Starši, učitelji in učenci

Forum za starše, ki se srečujejo z vzgojnimi dilemami v kontekstu šolanja, za učitelje, ki bi radi delili svoje dvome in podali svoje predloge, ter za učence, ki želijo izmenjati mnenja ali dobiti nasvete o šolski problematiki. Zaupajte svoje težave, predloge, pomisleke in pohvale.
Moderatorji: Lea Čerin, uni. dipl. pedagoginja, Tina Milharčič, univ. dipl. psih., Ana Domenis Cankar, univ. dipl. psih., in mag. Nataša Durjava, geštalt izkustvena družinska psihoterapevtka

plačilni razred učitelja

avatar firbec* 07.06.09 21:09
Pozdravljeni!

Imam sorodnico, učiteljico razrednega pouka, ki non stop jamra, koliko ima dela za tako nizko plačo. Skratka, vedno samo o tem, kako malo zasluži. Pa mi povejte po pravici, kateri plačilni razred (približno) ima učiteljica razr. pouka z 10 leti delovne dobe.

Hvala in lahko noč!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar janchyca 08.06.09 15:49
Jaz imam šele eno leto delovne dobe in sem v 30. plačilnem razredu. Predvidevam, da je vaša sorodica v 10 letih napredovala za kakšen razred.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Nodič 12.06.09 17:50
1500 €
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anigu 13.06.09 19:12
No, mislim, da ta vsota ne drži.Tudi z nazivom svetovalec in ne ravno prvim plačilnim razredom (temu ustrezno se ti zviša plačilni razred po novem sistemu), s povečanim obsegom dela, z interesnimi dejavnostmi, z malico še zdaleč ne prideš do te vsote. Še manjka nekaj zelenih. Bi pa bilo fajn.
firbec*,
učitelji res veliko delajo, vsaj večina, in dela imajo vsako leto več. Mnogo dela, ki ga opravijo, ni vrednoteno in za to so/smo sami krivi, ker se ne uprejo/upremo. Moja natančna evidenca dela pred tremi leti je pokazala, da bi po opravljenih urah morala biti doma še nekaj več kot sedem delovnih dni. Da se razumemo, za dneve ko si doma, sem štela dopust in nadure, pa jih je še ostalo.
Res je, da so plače vedno na isti dan in so. Se pa tista vsota lepo sliši.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar učiteljica1 14.06.09 12:22
1500 evrov nikakor ni pravi znesek. Naziv svetovalec, visoka izobrazba, 5.plačilni razred, 18 let delovne dobe, povečan obseg, zadnja plača 1435 evrov. Sem pa dobila parkrat nekaj čez 1500, ampak, ko sem bila zelo, zelo uspešna. Uspešnost pa je zdaj zamrznjena.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar učiteljica1 14.06.09 15:31
Zgoraj opisano velja za 40.plačni razred, pa povečani obseg itn. Naj pa omenim še , naj bi sodniki začenjali svojo kariero v 46. plačnem razredu, niti pa ni važno, ali je to pred ali po strokovnem izpitu. Nedvomno je odgovornost sodnika začetnika neprimerno večja ;( , da ne omenim,do katerega razreda lahko prileze...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar varjanka 28.06.09 17:05
10.let, naziv mentor, 1.pl.razred bruto cca. 1500
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar avtor 29.06.09 13:15
Plača ni slaba glede na slovensko povprečje, glede na npr. kako inženirsko plačo (doma imamo kar nekaj inžinerjev, pa je bogo...) je pa boga glede na neke mizarje, kozmetičarke, frizerke...

Moje mnenje - vsi šolani in s fakultetami bi se morali začet borti za višje plače, ne pa da je na koncu koncev en avtomehanik na boljšem, medtem ko si pa z diplomo lahko rit obrišeš, kljub izkušnjam. Ne govorim samo za učitelje, ki so sicer tudi pomembni, ampak brez inžinerjev in drugih strokovnjakov, ki dejansko res postavljajo temelje družbi, prispevajo bogato znanje in izkušnje, ne gre.

Tako bi moralo bit: mizarji, frizerji itd... okorg 1000 EUR neto, učitelji recimo ene 3000, inženirji, managerji, zdravniki 10 000. Konec koncev že šolanje traja veliko dlje in delo samo je veliko bolj stresno.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
ninan ninan 29.06.09 16:31
In kam bi uvrstil tiste univerzitetno diplomirane inženirje, ki delajo kot učitelji strokovnih predmetov?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar učiteljica1 30.06.09 16:10
Spoštovani avtor,

me veseli, da smo po tvojem mnenju tudi učitelji pomembni,čeprav je po tvojih merilih naše delo 3x manj stresno od dela zdravnikov ali inženirjev. Vsaj tako sklepam glede na plačo, ki nam bi jo ti odredil...Sicer pa, lahko samo sanjamo o 1000 evrih za frizerje,3000 za učitelje...No, pozabil si na sodnike, ki štartajo 7 razredov više od učitelja svetovalca s skoraj 20 leti izkušenj...

Se pa sicer strinjam s teboj, da pri mehaniku pustim odločno preveč za urico dela. Rezervni deli pa kot da so zlati. Drugo vprašanje pa je, koliko dejansko dobi tisti mehanik, ki je opravil delo...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar avtor 29.07.09 10:41
Verjemi, učiteljica1, me veseli, da se strinjava, ampak moram ti povedat, da sem v svojem življenju poleg dela učitelja, opravljala še druga dela, med drugim sem bila tudi direktor komerciale, ker pač imam tudi ta poklic. Delala sem tudi kot komercialistka, v firmi in v isti pisarni z inženirji, in že sama zase lahko rečem, da je bilo delo v podjetju večkrat veliko bolj stresno kot v šoli. Vodit firmo je pač nekaj čisto drugega kot vodit razred. So pa druge prednosti - delaš zase.

Kar se tiče plače - učiteljska je v primerjavi z drugimi poklici zelo dobra. Povšrečna plača inženirja ne vem če je 700 EUR neto. Veliko inženirjev dela za trakom - čeprav se jih kao potrebuje. Tudi razni odvetniki ipd. nimajo kar takoj nekih bajnih plač - jih nimajo nikoli, če ne gredo na svoje. Ljubljana je tu mal izvzeta, ker so plače malo višje. Ekonomisti sploh ne vem, če dobijo delo... Bit kak računovodja, ni enostavno. Bit direktor je blazno zahtevno delo - delo direktorja na večjih firmah, niti ga ne dobiš, ker to dobijo po politični poti posamezniki,ki sploh niso managerji po izobrazbi. Ostali direktorji - raznih d.o.o. so ponavadi lasniki sami in če posluješ na pošten način, če hočeš imet 3000 eur neto, moraš že kar fajn delat, se skoraj ubit za ta dobiček, da ne govorim, da poleg teh 3000, ki jih dobiš, gre ene 7000 EUR državi.

Učiteljske plače, kolikor poznam plače v Sloveniji, pa jih poznam bolje kot 99% učiteljev, ker je to pač moje področje, so dobre. Sploh za tiste slabe učitelje, ki po nekih VIP pridejo do službev zadnjem času.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar učiteljica1 30.07.09 01:12
Spoštovana avtor, hvala za mnenje. Spet se strinjava, vendar do neke mere. Tudi jaz sem že delala drugje, saj sem začela v gospodarstvu, kjer pa sem opravljala podobno delo kot zdaj.Zame je bilo manj stresno,če samo pomislim, da sem šla v miru na WC, pa če se komu zdi še tako banalno.Pa čas za malico... Učitelji bodo že vedeli, o čem govorim. Sicer pa nismo vsi poklicani za opravljanje vsakega dela, vodenje razreda pa pač ni samo to. Med prijatelji imam managerje, zdravnike,inženirje..., ki pravijo, da za noben denar ne bi opravljali mojega poklica, no, jaz pa ne bi njihovega. Vsako delo je stresno, povsod se najdejo dobri delavci, žal pa tudi pleve.

Lahko bi rekli, da so plače dobre, odvisno iz katerega zornega kota človek pogleda.O plačah odvetnikov bi samo še enkrat ponovila, da je bilo objavljeno, da je osnova 46. ali 47. plačni razred, kar pa je 7 razredov višje od učitelja z isto stopnjo izobrazbe z nazivom svetovalec in najvišjim možnim plačilnim razredom pred prevedbo.Se strinjam, da ni bajno (plača odvetnika), za začetek pa zelo lepo.

Strinjam pa se, da marsikje pride marsikdo do delovnega mesta preko VIP. Pa koliko pokasirajo raznorazni stečajni upravitelji, nadzorniki...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tina.t 31.07.09 20:59
Moja prijateljica je po poklicu učiteljica in ke ni dobila službe,
je dalala v komercijali 2 leti. Lansko leto ji je končno uspelo (sem ful vesela zanjo) in sama pravi, da se ima sedaj mnogo lepše in veliko manj stresno. Dobi neto 1000 eur, prej je dobila 650. Gledee na izobrazbo je začetna palča v šoldtvu ful dobra, saj v gospodarstvu malo kdo z tako izobrazbo dobi toliko denarja.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ajnat 04.08.09 11:26
pa saj ima učitelj visoko izobrazbo, veliko mojih kolegov, ki delajo v gospodarstvu in imajo 6. stopnjo, pa ima veliko večjo plačo kot učitelji. Pa tudi to je re, da do neke visoke vsote učitelji ne morejo prileziti. Plača začetnika je cca 1000€, najvišja plača učitelja (z najvišjim nazivom in pl. razredom) pa cca 1500€.

Jaz sem glede na slovensko povprečje povsem zadovoljna z mojo plačo.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar učiteljica1 04.08.09 23:08
Draga tina.t,

vesela sem, da je prijateljici uspelo dobiti službo v šolstvu, kjer ji je toliko lepše in manj stresno. Srčno upam, da se ji ne bo treba soočati s situacijami, ki tole naše poslanstvo, ne le delo, dejansko naredijo stresno. Upam, da si je ne bo treba soočati z grozljivo smrtjo učenca, njegovega starša, dolgotrajno bolnimi, drugačnimi otroci, drugačnimi starši, sumi o zlorabi v družini,... kako o vsem tem spregovoriti v razredu, koliko in kako povedati, da ne boš prestopil črte varovanja podatkov, pa da bo za otroka najboljše...
Žal se učitelji soočamo tudi s temi stvarmi in s končano visoko izobrazbo še zdaleč nisi pripravljen na reševanje vseh problemov. Ampak dejansko velikokrat za stresno velja v mnogih očeh samo delo, kjer si odgovoren za materialne stvari.

Glede plačila za dela v komerciali pa ne bi mogla soditi, ker je v komerciali veliko različno zahtevnih delovnih mest, kjer se zahtevajo tudi različne stopnje izobrazbe in odgovornosti.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar olajšave? 07.08.09 22:07
Navedeno
varjanka
10.let, naziv mentor, 1.pl.razred bruto cca. 1500

Koliko otrok imaš prijavljenih oz. koliko je od tega prevoza in prehrane
Sama sem kar malo več napredovala kot ti in niti pod razno nimam 1500 bruto.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Orchy 08.08.09 15:31
Ah no, olajšave?
sama sem učiteljica začetnica,z univerzitetno izobrazbo in še brez vsakih napredovanj, se pravi, da sem v najnižjem plačnem razredu in to je 30.
Bruto plača je pa 1472,13€

Koliko otrok imaš prijavljenih in koliko prevoza in malice ... to pa ni več bruto plača ...

če si mislila 1500€ neto, bova morali pa še kar nekaj časa delat pa še bo vprašanje, če jih bova dočakali :)
lp!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar 76 12.08.09 11:16
Navedeno
učiteljica1

Lahko bi rekli, da so plače dobre, odvisno iz katerega zornega kota človek pogleda.O plačah odvetnikov bi samo še enkrat ponovila, da je bilo objavljeno, da je osnova 46. ali 47. plačni razred, kar pa je 7 razredov višje od učitelja z isto stopnjo izobrazbe z nazivom svetovalec in najvišjim možnim plačilnim razredom pred prevedbo.Se strinjam, da ni bajno (plača odvetnika), za začetek pa zelo lepo.

Univerzitetno izobražena učiteljica ne loči med sodnikom in odvetnikom. Žalostno.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tkole 12.08.09 22:38
Jap 76, učitelji morajo biti popolni, drugače so vsi žalosni :) (narobe, a ne?)

Orchy, ja, površno sem brala. Želja po večjem zaslužku mi je zameglila razum :)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar avtor 13.08.09 09:59
No, pač, ljudje imamo različne izkušnje. Delala sem v razredu in vem kako je. BRUTO plača je 1470 EUR, kar je približno 950 EUR NETO, malica je okrog 80 EUR, potem so še potni stroški, odvisno pač od kod se voziš - bencina itak porabiš več kot dobiš, tako da to ni relevantno.Po nekaj letih in z dodatnim delom - vsaj moje sodelavke - plačilne liste sem videla osebno in kar dobro se spoznam na računovodske zadeve, se imele izplačilo tudi 1300 do 1400 NETO brez malice in potnih stroškov, so pa seveda delale, da so prišle do ustreznih nazivov.

Res je, da si na šoli marsikdaj od 7h zjutraj pa do 8h zvečer, čisto odvisno od šole. Stresno se mi je zdelo bolj to, da je toliko birokracije, pisanja... Ampak to si je učiteljska stroka sama kriva, ker se ne zorganizira. Bilo bi precej manj dela. Učenci so pač, odvisno od dneva, taki ali drugačni. Se dogaja marsikaj, tudi kaka nesreča.

Mogoče je res delo kake tajnice manj stresno - ampak DOBRA tajnica mora biti mojstrica organizacije in to ni enostavno delo. Plačane so veliko manj kot učitelji. Komercialist na terenu ne more bit vsak - plačani so po učinku, od prodaje, če veliko prodajo imajo lahko dobre plače, ampak takih,ki si izborijo dobre pogoje ni veliko. Inženirji, sploh vodje kakih gradbišč, itd. - so zelo odgovorni za delavce, se tu in tam tudi kak ubije, delovne nesreče so precej pogoste, obstajajo neki verjetnostni izračuni, koliko delavcev se bo ubilo na nekem objektu! Organizirat dobavo materiala, pazit s kom boš posloval, da bodo redni plačniki, da bo vse v roku, da bo za plače - je zelo stresno delo.

Odvetniki so samo en poklic od mnogih - pa tako BTW, kar takoj ko končaš pravno fakulteto prvo kot prvo sploh še nisi odvetnik! Ti manjka še veliko, pravosodni izpit, ki ni enostavna stvar. Pravniki pa nimajo ne vem kako dobrih plač - nekaj jih osebno poznam, tudi z njimi sodelujemo in verjemi mi, ni rožnato. Sicer pa sem se sama zanimala tudi za študij gospodarskega prava, ker bi mi zelo prav prišlo - sedaj po bolonjskem sistemu, ampak še zelo oklevam, ker dvomim, da bom imela veliko koristi od tega, finančnih sigurno ne - znanje bi mi pa prišlo prav, ampak navsezadnje se lahko tudi samoizobražujem in bo dovolj, ker študij prava je res zahteven in zelo veliko je enih podatkov. Imela sem predmet na podiplomskem in verjemite, nočete tega študirat :))) Se ne more primerjat niti z enim izpitom s pedagoške...

Jaz sicer spoštujem delo učiteljev, ampak ne zdi se mi pa humano, da se jamra nad plačami v tej situaciji in češ kako je težko. Moj partner dela na eni firmi, pa takih je večina v Sloveniji v tem sektorju - plače imajo delavci po 400 EUR neto, nekdo je dobil celo izplačilo 64 evrov nekaj mesecev nazaj, kljub temu, da je proti zakonu pač lastniku nič ne morejo, vsaj ne tako hitro, da bi bilo za delavca OK. V času kar dela tam, sta najmanj dva človeka naredila samomor, trije so v času samo dveh tednov doživeli srčni napad in umrli. Vidiš žalost, vidiš solze,ko se zjočejo zaradi plač, ker nimajo za hrano. Šla sem jih pogledat - to so dobri ljudje, pošteni, delavni, prijazni, dobrosrčni - ki pa imajo doma otroke, seveda. Govorim o delavcih, o bolanih zaradi dela, ki delajo sobote, nedelje, vse praznike težka fizična dela, tudi če so nekateri že tako izmozgani, da so dobesedno z eno nogo v grobu. Potem se pa še najde kak direktor, ki jih zmerja, da so nesposobni. Govorim o delavcih, brez izobrazbe, ampak v pisarni, kjer so ljudje s 7. stopnjo ali celo več, pa so plače mogoče malo višje - tam 600 EUR neto. Delajo tudi po 12 ur, nadirajo jih, da so nesposobni, žalijo... Moja mama se je jokala, ker je mogla v času, ko je imela dopust v službo in se ji je štelo, da je dopust koristila - dela v gradbeni firmi v pisarni. Pa kaj bi naj, če nebi prišla, bi mogoče bila med prvimi, ki bi jo odpustili, ko bi si to lahko privoščili. Žal je situacija na trgo precej črna - dela ni. Ni za plače. Kdor je v javnem sektorju je lahko resnično hvaležen, je pa res, da če je vojna, je vojna za vse in če ne bo denarja, se bo odpuščalo tudi tu in nedoločen čas ni nobeno zagotovolo. Nikomur ne privoščim, niti slučajno, pravim samo, da mogoče boste še pogrešali te čase.

Verjemite, da bi marsikdo zamenjal z učiteljem - jaz bi mogoče tudi, če mi ne bi pač moj podjetniški duh narekoval, da moram v življenju nekaj koristnega naredit, da bodo mogoče imeli tudi drugi kaj od tega. V šoli se mi pač ni zdelo, zaradi sistema, da lahko koga osrečim. Kljub pogovorom, prijaznim besedam, otrok, ki so otroci teh staršev, ki delajo v takih firmah, ne moreš osrečit samo s pogovorom. To se mi ni zdelo stresno, ampak zdelo se mi je pač, da je treba nekaj bolj konkretno naredit, ker se mi pač tudi na raznih konferencah ni nikol zdelo, da se kaj konkretnega dela. To je zame zapravljanje časa - in čas je denar. Ponavadi, vsaj pri nas, šoli sploh ni šlo za interese otroka, ampak za ugled šole.

Denarja pa v Sloveniji nimajo tisti, ki so ga zaslužili z delom v firmah... Denar imajo tisti, ki so se kako drugače znašli, sploh v času zlate dobe na trgu nepremičnin... Mogoče kaki kmeti, ki so imeli veliko zemlje, ki je bila zazidljiva. Pa kaki podjetniki mogoče. Ampak so pa vsi vedno samo korak stran od neuspeha, ker pač v poslu so vzponi in padci in krmarit med tema dvema je res umetnost in je stresno (ampak hkrati zanimivo).
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar učiteljica1 23.08.09 22:52
Ja, dragi/a 76, res je, sodnike sem nemarno zamenjala z odvetniki. Res zelo žalostno, pa univerzitetno izobrazbo imam! Torej,zagotavljam, da ne živim v zmoti, kar sem navedla, velja za sodnike, glede na objavljene podatke. Odvetniški honorarji pa so takšni in drugačni. Nedavno sem potrebovala nasvet enega, pa me je stala ena ura dela toliko kot mojih približno 5. Pa še po svoje sem na koncu naredila.

Avtor,spet se v mnogočem strinjava, z marsičim pa pač ne.Nesmiselno se mi zdi primerjati zahtevnost različnih študijev, govorim lahko le o svojem študiju na FF. Najbrž so povsod razlike med samimi predmeti v okviru istega študija, ampak saj ne gre za to. Pač nismo vsi poklicani za vse, zato ne študiramo vsi istega.

Če vas je vaš podjetniški duh pregnal iz šolstva, je to seveda prav. Jaz bom še kar vztrajala, ker menim, da naredim marsikaj koristnega in konkretnega.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar vbn 24.08.09 11:43
VArjanka, to je pa zelo veliko oz. težko verjetno na prejšnje zapise. Učiš na srednji ali oš?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar buba10 27.08.09 13:40
Učiteljica1 res je da imata učitelj in pravnik isto stopnjo izobrazbe, spregledala si pa zahtevnost tako faksa kot dela. In učiteljice nehajte že jambrat kolk mate dela! Prvo leto že mogoče, da napišete priprave, naslednja leta pa več ne. Seštejte si kolk ur nardite na teden tudi blizu 40 ne.

Prav lepo se šolnikom godi v tej naši državi pa še niso zadovoljni
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar milonca 27.08.09 14:45
Buba?
Koliko let delovne dobe pa imaš v šolstvu?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Hrcek 27.08.09 20:33
Buba, verjetno še ne veš, da smo učitelji lahko diplomanti različnih fakultet. Moja se po zahtevnosti lahko mirno primerja s tebi tako ljubo pravno fakulteto. Kako vem? Sošolka s faksa je po diplomi šla študirat še pravo in njen komentar je bil - isti šmorn, nekatere stvari so pa celo lažje, samo napiflaš se.
Verjetno tudi ne veš, da se je šolski sistem spremenil od časov, ko si ti hodila v šolo. Pri kolegici so si zapisovali, koliko ur delajo (po navodilih ravnateljice, ki jim je hotela dokazati, da delajo premalo) in izkazalo se je, da velika večina dela krepko več kot 40 ur. In kar naenkrat ni bilo več treba voditi evidence in tudi rezultatov se ni več omenjalo. Tudi jaz sem nehala voditi svojo evidenco, ker sem bila samo slabe volje zaradi tega, koliko dodatnih ur oddelam, vsaka buba na cesti pa čivka, da samo lenarim in ob enih hodim domov (kar se je zadnjič zgodilo še pred zadnjo prenovo šolstva), pa sončke maltretiram.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar milonca 27.08.09 21:54
V prejšnjem šolskem letu smo imeli evidence zadnje tri mesece in sem si v teh treh mesecih nabrala za 133 ur nadur. Samo jaz. Pa so bile v to vključene več ali manj samo osnovne delovne naloge.

Ko je ravnateljica to videla, je kar ukinila vse skupaj. Ker če bi imeli evidence, bi morali biti plačani po teh urah.

Me res zanima, kdo v kaki pisarni bi delal toliko ur zastonj, a ne BUBA??
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar učiteljica1 28.08.09 15:41
Buba,
o zahtevnosti različnih študijev lahko razsoja tisti, ki jih je nekaj opravil, pa še v tem primeru ravno ne, ker nam pač ne ležijo enako dobro vse stvari. Če imaš faks za seboj, najbrž veš, da se da kakšen izpit opraviti z veliko manj truda kot kakšnega drugega. Nekaj je odvsino res od zahtev profesorja, pa sreče, največ pa najbrž odtehta afiniteta do snovi oz. predmeta.
Sicer pa sploh nisem jamrala, le mnenje sem izrazila, se marsikdaj s kom strinjala.
Tudi mene pa zanima, koliko let v šolstvu imaš in koliko priprav si napisala?
Evidence pri nas vodimo, ampak ni nikoli analize. Če bi oddelali premalo, bi prav gotovo bile.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anigu 28.08.09 20:38
Pred tremi leti sem si natančno vodila evidenco dela, in mi je ob koncu šolskega leta, potem ko sem preračunala vsako naduro v prosti dan, odštela ure, ki so mi odpadle, šola 'dolgovala' še nekaj več kot sedem dni nadur.
Da pa bi si prvo leto naredila priprave, potem pa bi imela do konca mir, so le lepe sanje. O tem je znal nekdo, ki ni vedel, kje nekateri delamo, veliko razpredati na nekem pikniku in se je zelo osmešil. Kdor pozna sistem, ve, da se spreminjajo gradiva, zahteve, metode in oblike dela, generacije, zato je marsikdaj potrebno zapisati vse na novo. Vsako stvar je potrebno natančno dokumentirati, preizkuse znanj analizirati, mnogim ravnateljem oddati analize, česar morda prej ni bilo potrebno. Tudi jaz hodim kdaj pa kdaj domov pred drugo uro, kdaj celo prej in mi kdo, ki me vidi, to poočita, a to moram narediti, saj sta nam v službi na voljo le dva računalnika, tisti, ki pa je v učilnici, pa je nedosegljiv, ker je učilnica še zasedena. Torej delam doma na svojem, ki si ga moram sama kupiti in servisirati, povezavo na splet plačam sama, tudi denar za kartuše gre iz mojega žepa.
Marsikatera Buba, ki vidi učitelje zgodaj iti domov, pa ne vidi luči v učiteljevem oknu tudi pozno v noč, tako metaforično.
Če ima učitelj pametno vodstvo, mu bo to povedalo, kaj mora narediti in do kdaj, in mu ne bo omejevalo dela na osem ur, saj se zaveda, da mu niti ne omogoča osnovnih delovnih sredstev in da večina učiteljev dela mnogo več, kot so zapisali že zgoraj. Res je, da smo velikokrat lahko kak dan doma, in gre dopust, v času jesenskih in novoletnih počitnic, večinoma pa je to namenjeno izobraževanju in je od šole do šole različno.
Vsako delo ima prednosti in slabosti, in delo učitelja načeloma lahko opravlja vsaka buba, če konča ustrezno fakulteto, opravi pripravništvo in strokovni izpit. Zato kar hitro na štart za to delo, pri katerem se ne boste pretegnili, potem ko se boste po nekaj lahkotnih letih študija potili le začetno leto, in še tako dobro boste razvrščeni v plačilni razred in tako lepo boste plačani za teh nekaj ur in dva meseca, kaj dva, skoraj tri mesece počitnic. Pa saj se razumemo, kajne?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Matjaž U. 31.08.09 12:06
A kdo ve, kako se napreduje iz 30 v 31 plačilni razred?

PLP, Matjaž
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kontra 08.09.09 18:31
Navedeno
učiteljica1
Zgoraj opisano velja za 40.plačni razred, pa povečani obseg itn. Naj pa omenim še , naj bi sodniki začenjali svojo kariero v 46. plačnem razredu, niti pa ni važno, ali je to pred ali po strokovnem izpitu. Nedvomno je odgovornost sodnika začetnika neprimerno večja ;( , da ne omenim,do katerega razreda lahko prileze...

1. sodnik začetnik, ni začetnik v pravnem ampak v sodniškem poklicu...preden postane sodnik mora imeti nekaj let prakse v pravosodju.
2. brez strokovnega izpita, ki se mu v pravniškem poklicu reče državni pravniški izpit, ne moreš biti niti strokovni sodelavec na sodišču kaj šele sodnik.
3. sicer pa je do zdaj bil sodnik začetnik uvrščen v 40. plačilni razed, po novem pa NAJ bi bil uvršen v 43. plačilni razred. In povečanje sodniških plač bo največ dalo ravno sodnikom začetnikom.

Še enkrat povdarjam, da sodnik začetnik ni začetnik na tem področju, začetnik pomeni samo, da je začetnik v nazivu in ne v znanju in praksi.

Prosim drži se svoje stroke in ne podajaj neresnic o nečem, o čemer očitno nimaš pojma. In ja, pravni faks je težji, vedno bil in vedno bo, tako kot je medicinski težji od pravne in mnogih drugih. To pa še zdaleč ne pomeni, da je kateri od poklicev manj ali več vreden, odgovoren in cenjen.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Pinna 24.09.09 20:15
Bravo, Avtor. se popolnoma strinjam s tabo.

Nisem ravno učiteljica, ampak poznam delo tako v gospodarstvu kot tudi v šolah. Vsako delo je lahko naporno in stresno. Še predvsem, če ga človek ne opravlja z veseljem.
Delam plače za učitelje, zato poznam razrede, napredovanja,.....
Presenečena sem nad tem, da nekateri še vedno uporabljate 1,2,... plačilni razred. Le tega ni že več kot eno leto.

Na naši šoli se plače učiteljev gibljejo od cca 1400,00 do 2.500,00 (upoštevano z povečanim obsegom). Torej kje je povprečna plača učitelja. Lahko izračunate.
Vsi učitelji že v prvem letu prejemajo nad povprečno slovensko plačo.

Učitelj z 1 leto delavne dobe ima najnižji razred tj dobrih 1400,00 bruto. Kar pomeni neto 1.100,00. Kdo v gospodarstvu ima v prvem letu tako visoko plačo?

O plačah sodnikov, zdravnikov, odvetnikov,... pa niti nočem izgubljati besed. Njihove plače pa bodo v bankrot spravile državo in iz gospodarstva izvlekle zadnjo kapljico krvi.

Dragi učitelji, vaše delo je enako stresno kot stresno katerega koli drugega poklica. Nič bolj in nič manj. LJudje ne izbiramo poklicev na podlagi tega koliko je neko stresno, temveč na podlagi lasnih zanimanj, želja, sposobnosti, karakternih značilnostih,...

Strokovni delavci v javnem sektorju ste izgubili stik z resničnostjo in realnim stanjem v gospodarstvu.
Poznam nekaj izredno dobrih učiteljic. Spoznala sem jih tako v službenem času kot tudi učiteljice mojih otrok. TEm učiteljicam vsaka čast in vso spoštovanje.

Imam pa nekaj izkušenj z drugo oz. tretjevrstnimi učiteljicami. Nekatere ne poznajo osnovnega bontona. Ko se pride v pisarno, se potrka, pozdravi ter PREDSTAVI ko nekoga vidiš prvič. To učiteljica z bruto plačo 2000,00 NE ZNA.
Neko drugo učiteljico sem prosila, če mi pomaga nositi celo goro papirje. Njen odgovor je bil: ja, samo še na wc skočim. Ne vem ali je imela prebavne motnje, ampak je ni bilo več nazaj.
Izjava učiteljice, da je prav nič ne brigajo delavke v Muri. To ni njen problem. Njen pripada plača, ki jo je obljubil Virant. Prosim??? kaj pa sočutje? in zavest, da gospodarstvo fila žep javnega sektorja. Te delavke so prispevale za plače v javnem sektorju. Ona pa tako hladno in brezčutno izjavi, kaj me brigajo one. In ta učiteljica ima hudo nad slovenskim povprečjem plačo.
Učiteljica z bruto plačo 1800,00 me je nadrla, da moram takoj isti dan urediti njene dokumente, ker sem za to plačana. Kljub temu, da sva bili obe na dopustu. Zahtevala je takoj.

Izjava učiteljica, da njena naloga ni vzgoja temveč samo poučevanje. In to pri otroku v 4.razredu. Kje je logika? Z otrokom preživi več kot mi starši in potem nima vzgojne funkcije. Ravno ta učiteljica je mojega sina zaklepala v razred, ga s časopisom tepla po trebuhu in puščala kreplje v njegovi roki. Koliko plače si zasluži ta učiteljica?? Kot mi je znano ima plače 2.100 bruto

Štiri leta kasneje, ko postane v šolah že čisto neznosno stanje, pa začnejo uvajati vzgojni načrt.

Z dobrimi učiteljicami, ki pa imajo definitivno prenizko plačo, pa mi je uspelo, da se je vedenjsko stanje mojega sina (zaradi zdravnstvenih težav) postopoma uredilo in je fant ponovno pridobil zaupanje v učitelje. Enako pa tudi jaz.

No, zdaj pa horuk name :))
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar milonca 25.09.09 12:29
Točno tako. So dobri delavci in so slabi delavci. Zato ji ne metat vse v en koš.
Ko nekdo pljuva po učiteljih, pljuva tudi po vseh tistih ta dobrih, ki so njemu in otrokom naredili veliko dobrega. Isto je z zdravniki, prodajalkami, policisti, novinarji v časopisih, šiviljah v Muri, delavkah, ki so zmontirale vaš hladilnik...

O takih visokih plačah pa tole. Za sebe vem, za ostale me ne zanima in me ne briga. Delam zase in za svoj denar, svoje življenje. Ugotovila pa sem že v prvem letu svoje službe, da če več delam, finančno manj imam. Na žalost je bilo tako. Dobila pa sem vedno več: hvaležnost, zaupanje, spoštovanje, pohvalo, zahvalo. Kar mi je velikokrat več pomenilo kot plačilna lista. Z denarjem sem plačala kredit, položnice, hrano, nisem pa mogla kupiti duševnega miru, zadovoljstva nad sabo in sreče.

Gledat drugemu v lonec pa ni prineslo še nikoli nič dobrega. Zato se naj vsak briga za svoj denar, svojo plačo, svoj dom, svoje otroke ...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar navdušen 02.10.09 12:36
Tudi jaz sem pred štirimi leti poučevala 4 leta na različnih šolah različne predmete. Sedaj pa delam v gospodarstvu. Imam nižjo plačo kot sem jo imela v šolstvu (100 eurov).
Delala pa sem tudi v šolstvu več- ker sem bila novinka so me porabili za suplence, neugoden urnik, ...
Čeprav v gospodarstvu zaslužim manj sem bolj zadovoljna- in to je to kar šteje (seveda imam še vedno dovolj visoko plačo, da moja eksistenca ni ogrožena).
Rekla bi tako, vsepovsod najdemo ljudi, ki si niti približno ne zaluslužijo toliko denarja kot ga dobijo in taki, ki jih nikoli ne bi mogli preplačati- pa naj gre za učitelja, zdravnika, sodnika ali pa čist navadnega delavca.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ajejajej 04.10.09 16:58
Navedeno
Pinna


Učitelj z 1 leto delavne dobe ima najnižji razred tj dobrih 1400,00 bruto. Kar pomeni neto 1.100,00. Kdo v gospodarstvu ima v prvem letu tako visoko plačo?


Bravo! Ti se ukvarjaš s plačami? Mogoče je toliko neto skupaj z dodatkoma za malico in prevoz (vprašanje je spet, od kod). Ali pa mogoče učitelja na koncu kap, ko dobi doplačilo dohodnine zaradi premalo plačanega davka.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar avtor 06.10.09 16:28
Spet se moram oglasit - po dolgem času. Nisem sicer nikakor proti učiteljem, da ne bo kdo mislil, vsekakor pa še vedno nisem spremenila svojega mnenja. In zelo zelo se pa strinjam s Pinno, ki pač zaradi tega, ker dela v računovodstvu, ve kakšne so plače učiteljev. Zanimivo pa, da ko je omenila, da nekateri učitelji ne znajo pozdravljati - meni je namreč naša računavodkinja na šoli kjer sem včasih delala, rekla, da sem jaz menda ena redkih, ki sem pozdravljala. Z gospo se večkrat slišim, ker sem pač mnenja, da ima ogromno znanja in ko potrebujem kak nasvet glede zakonodaje, financ, se obrnem nanjo, ker skoraj lahko rečem, da se na določene zadeve računovodkinje spoznajo bolj kot kakšen odvetnik.

Ostali učitelji so bili pač nekako mnenja, da računovodja pri nas nič ne dela, da itak nima nič za delat, hoteli so jih celo izrinit s pisarne in jih potisnit v neko luknjo, ker je one itak naj nebi rabile... Mislim - to je meni res podcenjevanje, ker pač sama dobro vem, kako pomemben je računovodja. Ima pač zelo odgovorno in stresno delo - ki ga sama nebi nikoli želela opravljati. Zame je računovodja v naši firmi bolj pomemben kot kdorkoli drug in tudi ni vseeno kdo je oseba, ki to delo opravlja. Mora imet kar precej izkušenj in znanja, da ne govorim o vseh zakonih, ki jih je treba prebrat in preštudirat cel uradni list vsakih 14 dni...

Kar se količine dela tiče, nisem nikoli rekla, da ga za učitelje ni veliko. Danes ti itak nihče ne bo dal plače 1400 bruto na lepe oči... Jaz bi prej rekla, da je v šolstvu problem to, da ker so učitelji na splošno premalo razgledani in večinoma (pa čeprav so drugače nekateri super ljudje) zelo ozkogledi. Lahko rečem, da se z večino ne da konstruktivno razpravljati... Če si nerazgledan, te pač lahko vsak, grdo rečeno, "nategne" kdor ima 5 minut časa. Da ne veš niti kaj je tvoja neto in bruto plača, da ne veš točno, koliko dodatka ti za kaj pripada, potem se enostavno za plače ne moreš pogajat. Mislim, ne da je plača slaba ker ni - ampak, da imaš dodatka za razredništvo 0,85 EUR na mesec, prej ga je bilo pa, ne vem, tam nekje 40 EUR in da te potem hočejo okrog prinest, da je ta dodatek vračunan drugje, ma ne me :)) Kje pa? Totalna neumnost se mi tudi zdi, da se podpira SVIZ, ki je pač v veliki meri odgovoren za nastalo situacijo. Še ena stvar, zaradi katere se mi zdi, da so učitelji neumni (pa sploh ne v smislu pomanjkanja inteligence), je pa to, da nekateri sami kupujejo didaktični material in potrošni material. Tipičen odgovor učiteljice je - ja kaj pa naj... Lepo vas prosim, a si mora kdo v pisarni sam kupit kartušo za printer?? V zakonu piše, da je naloga učitelja, da priskrbi didaktični material in s pripravi na uro, ampak sredstva je pa dolžan zagotovit delodajalec. In ne vem tudi kakšen problem je prosit ravnatelja, v njslabšem primeru reče ne in če reče ne, pač narediš drugače in če je zaradi tega slabša ura, pač ni po tvoji krivdi. Ljudje si ne pridejo gor, da na tak način samo povzročijo, da država špara vse bolj in bolj pri vlaganju v izobraževanje, kvaliteta katerega je pa po mojem mnenju zelo pomembna.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anigu 06.10.09 19:28
Ne morem, da se ne bi oglasila.
Navedeno
avtor

ker skoraj lahko rečem, da se na določene zadeve računovodkinje spoznajo bolj kot kakšen odvetnik..

Saj zato pa so računovodkinje. Menda ne pričakuješ, da bo nekdo, ker je odvetnik, znal izdelati tudi pohištvo, saj ima višjo izobrazbo kot mizar.

Navedeno
avtor

so učitelji na splošno premalo razgledani in večinoma (pa čeprav so drugače nekateri super ljudje) zelo ozkogledi. Lahko rečem, da se z večino ne da konstruktivno razpravljati...

Hm, odvisno je od tega, o čem želiš razpravljati. Če je edino področje, kjer ne najdeš sogovorca med učitelji, izračun plač, se moraš tudi vprašati, na koliko področjih učitelj ne more najti sogovorko pri tebi.

Navedeno
avtor
Še ena stvar, zaradi katere se mi zdi, da so učitelji neumni (pa sploh ne v smislu pomanjkanja inteligence), je pa to, da nekateri sami kupujejo didaktični material in potrošni material.

Ja, res je. Včasih si želiš izvesti stvari drugače in si stvari pač izdelaš, kupiš. Mislim, da je to stvar tudi tega, da učiteljevati, recimo temu tako, ni le delo, je tudi poslanstvo. Ne gledaš vedno le na to, če se ti splača, če sploh kdaj gledaš. To je drugačna miselnost. Ne samo, da si kupujejo stvari za pouk in barvo za tiskalnik in računalnik in ... Ni tako malo učiteljev, ki primaknejo za izlet učencu, mu plačajo plesne vaje, donirajo sredstva za koga, kupijo delovni zvezek, kaj za obleč in še. In če mi kdo zaradei tega reče, da sem nora, tudi prav. Imela sem privilegij odraščati v okolju, ki mi je nudilo veliko, predvsem v duhovnem smislu in manj v materialnem. Nikoli nisem trpela pomanjkanja, nisem pa mogla vedno imeti tega, kar sem si želela, in občasno, kar sem potrebovala. Danes je vedno več otrok, ki nimajo, nimajo niti osnovnih stvari. Ne telovadijo, ker nimajo telovadne opreme, dajo malico, ki ostane, v nahrbtnik in nesejo domov itd. Zato sem kdaj pa kdaj tudi jaz ena izmed mnogih učiteljev, ki poleg tega, da si kupujejo didaktične pripomočke, tudi kaj podarijo, ko so izčrpani vsi skladi itd. In res se tako dolgo ne bo nič spremenilo, dokler se ne bomo uprli. S tem se strinjam. Morda pa se le kaj spremeni, če pometa prava metla, ki se tega vsega zaveda. In ta metla, ki pometa zdaj, je že nekajkrat pokazala, da dobro ve, kaj naredijo učitelji in tudi koliko država na njihov račun prihrani. Računajte: priklop na splet, računalnik, tiskalnik, papir, barva, elektrika, prostor.
Je to neumnost? Morda. Ne da se pa vsega meriti z denarjem. Ta je mnogokrat nuja, ni pa edino zadovoljstvo.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar matejaaa 07.10.09 16:06
živjo
sem študentka 4.letnika. sem na ekonomski šoli, delat pa bom šla tudi gimnazijsko maturo.
zanima me koliko točk moram imeti da bom sprejeta na pedagoško fakulteto?
koliko let raja da postaneš učitelj na osnovni šoli.. in pa povprečna plača.
najlepša hvala za vnaprej
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar milonca 07.10.09 20:15
Odvisno od omejitve ter od fakultete (v SLO so namreč tri: LJ, MB, KP).

Študij traja 4 leta + 1 leto absolventskega staža, da dobiš službo, pa ti nihče ne more povedati. Lahko takoj po diplomi, lahko se pa vleče nekaj let - pa to govorim o določenem času, služba za nedoločen čas je znanstvena fantastika.

Plača se začne pri 30. plačnem razredu, to je nekje 850 EUR neto (pa še malica in potni stroški). Viša pa se z napredovanjem vse na nekaj let (če si priden, pa če bo ministrica za javno upravo napredovanja spet dovolila, zdaj jih namreč ni.)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar 12321 08.10.09 04:48
Kdo je rekel, da ni napredovanj?
Ni izplačil za uspešnost, napredovanja v razrede in nazive pa so.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sedfgh 14.10.09 09:39
Navedeno
učiteljica1

Ja, dragi/a 76, res je, sodnike sem nemarno zamenjala z odvetniki. Res zelo žalostno, pa univerzitetno izobrazbo imam! Torej,zagotavljam, da ne živim v zmoti, kar sem navedla, velja za sodnike, glede na objavljene podatke. Odvetniški honorarji pa so takšni in drugačni. Nedavno sem potrebovala nasvet enega, pa me je stala ena ura dela toliko kot mojih približno 5. Pa še po svoje sem na koncu naredila.

Avtor,spet se v mnogočem strinjava, z marsičim pa pač ne.Nesmiselno se mi zdi primerjati zahtevnost različnih študijev, govorim lahko le o svojem študiju na FF. Najbrž so povsod razlike med samimi predmeti v okviru istega študija, ampak saj ne gre za to. Pač nismo vsi poklicani za vse, zato ne študiramo vsi istega.

Če vas je vaš podjetniški duh pregnal iz šolstva, je to seveda prav. Jaz bom še kar vztrajala, ker menim, da naredim marsikaj koristnega in konkretnega.

a iz FF si? potem ni čudno, da o drugih stvareh nimaš pojma. kolikor poznam diplomante FF še o svojem predmetu ne znajo veliko. sem nekoč eno vprašala o osnovah iz njenega predmeta, pa je rekla, da bi morala pogledat, ker se ne spomni več. in govora je bilo o OSNOVAH, ne o kakšni eksotiki! profesorji iz FF si še tako nizke plače ne zaslužite. no, verjetno so izjeme, kot povsod, amapk jaz jih poznam kar nekaj in ti so vsi eden hujši od drugega. me prav zanima kdo vam tam podeljuje diplome. sram naj ga bo!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar moram 14.10.09 18:00
Ne morem verjeti, kako nizko se eni spuščate...kakšne besede uporabljate in da imate sploh čas žaliti.
1470E bruto = 950E neto...tako, da res ni 1100E, lahko pa še prištejemo mesečno nalepko in malico, pa ne bo toliko.

sedfgh - me zelo zanima kateri faks si naredila, lahko bi bil kar pravni, da bi lahko "sodila" o faksih in ljudeh. Vprašala si pa tudi sam "NEKOČ" in "ENO", pa je to kar dovolj za "sojenje"?! Bravo!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar pa še moram 14.10.09 18:05
Moram pa še dodati, da lahko diplomant nekega predmeta na FF - recimo jezika - služi v gospodarstvu 3x več (ali celo več!) kot z isto diplomo na katerikoli šoli.

Tako, da se bojim, da bo kmalu vsaj za take "predmete", ki se "najdejo" tudi v gospodarstvu, začelo primanjkovati učiteljev.
Pa me zanima, kdo bo neumen in delal za 1000E.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar avtor 14.10.09 19:56
Anigu, ne morem se strinjati s tabo. Nikakor. Ob tem, ko omenjaš POSLANSTVO, mi pride na misel samo ena beseda - kaki BUTCI ste nekateri... Se opravičujem za izraz, lahko me napadeš, da sem nesramna, ti bom samo pojasnila, kaj mislim s tem. A se ti zavedaš, da s svojo doborodelnostjo v bistvu povzročaš revščino? Halo, mislim, kako si enkrat ne prideš (pridete) gor??? Za vsak kupljen material s strani učitelja si država izračuna, koliko lahko privarčuje in stlači v lasten žep in ta denar, ki ga špara, je v bistvu davkoplačevalski denar. Vedno manj bodo vlagali v šolstvo, trend gre v smeri privatizacije, ki je zakon na področju OŠ še ne dopušča, vednar se stvari lahko hitro spremenijo. Upam, da se zavedaš, kaj to pomeni dolgoročno... BTW o tem sem na faksu delala seminarsko, tema,ki sem jo menda edina od 120 študentk razumela in se mi je profesor sam ponudil za mentorja. Ne da se hvalim, ampak tema je bila zelo pomembna, pa na žalost večina take izpite preplonka, ker v bistvu ne znajo mislit (ali pa se jim ne ljubi) razmišljat, kar je žalostno, glede na to, da se ima večina za POSLANE, da bodo učili otroke, med drugim tudi kritičnega razmišljanja.

Učitelji bi lahko preprečili to, če bi znali uporabljati možgane (nekateri sicer jih, pa sami nič ne morejo naredit). Tako pa se imajo tipični učitelji za POSLANE, da naredijo nekaj dobrega. No nja ti povem, tudi jaz čutim neko POSLANSTVO v smislu, da pomagam ljudem oziroma šibkejšim, ampak ker tega v šolstvu ne morem uresničit, se umikam. Svojo dobrodelnost in to, da spreminjam razmere ne vidim v tem, da ljudem podarjam stvari, brez da morajo za to kaj narediti, ampak v tem, da sama nekaj ustvarim, neko dodano vrednost in s tem ne pomagam samo enemu, ampak množici.

Poslanstvo učiteljev je pa trenutno, da ohranite kakovostno šolstvo, ker upam, da se zavedate, da nas samo to lahko reši drugače neizogibne bede.

Še ena stvar je pa to, da če se ima nekdo za poslanega, da pač podarja svoj zaslužen denar (realno je potem plača še tako precej nižja), ampak ne vem, zakaj se potem pritožujete nad plačami, če pa to itak nič ne pomeni? No, meni pa pomeni, ker kot sem rekla, svojim otrokom pač hočem omogočit boljšo izobrazbo, ki že tako niti sedaj ni zastonj. In mi ni vseeno ali zaslužim 1000 EUR ali pa mogoče 3000 in to odkrito priznam. Komur bi bilo vseeno, bi šel za nuno, če ti je duhovnost že toliko pomembna, tako da, to kar praviš je čista laž.

In še to - določeni ravnatelji iščejo točno take ljudi, ki bodo plačevali iz lastnega žepa. S tem ščitijo svoj položaj, naredijo pa itak nič ne. In denar, ki bi ga morali prispevati za material, ki ga kupite vi sami, dajo v svoj žep. Da je to res, sem se pa v bistvu prepričala na lastne oči. Ne bi sedaj o tem.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Hrcek 15.10.09 14:05
Avtor, bravo za napisano. Sem ravno razmišljala, ali napišem kaj na to temo, pa si me prehitela. Poučevanje je služba, ki je odgovorna in zahtevna, ampak še vedno je to služba, ne pa hobi ali poslanstvo (o tem smo že mnogokrat pisali). Kar pomeni, da se od nas upravičeno zahteva marsikaj (v skladu z zakoni in pravilniki), ampak da nam je delodajalec (ministrstvo) dolžan zagotoviti tudi ustrezne pogoje (material - ampak pod to ne spadajo interaktivne table, ki jih bomo po novem vsi imeli - to je samo produkt dobrega lobiranja in privat interesov vpletenih. Nekdo bo namreč na ta račun mastno zaslužil. Za kakovosten pouk interaktivna tabla niti slučajno ni ključnega pomena, za določene skupine otrok pa je njena uporaba celo škodljiva).

Jaz poučujem zato, ker imam svoje delo rada in ker verjetno v kaki drugi službi ne bi bila pol toliko zadovoljna kot sem zdaj. Ampak še vedno je to zgolj in samo služba.

Dodala bi samo še tole:
Večina se niti ne zaveda, kakšno srečo imamo v Sloveniji, da imamo močno in še precej kakovostno brezplačno javno šolstvo (pa ne začnite s tem, da je treba plačati zvezke pa delovne zvezke pa malico, ... Bi morda poleg tega raje plačevali še šolnino? V višini par tisoč evrov letno?) in da bi morala biti prioriteta vseh Slovencev, da se to ohrani.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anigu 17.10.09 18:43
Ne počutim se nekaj več ali manj, ker svoj poklic mnogokrat doživljam še drugače kot le službo. Ne mislim, da sem izbrana in bog ne daj poslana. Učiteljevanje pač ne more biti vedno le služba. Če je to le služba, razumem, da grem ob treh domov, četudi ima Micka problem in potrebuje uro za razgovor. Karikiram seveda. Logično, da si tudi moraš postaviti meje in da živiš svoje privatno življenje. In ne razumem, zakaj nekomu ne bi smela biti služba tudi hobi. Še vedno jo lahko opravlja zelo zelo odgovorno in v skladu z vsemi pravili. V svetu, kot ga dojemam jaz, obstajajo še druge in ne samo ekonomske računice ali bolje razmerja. Zato sem s svojo plačo zadovoljna in sem hvaležna zanjo.
Svoje delo bom opravljajla tako dolgo, dokler bom z njim zadovoljna in mi ga bodo tudi omogočali in za plačo, ki mi bo zadostovala. To pa ne pomeni, da se z vsem strinjam in da sem tiho in da ne opozorim na pomanjkljivosti in težave in razmere in se kdaj tudi uprem. To, da te v pogovoru skoraj vsi podprejo, ko pa je potrebno pdporo tudi demonstrirati pred nadrejenimi, ni nikogar ali pa so le redki, pa najbrž ni značilnost le šolnikov. Jaz sem si v svoji službi naredila tako, da mi je prijetno in zato mi je nakazilo, ki ga dobim, dobro. Ko mi delo in pogoji ter plača ne bodo všeč do te mere, da bom zelo nezadovoljna, si bom poiskala nekaj drugega.
Za kakovostno poučevanje v osnovi ne potrebuješ veliko, se strinjam. Ljudje imajo najmodernejše opremljene učilnice, a so slabi pedagogi. Strinjam se, da nam je ministrstvo dolžno zagotoviti ustrezne pogoje, toda, prosim, ni treba, da smo pogoltni. In ko mi bo to, da mimistrstvo, h kateremu sodim
V svoji karieri pa sem se srečala s tremi ravnatelji, ki so, tako kot vse na svetu, imeli dobre in slabe lastnosti. Vsi so znali so pohvaliti, skritizirati, nagraditi in odškrtniti. Če so si pa kdaj kaj dali v svoj žep, pa je dolžnost države, da preveri in to onemogoča.
In, avtor, mislim, da nekdo, ki učitelje zmerja z butci, v šolstvo pač nima kaj iskati, zato je tvoj umik logična poteza.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Atomic 27.10.09 14:57
Se strinjam ANIGU;

takih prepotentnih in arogantnih ljudi pa res ni treba v šolstvu. Sam sem pred leti delal v osnovni šoli in mislim, da kot DOBER učitelj ne moreš gledati vse le skozi denar, kot le službo, pri kateri po koncu tistih nekaj uric enostavno zapreš vrata učilnice in greš domov (karikiram), in biti gluh za takšne ali drugačne tegobe učencev oz. staršev. To ni služba, ko prideš ob 7.00 in greš enostavno ob 15.00 domov in se ti j*** za vse ostalo (BTW; trenutno delam v taki službi). Učitelj dela v VZGOJNO-izobraževalnem zavodu in vsak bi se moral tega tudi zavedati. In res upam, da bo čim več takih "učiteljic" kot je AVTOR izginilo iz šolstva, ker res ne želim, da z mojim otrokom delajo takšni učitelji, katere en drek briga za "mulce", in jim je važna le plača. In isto velja za zdravnike ipd. Se pa strinjam, da je v šolstvu ogromno takih učiteljev in učiteljic, ki to ne bi smeli biti, sicer pa... saj to velja za vse panoge, a ne?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Hrcek 27.10.09 18:38
Atomic, očitno se ne razumemo. Poučevanje je služba, kar meni osebno pomeni, da se moram vedno maksimalno potruditi, ne glede na moje počutje, vreme, učence ali kar koli drugega, saj sem za to plačana. To ni moj hobi, s katerim bi se ukvarjala samo, ko bi mi pasalo, to ni dobrodelna dejavnost, ki bi se jo šla samo takrat, ko bi bile zvezde v pravem položaju. To je moja služba, ki sem jo dolžna opravljati kvalitetno in odgovorno.
Imam kolegico, ki poučevanje jemlje za svoje poslanstvo in za vsako stvar, ki jo naredi dodatno, pričakuje najmanj kolajno ali spomenik. Tudi za stvari, ki se meni zdijo popolnoma samoumevne. Na primer: V opisu del med drugim piše tudi to, da moramo učitelji sodelovati s starši. Meni se zdi to jasno, ona pa kar naprej stoka, koliko časa ji vzamejo govorilne ure in kontaktne minute in kako tega njenega dodatnega dela nihče ne ceni in kako požrtvovalna je. Ko smo ji nekoč razložili, da to ni nobeno dodatno delo, ampak zgolj in samo del njenega osnovnega dela, je bila pa užaljena, saj učiteljevanje (po njenih besedah) vendar ni služba. Še meniš, da ni prav, da svoje delo jemljemo kot službo?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Atomic 28.10.09 09:47
Zakaj se ne bi razumeli? Se strinjam z vsem kar si napisala; seveda je to služba in ne hobi, dobrodelna dejavnost ali kaj drugega. želel sem samo poudariti, da je to taka služba, ki jo moraš opravljati z dušo saj delaš z in za otroke/ljudi in s tem sooblikuješ našo družbo. v končni fazi pa je to še vseeno služba, za katero želijo/mo primerno plačilo, kot tudi pri vsakem drugem delu. ni vsak za vse, nekomu leži pisarniško delo, drugemu bolj terensko, tretjemu timsko ali individualno., z ljudmi etc. in prav je tako, zato pa tudi ne smemo metati vse v isti koš. imam to srečo, da lahko primerjam različne službe, ker sem to občutil na lastni koži: ko sem poučeval v šoli, so bile določene pozitivne kot tudi negativne strani, prav tako je sedaj. v vsaki službi je nekaj slabega kot tudi dobrega. odvisno je kakšen človek si in kaj ti leži. vsak poklic pa je treba spoštovati.
Želel sem samo poudariti, kaj je oz. bi morala biti specifika učiteljevega poklica in kaj se zahteva.

Hrcek, sicer pa tista tvoja kolegica tudi rabi prevetritev možganov (kot sem povedal, imaš takšne in drugačne učitelje).

lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Avtor 29.10.09 12:56
Lahko mi gre samo na smeh, ob izjavah nekaterih učiteljev :)) Niti slučajno nisem arogantna, daleč od tega, je pa res, da mogoče kdaj koga moti, ker razmišljam s svojo glavo. Moti me pa to, da bodo MOJE otroke učili nekateri taki učitelji, res me moti... Ne bi mogli verjet, ampak otroci so me imeli zelo radi, starši prav tako, bil je pritisk na ravnatelja, ker se ni niti potrudil, da bi me obdržal, znanje otrok se je precej povečalo, prav tako pa tudi samopodoba nekaterih učencev, ki so ob nekaterih res arogantnih učiteljih izgubili vso samozavest. To ni samohvala, to so besede staršev. Ravnatelj pa je zaposlil sorodnico, ki je tako BTW pogrnila že v gimnaziji. Jaz sem imela Zoisovo štipendijo, s tem se sicer nikoli ne hvalim, ampak je pa živi dokaz, kakšni učitelji učijo na naših šolah. Ne pa se slepit, da denar ni pomemben in tudi jaz nisem v šolstvu delala samo zaradi tega - imela sem pa na izbiro več možnosti kot kdorkoli drug in če bi bil motiv denar, bi potem npr. raje zbrala zdravstveni sektor. Živimo pa v času kapitalizma, lepo vas prosim, denar je hočeš ali nočeš pomemben in vpliva na naša življenja, če pa želite spremenit sistem, se pa ne obnašajte kot ovce. Sicer pa :) jaz ne jamram zaradi svojih financ, ker mi nič ne manjka. Materialno nisem bila ogrožena niti takrat, niti sedaj in to ni bil razlog za odhod iz tega sektorja.

Atomic, ma ne da se mi več razlagat, res, ker eni res ne boste nikoli razumeli. Če bi bilo več takih učiteljev kot je Hrček, bi bilo vsem lažje. Nikoli mi pa ni bilo vseeno za otroke, zanje sem naredila že več kot marsikdo in bom še, ampak na drug, bolj učinkovit način. Dokaz so starši, ki so me podprli. Ker sem si zanje vedno vzela čas in ne tako kot trdiš ti - na osnovi česa si sklepala, da je tako? Bom rekla še samo to - če vzameš to za žalitev ali ne, mi je vseeno - taki, s takšnim načinom razmišljanja, bi moral res zamenjati poklic, učitelj bi moral biti intelektualec, tak, ki zna razmišljat s svojo glavo, taki kot so bili učitelji včasih. Ampak verjemi mi, ko sem se pogovarjala z nekaterimi podjetniki,s katerimi imam stike, vsi se učiteljev v glavnem izogibajo! Edino priporočilo je mogoče poklic, kjer ti ni treba preveč razmišljat - npr. frizer. Dobronamerno, da ne bo pomote - vsak pač ni za vse in tudi sama ne vidim lepe prihodnosti za Slovenijo, če se bo tak trend nadaljeval. Biti učitelj je resna in odgovorna naloga, ni samo poučevanje - vsaj ne trenutno.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Avtor 02.11.09 22:55
Ne res nima smisla, tudi meni se da ponovno razlagat kaj sem želel povedati. Zgleda da nisem na tako visokem intelektualnem nivoju kot ti ga. podjetnica (Zois d.o.o.). "pa ne da se hvalim" (give me a break; si se že pri svojem prvem komentarju)

A je letos omejen vpis na frizerski?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar firbec** 09.11.09 17:05
Še vedno ne vem, kateri plačilni razred (približno) ima učiteljica razr. pouka z 10 leti delovne dobe.

Hvala!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anipipi 09.11.09 18:02
Firbec, ne moreš vedeti. Odvisno je od njene izobrazbe, naziva (mentor, svetovalec, svetnik) in od stare razvrstitve v plačilni razred v vzgoji in izobraževanju. Recimo, učitelj z visokošolsko izobrazbo, z nazivom svetovalec in s tretjim plačilnim razredom - 38. razred.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sodnik1 07.05.13 22:40
Kot pravnica bi samo rada dejala, naj se učiteljica1 nikar ne primerja s pravniki, ki imamo res neprimerno, neprimerno težji faks za opravit, strokovni izpit - pravniški državni izpit, za katerega se učimo po 8 mesecev in mroamo memorirat za povprečnega človeka nepredstavljive količine snovi, ne pa tistih 80 vprašanj, ki se jih majo učitelji za naučit za strokovca, ki se jih jaz naučim v 1 tednu! Nadalje nosijo sodniki res veliko odgovornost, odločajo O PRAVICAH ljudi, o milijonskih zneskih, o prostosti posameznika. Poleg tega delajo za nenormalne norme na mesec, medtem ko ste učitelji doma ob treh, tako da meni kot pravnici se zdi res BOLNO, da imamo tako primerljive plače.

Na pedagoški so itak sami študentje, ki ne bi prišli nikamor drugam, pa tudi kolikor sem jaz imela izkušnje z (osnovnošolskimi) učitelji, so to izjemno, že skoraj odurno nerazgledani in neinteligentni ljudje! Mogoče je dober učitelj 1 od stotih. Po mojem bi bila primerna plača za učitelja max 900 EUR, če majo prodajalke v Mercatorju po 600, 700. Ko pa slišim, da mate plače po 1500 EUR - enake kot okrožni sodniki, se mi naježi koža!

Naj samo še dodam, da o tvoji razgledanosti veliko pove že to, da govoriš o sodniku začetniku, pred opravljenim strokovnim izpitom. Ne vem, kaj naj bi to sploh pomenilo, take izjave pa daje oseba, ki se hvali z 18 leti delovne dobe! Samo v vednost pa naj še povem, da je sodnik FUNKCIONAR in ne JAVNI USLUŽBENEC. Kar pa seveda nič ne koristi, ker itak teh pojmov ne razlikuješ :P

Samo še to: prav vsakemu sodniku se s svojo inteligenco in razgledanostjo lahko ti in ves ostali MON samo klanja!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar g.profesori 08.05.13 08:28
Draga samovšečna sodnica1!

Malo si pristrizi krilčka, da te kam ne odpihne in si povečaj svojo razgledanost.

Veliko mojih prijateljev, ki so šli na pedagoški faks, je bilo v gimnaziji odličnih in prav dobrih - tako, da tvoja izjava s študenti, ki itak ne bi prišli nikamor, nikakor ne drži.

Za strokovni izpit se je potrebno naučiti vse zakone in pravilnike, ki se tičejo vzgoje in izobraževanja, slovensko in evropsko ustavo, vso slovnico. Tako, da tistih 80 vprašanj - ne bo držalo.

1500 € neto plače ima redkokdo. Tisti, ki jo pa ima, se je moral pa močno naprezati, da je do nje sploh prišel. Pa še to jim je uspevalo 10 let nazaj, danes se za to lahko obrišejo pod nosom (napredujejo že, denarja pa ni zato nič več).

Sicer pa, kaj potem, če je pravni faks težji od pedagoškega - to ni merilo za plačo! Moj sosed ima končano samo OŠ, pa za svoje delo dobi bistveno več kot jaz.

Pa lep dan.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar naduti pravniki 11.08.13 16:08
Navedeno
sodnik1
Kot pravnica bi samo rada dejala, naj se učiteljica1 nikar ne primerja s pravniki, ki imamo res neprimerno, neprimerno težji faks za opravit, strokovni izpit - pravniški državni izpit, za katerega se učimo po 8 mesecev in mroamo memorirat za povprečnega človeka nepredstavljive količine snovi, ne pa tistih 80 vprašanj, ki se jih majo učitelji za naučit za strokovca, ki se jih jaz naučim v 1 tednu! Nadalje nosijo sodniki res veliko odgovornost, odločajo O PRAVICAH ljudi, o milijonskih zneskih, o prostosti posameznika. Poleg tega delajo za nenormalne norme na mesec, medtem ko ste učitelji doma ob treh, tako da meni kot pravnici se zdi res BOLNO, da imamo tako primerljive plače.

Na pedagoški so itak sami študentje, ki ne bi prišli nikamor drugam, pa tudi kolikor sem jaz imela izkušnje z (osnovnošolskimi) učitelji, so to izjemno, že skoraj odurno nerazgledani in neinteligentni ljudje! Mogoče je dober učitelj 1 od stotih. Po mojem bi bila primerna plača za učitelja max 900 EUR, če majo prodajalke v Mercatorju po 600, 700. Ko pa slišim, da mate plače po 1500 EUR - enake kot okrožni sodniki, se mi naježi koža!

Naj samo še dodam, da o tvoji razgledanosti veliko pove že to, da govoriš o sodniku začetniku, pred opravljenim strokovnim izpitom. Ne vem, kaj naj bi to sploh pomenilo, take izjave pa daje oseba, ki se hvali z 18 leti delovne dobe! Samo v vednost pa naj še povem, da je sodnik FUNKCIONAR in ne JAVNI USLUŽBENEC. Kar pa seveda nič ne koristi, ker itak teh pojmov ne razlikuješ :P

Samo še to: prav vsakemu sodniku se s svojo inteligenco in razgledanostjo lahko ti in ves ostali MON samo klanja!

No ja, pravni faks (ljubljanski ali mariborski) ni ravno simbol faksa, na katerega je težko priti. Dodajam link za dokaz:

http://www.dijaski.net/studij/pf-ul/vsi-studijski-programi.html
http://www.dijaski.net/studij/pf-mb-um/vsi-studijski-programi.html

Torej, rečimo okroglo 70 točk - sama sem imela s prav dobrim uspehom in peticami in štiricami na maturi 88 točk. Na pravu bi bila s temi točkami krepko nad povprečjem. 70 točk je torej dober uspeh in slabo opravljena matura? Ni kaj, pravniki ste se res namatrali, da ste prišli tja.


Po drugi strani pa so mnogi profesorji študirali na filozofski fakulteti ... nekateri programi (sploh psihologija in tuji jeziki) pa imajo omejitev krepko čez 80 točk, psihologija celo čez 90.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar avtorica 14.08.13 09:19
Navedeno
Avtor
Ne res nima smisla, tudi meni se da ponovno razlagat kaj sem želel povedati. Zgleda da nisem na tako visokem intelektualnem nivoju kot ti ga. podjetnica (Zois d.o.o.). "pa ne da se hvalim" (give me a break; si se že pri svojem prvem komentarju)

A je letos omejen vpis na frizerski?
Give me a break, če si izposodim tvojo frazo... - v zadnjem času ne samo, da se mi zdi, da ni nič narobe s tem, da se pohvališ s takimi stvarmi, celo večvrednostni kompleks dobivam, ko vidim kak "ološ" dobi službo na šolah po vezah, medtem ko nekateri, ki teh nimamo, se lahko zadovoljimo samo s prijavo na zavod in delom na črno... BTW saj sem srečala tudi veliko dobrih učiteljev, pa sploh nekateri so bili tudi kot osebe v redu, žal s epa s tem ne morem spirjaznit, da gre delat v vrtec tajnica, ki dela na osnovni šoli, ker se ji je tako zazdelo, pa da slišim od treh nepoznanih oseb, brez da bi sama posebej omenjala, da je ravnateljica alkoholik, potem da sprejmejo osebe brez izobrazbe in pogojev, medtem ko imaš sam vse in ostaneš brez službe... Pa ker sem delala na tisti šoli, vem, da učitelji manjkajo zjutraj za prvo uro 20 minut v razredu in še v glavnem odmorui... In nihče nič... Sam pa delaš cele dneve, nadomeščaš in potem to... Šla bi v tožbo, pa ne bi pomagalo, ker poznam sodno prakso - in to je vse ena mafija... Poznam osebno ljudi, ki so vložili tožbe in izgubili, uspešne učitelje. Pa pri nas v okolici ni samo ena šola taka, ampak je celo območje, tako da me resno skrbi, kam bom svoje otroke sploh vpisala. Pa tudi - moj življenjepis je takšen, da je lahko marsikomu za zgled, ker oprosti, 3% ljudi ima takega mogoče... Pa ne dobim niti vabil na razgovore. Tako da je jasno kam pes taco moli.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar laurag 22.08.13 12:33
Pozdravljeni,
Moje ime je Laura in delam diplomsko nalogo na temo nordijska hoja. S klikom na spodnjo povezavo, lahko rešite spletno anketo in pomagate pri ustvarjanju diplome. :D

Povezava do strani:
https://wwja sjaw.1ka.si/a/26633
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Anti 20.03.14 22:48
Dragi profesorji, radi se primerjate z sodniki, motijo pa vas plače avtomehanikov, frizerk in celo mizarjev. Predvidevate, da slednji dobijo več denarja kot vi. Motijo vas sosedi ki imajo dokončano samo OŠ in dobijo več kot vi. Te osebe ponavadi delajo in si služijo denar tako, da garajo. Seveda vi imate visoke izobrazbe, opravljene imate pomebne fakse, ste izobraženi. Kdo je delal namesto vas ta čas, ko ste študirali? Mizarju bi dali 1000 EUR, sebi 3000 EUR, zdravniku pa celo 10.000 EUR. Nekomu od vas se strški za zvezke sploh ne zdijo nek strošek. Tudi meni se ne bi zdeli če bi dobil 1500 EUR plače. Država je na beraški palici zaradi tajkunov, oderuških bank in stroškov javne uprave. Kljub temu, da zapirajo tovarno za tovarno, tega trenda ne uporabijo za univerze, urade in agencije. Kdaj bodo pričeli z odpuščanji v vaših vrstah? Kdaj vam bodo znižali plače na primerne zneske od 700-1000 EUR. Če že dobite nad 1300, da ne rečem 1500 EUR bodite vsaj tiho, ker neketeri nimajo kaj jesti.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar avtor 31.03.14 15:28
Navedeno
Anti
Dragi profesorji, radi se primerjate z sodniki, motijo pa vas plače avtomehanikov, frizerk in celo mizarjev. Predvidevate, da slednji dobijo več denarja kot vi. Motijo vas sosedi ki imajo dokončano samo OŠ in dobijo več kot vi. Te osebe ponavadi delajo in si služijo denar tako, da garajo. Seveda vi imate visoke izobrazbe, opravljene imate pomebne fakse, ste izobraženi. Kdo je delal namesto vas ta čas, ko ste študirali? Mizarju bi dali 1000 EUR, sebi 3000 EUR, zdravniku pa celo 10.000 EUR. Nekomu od vas se strški za zvezke sploh ne zdijo nek strošek. Tudi meni se ne bi zdeli če bi dobil 1500 EUR plače. Država je na beraški palici zaradi tajkunov, oderuških bank in stroškov javne uprave. Kljub temu, da zapirajo tovarno za tovarno, tega trenda ne uporabijo za univerze, urade in agencije. Kdaj bodo pričeli z odpuščanji v vaših vrstah? Kdaj vam bodo znižali plače na primerne zneske od 700-1000 EUR. Če že dobite nad 1300, da ne rečem 1500 EUR bodite vsaj tiho, ker neketeri nimajo kaj jesti.

Jaz se ne strinjam, da bi se morale plače kar tako zniževati. Ne vem, plača učiteljev je sicer v primerjavi z nekaterimi drugimi res visoka - ampak dajmo tu prierjat nekje iste stopnje izobrazbe in zahtevnost dela, OK? Vseeno je malo neprimerno primerjat učitelja in frizerko - jaz sem primerjala delo izobraženih v gospodarstvu in učiteljev. Nikakor ne mehanika, frizerke ipd. - pa da ne bo pomote, cenim delo vsakega človeka.

Nikakor se ne morem strinjati s tem, da so delavci, ki so delali od 15. leta delali še za nas. Govorimo o delavcih z minimalnimi plačami, ki pazi to - prinesejo najmanj v državno blagajno, ker je zanje plačano najmanj davka. Logično? Pa če primerjaš delo frizerke - bodisi z učiteljevim, odvetnikovm, zdravnikom - ni primerjave... V času faksa sem sama opravljala eno od teh del, bilo je dokaj fizično naporno, ampak prijetno in nestresno. Zato pač vem o čem govorim. Ni pa prav, da dipl. ing zasluži 600 eur, učitelj pa vsaj 950 eur - če primerjam začetni nivo. Poleg tega pa - nas je morala večina kriti še stroške študija, ki so pa visoki.

O tveganju raje ne bi -imamo pač podjetje, kjer delavci tvegajo vsak dan, vsako uro, vsako minuto, ker delajo na višini. Kot lastnik si odgovoren, nesreča pa ne počiva. Poznam nekaj zelo tragičnih zgodb. To, če umre otrok v šoli, se lahko zgodi, ampak je precej manj verjetno, če pa se zgodi, bi se pa dalo poiskat krivca - lahko ej to učitelj ali pa vodstvo, ki ni poskrbelo za varnost. Je pa res, da te starši lahko lovijo na vsaki malenkosti, če bi želeli - treba je postaviti meje in biti diplomatski. Vs eto je zelo stresno, je pa to za nekatere managerje kar vsakdanjik. Tajkuni - to so razred zase, treba je vedet, da vsi pač niso tajkuni.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Odgovori

Avtor:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls, ppt,
  • Datoteka ne sme biti večja od 1000 KB
  • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 2 krat 9?
Na vrh