Starši, učitelji in učenci

Forum za starše, ki se srečujejo z vzgojnimi dilemami v kontekstu šolanja, za učitelje, ki bi radi delili svoje dvome in podali svoje predloge, ter za učence, ki želijo izmenjati mnenja ali dobiti nasvete o šolski problematiki. Zaupajte svoje težave, predloge, pomisleke in pohvale.
Moderatorji: Lea Čerin, uni. dipl. pedagoginja, Tina Milharčič, univ. dipl. psih., Ana Domenis Cankar, univ. dipl. psih., in mag. Nataša Durjava, geštalt izkustvena družinska psihoterapevtka

močenje postelje

avatar mama 30.05.02 07:51
Sin ima 11 let in še zmeraj moči posteljo. Do sedaj temu nismo posvečali preveliko pozornosti, saj pričakujem, da bo prerasel to težavo, sedaj pa se je sin pričel obremenjevati s tem. Ne vem kaj naj naredim, zato prosim za pomoč.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Mateja* 30.05.02 12:22
Jaz sem naši deklici razložila, da ima še majhen mehur, ki pa BO že zrasel, ko bo čas za to....
Pri nas je delovalo....

Pa čimveč suhih noči vama želim!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ana 30.05.02 14:49
Spoštovana,

ker je imel/ima moj sin podobne probleme smo na predlog njegove zdravnice, pri njegovih osmih letih, šli na pregled k specialistu, da je opravil določene preiskave. (kri, voda, družinska anameza)

Nato je moral biti otrok še dva dni v bolnici, da so opravili še nekaj preiskav (UZ trebušne votline, kri, voda, celodnevno merjenje vnosa in iznosa tekočin). Ker niso našli organskega vzroka za nočno mokrenje sedaj jemlje vsak večer pred spanjem hormonske kapljice (Adiuretin), ki ponoči zmanjšujejo dotok "proizvodnjo" urina.

Ta dva dni v bolnici sta bila za otrokova čustva zelo zelo težka. Nas ni nato nihče opozoril, zato če želite še kakšen nasvet v zvezi s tem mi raje pišite na moj e-naslov.

ana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar j.t. 30.05.02 21:21
Imela sem dve hčeri, ki sta močili posteljo do pubertete, redno, potem pa prenehali.
Prav tako smo že imeli napotnico za bolnišnico, kjer bi opravili teste, vendar tja nismo odšli. Razlog: moj mož je močil posteljo do pubertete, moji trije bratranci so počeli isto. Dva od njiju sta bila na pregledu, vendar učinkov, razen tega, da od pete uru popoldne ne sme piti, in če so se tega držali, potem je bila noč suha, drugače pa ne.
Hčeri sta vodo ponoči redno odvajali, prav nasprotno pa sem opazila, da čez dan lahko zdržita tudi 7 ur in več.
Mi smo stuhtali tako, da imamo verjetno "majhne" mehurje, saj ena hči in mož redno ponoči vstajata in opravljata malo potrebo.
Mož je prenehal z močenjem pred nekim zimskim smučanjem, koliko je bil star ne vem točno. Ko je odšel na to zimovanje, s seboj ni vzel vseh potrebnih rekvizitov, in ko ga je mama vprašala, kaj pa če se ti zgodi, ji je čisto jasno odvrnil, da se ne bo. In tako je bilo.

lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Barbara 31.05.02 12:30
Tudi jaz sem kar nekaj casa mocila posteljo. Rešitev pri meni pa je bila precej enostavna. Vsako noc ob 2 ponoci me je mami zbudila in sem sla na starnisce. Kasneje sem se sama zbudila( seveda s pomocjo budilke) in sla na starnisce. Bila sem ze nekoliko starejsa. Kasneje pa to ni bilo vec potrebno. Stvar se je uredila sama od sebe. Pomembno je le da ugotovite kriticno uro, da je ne zamudite. Veliko uspeha

Barbara
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Maja 31.05.02 12:59
Draga mama,

Tudi jaz sem jo močila, potem me je mami peljala k zdravniku. Zdravnica je svetovala sistem nagrade: če se tri dni zapored nisem polulala v posteljo, sem dobila majhno nagradico - čokoladko ali kaj podobnega. Kazni za obraten primer ni bilo. Vse skupaj sem morala zapisovati na razpredelnico z dnevi v mesecu; za suho posteljo sem naredila modro zvezdico, za mokro (če sem se zbudila šele zjutraj) rdečo piko, in za mokro (če sem se zbudila takoj po lulanju), rdečo zvezdico. Vse skupaj ni trajalo niti en mesec, pa sem bila "zdrava".
Vendar je bilo to že pred 28 leti (takrat sem imela 11 let), zato se bojim, da danes sistem majhne nagrade ne bi več deloval, ko imajo otroci vsega preveč in bi morala nagrada biti že kar velika.
Lahko pa vseeno poskusite!

Veliko uspeha vam želim!

Maja
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Ali 31.05.02 14:47
Draga mama,
vsaj pri moji tedaj 5-letnici je sistem, kot ga je opisala Maja, še deloval. Za cel mesec zvezdic smo ji kupili drobno plišasto igračko - mucko, ki jo je "pozdravila".
Lp, Ali
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ena 31.05.02 15:10
običajno je to pri teh letih (če ni fizičnega razloga) manifestacija drugih problemov.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ana 31.05.02 15:18
Spoštovana ena,

ali mi alhko približno poveste kateri so ti drugi vzroki? Prosila bi vas, da nam jih dobor opišete, da se bomo starši lažje pomagali svojih otrokom.

Če ima otrok namreč zelo trden spanec in se nikoli ne prebudi sam sredi noči, da bi šel na potrebo, temveč se zbudi sam le zjutraj, ko je vse že prepozno. Podnevi je popolnoma suh od svojega 2 leta starosti.

Že vneprej se vam za strokovne nasvete zahvaljujem!

Ana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar deklica 05.06.02 08:37
Zivjo!

Mene so starši peljali na pregled k urologu, ki mi je predpisal elektrostimulacijo mišic (medeničnega dna?). Nekaj tednov sem namreč na KC hodila na to terapijo, kjer so mi v anus dali eno elektrodo, sama pa sem si povečevala jakost, ob tem pa sem stiskala mišice. To je bilo l. 1983, stara sem bila cca.12 let in je pomagalo kar hitro.

Veliko uspeha in mirne živce, saj vem, kako je to obremenjujoče za vso družino!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Senja 06.06.02 10:51
S krcenjem misice (ki zapira mehur) smo tudi pri nas resili problem mocenja postelje. To lahko izvaja sin tudi brez elektrod. Ko gre na malo potrebo, naj spusti curek, nato zadrzi, nato spusti itd. Cas zadrzevanja naj povecuje.Ko bo misica dovolj krepka, ne bo spuscala urina, hkrati pa se bo okrepil se mehur in bo sposoben zadrzati vec urina.

LP
Senja
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar matka 06.06.02 13:12
Pozdravljena,
mislim,, da se iz tega problema ni za hecat. ljudje dostikrat rečejo, da je to zaradi nekih psihičnih vzrokov pa ne vema kaj še. Pogovori se z otrokovo zdravnico. Tega je ogromno! Ni tvoj otrok edini in tega ne počne zanalašč. Velikemu številu otrok manjka malce enega hormona (ne spomnim se čisto katerega) in ga dobijo v kapljicah. Čez nekaj časa ta težava mine. Zakaj bi otrok trpel, če mu lahko pomagaš z zdravilom, ki sploh ni zdravilo, ampak je nekaj, kar telesu primanjkuje?
Mogoče pa je kaj tretjega, ravno tako preprostega, samo ti tega ne veš, kot marsikatera mama, ki ni zdravnica, ne.
Otroci tudi velikokrat močijo posteljo ponoči, če nimajo izpraznjenega črevesja. Če se uredi težava z zaprtostjo (in včasih celo že z uhajanjem blata, ki je posledica zaprtosti), se uredi tudi problem nočnega močenja postelje. Zgleda neverjetno, ane? Ampak mišice in živci so tako blizu skupaj, da eni včasih motijo druge.
Pa še in še...ampak raje vprašaj kako zdravnico, saj sploh ni nujno, da bo šlo za kak neprijeten pregled. Včasih je samo malo preveč bakterij v urinu (otroka pa nič ne peče niti ne boli) pa tudi delajo tako zgago...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar andreja* 07.06.02 14:30
Mogoče lahko poskusiš še s tem, da prestaviš sinovo posteljo. Imeli smo podobne težave ( sin je lulal v posteljo do 7. leta)- pa nam je neki ametist iz Celja določil te negativne smernice, tokove v stanovanju...( brezplačno- da se ne bo kdo takoj obregnil v to) in ravno čez sinovo posteljo je šel en tak tok....Posteljo smo še isti dan premaknili in od tiste noči se sin še ni polulal v posteljo...Lahko sicer kakšno čudno naključje-toda jaz verjamem, da je bilo to krivo....Poskusite in veliko sreče....
LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar 12let 18.08.09 07:19
Tudi jaz imam težavo z močenjem postelje, letos se je težava že uredila , a se je zdaj spet pojavila zdaj že nekaj dni spet močim posteljo. star sem 12let. Pregled urologa je v septembru. Ali imate kakšne dobre načine kako brez kakšnih zdravil pozdraviti bolezen.

HVALA
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Kelli 23.08.09 13:49
Jaz pa mislim,da nagrade niso ne vem kako vredu,ker pri meni niso delovale. Mislim,jaz se nisem hotela polulat,pa sem se. Težava je bila rešena tako,da 2 uri pred spanjem nisem pila,takoj pred spanjem sem šla na wc,včasih so me zbujali ponoči,da sem šla. Sčasoma je minilo,oz. sem se pri cca 12 letih polulala 5krat na leto.
lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar andreja4 07.01.10 14:32
imam isti problem pa sem isto mislila kot ti.imamo pa tabletke minirin malo boljše pa je
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar linalina 10.01.10 23:44
pri nas je bil fant tudi pri 2 letih podnevi suh... pnoči pa ni in ni šlo... trden spanec in očitno tudi težave z antidiuretičnim hormonom (ki skrbi, da se ponoči ne izloča toliko urina)... v starosti 4 in 5 let ni pomagalo ne zbujanje (tudi, če smo ga nesli na WC ob polnoči, je bil v polovici primerov do jutra spet moker), ne nagrade - ker sploh ni čutil, kdaj se polula. Nekajkrat sem spala v njeglvi postelji in imela roko na njem, da bi čutila, kdaj postane nemiren, kdaj se to zgodi... pa se niti premaknil ni... samo moker je bil kar naenkrat... zato smo vztrajali s plenicami.
Pri 6. letih nam je zdravnica predpisala minirin tabletke in določila strogo nadzorovan vnos tekočine ( 2dl zjutraj in nato vsaki 2 uri 2 dl do 16.00, ko je 1.5dl, nato ob 18.00 1dl in ob 20.00 0,5 dl, nato nič več!) Ena tabletka ni bila dovolj, jemal je 2 vsak dan 3 mesece... potem smo prekinili, ker upeh še vedno ni bil 100%. Zdaj še vedno pazimo na vnos tekočine, vendar ne več tako strogo..., - in ga dajemo na WC okrog poolnoči - in je suh. Torej - kar ni delovalo pri 4. in 5. letih, zdaj deluje.... že pol leta! Po moje je malo prerasel... in že zdrži dlje časa... in upam, da bo čez kako leto še bolje...
Sicer pa imajo v trgovini Sanolabor tudi tak elektronski alarm (kot hlačke), ki otroka zbudi s piskanjem ob prvi mokroti... Če je problem samo v trdnem spanju, je mogoče to rešitev!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ma-mi 13.01.10 12:19
Ko berem vse to zgoraj napisano in mučno obdobje za otroke in starše si ne morem, da nebi odpisala.
Moja hči je močila posteljo do cca 5 leta bile sva sami in ko sem imela heksenšus jo nisem mogla premakniti in dati na kahlico, da bi se ponoči polulala v kahlico, tako se je na žalost v posteljo in velikokrat bila tudi prehlajena zato. Mučno res mučno, ker se je to dogajalo vsako noč, sem pa vztrajala in dobila napotnico za pregled sečevoda in je ostala v otroški bolnišnici 2 dni na pregledih, nakar mi je zdravnik rekel, da ji premanjkuje neki hormon, ki se aktivira, ko jo tišči na lulanje in ona tega nima, da bi ji ga bilo treba dodajati, kar očitno primanjkuje večino otrokom, kot razpršilo v nos, nažalost nevem več kako se imenuje, ko sva to izvajali že po par mesecih ni več lulala v posteljo, ona in jaz sva bili presrečni mislim, da smo s tem nadaljevali še ene 1/2 leta in sedaj je stara 12 let, od takrat nevem če se je polulala 4x v posteljo in še to če je močno spala in v spanju pomočila posteljo. Sem pa slišala, da zdravniki neradi dajajo tega hormona otrokom pa nevem zakaj (predrago) ali kaj drugega, ker nevarno za otroka ni bilo, povprašajte in vztrajajte, saj vas čisto razumem, kaj vse sva dale skozi. Srečno in če se kdo spomni, da napiše, če je poskušal ugotoviti, kako je s tem hormonom in rešitev.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ma-mi 13.01.10 12:38
Še to moram dodati,da sva res težko dobili ta hormon, sem skoraj moledovala za njega, ko sem vidla, da je rešitev v tem, sem pa vztrajala, da imam naporno službo, da ne morem vsako noč vstajati in zbujati hčerko, da tudi sama nisem zdrava in pri močeh, da jo nosim, ker se ne zbudi in ne zbudi in se je včasih kr v spanju polulala na kahlo, da ko se ne zbudim se polula in je kr naprej prehlajena in kašlja ker je mokra do jutra, da potem zboli in tako dalje, res, kako mora človek prosti za nekaj, kar pomaga staršem in otroku potem sem slišala, da tako neradi dajajo to zdravilo, nisem pa dognala zakaj in veliko staršev tega sploh ne ve, ker jim tudi ne ponudijo te rešitve, lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jozekuch 30.08.10 20:46
Veliko je možnosti in variant. Ponujam izkušnje staršev:

APARAT, KI PISKA JE, NOČNA MORA. Primeren je kvečjemu za ugotovitev ob kateri uri (približno) se otrok polula (da bi ga lahko potem pred to uro budili). Primerno bi bilo, da ne-bi piskal otroku na ušesa ampak nekomu drugemu.

Bujenje: ugotoviti je treba do kdaj otrok trdno spi in kdaj ga je mogoče zbuditi. Običajno je to po cca. treh urah spanja. Zbuditi ga je treba popolnoma.

SPEČEGA OTROKA DAJATI NA KAHLICO ALI GA NOSITI NA WC JE SLABŠE KOT NIČ. DEJANSKO GA SILITE DA BI LULAL MED SPANJEM.
NAJPREJ GA ZBUDITE POTEM NAJ SE USEDE NA WC/KAHLO.

Povejte mu, da ga boste zbudili in kako. „Na uho Ti bom zašepetal „dob’r dan“.“

V družinah, kjer je to na nek način "dedno", je vredno poskusiti takoj, ko se ukinejo plenice podnevi. Še preden se otrok prvič polula brez plenic.
(Potem nikoli ne veš, kako bi bilo, če bi bilo drugače.)
Tri dni, dvakrat na noč. Potem en teden enkrat na noč.

Važno je:
- da imate otroka radi,
- da imate prav tako sebe radi
- da se znate obleči v otrokovo kožo in ne pretiravate, ker ima veliko otrok na tem svetu še veliko večje težave.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar janc pijanc 25.09.10 12:48
star sem 23 let in ga rd pijem. mam enga zafukanga fotra, k mi gre pošteno na @#$%&. mtka žvi pr bakici, kr je slepa. študeram navtiko u portorožu, seka žvi u najemniškem stanovanju v lublani, ker študera pravo. mt ji bo zdj plačala izredn vpis kljub temu da je imela mir pred fotrom (kakva-krivica). redno se ga prsekavam uščijm se ga pa sam takt k se ga ornk prsekam (obvezna betonaža). fotr me je hotu že parkrat fuknt u komuno čeprov ga sam poham pa pijm (kao-kda to ni nč), šolo delam dokaj redno, mam svoj rap (hip hop) in kreten se mi ga na povno štuli k da nima svojga lajfa kmet. klošar kr neki zdj hod do mojga producenta k je kupu mpc 5000 kao moja nagrada k mu nav treba plačat izrednga vpisa. kreten nj se jebe u glavo pička mu matrna ubov ga bom.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar žalostnax2 26.09.10 00:27
V knjigi Pravljice ki so staršem v pomoč je zgodbica, ki vsekakor ne more škodovati otrokom. govori prav o močenju postelje. Mojemu otroku je bila zelo všeč in sva jo pogosto prebirala. Je pa nekako primernješa za malo mlajše.
Sama sem otroka navadno zbudila in peljala na stranišče, nekako ob enih zjutraj. In po kratkem času to ni bilo več potrebno. Zdaj se otrok zbudi sam in gre na malo potrebo. Nima pa potrebe da to stori vsak dan. Pitja nisem omejevala nikoli.
Nič posebnega se mi ne zdi, če se otroka zbudi in usmeri na stranišče. Če pomislimo npr. na otroke ki so diabetiki - kolikokrat se zbudi njih, če jim nagaja sladkor, da zadevo spravijo v normalo. In starši diabetikov vstajajo vsaj 2x ponoči. Vsaj dokler so ti majhni.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Baali 22.02.11 10:19
Dragi starši,

pri mokrenju ponoči velja razmisliti še o enem vidiku... Veliko otrok moči posteljo zaradi spolne zlorabe. Lahko zaradi njihove lastne ali pa zaradi nerazrešene zlorabe staršev. Toliko v razmislek...

Lep pozdrav,
Baali
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Dedi 22.06.11 07:57
Vsem staršem in njihovim otrokom svetujem enurex hlače z zvoncem za pomoč pri nočnem močenju postelje.V nemčiji je ta izum v sklopu zdravstvenega zavarovanja že 40 let in je klinično preizkušen.Kot sem že enkrat zapisal je zelo enostavno in sicer ko otrok spusti prvo kapljico v hlačke se sproži senzor,ki je nameščen v hlačkah ter z zvokom zbudi otroka.Ko se zbudi avtomatsko stisne mišico zapiralko.Tako gre na wc in ostalo količino urina spusti v wc.Otrok to mišico zapiralko ojača v 4-6 tednih po navodilih vendar je moja vnukinja prenehala z močenjem v desetih dneh in je suha od takrat naprej.Mi smo hlačke kupili preko interneta na www.enurex.eu.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jakica 23.06.11 11:30
Tudi mi imamo hlačke z alarmom. Nosi jih že 4 tedne in izboljšanje je občutno. V teh 4 tednih se je polulal samo 3x. Pa še takrat se v momentu vstane, ugasne alarm in gre na WC.
Hlačke smo kupili v trgovini Sanolabor. V paketu so dvojne hlačke, cena pa je 90,90 eurov. Na napotnico se jih ne da dobiti. So pa to navadne bombažne hlačke, ki imajo v blago všito neko žičko, po kateri se prevaja urin do senzorja, če se polula. Hlačke so pralne.
Sin je star 7 let. Že dve leti prejema tudi zdravilo Minirin, in približno pol leta Detrusitol. Obiskujemo nefrološko ambulanto.

Odkar uporablja te hlačke, je sin nekako "lažji". Nikoli ni ničesar komentiral, ampak sem ga videla,da ga moti močenje postelje. Je kar bolj zadovoljen, da je suh. Pa četudi ga zbudi alarm tega ne jemlje, da se je polulal, ker je postelja suha.

Želim veliko uspeha!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar dasaaaa 29.09.11 18:23
Pozdravljeni.
Mojemu otroku sem kupila hlačke ki piskajo in že po prvem tednu je bil rezultat.Čeprav piše v navodilih da zdravljenje traja do 4 tedne.S pomočjo STERO Enurex hlačk z zvoncem®
se Vaš otrok nauči biti pozoren na znake tiščanja na vodo in pravočasno poišče straniščno školjko.
Ta oblika zdravljenja nočnega močenja postelje je priznana kot aparativna vedenjska terapija (AVT)
in v primerjavi z drugimi, npr. medikamentoznimi oblikami zdravljenja, predstavlja terapijo prve
izbire.www.Enurex.eu ali Enurex@gmail.com
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zutzut 12.10.11 13:22
Moj ima 7 let. Budilke ne sliši pol ure, tako, da ne bi slišal niti tega zvončka.
Ima paintervale, ko se polula.. včeraj in dans , prej cel mesec nič.
Če zvečer pije, gre voda ven, če ne .pa redko.
Bolj lula če je mrzlo, oz če se odkrije in ga začne zebst, potem se polula.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Šolski dispanzer 12.10.11 15:19
Ojej, v šoli v naravi bo pa velik prolem!
Nasvidenje,
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Šolski dispanzer 12.10.11 15:19
Ojej, v šoli v naravi bo pa velik prolem!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zeton 20.10.11 12:08
drage mamice in obiskovalci..

moj problem še zmeraj poteka..namreč moj sin se zmjeraj moči posteljo in ima 15 let.jaz sam se kr navadla..ker smo poiskali pomoc pri 11.letu in je takrat dobio MINIRIN-hormone ki pomagajo pri zadrzavanju vode..hm med tem se moj sin zredil 20kg..tehtal je 75.ko pa sem prebrala nezelene ucinke sem ugotovila da so posljedice slabse kot mocenje postelje..res da je bil en od tisoc primerov...terapijo sem takoj prekinila..na lastno odg.sam rekla zdravnici:moj sin je nehal!in smo sli domov.v hujsih primerih-nezeleni ucinki bi bla tudi smrt..
zdej si pa razmislite...kaj bi raje imeli?vsem skupaj zelim polno srece in potrpljenja.hvala.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mamaana 21.10.11 20:34
Pozdravljena!

Na Rakitni je Šola lulanja, ki je mojemu otroku zelo pomagala. Ob terapiji in upoštevanju navodil, kar se je tam naučil je suh. Če se naučenega ne drži pa .....................luža, a nič zato, zdaj ve, da zmore. Šele na Rakitni je dobil izkušnjo, kako je biti suh in da je to možno.
Napotnico je dobil pri nefrologu, šola pa traja 5 dni.Lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Odgovori

Avtor:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls, ppt,
  • Datoteka ne sme biti večja od 4,88 MB
  • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 5 plus 10?
Na vrh