Vrtičkarstvo in zelišča

Grah, krompir in zeljnate glave. Zdravilna zelišča, čajčki, zvarki, arome, ljubezenski napoji in strupi. O vsem, kar nam začini življenje in o naravi, ki nam marsikaj ponuja. Samo poiskati moramo.

Travna preproga-težave

27.07.05 11:34

Lani nam je znano LJ vrtnarstvo v našem atriju zasadilo travno preprogo. Vse naj bi bilo strokovno opravljeno (od priprave terena, mivke, polaganja, valjanja,...) zato smo pričakovali lepo trato. Lepa je bila mogoče 1 mesec. Travo smo kosili, zalivali, nekajkrat so jo tudi oni prišli dognojevat, ker smo jim stalno težili da trava ni takšna, kot smo pričakovali.
Letos spomladi smo jih ponovno poklicali, trato so prezračili, popeskali, dognojili, a trava spet ni v redu. Pojavljajo se krpe, kjer se trava kar suši, na nekaterih mestih je bolj rumena, drugod spet lepo temno zelena. Ko je pokošena zgleda kot eno suho strnišče, itd.
Torej s travo počnemo vse, kar so nam svetovali, a še vedno ni taprava. Zadnje kar nam je rekel vrtnar, da če hočemo imeti lepo travo, moramo prebrati par knjig in se ji maksimalno posvetit. Halo!!! Ravno zato smo položili preprogo, da bi s čim manj dela imeli lepo trato.
Se opravičujem za ta dolg post, ampak bi bila res vesela kakršnegakoli nasveta na to temo.
Hvala in lep dan!
Mina
Vrtnar vam je rekel, da si morate prebrati par knjig in se travi maksimalno posvetiti. Verjetno je "pozabil" še povedat, da se morate z njo pogovarjati....:)))))

Šalo na stran - glej, odločili ste se za "znane" strokovnjake, ki naj bi bili podkovani z znanjem na tem področju, a očitno niso, ker dvigujejo roke stran od projekta. Oni očitno že vedo, kje je težava.....

Ko smo bili sami pred odločitvijo, ali zatraviti domači teren s travnato preprogo, ali zasejati s semenom, je po premisleku in posvetu zmagalo slednje. Čeprav smo se fizično s predpripravo terena kar namatrali, ampak se je izplačalo. Tudi s finančne plati........

Zakaj?

1. V poletnih mesecih ( to je ravno sedaj v času najhujše vročine) ni nobena stara travna ruša taka, kot iz revije.Me tega ne bo prepričal noben še tako znan vrtnar oz. polagalec, ki se s tem ukvarja! Pojavljajo se gole zaplate, saj tisto malo šotne podlage, v katerem so korenine,spodaj pa pesek, ni dovolj za zadrževanje zadostne količine vlage, ko na trato sije direktno sonce in je temperatura zelo visoka. Preverjeno na lastne oči iz mnogo virov lastnikov, ki imajo travno rušo! Tudi naš sosed jo je zmetal stran in prešel na star, klasičen način.

2. Cena: za m2 travne ruše s polaganjem in predpripravo terena je treba odšteti med 1800 in 2500 SIT. Če imaš npr. 100m2, veš koliko to znese.....Dovoz kamiona ruše, ki tehta čez 2 toni, zaračunajo večinoma še posebej....
Cena najkvalitetnejšega travnega semena, vključno z gnojilom, npr. 10 kg, znamke Wolf Garten ( najboljša, ki je na voljo na našem tržišču), je cca. 12000 SIT. Za prvo zatravitev priporočam 50% več travnih semen. Če slediš njihovim navodilom priprave terena, gnojenja, vzdrževanja, prezračevanja, zalivanja, je uspeh zagotovljen. Jaz imam z njihovimi proizvodi enkratne izkušnje. Pa nisem ena izmed njih, ampak le "laični vrtnar" , ki je z njihovimi navodili prišel do lepe trate.....

3. Vsaka trava v mesecih najhujše vročine utrpi škodne posledice. Pomembno je, da jo kosimo zelo zgodaj zjutraj ali zvečer, ko se ohladi, da je vedno na kratko postrižena, da se ne razrastejo pleveli, ki travi odžirajo življenski prostor. Uspeh lepe trate je, da ne sme nikoli postati "lasata", zato jo je potrebno redno(2x tedensko) kositi. In ostanke košnje, če nimaš akumulacijske košare, obvezno pograbiti, da trata ostane zračna.

4. Zalivanje-da ali ne: v času rasti in regeneracije (gnojenja) da, v poletnih vročih mesecih pa namensko vsak večer absolutno ne!. Najbolje je, če jo zalije narava sama-če npr. 3 dni ni neviht oz. dežja, pri nas zalivamo max.10 minutk z razpršilko po 21. uri, drugače ne. Pa imamo že drugo leto res lepo trato. teren je pa kar precej sončen - brez dreves in sence.

5. Dobra kosilnica in prezračevalnik trate sta obvezna oprema zdrave in lepe trate.

Še link:

http://www.wolf-garten.com/public_uk/home/index.hbs

Lp in obilo uspeha,

ponosna lastnica lepe trate

Iz lastnih izkušenj ti povem, da je s trato velik križ. Še posebej, če želiš lepo. Če bi ti hotel vrtnar vse to porihtat, bi lahko parkrat na teden visel pri tebi - zato ti je svetoval branje in posledično ukvarjanje s trato.

Pomembna je mešanica semen, pa gnojenje (ne moreš verjeti koliko vrst gnojil obstaja), pa čas in količina zalivanja, pa take in drugačne plesni pa plevel, ki pride po zraku in ti vse pokvari...

Priporočam, da za začetek prebereš na strani 'www.humko.si' pod rubriko trata. Verjetno ti od začetka ne bo vse jasno, pa kasneje še kdaj preberi.
S trato je res veliko dela, pa še kljub vsemu trudu se pojavljajo težave. Tudi naša (klasična) se poleti v osrednjem delu , kjer je najbolj osončena, malo suši, kljub rednemu zalivanju ( imamo zalivalni sistem na timer), prezračevanju, gnojenju, odstranjevanju plevela in rednji košnji. S tem se je treba pač sprijazniti, bo pa sedaj, ko ni več tako vroče in bo več padavin, spet krasna in zelena.
S travno preprogo ni nič drugače in zahteva enako nego, če ne še več, saj se mogoče ni popolnoma sprijela s podlago. Ne poznam nikogar, ki bi mu travna preproga lepo uspevala.
lep pozdrav,zanima me kako se pripravijo tla pred sejenjem trave in kakšno gnojilo in seveda travo.imam sončno in senčno lego,vsega skupaj je 140 2m rada pa bi da je resnično lepa pravzaprav božanska .joj, se to kgaj je pravi čas tudi datumsko.hvala,
 

Avtor: Naslov teme:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, doc, pdf
  • Datoteka ne sme biti večja od 2,93 MB
  • Dodate lahko še 5 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 20 minus 1?