Starši osnovno- in srednješolcev

Majhni otroci, majhni problemi. Veliki otroci, veliki problemi. Delite svoja mnenja, nasvete in izkušnje z drugimi!
Moderatorka: Melita Kuhar Pucko, uni. dipl. soc. ped
samo zanima me

Podpirate podružnične šole?

19.04.12 11:09
Ko govorimo o vseh teh stroških, ki naj bi jih oziroma jih bomo nekako morali znižat, me zanima, če podpirate podružnične šole?
Pa ne mislim tistih "večjih" ampak tiste, kjer je po recimo 4 ali 5 otrok oziroma tam do 18 (od npr. 1. do 4. ali 5. razreda)?

V našem kraju imamo podružnico z okoli 60 otrok in se mi to zdi ok. Drugače pa gledam na podružnice kjer je zelo malo otrok, saj se mi zdi, da so stroški za tako majhno število zelo veliki. V večini primerov gre za področja, ki so drugače povezana z avtobusnimi prevozi do matične šole, saj starejši itak hodijo na matično ali pa so bodisi starši v službah v kraju kjer je matična šola (redki so doma, recimo kjer sta oba kmeta ali kaj podobnega).

Poznam kar nekaj šol z majhnim številom otrok, stroški so pa enormni (ogrevanje, več učiteljic na manj otrok, dodatne ure IP-ja pomenijo potne stroške za učiteljico, ki se vozijo na podružnico za teh nekaj ur, učitelj angleščine, ki se vozi na šolo samo za dve uri, plačilo čistilke, kuharice, kljub temu da največkrat vozijo hrano z matične šole, razdeliti pa jo smej le kuharice.)

Upam, da se ne bo debata spet razvila v kreg, zanimajo me vaša mnenja. Se vam zdijo majhne podružnične šole potratne? Sem ne sodijo kakšni res odročni kraji kjer se dejansko borijo za "obstoj" vasi. Katera številka se vam zdi še sprejemljiva za podružnično šolo?

Moji trije bi lahko hodili na podružnično šolo v našem kraju vendar jih zaradi narave dela, starih staršev, ki jih imam v večjem mestu in dejavnosti, ki jih imajo otroci v tem mestu vozim na matično šolo.
pod 15 ukinit

Re: Podpirate podružnične šole?

19.04.12 11:18
mislim, da bi morali šole, kjer je manj kot 15 otrok na razred ukinit. sem hodila na podružnično šolo, kjer smo imel 5 ali 6 otrok v razredu. saj mi je bilo fajn, delali pa nismo ama ništa. Čudim se, da so nas sploh opismenili.
Sem za

19.04.12 11:29
POŠ so fajn, čisto drugačni odnosi itd. Ne smejo jih ukinit.
maj..

19.04.12 11:29
Naša podružnica ima nekaj več kot 50 otrok v 4 razredih. Če bodo združili šolske okoliše, jo bodo ukinili, otroci pa bodo šli na matično šolo, kjer bo po 30 otrok v razredu. To me zelo skrbi, saj je to čudovita podružnica, kjer se zelo resno dela.
res odvisno no

19.04.12 11:43
Za prvošolce mora biti prevoz urejen posebej.
Stroški prevažanja otrok so tudi zelo visoki. Pri nas je tako, da k matični šoli sodi še podružnična in skušajo tam otroke držat čim dlje. Nekaj časa je bila tam samo prva triada, po novem so tam do razredne stopnje, saj matična šola preprosto nima dovolj učilnic (pa tudi zelo majhne so in sploh niso namenjene za 30 otrok). In šola je itak v isti zgradbi z vrtcem, tako da se stroški porazdelijo. Verjetno ni edina s takšno ureditvijo.
Če bi celo podružnično preselili na matično, bi morali imeti dva avtobusa, dva šoferja. To pa takole na brzaka verjetno ne stane toliko manj (nimam prave predstave, koliko stane najem avtobusa za takšno redno uporabo). En avtobus bi bil premalo, ker imamo že zdaj zaradi vozačev dva začetka pouka (kakor preduro) ravno zato, ker vsi otroci ne bi šli na en avtobus.
Mi je pa razlagala ena zaposlena na neki šoli, kjer imajo nekaj otrok iz vukojebine, kamor bus ne vozi, morajo pa zagotovit prevoz (po zakonu), zato so staršem morali plačevati povrnitev prevoznih stroškov. Je rekla, da bi bilo mogoče ceneje kar imeti kombi in voznika, toliko se nabere teh stroškov.

Skratka, problem ni tako preprost, kot se verjetno zdi tistim na ministrstvu v njihovih udobnih foteljih.
Naša mala vaška šola(250otrok) ima še podružnično šolo, oddaljeno manj kot 5km od matične. Se zgodi kakšno leto, da je v razredu manj kot 5 otrok. Čista neumnost je vzdrževati takšno šolo in pričakujem, da jo bodo kmalu zaprli.
Podpiram pa izjeme kjer šola stoji v zelo odročnem kraju.
g.k.l.

19.04.12 11:51
Naša šola ima tudi nekaj podružnic. Eno so pa pred leti ukinili, ker naj bi tja hodili samo še trije otroci. Kakšen vik in krik je bil takrat! Trije mali otroci naj bi hodili v podružnično šolo, ta večje je pa pred to šolo pobiral avtobus in jih vozil v matično šolo. Hvala Bogu, vsaj koga kdaj sreča pamet!!!
deževna Primorska

19.04.12 11:52
Moje mnenje je, da moramo to gledati malo širše. V manjših krajih ni šola le šola, ampak ima mnogo širši pomen, je kulturno središče kraja.
Če pogledam samo v mojem kraju, kjer imamo zaenkrat samostojno OŠ (približno 90 učencev), izgleda pa, da bo postala podružnica, kar ni nič hudega, samo, da je ne ukinejo.
Za vse praznike se v šoli odvijajo prireditve in proslave, katerih se udeleži velika večina vaščanov, ki se teh prireditev, če bi bile na šoli v mestu sigurno ne bi udeležili. Šola je nosilka mnogih aktivnosti, ki niso njena osnovna naloga, ampak tudi to delajo šole na podeželju - in čistilnih in dobrodelnih akcij, sodeluje pri projektih krajevnih in vaših skupnosti.
Jaz sem za to, da podružnične šole ostanejo. Učitelji pa že tako svojo učno obveznost kombinirajo na več šolah skupaj. Kar se tiče nivoja znanja pa so moje osebne izkušnje, da ni nič nižji, kvečjemu višji od "mestnih" šol, vsaj tu pri nas, kar dokazujemo z visokimi uvrstitvami na državnemu nivoju raznih tekmovanj.

lp.
kultura pa taka

19.04.12 12:01
Navedeno
deževna Primorska
Moje mnenje je, da moramo to gledati malo širše. V manjših krajih ni šola le šola, ampak ima mnogo širši pomen, je kulturno središče kraja.
Če pogledam samo v mojem kraju, kjer imamo zaenkrat samostojno OŠ (približno 90 učencev), izgleda pa, da bo postala podružnica, kar ni nič hudega, samo, da je ne ukinejo.
Za vse praznike se v šoli odvijajo prireditve in proslave, katerih se udeleži velika večina vaščanov, ki se teh prireditev, če bi bile na šoli v mestu sigurno ne bi udeležili. Šola je nosilka mnogih aktivnosti, ki niso njena osnovna naloga, ampak tudi to delajo šole na podeželju - in čistilnih in dobrodelnih akcij, sodeluje pri projektih krajevnih in vaših skupnosti.
Jaz sem za to, da podružnične šole ostanejo. Učitelji pa že tako svojo učno obveznost kombinirajo na več šolah skupaj. Kar se tiče nivoja znanja pa so moje osebne izkušnje, da ni nič nižji, kvečjemu višji od "mestnih" šol, vsaj tu pri nas, kar dokazujemo z visokimi uvrstitvami na državnemu nivoju raznih tekmovanj.

lp.
tole mi je ful smešno, ob vsej kulturni ponudbi ki je danes na svetu, bo nekdo pogrešal duhamorne proslave ob dnevu žena in za novo leto. lepo vas prosim, čimprej naj se ta kulturna središča ukinejo, da bodo ljudje malo bolj razgledani. konec koncev smo imeli vsedržavno nacionalno preverjanje strpnosti, kjer so rezultati očitni.
deževna Primorska

19.04.12 12:18
/quote]
tole mi je ful smešno, ob vsej kulturni ponudbi ki je danes na svetu, bo nekdo pogrešal duhamorne proslave ob dnevu žena in za novo leto. lepo vas prosim, čimprej naj se ta kulturna središča ukinejo, da bodo ljudje malo bolj razgledani. konec koncev smo imeli vsedržavno nacionalno preverjanje strpnosti, kjer so rezultati očitni.[/quote]

Daj, lepo prosim preberi še enkrat, kar sem napisala.
Žal ne živimo vsi v velikih mestih, kjer je kulturnih in ostalih prireditev kolikor hočeš. Če v našem kraju ne bi bilo šole, prireditev ne bi bilo. Če bi se samo enkrat udeležila ene take prireditve, bi vedela o čem govorim.
Lep deževen dan in veliko dobre volje ti želim.
pri nas pa

19.04.12 12:22
Podpiram podružnične šole, če je dovolj otrok. Ali v izrednih primerih, če je recimo par vasi res daleč stran od šole, da otroci nimajo možnosti javnega prevoza ali ne morejo peš itd...

Naša hodi v podružnično šolo vendar je to šola, kjer je do 5 razredov, vsakega po 2. Torej 10 razredov, v katerih je po cca 20 otrok. Take se mi zdijo smiselne, saj šole verjetno nimajo niti možnosti, da bi dodatno sprejele takšno količino otrok.

Da pa bi bila podružnica odprta za zelo malo otrok in sorazmerno blizu večjega kraja, v katerem je šola pa se mi ne zdi smiselno oziroma je potratno, saj to za sabo potegne ogromne nepotrebne stroške.
urca tika taka

19.04.12 12:26
V naši bližini je vas s podružnično šolo kjer pa je tudi gasilsko društvo in aktiv kmećkih žena. Že ta dva društva naredita dovolj družabnih dogodkov.
Ker pa se običajno vse to skupaj poveže, so tele šolske zadeve bolj tako tako. Bolj razlog, da ga potem cela vas žura. Vas pa je drugače zelo dobro povezana z dolino in tudi starši vsi hodijo v službo v dolino. Otroci največkrat po pouku odhajajo na plačljive dejavnosti v dolino in je potem vse en isti šmorn, če bi bili tudi v šoli na matični. Nič ne profitirajo.

Se pa vozi kuharica za dve uri z matične s kosilom za ene 10 otrok. Jo ni računice, če mene vprašaš.
kultura pa taka

19.04.12 12:46
Navedeno
deževna Primorska
/quote]
tole mi je ful smešno, ob vsej kulturni ponudbi ki je danes na svetu, bo nekdo pogrešal duhamorne proslave ob dnevu žena in za novo leto. lepo vas prosim, čimprej naj se ta kulturna središča ukinejo, da bodo ljudje malo bolj razgledani. konec koncev smo imeli vsedržavno nacionalno preverjanje strpnosti, kjer so rezultati očitni.

Žal ne živimo vsi v velikih mestih, kjer je kulturnih in ostalih prireditev kolikor hočeš. Če v našem kraju ne bi bilo šole, prireditev ne bi bilo. Če bi se samo enkrat udeležila ene take prireditve, bi vedela o čem govorim.
Lep deževen dan in veliko dobre volje ti želim.[/quote]

sori no, ampak večina se vas najbrž vozi kam delat vsak dan, ne mi rečt, da se ne morete kam zapeljat na kakšno prireditev, ki bi bila na nivoju. Saj razumem, da so šole tudi generatorji druženja, samo to lahko počne tudi gasilsko društvo in društvo kmečkih žena na primer, brez da to v bistvu plačuje šolstvo.
Navedeno
deževna Primorska
/quote]

Lep deževen dan in veliko dobre volje ti želim.[/quote]

Glej, saj šole ne bo noben podrl... Torej, prostori ostajajo v kraju. Če so otroci, jih tudi kdo drug lahko pripravi za razne nastope, tudi kdo drug lahko organizira prireditve. Kdo pa pravi, da mora zato v ta kraj hodit učiteljica??? Če pa tega ni nihče sposoben, potem vas niti kultura pred domačim pragom ne bo rešila!
Ne podpiram. Mi imamo eno centralno šolo. Potem je naša podružnica in še ena. Naša je nabito polna, da komaj najdejo prostor. Je pa še ena podružnica, potrebna ne vem kake prenove. jaz sem proti prenovi in raje vidim, da se jo zapre. Učencev je pa tam malo.
zaprtje

19.04.12 13:56
Nič drugega kot veliko požiranje denarja, od vzdrževanja..... veliko staršev bi otroka raje dalo na matično šolo, pa ne smejo, ker spadajo pod podružnico in tako se umetno ohranjajo in požirajo denar. je pa zanimivo - radi bi ohranili veliko zaposlenih za velike plače.
japajade_

19.04.12 14:56
Navedeno
kultura pa taka
Navedeno
deževna Primorska

lp.

se strinjam. Pri nas je že tako, vsaj te predstave niso boh ve kaj. Komot bi jih ukinili in te stvari urejali prek celega kupa društev ki delujejo (društvo prijateljev mladine, kulturno društvo, društvo za oživljanje kaj vem česa, mladinci,..) zdaj je vsega preveč in ne pride nič do izraza.
se strinjam

19.04.12 16:21
Navedeno
zaprtje
Nič drugega kot veliko požiranje denarja, od vzdrževanja..... veliko staršev bi otroka raje dalo na matično šolo, pa ne smejo, ker spadajo pod podružnico in tako se umetno ohranjajo in požirajo denar. je pa zanimivo - radi bi ohranili veliko zaposlenih za velike plače.

Se strinjam. Pritisk na starše, da vpišejo otroka na podružnično šolo je v nekaterih primerih prav neverjeten, tako da še tisto malo število otrok vzdržujejo umetno in v nasprotju z željami staršev, kar se meni zdi grozljivo. Seveda, saj gre za razmetavanje davkoplačevalskega denarja. V primeru, da bi denar dobila matična šola (glede na št. učencev) in bi iz tega morala kriti še stroške podružnične, bi jo po hitrem postopku ukinili.

Tako, da ja, podpiram podružnične šole tam, kjer so polne in racionalne, ali pa res zelo odmaknjene, vse druge pa naj se zaprejo.
podpiram vsekakor

19.04.12 18:49
Vsekakor podpiram podružnične šole!
macatacakurja faca

19.04.12 20:50
15 otrok v štirih razredih, pet učiteljic, pa vsa logistika s hrano in hišnikom....šola stara, energetsko potratna (predvsem to)...10km od matičen šole...Po moje ni ama nobene računice.
Pa tudi če bi bilo 20 otrok.

Ta večje pa pol prazen bus vozi v dolino.

Se mi zdi, da v taki krizi in v konkretnem primeru bo pa treba reči enkrat bobu bob.
delovna mesta

19.04.12 21:02
radi bi ohranili vsa delovna mesta in hkrati imeli dobre plače. tako pa žal ne gre.
tudi sama s podružnice

19.04.12 22:21
Pljuvam v lastno skledo, ampak podružnica (12 otrok) na kateri sem je en sam strošek (podobno kot piše macatacakurja faca). Stroški ogromni, da o logistiki ne govorim, da vse skupaj skombiniramo tako, da vse klapa.
Na žalost se večina staršev ne upa nič narediti, ker je sodelavka tako vsiljivo ambiciozna za ohranitev podružnice, da je že kar hudo. Ravnatelju se pa z njo ne da kregat, ker je en lolek.
Aja, pa sodelovka stanuje zraven šole in je tukaj zaposlena že celo svoje življenje ;-)
Tako, da vemo kam pes taco moli.

Otroci so prisrčni vendar se tistim starejšim(4. in 5. razred) vidi, da komaj čakajo, da gredo v "svet" na matično šolo.
bližnjanka

20.04.12 08:50
Navedeno
mirijam
Ne podpiram. Mi imamo eno centralno šolo. Potem je naša podružnica in še ena. Naša je nabito polna, da komaj najdejo prostor. Je pa še ena podružnica, potrebna ne vem kake prenove. jaz sem proti prenovi in raje vidim, da se jo zapre. Učencev je pa tam malo.

Sem iz prav tega konca in spremljam kreg okrog tega, ali bi ta veliko podružnično šolo povečali in obnovili ali celo naredili celotno devetletko (to bi bilo najbolje, ker je otrok dovolj), ali pa bi si v vasi, ki ni 10 km stran, naredili novo podružnično šolo (stara je bolj kot ne za podret) za 15 učencev vsega skupaj. Izračunali so, da bi bilo ceneje zapreti podružnično šolo in vsakega učenca s taksijem vsak dan voziti v matično ali ta veliko podružnično šolo in nazaj, kot novo podružnično zidati. Ampak naša občina je očitno butasta do amena, saj sedaj občinski svet že izvajalce izbira za obnovo male podružnice za 15 do 20 učencev.

Pa ne mi razlagat ostalih pomenov šole, ker ne gre za podružnico, ki bi bila 200 km stran od prve civilizacije, ampak za podružnico, ki je 20 km od centra Ljubljane!!!
bi se dalo šparat tudi tukaj

20.04.12 10:29
Moje mnenje je, da bi se tudi tu dalo kaj prišparat glede na krizo, ki je trenutno.

Stroški za podružnico na otroka so precej večji kot stroški na centralnih šolah, to je definitivno.
Danes so skoraj povsod avtobusne povezave med manjšimi kraji, vasmi in mesti. Pri nas je ogromno vasi kjer so organizirani prevozi otrok s kombiji in jih pripeljejo od doma do šolskega dvorišča. Če mene vprašate še bolj varno kot za mojega, ki gre peš od doma do šole in so na tej poti tri bolj kritična mesta.
Danes se večina staršev vozi v večja mesta v službo. Poznam nekaj primerov, ki stanujejo v KR pa jih imajo v šoli v Domžalah ali v LJ, ker imajo tam starši službe. Jim je še lažje kot da bi ih imeli doma v svojem kraju.

V vsakem primeru pa gredo ti otroci v višjih razredih na matično šolo.

Jaz osebno tudi ne bi želela, da je moj otrok v razredu dvojne ali trojne kombinacije in je vseh učencev, ne vem 5 do 10. Se lahko zgodi, da v svojem letniku sploh nima nobenga ali pa vsaj ne nekoga istega spola.

Tudi izbira krožkov je majhna in potem se itak odločiš, da ga boš vozil v mesto na to in to.

Na marsikateri podružnici so pa tudi pogoji dela slabši, ker so bile te šole večinoma vedno bolj zapostavljene (nimajo toliko učnih pripomočkov, računalniške učilnice, knjižnice, telovadnice)
črti

22.04.13 17:10
Pozdravljeni
Tudi pri nas imamo podružnično šolo z 70 otroki.Zanima me kako imate glede kosila na drugih šolah.Pri nas kosilo pripeljejo iz matične šoleob 11.50,potem imajo vsi kosilo,tudi tisti ki imajo še naprej pouk.To se mi ne zdi vredu,ker imajo nekateri potem športno ali pa pouk.Se mi zdi da rada kuharica kar hitro zaključi z delom.
ste oa omejeni

21.05.13 09:00
Navedeno
japajade_
Navedeno
kultura pa taka
Navedeno
deževna Primorska

lp.

se strinjam. Pri nas je že tako, vsaj te predstave niso boh ve kaj. Komot bi jih ukinili in te stvari urejali prek celega kupa društev ki delujejo (društvo prijateljev mladine, kulturno društvo, društvo za oživljanje kaj vem česa, mladinci,..) zdaj je vsega preveč in ne pride nič do izraza.

No, saj ta društve pa nič ne stanejo občino al kaj ti mosliš? Hkrati pišeš kako vse bi lahko to drugače urejali, potem pa da je vsega preveč. Odloči se že. Res je vsega preveč.

Sploh je pa zanimivo da ste tolk proti podružnicam tisti, ki ne hodite v te šole. Pa kaj vas motijo? Zase se brigajte.
Na podružnicah je super vzdušje, otroci imajo pri pouku veliko več možnosti sodelovanja. Pa pri nastopih tudi. Kar je za njih pomembno, za nas starše pa lepo. Seveda za tiste, ki si radi vzamemo čas za svoje otroke in nam njihovi nastopi niso duhomorne predstave, kot ste nekateri pisali.
In ne, ni preveč stroškov. Če je otrok vsaj ene 25.
Učiteljica na podružniči šoli

29.05.13 22:04
Le čevlje sodi naj kopitar!!!

Učitelj na podružnični poleg osnovnega poslanstva- vzgajanja in izobraževanja otrok, opravlja še mnogo drugih nalog, da šola funkcionira kot je treba. Vse te naloge dela brezplčano, ker jih država ne financira, zaradi nedoseganja normativov. Ponavadi šola ne dosega normativa niti za jutranje varstvo in ne za podaljšano bivanje. Vendar učitelji smo na šoli od 6.00 ure dalje in z veseljem sprejemamo otroke, saj se močno zavedamo dejstva, da morajo starši v službe.
Podružnične šole so bogato opremljen z didaktičnimi gradivi, IKT tehnologijo, AV sredstvi, fotokopirci, postavljenimi eko sadovnjaki iz enega samega razloga - učiteljice iščemo sponzorska in donatorska sredstva.
Pridobivamo EU sredstva in izvajamo dodatne aktivnosti za otroke, da staršem ni potrebno voziti otrok v mesto na popoldanske aktivnosti. Učiteljice jih izvajamo brezplčano v dobro otrok in samega kraja, kajti s tem povezujemo tudi krajane, društva in posameznike z bogatimi tradicionalnimi znanji. dobro prakso širimo na druga območja, se povezujemo, srečujemo in razvijamo partnerski pristop.
Kaj je torej drago za državo - podružnica zagotovo ne - velika pomota in nevednost!!!
V kraju so podružnične šole središča življenja, centri kulture in razvoja kraja.
Avtor:

Naslov teme:

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 16 minus 8?