Dojenje

Otroku najbolj naravna prehrana, za mamico pa včasih toliko vprašanj. S spoznanji in nasveti mednarodne organizacije La Leche League International je lažje.
Moderatorka: Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International LLL Slovenija, Slovensko društvo za podporo in pomoč doječim materam

Zaprtje dojenčka

avatar Leas 14.02.05 18:22
Lepo pozdravljeni,

Zanima me, ali morda veste, če čokolada ali npr. Nutela dejansko
povzroča (preko dojenja seveda) težave pri odvajanju tudi dojenčku?

Hvala za vsakršno informacijo.

Lep pozdrav,

LeaPopravljeno 1-krat. Zadnjič popravljal LLLMojca ob 24.07.09 15:48.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LidijaL 15.02.05 14:15
Ne, kolikor je meni znano!
Pač pa dojenčki, ki so izključno dojeni, včasih po nekaj dni ne kakajo. In to ni nič posebnega, če so pleničke sicer večkrat dnevno pošteno polulane, otrok pa je videti zadovoljen in živahen, normalno pridobiva na teži ...

Lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLKarmen 17.02.05 09:46
Draga Lea,
prehrana matere NE povzroča zaprtja pri dojenčkih.

Žal imam premalo informacij, da bi vam lahko pomagala. Koliko je star vaš dojenček, kako kaka, kako poghosto lula, kakšne barve in konsistence je njegovo blato?

Lahko pa obilica čokolade povzroča nekaterim dojenčkom drugačne težave: nespečnost in razdražljivost. Čokolada namreč vsebuje theobromin, ki je poživilo in ima podoben učinek kot kofein v kavi in tein v čaju.

Če vaš dojenček ne kaka že zelo dolgo in če ima ob tem težave, se vsekakor morate posvetovati z otrokovim pediatrom.

Zdravniki pravijo, da je popolnoma normalno, da dojeni otroci (starejši od 6. tednov) izločajo blato vsak dan ali celo enkrat na 14 dni. Znanstvene raziskave so pokazale tudi, da zaprtost ni povzročitelj kolik. Prava zaprtost pomeni trdo, zelo redko kakanje (podobno zajčjim ali kozjim »bobkom«), ki je pri dojenih otrocih zelo redka, bolj pogosta pa je pri zalivančkih. To pa zato, ker materino mleko vsebuje posebne, laksativne snovi, ki sprožajo hitrejše in naravnejše praznjenje črevesja. Nekateri dojenčki imajo težave z reguliranjem zadnjične mišice, saj poskušajo istočasno pritiskati in iztiskati blato – skozi zaprt anus. Dojenčki imajo težave z izločanjem blata tudi zaradi lege. Si lahko predstavljate, kako težko je kakati leže? Mnogi dojenčki glasno godejo, se napenjajo, krčijo in vidno pritiskajo, se celo jočejo prav zaradi teh dveh neprijetnosti, ne pa zato, ker jih izločanje blata boli.

V času okrog 6. tedna mnogo mamic opazi, da se pogostost in količina izločanja dojenčkovega blata spremeni. Ta pojav pripisujemo temu, da je ponudba in povpraševanje v tej starosti že dobro utečena, mati dobi t.i. »zrelo mleko«. To se posledično kaže na dojenčkovem blatu. Izločanje takrat postane redkejše (lahko variira od 2-3x dnevno do 1x na pet dni), zelo pomembno pa je, da takrat ko dojenček izloča poredkeje – izloča obilno.

Več o prehrani matere in dojenju (glejte moj odgovor malo nižje):
http://med.over.net/phorum/read.php?f=11&i=256064&t=255977Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Leas 20.02.05 17:55
Spoštovana,

Najlepša hvala za vaš odgovor. Prebrala sem tudi vaš članek, zato odgovor na moje pisanje (mislim) ne bo potreben.
Moja dojenčica ima 4 tedne, veliko lula in normalno tudi rumeno kaka. Imela sem občutek, da jo je zaradi ukradenih 2 žlic Nutele zaprlo (1 dan), pa očitno to ne drži.
Res pa je, da se kljub normalnem kakanju in lulanju napenja kot "ta veliki".

Morda je to le pretirana skrb mamic. Kakorkoli, prisrčna hvala za vaš odgovor, dobrodošla nazaj med zdrave.

S prisrčnimi pozdravi,

Lea S.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mergita 14.10.08 13:31
pozdravljeni


moja otrok je star deset mesecev in ima ful trdo kakico,da se včasih prav zabije blato in zelo teško gre vn.pri tem zelo joka.bojim se omenit pediatru,ker bi me takoj poslala na gastro ali kolonoskopijo,in mislim da se da tudi drugače rešit zaprtje,zato bi vas prosiila za kakšen nasvet.probala sem s slivovim sirupom pa ni nič pomagalo.že vnaprej se vam zahvaljujem
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
14.10.08 21:31
mergita, pozdravljeni!

Prosim, če mi olajšate delo in napišete, kakšen jedilnih ima vaš 10m otrok, torej koliko obrokov GH, kako obilne, kaj ima na krožniku in ali se še doji. Marsikaj se da narediti seveda tudi doma, posebej glede zaprtja. Zdravila bi morala biti izhod v sili.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mergita 15.10.08 10:30
zdravo,sem zelo vesela vašega odgovora.
naj vam še prej povem,da je že pri dveh mesecih imela težave z odvajanjem in ko sem povedala pediatrinji mi je dala sirup lactecon,ko sem ji dala je šla kakat ko sem prenehala je bilo spet isto dojila sem jo do petega meseca.ko smo prešle na gosto hrano sva si pomagale s sadjem in s suhimi slivami,seveda zmiksanim,takrat je bilo uredu šla je enkrat do trikrat na dan po mal ampk je bilo blato mehko.zdaj pa je skoraj vse ampak sliv pa nikakor noče več.goste hrane ima trikrat na dan približno 130 vsak obrok,včasih tudi manj,še vedno ne poje za cel obrok kasneje ji dam še mleko,mleka pa ima približno pet do šest obokov po 100ml,vode pa spije 150ml na dan.


najlepšahvala za odgovor.mergita
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
16.10.08 20:47
Pozdravljeni, mergita!

Vaš 10m dojenček zelo trdo kaka in pri tem joka. Slivov sirup ne pomaga


Nič ni narobe, če 2m polno dojen otrok ne kaka vsak dan, ampak lahko kaka tudi enkrat na teden ali celo na dva tedna, blato pa bi tedaj moralo biti prav tako gosto-tekoče in obilno. Nekateri dojenčki se bolj matrajao drugi manj, ampak o zaprtju pri mlajšem dojenčku, ki uživa le mleko, govorimo tedaj, ko je blato trše, ne več tekoče.

Druga zgodba je seveda po uvajanju GH. Nekateri pojedo veliko GH in z njo napredujejo hitro. Pri tem včasih prebava še ni dovolj razvita in dobro prilagojena na tako količino ali sestavo hrane, tako da se telo odzove na različne načine, tudi z zaprtjem.

Obroki so relativna stvar, mergita. Nekateri otrokom ustreza, kot piše v priročnikih, drugim pa popolnoma nič in imajo težave, če pojedo take količine naenkrat.

Nanizala vam bom nekaj predlogov (na vprašanja ni treba odgovoriti, so v razmislek, za idejo):
- Ali ste že poskusili z manjšimi obroki? Morda razdeljenimi na več delov?
- Ali ste poskusili spremeniti stukturo jedilnika? Niste napisali, kaj deklica je, to je zelo pomembno. Ali je veliko kuhane hrane? Ali uživa veliko žitaric, morda več žit v kombinaciji s kravjim mlekom? Ali uživa prekuhano sadje? Taka hrana, ki je resnici na ljubo, pogosto priporočena kot uvajalna hrana za dojenčke, je zelo lepljiva, ima malo vlaknin, prebava se lahko poleni, otrok pa ima težave?
- Če ste dajali že kravje mleko, morda poskusite brez njega. Mlečne formule za dojenčke ali industrijsko pripravljene mlečne kašice so znane po tem, da mnoge majhne otroke zapirajo.
- Ste poskusili z večkrat na dan po malo vode? Ne zalivajte preveč samih obrokov, le malo za poplaknit, da voda preveč ne razredči encimov in še oteži prebave. Najbolje je uro pred jedjo.

Ne razberem točno, ali ima 600ml materinega ali prilagojenega mleka. Razlika je namreč zelo velika. Med tem ko prvo deluje odvajalno in bi vam priporočila morda, da ne zmanjšujete količine, bi ob hranjenju s prilagojenim mlekom priporočili mamici, da to kompenzira s kakšnimi kakovostnimi domačimi svežimi sokovi (če sliv ne mara več, je tukaj še morda grozdni sok, svež jabolčnik izpod preše,...) ali če tega nimamo, pač s povečano količino uživanja surove hrane. Manj kuhanja, več sadja v samostojnih obrokih. Pri kosilu morda več zelenjave in manj škrobnatih jedi. Namesto večernih mlečnih kašic raje zelenjavne juhe, zelenjavne jedi ali preprosto kak sadež, npr. sveža banana, ki nasiti in uspava.

Poglejte prosim še tukaj, je veliko idej že napisanih. Zaprtje ob prehodu na gosto hrano: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979983

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mojca k 06.11.08 22:38
lepo pozdravljeni
imam en hud problem!moja mala lucija,ki je stara dva meseca zelo težko kaka oziroma sploh ne more sama kakat!blato ima tako trdo ka kljub napenjanju in potiskanju ne mora kakat brez moje pomoči.tako ji moram vsaki dan pomagati jo masirati in ji nadražiti ritko da lahko kaka.ali je to posledica lenega črevesa,ali pa je zato krivo mleko,ki ga pije,saj jo ne dojim že celi mesec!ko sma se dojile je lahko čisto normalno kakala,zdaj pa odkar sma začele uporabljati novalac ne gre več!po sladkanih kamilicah jo zvija na polno in ji blato še bolj zabije oziroma še bolj otrdi,ravnotako jo ne poženejo,kot nama je svetoval pediater.po prekuhani vodi mi bruha,nevem več kaj naredit,da bo vsaj enkrat dnevno lahko kakala brez moje pomoči.je možno da je alergična na glukozo?naj mi prosim kdo svetuje,ker v bolnici ji ne bojo pomoje naredili nič drugega kot pa da jo bojo pustili par dni potem pa ji bojo daji kristir!kaj pa navadno kravje mleko?na temu smo zrasli vsi mi!?l.p,mojca
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
07.11.08 00:27
Pozdravljeni, mojca k!

Vaša 2m deklica Lucija se zelo muči z odvajanjem trdega blata. Kot ste že sami razmišljali, gre verjetno za težko prebavljanje prilagojenega mleka. Veliko dojenčkov po njem kaka trdo, se napenja, so zaprti. Žal moje znanje o prilagojenih mlečnih formulah ni primerno za razpravo na to temo, gotovo pa vam bo Lucijin pediater ali kolegica moderatorka foruma Pediatrija lahko pojasnil/a, če bi lahko sedanje prilagojeno mleko zamenjali s takim, ki bi odvajanje Luciji olajšal!

Sladkane pijače dojenčkom po nekaterih strokovnih virih lahko zelo škodujejo, sladkani čaji lahko povzročajo nervoznost, nemir, torej vplivajo na živčni sistem in tudi druge organe. Res pa je, da se v sili tudi svetujejo kdaj.

Voda ji verjetno preobremeni želodček. Morda popije preveč.

Ali ji pomagate zato, ker joka in se zvija, napenja, spušča vetrove, a ne gre nič ven? Ali pa menite, da bi morala vsak dan kakati, pa je sicer vredu in opisanih pojavov ni vedno? Po 6t nekateri dojenčki začno kakati bistveno redkeje, lahko tudi na več dni, nekateri samo enkrat na teden ali celo redkeje. Ne vem točno, kako je s tem pri prilagojenem mleku, vsekakor se pozanimajte, ali lahko tudi v tem primeru deklica normalno odvaja tako, da odvaja na več dni samo enkrat.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar evička 09.11.08 05:13
mergita!

jaz sem svoji sončici če je bila zaprta oz. je bolj trdo kakala dala 1-2 žlički soka od mandarine ali pa zmiksan kivi-tista črna semenčka baje mehčajo blato in je delovalo!!! poskusi!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar snofka 26.06.09 19:52
Spoštovani,

naš 5m dojenček (polno dojen) je imel do pred kratkim zelo v redu prebavo, kakal je praktično po vsakem podoju. Pred enim tednom prvič ni kakal 4 dni. Četrti dan (poizkusili smo vse-sladkane kamilice, kuhan slivov kompot, kapljice Bio Gaia,malo termometra v ritko, sama sem pila Donat) je bil rezultat pozitiven. Mali se je zeloooo pokakal, ampak res zelooo. Kakec pa je bil bolj podoben pašteti (Paté v tubi). Potem pa naslednji dan spet nič, pa vse do danes spet nič. Danes je zopet že četrti dan, pa še ni bilo nič, je pa res, da malček že cel teden tako prdi, da vsi mislimo, da je kakec in smo potem kar razočarani, ko je plenička čista. Se pa kljub "zaprtju" počuti dobro, je živahen, razposajen, veliko lula, redno spi...
Prosim Vas, če mi lahko svetujete, kaj naj še naredimo. Naj obiščemo pediatra? Naj še povem, da redno telovadimo (z nogicama proti trebuščku in nazaj), trebušček pa se mi ne zdi napet.

Že v naprej najlepša hvala za vaš odgovor in morebitne nasvete.

Hvala in lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
26.06.09 22:39
Pozdravljeni, snofka!

Za polno dojenega otroka je v različnih obdobjih (razen do 6t) povsem normalno, da spremeni ritem kakanja in da kaka le na nekaj dni, to ne pojmujemo kot zaprtje. Polno dojen otrok po 6t lahko kaka od večkrat na dan do enkrat na teden ali celo na dva tedna...

Otrok je zaprt, če kaka trdo, če se pri kakanju zelo muči, ima vidne bolečine in težave, ob katerih verjetno tudi joka. Vetrovi so v situaciji, ki otrok nekaj dni ni odvajal, precej pogost in običajen pojav. Če je otrok zadovoljen in mu to ne povzroča večjega stresa, potem običajno ni razloga, da bi v njegov ritem posegali, posebej, če vidimo, da so pleničke dobro polulane, se lepo normalno doji in dobro napreduje.

Prej ali slej se otrok obilno pokaka, še najbolj bi vam priporočila to masažo trebuščka, gibanje nogic med previjanjem,... Poglejte, če je še tule kaj uporabnega. Zaprtje, neredno odvajanje pri dojenčku:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1978841,1978841#msg-1978841 (5t, dodajanje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979736 (7m)

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar suki 24.07.09 14:59
Pozdravljena!

Imamo težavo, za katero ne vem odgovora. Moja deklica (4 tedne) zelo težko kaka. To se največkrat dogaja ponoči, ko "spi". Vsako noč se v posteljici premetava in se slišno napenja. To traja vso noč, brez prestanaka. Naj omenim, da jo čez dan vidno dajajo krči, vendar ta situacija nikakor ni podobna nočni. Če jo ponoči podojim in nato podirava kupčka čez ramo, se zgodi da se lažje in tudi večkrat pokaka. Nato se greva previt, na previjalni mizi pa ji največkrat uspe odvajati blato. To opravi, ko je brez pleničke in večkrat (obilno), največkrat ko jo umivam ali mažem okoli anusa. Zaradi napenjanja sem opazila, da ji je pomalem izstopilo črevo, ima pa tudi razpokano in razdraženo kožo v predelu anusa.Je težava v tem, da ne zna odvajati in hkrati stiska mišice in zapira anus? Kaj v takem primeru pomaga? Ali moram enostavno čakati, da se zadeva sama uredi? Naj še povem, da sem pediatru omenila izstop črevesja, pa ni bil posebej zaskrbljen.

Že v naprej najlepša hvala za vaš odgovor in morebitne nasvete.

Hvala in lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
24.07.09 15:50
Suki, pozdravljeni!

Lahko prosim napišete še, kakšne barve je njeno blato, kako pogosto se pokaka v 24h, ali odvaja mehko ali trše, ali jo polno dojite ali dobiva tudi kakšen dodatek, saj to lahko precej vpliva na odvajanje.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar suki 24.07.09 17:47
POzdravljena,

Blato naše male je zlato rumene barve in je večinoma kašasto. Občasno je malo gostejše, enkrat je bilo kot driska (samo rjavkasto obarvana tekočina). Jo pa polno dojim - na tri ure oz. kot želi sama. Ponoči se za hranjenje zbudi le enkrat do dvakrat. V 24 - ih urah naredimo sedem obrokov in tolikokrat je plenica tudi pokakana. Je pa včasih količina blata vsaj za moje pojme zelo velika (kot sem že zapisla se mi med previjanjem pokaka do trikrat - v kratkem času). Enkrat sva tehtala plenico in jo natehtala 200g.

Upam, da sem dovolj podrobno opisala situacijo.

Lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
24.07.09 21:44
Suki, vaša deklica ima, kot ste opisali, povsem običajno blato polno dojenega otroka in tudi frekvenca je pogosta, kot bi pri novorojenčku pričakovali. Tekoče odvajanje je normalno, včasih malo bolj gosto tekoče, drugič manj, ne gre za drisko, tako je blato praviloma vse do uvajanja goste hrane. Količina blata, ki je obilno, kaže verjetno, da otrok zelo dobro dobiva mleko in ima kaj pokakati.

Čeprav je blato dokaj tekoče in materino mleko deluje kar najbolj odvajalno, posebej prvih 6 tednov (kar vidimo po pogostosti kakanja polno dojenega novorojenčka), nemalo dojenčkov težko kaka, se pri kakanju vidno napenja, spušča glasove, kot da jih celo boli... Tu ne gre za zaprtje, ampak za nek drug pogost pojav, ki ga je takole opisala kolegica LLLKarmen, kar kopiram...
-----
"Prava zaprtost pomeni trdo, zelo redko kakanje (podobno zajčjim ali kozjim "bobkom"), ki je pri dojenih otrocih zelo redka, bolj pogosta pa je pri zalivančkih. To pa zato, ker materino mleko vsebuje posebne, laksativne snovi, ki sprožajo hitrejše in naravnejše praznjenje črevesja. Nekateri dojenčki pa imajo kljub temu težave z reguliranjem zadnjične mišice, saj poskušajo istočasno pritiskati in iztiskati blato - skozi zaprt anus. Dojenčki imajo težave z izločanjem blata tudi zaradi lege. Si lahko predstavljate, kako težko je kakati leže? Mnogi dojenčki glasno godejo, se napenjajo, krčijo in vidno pritiskajo, se celo jočejo prav zaradi teh dveh neprijetnosti, ne pa zato, ker jih izločanje blata boli.
-----

Dobro je, da jo med kakanjem oz. ko zaslutite, da bo morda kakala, lahko res kar dvignete, saj ste že sami ugotovili, da gravitacija pomaga. Včasih je prava rešitev že samo to, da otroka med odvajanjem "odrešimo" ležečega položaja.

Drug dober način je lahko tudi, da otroka razvijemo. Trebušne mišice se bodo sprostile, otrok se bo sprostil in bo laže kakal. Ali je bolje, da je pokonci in ali je bolje, da je razvit, pa najbolje pokaže kar praksa, saj vsakemu otroku ustreza najbrž kaj drugega ali tudi enkrat eno, drugič pa drugo. Nekatere mamice poročajo, da so se njihovi dojenčki pokakali skoraj vedno šele tedaj, ko so bili brez pleničke. To je povsem normalno in morda celo dobro, saj če s tem nadaljujemo vse prvo leto, torej spodbujamo otroka, da se pokaka, ko je brez pleničke, bomo morda imeli prvo leto nekaj več dela, že drugo leto pa se nam lahko zelo obrestuje pri odvajanju od pleničke in navajanju na kahlico. Otrok bo torej morda ponotranjil to potrebo, da se pokaka šele, ko nima na sebi plenic.

Tudi nežna masaža trebuška, premikanje nogic, ki vozijo kolo, tudi nežna masaža anusa lahko pomaga pri tem. Masiramo v nasprotni smeri urinega kazalda, da pomagamo delovanju črevesja. Žal nisem zdravnica in vam ne morem dati mnenja glede črevesa in anusa, to morda pogledati zdravnik, drugo mnenje lahko po dopustu poiščete še na forumu Pediatrija, morda se najde že tudi kaj v iskalniku. Sicer pa na naslednjem pregledu kar vztrajajte, da zdravnik tudi to pogleda, če doslej še ni.

"Vsako noč se v posteljici premetava in se slišno napenja."
***Otrok se lahko napenja, kremži, stoka tudi še iz kakih drugih razlogov. To delajo skoraj vsi dojenčki, ne glede na to, ali se bodo pokakali ali morda tudi ne. Dojenček ima namreč nekaj obdobij trdnega spanca, večinoma pa drema, vmes se lahko pogosto zbuja in težko uspava sam, v teh zbujanjih oz. pogostih obdobjih plitega spanja ali sanjanja spušča najrazličnejše glasove, stoka, se vrti, maha, se napenja... nekateri otroci se vidno napenjajo tudi, če so hudo oz. hočejo sporočiti, naj jih recimo dvignemo, torej še preden se začno jokati. Če otrok dobro napreduje, torej ima dovolj podojev, pa ponoči takole pogosto stoka, potem pa morda kar zaspi nazaj, ga lahko tudi pustimo nekaj časa.

Način odvajanja se lahko večkrat spremeni, lahko da se bo pri vas že okoli 6t, ko pri mnogih polno dojenih otrocih postane kakanje manj pogosto, kadar se pokakajo, pa je količina praviloma obilnejša.

Če upoštevamo, da je nekaj tednov star otrok morda tudi še vajen ritma iz maternice, kjer so dojenčki ponoči praviloma aktivni, podnevi, ko se mati giba, pa več spijo, lahko pričakujemo, da se bo sčasoma tudi to obrnilo in bo otrok bolj dejaven podnevi, ponoči pa bo morda dlje spal ali bo kljub pogostemu zbujanju in dojenju, ki tudi ni neobičajno, morda vsaj malo manj odvajal.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jasna k. 04.01.10 19:09
pozdravljeni.

Moja hči je stara 2 meseca in mi že 3 dni ni nič kakala. Zelo se napenja in zraven tudi joka, vročine nima, dojima se enako kot prej. Dajem ji kamilični čaj in ni opaziti razlike. je zaprta? Skrbi me zato ker se zelo napenja, drugače pa je mirna in lepo spi.
Ji naj dajem sladkan ali grenek čaj? Kdaj naj obiščem zdravnika?

Najlepše hvala za odgovor.


lp

jasna
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
05.01.10 14:59
Jasna, pozdravljeni!

Vaša 2m deklica 3d ni kakala. Je polno dojena ali dajete morda tudi prilagojeno mleko (to včasih povzroča zaprtje)? Ste jo poskusili razviti, ko joka, masirati trebušček, pasti kravice? Načeloma je 3d razmeroma kratek čas ne-kakanja dojenega otroka, tako da tega ne štejemo za zaprtje. Če otrok dobiva zgolj materino mleko, je v njem toliko laksativnih (odvajalnih) snovi, da ne bi moglo priti do nabiranja presežnega blata v črevesju, ki bi zastajalo. Torej ne gre za zaprtje.

Je pa po drugi strani mogoče, da določene snovi v materinem mleku dojenčka tudi motijo ali dražijo prebavo, pogosto dojenčke napenja, nekateri težko kakajo, ker se še niso naučili dobro sproščati zadnjičnih mišic. Včasih napenjanje celo ne pomeni prebavnih težav, ampak otrok s tem, ko se napne in postane rdeč v obraz ter joka, kaže kakšno drugo težavo, komunicira, da mu nekaj ni všeč, npr. da smo ga odložili, da mora biti v določenem položaju ipd... Torej, kar odrasli interpretiramo kot napenjanje in povežemo s prebavo, nujno sploh ne bi bilo to, kar se zdi.

Kdaj se te situacije pogosteje pojavljajo, ne glede na hranjenje ali večinoma kmalu po dojenju? Če povezujete težave s časom dojenja, potem je bolj verjetno, da ima deklica prebavne težave. Kakšno pa je sicer njeno blato, običajne barve in konsistence?

Polno dojen otrok, ki je večino časa miren in se ga da umiriti, lahko kaka tudi enkrat na teden ali celo na dva tedna. Večinoma se po tem času pomaga s kakšno svečko.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Maja1985 21.05.10 20:05
Pozdravljeni,

moj otrok bo star 14 dni in ker nimam svojega mleka, jo hranim z Aptamilom 1 (Immunofortis), ki smo ga dobili na recept. Vsak dan proti večeru in celo noč, ne spi, saj se napenja in joče. Očitno jo šraufa, ker se vedno čuje kako se ji po trebuhu pretaka hrana.
Vsak obrok vedno poje in podre kupček.
Zdaj že dober dan ni kakala, čeprav je planica redno mokra. Prešnje dni pa po pol dneva ni kakala. Tudi pogosto prdi, po tistem ko jo šraufa.

Ko se pokaka je blato rumenkasto in grahasto.

Nimam več idej kaj naj. Sprobali smo vse od masaž, odvili smo jo,...

Skrbi me, če je to normalno, da zdaj že več kot en dan ni kakala. Pa to da jo tako napenja in zapira že pri 13 dneh.

Ker še nimamo svojega pediatra, oz še bomo čakali en čas za posvetovalnico se nimam na koga obrnit.

Prosim za nasvete.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
25.05.10 20:39
Uh, tole sem pa pozna. kajne, se opravičujem, toliko dela je z otroci, da nisem ažurna. Žal ne vem, če bi moral otrok po prilagojenem mleku kakati vsak dan. Če kaka trdo, gre za zaprtost, če ne, morda en dan ni nujno zaprtost... Točen odgovor vam bo dala Tanč na forumu pediatrija. Med tem tole v pomoč.

Zaprtje, neredno odvajanje pri dojenčku:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1978841,1978841#msg-1978841 (5t, dodajanje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1985454 (4m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979736 (7m)

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Rebeka Padežnik 02.09.10 16:46
Pozdravljeni,
imam vprašanje ampak ne vem ali se nanaša na zaprtje dojenčka.
Imamo 5mesecev starega dojenčka,ki je polno dojen in lepo napreduje.Redno lula in kaka.Zadnja 2dni pa zdaj že ni kakal,se pa zelo napenja ko leži,steguje nogice in jih stiska,tak celi trd postane.Ker že sedi,smo ga dali malo v sedeči položaj in takrat pa se je to nehalo.
Zanima me če ima to kakšno zvezo z zaprtjem.
Najlepša hvala za pomoč.Lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
18.09.10 16:05
Rebeka, pozdravljeni!

Morda ste med iskanjem odgovora že naleteli na tole pojasnilo kolegice LLL Karmen: "Nekateri dojenčki imajo težave z reguliranjem zadnjične mišice, saj poskušajo istočasno pritiskati in iztiskati blato skozi zaprt anus. Dojenčki imajo težave z izločanjem blata tudi zaradi lege. Si lahko predstavljate, kako težko je kakati leže? Mnogi dojenčki glasno godejo, se napenjajo, krčijo in vidno pritiskajo, se celo jočejo prav zaradi teh dveh neprijetnosti, ne pa zato, ker jih izločanje blata boli."

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Allma.. 22.09.10 12:04
pozdravljeni,
Jz mam dojenceka starega 4 tedne,ki ga matra kakanje,,kaka 2-3na dan,pč prej kakanja se tok matra,pa taksne vetrove ma da je res ubogi,,kakec ma rumeni s zelenimi pikicami,,kaj narediti in kako mu pomagati in olajsati tezave,,ker mi se smili ubogi je zares ko kaka,,in potem ko konca je tok veseo i zivahan!!!lep pozzdrav..
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
27.09.10 19:07
Pozdravljeni, Allma!

Ali vaš dojenček dobro napreduje, kako se hrani, ali dobiva tudi prilagojeno mleko, ki včasih zapira? Veliko je lahko razlogov. Včasih je treba ukrepati, drugič ne in je ritem na 2-3 dni tudi naravni ritem kakanja.

Morda bo laže kakal, če bo v pokončnejšem položaju. Mnogi dojenčki stiskajo mišice zadnjika namesto sproščajo.

Ste pogledali teme zgoraj in te povezave? Zaprtje, neredno odvajanje pri dojenčku:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1978841,1978841#msg-1978841 (5t, dodajanje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1985454 (4m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979736 (7m)

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mami2plus 04.12.10 10:53
Pozdravljeni

Imam nekaj vprašanj, ki se sicer ne nanašajo na zprtje. Imam dva meseca (10 tednov) statarega sinka. Opažati sem začela da ne lula več toliko kot je prej. Prej je bila vsaka plenička polulana zdaj pa vmes tudi kakšna ni. Je polno dojen, živahen. Tudi ponoči je včasi plenička skoraj suha. Ponoči se dojiva le enkrat, spi po šest ur skupaj. Zanima me ali je to normalen pojav. Imava pa težave s polivanjem, ki pa ni vsak dan enako intenzivno.

hvala lepa in lp.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
09.12.10 14:35
Pozdravljeni!

Se vaš fantek morda obilneje polula? Opazujte urin med previjanjem. Moral bi biti svetel in brez vonja.

Lahko morda navedete še podatke o najnižji in zadnji izmerjeni teži ter kolikokrat se aktivno doji v 24h, koliko časa dobro požira pri podoju, na eni/obeh dojkah, kako je s kakanjem.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar noseca 21.01.11 23:19
Pozdravljeni,
prebrala sem zgornje poste in občutek imam, da me ne bi smelo skrbeti, pa vseeno, bi prosila še za vaše mnenje.
Moja deklica je stara 10 tednov, polno dojena, v povprečju na 2-3 h, tudi ponoči. Prva 2-3 tedne je kakala po vsakem obroku-podoju, blato normalno mehko, rumene barve. Potem smo ji zaradi krčev dali kapljice sabsimplex in postopoma je nehala kakati. Kapljic sedaj ne dajem že mesec in pol, vendar deklica še vedno ne kaka. Kaka 1xtedensko ali 1x na 10 dni, mehko, rumeno, količinsko se pokaka zelo. V teži lepo napreduje, prvi mesec +1000g, drugi mesec +900g, pleničke so polulane. Drugače vse ok, vendar pa veliko joka, sklepamo, da gre za kolike, saj se ponavadi jok začne zvečer, včasih pa tudi podnevi.
Kaj menite?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
23.01.11 19:08
Pozdravljeni!

Če otrok normalno sesa, ni bistveno zmanjšal števila/časa podojev in lepo napreduje, pogosto lula, je kakanje enkrat na več dni lahko njegov normalni ritem. Vnesete lahko več probiotikov morda tudi v svojo prehrano, če bo kaj spremenilo.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar pika122 05.04.11 21:43
Pozdravljeni,

sem mama 10 tednov starega fantka, ki lepo napreduje (porodna teža 4.070g, odpustna 3.820g, 6t 6100g, 9t 7100g) in je polno dojen brez dodatka (razen čaja, občasno z dodatkom sladkorja). Že od vsega začetka deček malo težje odvaja (moja prvorojenka je večkrat na dan, pa tega nisem navajena). Trenutno odvaja nekje na 4 dni. Prebrala sem že vse živo, ampak me nekaj še vedno skrbi. In sicer to, da ima to odvajanje nek konstantni ritem - dan po tem, ko se pokaka ponavadi prespi in se doji na 3-4 ure, naslednji dan je "normalen" je vesel, se sam zamoti, čisto neproblematičen, doji se na 3 ure, tretji dan je povsem nemiren, joka cel dan, se napenja, težko spušča tudi vetrove, dojil bi se praktično ves čas, četrti dan se pa umiri in pokaka. Tretji dan pri dojenju, konstatno zagrabi dojko, dvakrat povleče in spusti. Poleg tega se ta dan tudi upira dojenju na desni dojki (ne bom trdila, da samo na ta dan, ampak ko ga kej muči, se mi na desni noče dojit). Včasih pomaga, če uporabim nastavek, sicer pojma nimam zakaj, ker v prvih tednih ko sem imela čisto uničene bradavice, in sem poskusila kdaj pa kdaj z nastavkom, ga niti enkrat ni sprejel. Da bi lažje odvajal, sem poskusila že spremeniti prehrano (do tega, da sem za 3 tedne izločila, mleko, jajca in pšenico, pila veliko donata, jedla stvari, ki odpirajo,...), dajem mu sladkan čaj (sedaj le še občasno, ker se mi zdi brez veze ga filat s sladkorjem), poleg navadnega sladkorja sem poskusila tudi z laktozo, enkrat sem mu probala dati tudi malo donata (toplega in brez mehurčkov), nekaj časa sem mu dajala tudi biogaia kaplice, ampak nič nima pretiranega učinka. Ko odvaja je blato normalno, rumeno, ni sluzasto, pokaka se zelo obilno. Res ne vem, kaj bi lahko še naredila, da bi mu prihranila jok, zato se obračam na vas.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
06.04.11 11:21
Pika, se vi morda dokaj izogibate maščob v prehrani? Normalno odvajate ali imate vi kakšne težave s prebavo?

Je dojenček dostikrat zadovoljen, če je sam v posteljici, ležalniku ipd.?

Ste vi ali otrok jemali antibiotik ali kako drugo zdravilo po porodu?

Sladkor, presežni magnezij (žlička postanega donata ali dve) ipd. sproži zaradi določenih procesov v prebavilih učinek driske, vendar pa ne pomaga vedno, npr. kadar otrok dejansko ni zaprt (lepo mehko blato) in le ne zna pravilno pritiskati, ko ga tišči.

Možno je, da otrok še vedno napačno stiska ritko, namesto da bi jo sprostil. Pomagamo otroku tako, da mu pri previjanju masiramo zadnjik, krčimo nogice (če seveda ne joka in se sprosti brez pleničke), masiramo trebušček na rahlo, predvsem pa otroka dajemo pogosto v pravilen (dobro podprt) pokončnejši položaj, kajti gravitacija lahko zelo pomaga. Otroka stisnemo k sebi, da se nas dotika s trebuščkom, nato pa ga rahlo ritmično zibamo, lahko stoje ali sede na vzmetnici ali veliki žogi, lahko ritmično hodimo po stopnicah gor in dol, šuškamo in pojemo. To običajno blažje kolike kar hitro pomiri.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar pika122 07.04.11 10:21
Pozdravljena,

najprej hvala za odgovor.

Ko ga nič ne matra (po tem ko kaka in naslednji dan) je lahko tudi po eno uro sam v ležalniku, gleda okolico, se sam zamoti. Tudi zaspi sam, ga ni potrebno nosit. Drugače se pa tudi danes na primer (ni kakal že od sobote) pogovarja, čeblja, vriska, samo je potrebnega dosti več truda da ga zamotiš s tem in da začne odgovarjat.

Maščobam se ne izogibam, z njimi pa tudi ne pretiravam. Moja prebava je ok, ko se jedla hrano, ki odpira in pila donat, sem pa zelo mehko blato in odvajala 3x na dan. Po porodu ni noben od naju prejel antibiotikov ali drugih zdravil, sama sem občasno vzela daleron.

Kar se tiče pritiskanja oz. napačnega stiskanja ritke sicer nism sigurna, vendar ko sem mu enkrat probala dati eno svečko (WALA kuminove homeopatske svečke za otroke s krči, ki naj bi pomagale tudi pri zaprtju), sem mela kar problem jo vstavit, ker se je tok napenjal, da je skoz vn lezla. Po nasvetu pediatra sem poskusila tudi s toplomerjem v ritko, ampak ni bilo učinka.

Na previjalni redno telovadiva z nogicami, očasno mu tudi masiram trebušek in podplate, kjer so točke za črevesje. Ko je pa hudo, pa res pomaga samo tak položaj kot ste ga omenila ter nošenje na trebuščku.

Pozabila sem še omenit, da njegovi prdci smrdijo, in sicer dalj časa ko ne kaka, bolj smrdijo. Tudi blato ima malo močnejši vonj kot ga je imelo pri starejši hčerki, ni pa zelo izrazit.

Sem včeraj klicala k pediatru, so mi rekli, naj jem čim več sadja in zelenjave, mogoče sem pa res tega premalo pojedla, bomo videli če bo to kaj pomagalo. Sicer smo pa danes 5. dan brez kakanja in se mi je začel tudi ponoči dojiti na 2 uri, ker ga očitno že tako matra.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
18.04.11 10:17
Vse, kar je mogoče, ste že poskusili! Ne vem, če je še kaj več, kar lahko naredite. Dojenčki imajo pogosto take težave in jih premagajo, ko malo zrastejo. Včasih je največ, kar lahko naredimo, to, kar mamice tako ali tako počnemo: otroka vzamemo v naročje in ga umirjamo, mu damo vedeti, da smo tam, da se na nas lahko zanese in da mu skušamo pomagati. Čeprav mu morda ne moremo pomagati takoj.

"Pozabila sem še omenit, da njegovi prdci smrdijo, in sicer dalj časa ko ne kaka, bolj smrdijo. Tudi blato ima malo močnejši vonj kot ga je imelo pri starejši hčerki, ni pa zelo izrazit."
***Je, to je vse v mejah običajnega.

Če sem prav razumela, homeopatske svečke tudi niso delovale?

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar pika122 18.04.11 21:17
Ne niso delovale. Tudi glicerinske svečke (mi jih je dala pediatrinja) niso delovale, oz. se niso stopile v črevesju. Drugače sva dobila tudi Portalak sirup, po katerem sicer odvaja, ampak potem ponoči ne spi, ker ga matrajo krči. Trenutno sem na sistemu, da mu vsak dan dajem 50-100 ml kamilic, sladkanih z laktozo, pa sirup po potrebi. Sicer na zadnje, sem mu sirup dajala 3 dni, preden je deloval. Razmišljam, da bi pri 4. mesecih začela uvajati gosto hrano, da vidim ali je stvar v mojem mleku, ali je to posledica delovanja njegovega črevesja. Sicer glede na to, da sva že na 8 kg, mu verjetno samo moje mleko ne bo zadoščalo do 6. meseca.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
19.04.11 23:25
Znaki zrelosti za gosto hrano so ločena zadeva od otrokove telesne teže. Večkrat slišimo, da večji otrok ne bo zadovoljen z maminim mlekom ali da bo kmalu rabil toliko, kot mu mati ne more dati. To seveda ne drži, npr. dva krepka polno dojena dvojčka se ne bosta nujno nič prej začela hraniti z gosto hrano, ampak ko bosta pripravljena. Seveda se boste odločili glede na celotno situacijo in vse dejavnike, ki vas skrbijo, da otroku mleko ne bo zadoščalo do 6m, s tem pa se ni treba posebej ubadati.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sani 01.06.11 08:58
Pozdravljeni,

imam tri tedne in pol starega fantka. Polno dojim in zadnjih par dni imamo težave z napenjanjem. Dva dni ni kakal potem se je drugi dan zvecer zelo veliko pokaka.l Blato je bilo normalne barve in normalno tekoce. Danes je spet drugi dan ko ne kaka. Naj povem da ga ob vsem tem zelo napenja in tudi joka zraven (cez cel dan). Ko zaspi se zbudi cez kakšno uro ko ga zbudi zvijanje-napenjanje (razen ko je zelo zmatran in zaspi za dlje casa). Prej je normalno kakal parkrat na dan.

ali gre za zaprtje ali ga dajejo trebusni krči? Prosim za kakršenkoli nasvet.

Lepo pozdrav,
Sani
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
02.06.11 10:25
Pozdravljeni, Sani!

Vaš fantek bo star 4t in se polno doji. Po dveh dnevih nekakanja se je obilno pokakal, blato je normalno, vendar ga napenja.

Kakšen ritem dojenja ima otrok? Ponudite eno dojko ali obe? Ali lahko uporabite dudo, ima fantek še kakšne druge tekočine? Ali je kakšna hrana, ki vam ne ustreza, pa jo uživate v dobro otroka? Imate morda v hrani večje količine kravjega mleka? Imate v družini kakšne alergije? Jemljete vi ali otrok zdravila? Ali ga tedaj, ko joka, lahko pomirite na dojki ali dojenje odklanja?

Včasih je težko ugotoviti, kaj je vzrok in kako bi otroku lahko olajšali težave, zato veliko sprašujem. Možno je, da gre za kolike, prosim napišite še kaj, bom poskušala biti bolj jasna. Zaprtje to zagotovo ni, ker je blato tekoče, kot mora biti.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Elisa 17.09.11 22:35
Pozdravljeni!
Imamo 2 mesečno punčko, ki je imela diagnozo blagi refluks (ugotovljeno z UZ), ki pa se je pred 14imi dnevi poslabšal, zaradi česar sva prešli na AM (formulo AR) ter rižolino. Od pojava refluksa je prenehala redno kakati. Pri vseh posvetih pri pediatrih so odgovorili da je ok, v kolikor ne odvaja na tri dni, če drugih težav ni.


Zanima me zgolj splošni razlog zakaj otrok ne odvaja redno in ima pri tem težave (krče, ob kakanju joka in je nasplošno nerazpoložena). Kdaj lahko posumimo na resno težavo?


V povezavi z refluksom me zanima katera zelišča lahko uporabim za čaj (ki bi pripomogel k odvajanju), ki ne sprožata kisline oz. ali ga naj sploh uporabim (sedaj dodajam samo vodo).
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Trnyulch 25.09.11 14:53
Pozdravljeni!
Moja dojenčica je stara skoraj tri tedne. Do nedavnega je njena prebava bila čisto v redu, kakala je večkrat na dan.. Zadnje tri dni jo pa kar fejst trebušček matra, zelo jo napenja.. Tudi kakala ni že 2 dni oz. če je že, je to bila ena zelo mala rjava pikica.. Včasih celo joče, ko se napenja. Drugače se čisto normalno in zdravo prehranjujem, vendar tudi moja prebava zadnje dni ni čisto urejena. Ali je možno da je to povezano s tamalo? Mislim da se je to vse skupaj začelo dogajati ko sem začela piti slivov kompot.. Sicer sem slišala da naj bi slivov kompot bil za vse dober, tudi za prebavo. Naj omenim še da je mala nedonošenka, rojena je v 34. tednu (če bi slučanjo tudi to igralo kakšno vlogo).
Hvala za odgovore!
LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
26.09.11 15:40
Pozdravljeni, Elisa!

Vaša 2m deklica ima blagi in zdaj nekoliko intenzivnejši reflus.

Če je prenehanje kakanja povezano s časom uvedbe prilagojenega mleka, se posvetujte s pediatrom, ali bi morda uporabili drugo formulo, kajti prilagojena mleka lahko zapirajo, nekateri dojenčki imajo tudi trdo blato, kar seveda ni dobro. Če drugih težav ni videti in je blato, ko se otrok vendarle pokaka gosto tekoče, potem je odvajanje vredu tudi, če je le na nekaj dni.

Dojenčki na materinem mleku ne odvajajo nujno vsak dan (to velja po 6. tednu, ker prej je mleko izjemno odvajalno zaradi vsebnosti kolostruma oz. nekoliko drugačne sestave) zato, ker je zelo malo ostanka, mleko je dobro prebavljivo in dojenčki imajo ob tem lahko najrazličnejše ritme, tudi enkrat na teden ali celo redkeje, pa je lahko vse vredu, če se sicer hranijo dobro, primerno lulajo.

Pri prilagojenem mleku je drugače, ker lahko zapira, poslabša prebavo, kolike se pojavljajo veliko pogosteje. To se vidi po konsistenci blata, torej trše odvajanje ali zelo gosto, težave pri iztisu blata, napenjanje otroka, kot da bo kakal, pa ne kaka, lahko se pojavijo kolike ali tudi zeleno blato, krvave nitke v blatu, sluz v blatu, obilnejše polivanje, izpuščaji oz. ekcemi na koži, suha koža,... (vse to je lahko znak alergije na to mleko in tedaj posumimo na resno težavo).

Ne poznam vaše situacije, verjetno so vas k odločitvi, da uvedete formulo vodile naporne okoliščine, ki jih niste mogli vseh navesti. Glede na to, da je polivanje lahko celo znak alergije na kravje mleko, prilagojena mleka pa so narejena iz kravjega mleka, pa je dokaj neobičajno, da materi samo zaradi tega priporočijo odstavljanje od dojenja. Če bi želeli več informacij glede nadaljevanja dojenja, sporočite. Morda vam koristi tudi ta članek. Otrok bruha, poliva (GER), zaletavanje, hlastno sesanje: http://med.over.net/forum5/read.php?94,5950640,5950640#msg-5950640 (članek)

Zelišča za dojenčkovo prebavo sta običajno janež, kumina in komarček, lahko tudi eno ali dve od njih, lahko dajete nekaj žličk pred hranjenjem, pripravite domači poparek, izognite se industrijskim sladkanim čajem. Več o zaprtju pa še tukaj. Zaprtje, neredno odvajanje pri dojenčku:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1978841,1978841#msg-1978841 (5t, dodajanje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4576605 (3m, 5dni ni kakal, kako ravnati)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1985454 (4m)

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
26.09.11 15:49
Pozdravljeni, Trnyulch!

Vaša deklica bo stara 3t, doslej je odvajala večkrat dnevno. Najprej sem pomislila, da se je morda bistveno spremenil njen vzorec dojenja in spanja. Nekaj vprašanj:
- ima morda manj podojev v celem dnevu, so razmaki večji in več spi?
- ima krajše podoje, se doji na eni dojki, prej pa na obeh vsakokrat?
- je začela spati morda vso noč?
- ali več joka zara kolik, se morda odriva, krivi na dojki?
- je kaj prehlajena, bona?
- lahko napišete število podojev v 24h okvirno in najnižjo, porodno ter zadnjo izmerjeno težo?
- je dobila dodatek, prilagojeno mleko bi lahko zaprlo?
- ima deklica dodatne tekočine, npr. vodo ali čaj in koliko približno?

Dojenček, mlajši od 6 tednov, praviloma kaka večkrat dnevno. Kadar ne, najprej pomislimo na to, da se morda premalo učinkovito ali premalo pogosto doji. Manj verjetno je, da bi na ta pojav vplivala vaša prehrana. Slivov kompot je ponavadi dober za prebavo. Potrebovala bi več informacij, da lahko ocenim situacijo.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Trnyulch 26.09.11 22:15
Pozdravljeni!
Bom kar odgovorila na vaša vprašanja :)
-mislim da so se podoji malo povečali.. mogoče en podoj ali dva več na dan.. večkrat se zbudi in je lačna, vendar se mi zdi da manj poje(ali zaspi vmes, če je zbujena pa ima dojko samo v ustih ali pa jo niti ne vzame nazaj, ker je sita), zato večkrat išče za jest..
-tako je, podoji so krajši, sedaj dojim na eni dojki, prej sem na obeh vsakokrat
-ne spi vso noč, mogoče je samo za pol urce podaljšala spanec (dojim jo okrog polnoči, potem okrog 3h 4h in še zjutraj okrog 7h 8h, tako je že od začetka, samo ker zdaj spanec podaljša za recimo povprečno pol urce)
-ne joče veliko, v bistvu je samo enkrat malo bolj jokala, pa sem ji malo zmasirala trebušček, tako da sem ji izmenično pokrčila nogice na trebuh-se je hitro umirila, je pa res da včasih malo odriva dojko z rokico, ali glavico potegne nazaj, vendar takoj začne znova iskat dojko, tako da sm mislila da se samo igra..
-ni prehlajena, telesna temperatura je tudi ok
-v 24h jo podojim 7x, porodna teža je bila 2420, najnižja je bila takoj drugi dan 2300, potem se je začela dvigovat za povprečno 20 g, zadnja izmerjena teža (današnja) 2760, kar je samo 10 g več od včerajšnje, odkar smo doma pa se je povprečno zredila vsak dan za 25g. Doma smo 12 dni, v porodnišnici smo bile 8 dni.
-dodatka ni dobila, zaenkrat jo samo dojim
-ne dajem ji čaja in vode, v porodnišnici in patronažna so mi rekli da do 6. meseca ne potrebuje ničesar, če jo dojim.

naj omenim še, da sem ji danes in včeraj dala kapljice bio gaia ter da ji masiram trebušček s krčenjem nogic in se mi zdi boljše. V lekarni so rekli da ji lahko dam kapljice, ne bo nič narobe. Kaj vi svetujete?

Najlepša hvala za odgovore
LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
26.09.11 23:03
Hvala za dopolnitev!

Priporočam, da deklici vedno ponudite še drugo dojko, da bo hitreje prišla do več mleka. Manj blata lahko pomeni, da dobiva prek celega dneva tudi manj mleka, to je napogostejše v tej starosti, torej ne gre za zaprtje, če se polno doji, ampak za potrebo po okrepitvi dojenja.

Sedem podojev je razmeroma malo za novorojenčka, priporočamo vsaj 8 dobrih podojev (ponudimo obe dojki, če otrok sprejme), raje 10-12 ali več, če je mogoče.

Ko začne po začetnem aktivnem sesanju dremati, to pomeni, da jo je dojenje umirilo in uspavalo, vendar pa - če je npr. malo bolj zaspana - lahko ob tem dobiva mleka tudi manj. Priporočam, da ji nekaj minut še stiskate dojko, na kateri se doji, da jo boste s tem spodbudili k nekaj več požirkom zadnjega bolj kaloričnega mleka, nato pa ji čim prej ponudite še drugo stran. Stran dojenja lahko menjate večkrat, s čimer boste morda lahko podaljšali aktiven čas podoja. Deklica naj se doji tudi na vašo, ne le na svojo pobudo, dokler pleničke ne bodo vsaj 2-krat na dan konkretno pokakane.

Je kakšen razlog, kakšna težava, da ste prej dojili na obeh straneh, zdaj pa na eni vsak podoj?

Od najnižje teže do danes je pridobila 460g, kar je vredu. Dnevne meritve niti niso zelo bistvene, saj so lahko tudi nekako čudne (en dan malo, drugi dan pa zelo veliko), merodajno je tedensko napredovanje najmanj 110-115g, povprečje pa je okoli 170g tedensko.

Pozabila sem vas vprašati, se mi zdi, če ima deklica tudi dudo in kako pogosto. Drži glede drugih tekočin, ne potrebuje ničesar. Dudo bi omejili le na krizne situacije, saj le tako lahko vidimo dejansko potrebo, ki jo ima otrok po sesanju na dojki. Duda lahko nehote zamika podoje in otrok ne pride do dovolj mleka.

Kapljice, če koristijo, lahko ponudite, če bo imela prebavne težave.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Trnyulch 27.09.11 14:42
Pozdravljeni!
Najprej se zahvaljujem za pomoč. Bom ponovno dojila na obeh dojkah. S tem sem prenehala zato, ker je ponavadi zaspala po podoju na eni dojki, torej sem mislila da je dobila dovolj mleka.. Oz ko podojim vidim da je še mleka v isti dojki pa zato spet isto ponudim in ona sprejme..
Kar se teže tiče, dnevne meritve so res nekoliko čudne :) včasih mi pokaže +10g včasih pa celo +60g :).
Dudico sprejme redkokdaj, večinoma ji dudo ponudim med previjanjem, ko je res lačna pa se joče, ravno toliko da se malo umiri. Včasih sprejme, večkrat pa malo pocuza potem pa vrže ven in jok se nadaljuje :).
Lep dan
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Trnyulch 27.09.11 14:51
še eno vprašanje bi imela.. Koliko časa naj bi trajal en podoj? Pri nas je včasih dovolj od 15 min do max 25 min(ko dojim samo na eni dojki), ko sem dojila izmenično pa je mala znala bit tudi do 1 ure na dojkah..
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
27.09.11 16:19
Vedno je še mleko v dojki, če pravilno stisnete, mleka NIKOLI ne zmanjka. Če sumimo, da otrok morda dobiva mleko prepočasi/premalo, pa morda ne javlja dovolj odločno, a kar zaspi, moramo dojiti na materino pobudo in ponuditi tudi drugo dojko.

En podoj lahko traja različno dolgo. Bolj pomembno je, da ima otrok aktivno sesanje, ki ne traja le nekaj minut. Čim bolje jo opazujte in spodbujajte, da bo mleko tudi požirala, ne pa denimo le dudala doje in počivala. Nekaj počivanja je vredu. Čas, ki ste ga navedli, torej ena ura, je lahko za tako majhnega dojenčka povsem normalen. POnavadi bi kakšnih 10-20 minut otrok aktivno sesal in dobro požiral, na začetku hitro, nato pa postopoma čedalje počasneje, dokler ga podoj ne uspava. Preden se to zgodi, že ponudite drugo dojko. Stran lahko obrnete večkrat, podirate kupček, tudi previjete, da se otrok nekoliko zdrami in potem morda še bolje sesa. Vmes lahko tudi kratko zadrema, pa se potem še nadalje doji. Vse skupaj včasih traja eno uro ali tudi dlje. Možni in značilni so skupki več podojev oz. podoj sestavljen iz več delov, ki traja dolgo, lahko nekaj ur. Nato pa sledijo mirne ure in globok spanec. Redki dojenčki se dojijo 15-20min in nato spijo, to za novorojenčka ni zelo značilno. Če se bo dojila na eni dojki in zaspala, bo morda kmalu spet potrebovala podoj in jih bo morala imeti več v dnevu za dobro napredovanje, tudi to je mogoče, a morda vam bo laže in bolje za deklico, če boste vsakič ponudili obe strani, pri čemer čas dojenja ni tako pomemben kot njeno aktivno sesanje in požiranje mleka. http://med.over.net/forum5/read.php?94,4708209 (10min ali več? na eni ali na obeh dojkah?)

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar IngridJ 28.09.11 08:28
Pozdravjeni!

Sem mamica skoraj 6 mesecev starega otroka. Ko je bil star 5 mesecev sem mu začela dajati gosto hrano, do tedaj se je normalno dojil na 3-4 ure, ponoči samo enkrat. Na začetku je kakal normalno, od 2 do 4 meseca je kakal na šest dni, 5 mesec vsak drugi dan, zdaj so se pa začele težave. Moj sinko ne kaka, oziroma kaka vsakih 5 dni. pri tem se zelo trudi in se napenja. Poskusila sem že s kompotom, sladkanimi kamilicami, telovadbo, masiranje anusa, tudi svečka mu ni pomagala. Ta teden smo bili tudi na pediatrični kliniki, saj je po 2 urah napenjanja (brez joka) začel bruhati v loku-4x. Bil je zelo izčrpan tako, da smo se odpravili v kliniko. Tam je dobil klistir, ki ga je pregnal. Vročine ni imel, tudi napihnjen ni bil. Blato, ki je šlo ven pa ni bilo trdo. Vse skupaj se mi zdi ena velika neznanka. Danes je zopet 3 dan ko ne kaka. Zdi se mi, da hoče kakat pa stiska ritko in tako se ne pokaka. Kako naj to rešim? Včeraj se mu dala sirup za odvajanje blata skupaj s kompotom. Ali naj s hrano še malček počakam? Do sedaj je jedel bučke s krompirjem, brokoli in kuhana jabolka in slive po tem se je pa še malček dojil. Naj omenim še njegovo težo 8800g in 68 cm.

Hvala za vaš odgovor,
Ingrid
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
28.09.11 13:40
Ingrid, pozdravljeni!

Vaš fantek je star pol leta in ob dojenju en mesec prejema nekaj goste hrane. Težava je, da kaka vsakih 5 dni, se napenja in trudi, menite da morda stiska mišice zadnjika, namesto, da bi jih sprosti. To je pogost pojav pri dojenčkih. Ste poskusili, da bi ga tedaj dvignili v pokončen položaj ali posedli v naročje, stolček, morda tako, da vas vidi in mu z mimiko pomagate in pokažete, kako naj se pokaka. Nekatere mamice poskusijo tudi otroka tedaj razviti, premikajo nogice proti ritki in nazaj, nežno masirajo zadnjično odprtino in z mimiko ponazorijo, da se bo otrok naučil. V tej starosti dojenčki lahko že razumejo, kaj želimo od njih, začno oponašati in postopoma ugotovijo, kako se stvari streže. Leže je kakati sicer teže kot, če pomaga gravitacija, vendarle pa včasih tudi razvijanje lahko koristi.

Če je dojenčkovo blato gosto tekoče, ne trdo, ne v bobkih ali klobasici, potem ne gre za zaprtje in je to lahko povsem naravni ritem otroka. Pri materinem mleku nas to skorajda nikoli ne skrbi (razen če bi npr. zaznali neobičajno blato s krvavimi nitkami ipd.), kajti materino mleko ne more zastajati v črevesju, ga zapreti, zapacati, ampak je, nasprotno, odvajalno in lahko prebavljivo. Je pa to res čudno, da se je otrok kar 2h napenjal v nameri, da bi kakal, nato pa je bruhal večkrat v loku. So ugotovili, da bi bilo morda povezano s kakšnim črevesnim obolenjem, so analizirali njegovo blato? Je bil fantek kaj bolan, prehlajen, ima morda nekoliko slabšo odpornost trenutno? Bruhanje je pri tem pogosto prisotno, posebej večkrat zapored, npr. črevesna viroza, spremljli bi jo lahko kakšni krči prebavil, otroka bi lahko gnalo, da je pritiskal, včasih potem pride do driske in nenadne izstrelitve manjše ali večje količine tekočega blata... Prav je, da ste pozorni in se posvetujete s pediatrom, če bi se kaj podobnega nadaljevalo oz. če bi se po napenjanju spet pripetilo, da bi bruhal.

Nekateri dojenčki nimajo zrelega in dobro poseljenega črevesja s pravo floro še vse do šestega meseca, zato se morda na uvajanje goste hrane neustrezno odzovejo s kakšnimi prebavnimi težavicami.

S hrano mirno tudi še počakate. Izločite kuhano jabolko, ki lahko celo zapira včasih. Morda bi ponudili malo sveže naribane surove jabolke, ki požene prebavo. Čeprav ob razmeroma tekočem blatu problem verjetno res ni v zaprtju in v tem, da bi morali kaj pognati.

Če samo ne kaka in se drugače počuti vredu, poskusite samo z dojenjem, pa s pomočjo pri položaju, ko ga vidite, da se napenja za kakanje (ki je, mimogrede, videti drugače, kot če se otrok npr. napenja samo z obrazom in ves pordeči v glavico, denimo ko hoče biti kaj hud). Analiza blata pa bi bila mogoče potrebna, če se bo ponovilo in če bi opazili, da so vonj, barva in konsistenca blata neobičajni (zeleno, sluzasto, smrdeče ipd.).

Verjetno ste že našli tudi te povezave. Zaprtje, neredno odvajanje pri dojenčku:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4576605 (3m, 5dni ni kakal, kako ravnati)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1985454 (4m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979736 (7m)

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Lili 8.11. 07.10.11 22:32
Pozdravljeni

Nas fantek star 6 tednov,ze ves cas ima probleme s prebavo. Kaka na nekaj dni 3-4, vmes se je stanje ze poboljsalo, ( kaksen teden je kakal vsak dan ), potem pa se je stanje spet poslabsalo.

Je polno dojen in lepo napreduje.
Vsemu skupaj ne bi pripisovala taksnega pomena, ce ne bi videla kako zaradi prebave trpi.
Po vsakem dojenju se namrec zvija okrog 15 minut,
potem cez kaksno uro pa se zacnejo vetrovi in krci. Postane rdec v obraz in vse ostalo ze zgoraj pri ostalih napisano.. Obcasno je od vetro na plenicki manjsa kolicina blata ki pa je bolj suha oz le obarva plenico. Kadar je blato je taksno kot mora bit. Lula redno. Dojiva se na 2 uri.Iz ene dojke pri posameznem podoju ze ves cas.
Tezave ima tako podnevi in ponoci. Zadnje tri dni so krci tako pogosti, da komajda kaj spi in je ves cas razdrazen in utrujen. Obcasno po obrokih bruha, tudi kaksno uro po obroku, ce prevec
miga.Ni pa to vedno. Tako da niti ne vem kdaj z njim telovadit da bi lazje kakal, ker se bojim
bruhanja.
Nekaj casa sem pripisovala tezave hrani ki jo pojem in sem se pazila rizicnih stvari ter jih pocasi dodajala na svoj jedilnik. Ker nisem nasla vzorca kaj mu
ne bi ustrrzalo, zdaj jem vse. Pojem dosti zelenjave in sadja ter semen in kosmicev. Sama grem
na blato enkrat dnevno.
Ali je problem v tem da blata ne zna iztisnit kot ste navedli v prejsnjih odgovorih? Masaza
trebuscka in telovadba povzrocita zgolj vetrove. Kamilice in
komarcek tudi? Ali lahko poleg masaze anusa naredimo se kaj?
Naj povem se, da ob krcenjih ne pomaga pozornost, cartanje... ker krcek prime in mine in je
takrat hudo, potem pa smo ze veseli naslednjo minuto. Problem je samo v tem da je teh
minut s krcki veliko...
hvala,lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
12.10.11 22:27
Pozdravljeni, Lili 8.11.!

Vaš fantek je star mesec in pol, kaka na 3-4 dni, se polno doji in dobro napreduje. Skrbi vas, ker ima vidne prebavne težave.

Kakanje na nekaj dni je po starosti 6t lahko običajno pri polno dojenem otroku, če sicer dobro napreduje, to ni zaprtje, ampak pač drugačen ritem odvajanja, ki se lahko tudi večkrat spremeni. Zvijanje po dojenju bi ne bilo nujno s tem povezano, torej to ne vpliva nujno na to, da se otrok ne pokaka, kajti tudi otroci brez prebavnih težav lahko kakajo enkrat na več dni. Je pa to znak, da ima občutljiva prebavila ali morda tudi, da gre za kolike ali kakšno preobčutljivostno, alergijsko reakcijo.

Ali se otrok na dojki pomiri, če mu ponudite podoj za umiritev, ali pa se joka? Ali je boljše oz. slabše, če mu ponudite drugo dojko, bi v tem primeru polival, se kregal, umiril? Kakšne barve in konsistence je blato? Napišite, prosim te informacije so zelo pomembne, z njimi otrok veliko sporoča.

"Tezave ima tako podnevi in ponoci. Zadnje tri dni so krci tako pogosti, da komajda kaj spi in je ves cas razdrazen in utrujen. Obcasno po obrokih bruha, tudi kaksno uro po obroku, ce prevec
miga.Ni pa to vedno."
***Aha, tudi polivanje je včasih sopojav pri takih preobčutljivostnih reakcijah, če ste opazili, da se to poslabšuje, pa sploh. Kaj pa koža, je kaj izpuščajev, suhe kože ipd.?

Telovadenje je za večje dojenčke. Za tako majhne bi bilo bolje, da ga privijete tesno nase, na trebuh (če dojka ne pomaga pri umiritvi, npr. ponudimo tisto, kjer mleko počasneje izteka) in poskusite umiriti z varno stabilno držo in zibanjem. Lahko se ritmično hodi po stopnicah, nežno rahlo ritmično ziba na veliki žogi ali vzmetnici ipd.

"Nekaj casa sem pripisovala tezave hrani ki jo pojem in sem se pazila rizicnih stvari ter jih pocasi dodajala na svoj jedilnik. Ker nisem nasla vzorca kaj mu ne bi ustrrzalo, zdaj jem vse."
***Prehrana ni vedno vzrok, sploh ne sadje in zelenjava, razen če bi vas to napenjalo in vam slabšalo prebavo. Najpogostejši alergen je kravje mleko v materini prehrani, potem pa tudi razna umetna barvila, konzervansi, pravi čaj, kaka in čokolada včasih. Če so kolike hude in imate mleko v prehrani, bi priporočila najprej, da ga izločite v vseh oblikah za 2-3 tedne. Mnogo dojenčkov se vidno umiri že po kakem tednu ali dveh, ampak moramo vseeno počakati tri tedne, da se vidi, če je vzrok v tem živilu. Izločimo mleko, vse izdelke iz njega in pazimo tudi, da ga ne uživamo v dodatkih, ki so v industrijkih pakiranih živilih (npr. sirotka je pogosta).

Masaža anusa ni potrebna, ker otrok verjetno nima toliko težav s samim odvajanjem, lahko sicer tudi, da ima kdaj težave s stiskanjem mišic, a bolj verjetno je, da mu te težave povzročajo kolike. Če se pokaka tekoče, potem ni zaprt in ni treba izvajati ukrepov za zaprtje. Lahko ga dvignete, če menite, da se bo mogoče pokakal. Gravitacija lahko pomaga.

Poglejte še tukaj. Kolike, nemir, jok:
http://med.over.net/forum5/read.php?11,5218256 (1m, nenehno joka, vzroki, načini umiritve)
http://med.over.net/forum5/read.php?11,5218251 (več odgovorov na isto vprašanje)

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Dajica 20.10.11 12:54
Pozdravljeni!

Imam 5 mesecev in 3 tedne starega sinčka. Se polno dojiva, pred kakšnim mesecem sva začela z uvajanjem GH. Sem pa zadnje dni opazila, da tezko kak. Dva dni nazaj je prav jokal, ko je odvajal klobasico. Danes je zaenkrat pokakal samo mali koscek kakca in opazila sem malo pikico krvavega madeža. Zelo me skrbi, ker očitno težko kaka in ga ob tem boli.
Zjutraj se samo doji, za malico mu dam kuhano sadje (jabolko ali hrusko ali banano) + dojenje, spet samo dojenje, za kosilo dobi kuhano zelenjavo (brokoli, cvetača, korenček, krompir...) + včasih kus-kus + dojenje, potem še dojenje....za večerjo pa dobi ali polento ali kupljeno riževo kašico + dojenje. Ponoči se občaso še 1x podoji okoli 3eh ali pa spi do 5-6ih.
Drugače že od malega ne kaka vsak dan, temveč na nekaj dni. Bi moral zdej, ko je tudi GH kakai vsak dan?
Kako mu lahko pomagam!!

Hvala za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
21.10.11 18:43
Pozdravljeni, Dajica!

Koliko GH poje vaš fantek? Ta prehod je kar stresen za prebavo nekaterih dojenčkov. Zato svetujemo uvajanje po žličko do dve sprva, ko se črevesje navadi, pa količine povečujemo.

Jabolka včasih precej zapira, opustite jo, banano tudi, poskusite samo s hruško, ki ji lahko dodate malo cimeta in svojega mleka, če ga iztisnete neposredno v skodelico. Morda bi kosilu dodali čisto malo maščobe, ta pomaga pri prebavi (lahko je kapljica olivnega olja ali malce kokosovega olja, če otrok ni alergičen in nimate alergij v družini, pa lahko tudi malo masla).

Poskusite za večerjo kakšno mesno-zelenjavno juho, morda bo bolje. Meso in ribe bi lahko uvajali prej kot ogljikohidratno/žitno hrano, to otrok bolj rabi.

Ni treba, da kaka vsak dan, pomembno je, da blato ni trdo, da ga ne iztiska stežavo. Če je klobasica zbita, se bo ob tem verjetno kar mučil.

Poglejte še tukaj za druge možne ukrepe. Zaprtje, neredno odvajanje pri dojenčku:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982931 (6m, 5dni ni kakal, se je napenjal, bruhal)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1985454 (4m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979736 (7m)

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Dajica 26.10.11 13:59
Pozdravljeni!
Se opravicujem, ker sele zdaj odgovarjam in se zahvaljujem za vas odgovor!
Moram reci, da se je blato mojega sinka popravilo, ni vec tako trdo, ceprav se se obcasno zajokca zraven, ko odvaja, ceprav ni trdo. Mogoce ga je strah bolecin, ki jih je imel prej.

Mogoce sem nardila napako, ko sem mu prehitro uvedla kar tri obroke. No, saj niso obroki, poje razlicno (nikoli mu pa ne merim, tko da bi tezko napisala, koliko poje), od par zlic do priblizno 100ml. Mu pa dam vedno zraven par kapljic olivnega olja, ko kuham zelenjavo ali krompir itd... Zdaj mu dajem zaenkrat samo hrusko od sadja. Meso in ribe bova pa tudi pocasi zacela z uvajanjem. Vedno pa se se podoji po GH.

Torej, zdaj pazim, da ni kolicinsko prevec in da ni hrane, ki zapira. Kaj od sadj bi pa mu lahko se dala?

Hvala se enkrat in lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
02.11.11 20:17
Dojenčki se morajo kar precej skoncentrirati, zanje odvajanje ni vedno enostavno, sprostiti se morajo in hkrati napeti mišice, to je zanje lahko dosti dela, sploh če so imeli kdaj s tem težave in se morda res tega kar malce bojijo, a sčasoma se naučijo in gre.

Če je blato trše, lahko najprej pazite na to, da uživa hrano, ki bo blato mehčala, malo pobrskajte, kaj vse bi to lahko bilo, mislim, da se z iskalnikom kar hitro najde. Tega lahko seveda poje tudi več, tako da ni treba, da bi mu hrano dotegovali. Počasi zdaj stopnjujte količino. Problem je ponavadi prehiter prehod iz nič GH na konkretno skodelico, ker črevesje rabi nekoliko časa, da se privadi. Poskusite lahko morda še kaki, ta bi znal delovati dokaj nevtralno in je sezonski sadež zdajle. Ali avokado, to je vredu sadež. Seveda čisto sveža naribana (ne postana in ne prekuhana) jabolka, če mu bo ustrezala, ta vsebuje snovi, ki zelo mehčajo blato. Namočene suhe slive, čez noč, uporabite vodo in sadež, lahko npr. zmiksate in dodajate drugemu sadju. Če bi imel še težave, nekaj kapljic postanega donata prav tako lahko pomaga. Lahko ga kar dodate hrani ali pijači.

Dojenje po GH je priporočljivo, saj materino mleko pomembno mehča blato.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ANGELA 26.05.12 22:38
LEP POZDRAV
Mene pa zanima,če je to normalno, da dojenček pri 3mesecih in pol kaka vsakih 10dni včasih še več dni.Dojenčka samo dojim.Ko se pripravlja ,da bo kakala jo zelo napenja in samo tišči.To dela zmeraj,tako,da včasih ne vem več kako ji naj pomagam,da bi kakala bolj pogosto.Ko je bila stara 1 mesec in pol se je začelo to dogajat nevem zakaj pa bi rada vedela .Drugače pa je dobrovoljček naša mala in na kilogramih lepo napredujema vsaki mesec 1 kilogram se zredima,porodna teža je bila 3380,ko sma šle domov iz bolnice pa je imela 3370.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
10.06.12 19:46
Je normalno, če ob tem dobro napreduje, ANGELA. Dojenčki ne znajo dobro sproščati mišice zapiralke, včasih se zakrčijo in jih stiskajo, pomagamo jim lahko včasih tako, da jih dvignemo v pokončnejši položaj, da malo pomaga gravitacija.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mojsoncek,... 11.06.12 11:41
tudi jaz bi rabila pomoč oz. mnenje


Imam 1 mesec starega dojenčka katerega dojim in dodajam Aptamil
Dokler sva se samo dojila (14 dni) je kakal vsak dan po 3x ali več. Zadnje 14 dni pa ima probleme z odvajanjem blata. Kaka na 2-3 dni in takrat se pokaka ogromno. Problem pa je v tem da ga zelo boli, zvija in joka.
Danes je zopet tretji dan ko ni kakal in ponoči je bilo zelo hudo. 1X sem poskusila z sladkanim kamilicam in niso pomagale, poskusila sem tudi z palčko in tudi ni pomagalo. Kaj še lahko naredim saj mi je grozno gledati kako otrok ne more kakati.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
10.08.12 21:38
mojsoncek, opravičujem se, ker dolgo nisem odgovarjala na forumu. Vaše vprašanje verjetno ni več aktualno, upam, da ste težavo rešili s pogovorom s pediatrom, morda našli drugo prilagojeno mleko, ki je otroku delalo manj težav, morda se je črevesje navadilo. Zelo težko je opazovati otroka, kako ima težave z odvajanjem in prebavo, vem.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lana.80 16.08.12 16:46
Pozdravljeni!

Imam 5 tednov starega dojenčka, ki ima v zadnjem tednu težave z odvajanjem, saj se zgodi da tudi cel dan nič ne kaka. Blato je drugače gorčične barve in tudi precej obilno. Čez dan ga izključno dojim, ker pa mi proti večeru zmanjkuje mleka mu po dojenju pred spanjem dodam še en obrok dodatka. Zaradi zaprtja ga mučijo hudi vetrovi, veliko bolj je razdražen in krčki ga tudi zbudijo iz spanca. Drugače lepo napreduje, v 1. mesecu je pridobil 1,4kg. Ali svetujete ukinitev dodatka? Smo tudi že poskusili, vendar je celo noč prejokal ker je bil lačen, saj se ni mogel dovolj podojiti ( gre za malce večjega novoroječka -4kg ob rojstvu). Hvala za odgovor in lep pozdrav, Lana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tina rok 13.11.12 12:20
Lepo pozdravljeni!

Imam fantka starega 3 tedne in pol. Hranim ga izključno po steklenički, z Nestle Beba pro pre. In v zadnjem tednu se mu je prebava popolnoma spremenila. Pred tem je redno kakal vsak dan, sedaj pa kaka le zjutraj okrog poldneva in še to je en mali kakec v obliki gumba, ki je trd in rumene barve in z majčkeno vonja. Otrok je čez cel dan zelo siten, skoz joka in je vidno utrujen. Čez cel dan ga napenja in prdi in ob tem skoz joka. Problem je tudi ponoči. Okrog treh ponoči, po drugem hranjenju ga začne tako močno napenjat in se v spanju skoz muči z pritiskanjem, ampak zjutraj ni sledu o kakšnem kakcu. Hranim ga na tri do max. štiri ure. Poliva ne in ponoči težko podreva kupček. Če ga pa že, je ta zelo majhen in zelo tih!
Nekaj časa smo mu tudi dajali D3 kapljice ampak smo te ukinili zaradi močnih krčev. Poskusila sem tudi z beba čajem in vodo, ampak sem vse ukinila, ker je še kr naprej imel krče. Sedaj ga izključno samo hranim po steklenički in mu ne dajem nobenih kaplic,ničesar!
Njegova teža ob odpustu je bila 2750g, sedaj pa je nekje 3300g.

Hvala že vnaprej za odgovor,
Tina
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kolcamoz 13.11.12 14:11
Lepo pozdravljeni!

Imam 3 tedne in pol starega fantka, ki ga polno hranim po steklenički z Nestle beba pro pre in v zadnjem času opažam, da ima težave z odvajanjem blata.
Kaka le v dopoldanskem času in še to je le trd in zbit kakec rumene barve v obliki srednje velikega gumba, ki nima izrazitega vonja.
Se pa čez cel dan napenja, prdi in zraven veliko joka. Čez dan pretežno skoz joka, tudi če je previt in nahranjen in je na rokah ali pa v posteljici.
Ponoči pa se vedno po drugem hranjenju okrog tretje ure začne grozno napenjat in pritiskat kot da kaka, ampak zjutraj kakca ni. Vse to počne v spanju in to traja nekje 5ur, tako, da se zjutraj zbudi utrujen. Hranim ga na tri do max. štiri ure oz. takrat ko se sam zbudi.
Na začetku sem mu dajala kapljice D3, ampak sem jih po hudih krčih in na besedo patronažne sestre ukinila. Poskusila sem mu dajati tudi čaj in vodo, ker čez cel dan grozno cmoka, kot da je žejen, ampak sem tudi to ukinila, ker mu ni odgovarjalo. Tako, da je sedaj samo na steklenički!
V kakcu pa do zdaj še nisem opazila kakšne krvi ali česa podobnega. Se pa na tri dni nekje pokaka ravno takrat ko ga previjam oz. je ravno brez pleničke in ko mu umivam ritko. Očitno s tem vzpodbudim kakanje, ta kakec pa je ponavadi mehak, rumene barve in z vonjem po mleku.
Drugače pa veliko lula, urin je normalne nežno rumene barve in z vonjem.
A bi bilo možno, da mu ni prijetno, ker mu ponoči po hranjenju ne menjam pleničke in zaradai tega ne more kakat? Drugače mu pa pleničko čez dan menjam po vsakem hranjenju!

Če Vam še kaj pomaga podatek, ob odpustu iz porodnišnice je tehtal 2750g, sedaj pa tehta tam nekje 3300g.

Enostavno ne vem, kako bi otroku pomagala, da bi lažje kakal!? Poskusila sem tudi z masažo trebuščka in ne pomaga...

lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar cupca19 20.11.12 20:45
Pozdravljeni,

moja punčka je stara 5 mesecev in sma pred mesecem začele z uvajanjem goste hrane (korenček, krompir, cvetača, brokoli, piš.meso). Dokler sem jo samo dojila je bila pokakana večkrat na dan, zdaj pa se že tri dni ne more pokakati. Ko jo položim na previjalno se začne napenjat in drekec(zgleda dokaj mehek) že gleda ven iz ritke, vendar ker ne gre, ga *potegne* nazaj notri in ne kaka. Sicer se tudi večkrat na dan napenja, vendar ni nič iz tega.
Zanima me, če je to normalen pojav in ali bi ji lahko kako pomagala da bi kakala. Danes sem jo poskusila dati tudi kar na školjko in je že začelo smrdeti in sem mislila da bo pa končno že to to, ampak je očitno spet nazaj not potegnila,...
Mogoče pa še ne zna kakati, saj je do zdaj bilo čisto lahko, ker je bil drekec čist, zdaj pa ko je bolj *klobasica*pa mogoče ne zna?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mini_lok 27.11.12 18:22
Živijo!
Moj dojenček je star 4 mesece in 5 dni.Zanima me zakaj moj dojenček ne kaka? Jučeraj sem mu dala kuhano kolerabo in krompir spasirano. Pa tudi kompot iz hrušk smo že papali. Danes ni nič kakal vse do zdaj. Skrbi me, zakaj je zaprt? Sem že poskusila z madljevim oljem, povedati moram da pije veliko čaja in nadomestnega humanega mleka,ker ga jaz več nimam, če ga pa dojim, ga pa samo 1x na dan dojim. Dojke imam čisto prazne, na samem začetku pa sem morala še izčrpavat mleko z ročno črpalko.
Prosim pomagajte mi! Hvala za nasvet.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
08.12.12 21:25
Pozdravljeni, mini_lok!

Dojenčki ob uvajanju goste hrane včasih ne kakajo, saj jih lahko tudi majhna količina kuhane hrane zapre. Črevesje nekako ni navajeno, zato tudi priporočamo, da se količinsko začne počasi, z eno do dvema žličkama ali še manj, saj lahko tudi nekaj polnih žličk zelo vpliva na delovanje prebave. Priporočam vam, da se ravnate po dojenčku in ne hitite z gosto hrano. Če ste zamenjali mlečno formulo, je lahko tudi to eden od dejavnikov spremenjene prebave.

Cupca19, tudi pri vas bi bil lahko vpliv goste hrane. Ja, drži, tako kompaktnejše blato je tudi teže iztisniti.

Tina, do zdaj ste verjetno težavo že odpravili, kajne, ker je moj odgovor zelo pozen. Najprej sem pomislila, da vašemu fantku ne ustreza mlečna formula, ker ga preveč zapira. Pogovorite se s pediatrom, žal moje znanje o sesatavi mlečnih formul ni ustrezno, da bi vam lahko svetovala. Vsekakor ni primerno, da dojenček kaka trdo in se pri tem veliko joka, mleko mogoče ni vredu. Če prav razumem, tudi same tekočine, ki jih dajete zraven, ne rešijo situacije. Ko otroka previjete, mu lahko nežno nasirate zadnjik in gibate z nogicami, to spodbuja in tudi to, da je brez pleničke lahko deluje spodbudno. Mislim, da to z nočno menjavo pleničk nima kaj dosti zveze.

Še nekaj tem. Zaprtje, neredno odvajanje pri dojenčku:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4576605 (3m, 5dni ni kakal, kako ravnati)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1985454 (4m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979736 (7m)

Lana, vam pa se opravičujem, med tem ko sem jaz "pozabila" na forum, ste že zrasli.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar avica 08.04.13 12:08
Pozdravljeni,
Pri nas imamo 4tedne stara dvojcka, ki se delno dojita, delno dobivata dodatek Aptamil1 (do150ml na dan). Fantek normalno kaka veckrat na dan in moci plenicke. Problem pa imamo s pincko, ki je do nedavnega prav tako dno kakala, potem pa 3dni nic. Imela je trd trebuscek, se napenjala, zaznala pa sem tudi zelo neprijeten, "plesniv" vonj iz ust. Lulala je redno. Dali smo ji sladkane kamilice in glicerinsko svecko, da se je 4dan le pokakala. Naslednji dan je kakala 1x, potem spet 2 dni nic.
Na forumu berem, da je normalno, da po 6tednih dojencek redkeje kaka. Kaj pa pred to starostjo? Kaj je vzrok zaprtja? Moramo k pediatru? Kako ji lahko pomagamo? Naj povem se to, da puncka zelo rada in vec je kot fantek. Zato me glede na pokakano kolicino pri fantku se toliko bolj skrbi, kaj vse se puncki base po crevesju...
Prosim vas za vas nasvet in vas lepo pozdravljam.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kaktuua 10.10.13 12:02
Pozdravljeni
Nujno prosim za pomoc ker ne vem kaj naj storim.. moja skoraj 8 mesecev stara puncka ima probleme s kakanjem.. ima trdo blato, ki ga s tezavo porine ven in se to z jokom.. zgolj majhn delcek.. in potem ima vso krvavo ritko.. sli smo k pediatru in nam je svetoval slive in naj za nekaj casa opustim korenje in krompir.. sedaj poje vsak dan slive z mojim mlekom in situacija se ne popravlja.. jesti pa tako ali tako noce drugega kot moje mleko.. kaj naj nardim? Ker se ponoci zbuja in podnevi ne spi, ker jo ocitno tisci in je samo jokanje.. prosim za pomoc.. hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Jstmamijst 10.10.13 20:40
Živjo. Ne vem koliko časa nazaj ti je to svetovala pediatrinja, ampak bi ti rekla, da ji je treba pomagat čim prej! Naš je bil tudi zaprt in pediatrinja mi je svetovala lactecon za zelo, zelo, ampak res zelo hude primere zaprtja (nevarnost dehidracije!). Dobi se ga v lekarni. Jaz bi ji dala, da bi se revca končno olajšala, bi pa tudi pregledala, kaj sama jem. Mogoče ji kaj ne paše, kar ješ. Ona to dobi preko tvojega mleka in jo zapre. Mogoče je na kaj intolerantna, alergična... verjetno boš morala raziskati.
lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kaktuua 11.10.13 09:52
Mocno sumim jogurt.. sem ji ga uvedla prezgodaj? Vceraj se je pokakala konkretno po slivah.. zjutrajse zbudimo in ona v jok pa se zvija in prdi.. ne bi rada na svojo pest z odvajali, da ne bom se poslabsala situacijo..
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
24.10.13 23:03
Upam, da ste že rešili situacijo. Običajno je otrok zaprt ob uvajanju goste hrane zaradi določene hrane (banana, korenje,... težko je našteti vse, ker so otroci različni) in včasih tudi zaradi večje količine te hrane naenkrat, ker tega črevesje ni vajeno in se ne zna odzvati.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar severin 16.12.13 13:56
Zanima kaj naj stori imam sina 5mesecov starega ki se muci ko gre kakat in se tudi zelo napenja? Vendar pa veliko in polno plenicko nalula.Je pa vesel celi dan. hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
18.12.13 14:32
Pozdravljeni!
Potrebovala bi več informacij. Je vaš otrok polno dojen ali uživa tudi druge tekočine in gosto hrano, prilagojeno mleko? Kako dolgo že traja taka situacija? Pogosto pride do tega, ko otrok začne sprejemati gosto hrano in je tempo razmeroma hiter oz. hitrejši od sposobnosti otrokovega črevesja, da se prilagodi na spremembo.

O tem smo govorili sicer tudi tukaj.
Zaprtje, neredno odvajanje pri dojenčku:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1978841,1978841#msg-1978841 (5t, dodajanje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4576605 (3m, 5dni ni kakal, kako ravnati)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1985454 (4m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979736 (7m)

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ana988 28.02.15 10:18
Pozdravljeni,

Imam 8,5 mesecev starega sina. Dojiva se se zelo pogosto ima tudi tri obroke Gh...zjutraj sadje,za kosilo zeljenjavo,meso,zitarice,ribe...zvecer kasica od Milupe..vendar je ze dlje casa tezko kaka,kaka majhne kroglice,kateri dan niti to ne.kako naj ukrepam,priporocate morda Linex limbi za ureditev prebave?

Hvala in lp,
Ana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
01.03.15 14:35
Ana, pozdravljeni!

Vaš fantek težko kaka, verjetno zaradi obilja goste hrane. Črevesje se najbrž še ni prilagodilo na to, kar zdaj uživa, pri uvajanju pogosto pride do tega, kadar so količine večje. Priporočam, da otroku obroke GH redčite, da uživa morda raje kakšne juhe, sadje in zelenjavo, kot pa veliko žit, saj so ta razmeroma težko prebavljiva. Premislite, kaj ste uvedli na jedilnik, ko je postajal zaprt? Je bila to morda kaša ali pa se je povečala količina. Od sadja in zelenjave pogosto zapirata banan in korenje, zato ju v taki situaciji umaknemo za nekaj časa. Otroku ponudite več tekočine, kljub temu, da se zelo pogosto doji, jo bo morda potreboval, npr. navadna voda ali nesladkani čaj po obroku GH. Če je otrok zdrav, umetni probiotiki morda niso potrebni, bolj podpiram prilagoditev jedilnika, uvajanje naravnih probiotičnih živil (npr. domača kisla repa, domači jogurti). Otroku v hrano dodajte več maščob, npr. surovo maslo, hladno stisnjena kakovostna olja, kislo smetano, saj tudi te pomembno pripomorejo k temu, da bolje odvajamo.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Katika28 15.04.15 15:47
Pozdravljeni,
moj skoraj 8mesečni sin, se je začel ponoči prebujati,. Pa ne zaradi lakote ampak napenjanja. Dokler ne prdne, ne uaspi nazaj. Poskusila sva s čajem, je malo bolje ampak se še dogaja. Gh ima od tam nekej 5 meseca. in vsi obroki so Gh- kašice, čežane, zelenjava, žitaroce, zvečer pa kašica inn dojenje.
hvala za odgovor,
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
17.04.15 09:16
Pozdravljeni!

V drugi polovici prvega leta se začne precej dojenčkov, ki so ponoči spali že dlje v kosu, prebujati. Vzrokov je lahko izjemno veliko, med najpogostejšimi so kakšne alergije, žeja zaradi večernega obroka goste hrane ali slabše prebavljanje večernega obroka goste hrane, zbujanje zaradi vpliva kakšne trenutne ali nedavne bolezni, lahko so tudi vplivi jemanja zdravil ali po cepljenju, pa seveda zaradi izraščanja zobkov oz. bolečin ob tem idr.. nekateri dojenčki ponoči z dojenjem želijo nadoknaditi zmanjšanje dojenja podnevi. Mi mislimo, da jim dojenje ni več tako pomembno, saj so podnevi ves čas v akciji in lepo jedo gosto hrano, toda ponoči postane jasno, da ni povsem tako, ker želijo nadoknaditi. Včasih ponoči nadoknadijo tudi bližino, če je mati čez dan morda nenadoma več odsotna.

Prosim, poglejte si kakšnega od teh odgovorov, morda najdete več idej, kako lahko ravnate. Cilj je, da čim manj vstajamo, če se dojenček toliko zbuja, torej da spi v bližini matere. Večerja naj bo lahka. Morda kakšen dnevni podoj več spremeni situacijo ponoči, čeprav to opažamo razmeroma redko.

Dojenček se ponoči zbuja in doji:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,7270961 (8m, bi morala izvajati ukrepe za spanje?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4331470 (8m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979601 (8m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6946575 (9m, zbujanje vsako uro, kritike doma)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982075 (9m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981632 (10m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6749470 (11m, noč je nočna mora)

Izkušnje - malo podpore pri spanju starejšega dojenčka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6668437 (zbujanje, stres, utrujenost, izboljšanja spanja)

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Nina in taj 06.07.15 20:22
Pozdravljeni.
Tudi sama imam eno od teh tezavic ki me zelo skrbi.Nas otrocek star 2 meseca in 10 dni ima zelo redko blato res da so vidni koscki in kar me skrbi je sluz ki je zraven.blato je rumenkaste barve in vonj je tudi prisoten vendar ne mocan.pred 5 dnevi ni kakal 2 dni in sem mu dala rahlo slaskan kuminov cajek..in od takrat dalje taksno blato.prej pa smo komaj kaj kakali trdo in zelenkasto blato krceki in napenjajne zelo mocno da ni hotel niti jest flaske do konca.trenurno smo na novalac cc.ker sem dojenje pred mesecem dni prekinla zaradi jemanja protibolecinskih kapljic.skrbi me ker mi ni jasno zakaj ze zdaj tolko dni taksno blato prej pa komaj da smo kakali z pomocjo..je kar dosti pridobil na tezi skoraj dva kg v enem mesecu.Drugace pa lepo spimo jemo na 2 urci v tej vrocini tudi spijemo kar nekaj prekuhane vodice..na pregledu sem omenla kaj se dogaja pa mi je bilo receno da to ni nic narobe vendar mene vseeno skrbi zelo.smo mogoce nardili skodo pri pitju sladkanega kuminovega caja..prosim za kakrsenkoli odgovor ker sem res zaskrbljena.lep pozdravcek.nina
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
13.07.15 17:09
Pozdravljeni,
redko blato je normalno blato dojenega otroka, včasih je lahko tudi kakšna sluz zraven, to ni zaskrbljujoče, občasno zeleno blato prav tako ni zelo kritično. kadar otrok pije prilagojeno mleko, ima lahko trdo blato, vsekakor tudi temnejše, zeleno ... to je pogost pojav in zaprtost se lahko pojavi. če prav razumem vas skrbi, zakaj kaka tekoče, prej pa je bilo trdo? Ste zamenjali formulo? To bi bil lahko eden od vzrokov. Ste vi ali otrok prejemali kakšna zdravila, ste uvedli prehranske dodatke, ki jih prej ni bilo, je otrok prejel morda cepivo? Tudi to lahko vpliva na konsistenco blata in delovanje prebavil. Sladkani kuminov čaj se je izločil v kakšnem dnevu in zagotovo ni naredil nobene škode. Je pa bolje, da čaja ne sladkate, ker sladkor draži otrokov živčni sistem in slabša delovanje imunskega sistema (odpornost).

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar pupika123 24.07.15 23:23
Živjo

Jaz bi vas samo vprašala če se lehko med sabo mešata novalac it in lactecon?

Lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca
Moderator
29.07.15 20:10
Tega žal ne vem, odgovor boste zagotovo dobili na forumu Pediatrija.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Ancicici 13.11.15 23:35
Lepo pozdravljeni!
Nas 2mesecni dojencek ima probleme z odvajanjem, ki so se zaceli, ko je prenehal dobivati dodatek in je polno dojen. Ne kaka po vec dni in vmes ga zelo muci. Krci, zelo smrdeci plini in napenjanje je na rednem seznamu. Tudi joka zelo. Ko se pokaka, je blato zelenkasto in zelo tekoce. Brala sem, da je zelenkasto blato znak, da se otrok ne redi, ampak nas zelo lepo pridobiva na tezi, saj se je v 2 mesecih zredil za 2kg. Flasko z dodatkom je pred mesecem dni sam odklonil in zeli le dojko, tako da sklepam, da poje dovolj in zelena barva blata ni od tega. Lepo prosim za nasvet kako mu pomagati. Hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Odgovori

Avtor:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, doc, pdf
  • Datoteka ne sme biti večja od 4,88 MB
  • Dodate lahko še 4 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 22 minus 20?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.
Na vrh