Starši osnovno- in srednješolcev

Majhni otroci, majhni problemi. Veliki otroci, veliki problemi. Delite svoja mnenja, nasvete in izkušnje z drugimi!
Moderatorka: Melita Kuhar Pucko, uni. dipl. soc. ped
Mi ni nič jasno.
Pri slovenščini jih ima v razredu več kot polovica zaključeno 5, ostali pa 4 in 3.
Rezultat NPZ pa je: 1 učenec 80%, dva 65%, vsi ostali pa pod 50%!!!!!!!!!!!!to pomeni, da razen treh nihče ne zna za pozitivno oceno.
Kaj dela ta njihova učiteljica? Ali se nič ne zasikira ne ona, niti ravnateljica???
To je znak, da je nekaj v našem šolstvu hudo narobe.

Pri matematiki pa je bilo povprečje 54%, pomeni tudi približno pol pozitivnih in pol jih ne zna za dvojko??

Kako je na drugih šolah?
Mislim, da ni nič narobe z učiteljico, niti se nima zaradi rezultatov kaj sekirati.
Dokler bodo NPZ-ji sami sebi namen in se nikjer ne bodo upoštevali, bodo rezultati slabi.
Na naši šoli je samo 5% takih učencev, ki še ne vejo ali bodo sprejeti na željeno šolo in se jim bodo rezultati upoštevali.

Raje ne govorim o tem kaj vse so učenci pisali v testih. Ena sama zafrkancija...

Sama sem takoj za to, da se rezultat upošteva pri konči oceni. Tako bi mogoče NPZ-je učenci jemali bolj resno.
enako porazno, slo 46%, matematika malo bolje 48%, etika 68%....
Zdravo,
pri nas matematika (najslabši predmet tudi sicer) 55, slov. jezik in etika 75 %. Zanimivo, da je pri matematiki prehitela dve iz boljšega (tretjega nivoja), pri slo. je bila med najboljšimi (oceno pa ima 4).
Učitelji so bili razočarani, učenci tudi....vsaj večina.
Vem, da MŠŠ objavi povprečja na državnem nivoju, zanima pa me, ali ste v vaših šolah izvedele za povprečje šole?
LP,
Ne, sin je povedal le za rezultat njihovega razreda, ne pa vseh treh razredov. Šole, ki so dobro pisale, se pohvalijo in objavijo na internetu, ostali pa so modro tiho.
Če je povprečje v državi npr. 30 % in je povprečen rezultat šole 36 %, je to nadpovprečno dobro.
Če je povprečje v državi 85 % in je rezultat šole 80 % je to podpovprečno.

Veliko učencev NPZ piše popolnoma nezainteresirano, NPZ je "kr neki".
ah, men tut ni blo glih... mat: 33/54, švz: 29/45, slo:51/60...

v glavnem: na moji naslednji SŠ(JJ) ni omejitev, tak da sem lahk brez skrbi.
http://s3.bitefight.si/c.php?uid=32318
naša šestošolka

Re: kakšni so rezultati NPZ-jev na vaši šoli?

05.06.09 09:45
Nimam pojma kakšno je povprečje šole, niti razreda.

Vem pa, da je ona imela pri SLO 90 %, pri MAT in ANG pa čez 70 %, ne vem natančno, zapomnila sem si slovenščino, ker se mi je na zgoraj napisano zdelo veliko. Ima pa vse predmete 5.
DOma se ni nič pripravljala, menda so se pa v šoli.
Čeprav je naša šjora kar dobro "opravila" z NPZ-jem, sem pa prav razočarana nad odnos do tega preverjanja nje same in sošolcev !
Več al manj so vsi mnenja da je za NPZ "kar neki", saj se itak nič ne šteje in Ni pomembo za v naprej in glede na to kako mišljenje so imeli o tem, si lahk tudi predstavljate kakšne so bile priprave : v šoli po nekaj ur, doma pa nič oz. skoraj nič....vsaj naša! Zato pa tudi mislim, da za slabe rezultate nikakor ne more biti kriva šola oz. učitelj, ampak otrok in njegov odnos do preverjanja,.
Naša je pri slov.j. dosegla kar 93%...pri ang. 72% ..pri matematiki pa le 68%, kar se mi pa tudi ne zdi slabo glede na to, koliko se je pripravljala ...oz se ni !!
Je pa nasploh njihov razred bil zelo slab pri matematiki ..
Tambiuje DONGL!

24.02.10 22:41
Keri DONGLI ste vi!!!!!!!!
sej se marmo učit tud velik drugih stvari ne sam za NPZ
tako razmišljam

26.05.10 09:35
Rezultati NPZ-jev kažejo na zgrešen šolski sistem: veliko snovi + malo utrjevanja = slabi rezultati
Mene tudi zanima, kakšni so rezultati pri nacionalnem preverjanju znanja. Zakaj ne objavijo povprečnega rezultata za Vse šole v Sloveniji.
Še eno dejstvo pri NPZ-jih obstaja.....
Pri Fiziki in Tehniki (pač za ta predmeta vem jaz) učitelji sploh ne obdelajo vse snovi po učnem načrtu. Pri tehniki so izjeme tisti, ki obdelajo vso snov.....
Zato je na nekaterih šolah slabši rezultat, ne zaradi populacije, obsega snovi.... mogoče je učitelj super fajn, sam je pač njegova napaka, da nekaterih snovi SPLOH NE obdela.... največkrat pri tehniki, ker jim snov ne diši (razni motorji ipd....)

niso vedno otroci krivi in UN (učni načrt)...... včasih je krivo tudi to, da se učnega načrta enostavno ne izvaja.....

na žalost :(
maa use je en dreeeeek!! :P
Pri moji hčerki so pisali likovni in slovenščino-okoli 70% povprečje. Matematiko pa VSI pod 30%!! Je pa tukaj problem pri učitelju.Pa ne pravim zato da bi ščitila svojo hčerko,dejstvo je,da je tudi mene imel in NIKOLI ni znal razlagat. Je pa res da eni to jemljejo zelo za hec!
mi mamo letos biologijo za 3 predmet in mamo priprave v šoli, tri ure tedensko dobivamo gradiva da se prpraulamo na biologijo - udeležba itak ni nujna, sam hodimo skoraj usi, kr se zavedamo da bomo meli potem doma manj za delat ..
je pa res da pr ns usi mislmo da je to 'kr neki'
Ko vidiš, kako se sestavljajo naloge za npz in koliko dvoumnosti je potem, ko se jih popravlja, vam povem, da tej rezultati niso niti malo realna slika znanja učencev na šoli. Sem imela možnost videti npz nalogo izpred dveh let. Vprašanja so bila tako napisana, da sem jih morala še jaz dvakrat prebrat, da sem razumela, kaj sploh naloga od mene zahteva. Ali npz-ji ocenjujejo tudi razumevanje besedila, kot pri slovenščini, kljub temu, da se piše biologijo, matematika, zgodovino, likovni...
Pa še vsa snov je bila skoncentrirana na snov iz 9. razreda. Nihče pa ne pomisli, da morda učitelj te snovi sploh še ni predelal z učenci, saj se npz ne piše junija, temveč kar dva meseca prej. Je imel ta učitelj to smolo?
Ja nekateri si pač služijo kruh tudi z npz-ji. Jih pišejo, oblikujejo, tiskajo, pišejo statistike o tem itd.
Zakaj pa mislite, da se v šolah izvajajo razni projekti? Ja zato, da nekdo vleče dnar. To je pač njegovo delo, poklic. Žal naš (šolski)sistem tako deluje.
Me pa res zanima, če se s tem kaj izboljšuje. Po statistikah verjetno ne, čeprav so lahko tudi te ena velika laž.
naše uč. so bol tk vlk daj naloge sam so .....
ene naučijo vredo druge pa komplicirajo
tk da najbrž rezultati ne bojo nevem kk dori
Heey!!
Jaz sem lani v šestem razredu pisala npz.Drugače sem odličnjakinja ampak sem matematiko in slovenščino zlo slabo pisala-angleščina je šla ful dobr , mislim , da sem izgubila 3 točke!
Drgač se pa npz-ji najslabše pišejo u šestem razredu , ker noben sploh ne ve kako to sploh zgleda!
NPZ!

Pri ostalih predmetih se ne preverja razumevanje prebranega besedila kot pri slovenščini, vendar zaenkrat živimo v Sloveniji, hodimo v slovenske šole in naši dragi šolarji in bodoči gimnazijci (čez 30%) bi pač naj RAZUMELI nekaj stavkov v slovenščini. Kaj pa naj jim, navodila narišejo ali kaj???
Joj, čist znorim ob takih pripombah.
Zanima me, kakšni so kaj rezultati NPZ
Primerjava ocen z NPZ-ji je skorajda nesmiselna, saj je dejstvo, da se učenci pač nauči(m)o snov pri večini predmetov le zato, da bomo lepo odkljukali test/spraševanje in imeli v redu ocene za vpis na srednjo šolo/fakulteto. Pri trinajstih predmetih pač ne moremo pričakovati, da bo učenec za vsakega delal sproti in imel željo po trajnem znanju. Točno to se vidi pri rezultatih NPZ-jev. Nekateri, ki nam je slovenščina fajn in imamo v prihodnosti načrte, povezane z njo, smo imeli petke in NPZ 95%, tisti, ki pa jih bolj zanima kaj drugega in so samo želeli izpolniti pogoje za vpis na srednjo šolo, so imeli kljub peticam NPZ pod 50%.
In ko berem, kako so vsi pisali matematiko pod 30%, mi ni čisto nič več jasno. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da če ti je v interesu, se da pisat tudi nad 90%. Interesa pa seveda ni, ker se NPZjev skoraj nikjer ne upošteva. In naj še povem, da je ta tretji predmet totalna polomija. Nekdo dobi na primer tuj jezik, ki mu recimo ne gre, in bi moral vložiti ogromno truda, če bi želel dober rezultat, nekdo drug pa dobi športno vzgojo, in ima vprašanja v stilu: "V katero zvrst plesov spada čačača?"
Vse mamice, ki vas blazno interesira kakšno je bilo povprečje na NPZ itd. imate to na http://www.ric.si/preverjanje_znanja/statisticni_podatki/.

Še to. Če vaša izredno nadpovprečno delovna in inteligentna punčka piše slabo ni ona nič kriva, ampak učitelj.
strinjam se z meow

04.05.12 15:13
npz je bedn. en kup enih listov, praznih strani, šifer, obrazcev in tega sranja..za prazen nič. dobesedno nič.. lahko so brihtni teli dolgi jezički na forumu, ki jim ni treba se učit oz. ponavljat snovi za 3 oz več let nazaj. meni nič ne povzroča težav razen mta.. nism bla niti na polovici, k nm prfoksa reče da je dvejst minut do konca.. hah! mislm a mislte da se bomo prostovoljno učil za nekej brezpredmetnega? mi nič ne korist, mi nič ne pokvar- torej se pač ne učiš.. aja, slo in tretji predmet sta lahka, mta pa res .. brez besed
Partizan-ALex 97

05.05.12 09:32
Sj se NPZ-ji ne štejejo za vpis v SŠ(razen, če je omejitev.).
Bivši minister Lukšič je hotel ukiniti NPZ-je.

Nehte komplicirat prosim.
Smrt Fašizmu !

P.S. ZA VSE SLABE TOČKE PRI NPZ-JIH JE KRIVA 9-LETKA. 8-LETKA JE BILA 10000000000000000000000000000000000000000000 BOLJŠA !
Am jaz sem to pisala prejšnje leto. Rezultati so bli dokej dobri, vse tam okoli 80%, sem pa u šoli vsa leta do zdaj odlična. Res da jih ima večina mnenje, da je npz "kar neki", mislim da vseeno ni prav da to upoštevajo pri oceni, ker je veliko odvisno od učitelja, kolko nauči, pa tudi iz lastnih izkušenj lahko povem da so tej rezultati dokaj "površinski". Veliko stvari, ki jih dejansko pravilno narediš ne upoštevajo, ker ni napisano 'točno tako kot v rešitvah' alpa če je vprašanje dvoumno in to. Zato mislim da je najbolše, da ostane tako kot je, da pač vsak zase vidi približno koliko zna na državnem nivoju.
KOMUNIST-Partizan-ALex 97

06.05.12 15:07
Nevem zakaj se tle neki učite za NPZ. Letos se jz itk upisujem. Pa ti povem, da se ti ne šteje pri ocene, razen če hočeš(Torej je use prostovolno).

Dobr. NPZ-ji je en sam bullshit(oprostite za izraz).
Če bi ukinili NPZ-je bi privarčevali ogromno denarja

Smrt naciklerofašizmu !
Navedeno
KOMUNIST-Partizan-ALex 97
Nevem zakaj se tle neki učite za NPZ. Letos se jz itk upisujem. Pa ti povem, da se ti ne šteje pri ocene, razen če hočeš(Torej je use prostovolno).

Dobr. NPZ-ji je en sam bullshit(oprostite za izraz).
Če bi ukinili NPZ-je bi privarčevali ogromno denarja

Smrt naciklerofašizmu !

oo jesuuus, Alex Crowther, dej umir se človek. noben te ne pros da podajaš svoje duševno prizadeto politično usmerjenost na tem forumu. NOBEN.
Pravijo da je biu letos izjemno slab uspeh pri mati. Glede preišnih let je pa bla dozdei najbolša slovenščina in ponavadi je 3. predmet zelo slab.
Lansko leto je bila povprečna ocena pri MAT: 51 %
SLJ: 52 %
BIO: 47%
GEO:46%

Lep pozdrav,
Alex C.

p.s.halo !
Iz kje ti mene poznaš ?

P.S. Z NPZ-JI BI LAHKO PRIVARČEVALI VEČ KOT 2 000 000 EUR LETNO
Pa še to.
Ko se vpisuješ v SŠ je na vlogi napisan:

Ali želite, da se rezultati NPZ-ja upošteva pri vpisu v srednjo šolo: DA NE
TOREJ EKSTERCI NISO TAKA REČ, KOT MISLITE USI SKUPAJ
SI SE PA V 8 LETKI BISTVENO VEČ NAUČU KOT ZDJ V DEVETLETKI. STANDARDI SE NIŽAJO:(

Torej nehte komplicirat !
Hehe. Res to piše. Ampak oni to mičken drugač interpretirajo ... V kolikor se primerjata kandidata: kandidat A soglaša in piše npr. 60 %, kandidat B ne soglaša in piše npr. 90 %. Izbere se kandidata A, ker je soglašal. Torej: če ne soglašaš je enako, kot da pišeš NPZ 0 % oz. ga ne pišeš.
namen npz-ja ni, da se učenec napifla snovi, temveč da pride tja in pokaže koliko je odnesel iz OŠ! pa še to je treba jemat z rezervo ;) tako tudi piše v ''priročniku' ki smo ga dobili, sploh pa ne vem kaj se tako razburjate da bi bilo treba ukinit NPZ je,...
Kaj veste, kako je bilo s fiziko letos na npzjih?
Za predmete povejo statistike šele pozno poleti ali jeseni. Navadno je za modro območje (top 10%) dovolj malce nad 60 % možnih točk (znanje fizike je obupno, ker so testi lahki).
Navedeno
annčaa
namen npz-ja ni, da se učenec napifla snovi, temveč da pride tja in pokaže koliko je odnesel iz OŠ! pa še to je treba jemat z rezervo ;) tako tudi piše v ''priročniku' ki smo ga dobili, sploh pa ne vem kaj se tako razburjate da bi bilo treba ukinit NPZ je,...
Ker je to ogromna potrata denarja.
Navedeno
mniljkbnv

Ste videli letošnje npz za fiziko?
Annnnnaaaaaaaaa

15.05.13 20:01
Jaz sem imela lani mat 98, slo 92 in fiz 97 procentno. Mam pa tut usa zlata priznanja iz teh predmetov. Sicer pa pri nas povprecje okoli 40procentov povsot;)
Avtor:

Naslov teme:

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 22 plus 22?