Poroka

Poročno slavje, obleke, gostilne, glasba, izkušnje ... Pripravite vse tako, da bo nepozabno!
lotty4 

cerkveni obred

24.08.07 22:15

Pozdravljeni

Lepo vas prosim vse tite pare, ki ste imeli cerkveni obred, ali tisti ki veste vsaj nekaj o njem mi prosim opišite kako poteka, full sem zaskrbljena da ne vem vsega, prosim!
Hvala

Re: cerkveni obred

26.08.07 23:03

Spoštovani!

Nisem ravno poročen, sem duhovnik in sem prisostvoval večim porokam. Najlažje bo, če ste se že udeležili kakšne poroke sorodnikov ali prijateljev in je informacija iz prve roke.

Zaročenca se pred poroko obvezno udeležita tečaja priprave na zakon in tam boste tudi dobili marsikatera pojasnila. Lahko se ga udeležita s fantom že sedaj, saj se bosta lahko pogovorila o marsikaterih življenjskih vprašanjih zraven.
Potem se vsaj mesec dni (lahko več) pred poroko oglasita pri domačem župniku, kjer stanujete Vi ali zaročenec. Če še ne veste kaj dosti, si ne belite glave. Svetujem Vam, da se naročita za pogovor in se dobite skupaj že sedaj in boste dobili vsa potrebna pojasnila.

Če kdo od Vaju ni kristjan oz. ni krščen v katoliški Cerkvi, je cerkvena poroka tudi možna, seveda s spregledom zadržka različne vere, kar uredita pri župniku ali duhovniku, ki Vaju bo pripravljal in on vloži prošnjo naprej na ordinariat svoje škofije. Ni nobenega problema, samo vprašati moramo in poudariti vedno znova, marsikdo tega ne ve in se boji vprašati. Ne bojmo se biti prvi, ki prebijemo kakšen led.

Darko Ž.
mama Marija

Re: cerkveni obred

27.08.07 07:59

Spoštovani!
Cerkvena poroka je v prvi vrsti ZAKRAMENT. Glede na zgoraj napisano vidim, da pač ZAKRAMENTANE RAZUMETE in se v cerkveno poroko spuščate zgolj zaradi OBREDJA, ki je zagotovo veličastnejše.
Ste sploh razmislili kaj iamte skupnega vi in vaša verain zakrament svetega zakona. Absurdno se mi zdi, da cerveni dostojanstveniki pristajajao in podarijo zakrament takšnega kova ljudem, kotje zgoraj omenjena gospodična.
lotty4 

Re: cerkveni obred

28.08.07 08:12

Pozdravljeni

Zahvaljujem se gosppodu Darku Ž. za odgovor, vendar sva s partnerjem poročne priprave in pogovor z duhovnikom že dala skozi, čaka naju še spoved pred poproko. Želela sem izvedeti kako poteka cerkveni obred od vstopa v cerkev do podpisa. Kajti bolj, ko se bliža datum poroke bolj me grabi strah, naj povem, da se bova poročila na Brezjah v krogu najbližjih sorodnikov.

Mama Marija na vaše besede pa se ne bom ozirala, ker žal ne razumem zakaj se s partnerjem, ki oba živiva v veri ne bi smela poročiti cerkveno. Cerkveni obred je res da zelo lep ima pa tudi svoj globji pomen, katererga bolj spoštujeva kot Vi mama Marija.
Caca 

Re: cerkveni obred

29.08.07 15:49

lotty4,

predlagam, da gresta k najbližjemu župniku in ga prosita, da vama za kak dan ali dva posodi tisto knjigo (mislim, da se ji reče obrednik oz. nekaj takega). Tam je točno napisano, kako stvari tečejo, v tej knjigi je tudi kar nekaj beril, med katerimi lahko izbirata. Če vama bo posodil, si potem ta potek skopirata, da ne bosta nervozna. Itak pa bi vama "moral" oz. naj bi vama potek slovesnosti razložil duhovnik, ki vaju bo poročil.

Poročna maša sicer ni kaj dosti drugačna od običajne - potek si pogledaš tule: http://duhovno.rkc.si/?id=388&fmod=301. Dodan je slovesni "vhod" v cerkev, ki ni nič zakompliciranega, berili izbereta vidva ali se posvetujeta z duhovnikom, po pridigi sledi poročni obred, ko si drug drugemu podelita zakrament in si povesta, da se bosta ljubila in spoštovala do konca svojega življenje in izročita prstana. Po Ave Mariji :-) sledijo prošnje, za katere je lepo, da jih preberejo (še lepše, če tudi sestavijo) starši ali priče ali kdo od prijateljev, nekateri v poroko vključijo tudi prižiganje sveče, potem je pa že itak kmalu konec. Na koncu je lepo, če se vsaj na kratko zahvalita tistim, ki so zahvale po vajinem mnenju vredni in povabita ljudi na kozarček pred cerkvijo (če ga boste pripravili).

V kratkem toliko. Nič ni hudega, zato ne bodi nervozna, itak ti duhovnik vse sproti pove... Vse bo šlo tako, kot mora biti. Če pa pride do kakega kiksa, pa še bolj simpatično in naravno izpade. :-)
lotty4 

Re: cerkveni obred

29.08.07 18:23

Živjo

Najlepša hvala, saj sva bila že pri duhovniku, sam mene še vedno tko vse skrbi.
Hvala še enkrat
 

Avtor: Naslov teme:
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 9 minus 3?