Hujšanje

Spremeniti svoj življenjski slog – spremeniti navade v prehranjevanju in povečati nivo telesnih dejavnosti – nikakor ni lahko, a prednosti postopnega in enakomernega zmanjšanja telesne mase so za zdravje lahko velike. V oporo so izkušnje drugih.
Senka  

Uspešno hujšanje!

29.01.04 23:51

Pozdrav vsem skupaj!

Ime mi je Ksenija.
Visoka sem 162cm in ob začetku hujšanja na novega leta dan sem zjutraj ob 7. uri imela 80.3 kg (ITM 30.6)
Tehtam se vsak ponedeljek ob isti uri (ob 7. uri) in pred štirimi dnevi sem imela 77.6 kg!

V načrtu in če bo šlo vse po sreči imam namen v šestih mesecih intenzivnega hujšanja z redukcijsko dieto (1200 kcal/dan) shujšati na 57 kg, kar bi bilo idealno za mojo višino (57 kg; ITM 21.7).

Sem študentka Višje strokovne živilske šole v MB in zato sem lahko pridobljeno znanje iz predmeta Prehrana in dietetika sedaj prvič lahko konstruktivno prenesla v prakso IN DELUJE!!!

V nadaljnih šestih mesecih pa bom skušala "utrditi" na novo pridobljene prehranjevalne navade in močno si želim, da bi mi uspelo!
vesna  

Re: Uspešno hujšanje!

02.02.04 19:17

Čestitam za uspeh, predvsem pa za vztrajnost!!
metka  

Re: Uspešno hujšanje!

02.02.04 19:54

MI LAHKO NAPISES KAJ JES?? BI MI POMAGALO. HVALA.
6699  

Re: Uspešno hujšanje!

03.02.04 08:39

Napiši kaj več o redukcijski dijeti, ki jo uporabljaš.

lp
Ojla !

Napiši ideto po kateri delaš - verjetno ti bomo zelo hvaležni, mi debeluščki.
Pa uspešno še naprej!
Senka  

Re: Uspešno hujšanje!

04.02.04 00:27

Pozdrav vsem skupaj!

Predvsem se copravičujem, če se nisem takoj oglasila; obveznosti takšne in drugačne...

Torej, vas zanima, kako izgleda ena takšna RD? (redukcijska dieta)
Jedilnika vam ne morem sestavljati, lahko vam pa povem nekaj zanimivih in predvsem koristnih stvari:

Predvsem je zelo pomemben vnos enostavnih ogljikovih hidratov, ki so organizmu takoj na voljo in ji lahko takoj uporabi za svojo aktivnost. Najdemo jih predvsem v sadju in zelenjavi; manj v mleku.

Absolutno so predovedane vse sladkarije (čokolada, keksi, alkohol), celo kave naj bi spili čim manj, ali nič, saj deluje diuretično (odvajalno)!

Vsak dan naj bi spili 3-3,5 ali še bolje 4 litre vode. Zakaj?

Prvič zato, ker se bo metabolizem v organizmu s tem malo pospešil in se bo posledično potrošilo tudi več kalorij.
Drugič zato, ker bodo prebavila ves čas polna (vode sicer) in ne občutiš lakote tako hudo kot bi jo sicer, ter lažje kontroliraš vnos zmanjšanih obrokov hrane.
Tretjič pa tudi ledvice za svojo aktivnost potrebujejo malo več energije (kaolorij!) kot sicer saj morajo izločiti vso vodo, ki smo jo zaužili čez dan. Pa tudin presnovki celičnega metabolizma se lažje izločijo, če je na voljo večja količina vode in to posledično vpliva tudi na nastajanje oz. zmanjšanje celulitnih oblog.

In moj jedilnik enega dne: (2. 2. )

ZAJTRK: toast+rezina polmastnega sira (12g)+2dcl bele kave
DOP. MALICA: jabolko (ali pomaranča ali dva kivija)
KOSILO: 150g riža z grahom+zelena solata z jabolčnim kisem in žlico olja
POP. MALICA: 3dcl hruškovega kompota
VEČERJA: sadni jogurt (180g)

To je samo vzorec jedilnika, in lahko služi le za orientacijo!!!

Če pa vas še kaj zanima, pa se lahko oglasite na zgornji e-mail!

Veliko uspeha želim tudi vam

LP
Senka

krpan  

Re: Uspešno hujšanje!

06.02.04 18:00

beljakovin toliko kot nič, maščobe pretežno iz sira in to vas učijo na višji šoli??

zaradi mee delaj kaj hočeš samo beljakovine so na minimumu, ne vidim nikjer zdravih maščob,......

veliko uspeha pa da neboš preveč mišične mase zgubil aker so glavni porabnik energije, po jedilniku sodeč boš jih veliko!
ja  

Re: Uspešno hujšanje!

10.02.04 00:14

Ja, se strinjam s krpanom. Preberi v zadnji Rini, kako si je neka ženska s hujšanjem pridelala - sladkorno bolezen! Storila je podobno kot ti, radikalno reducirala prehrano in porušila naravno ravnovesje v telesu, ki ga telo vzpostavlja skupaj s prehrano, gibanjem, tekočino, morebitnim kajenjem, (pretiranim) uživanjem alkohola. Torej, vse deluje na telo - tudi zgrešene diete.

Beljakovine niso zanemarljive, saj so osnovno gradivo za rast mišic. Posebno po vadbi je nujno zaužiti kak jogurt ali pa beljakovinski pripravek (napitek), saj ti hitro povrne hranljive snovi, ki jih mišice nujno potrebujejo za obnovo in rast. S tem se ne boš zredila, boš pa telesu pomagala, da si čim prej opomore.

Lepo, da hujšaš, ampak pazi, kaj počneš. Si upoštevala svojo redukcijsko dieto za svoja leta. Če hodiš še v šolo, si stara verjetno manj kot 20 let (ni nujno, če obiskuješ šolo ob delu npr,), torej se verjetno še kaj razvijaš. Ne zanemarjaj osnovnih živil na račun številke na tehtnici. Pomembno je, kaj vidiš v ogledalu. Sebe. Ti si pomembna, ne številke na tehtnici!
Lp.
GoranP 

Re: Uspešno hujšanje!

24.02.10 17:56

Navedeno
"Matejka Kulen"

Živjo!

Bi mi lahko prosim kdo povedal, kako naj v treh mesecih zdravo shujšam za 8 kg?! Res lepo prosim za kakšen dober nasvet ali postopek...

Lp

Preberi si forum. To je prva in osnovna stvar. Če v tem nimaš motivacije ti ne bo uspelo.

Lp
M99

Re: Uspešno hujšanje!

24.02.10 22:35

Tale jedilnik je ZANIČ.
Manjkajo BELJAKOVINE, ZDRAVE MAŠČOBE.......
ne delajte tega, kar tako an apmet brez M in B.
M99

Re: Uspešno hujšanje!

24.02.10 22:43

Navedeno
"Matejka Kulen"

Živjo!

Bi mi lahko prosim kdo povedal, kako naj v treh mesecih zdravo shujšam za 8 kg?! Res lepo prosim za kakšen dober nasvet ali postopek...

Lp

Jaz sem jih v treh mesecih ZDRAVO izgubil 14kg, trenutno pa moram počivat, zaradi poškodbe. Glede moje teže to je šele začetek.

Treba je vnest zadosti BELJAKOVIN, MAŠČOB IN OH. Koliko si pobrskaj po netu?
Kruh jej samo za zajtr ali bolje, če ga ne. Zvečer samo Beljakovine, obvezno 5 obrokov in več, ne jej nobenih sladkarij, nobenih sladkih zadev, nobenih mastnih jedi, nobenega alkohola, obvezno si poglej tabelo GI, pečen krompir je npr v samem vrhu, torej se ga izogibamo, če pa že krompir pa absolutno kuhanega, če si do sedaj uporabljala rastlinsko olje uporabljaj tedaj ekstra deviško oljčno olje, hrenovke, paštete, salame takoj odmakni iz jedilnika....itd

Torej zajtr OH + M, kosilo zelenjava B+M+zelenjava, večerja samo B+M, lahko da se motim, zelenjava tista, ki je zelena barve je OK, še enkrat glej GI.
M99

Re: Uspešno hujšanje!

24.02.10 22:47

Če boš toloe jedla pa si zmagala, pa 1x na teden OFF obrok, se naješ kar češ.

Živila, ki so vir BELJAKOVIN
pusto meso (perutnina, govedina, konjsko meso)
ribe in morski sadeži
posneti mlečni izdelki, predvsem skuta in sveži sir (cottage cheese)
jajca
sojini izdelki (tofu, sojino meso)
beljakovinski napitki v prahu

Živila, ki so vir OGLJIKOVIH HIDRATOV
nepredelani kosmiči (predvsem ovseni)
kaše (ovsena, ječmenova, ržena, prosena ...)
riž (parboled, basmati, rjavi, divji)
testenine
vlaknasta zelenjava

Živila, ki so vir MAŠČOB
nerafinirana olja (predvsem olivno)
ribje olje (kapsule Vital Slim Fit Omega 3)
oreški (nepraženi in brez čokoladnega obliva)
olive, avokado
hipotka

Re: Uspešno hujšanje!

25.02.10 08:31

M99, super napisano, si povzel vse kar stalno berem v knjigah, člankih o zdravi prehrani! Senkin jedilnik mi res ne zgleda ok, možno pa, da je samo za tisti dan imela bolj zgrešen jedilnik (in recimo druge dni je navadne, ne sadne jogurte, več beljakovin,...). Sem našla tole, če morda najde kdo kaj pametnega http://www.zavod-irc.si/docs/Skriti_dokumenti/Prehrana_in_dietetika-Suwa_Stanojevic_NU.pdf . Čestitke Senka drugače za izgubljene kilograme, ampak držim pesti, da niso to samo te začetni, ez kratek čas se ti pa ne bo več nikamor premaknilo... Jaz ima za izgubit ene 5-6 kg, upoštevam predvsem M99 nasvete, edin problem je, da imam več kot enkrat na teden off dneve :) Je pa tudi zelo težko izgubit kg, če se dosti športaš, že imaš mišice.. kakšen nasvet? Se da sploh shujšat in ob enem ohranit mišice? No ja, bomo sprobal ane.. danes štartam z večjo strogostjo do hrane.. pa se ponovno oglasim čez čas, upam, da se bom lahko pohvalila :)
Legica 

Re: Uspešno hujšanje!

25.02.10 22:05

Ja, Tina, precejšnje težave si imela...........in imaš jih še sedaj, in sicer z nespretnim trženjem svoje zmagovalne diete. Pozor, pozor, 10 dni, 10 kg. Brez jo-jo efekta.

Na bruhanje, ampak res na bruhanje mi gre to kako se nekateri okoriščajo s šibkostjo nas, predebelih. Poznajo našo nesrečo, zakompleksanost, neznanje, blazno željo, šibko voljo.........ki pelje v to, da verjameš v čudeže. V vse možne napitke, tablete, kreme, masaže, diete...........v vse kar ti kaže pot do tako želenega cilja.

Prosim vas vse, ponudnike čudežev, a greste zavajat koga drugega? Recimo začnete lupiti premožne snobe na področju prestiža? Lahko tudi premožne mlade mamice glede otroške mode? Se vržete v dizajn kolesarskih oblačil? V izdelavo kakšne fensi kozmetike za malomeščanke? ......... skratka skupine ljudi, ki jih dajejo le tegobe prestiža, ne pa skupine ljudi, ki smo po svoje ranljivi, mal obupani, negotovi in tako zelo željni uspeha? Bi šlo? Bo bolj humano. Bolj moralno. Manj pokvarjeno. In pa, ja, težje. Boste pa vseeno lažje spali :-))

lp, od ene, ki ne bo foreveryoung
TinaG.M.

Re: Uspešno hujšanje!

26.02.10 08:22

Legica,
prvič: zaenkrat to ni moja dejavnost, ker sem iz čisto druge branže.
drugič: jaz življenje sprejemam z odprtimi očmi in takoj vsega kar vidim ne zaničujem,
dokler se sama ne prepričam ali stvar drži ali ne.
tretjič: samo čakati na magično dieto in formulo, brez da bi karkoli naredil za izgubo kilogramov je utopično upanje.
četrtič: resnično si želim, da boš našla veselje in radost v življenju in da izgubiš kilograme na keterikoli pač način.

tebi in vsem ostalim želim en lep dan, jaz pa grem sedaj na en jutranji sprehod, kot sem se tega naučila.
Legica 

Re: Uspešno hujšanje!

26.02.10 09:11

Tina,
tudi jaz ne hodim skozi življenje z zaprtimi očmi, EMŠO je pa tudi že kar konkreten. In na tej poti sem se pač naučila, da magičnih rešitev NI. Kdor obljublja easy pot, hitro pot, do eno kilo na dan (!!!!!) ........... ni resen. Nima niti dobrih namenov. Vsak nutricist, ki je prebral vsaj 3 knjige, ve, da je to prehitro. In pika.
Torej, da se razumemo, magičnih rešitev ne iščem in ravno zato mi ni všeč, ker jo TI ponujaš in s tem zavajaš.

Hvala za lepe želje glede izgube kil, ja, delam na tem, tja do poletja ali jeseni, počasi, s pravilnim jedilnikom, z veliko telovadbe, brez "priporočljivih izdelkov", brez skrajnostnih diet..............mi bo uspelo.

Uživej v jutranjem sprehodu!
 

Avtor: Naslov teme:
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 24 minus 4?