Vrtičkarstvo in zelišča

Grah, krompir in zeljnate glave. Zdravilna zelišča, čajčki, zvarki, arome, ljubezenski napoji in strupi. O vsem, kar nam začini življenje in o naravi, ki nam marsikaj ponuja. Samo poiskati moramo.

depresija, anksioznost, nemir, strah

avatar Muri 28.10.03 19:46
Tako nekako so mi postavili diagnozo, v roko pa potisnili dve škatli Helex-a (neke vrste pomirjevalo), za katerega sem prebrala, da lahko postaneš odvisen od njega. S komerkoli sem govorila, tudi nekaj zdravnikov, mi je svetovalo naj grem čim dlje proč od tega. Ker sem popolnoma izgubila zaupanje v stroko, sem se odločila, da si pomagam sama (saj navsezadnje si moraš sam, kajne?).
Torej prosim, za nasvet, kako se spraviti v red s pomočjo narave?
Kateri čaji, mogoče naravne tablete?

Redno pijem meliso in meto, včasih vzamem tudi persen, kadar imam res velike napore.

Še kak koristen nasvet?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mateja 28.10.03 20:43
Sama za podobne težave že nekaj časa uporabljam naravno "zdravilo" Forever GINKO plus (podjetje Forever living products ) in ga enostavno ne morem prehvaliti.

Sestavine
1. ginko biloba
2. goba reishi
3. kitajska shisandra
4. fo ti

Popolnoma naravne stvari, od katerih ne postane[ odvisen.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sarita 29.10.03 09:41
Živjo Muri,

Tudi hmeljev čaj pomaga,še posebej če tudi ponoči ne moreš spat.
Med naj postane tvoj zaveznik.
Najbolj od vsega pa ti priporočam česen. V ljudskem zdravilstvu ga uporabljajo za vse možne tegobe in bolezni, tudi za vse duševne bolezni. Sama imam bolj probleme z živčnostjo, pa se mi je stanje izboljšalo od kar jem med in česnik. Res ni dobro, ampak deluje. Vsi me sprašujejo kaj se z mano dogaja, da sem postala tako umirjena in res se počutim boljše.
Pa še enkaj je, kavo sem pustila!
Pomagajo sprehodi v naravo, pa kakšna joga, najbolj enostaven način so tibetanske vaje (ki ti vzamejo 10 min.na dan) pa so res super (lahko si jih ogledaš na lunin.net).
Naj postane narava tvoj zdravilec in ne medicina. Narava vedno pomaga, samo pomagat si moreš pa sam. Kar ti pišem so izkušnje, da ko vsa zdravila odpovedo,pomaga narava.
Srečno!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Neja 29.10.03 09:58
Mateja, kje se pa to naravno zdravilo kupi Forever Ginko?
Če ni v prosti prodaji, kje se pa sestavine za izdelavo tega naravnega zdravila kupijo.

lp Neja
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar majdab 29.10.03 10:57
Mislim ,da se ga da kupit samo preko posrednikov oz. zastopnikov FLP-ja. Imajo pa svojo stran na www.......
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Mosa 29.10.03 15:16
Zdravniki vedo bolj malo o zdravilih naravnega izvora. Na srečo pa so o tem dobro podkovani farmacevti v lekarnah. Pojdite torej v lekarno in jim zaupajte svoje težave. Verjetno boste dobili Deprim, ki je registrirano zdravilo za zdravljenje depresije, ki vsebuje izključno izvleček šentjanževke. V Nemčiji zdravila s šentjanževko predpisujejo celo na recept.

Upam, da vam bo pomagalo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mateja 29.10.03 19:34
Izdelke podjetja Forever living products lahko dobite samo preko posrednikov, cena v večini primerov ni višja.

Več o Ginkotu in ostalih izdelkih pa na strani www.aloevera-mj.com ( ne znam narediti linka, zato copy in paste).

Lp Mateja
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nastja 31.10.03 16:41
V lekarni dobiš tudi šentjanževko, čaj. Nikakor ne more škoditi, lahko pa koristi.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Jožica 01.11.03 23:29
------------------------------------
nastja napisal(a):

Nikakor ne more škoditi, lahko pa koristi.
-------------------------------------

Stotič: v določenih primerih in v kombinaciji z določenimi zdravili lahko škodi. Razen tega pa šentjanževka ne deluje pomirjevalno, ampak antidepresivno.

Se opravičujem za vmešavanje, nič slabega nočem.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar alesa 05.11.03 10:47
Ali mislite, da deprim koristi tudi pri paničnih napadih in anksioznosti ali samo pri depresijah?
Imam namreč postavljeno diagnozo: anksioznost in panični napadi. Do zdaj sem se izogibala tabletam, zdaj pa, ko po treh mesecih ni željenega izboljšanja, pa bi poskusila tudi s tem. Še preden si pomagam s kemijo, bi poskusila še z zeliščinimi pripravki. Sicer pijem kamilice, do pred enega tedna pa sem pila tudi Matikov čaj Relax. Persen mi ne pomaga, zato sem tudi prenehala z jemanjem. Po Persenu sem bila celo bolj nemirna.
Naj poskusim še z Deprimom?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tinoča 05.11.03 14:49
Jaz sem se "cajtala" z isto firmo. Jemala pa sem tablete, ki vsebujejo ginseng in či(tako se izgovori), pa tudi matični mleček, ker sem imela čisto izčrpan imunski sistem. Te tablete so mi neverjetno dvignile razpoloženje in energijo. Rezultat je bil že po 2 dnevih. Je pa res, da je treba spremenit življenje. Jaz sem se iz dreka izkopavala skoraj pol leta. Zdaj je od takrat eno leto in me še vedno včasih obišče cmok v grlu, zvijanje v želodcu, pa raje kam nebi šla ali kaj naredila... Jaz imam Helex vedno s sabo, pojedla pa nisem niti enega. Baje je za nas značilno da rabimo nekaj za takrat ko bo kriza..., pa ponavadi vse rešiš sproti.
Meni je pomagal tudi avtogeni trening.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Jožica 06.11.03 20:37
Hmmm... ne bi si upala odgovoriti z ja ali ne. Odvisno. Meni, recimo, Persen pomaga. Ali pa pri slabosti kamilični čaj, ki marsikomu še bolj "vrže gor"... Lahko rečem samo, da poskusi. Saj veš: preberi listek, drži se navodil, učinek se pa vidi šele po kakem tednu ali dveh.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar *_* 07.11.03 11:03
Koliko pa stane tista zadeva Forever ...? In kako dolgo imas eno skatlo? Potem to ni nateg?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tinoča 07.11.03 17:01
Če misliš na ginseng je bil leto nazaj 2.700 SIT. V škatli je 120 tablet, poješ pa 3 na dan če imaš visok pritisk oz. 4 če imaš nizkega.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar vesna 08.11.03 00:42
Muri, sicer to ni zeliščni nasvet, ampak mogoče bi bilo dobro, da se začneš ukvarjati malo z meditacijo. Poleg čajev seveda:)))
Tako se boš sprostila in bodo napetosti popustile; veliko živčnih bolezni bi se dalo vsaj omiliti z redno meditacijo.

Ker je težko kar začeti, še posebej, če si psihično bolj napeta, ti predlagam kake aktivne meditacije, ki te najprej pripravijo na tihi del, skozi dihanje, ples, mrmranje... So različne medote, zagotovo najdeš kako zase.
Oshotove meditacije so take, dobiš jih v Muellerju recimo, ali, če si iz Ljubljane, v knjigarni na čopovi. Pa še kje.
Lahko pogledaš na www.osho.org, tam so tudi opisane.

Jaz mislim, da bi ti zelo pomagale, sploh vsakemu, za sprostitev in notranjo osrediščenost.

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Maja 08.11.03 01:09
Najprej naj ti čestitam in tudi vsem ostalim, ki ste se odločili odpovedat umetnim pomirjevalom - poznam kar nekaj primerov, ko so taka zdravila dobesedno uničila in povsem otopila ljudi!
Kar se tiče zelišč, pa sem tudi sama veliko slišala o zdravilnosti šentjanževke, pa tudi baldrijana - poskusite kaj o tem dvojem najti še z iskalniki, ali na kakih naravnih straneh!
Sicer je pa nasplošno najboljši način, da človek poskusi čim več sam tukaj naredit, tudi kake pomirjevalne tehnike, meditacije, gibanje, rekreacija, kakšni hobiji, da usmeriš misli na druge stvari... Rešitev je veliko, samo voljo mora človek imeti, da se sam spopade s tem, rezultati pa so vsekakor neprimerljivo boljši, tudi če pridejo malo počasneje!
Lep pozdrav, maja
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar reni 08.11.03 18:36
Kaj pa melatonin ? Tudi deluje pomirjevalno, ne moreš se navadit na njega - jaz sem ga jemala 2 leti ker sem imela težave s spanje in sem ga ukinila čez noč brez problema. Meni ga je svetoval nek komplementarec, je pa menda tudi zelo dober antioksidant.

tole je iz knjige : Ko zdravila odpovedo:

Melatonin je najmočnejši hormon v našem telesu (pri spodbujanju nekaterih telesnih funkcij je npr. stotisočkrat močnejši od adrenalina). A ni samo hormon, temveč tudi antioksidant, in to najmočnejši naravni razstrupljevalec. Ima nešteto nalog. Raziskave zadnjih desetletij odkrivajo zmeraj nove dokaze o tem, kako zelo koristi zdravju.
Že leta 1960, ko so melatonin prvič preskusili na ljudeh, so ugotovili, da pomirja. Takrat so menili, da je to stranski učinek njegovega delovanja. Danes je splošno stališče raziskovalcev, da je "priklic" spanja ena od njegovih najpomembnejših funkcij.
Raziskovalci si še niso povsem na jasnem, kako melatonin prikliče spanje. Nesporno pa je, da se ob povečani količini melatonina v krvi pojavijo tale znamenja: zmanjša se občutek napetosti, poveča se reakcijski čas, znižata se utrip srca in telesna temperatura in pojavi se občutek zaspanosti. Svetovno znani raziskovalec melatonina, endokrinolog dr. R. Reiter pravi, da melatonin pravzaprav (le) odpira "vrata spanju". Ko so odprta, organizem sam zdrsne v spanje. Melatonin torej ni uspavalo kakor drugi farmacevtski pripravki, temveč naravni ustvarjalec možnosti, ki telo varno popeljejo v svet sna, tudi tisti najgloblji.


Melatonin ni le uspavalo, temveč je tudi (netoksično!) zdravilo. V številnih raziskavah so ga uporabili pri zdravljenju najrazličnejših psihofizičnih težav in obolenj. Te so: prezgodnje staranje, aids, alkoholizem, Alzheimerjeva bolezen, artritis, ateroskleroza, avtizem, krvni strdki, rak (možganski, na prsih, prebavilih, jetrih, pljučih, melanom, na prostati), kronične bolečine, prehladi, obolenja srca in ožilja (aritmija, visok krvni tlak, infarkt, možganska kap) depresija, sladkorna bolezen, emfizem, epilepsija, manična depresija, težave ob menopavzi, Parkinsonova bolezen, menstrualne težave, SAD (sezonska depresivnost), stres, zastrupitveni šok, rane, posledice kemoterapije

Melatonin koristi predvsem tistim posameznikom, ki doživljajo velik (psihični ali fizični) stres.

Jaz sem ga uporabljala predvsem kot uspavalo, kot pa sem doživela nek velik stres in nisem hotela jemati kemičnih pomirjeval, mi je taisti zdravnik predpisal melatonin tudi čez dan in je delovalo kot pomirjevalo.

Melatonin dobiš v Italiji v lekarnah - ne vem če v vsaki, jaz sem ga naročila na Opčinah in vem da je bil takrat zelo poceni - 200 kapsul je bilo ok. 10 tisoč. Pri nas ne vem če se ga da dobiti. Sicer pa je na internetu veliko linkov o melatoninu.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Fred 09.11.03 17:52
Pozdravljeni!

Tudi jaz imam neko podobno diagnozo (depresija, generalizirana anksioznost), poskusil sem z sintetičnimi zdravili
(Auririx, Asentra,...), ki mi niso naredile nič razen tega, da mi je bilo po njih full slabo in da so mi uničile libido. Že nekaj časa jemljem Deprim in moram priznati da mi je to zdravilo do sedaj še najbolj pomagalo, močno me aktivira, ni več pobitosti, utrujenosti edino kar je še vedno ostalo, vendar v manjši meri kot prej tiščanje v trebuhu, saj veste tisti neprijetni občutek. Tako da jaz Deprim priporočam.Sicer pa je na netu veliko napisanega o šentjanževki (v google napišite "hypericum perforatum" ) in je res pohvaljen kot najboljši nesintetični antidepresiv z minimalnimi stranskimi učinki. Edino kar opozarjajo je da moraš biti pazljiv ko ga mešaš s kakšnimi drugimi zdravili in pa nekateri imajo težave da jim koža postane preobčutljiva za sončno svetlobo. Jaz sem čakal na zdravilne učinke 7 tednov, nekateri čakajo tudi do 2 meseca...
Jaz ti predlagam, da poskusiš s tem...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar AdAstra 22.11.03 21:27

Poskusite z rednim (poudarjam: REDNIM) jemanjem po treh tabletk šentjanževega ekstrakta na dan. (VSAK DAN.) Pri nas se dobi pod imenom "Deprim". (brez recepta, seveda).
Če berete tuje jezike, lahko poročila o učinkovanju šentjanževke zlahka preverite na internetu (za angleščino npr. iščite s pojmi "depression", "anxiety", "St. John's wort").

S Helexom in podobnimi svinjarijami pa čimprej na deponijo (tisto za nevarne odpadke)!

Veliko sreče,

A.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar designer 02.01.04 23:32
Pozdravljena.

Jaz sem se vsega tega znebila s tem ko sem zacela dovajati telesu tisto kar rabi za svoje normalno funkcioniranje...
Moja mama si je v enem mesecu izboljsala razpolozenje, tako da ne rabi vec konzumirat antidepresivov...

B konpleks zelo pomaga, poleg tega pa se vse drugo uravnotezeno -ce te zanima se lahko slisima.

LP

Andreja\\\"Vse kar jemo, nas gradi in spreminja. Od tega, kar smo s hrano vnesli v naš organizem, je odvisna naša moč, naše zdravje in naše življenje\\\"
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar hedikaja 10.11.09 12:29
Prosim,povejte,kje se dobi glina!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar glina2 14.11.09 13:09
kupiš jo lahko preko spleta ali pa v kakšni zeliščni lekarni..
https://trgovina.over.net/search.php?mode=search&page=1&keep_https=yes
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sissy 333 20.01.10 22:21
z depresije pomaga: šentjanževka kapsule-deprim -v lekarni,
wild rose-bachove kapljice-v trgovini z zelišči -pri nas ne vem -v italiji pa sigurno
čaj šentjanževke...
in to kar učinkovito in hitro , pa brez stanskih učinkov :)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar pikica mala 26.02.10 09:57
Depresija je preveč resna bolezen za naravne pripravke!!!

Če ne zaupaš zdravnikom - zaklaj sploh hodiš k njimi?! Občutek imam,da se ne želiš zdraviti, kar je druga reč. Pomisli malo na svojce! Če imaš simptome, kot si jih zapisala v naslovu, se vzami v roke!!!!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar pogosto žalostna 13.08.10 21:31
Navedeno
"pikica mala"

Depresija je preveč resna bolezen za naravne pripravke!!!

Če ne zaupaš zdravnikom - zaklaj sploh hodiš k njimi?! Občutek imam,da se ne želiš zdraviti, kar je druga reč. Pomisli malo na svojce! Če imaš simptome, kot si jih zapisala v naslovu, se vzami v roke!!!!

Ja, depresija je resna bolezen in NE tabletke, ki jih dobiš pri zdr. niso alfa in omega. Sama imam že leta kar huda obdobja depresije, pa se teh tablet ne dotaknem, pa če mi plačaš. Že pet let gledam nekoga, ki so ga uničila - diagnoza je bila depresija, potem pa tabletek na tabletek. Danes se ji tresejo roke, da ji vse iz rok leti, pozablja črke, po petih minutah se ne spomni, kaj sva se zmenili, petkrat na dan gre po pošto, pa je nikoli ne prinese, ker pozabi kam je bila namenjena, v trgovini potrebuje tudi po par minut, da najde denarnico, ki jo ima pred nosom, še prej pa pol ure kroži po trgovini in nima pojma po kaj je prišla in da ima nekje celo nakupovalni seznam, v kuhinji je nevarna sebi in drugim, spotakne se na parketu v prazni sobi, in še in še in še. Nikoli več ne bo delala, ker ni sposobna priti v službo - ne z lastnim avtom in ne z avtobusom, ker je to zanjo postalo prezapleteno (vozni red, presedanje, hitro sestopanje) in ker preprosto ni sposobna 8 ur na dan aktivno delati in komunicirati z ljudmi. Lani je praznovala Abrahama.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar o 13.08.10 21:59
Navedeno
"Muri "

Tako nekako so mi postavili diagnozo, v roko pa potisnili dve škatli Helex-a (neke vrste pomirjevalo), za katerega sem prebrala, da lahko postaneš odvisen od njega. S komerkoli sem govorila, tudi nekaj zdravnikov, mi je svetovalo naj grem čim dlje proč od tega. Ker sem popolnoma izgubila zaupanje v stroko, sem se odločila, da si pomagam sama (saj navsezadnje si moraš sam, kajne?).
Torej prosim, za nasvet, kako se spraviti v red s pomočjo narave?
Kateri čaji, mogoče naravne tablete?

Redno pijem meliso in meto, včasih vzamem tudi persen, kadar imam res velike napore.

Še kak koristen nasvet?
Pomaga tudi čim bolj zdravo življenje, čim več gibanja na soncu in svežem zraku, pa čim bolj spodbudno okolje. Ponavljaj si pozitivne misli (afirmacije) o sebi (npr. "dobra sem" "uspešna sem", itd. To pomaga. Pa čim bolj pozitivno razmišljaj.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LucijaB 16.08.10 10:53
Pa tudi: BACHOVA CVETNA ZDRAVILA (kapljice). Izmed 39 kapljic izbereš primerne zase.
Tehnika EFT: odpravljanje telesnih un duševnih težav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Boja 29.08.10 20:38
Pomaga tudi šentjanževo olje. Vsak dan, najbolje zvečer predno gremo spat, se namažemo s šentjanževim oljem po celem telesu. Blagodejni učinki v 14-ih dneh. Tudi koža je bolj voljna. V primeru, da se namažemo čez dan, se ne smemo izpostavljati sončni svetlobi. Veliko o zdravilnih učinkih šentjanžega olja piše tudi na internetu.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar moyka 10.03.11 17:04
Nekdo je spraševal kje se dobijo ti izdelki. Lahko mi pišete na email: mojca.ploj@hotmail.com in vam vse razložim...

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sunchine 18.07.11 14:12
zdravo,
mene pa zanima ali lahko hkrati jemaš deprim in ginseng - naravni izvor za boljše počutje, koncentracijo ipd...
hvala za odg,
Barbara
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar angelca24 21.07.11 12:49
Jaz bi svetovala čentjančevko proti depresiji, a jo je bolje zmečati še z meliso, meti, hmeljem in baldrijanom. Zares pomirja baldrijan, hmelj pomaga pri spanju, pa tudi vrečka sveže sivke bi bila zelo učinkovita. Zelo zaleže tudi đlica olja iz industrijske konoplje, ki pa je zelo dobra še za marsikaj drugega.
Meni pri nemiru in živčnosti pomagajo tudi mnogi zdravilni kamni, ki pa jih je tudi dobro pomešati v neko "mešanico", daš jih v vrečko, nosiš v levem žepu ali za nedrčkom.
Seveda je dober tudi Persen...skratka vse, kar je iz narave.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tianinax 21.12.11 22:35
no no.....ne tko govort proti depresivom...jst sm tut odklanjala njihovo jemanje ker sm brala sama taka mnenja tuki gor....men je bla to zadnja resilna bilka ker sm bla na dnu! Ne cakat tolk cajta da pridete na dno ce mate zivcne probleme...to je tko k nekdo k ma sladkorno...nikol si nism mislna da bom zagovarjala stalisce tablet ker sm bla odlocno proti,ampk meni so resili zivljenje...pa sm stara sele 25 let,ampk kaj cmo,nekateri se pac rodimo z nagnjenostjo k anksioznosti,depresiji itd..... S tem da sm zdej bolj skoncentrirana kot kdajkoli prej plus delam u gostilni ker ne bi drgac niti pod razno! Torej ce mate take probleme in ce ste poskusli ze vse pa ni nc bolje,ne se bat tablet,pomagale vam bodo
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar POlona 07.05.12 16:03
POzdravljeni

berem marsikaj o teh zadevah... moj problem je, da že skoraj 10 let jem zdravila proti visokemu krvnemu tlaku, ki je okrog 130/85 (pod zdravili), večkrat imam napad, ko poskoči 180/120, predvsem spodnji mi dela težave... ker sem v teh 10 letih, bila pri vseh specialistih, dala skozi vse raziskave, ultrazvoke, itd... in isprobala veliko terapij, ne morem reči, da mi je kaj pomagalo. Rezultati na vse teste (tudi tumor nadledvične žleze) so bili negativni... moj kardiolog, pravi, da je moj pritisk umeten in da izvira samo iz moje glave.... da imam najverjetneje anksioznost, vendar naj vseeno jem zdravila za visok tlak, ker ga dejansko imam.

RAda bi šla korak naprej... rada bi naredila še enkrat vse razsikave, da izključim morebitne bolezni za srce in tlak in nato morda prešla na zdravila za anksioznost (nikakor za depresijo, saj te nimam), sem celo hiper aktivna in zelo srečna.
kaj menite na kombinacijo kakšnega lahkega zdravila za pritisk in pa anksioznost?

lp

Polona
p.s. stara sem 32 let!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jerneja62 29.05.12 21:35
A si pomislila, da imaš morda hormonsko neravnovesje, kljub temu, da si še mlada. Ne moreš si misliti, na kaj vse hormoni vplivajo. Skoči na forum Bioidentični hormoni, dr.Senčarjeva ti bo svetovala.


LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Odgovori

Avtor:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, doc, pdf
  • Datoteka ne sme biti večja od 2,93 MB
  • Dodate lahko še 5 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 6 krat 6?
Na vrh