih jo začne zvijat in se ne konča tudi do 23 ure. Najhuje je ponavadi med 20 in 21 uro, ko jo komaj potolažimo. Če je le možno podremo kupček razen ponoči, ker po hranjenju zaspi in jo potem ne matram še s tem. Vzglavnik ima dvignjen, ker večkrat malo polije. Veliko se ji tudi kolca zelo intenzivno in kar lep čas traja... Mleka imam ogromno, nikoli mi ne izprazni dojke. Iz ene lahko izčrpam brez problema 3dcl. Težave so se začele ri starosti 3 tednov.
Upam, da sem bila dovolj izčrpna, ne vem, kaj bi vam še lahko pomagalo...
Danes mi je pediater rekel, da je pač občutljiv prebavni trakt in da mora otrok prerasti. Glede na izkušje s prvim otrokom bi rekla, da bo to kar držalo, vseeno pa bi bila vesela, če bi se našel kakšen dober nasvet, ker je do takrat lahko še dolga...
Lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
27.06.11 23:06
Pozdravljeni, sikica!

Vaša deklica bo stara 2m, ima težave z napenjanjem in kolikami kot starejši otrok. Čebula in česen običajno nimata kakšne posebne povezave s kolikami, razen če bi mamici izrazito ne ustrezali in bi imela s tem prebavne težave. Podobno je z drugo hrano - odvisno, kako jo mati prebavi. Kakšne barve in konsistence je blato, ima deklica kakšne kožne izpuščaje, predele suhe kože, morda veliko poliva?

Včasih dobro deluje že po tednu dni, če mamica ua 2-3 tedne izloči vse kravje mleko in izdelke iz njega, tudi v sledeh, v industrijski hrani, če želite, poskusite. Je pa res, da takrat boste že blizu treh mesecev, ko se včasih samo uredi.

"Problem pa je, ker jo že med dojenjem in po njem začne napenjati, krči se in joka skoraj cel dan. Vmes zna tudi zaspati za kako uro."
***Ja, kar tipično vedenje, ko ima otrok prebavne težave. Morda res poskusite brez KML. Kaj pa prehranski dodatki, kava, čokolada, konzervansi, umetna barvila? To je takoj na seznamu za kravjim mlekom.... premislite, če je smiselno izločiti še kaj od tega, v kolikor imate v prehrani. Ali denimo veliko belega sladkorja.

Kako dojite, na kak način, ena dojka ali obe na podoj, kakšni so razmaki? Ali iztiskate po podoju, ste mogoče začeli iztiskati, ko so nastopile težave? Je mogoče, da težko pride do maščob, to bi tudi lahko slabšalo prebavo?

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MINKA 02.10.11 10:20
živjo!

Tudi jaz imam vprašanje glede krčev....moj fantek je star pet tednov in ima močne krče in hude vetrove.
Rada bi dobila nasvet ker se nenehno zbuja in večinoma dneva prejoka...
Redi se sicer normalno vendar me skrbi da je neprestano lačen ker hoče dojiti.
Ob izpustu iz porodnišnice je imel 3470 sedaj pa ima 4640. Kadar ga podojim si ne pusti podreti kupčka in velikokrat pobruha kot da je presit a do eno uro uro in pol že hoče dojiti. V naročju velikokrat zaspi ko pa ga dam v posteljico se zbudi že po pol ure in joka in se bojim da je lačen.

Zelo rada bi da mi pomagate....

Lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
07.10.11 21:17
MINKA, pozdravljeni!

Vaš fantek ima močne kolike, star je 5t. Pravite, da večino dneva prejoka. Najprej bi vas vprašala še par podrobnosti.

Kakšne barve in konsistence je fantkovo blato? Ste opazili kaj nenavadnega, npr. sluz, krvave nitke ipd.? Koliko časa traja to obdobje kolik, se je šele začelo?

Kako pogosto se fantek doji? Če prav razumem, bi bil rad veliko na dojki? Se tako pomiri ali tudi ob dojenju joka in dojko odklanja?

Imate vi kakšne težave s prebavo, jemljete zdravila, prehranske dodatke, jemlje zdrabila otrok? Je donošen, zdrav ali je bil kaj bolan? Je kdaj dobival tudi prilagojeno mleko? Pije čaj ali vodo?

O, napreduje krasno!

Lahko pogledate tukaj, zakaj se tako velikorat doji in hitro zbudi, prosim.
Dojenje v skupkih/grozdih:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6996537,7040888#msg-7040888 (16d)
Potrebe, ki jih novorojenček zadovoljuje z dojenjem:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4870120
Zakaj se dojenček zbudi, ko ga odložimo:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980469 (1m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4794487 (10d)

Bom dodatno pojasnila in še kaj konkretno predlagala...

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MINKA 25.10.11 11:42
pozdravljeni....

Njegovo blato je sicer v redu ima lepo rumenkasto blato občasno tudi zeleno. več krat na dan gre na blato vendar se mi zdi da ima težave s prebavo. krči pa so se začeli že po desetem dnevu po rojstvu.

Doji se podnevi zelo pogosto vsake dve uri kakšenkrat tudi prej ker se na dojki takoj umiri in ne joka več.

Jaz sicer nimam nikakršnih težav občasno sem zaprta, ne pijem nobenih zdravil. Tudi fantek je zdrav zelo živahen in kar močan. redi se lepo in je kljub krčam nasmejan kadar se previja. tudi ko ga odvijemo mu ugaja in se smeji ter pogovarja.
Dobiva čaj od kumine janeža in kamilice, prejšnji teden sem mu začela dodajati mleko aptamil ker se bojim da je lačen vendar mleka imam veliko. tudi veliko kapljic smo poskusili vendar niso pomagale.

lep pozdrav in se že v naprej zahvaljujem.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
02.11.11 20:08
Če je blato le občasno zeleno, večinoma pa gorčično oz. rumeno do rjavo, potem najbrž ne gre za hujše prebavne težave ali alergije, je pa seveda tudi možno, da ga črviči in zvija.

Če se na dojki takoj umiri, prakticirajte na način umirjanja kadarkoli. Mlajši dojenčki rabijo dojenje kot nadomestno popkovino in za zadovoljitev vrste drugih potreb, nikakor ne le, ko so lačni. Nekateri dojenčki so posebej čustveni, navezani, potrebujejo zelo veliko telesnega stika, zaradi tega se hitro kregajo, če tega ni. Če se pomiri na dojki, sporoča, da potrebuje telesno bližino, morda ima malo prebavnih težav, kolik pa morda ni, saj se dojenčki pri kolikah zelo burno odzivajo in hlastajo za dojko, a se ponavadi ne dojijo, ampak dojko odklanjajo nekaj časa.

Če fantek dobro napreduje, primerno lula in kaka, ne priporočam dodajanja prilagojenega mleka, saj lahko že ena steklenička spremeni čreveslo floro in poslabša prebavo, večinoma pa je prilagojeno mleko tudi eden glavnih povzročiteljev kolik in drugih prebavnih težav. Nekaj žličk čaja, kot sta napisali, pred dojenjem pa bi bilo lahko malo v pomoč. Najboljše, če ga pomiri, je dojenje.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ANGELA 26.05.12 22:10
Jaz imam punčko staro 3 mesece in pol in ima krče. Kupila sem vse kapljice v Avstriji in v Sloveniji in nene nič pomaga .Tako da ne vem kaj dajejo matere svojim otrokom,da nimajo več krčov.Nehala sem kaditi,držim se diete tako,da ne vem več kaj bi.Moram vam povedat, da te vse kapljice so lari -fari in nobenemu ne verjamem več,pa mislim ,da imajo matere to v glavi,da pomagajo njihovim otrok.Lahko samo upate,da se bojo krči kmalu končali.Lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
10.06.12 19:45
ANGELA, podobno kot vi tudi številne druge mamice ugotavljajo, da so kapljice proti krčem pri njihovem otroku povsem neučinkovite. Nekatere matere pa ugotavljajo, da je to vendarle pomagalo in če tako menijo, dopustimo, da odločajo same, ali bodo jemale ali ne. Stališče La Leche League, mednarodne zveze za dojenje, glede dodajanja takih pripravkov ni odklonilo, če komu pomaga, vendar večkrat poudarimo, da gre za neke vrste zdravila, ki jih zdrav otrok ne potrebuje. Bolj potrebuje morda načine umirjanja, včasih dieto matere (pogosto brez kravjega mleka), odvisno tudi od drugih znakov, npr. barve in konsistence blata, zdravja, polivanja, stanja kože (ekcem, izpuščaj....), vse to vpliva na razrešitev.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tanajalexis 06.07.12 19:27
pozdravljeni!
swdaj pa imam še jaz eno vprašanje... moj sinko je star 6 tednov in 1 dan, polno dojen. večjih težav s krči ni, vendar pa se velikokrat napenja ko kaka ali preden prdne, prav tako pa mi ni jasno, zakaj velikokrat med hranjenjem izpusti dojko, postane ves rdeč in se zguba, tišči nogice k sebi in včasih malo zajoka... kaj je razlogf tega??? na teži lepo pridobiva, sicer se je zdaj malo upočasnilo, porodna teža je bila 3700g, ob odpustu 3440, tri dni nazaj pa 5050g, pridobiva pa nekje 25g na dan...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Robert Tonkovič 12.07.12 16:02
Najboljša je masaža in kopel pri krčih...čist naravno.
Pozabite na farmacijo.Zakaj morate otroke že kot majhne zastrupljat z "kemikalijami".
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
10.08.12 16:40
tanjaalexis, ne vem, če odgovor še rabite, a včasih tudi pozen boljši kot noben. Dojenčki imajo, takoj ko se začno hraniti, včasih močne občutke, ko se mleko začne pretakati po prebavilih. Prebava začne takoj delovati in za nekateri so na te pojave precej občutljivi. Pravimo, da se dojenček močno odziva na intenzivne gastrokolične reflekse. Nič nenavadnega ni, kar ste opazili.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar KatrinaP 23.04.14 15:23
Pozdravljeni,

spremljam objave na forumu in se pridruzujem mamicam, ki jim otrocicki neutolazljivo jokajo ;(

Tezavo imava, ker najina deklica, stara dobrih 14 dni zelo tezko podira kupcek. Grozno jo napenja, joka nautolazljivo, zbuja se na eno uro in neprestano zeli jesti.

Mleka imam dovolj - imela sem le tezave z zastojem na samem zacetku tako da sem dobila kapljice da mleko bolj tece. Rojena je bila 11 dni prekmalu, a pri porodu ni bilo nobenih tezav in je bilo vse super. Tezo zelo hitro pridobiva, tako v porodnisnici je lepo napredovala kot tudi doma - iz porodnisnice sva sli z 2790 g, pri prvem obisku patronazne sestre je imela 3000g (2 dneva), nato po 4 dneh 3140 in ob zadnjem tehtanju po 5 dneh 3400g. Zaznala sem namig, da morebiti malo prehitro pridobiva na tezi?

slednje je mislim da povezano s tem, da se prenaje, saj bljuva mleko, a jo to edino potolazi. Bruha hvala bogu ne. Dude ne mara. Po drugi strani pa hlasta za dojko in ko jo pristavim, jo odkloni. Ponoci smo pokonci vecino casa, v celoti naberemo kaki dobri dve uri spanca. cikel se ponavlja - jok, dojenje, previjanje (ima plenicni izpuscaj, zato se previjamo min 7-8x v 24 urah), nato hlastanje za dojko in odrekanje le-tej, cartanje, bozanje, povijanje, ššš-janje, nošenje. z ockom se menjavava, ko sem ze tako fuc, da ne morem vec stati ali pa se mi vrti (imam zelo nizek pritisk).
Ponoci se dojiva leze, podnevi v narocju. Podnevi je malce bolje, a se vedno zelo malo spi. najvec 2,5h skupaj, nato ponovno akcija. Kupcka zelo tezko podre- uporabljamo razne polozaje, veckrat med dojenjem. dostikrat jo zmanjka med dojenjem in zaspi za kartek cas, v takem primeru do podiranja kupcka niti ne pridem.

V drugem tednu sva zaceli jemati kapljie plivit, ki sva jih dobile na recept. Mislim, da se je zacelo s plivit kapljicami - tudi krcki. Spremljala sem prehrano in skoraj popolnoma omejila mlečne izdelke (spijem le eno brezkofeinsko kavo z mlekom). Sprememb pri njen ne zaznavam. Odlocila sem se zamenjati kapljice - oleovit, poleg pa smo pred tremi dnevi zaceli jemati antiflat. Zal imam obcutek, da ji ne pomagajo - bom poskusala do konca tedna, ce bo kaj bolje.

torej vprasanja:
- ali dejansko prehitro pridobiva na tezi?
- ali so kaki posebni napotki za podiranje kupcka?
- ali je mozno da ji je prevroce in kako to vem?
- kako jo nauciti da uporablja dudo namesto da se prenajeda ker zeli sesati za umiritev (kupila sva tri razlicne, pa ji nobena ne ustreza)
- o soocanju z neutolazljivim jokom pa ste ze toliko napisali.... vseeno, ce je glede na opisano se kak napotek, primer dobre prakse, bom izjemno hvalezna.

Hvala za pomoc ...
lp, Katrina
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLUrska
Moderator
24.04.14 02:34
Pozdravljeni, Katrina,

imate novorojenčico, ki včasih močno joče. Dojenčki z jokom sporočajo, da nekaj potrebujejo. Ob joku je vsem neprijetno in mamice oz. starši iščemo rešitev za jok. Včasih lahko hitro najdemo razlog in rešitev, spet drugič je lahko zelo frustrirajoče, ko dojenčku želimo pomagati, a ne vemo, kako.

Sami ste že skušali ugotoviti, kaj bi lahko motilo vašo dojenčico. Najprej lahko preverimo osnovne potrebe:
- ali se dojenčica želi dojiti (novorojenčki se dojijo najmanjkrat od 8 do 12 krat v 24 urah; pristavimo jih ob prvih znakih lakote in ne šele takrat, ko jočejo),
- ali se želi stiskati z nami oz. potrebuje telesni stik, da se počuti varno in dobro,
- ali jo tišči lulat/kakat oz. je treba zamenjati pleničko,
- jo motijo oblačila,
- itd. raziskujemo, kaj bi lahko pomagali naši dojenčici.

Pišete, da želi dojenčica neprestano jesti. Nič hudega. To potrebuje. Nekateri dojenčki potrebujejo več materine nege in dojenja in mleka, drugi manj. Najbolje, da jo pristavite takoj, ko se vam zazdi, da je morda lačna oz. takoj, ko vam sporoči, da ji nekaj ne ustreza. S ponujanjem dojenja dojenčka ne moremo razvaditi, saj se bo pristavil samo v primeru, če bo dojenje potreboval. Če čakamo, da dojenček postane bolj lačen ali če čakamo na jok, se bo dojenček težje pristavil, ker bo že zelo razdražen in bo v velikem stresu. Pišete, da včasih dojko zavrača, čeprav se vam zdi, da je lačna. Morda bi jo poskusili pristaviti takoj, ko se zbudi ali ko se še prebuja. Takrat bo bolj mirna. Pri dojenju ne gledamo na uro, ker so dojenčki med seboj različni in ker se dojenčkove potrebe spreminjajo.

Napisali ste, da težko podira kupčke. Vsak dojenček je drugače zgrajen, zato moramo ugotoviti, kako naš dojenček najlažje podira kupčke. Ali pa tudi ne, kajti kulture, ki nosijo otroka, sploh ne poznajo besedne zveze »podirati kupček«. Pri nošenih dojenčkih lahko zrak sam najde pot ven, ko je to potrebno. Če mora vaš dojenček podreti kupčka, ga lahko držite na rami in ga nežno božate po hrbtu.

Proti napenjanju lahko pomaga masaža trebuha. Nekaterim dojenčkom delajo v prebavilih težave kapljice, ki jim jih dodajamo. Morda bi poskusili nekaj dni brez kapljic, in boste videli, če bo bolje.

Vi pijete kavo. Nekateri dojenčki so zelo občutljivi na kofein. Morda tudi vaša. Lahko poskusite vsaj nekaj dni ali celo tednov brez kave.

Glede morebitnega prehitrega pridobivanja na teži si ni treba beliti glave. Eni dojenčki rastejo hitreje, drugi počasneje, eni potrebujejo več dojenja, drugi manj. Važno je, da punčki ponujate dojenje in da se doji, ko to potrebuje, ne glede na uro. Zdravi dojenčki sami vedo, koliko potrebujejo. V prvih tednih se dojenje vzpostavlja, zato je zelo pomembno dovolj pogosto pristavljanje in to, da se dojke in dojenček na nek način »sporazumejo«, koliko mleka je potrebno delati za točno tega dojenčka.

Kako naj veste, če je dojenčici prevroče? Dojenčico lahko oblečete tako, kot sebe. Če miruje ali spi, pa jo še malo pokrijete. Ko jim je mraz, imajo marmorno kožo. V kolikor vas skrbi, da je dojenčici morda prevroče, ji lahko slečete eno plast oblačil.

Kako jo navaditi na dudo? Če se le da, je bolje, da dojenčki sesajo na dojki. Še posebej v prvih tednih v izogib sesalne zmede. Če dojenček želi sesati, to pomeni, da se želi dojiti.

Kako se soočati z neutolažljivim jokom? Skušajmo najti rešitev čim prej, čim zaznamo, da dojenčku nekaj ne ustreza. Ob prvem zvoku nelagodja. Najprej ponudimo dojenje. Bodimo mirni. Če se noče dojiti, iščimo naprej. Nekatere umiri petje, zibanje, ples, topla kopel. Včasih je res težko najti način, kako pomagati dojenčku iz stiske. Ko smo poskusili že vse, česar smo se domislili, še zmeraj ostanimo z dojenčkom, imejmo ga v naročju in ga skušajmo potolažiti še naprej. Potrebuje našo bližino v teh težkih trenutkih. Vse to se vam bo pozneje bogato obrestovalo. Kolikor vam dopušča situacija in možnosti, skušajte dobro skrbeti zase, dovolj jesti in piti. Če je mogoče, vam lahko kdo pomaga v gospodinjstvu, da se boste lahko vi lažje posvetili dojenčici in sebi.

Želim vam uspešno in prijetno materinstvo.

Lep pozdrav,

Urška V. Škerlavaj,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International

Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zonda 26.04.14 15:21
Lep pozdrav!

Tudi mi imamo probleme z krči naše dvanajst dnevne dojenčice. Po dojenju zaspi in se zbodi po 20-30 minutah, ko se pričnejo krči, ki trajajo približno eno uro po tem pa jo uspemo počasi umiriti in zaspi. To se dogaja v pozno popoldanskih, večernih urah in traja tri do štiri podoje. Se pravi šest do osem ur. Krči niso vsakodnevni približno vsaki drugi dan (mogoče drugače niso tako močni da bi jo zbudili). Med krči se pogosto sliši vetrove. Rokice privije k sebi in stiska pesti. Duda jo pomiri za par sekund dokler jo ne izpljune. Krči prihajajo v intervalih, tako da jo vmes uspemo malce pomiriti. Po posvetu z patronažno sestro smo ji začeli dodajati probiotične kapljice in kapljice proti zmanjšanju količine plinov v prebavi. Rodila se je šest dni čez rok z umetnimi popadki zaradi zelene plodovne vode. Okoli vratu je imela štirikrat zavito popkovino. V porodnišnici je bila dva dni kjer je neprestano jokala. Njena teža je bila 2900g po izpustu iz porodnišnice pa 2850g. Po desetih dneh je imela 3215g se pravi da težo pridobiva hitro in ni lačna. Dojimo na 1,5h do 3h in brez težav. Izpuščajev nima, blato je oker barve. Odvaja pogosto približno 5x dnevno. Problemi so z podiranjem kupčka. Včasih uspe takoj, včasih pa ga ni tudi po 15-tih minutah tako da jo dava spat brez podrtega kupčka. Nisva pa ugotovila, da bi to bilo povezano z krči. Tudi pri previjanju je zelo nemirna in po večini med previjanje vedno joka. Prav tako joka med umivanjem. Žena ne kadi, ne pije kave, danes je prenehala piti kravje mleko. Ne je surovega sadja in zelenjave. Skratka zdi se nama, da sva napravila vse kar je v najini moči, pa nič ne pomaga. Sistematski pregled pri pediatru imamo 20. maja in me zanima, če bi ga bilo dobro obiskati že prej. Patronažna pravi, da to niso kolike, ker je za to še prezgodaj.

Hvala za pomoč
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
12.05.14 19:32
Pozdravljeni!

V tej starosti, v prvih dneh, v taki situaciji praviloma ne gre za kolike, ampak za to, da dojenček potrebuje dojenje v skupkih oz. grozdih, torej večkrat zapored v določenem delu dneva, nato sledijo mirnejše ure, ko pade v globlji spanec, nato pa spet aktivne ure, ko imamo z njim veliko dela, ko se s krajšimi pavzami nenehno hoče dojiti. To je tipično dojenje novorojenčka, prosim preberite še tukaj spodaj. Ali se deklica pomiri, če jo tedaj, ko se zbudi, mati spet doji? Če da, potem ne gre za kolike.
Primeren čas podoja:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4478198,4478671 (novorojenček, mlajši dojenček)
Dojenje v skupkih/grozdih:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6996537,7040888#msg-7040888 (16d)
Potrebe, ki jih novorojenček zadovoljuje z dojenjem:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4870120

Deklica tedaj (ob večerih je kar pogosto, a ne izključno tedaj) potrebuje več umirjanja, več telesnega stika in tolažbe, dojenje ji pomeni nadomestno popkovino. Mogoče je, da jo tudi kaj črviči in dojenje potrebuje, da se tolaži, z dojenjem umirja in manjša nelagodje in morebitno bolečino. Napenjanje otroka je včasih vidno zato, ker nam tako nekaj sporoča, to je dojenčkova komunikacija. Zato se lahko tako zelo napne, ko ji kaj ne ustreza, da kar spušča vetrove. Drugič gre lahko res za prave prebavne vetrove. Blato deluje sicer v redu, kakati bi morala konkretno vsaj dvakrat v 24 urah, ne kaže, da ima deklica kakšne večje težave s prebavo, po tem, kar ste navedli.

Namesto dude priporočam, da ji vedno ponudite dojenje, razen če se na dojki zelo krega in je duda v krizi vaša dobrodošla rešitev (npr. po kopanju, med oblačenjem, previjanjem včasih pride prav vsaj za minutko). Zaradi dobrega napredovanja in lepega blata, nisem prepričana, da je težava res v tem, da potrebuje kapljice oz. da je to pravi nasvet.

Mogoče je, da bo potrebovala veliko dojenja zaradi razdražljivosti po porodu (to povzročajo umetni popadki, vsekakor tudi ovita popkovina in stres, ki se lahko dogaja pri porajanju otroka v taki situaciji). Ne pričakujte nikakor, da bo idealno zanjo dojenje po logiki obrokov, saj se tako dojijo le redki dojenčki, in to praviloma ne velja za otročke, ki so imeli napornejši porod. Bolje je, da se doji pogosteje, večkrat zapored, v grozdih, mogoče bo laže sprocesirala večkrat manjše količine mleka, in na dojki dobivala res veliko telesnega stika. Morda bo nekaj tednov skoraj nenehno na dojki, v taki situaciji bi to kar pričakovali. Prosite domače za podporo in pomoč. Ni narobe, če je tako. Težava je le, če deklica ne bi dovolj polnila pleničk oz. če ne bi napredovala dovolj dobro (minimalno 110-115g od najnižje teže oz. vsaj 450g od najnižje teže v enem mesecu).

Lakote zdaj nikakor ne morete ločiti od njenih drugih potreb. Dojenje omogoča prepletanje vseh teh potreb. Dojenje nikoli ni le hranjenje, vaša deklica dojko potrebuje, tudi če napreduje dobro. Verjetno vam s tem sporoča zgolj to, da želi dojenje kot nadomestno popkovino. Napredovanje pa navzgor ni omejeno.

Nekateri dojenčki sprva res teže podirajo kupček, mogoče je, da jo tišči, če se zbudi in bruhne. Dajte jo na levi bok, kadar ne podre, morda bo kaj bolje. Ali pa jo po dvignite, ko sitnari, morda bo podrla. če to ne bo pomagalo, ni ovire, da ne bi še podojili. Dojenje po urniku je ovira. Materam to žal pogosto svetujejo napačno (povezano je s praksami hranjenja po steklenički).

"Tudi pri previjanju je zelo nemirna in po večini med previjanje vedno joka. Prav tako joka med umivanjem."
***To je zato, ker je še majhna. Ima reflekse, se prestraši, primite jo za ročice in nožice in jih pokrčite v smeri proti njenemu telesu, morda bo manj jokala. Najprej jo lahko podojite, nato previjte, ko bo mirna. Večinoma dojenčki začno uživati pri slačenju, brcanju in previjanju nekje v tretjem mesecu, prej pa je treba to opraviti kar se da hitro in s čim manj slačenja.

"Ne je surovega sadja in zelenjave."
***Surovo sadje in zelenjavo so ženske jedle milijone let, ni povezano ;)

Priporočam, da preberete tudi ... Ko dojenček joka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979195,1979195#msg-1979195
Nosite svojega otroka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980267

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Eliana 25.06.14 13:56
Pozdravljeni,

Tudi mi imamo tezavo s krcki in sicer imam puncko, staro 4 tedne in jo zadnje par dni mocno mucijo krci. Neutolazljivo joka, se zvija, rokice ima v pestkah, napenja se in je cisto rdeca v obraz. To se ponavadi zacne ze dopoldne in traja vse do okoli 8 - 9 ure zvecer, ko zaspi, vmes pa mogoce zaspi za 20 - 30 min. Probala sva ze veliko stvari pa nobena zares ne pomaga. Nosim jo na roki s trebusckom obrnjeno navzdol, masiram trebuscek, z nogicam telovadiva (kot bi vozila kolo) probala sem jo tudi namazati iz sivkino kremo okoli popka, nosim jo v vseh mogocih polozajih, voznja z vozickom po makedamu, probala sva tudi z vetrovnimi kapljicami, ki sicer pomagajo par minutk (toliko koliko traja tisti sladki okus v ustih ) potem pa je vse isto kot prej, tako da res nevem vec kaj naj se narediva, da bi vsaj malo oblazilo njeno bolecino.
Porod je trajal 8,5 ur, vse skupaj od kar mi je odtekla voda pa je trajalo 21 ur. Porod je bil kar tezek, mala je imela tudi enkrat ovito popkovino okoli vratu. ob rojstvu je tehtala 3460g. V porodnisnici je kasneje nekaj teze izgubila, zato so stehtali koliko meri eni obrok in ugotovili, da poje 35ml. Ob izpustu iz porodnisnice je tehtala 3300g. Od prvega dneva dalje jo polno dojim in zelo dobro pridobiva na tezi. 6 dan po prihodu iz porodnisnice je imela 400g vec, pri 3tednih pa je imela ze 4220g. Dojim jo znotraj 3ur, vcasih(sploh ko je vroce) tudi na 1,5ure drugace tam nekje na 3 ure. Ponoci jo dojim ko se prebudi, lahko mine tudi 4-5ur. Kaka povprecno 3x na dan, barva blata je bila rumena, zdaj zadnje dni ko ima krce pa je barva bolj temno rumena oz bolj oranzna in tudi konsistenca blata mi deluje bolj tekoca (mogoce zato ker sem ji dala 3 majhne zlicke komarckovega caja?) Polulanih plenick je cez dan najmanj 5.
Vem, da ima veliko dojenckov krcke in da je treba enostavno to dati skozi (tako mi vsi govorijo)ampak vas vseeno lepo prosim za nasvet, kaj bi se lahko naredila, da bi ji lahko vsaj malo ublazila to bolecino.

Hvala in Lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar SSabina 03.07.14 14:05
Prisrčen pozdrav!

Pred 10. tedni se nama je rodila čudovita hčerkica. Bila je rojena v 35. tednu nosečnosti. Zaradi preeklampsije je bil porod sprožen - torej sem dobila vaginalne tabletke (oksitocin - 3x) in potem tudi umetne popadke. Med porodom so mi morali dati tudi antibiotik, saj je bila v času nosečnosti ugotovljena streptokokna bakterija skupine B. Antibiotik sem prejela samo jaz, deklica ne. Nisem prejela nobenih sredstev za lajšanje bolečine. Je bil pa porod kar naporen... predvsem zaradi trajanja in nepripravljenosti mojega telesa in deklice, da že pride na ta svet... Od prvih popadkov do rojstva je minilo 48 ur.
Deklica je bila na naše veliko veselje zdrava in je lahko prišla takoj k meni in se že tudi v porodni sobi prvič podojila. Drugi dan je postala zlatenična in že tako šibek sesalni refleks je še oslabel, saj je bila zelo zaspana. Dvakrat je morala za cel popoldan in noč pod lučko.... nosili so mi jo samo za hranjenje... Ker pri meni zaradi šibkosti ni popila dovolj, sem si mleko tudi črpala in smo ji dodajali po brizgi ali steklenički. Tako smo jo hranili na 2,5 ur. Je pa bilo kar naporno, saj jo je bilo potrebno pred vsakim dojenjem celo sleči, da se je sploh malo zbudila, pa še potem je zelo težko sesala (ampak se je splačalo...). V porodnišnici smo ostali en teden. Potem smo prišli domov in jo je bilo potrebno podobno hraniti še približno 14 dni. Nato je postala bolj aktivna in posesala vse moje mleko, tako da nisme imela kaj več črpati. Ker je lepo napredovala, ji nismo nikoli dodali adaptiranega mleka. Tudi dojila je nisem več po urniku, ampak kadar je ona izkazala željo...

Naj navedem podatke:
Porodna teža (24. 4.) - 2260g
Najnižja teža - 2240 g
Opustna teža (30.4.) - 2090g
22. 5. - 2900g
18.6. - 4100g
2.7. - 4700g

No, sedaj pa naj napišem, kaj je naša težava. V tretjem tednu deklicinega življenja so se pričeli krči. Predvsem so se na začetku pojavljali smao zvečer, sedaj pa jih ima tudi čez dan, ampak najhuje je še vedno zvečer. Deklica zvečer začne jokati približno okoli osme ure in jo krči s presledki mučijo nekje do polnoči, ko nam končno uspe zaspati. Včasih je huje in je od joka vsa zaripla v obraz, brca z nogami in krili z rokami. Če ji takrat ponudim dojko, jo noče. Če pa že sprejme dojko, jo trenutek za tem izpusti in zajoka, nato se spet zažene, kot bi hotela na vso moč sesati, a trenutek za tem izpusti in joka in tako naprej. Brca z nogami in se tudi z rokami odriva stran, večkrat se tudi zvija nazaj (usloči hrbet). Včasih nekaj časa vztrajam, drugič pa neham, ker ne vidim smisla in je zame prenaporno.
--- Kaj naj naredim? Ji še ponujam dojko ali ne?
Ko je najhuje ji najbolj pomaga, da jo držimo v naročju in skačemo na žogi. Vendar sva z možem od tega že utrujena in naju boli hrbtenica...
Sicer pa ji vedno ponudim dojko, ko joka. Tako da se veliko dojiva - včasih gre za pravo hranjenje, drugič spet samo za crkljanje. Dude ne uporabljamo.

Med dnevom veliko poliva. Včasih je polito mleko tekoče, spet drugič pa že zgleda "obdelano", gosto... Naj povem še to, da se trudimo vedno podreti kupčka (razen ponoči). Večkrat ji uspe podreti kupček, včasih pa tudi ne. Kljub temu da recimo podre kupček pa še vedno veliko poliva. Poliva tudi na previjalni mizi.
--- Kako bi to izboljšali? Ali je normalno, da toliko poliva in ali to pomeni, da se preveč naje?
Težava je tudi, ker ko jo dam spat, se po nekaj minutah prebudi, čeprav je na rokah trdno spala. Občutek imam, da jo prebudijo vetrovi, saj se močno napne in ob tem tudi zajoka, spet drugič pa ji nekaj mleka pride nazaj v usta in jo to zmoti.
--- Kako naj ji pomagam, da bo lahko vsaj nekaj časa v dnevu prespala? Zdi s emi, da je potem včasih že tudi tako zaspana, da je razdražena še zaradi tega in sploh ne gre več za krče.
---Kako naj ločim med krči in čem drugim kar muči našo deklico?
---Zanima me, kakšen položaj je najboljši za spanje - zaradi polivanja, krčev, vetrov... KEr sama imam občutek, da najbolje spi, kadar jo dam na trebušček. Tudi sicer jo veliko nosimo na trebuščku in ji všasih pomaga. V nosilki pa noče biti in se jezi.

---Plaši me še to - ali je mogoče, da imam premalo mleka in se deklica zato med dojenjem pogosto jezi? Opazila sem, da mora kar dolgo čakati, da mleko zares teče. Prestavljam jo iz ene dojke na drugo, včasih pomaga, včasih pa tudi ne... Bi bilo pametno dodati adaptirano mleko (kar mi sicer ni najbolj všeč) in preveriti ali morda joka zato, ker je lačna ?

Že več kot teden dni ne jem mleka in mlečnih izdelkov, čeprav sem učeraj spregledala nekaj izdelkov, ki so vsebovali mleko (je kar težko biti dovolj pozoren, saj se mleko skriva marsikje...). Do sedaj nisme opazila bistvene izboljšave, bom pa še vztrajala.

---Zanima me še, ali trajajo krči pri nedonošenčkih običajno dlje kot pri donošenih otrocih? KDaj smem pričakovati izboljšanje?

Upam, da se bo kmalu uirilo, saj sva z možem že kar utrujena. Čeprav imava hčerko zelo rada, jo je zelo težko ves dan nositi po rokah in iz dneva v dan je težja. Niti na sprehod nam ne uspe jiti, saj se nama je že nekajkrat jokala v vozičku in se ni potolažila tudi, ko sva jo vzela ven ali pa se joka že preden se odpravimo in potem v sprehodu ne vidiva smisla in ostanemo lepo doma ...

Zaenkrat bo dovolj, saj sem se zelo razpisala.... Najlepša hvala za odgovor in želim veliko lepih trenutkov z vašo družinico.
Sabina
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Nnn 03.07.14 21:50
Zdravo,

mi smo tudi skakali po žogi kot zmešani cele dneve. :) Zdaj je že malo bolje, dojenček pa je star 11 tednov. Naš je tudi precej vzkipljiv in razdražljiv, najbolje ga je takoj potolažiti, ker če se razkriči ga zlepa ne pomirimo.

No, kakorkoli, ko ga je predvsem ob večerih kaj matralo (krči, kolike-mimogrede, jaz mislim, da je veliko 'krčev' tudi psihične narave, saj so dojenčki iz tople, varne maternice vrženi na naš svet in se niso sposobni pomiriti, zato potrebujejo našo pomoč, kar pa kažejo z močnim jokom) se tudi ni mogel/hotel dojiti, zato smo ga najprej mirili na žogi, ko se je tam pomiril sem ga pa pristavila na dojko. In ob naslednji hudi uri spet ponovila vajo.

Našega je matral tudi refluks in je zato jokal ob dojenju, poguglajte o refluksu in premislite, če vaš dojenček kaže take znake. Ob doslednem upoštevanju protirefluksnih ukrepov se je pri nas jok opazno zmanjšal.

Naš dojenček me je naučil tudi tega, da nujno potrebuje počitek in spanje, drugače je jok, jok in jok. In žal je bil nekaj časa edini način, da mu to zagotovim ta, da ga držim v naročju, ali pa mi zaspi na prsih. In sem ga držala in zraven gledala televizijo ali pa počivala. Na približno 2 uri tako majhni dojenčki potrebujejo počitek, kar verjetno opazite po joku in spremembi razpoloženja in če smo pri nas zamudili to uro, je bilo uspavanje potem še toliko težje.

Katero nosilko uporabljate? Morda mu pa ne ustreza in bi vam kakšna drugačna bolj prav prišla. Ne vem, če se tu sme delati reklamo, jaz imam eno, ki je bila obema otrokoma všeč in sta se v njej zelo hitro pomirila...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
23.07.14 22:43
Pozdravljeni, Sabina!

Opravičilo za pozen odgovor. Upam, da so težave vaše deklice že kaj manjše. Sprožen porod, umetni popadki, antibiotik ... vse to je vplivalo na njeno črevesje in se verjetno zdaj kaže kot motnje delovanja črevesne flore, ki jih vidite kot kolike. Lepo ste vzpostavili dojenje in deklica odlično napreduje!

Zaganjanje dojke in spuščanje je tipično znak pri dojenčkih s prebavnimi težavami. Ponudite dojko, da, toda ne silite. Ponudite večkrat in počakate, kdaj se bo toliko umirilo, da bo lahko sprejela. Možno je, da ji nova količina mleka v takih trenutkih težave poslabša. Presodite, ali tedaj kdaj tudi ne podojiti, pa raje samo zibati, umirjati, morda pripraviti skupno toplo kopel, včasih pomaga razvijanje iz plenic, a ne vedno... Skakanje naj bo čisto nežno, možna je tudi ritmična hoja po stopnicah, zibajoča, deluje podobno. Ja, vem, kako boli hrbet, moj prvi otrok je imel natanko take težave.

"Med dnevom veliko poliva. Včasih je polito mleko tekoče, spet drugič pa že zgleda "obdelano", gosto..."
*** povsem pričakovano in normalno pri otrocih, ki polivajo; morda ima vaša deklica tudi šibko mišico zapiralko v želodčku, to je težava mnogih dojenčkov, običajno mine v drugi polovici prvega leta. Ja, včasih se dojenček lahko res tudi prenaje, ker se s sesanjem tolaži, umirja ... a to je ponavadi bolj problem preoblačenja, kot da bi morali posebej preprečevati. Nežno ravnanje, morda pogledate kakšen video o hendlingu. Ne dovolite ji, da se z glavico odriva in suva, kupček podirajte, ko bo obrnjena v smer pogleda osebe, ki jo nosi (torej ne nazaj).

"Težava je tudi, ker ko jo dam spat, se po nekaj minutah prebudi, čeprav je na rokah trdno spala."
***Postopno boste ločili dremež, ko se otrok takoj zbudi, ko ga odložite, in globok spanec, ko ne zazna, da ste jo odložili. Drugega je pri dojenčkih vedno zelo malo, morda le 2-4 krat v 24h, večinoma pa dojenček sicer spi, a dobro ve, da ni več v varnem naročju. Vaša deklica pri tem ni prav nič posebna. Rada bi le bila na varnem, le za to gre.

"Občutek imam, da jo prebudijo vetrovi, saj se močno napne in ob tem tudi zajoka, spet drugič pa ji nekaj mleka pride nazaj v usta in jo to zmoti."
***Morda jo mleko večkrat tišči, nemirna postane in polije. To je povezano z delovanjem zapiralke. Več bo želela biti pokonci, a kot rečeno, hendling, dobro podprta, ne iztegovanja nazaj in suvanja z glavo.

"Kako naj ji pomagam, da bo lahko vsaj nekaj časa v dnevu prespala? Zdi s emi, da je potem včasih že tudi tako zaspana, da je razdražena še zaradi tega in sploh ne gre več za krče."
***Če kdaj, potem zdaj potrebujete pomoč, sorodniki, prijatelji.... naj jo pestujejo, če tako bolje spi. Otrok s težavami bo teže spal sam, morda pa bo miren in bo imel minimalne težave, če ga bomo veliko nosili.

"Zanima me, kakšen položaj je najboljši za spanje - zaradi polivanja, krčev, vetrov... KEr sama imam občutek, da najbolje spi, kadar jo dam na trebušček. Tudi sicer jo veliko nosimo na trebuščku in ji všasih pomaga. V nosilki pa noče biti in se jezi."
***Tudi to je značilno in razumljivo. Morda bo dobro spala, če ste vi dobro podprti in ležite, ob sebe date blazine, deklica pa spi na vašem trebuhu. Včasih nekatere mamice tako najlaže prebrodijo krizne noči ali tudi nekaj ur dneva.

---Plaši me še to - ali je mogoče, da imam premalo mleka in se deklica zato med dojenjem pogosto jezi?
***Ob takem napredovanju to nikakor ni mogoče. Težava je tam, kot sem navedla. Prilagojeno mleko lahko precej poslabša njeno stanje. Diete brez kravjega mleka in izdelkov se 100% držite 2-3 tedne, morda se bo umirila po tednu do dveh.

---Zanima me še, ali trajajo krči pri nedonošenčkih običajno dlje kot pri donošenih otrocih? KDaj smem pričakovati izboljšanje?
***Ni pravila, otroci so tako zelo različni, da je nemogoče napovedati. Mnogi po 12 tednu nimajo več težav, nekateri jih imajo do 14 tedna, žal pa vpliva na to tudi kasneje razni dejavniki, npr. bolezen pri otroku ali cepljenje lahko težavo spet poslabša, jemanje zdravil, jemanje prehranskih dopolnil pri materi ali otroku ipd.. Pričakujete lahko, da deklica ne bo pripravljena veliko biti v vozičku, če sploh, te prve mesece.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tjaša20 15.10.14 22:45
Pozdravljeni!
Moj sinček je danes star 3 tedne in ze od začetka se borimo s krčki. Vsak dan proti večeru se začnejo in trajajo včasih tudi po 3 ure. Je polno dojen, mleka imam dosti, na dojko ga pristavim za vsako ko se zbudi. Pleničke so vedno polne, velikokrat so tudi prelulane pa tudi zgodi se da so prekakane, zato se morava tudi večkrat preoblečti. Blato ima načeloma normalno/rumeno. Vidno napreduje. Rojen je bil z 51 cm in 3390g. Najnižja teža je bila 3200g... prejšni teden je bil težek 3665g in je rekla patronažna da napreduje izredno lepo.. tudi po videzu je že bol poln v lička :)
Glede krčkov.. imam potrjeno laktozno intoleranco, vendar pa problemov z mlekom nimam, ravno nasprotno.. mleko in mlečni izdelki so mi med celotno nosečnostjo pasali in tako je ostalo še zdaj.. sicer pazim da ne pretiravam da nebi sineku škodovalo. Rodil se je 9 dni čez rok torej z 41 tedni gestacije.. porod je bil precej težek in je trajal od začetka popadkov do iztisa posteljice 15ur v sami porodni sobi je trajalo 5 ur. Imela sem svoje popadke ki pa so proti koncu prešli iz minutnih popadkov nazaj na 7minutne.. zato sem dobila še umetne.. odprla sem se sama do konca, dobila sem kisik, neko sredstvo proti bolečinam (po tem si čisto omotičen), tudi kateterizirali so me da so čimbolj izpraznili mehur, vendar brez večjega uspeha... oba sva se precej namučila in kakor se spomnim je babica rekla da je že zelena plodovnica in takrat so v akcijo stopile 4 babice ki so mi pomagale da se je naš junak rodil..na glavici ima kefalhematom zaradi porodne poškodbe. No da preidem nazaj k stvaru.. dojke ima večkrat tudi samo za pocartat.. glede krčkov smo 2 tedna uporabljali waya LGG, pa je bilo po njih še huje, zdej uporabljamo ColiPrev in mislim da je po njih boljše, vendar še nemorem ocenit glede na to da jih uporabljamo šele 3 ali 4 dni.ko ima krčke ga celega zvija. Enkrat se raztegne da mu nemoremo skrčit nogic, spet drugič se skrči v klopčič. Ob tem rata rdeč v obraz in neutolažljivo joče.. masiram ga po trebisčku, tapkam po ritki l, božam po hrbtku in si ga velikokrat naslonim na prsi da skupaj počivama. Velikokrat slišim kako se mu pretaka po trebuščku in črevesju, ob tem ima grozne izpušne pline ( kot kakšen ornk moški) in ob tem mu uide včasih tudi blato.. pijem tudi čaj za doječe matere, ko ga kupim v celjskih lekarnah in je iz kamilc, komarčka in ostalih stvari ki spodbujajo nastajanje mleka in naj bi tudi pomirjalo dojenčkov trebušček.. vendar se mi zdi da prav nič ne zaleže.. prvi teden ko smo bli doma smo se zbuali samo 1x na noč.. zdej pa nekje 3x.. če je bil naporen večer spi kar dolgo ( včasih tudi 6 ur), včasih pa ponoči po 2 ali 3 ure hodiva po sobi da se umiri in zaspi.. nevem kaj še naj naredim da se stanje umiri?? Ker sem že obupana ko vidim da tak fejst joka da učasih skoraj do sape ne pride :(
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar azra29 18.10.14 21:13
Lep pozdrav!
Jaz bi imela vprašanje, imam 1 mesec stari punčko pred kratkim je prebolela rotavirus in zdaj že par dni vsak dan od 6 do 9 začne neutolažljivo jokati vsa se napne trebuh ji postane trd, rdeča vrata v lička, z nogami se začne krčiti.
Zanima me ali so to znaki da ima krče drugače naj še povem jo nedojim. Aja paše to kaj pomaga pri krčih.
Hvala za vaš odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar oblecena 09.05.15 20:08
Pozdravljeni,
Imam nedonosenko rojeno en mesec prej, sedaj bo star en mesec! Zaradi zavracanja dojke si mleko crpam in jo hranim po steklenicki, mleka imam dovolj in ne dodajam vec aptamila. V spanju nonstop jamra in se zvija ter pritiska tako da je cisto rdeca, vcasih tudi zajoce, predvidevam da so to krci ter da tesko kaka. Plenicka je cez noc lepo pokakana vcasih tudi cez dan, bendar vecinoma so na njej le sledovi. Predvidevam da je zaprta, da ima zaplinjen trebuscek ker tudi prdi veliko. Kupckapodirama tudi z tezavo! Vcasih ja vcasih ne! Kako ji lahko pomagam da bi lazje kakala?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
14.05.15 20:07
Pozdravljeni!
Če se deklica pomiri, ko jo vzamete v naročje ali ko začne sesati, verjetno nima krčev, napenja se lahko tudi zgolj zaradi močne potrebe po telesnem stiku. Napne se s celim telesom, pri čemer otrok postane rdeč, lahko nenadzorovano spusti vetrove. Krči so takrat, ko otroka kljub pomoči z dojenjem, sesanjem, nošenjem zibanjem in drugimi ukrepi ne moremo pomiriti.

Če je blato gosto tekoče, verjetno ni zaprta. Kako pogosto pa kaka? Dojenček do 6t, če se polno doji, običajno kaka vsaj dvakrat na dan. Kadar je zraven dodatek, je kakanje lahko bolj na redko in tudi blato je lahko trše. Pomembno je, ali dobro napreduje.

Dojenčki včasih laže odvajajo, če jih vzamemo v naročje, pomaga jim gravitacija, sicer pa imajo mnogi težave, ker stiskajo mišice, namesto sproščajo, tega se počasi naučijo. Včasih laže kakajo če jih odvijemo (ko so siti, ne lačni!), nekaj časa po hranjenju počakamo, če polivajo .... nato pa premikamo nogice in čisto rahlo od zunaj pomasiramo zadnjik ... morda se bo otrok sprostil in kakal. Če je s težo vse v redu in se otrok v tesnem telesnem stiku sicer dobro počuti, tega ni treba početi in bo kakal morda na nekaj dni.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Mateja28 03.06.15 14:03
Pozdravljeni!

Doma imam punčko, ki bo stara tri tedne. V prvih dneh v porodnišnici pri meni ni hotela sesati, poleg tega pa sem imela zelo malo mleka. Hodila sem si črpat mleko, da bi vzpodbudila mlečne žleze, njo pa so nahranili po steklenički. Zadnjo noč preden sva odšli domov, je punčka hotela neprestano sesati pri meni, mleka pa še vedno ni bilo.

V prvih dneh nas je obiskala patronažna sestra, ki jo je stehtala in nam tehtnico tudi pustila, da lahko spremljam koliko poje. Nisem se preveč obremenjevala s tem. Po dveh tednih patronažna še vedno pravi, da prepočasi in premalo pridobiva na teži. Pravi, da bi naj v enem mesecu pridobila cca 700 g. Ob odhodu iz porodnišnice je punčka imela 2750 g, danes zjutraj pa 2950g. Se pravi je v dobrih dveh tednih pridobila 200g. Brala sem na vašem forumu, da je minimum prvi mesec 450 g. Mislim, da je spodnja meja čisto dosegljiva. V prvih dveh tednih so bile njene pleničke vedno pokakane. Imela sem občutek, da vse kar poje, gre direktno v pleničko. V zadnjem tednu niso vse pleničke pokakane.

Dva dni nazaj nama je patronažna svetovala, naj jo hranim na 2 uri in pol po 50-60 ml ter vedno stehtam pred in po obroku (in zraven delam zapiske kdaj in koliko je pojedla). Dopoldne je jedla na max 3 ure po 60 ml, popoldne pa je jedla manj, vendar pogosteje. Ko sem ji hotela dati dudo, ker je bila nemirna, je ni želela. Tako da sem ji ponudila dojko. pred tem pa seveda tehtala (po navodilih patronažne...). Popoldne je do večera v šestih obrokih pojedla 200 ml. V celem dnevu pa je imela 10 podojev. Ponoči spi od 5-6 ur skupaj.

Danes mi je patronažna rekla, da to ni bilo v redu, da je njen obrok 60 ml na obrok in bi morala vsakič pojesti toliko. Na vašem forumu sem prebrala, da dojenček ne je nujno na 3 ure, ampak kadar on želi in kolikor želi. Zdi se mi, da sva končno ujeli nek ritem glede dojenja, potem pa mi sestra reče, da to kar počneva ni v redu.

Trenutno sem tehtnico dala na stran, seznam z urami kdaj sem dojila in koliko pa pospravila. Vse skupaj me nervira in sem zelo slabe volje. Posledično to vpliva tudi na mojo punčko in na mleko. Ob vsakem podoju jo dam na obe dojki. Občasno dodam še stekleničko. Zadnje dni jo pristavljam takrat ko ona želi. Zdi se mi veliko bolj umirjena - ali zaspi ali pa jo lahko mirno odložim v posteljico za nekaj minut.

Zanima me še vaše mnenje. Naj ji hrano ponudim večkrat na dan, tudi če je poje manj? Naj jo čez dan zbujam, da bo jedla, da bo bolj pridobivala na teži? Kaj lahko še storim, da bo pridobila na teži?

Hvala za odgovor in vse nasvete!

Mateja
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kodarins 15.06.15 10:55
Pozdravljeni.

Imam punčko, ki je stara 2,5 meseca. Že dva tedna se zelo napenja, steguje nogice ali se zvija, postane rdeča v obraz in velikokrat tudi joka.
Napenjanje ponavadi nastopi ob istih urah in traja nekaj minut.
Ali je možno, da se kolike pojavijo tako pozno pri dojenčku - torej pri dveh mesecih?

Deklica ima tudi že več kot dva tedna občasno zelo zeleno blato. Pred enim tednom sem v blatu zasledila rdeče nitke, zato smo blato dali na analizo, ki je pokazalo več krvi v blatu, kot je dovoljeno. Pediater je svetoval naj iz jedilnika črtam vse izdelke iz kravjega mleka in tudi jajca. To sem storila, vendar stanje po enem tednu ni nič boljše.
Bi rekla, da je celo še slabše, saj vedno bolj pogosto odvaja zeleno blato - nitk nisem več zasledila.
Ali je možno, da gre pri deklici za kolike in ne za alergijo na kravje mleko in bo to samo šlo mimo?

Deklica je izključno dojena. Dojim jo takrat, ko to želi. Vsak dan ji dam tudi malo vode.

Naj povem še da deklica med zvijanjem odklanja dojko.

Hvala za odgovor

Lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
28.06.15 10:46
Pozdravljeni!

Mnogokrat se kolike pojavijo šele po 6 tednih, torej da, v tretjem mesecu so pogost pojav. Je bila kaj bolna, je bil kdo v družini kaj bolan, kakšne črevesne viroze morda, ste vi ali otrok jemali kakšna zdravila, cepiva, prehranske dodatke ipd.? To lahko vpliva.

Pri dieti na KML stanje po enem tednu običajno ni boljše. Na dieti (brez popolnoma vsega kravjega mleka, tudi v sledeh v pakirani hrani) morate vztrajati vsaj 2-3 tedne, da bi videli, ali se otrok umiri in blato popravi.

Je deklica zaćela hitreje sesati, ima krajše podoje,. se dojil le na eni strani, prej pa se je na obeh? Ponujajte večkrat, če bo morda to pomagalo, da dobi več maščob in se prebava zaradi tega nekoliko uravnoteži.

Ja, seveda je možno, da je stanje (karkoli že je od obojega) povsem prehodno.

Vode več kot nekaj žličk, če se vam res zdi nujno, ne priporočam. Voda v znatnih količinah redči prebavne sokove in slabše hidrira kot materino mleko, lahko poslabša stanje prebave in tudi zaradi tega lahko otrok kaka zeleno. Tudi od čajev.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Odgovori

Avtor:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, doc, pdf
  • Datoteka ne sme biti večja od 4,88 MB
  • Dodate lahko še 4 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 13 minus 2?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.
Na vrh