Genetska posvetovalnica

Vas zanima dedovanje bolezni ter kako jih z genetskimi preiskavami lahko diagnosticiramo tako pri plodu v nosečnosti in pri odraslem? Ste že slišali za NIPT – genetske neinvazivne predrojstne teste? Morda nosečnost šele načrtujete in vas zanimajo možne preiskave pred spočetjem? Kaj nam povedo kromosomske analize? Kaj nam pove najnovejše genomsko testiranje in kaj preiskava eksoma? Vse to in še več lahko vprašate našo strokovnjakinjo klinične genetike.
Moderatorka: prim. Anamarija Brezigar, dr. med., spec. pediater genetik

Genetske preiskave

avatar mariša 09.12.10 10:54
Pozdravljena!
Stara sem 41 let, za mano so 4 postopki OBMP, neuspešni, ne pride niti do ET, saj se zarodek 4 dan neha razvijati.V zadnjih dveh letih sem 2x spontano zanosila in obakrat splavila, vedno je bila prisotna trisomija gena 21 ali 18. S partnerjem sva bila v genetski posvetovalnici v Mariboru, dejali so, da so to naključne napake in da naj poskušava naprej.Zdravnica naju je nekajkrat vprašala ali sva bila kdaj izpostavljena radioaktivnemu sevanju. Takrat nisem povedala (pozabila), da sem s 13. leti prebolela TBC pljuč, dnevno so me slikali z rentgenom tudi do 5x, nato še 2 leti 1 do 2x mesečno, prejemala sem do 20 tablet dnevno,8 mesecev.
Glede na to, da sem bila takrat v obdobju spolnega dozorevanja( ravno sem dobila prvi menzes), me zanima, če je mogoče, da je to sevanje kakorkoli vplivalo na moje jajčne celice?
Lepo prosim za odgovor,v meni še je vedno upanje, da bom postala mama.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Anamarija Brezigar
Moderator
15.12.10 14:59
Pozdravljena!

Obsevanje in zdravila, ki ste jim bili izpostavljeni kot najstnica imajo v sedanjem obdobju vašega življenja majhne, oziroma celo zanemarljive učinke. Spolne celice, ki so bile takrat v procesu 2. zoritvene delitve izpostavljene sevanju in zdravilom, so se že davno izločile. Na celice, ki so takrat mirovale pa so bili učinki sevanja in zdravil majhni.
Izkušnje kažejo , da je najbolj odločilen dejavnik za nastanek kromosomskih napak števila kromosomov pri zarodku in manj uspešni postopki OBMP starost matere in delno, a v mnogo manjši meri tudi očeta. Vaše upanje, da boste mama zdravega dojenčka je na mestu in jaz vam iz srca želim, da bi bilo tako čimprej. Seveda pa je edina pot do tega vztrajanje...

LP

***************************
Medgen d.o.o.
Medicinska genetika
tel.:01-510-71-30
fax.:01-510-71-31
mailto:[email protected]
http://www.medgen.si
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Odgovori

Avtor:
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 7 krat 5?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.
Na vrh