Starši, učitelji in učenci

Forum za starše, ki se srečujejo z vzgojnimi dilemami v kontekstu šolanja, za učitelje, ki bi radi delili svoje dvome in podali svoje predloge, ter za učence, ki želijo izmenjati mnenja ali dobiti nasvete o šolski problematiki. Zaupajte svoje težave, predloge, pomisleke in pohvale.
Moderatorji: Lea Čerin, uni. dipl. pedagoginja, Tina Milharčič, univ. dipl. psih., Ana Domenis Cankar, univ. dipl. psih., in mag. Nataša Durjava, geštalt izkustvena družinska psihoterapevtka
Pozdravljeni!

Prosim za vaše mnenje. Se vam zdi naslednje primerno, pravično, zakonsko sprejemljivo?

5. razred osemletke. Test-SLO-pravopis.

Primer naloge:
Iz korena -del- zapiši 5 besed, ki sodijo v isto besedno družino. Možna 1 točka!!!
Učenec napisal: delo, delavec, delovnik, deloven, delnice
Učiteljica delnice prečrta, napiše, da bi bilo pravilno delomrznež in O točk.

Primer naloge:
Podčrtaj pravilno zapisane besede:
decembrski ali decemberski, raztrgan ali rastrgan, gorenski ali gorenjski, polž ali polš. Možni 2 točki.
Učenec podčrtal 3 pravilno 1 narobe. 1 točka.

Primer naloge:
Vpiši t ali d, s ali z, k ali g, p ali b, š ali ž. 3 možne točke.
Vse pravilno, le da učiteljica pravi, da je učenčev š kot ž in s kot z.
Če bi pogledala po testu bi videla, da so vsi s-ji enaki in vsi š enaki in da z in ž piše drugače. 2 točki.

Ne moti me ocena (4 pdb) temveč način točkovanja pri nalogah. Torej 5 možnih odgovorov, štiri učenec odgovori, peti narobe in zato nič točk.

Zdi se mi, da išče neznanje in ne znanje.

Kaj vi mislite in kaj bi storili, če sploh bi kaj?

Hvala in lepe praznike želim vsem.Morda bi delila po pol točke...

Drugače pa se zdi OK.
Hvala za mnenje.

Menim, da bi bilo pravično, da bi za 5,3 ali 2 odgovora bilo možnih 5,3 ali 2 točki. Tako ne bi bilo dvoma in jeze.

Če bi bila jaz profesorica in bi nekomu vzela 2 točki samo zato, ker ni napisal takšnega s in š kot ga pišejo ostali in bi bilo v testu jasno, da otrok tako piše, ne bi mogla mirno spat.
In potem nam v oči pade njen z, ki je pravzaprav napisan kot s?!

LpV osnovni šoli (6.r) smo tudi imeli pri slovenščini take in drugačne probleme. Kar nekajkrat sem bila pri učiteljici, ker mi je otroka vzela dobesedno na piko. Lahko se je trudil kolikor se je mogel, pa mu ni dala nobene vzpodbudne besede, do konca osemletke.
Pri vpisu v sredjo šolo so nam dejali, da res iščejo neznanje, ker hočejo. da se naučijo še tisto kar ne znajo.
Moj sin je sedaj v zadjem letniku in moram ga pohvalit, vse smo zvozili tudi s slovenščino nima težav, saj na sredji šoli, ne boste verjeli, dijake tudi POHVALIJO: to je pa veliko vredno.
Vzpodbudo in pohvalo dajte otroku doma in ga poskušajte potolažiti zaradi krivic v osnovni šoli.

Vesele praznike
LP
Nikakor mi ne gre v glavo, da se moramo s tem sprijazniti.

Bomo starši res dovolili, da počnejo z otroci kar hočejo?!

Hvala za menja!Takšen način točkovanja je v zadnjem času zelo popularen in je prišel iz najvišjih krogov. V vseh testih na tekmovanjih so naloge tako točkovane in tudi naprej na mali maturi. Se pa sama strinjam s tem, da je velikokrat takšen način nepravičen.

Mislim, da se ne morete pritožit, ker je ravnala v skladu z novin načinom preverjanja znanja. Glede odnosa učenec -učitelj, pa se je potrebno velikokrat vprašati kaj se zares dogaja. Učitelji skoraj v 90% nimajo nobenega otroka na piki. Ko pa ima otrok slabe ocene, pa prva stvar, ki jo reče doma je ta, da ga imajo na piki. Tako se on reši krivde in v očeh starša je kriv učitelj. Mislim, da je na takšne stvari potrebno manj nasedati.

Neja
Neja

Dvakrat smo šli skozi osemletko in dvakrat skozi srednjo šolo, pa nikoli nismo imeli nobenih problemov z učitelji ali profesorji, razen s to učiteljico slovenščine (staro približno 60 let), ki je mojega otroka imela na piki oz. ga ni marala. Nikoli ga ni pohvalila tudi, če se je potrudil.

LP
Samo pravim, da ima medalja zmeraj dve plati. Povedal je kdaj se je potrudil, ni pa povedal kaj je napravil, da ga ne mara.

Neja
Čisto nič ni naredil narobe ,da ga ne bi marala. Samo ko je zvedela čigav vnuk je, takrat se je pa začelo dobesedno izživljanje.

LP
Ja,

tukaj pa je res lahko problem. Učitelji smo iz mesa in krvi, tako kot drugi ljudje in lahko podzavestno počnemo stvari, ki jih zaradi svoje službe naj ne bi.

Neja
Se mi je kar zdelo, da ste učiteljica. Želim vam veliko uspeha v poklicu in, da otroka, tudi če vam ni simpatičen, pohvalite.

LP
Glede pohvale se kar trudim kolikor se le da. Imam pa sama slabe izkušnje s takšnimi otroci, ki seveda, ko je slabša ocena krivijo mene in rečejo, da jih imam na piki. Zadnji primer je bil, da je to zato, ker niso Slovenci. Če otrok nikoli nič ne zna in je potrebno iz njega izvleči vsako besedico, mu postavljati najlažja vprašanja. V takem primeru nimam kaj pohvaliti, žal. Razen, da je lušten fant-to je pa tudi vse.

Neja
nastja jagarinec

Re: Slovenščina - 5 razred, test

28.10.09 10:01

pri matematiki se trudim po najboljših močeh ampak mi nekatere naloge še vseeno ne gredo[b
Tak način točkovanja zahtevajo pri NPZjih in učiteljica se drži priporočil najvišje strokovne inštance.

JA vem, da zdrava pamet drugače pravi!
Če so taka pravila - sama jih sicer ne poznam, pa sem učiteljica, so res kar stroga.

Ima pripombo samo glede š in s - sama pri učencih opažam, da se jim ne ljubi napisat, tako kot je treba. Zato jaz za take napake odbijam točke, ter točkujem tako, kot jaz vidim, da piše. Če tu popustiš, se stvari ponavljajo v nedogled, drugače pa je to prvič in zadnjič.

Mislim, da sem kar precej stroga učiteljica, kar se tiče točkovanja in za slovnične napake kar precej odbijam točke... Učence tudi opozorim na to, ko dobijo test nazaj, jih tudi okaram, ampak znam jih tudi pohvaliti. Med otroki so tudi učenci, kjer je pozitivna ocena že uspeh. Marsikdaj pa opozorim kakega nadarjenega učenca, ker je pisal 4, ker pač vem, da zmorejo več, ampak na primeren način. Učenci me imajo res zelo radi, nikoli si nisem mislila, da bo tako, ker vem kakšne zahteve imam :) Prav tako pa me starši res zelo podpirajo, tako da očitno mi je uspelo najti en res precej pravičen način.
Imate pa res srečo, da vam otroka v srednji šoli pohvalijo. No, saj ne morem reči, da so vsi profesorji takšni. Moj sin ima namreč v srednji šoli profesorico, pri kateri ni možno dobiti višje ocene kot tri, ker zahteva dobesedno vse tisto, kar si ona upikne v glavo. Žalostno. Popolnoma jim zbijajo samozavest.
anipipi

Re: Slovenščina - 5 razred, test

11.11.09 19:27

Dapi, to, da učiteljica ne bi marala otroka od trenutka, ko je izvedela, čigav vnuk je, je pa noro. Pa menda ja ne mislite, da bo vas kdo jemal resno. Taki argumenti in to, da ima učitelj učenca na piki, so argumenti staršev, ki se nezavedno postavljajo v obrambni položaj, ker imajo slabo vest. Zakaj? Najti morajo v sebi. Če moram v razredu nekoga v uri nekajkrat opozoriti, ne pomeni, da ga imam na piki, ampak da s svojimi dejanji zahteva, da ga bodisi umirim, spodbudim itd. Učenca, ki sledi navodilom in dela, učitelj nagovori manjkrat. Seveda se da vsako vedenje interpretirati tako in drugače, kot je zapisala že Neja, vsaka medalja ima dve plati. Mislim pa, da s svojim odnosom do učiteljice, sebi in otroku bolj škodite kot koristite.

Sestavljanje testov pa že dolgo ni ena kljukica je ena točka. Pri sestavljanju testa učitelj upošteva vedenje o tipih nalog, o taksonomskih stopnjah, o standardih znanja in še. Vse to temelji na znanstvenih spoznanjih, ki jih mora učitelj upoštevati in tudi jih. Malo bolj verjemite v strokovnost učiteljice in ne iščite dlake v jajcu. Otrok pa naj z nekaj vajami ponovi pisanje šumnikov in sičnikov tako, da bo zapis pravilen in nedvoumen. Če pa tega ne zmore, poiščite pomoč strokovnjaka. ; )
NINIKA

Re: Slovenščina - 5 razred, test

01.06.10 16:56

IN RES JE ZELO NE PRAVIČNO DA OTROK NE MORE RAZUMETI NALOGE, KO UČITELJICI POVE KAKO JE MISLIL PA MU DA PDB NAMESTO PET ČE ZGREŠI 0,25 TOČKE
vedno bolj imam občutek, da učiteljice učijo samo zato, ker je to njihova služba. Veliko več so nas naučili v osemletki, kot pa sedaj. Ko bi se tako prizadevali za otroke kot se za dnarsko, bi bili vsi odlični.
katja renic

Re: Slovenščina - 5 razred, test

30.09.11 16:08

kr neki!
Meni se pa ta način ocenjavanja ne zdi slab. Tako je tudi na maturi, pri geografiji. In nas je profsor tudi vsa 4 leta gimnazije na ta točkovnik privajal tako, da je preprosto točkoval po njem. Rezultat :uspešno opravljena matura.
mimica0402

Slovenščina - 5 razred, test

12.05.15 17:01

pozdravljeni!

Na internetu ne najdem testu.
Prosim, če mi pomagate in poveste naslov, kjer so napisani vsi testi za osnovno šolo.

Hvala za razumevanje!


mimica0402
OPOZORILO!
Prosimo vas, da vsak čim prej odgovori!!!
Ko odgovorite osebi mimica0402, vas prosimo, da napišete njeno ime, da se ve komu ste poslali.
 

Avtor: Naslov teme:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls, ppt,
  • Datoteka ne sme biti večja od 1000 KB
  • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 13 plus 5?