Hujšanje

Spremeniti svoj življenjski slog – spremeniti navade v prehranjevanju in povečati nivo telesnih dejavnosti – nikakor ni lahko, a prednosti postopnega in enakomernega zmanjšanja telesne mase so za zdravje lahko velike. V oporo so izkušnje drugih in nasvet strokovnjaka - na forumu Uravnavanje telesne teže.
kitara29

DNK test in hujšanje

09.11.11 19:29
Živjo vsi!

Ali se je mogoče že kdo odločil za hujšanje 's pomočjo' DNKja?
Nekje na internetu sem videla, da tudi pri nas obstaja podjetje, ki analizira tvoj DNK in ti na podlagi rezultatov povejo, katera hrana je zate najbolj primerna - u bistvu z rezultati testa optimiziraš svojo prehrano in posledično lažje in zdravo hujšaš, brez jojo efekta.

A je že kdo poskusil in ima izkušnje?
Razmišljam o testu, ampak ker je kar zasoljena cena, me zanima, če se obnese.
loonna

Re: DNK test in hujšanje

09.11.11 19:58
Tole se bere kot, da ti povejo kaj jesti, da boš lažje shujšala? Kaj pa če na internetu zastonj najdeš kakšno, tudi ta ponavadi zraven piše kaj je treba jest, da lažje shujšaš ;)
Navedeno
kitara29
Živjo vsi!

Nekje na internetu sem videla, da tudi pri nas obstaja podjetje, ki analizira tvoj DNK in ti na podlagi rezultatov povejo, katera hrana je zate najbolj primerna - u bistvu z rezultati testa optimiziraš svojo prehrano in posledično lažje in zdravo hujšaš, brez jojo efekta.

Ne nasedaj vsemu. Dejstva so znana. Manjši vnos od porabe in gre dol, ampak da obdržiš metabolizem moraš vzdrževat mišično maso, torej rabiš vaje za moč in nekaj kardia.

Lp
Hm, sliši se zanimivo. A se bojim, da gre spet za izvabljanje denarja iz denarnic ljudi, ki bi vse, ampak res vse dali za to, da bi shujšali. Ne smemo namreč pozabiti, da so tudi medicinske ustanove danes na tržišču in da tudi tam vlada moderni kapitalizem. Z drugimi besedami: tudi oni morajo preživeti in se zato tržno obnašajo.

In če, teoretično pogledano, mastno plačamo tale test, oni pa nam povedo, kaj naj jemo in česa ne - kdo pa nam garantira, da bomo imeli voljo držati se teh načel prehranjevanja? Za nekatere morda to ne pomeni samo trimesečne diete, ampak večleten proces hujšanja ter doživljenjsko vzdrževanje telesne teže. Tega pa, če je še tako težko verjeti, brez klika v glavi ni. In tudi če ob tem v glavi klikne, potrebujemo močno voljo, jeklene živce in neizmerne količine pozitvine energije, da to zmoremo. Tudi tega nam pregled DNK z zasoljeno ceno ne da. Ob vsem tem pa smo izpustili še zelo pomemben faktor pri hujšanju: gibanje.

Morda se motim in razmišljam popolnoma napačno. Vendar verjamem, da je z analizo DNK mogoče razbrati, katera živila na posameznika delujejo tako, da redijo, in katera ne. Sem pa v dvomih, da je takšna analiza za zasoljeno ceno sploh smiselna, če je ne bomo izkoristili do zadnje pikice. Mislim, da je bolje prej preizkusiti kakšne cenejše variante. Mene npr. sploh ne moti, če mi genetiki niso povedali, kaj me redi in kaj ne. Z opazovanjem same sebe sem na podlagi izkušenj brez omenjene analize že za mnogo živil to sama ugotovila.

Lp
kitara29

09.11.11 22:22
Sama razmišljam o tej varianti zato, ker nisem našla prave rešitve v obilici diet, ki sem jih preizkusila. Jojo efekt je bil vedno prisoten. Let's face it - dieta pač ne more bit način življenja, slej ko prej ti presede, ker je možnost da tvojemu telesu dejansko zares paše, precej majhna. Sem pomislila, da bi bla to dobra varianta, ker s tem testom izveš, kaj tvojemu telesu zares koristi in kaj škodi. Tako mogoče lahko sestaviš prehrano, ki ima večji potencial, da postane način življenja, ker je manj šans, da ti nekaj 'manjka', kar bi se potem manifestiralo v npr želji po sladkem ali kaj podobnega.

Ja, več gibanja in manjši vnos; saj vsi vemo, da naj bi bilo to to. Ampak vsi nimamo tolk discipline, da bi se vedno držali načela 'manj jej', ane. Če bi se to dalo tako na izi, potem forum ne bi bil poln ljudi, ki so debeli. Sama precej športam, ampak ne najdem nekega ravnotežja v hrani.
Pač, se mi je zdelo, da bi lahko bil ta test dobrodošla pomoč, še posebej, če iz tega dejansko nastane 'način življenja' - tak s katerim se dobro počutiš.

Zato sem vprašala, da bi videla, če je mogoče komu že uspelo kaj takega na ta način.
loonna

10.11.11 09:29
Kitara29, jaz te razumem, vendar mi ni jasno, če sedaj praviš, da se diete težko držiš, zakaj pa misliš, da ti bo lažje, če ti jo napiše firma, ki analizira dnk?
Ko sem ti svetovala dieto, ki si jo najdeš brez tega, nisem imela v mislih zelnje juhice, treh kilogramov jabolk na dan ali jogurtove diete in bog ve še katere.
Ampak ravno to "življensko spremembo", pregledaš jedilnik, morda si celo pišeš kakšen teden kaj ješ, potem pa počasi črtaš stvari, ki ne pripomorejo k izgubi teže, morda nadomestiš določena živila za bolj zdrava (manj mastna, manj OH..) in opazuješ razliko na tehtnici, še raje pa v ogledalu, jaz se kar fotografiram vsake toliko.
Tako lahko sama ugotoviš čemu se odpoveš in pustiš na jedilniku tisto čemur se ne moreš. Včasih že majhne spremembe lahko veliko naredijo.
To se mi zdi tudi najbolj prijazen prehod, počasen in učinkovit, ker vmes prevzemaš nove, bolj pametne navade.
Niji

10.11.11 09:58
Mislim da gre za nutrigenomiko, kjer ti opravijo analizo krvne skupine in še nekaj na dnk (nevem točno kaj) in ti potem določijo/ priporočajo kakšno hrano naj bi užival in je zate najbolj optimalna. Predvidevam, da vse bolj ali manj temelji na teoriji diete po krvnih skupinah zato, če poznate svojo krvno skupino si lahko sami pogledate, kakšnen naj bi bil vaš idelaen način prehranjevanja.
kitara29

10.11.11 11:36
Loonna, saj vem, da nisi imela v mislih kakšnih ekstremov :)
Da po pravici povem, se mi ne da več eksperim entirat pa probavat pa se poslušat pa vse te stvari. Deset let se mi zdi čist čez vse krofe, da mal narišem razpoloženje.
Zdej se mi bolj in bolj zdi, da tisto, kar je res pravilno, ne sme bit preveč težko. Normaln človk valda ni mazohist, zakaj bi sr torej vedno moral matrati, da bi dosegel željeno. Ker nam matranje dolgoročno seveda ne paše, se spet zredimo. Mogoče celo zdržimo par let, potem pa jojo. V vsem rek 'per aspera ad astra' ne more držati.
Ce tocno ves, kaj je pravilno in kaj sede, bi blo smiselno, da je proces lažji. Ta ideja je tista, ki mi je zanimiva. Ne vem, mislim, da se bom odločila za test, konec koncev 175€ spet ni tak denar, če pa da rezultate, kor jih predvidevam, bodo pa to najbolje investirani evrčki ever.
kitara29

10.11.11 11:46
Če vas bo zanimalo, pa bom potem povedala, kako se obnese.
Navedeno
kitara29
Loonna, saj vem, da nisi imela v mislih kakšnih ekstremov :)
Da po pravici povem, se mi ne da več eksperim entirat pa probavat pa se poslušat pa vse te stvari. Deset let se mi zdi čist čez vse krofe, da mal narišem razpoloženje.
Zdej se mi bolj in bolj zdi, da tisto, kar je res pravilno, ne sme bit preveč težko. Normaln človk valda ni mazohist, zakaj bi sr torej vedno moral matrati, da bi dosegel željeno. Ker nam matranje dolgoročno seveda ne paše, se spet zredimo. Mogoče celo zdržimo par let, potem pa jojo. V vsem rek 'per aspera ad astra' ne more držati.
Ce tocno ves, kaj je pravilno in kaj sede, bi blo smiselno, da je proces lažji. Ta ideja je tista, ki mi je zanimiva. Ne vem, mislim, da se bom odločila za test, konec koncev 175€ spet ni tak denar, če pa da rezultate, kor jih predvidevam, bodo pa to najbolje investirani evrčki ever.

Teh 175€ raje daruj ljudem, ki nimajo za kruh ali pomagaj nekomu, ki res rabi pomoč. Povedali ti ne bodo nič novega. Težko je razumeti kaj vse človek proba, čeprav v naprej ve rezultat.

Lp
kitara29

10.11.11 15:14
GoranP, men je pa težko razumet, čemu je treba dajat take pokroviteljske nasvete. Neumna nisem, si pa ne domišljam, da sem požrla vso pamet tega sveta. Pokroviteljstvo pač ni odlika kulturnega človeka, sploh je pa popolnoma neprimerno med ljudmi, ki en o drugem nič ne vejo. Sem pa vesela zate, ce si ti tako pameten, da nikoli ne potrebuješ mnenja drugih.
loonna

10.11.11 19:00
Včasih najbolj neumne stvari delujejo, tako pač je v življenju. Eni jemljejo shujševalne tablete, drugi pijejo herbalife, tretji gredo na operacijo,.. Sama se ne bi odločila za nič od naštetga, kar pa ne pomeni, da mora kdorkoli ravnat kot bi jaz, s svojim denarjem in telesom pa tako vsak dela kakor mu paše, v končni fazi v tisti "DNK firmi" tudi rabijo jesti :)
Malo heca, kitara29, le poročaj :)
Navedeno
kitara29
Živjo vsi!

kaj pa, če ti napišejo, da je zate primerna tista hrana, ki je ne maraš?
boš zdržala?

moja znanka je bila pred nekaj tedni pri bioenrgetiku, ki ji je sestavil mesečne jedilnike ... prvi mesec je jedla samo paradižnik, kumare in vse vrste pustega mesa ...potem pa naj bi vsak mesec dodajala po eno živilo ...seveda je zdržala kake 3 tedne, potem je pospešeno nadoknadila vse :)... eh, znana zgodba ...
pa cela reč sploh ni poceni ... tile bio-osebki znajo mastno zaračunat vsako svojo besedo ...
Beautifulmaya

09.01.12 14:30
Mene pa zanima Kitara29, ali si potem naredila ta test in kako je šlo?
lifegenetics

11.01.12 12:10
Navedeno
Niji
Mislim da gre za nutrigenomiko, kjer ti opravijo analizo krvne skupine in še nekaj na dnk (nevem točno kaj) in ti potem določijo/ priporočajo kakšno hrano naj bi užival in je zate najbolj optimalna. Predvidevam, da vse bolj ali manj temelji na teoriji diete po krvnih skupinah zato, če poznate svojo krvno skupino si lahko sami pogledate, kakšnen naj bi bil vaš idelaen način prehranjevanja.

Niji,

nutrigenomika je veda, ki temelji na analizi genov in ne analize krvne skupine. vzorec se lahko pridobi iz praktično vsakega človeškega vzorca (kri, slina, las...). je pa dejstvo, da vsa ugledna podjetja na področju DNK analiz za analizo uporabljajo slino, saj je to najbolj enostavno in neboleče.

pri nas obstajajo podjetja in posamezniki, ki pravijo da opravljajo storitev nutrigenomike oz. določajo nutrigenomični profil na podlagi analize krvne skupine, kar pa dejansko je zavajanje, saj ne gre za nutrigenomiko, ki je strokovna veda in temelji na raziskavah, zato bodite pozorni na prevare...
radem

13.01.12 10:57
Ne morem verjeti, da vam je tolk težko jesti vsak dan ribe, jajca, pusto mesto, zelenjavo, zdrave maščobe, skuto in vse to lepo kombinirati in se dajo narediti zelo slastni obroki, če le imaš malo domišljije. Ogljikove hidrate kot so riž, krompir, testenine jesti po potrebi, npr kadar ste aktivne tisti dan in to je to. Ob taki prehrani se lahka komot 2x na teden tudi pregrešiš in poješ pico, burek, palačinke z nutello in ti ne bo nič škodilo, če imaš ostale dni pošlihtano. Seveda to govorim, ko prideš do željene teže in da potem to vzdržuješ. Ko si na dieti si pač ne moreš privoščiti posladkov in pic, pol pa lahka komot. In iz tiste hrane se da narediti marsikaj zelo dobrega, tudi sladice s skuto itd...

Če hočeš pa vsak dan jesti najprej za zajtrk sendivč, pol vmes kak krof, pol za kosilo orng porcijo od katere bi se dva najedla, pa spet kako sladico in zvečer spet še kak prigrizek in tako vsak dan, je ni na svetu zadeve, ki bi te obdržala na določenih kg. Pa se lahka tud gibaš pa vseen ne bo to to, ker je enostavno preveč kalorij zaužitih, poleg tega je pa od tega zelo malo hranilnih stvari, ki jih telo potrebuje.
kitara29

16.04.12 12:46
Pozdravljeni, par mesecev kasneje se oglašam, da poročam.
Poročilo DNK testa mi je omogočilo točno to, kar sem si želela. Dal mi je kar dober vpogled v telo in tudi potrdil nekatera opažanja od prej. Ves nabor najkoristnejše hrane sem bolj bogato uvrstila v jedilnik, zelo strogo pa izločila tisto, ki mi ne koristi oz. škodi.
Gibam se še vedno isto kot prej. Količine hrane nisem prav veliko zmanjšala, ker mi matranje enostavno ne diši več. Po dobrih treh mesecih sledenja novemu stilu prehranjevanja naj rečem, da sem zelo zadovoljna, ker čutim, da telo dobiva tisto, kar rabi. Ni več momentov ala 'mi je cukr padu, nujno rabm neki sladkega' in podobnega.
Počasi sem pridelala 5kg manj in najbrž še počasneje jih nameravam še 5.

Test se je zame zelo obnesel, ker se mi zdi, da ima res velik potencial, da postane res ta prava prehranjevalna baza za celo življenje.
Casper Delfin

07.07.12 17:05
http://www.youtube.com/watch?v=A36WEhSLZF4
zagotovo uspešno in povsem naravno.....
sprobano....shujšala sem 25 kg....a sem video pogledala najmaj 10x da sem dojela kar govori Abraham....vsak je sposoben tega o čem govori ....samo če je želja in volja....in predvsem imejte se radi....:)
mango

09.07.12 13:36
Navedeno
Casper Delfin
http://www.youtube.com/watch?v=A36WEhSLZF4
zagotovo uspešno in povsem naravno.....
sprobano....shujšala sem 25 kg....a sem video pogledala najmaj 10x da sem dojela kar govori Abraham....vsak je sposoben tega o čem govori ....samo če je želja in volja....in predvsem imejte se radi....:)

Poslušala ... ampak ne razumem. V čem je poanta, kako torej doseči minus 25 kg?

Ti iskreno čestitam za izgubljene kilograme, ampak prosim, daj napiši, kako je potekalo vse skupja.
Navedeno
kitara29

Ves nabor najkoristnejše hrane sem bolj bogato uvrstila v jedilnik, zelo strogo pa izločila tisto, ki mi ne koristi oz. škodi.

Test se je zame zelo obnesel, ker se mi zdi, da ima res velik potencial, da postane res ta prava prehranjevalna baza za celo življenje.

Še vedno nisi nič konkretnega napisala o nasvetih, ki so ti jih povedali, predvsem za prehrano, kjer bi lahko videli, kaj se skriva za vsem tem. Torej za forum nič uporabnih informacij, razen stroška 175€.

Lp
oooj

10.10.12 08:14
Obnavljam temo...
a je kdo to poskusil? Obstaja tudi športna DNK analiza, kako se pa to obnese?
Hvala za vsak odziv.
dnk

11.10.12 23:00
jaz sem se ravno testirala ... en mesec traja, da se dobi rezultat....
bojim se, da ni natega, da se res kaj dela po krvni skupini, kar pa že poznam...
bomo videli...sporočim
GoranP-

16.10.12 23:07
Da se ne bomo še naprej kregali...

DNK ANALIZA
Kako živeti zdravo in manj stresno?
@life je odlična pot do zdravja in dobrega počutja.
www.a-life.eu.com

Lep dan!

@life
cencha

24.10.12 13:54
Če imač slabe prehranjevalne navade, si nagnjen k pomanjkanju telesne aktivnosti ( beri lenobi) in si nezadovoljen sam s seboj tudi DNK test, take in drugačne diete, čudežni napitki, šejki in tabletke vse napravce za hujšanje, liposukcije, kremce.... ne bodo čudeža naredili in pika.
Dajte folk enkrat si že dopovejte, da so vsi ti čudežni prijemi namenjeni temu, da iz tebe denar vlečejo. Raje ga bolj pametno porabite!
ooj

25.10.12 08:31
Cencha,
iz tvojega posta je čutiti, da je to pot, skozi katero si šla sama- od tod toliko jeze.
To moraš razčistiti sama s sabo, če pa hočeš komu pomagati, to ni najboljši način.
Pa brez zamere.
cencha

25.10.12 12:49
Se opravičujem vsem, če je še kdo zgoraj napisano razumel to kot jezo.
Hotela sem samo povedati, da moraš v prvi vrsti spoštovati samega sebe in si znati prisluhniti. Sploh, če je povečana teža rezultat kakšne bolezni ali zdravstvenih težav. V tem primeru si s zgoraj opisanimi "čudežnimi" prijemi še večje gorje lahko nakoplješ.
VarNes

24.01.13 18:23
Midva z ženo sva to nabavila preko studioa moderna in lahko samo komentirava, da je zadeva več kot metanje denarja proč. Ko so videli najini prijatelji in ko sva povedala osebnemu zdravniku, so se vsi samo smejali. Ljudje, preizkušena metoda za metanje denarja proč. V bistvu ti pa DNK analiza ne pove bistva, kako biti srečen, če smo že na tem. Brez veze. Ne kupujte in ne nasedajte kot midva, ko te potem kličejo domov.
Joomla

24.01.13 21:04
Se pridružujem vsem, sploh, ker je res jemanje denarja z denarnice. Obžalujem nakup, ker vse skupaj stoji v omari :(. Jaz sem naročila DNK Prihodnosti, opažam da je zadeva ista na Top shopu-tako da vse pove. Obdržite denar pri sebi, boljše da bi si plačala registracijo za avtomobil, no skoraj.
SrečaNaVrvici

01.02.13 19:37
Se pridružujem, da so an dnk prihodnosti veliki vsiljivci. Sem jih naprosil, da me izbrišejo iz baze podatkov, ker so nas klicali non stop. Res ena neumnost po zasoljeni ceni. Kdo si pa želi vedeti, kdaj bo umrl in podobno?!! In to zares??
hrčekzlati

07.02.13 09:10
haha, a denar naj dam nekomu, da mi pove tisto, kar že itak vem?

A se držiš vsaj približno načel zdravega prehranjevanja (5 obrokov na dan, veliko sadja in zelenjave, vse pripraviš sama doma... se izogibaš enostavnim OH, ne ješ veliko maščob živalskega izvora... TELOVADIŠ...)

Potem bi morala imet uspeh. Če se apa ne držiš, pa boš dala 200 eur in ti bodo povedali isto - da ne boš razočarana :)) Ker kaj pa misliš, da boš slišala?

Ali pa če se držiš pa ne deluje (kar dvomim), pa ti bodo isto povedali (druge ni...) - kaj boš potem naredila?
Avtor:

Naslov teme:

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 7 plus 22?