Genetska posvetovalnica

Vas zanima genetsko svetovanje pri načrtovanju družine? Bi radi vprašali in izvedeli informacije o genetskih spremembah in njihovih posledicah?
Moderatorka: prim. Anamarija Brezigar, dr. med., spec. pediater genetik

Genetske preiskave

09.12.10 10:54

Pozdravljena!
Stara sem 41 let, za mano so 4 postopki OBMP, neuspešni, ne pride niti do ET, saj se zarodek 4 dan neha razvijati.V zadnjih dveh letih sem 2x spontano zanosila in obakrat splavila, vedno je bila prisotna trisomija gena 21 ali 18. S partnerjem sva bila v genetski posvetovalnici v Mariboru, dejali so, da so to naključne napake in da naj poskušava naprej.Zdravnica naju je nekajkrat vprašala ali sva bila kdaj izpostavljena radioaktivnemu sevanju. Takrat nisem povedala (pozabila), da sem s 13. leti prebolela TBC pljuč, dnevno so me slikali z rentgenom tudi do 5x, nato še 2 leti 1 do 2x mesečno, prejemala sem do 20 tablet dnevno,8 mesecev.
Glede na to, da sem bila takrat v obdobju spolnega dozorevanja( ravno sem dobila prvi menzes), me zanima, če je mogoče, da je to sevanje kakorkoli vplivalo na moje jajčne celice?
Lepo prosim za odgovor,v meni še je vedno upanje, da bom postala mama.
Pozdravljena!

Obsevanje in zdravila, ki ste jim bili izpostavljeni kot najstnica imajo v sedanjem obdobju vašega življenja majhne, oziroma celo zanemarljive učinke. Spolne celice, ki so bile takrat v procesu 2. zoritvene delitve izpostavljene sevanju in zdravilom, so se že davno izločile. Na celice, ki so takrat mirovale pa so bili učinki sevanja in zdravil majhni.
Izkušnje kažejo , da je najbolj odločilen dejavnik za nastanek kromosomskih napak števila kromosomov pri zarodku in manj uspešni postopki OBMP starost matere in delno, a v mnogo manjši meri tudi očeta. Vaše upanje, da boste mama zdravega dojenčka je na mestu in jaz vam iz srca želim, da bi bilo tako čimprej. Seveda pa je edina pot do tega vztrajanje...

LP

***************************
Medgen d.o.o.
Medicinska genetika
tel.:01-510-71-30
fax.:01-510-71-31
mailto:[email protected]
http://www.medgen.si
 

Avtor: Naslov teme:
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 16 plus 9?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.