Domače živali

Naši hišni ljubljenčki - naša sreča. Včasih povzročajo skrbi, včasih prave težave. Zapišite vaše dragocene izkušnje, ali povprašajte za nasvet.
Pred tremi meseci sem dobil dva domača kunca (orjaška nemška lisca). Trenutno sta stara okol 6 mesecov.
Pred cca 2 mesecama sem dal kunca h kunčici, da bi se parla. Po približno parih dnevih sem videl v zajčniku, da se je kunčica polulala kot mleko po cca 3 tednih pa je kunčica skotila enga mladiča, ki pa je na žalost čez noč poginil (kunčica ni naredila niti gnezda). Pred 14 dnevi pa sem dal spet skupaj, da sta se parla. No včeraj pa sem spet videl, da se je kunčica polulal kot mleko. Ali je kunčica breja ali ni.


Pa še za hrano bi vprašal kakšno hrano je priporočljivo dajat. Pravijo da domači korenček ni dober za kunce (oranžni) ampak rumeni.

lp
Ne vem kako je s tem "mlekom" - vsaj ne kar se tice brejosti (je pa lahko znak za kaj drugega)... ampak brejost pri kuncicah traja 30-32 dni (kar je vec kot 4 tedne). Ce je tvoja kuncica prejsnjikrat kotila po pribl. treh tednih, je to tudi vzrok za pogin mladicka (cudez, da s eje sploh skotil ziv ...)

Hrana - glavni del prehrane kuncev mora predstavljati seno (ki mora biti na voljo vedno, v neomejenih kolicinah). Temu lahko dodajas svezo zelenjavo (cimbolj vlaknato) - regrat, radic, rukolo, korenje (oboje + "perje" korenja), petrsilj, zeleno, travo v omejenih kolicinah sadje. Ce ze dajes tudi brikete in/ali zrnje, naj bo to v omejenih kolicinah, max. dve zlici dnevno.

-------
www.kosovir.si
sarčy 

parjenje

20.08.08 13:32

oj imam 1 kunca in 1 samico,danes sem jih dala sparit in kunka je breja.zanima pa me kako je treba čistiti kletko ko so mladički in mi nebo dovolila da dam roko sploh notr,saj takrat jih lahk pobije,pa še nekaj .pravijo da ko je kunka breja prvič lahko pobije mladiče.a je to res?pravijo pa tudi da ko ima mlade nesmemo 3 tedne čistiti kletke,ampak to se ja nabere tulk kakcov in urina da to vse smrdi pa še kaki črvi se lahk zaredijo.prosim svetujte mi in odgovorite na vsa vprašanja.!!!!!!!!!!!!!!...................aja imam pa pritlikave hišne kunce ,pa povejte mi še kulk približno je mladičev v prvem leglu? hvala in adijo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mrcina! Paril si 4 mesečno samičko!!! Kunce imamo že 18 let in nikoli ne parimo pred 8 mesecem starosti. Mladiče pustimo pri mami vsaj 2 meseca, ponavadi še več. Hranimo jih z briketi. Zakaj samica ni naredila gnezda je težko reč, mi imamo zaprte valilnike in samicam, damo seno, da si ga nanosi v gnezdo. Bolj kot je mraz, večje gnezdo napravi. Poskrbet je treba za dovolj vode.
hey jaz bi rada vprašala kako dolgo naj pustim kunca skupaj v zajčniku da bo samica breja?


KAJ JE TO RES DA MORAMO KUNCE DAJAT VSAK DAN NA PROSTOST OZIROMA KAM V OGRADO DA IMAJO VEČ PROSTORA?
ŽE VNAPREJ SE ZAHVALJUJEM ZA ODGOVOR!
Navedeno
zajčEK
KAJ JE TO RES DA MORAMO KUNCE DAJAT VSAK DAN NA PROSTOST OZIROMA KAM V OGRADO DA IMAJO VEČ PROSTORA?
ŽE VNAPREJ SE ZAHVALJUJEM ZA ODGOVOR!

Kako to misliš, na prostost? Nikar jih ne izpuščaj kar na travnik, mora imeti primerno ogrado, če bi jih rada izpustila na pašo.

Če pa sprašuješ, če morajo kunci vsak dan iz kletke - ja, kunci se morajo dovolj gibati, ne morejo živeti zaprti v kletko. V bistvu rabi kunec dnevno toliko prostega gibanja izven kletke (npr. po sobi, po ogradi zunaj), kot kakšen manjši pes.
Paritev vedno nadzirajte. Dajte par skupaj in opazujte. Ko samec naskoči samico ju ločite. Naslednji dan ju poskusite še enkrat pariti. V naspriotnem primeru se lahko samica naveliča dolgotrajnega dvorjenja in samca kastrira.
Navedeno
lejdy
Paritev vedno nadzirajte. Dajte par skupaj in opazujte. Ko samec naskoči samico ju ločite. Naslednji dan ju poskusite še enkrat pariti. V naspriotnem primeru se lahko samica naveliča dolgotrajnega dvorjenja in samca kastrira.

Predlagala bi tudi, da se prej, preden se sploh odločijo za paritev, pozanimajo o tudi tem, kako skrbeti za brejo kunčico, kako poskrbeti za mladiče, kdaj jih pričeti dohranjevati in s čim, kdaj je potrebno mladiče ločiti od mame, kdaj po spolu ... In se ne spravljajo kar brezglavo v malo parjenja :/
ZANIMA ME KOLIKO ČASA MORATA BITA KUNCA SKUPAJ DA BO SAMICA BREJA
Daj preberi zgornje odgovore. Toliko, da jo samec naskoči. Nikar pa ne mislite, da vam bo uspela paritev v tej vročini. V hudem mrazu in hudi vročini s paritvijo ne bo nič. Sicer pa kako knjigo v roke...
zaskrbljena...xD

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

05.11.09 14:41

zanima me na koliko časa imajo ponavadi kunci mladiče?? nujno moram izvedeti saj imam samčka in samičko
Brejost pri kuncih traja od 28 do 32 dni. Samica se lahko ubreji takoj po valjenju. Svetujem ti, da imaš par ločen, saj lahko samica samca lahko kastrira ( pregrizne mu moda) v kolikor jo leta preveč prebganja in naskakuje. Sicer je dobro imeti mladiče pri samici najmanj 4 tedne, mi jih imamo še dlje. Pa tudi preveč legel ni dobro imeti, saj se samica preveč izčrpa.
baje" da kunci ne smejo jesti mokre trave in ostalih rastlin,ki so mokre........po zimi ko zapade sneg pa je use mokro ??kaj naj jim dajem.....?
Seno, Repo, peso, korenje, briketirano hrano. Mi jim damo tudi brinove veje. Mokra in postana krma je strup....
Navedeno
kriko13

baje" da kunci ne smejo jesti mokre trave in ostalih rastlin,ki so mokre........po zimi ko zapade sneg pa je use mokro ??kaj naj jim dajem.....?

Ne moreš jih hraniti z zmrznjeno travo.

Nujno je, da pozimi dobijo zadostno količino sena. Glede na nastanitev (jih imaš v zunanjih "zajčnikih"?), se lahko dodaja tudi večjo količino peletirane hrane. Svežo hrano (travo, radič, korenje, petršilj itd.) je potrebno dodajati v nezmrznjeni obliki.
Pozdravljeni,
danes mi je kunčica skotila 4 mladičke in eden od teh je poginil.Dva ležita celi dan pri miru negibno ampak vsake tolk časa mal zamigata z nogami.Zanima me kako naj skrbim za mladičke in ali je vse vredu z njimi?So pa brez dlake in rožnate barve.
Prosim za pomoč!!!!

Hvala lp Matias
Moj odgovor na vsa vprašanja:
samico daješ k samcu 3-4 dni in ne obratno(ker ga v tem primeru zelo zanima okolica(vse hoče označiti z žlezami)).Ko samec pade iz samice(ga strese), samico odstraniš.Počakaš mesec dni, v tem času si samica napravi gnezdo.Fino je če ima kotilnik(škatlo z majhno odprtino da se splazi noter) in zadostno količino materiala za gnezdo(seno,karton...)...Pri meni ima vedno na razpolago koruzo, seno,brikete in vodo...Gnezda se ne dotikaš dokler mladiči sami ne pridejo ven....Na ta način še nisem imel manj kot 9 zdravih mladičev...
lp
Glede na to, da je precej mraz, se je samica verjetno zelo malo ogolila. Daj ji seno, če se ni ogolila in mladiči niso v dlaki jih nujno prenesi v toplejši prostor. Čez 10 dni se bodo odlakali in spregledali, takrat jih preneseš tja, kamor so bili doslej. Prav zaradi mraza in hitrih temperaturnih spremenb jaz do marca ne parim.
jaz imam doma zjkljo ki je stara približno eno leto in je bila breja (tokrat prvič).Prejšnji teden je skotila mladiče ampak jih je zavrgla in so na žalost poginili:(. Vem da se mladičev nebi smeli dotikati in se jih tudi nismo ampak jih je vseeno zavrgla. Zakaj?
LP ANA
Mogoče je bila v preveč mrzlem prostoru. Mi smi se mladičev tudi že dotikali, jih pobirali po kletki in jih dali v gnezdo, prestavili zajko in mladiče, pa so kljub temu vsi preživeli. Kadar ima zajklja mlade mora imeti dovolj vode. Lahko pa jo je kaj vznemirilo.
V premrzlem prostoru ni bila saj jo imam v sobi. Ampak ko je skotila še ni imela gnezda ampak ga je začela delati naslednji dan.
Mogoče je krivo to, da ni imela gnezda. Če veš, kdaj si parila, potem je najbolje, da ji kak teden preden izvali, daš večjo količino sena, da si napravi gnezdo. Tik pred izvalitvijo je ne premikaj ali prestavljaj v drugi prostor. Tudi kletko očisti nekaj dni prej. Tudi , če je zajklja v sobi moraš vedeti da je v gnezdu temperatura 37 stopinj. V kolikor gnezda ni napravila, so bili mladički podhlajeni, zaradi česar so bili manj aktivni, niso se oglašali in iskali seskov.
lolkhjb dhubns duh v8d
oi,meni je poginila zajkla ki je imela mladiče in stari so 2 tedna kaj jim naj dam za jesti da ne bodo dobili driske
oi spet tu marini in koliko krat ne dan jim moram dati hvala
Nujno se posvetuj z veterinarjem. Če ima v soseščini kdo doječo muco, te lahko reši, sicer pa tako mali zajčki uživajo samo mamino mleko
Imam eno uprašanje in sicer.
Doma imam hišnega zajčka star je dve leti. Kar naeenkrat je nehal jesti. Zelo me skrbi, da bo umru. Sem ga peljala k veterinarju in je popolnoma zdrav. Dobiva antibijotike in to ga drži pokonci. A mogoče gdo ve kaj bi lahko bilo??? Sedaj mu na silo devam fruteka, da vsaj malo dobi vitaminčkov v želodček....Tako mi je rekel veterinar... Prosim pomagajte sem zelo žalostna, ker sem se zelo navezala nanj, je pa zajkla!!!!
mogoče kdo we koliko je kastrirajne kunca?
prosim če mi lahko čim prej odgoworite hwala že za unaprej:)
tincy bincy

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

25.02.10 21:23

am js mam pa eno vlko uprašanje a mogoč gdo ve a se lahka brat pa sestra sparita (kunca)
tincy bincy

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

25.02.10 21:27

am ja pa še neki kunca (samca pa samičko)sm dobla pre enim dnevom pa obadva fula tolčeta s tacami po kletki pa nevem zaka pa še samička spušča take čudne glasove take kot da se smeje al pa kej pa samček ful samičko puca
imam dva kunca.šelepred nekaj dnevi sem ugotovil da mam samičko pa samčka.samica pa zadnje čase veliko počiva in je mirna.mislim da je breja.koliko časa traja brejost pri kuncih?


zahvaljujem se vsem ki bodo prebrali in odgovorili na to pismo


lp
Navedeno
medved42

imam dva kunca.šelepred nekaj dnevi sem ugotovil da mam samičko pa samčka.samica pa zadnje čase veliko počiva in je mirna.mislim da je breja.koliko časa traja brejost pri kuncih?


zahvaljujem se vsem ki bodo prebrali in odgovorili na to pismo


lp

Je že vse napisano v temi in ker tvoja kunčica ni izjema, velja zanjo isto kot zgoraj.
pipi longstocking

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

11.03.10 20:22

vi niste normalni
tincy - če se brat insestra sparita ponavadi mladiči prej ali slej poginejo. Poskrbi, da ne bo prišlo do nepotrebnih naskokov.
Še enkrat in tokrat zadnjič - brejost traja med 28 in 32 dnevi
Zdravo!

mene pa sam zanima,če je kej narobe z mojim kucem,ker ko se premika spušča nek zvok (kot da bi renču)!!??zdej pa nevem ali naj ga peljem k veterinarju ali to delajo vsi kunci??
me pa še zanima če je kej narode k je začeu ˝prdeti˝?
Pomisli, s čim si ga hranil. Kunec ne sme jesti mokre zelenjave, solate, slanega ( kruh). Če ni jedel nič od naštetega, ga pelji k veterinarju. Če je jedel kaj od naštetega ima prebavne motnje, zaradi katerih ti lahko tudi pogine.
lejdy
Ni res da mladiči prej ali slej poginejo je pa res, da obstaja tudi ta možnost da poginejo, oz. da so deformirani, ipd. Ampak to je samo povečano tveganje če parimo v sorodstvu ni pa pravilo. Zato tega v praksi ne izvajamo, če pa pride do nenačrtovane sorodstvene paritve, pa ni nujno da bodo mladički poginili oz. da bodo deformirani, lahko so povsem zdravi.
Lp.
tincy bincy
Kupi si knjigo o kuncih in preberi nekaj osnovnih stvari, ki jih moraš vedet preden se začneš ukvarjat z njimi!
S kunci se ukvarjam že 20 let in se mi je res samo parkrat zgodilo, da so se sparili v sorodstvu ( brat in sestra), pa so mi poginili že kar veliko kunci. Rejci ti vedo povedat, da je sprejemljiva parite mati - sin, vendar potomcev ne smeš pariti
Ja sprejemljiva je paritev mati - sin , oziroma oče - hčerka. Ni pa res, da ne smeš teh potomcev potem pariti naprej.
Če starša od potomcev nista v sorodu potem imajo njuni potomci le 50% materine ali očetove krvi. Pri linijskem parjenju parimo očeta z hčerko in mati z sinom. se pravi da bodo potomci kjer je parjen sin z materjo imeli 25% očetove krvi in 75% materine. Tako smo dobili 2 novi krvni liniji. te potomce parimo z starimi starši. Se pravi da bodo potomci kjer je parjen sin z babico imel 12,5% očetove krvi in 87,5% materine ( tole je tretja generacija potomcev od prvih staršev, so pa tile potomci že v veliki meri lahko izrezani prvi starši lahko pa so precej boljši če smo izbirali boljše primerke ali obratno). To potomstvo se lahko pari med seboj ( 3.generacija) a tudi z potomci 1.generacije. z takim načinom si ustvarimo lastno krvno linijo oziroma samostojno jato.
Nikakor pa ni dobro pariti brat - sestra. Lahko pride do deformacije potomcev, pogina itn., ni pa nujno.
Glede na to, da nisem več v društvu pač ne vem novih smernic. Vem pa, kam tako parjenje vodi. V želji ustvariti popolne živali se lahko zgodi marsikaj. Poglejmo samo npr. nemške ovčarje. Zaradi paritev v sorodstvenih vezah, imajo skoraj vsi okvarjene kolke, probleme s hrbtenico... Jaz sem še vedno mnenja, da je treba " zamenjati kri" oziroma imeti vsaj dve ali celo tri linije, ki med seboj niso v sorodstvu.
hey

1.doma imam v zajčniku enga samca in tri samice. pozimi mi je ena odrasla samica umrla in nevem zakaj!

2. včeraj sem spustila samca k samici. čudno se mi zdi da se samica nič več ne odzove ko pridem zraven prej ponavadi pa je začela kar skakat po kletki!
A maš vse štiri skupaj v kletki? Samca je namreč potrebno imeti posebej, zaradi nadzora paritev pa tudi zato, da ga ne katera od samic kastrira. Vzrokov za pogin je veliko. Zakaj pa je ta samička ležerna je težko reči. Pomisli s čim si jo hranila, da nima kakih prebavnih motenj. Če se stanje ne izboljša jo je smiselno peljati k veterinarju.
lejdy
To niso nove smernice to je splošno znano že dolgo vrsto let.
Se deloma strinjam ampak primerjava z načrtnim parjenjem in dolgoletno selekcijo nemških ovčarjev, da smo dobili ovčarje ki imajo spuščen zadek, z tem se pojavljajo tudi problemi kot si jih navedla ti, ni primerjave z tem kar sem jaz pisal.
V mojem primeru izbiramo le najboljše potomce, če si želimo ene določene lastnosti, ( naprimer boljša plodnost ) in tako dobimo živali z izboljšanimi plodnimi lastnostmi ipd.
To v povezavi z nemškimi ovčarji in problemi z kolkami, ni posledica parjenja v sorodstvu ampak posledica selekcije in odbire takih živali ki so imele to lastnost, se pravi " upognjen zadek " s tem pa so se potem pojavili problemi z kolkami. Ni pa to problem parjenja v sorodstvu!
Konec koncev vsaka čista pasma živali bodisi, psi, konj, ovca, kunci, kokoši..... vsi ti so nastali z dolgoletno paritvijo v sorodstvu ni pa nujno ( ampak nikoli brat - sestra ! ) in tako so nastale čiste pasme živali kot jih poznamo danes. In so vse zdrave, in čile. Ponesrečena paritev je le ena redkih to je že omenjeni nemški ovčar, ampak še enkrat to ni posledica paritve psov v sorodstvu, kar seveda niti ni nujno da so jih parili v sorodstvu, želeli so si le določene oblike živali in to so dosegli.


zajči
Drugič ko boš parila kunce raje stori obratno in daj samico k samcu.
Glede samičke: mogoče je samo v šoku, glede na to da si jo parila nedolgo nazaj. Počakaj še par dni, prav gotovo pride k sebi in bo veselo skakljala, lahko pa ima tudi prebavne motnje. Pomisli malo s čim si jo hranila.
Joj!! Kunci se SKOTIJO in ne izvalijo!
Lep pozdrav!

Da vam naštejem nekaj osnovnih pojmov:

Kunec je v osnovi zelo nezahteven,vendar pa mora imeti osnovo:seno in vodo v neomejenih količinah,ter suho hrano v zrnju,pa seveda svojo kletko!

Za začetnike,ki imajo željo,da si doma zredijo in razmnožijo nekaj zajcev,za začetek potrebujete kletko,ki pa seveda mora biti prilagojena gleda na pasmo živali.Za začetek vam svetujem kakšne ovnače,ki so dokaj nezahtevni,ali pa preprosto od nekoga kupite slabo leto dni staro samičko in na drugem koncu leto dni starega samčka,ki ju daste vsakega v svojo kletko!Počakajte okrog 14 dni,da se živali privadita na okolje,človeka,itd...potem pa lahko poskusite z parjenjem.Prvo pravilo je,da daste samičko k samčku in ne obratno(namreč,če bo samička nepripravljena za parjenje in seveda v svoji kletki,ne bo podrejena in lahko pride do pretepa,ki se lahko slabo konča za samčka-lahko ga kastrira) ,verjetno se bosta nekaj minut ovohavala,se lovila nato bo pa samček opravil,tko kot je treba in lahko samičko,daste nazaj v svojo kletko!
Brejost traja okrog 30 dni,ponavadi si bo samička dan pred kotitvijo začela v kotu kletke graditi gnezdo s svojo dlako,ki jo populi po trebuhu.Zajkli dajte dovolj vode,ki jo bo pri kotitvi potrebovala in jo pustite pri miru,da skoti zarod.v normalnih pogojih samičke uspešno zredijo svoj zarod!
Hej!

rekla si,da imas skupaj tri samice in enega samca!prva napaka je ta,da samec ne sme biti z samicami!

Vzrok smrti ene od samic je verjetno ta,da jo je samec začel naskakovat eno za drugim,kar pa lajično pomeni,da je samica postala breja,za kar verjetno nisi vedela in jo je v roku nekaj dni ponovno naskočil!
samica ima v osnovi dvorodno maternico,kar pomeni,da lahko ima v sebi zarod,ki ga bo kmalu kotila,ti pa jo lahko prepustiš zraven in se ji na drugi strani maternice že razvija nov zarod in v presledku 18 dni po prvi kotitvi ,že koti drugi zarod!To izvajajo v tujini zelo pogosto,vendar se žival na ta način zelo troši in je po svoje gledano celo mučenje živali!Vendar pa na baterijskih farmah gledajo samo na zaslužek!
Skratka,tvoj samec jo je po vsej verjetnosti prevečkrat oplodil eno za drugim in je samica preprosto podlegla!Če si jih pravilno krmila in so imeli dovolj vode potem druge razlage ni!(obstaja še obcija kakšne okužbe sam pol ti bodo tako poginli vsi)
Valkira - jaz sem napisala dejstvo, da ni dobro imeti skupaj samca in samice iz enega čisto preprostega razloga in ta je, da ga samica lahko kastrira če ji preveč intenzivno dvori. Drugi vzrok pa je ta, da vsak dober rejec poskrbi, da samica nima preveč legel letno.
ŽIVJO
TUDI MI IMAMO DOMA ZAJCE VSKEGA V SVOJI KLETKI.MED PORODI SAMIC PA IMAJO PB. 1 MESEC ˇˇDOPUSTAˇˇ. ZAJCA PA IMAMO ČISTO NA DRUGI STRANI ŠTALE SAJ JE VSAKA SAMICA , KI JE SKOTILA MLADIČE VSE POBILA ČE JE BILA ZAJČEVA SOSEDA
Hej!

To,da samica pobije svoje mladiče,je splošno znano in to ponavadi naredi pri prvi kotitvi!Če pa vam samica pobije zarod vsakič,ko je v bližnji kletki samec,potem pa je takšno samico najbolje izloćit iz reje!
Njen razlog,da to počne,je verjetno v tem ,da ima zajkla veliko potrebo po ponovni gonitvi!
do sedaj pa mislim da smo imeli stečo saj vsaka samica prvega legla ni pobila
mislim da je to pobijanje mladičev res zaradi gonitve saj vsakič ko odprem štalo obedvama skupaj , da ju nahranim samica takoj skoči v zajčevo kletko.
moj zajčeek je star 3 meseece.na začetku je biu prijazeen, crkljiiv,lulau in kakau je sam u kletko, k sm mela spuščenga je šou sam u kletko kakat in lulat.zdj pa kr naenkrat kaka in lula po postli in pousod.mogoče kdo ve, se moj zajček goni?
Pika 1999 9

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

12.06.10 09:47

ali kdo ve kako lahko veš katerega spola je zajček ali zajkla? doma imam dva zajčka zdej pa za enega ne vem, star je 8 let pa ne vem ali je zajkla al zajec en ki pa vem da je zajec pa je star 4 mesece. pa ne vem a se še lahko parita ker samec tistega drugega zajčka velikokrat naskakuje.

Prosim za odgovor. že vnaprej se vam zahvaljujem!
Navedeno
"Pika 1999 9"

ali kdo ve kako lahko veš katerega spola je zajček ali zajkla? doma imam dva zajčka zdej pa za enega ne vem, star je 8 let pa ne vem ali je zajkla al zajec en ki pa vem da je zajec pa je star 4 mesece. pa ne vem a se še lahko parita ker samec tistega drugega zajčka velikokrat naskakuje.

Prosim za odgovor. že vnaprej se vam zahvaljujem!

Ne glede na to ali imaš samca in samico ali samca in samca, bo nujna kastracija, saj dveh spolno zrelih samcev ne moreš imeti skupaj, ne da bi prihajalo do kupa problemov (markiranje teritorija, agresija med živalima itd.), samice in samca pa prav tako ne, ker boš imela eno leglo za drugim.

Čimprej se posvetuj z veterinarjem, po možnosti specialistom za kunce.
ja po moje je pa tko , da če želijo met mlade nej jih majo sam je pa res tudi težko odat hišne kunče.
jkadhfuish

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

30.06.10 20:26

kdaj zajčki spolno dozorijo?
jkadhfuish

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

30.06.10 20:32

imajo pri 2,5 mesecih že lahko mladiče? ker imamo zajčico (2,5 mesecev) in zajčka (1 leto pa še malo). zajec se je izmuznil h njej in jo naskočil ona pa je bila čisto prestrašena in je bežala. mislite, da je breja? ima lahko že mladiče? jaz sem čisto prestrašena, ne vem kaj bi.... :(
2,5 meseca stara samička naj še nebi bila spolno zrela. Je pa odvisno od velikosti kdaj spolno dozori. Vsekakor svetujem da zaenkrat samcu preprečite takšne podvige.
jkadhfuish

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

01.07.10 09:54

HVALA
VELIKO BOLJE SE POČUTIM...
NO... KDAJ POTEM SPOLNO DOZORIJO?
Nekje okoli 4.-6. meseca.
Navedeno
jkadhfuish

HVALA
VELIKO BOLJE SE POČUTIM...
NO... KDAJ POTEM SPOLNO DOZORIJO?
Odvisno od velikosti. Manjše pasme prej večje pozneje. Vsekakor pa ni pametno, da samec nemoteno hodi k samici, ker ga leta lahko tudi kastrira ( pregrizne mu moda).
pozdravleni, zanima me kaj res pomeni špricanje bele tekočine po zajklini kletki in pa za koliko se zajkla odebeli v zadnjem tednu brejosti. Hvala za odgovor.
Na pogled se zajklja med brejostjo ne spremeni. Najbolje, da jo vzameš iz kletke in pogledaš, če ima že natečene seske. Daj ji seno, da si bo zgradila gnezdo. Kaj bi bila ta bela tekočina mi ni jasno. Pozabila sem pa omeniti, da se kunčica enako obnaša tudi pri navidezni brejosti ( nosi gnezdo, si spraska dlako, ima poudarjene seske).
"lejdy"

Brejost se najbolj opazi le ko je na zadnjih nogah. Drugače jo pa ne morem ubrniti na hrbet, da bi pogledu seske, ker čisto zdivja. Sena ima veliko, razen dlake si ni nič cufala
Z vidnostjo brejosti je tako, da ni kot pri mucah da vidiš napet trebuh. Tudi brejost traja namj kot npr. pri mucah. Poskusi jo pobožati po trebuhu, če boš začutil seske. V tej vročini niti ni nujno, da si bo scufala dlako. Pazi tudi, da bo imela samica na voljo dovolj vode.
puhica

pogin

17.08.10 16:16

meni je kunec poginil prosim povejte kako pozabiti na pogin pa še nekaj doma imam še enega hvala
dan
jaz mam zajklo in sem jo spravljo k 4 mesečnemu samcu
samec jo je večkrat naskoču a samec ni padel z nje in ni ga streslo

ali so še kakšni znaki brejostio da bi ugotovil ali je zajkla brejapomagajte vsak ko ma mal pojma!!!
MENE PA ZANIMA KOLIKO MORA BITI VELIKA KLETKA ZA ZAJKLO Z MLADIČI KI BO IMELA KO BO ODRASLA NEKJE MED 3 IN 4KG LPJASMINA
Bom odgovorila kar na obe vprašanji. Mislim, da je 4 mesečni samec premlad za paritev. Samico pobožaš pod trebuhom, da začutiš seske. Pa tudi to ni zanesljivo, ker je lahko navidezno breja.Kletka mora biti dovolj velika za samico, gnezdo in morebitne mladiče, kateri bodo s samico vsaj 5 tednov.
Jaz pa imam en problem. Dve izmed samic domačega kunca ne dovolita parjenja. Kadar jih pripustimo kar okamenita, cvilita, godrnjata in spuščata različne glasove..Naj povem, da zagotovo nista breji, ker se to dogaja že par mesecev.Medtem smo že zamenjali samca pa se stanje ni izboljšalo. Naj omenim, da sta obe samici v preteklosti že kotili.Ena izmed njiju večkrat pripravi gnezdo, mladičev pa ni.Prosim za nasvete.
Tudi kunci imajo plodne dneve in izgleda, da ga niste zadeli. V kolikor si pripravita gnezdo in ni mladičev gre za navidezno brejost. Samici dajte vedno v kletko k samcu, pred paritvijo pa si mogoče oglejte če imajo spolovilo otečeno in malo bolj intenzivne barve.
Me je kar malo zmrazilo, ko sem brala nekatere od zgornjih objav, predvsem vprašanj ....

Določene stvari je pač dobro vedeti preden si omislite kunca, pa če ga namerevate imeti za razplod in zakol ali pa kot domače ljubljenčke v stanovanjih. Sploh za te zadnje si verjetno želite, da bodo dočakali svoja "pozna leta" in bodo pri tem zadovoljni in zdravi.

Prvi korak k zdravem kuncu je njegova prehrana. VEDNO mora imeti na razpolago seno in vodo, dnevno naj dobiva svežo zelenjavo (vsaj eno skodelico na dan). Če imate sušilnico za zelenjavo lahko dobi tudi popolnoma posušeno/dehidrirano zelenjavo, nikakor pa ne sparjene, gnile ali mokre (to zadnje velja predvsem za travo, radič...). Primerna zelenjava je: sveža trava, redič, manjši kos korenčka (recimo največ za dolžino prsta), koleraba, peteršilj, zelena, regrat, trpotec, rumeno korenje, paprika, bučka, kumara, četrtina jabolka (več, če se veliko giba), za popestritev, če mu je všeč lahko list vrtnice ali jablane. Za kunce NI PRIPOROČLJIVO: detelja, marjetice in marjete, zelje, fižol(karkoli kar napenja), solata ledenka, kristalka, mehka solata (pravzaprav, če že mora biti solata potem endivija, sicer pa raje redič), citrusi, redkvice in redkev, toskična je tudi celotna rastlina in plodovi paradižnika, slak in lilije... Dobro jim je dati kako svežo vejo za glodanje, vendar je tudi to potrebno izbrati previdno (nekatera drvesa vsebujejo snovi, ki so kuncem toksične). Najboljša izbira so veje jablane, leske. Nikakor pa recimo češnja. Kot dodatek lahko dobivajo tudi zrnje, ampak v manjših količinah (če že dnevno potem recimo jušno žlico in ne več), lahko pa jim včasih za bolj razgiban jedilnik ponudite katere izmed bolj kvalitetnih "zelenih" peletov (genesis naprimer). Če imate kunca za ljubljenčka si najbrž ne želite le, da bo čim večji, težji in lepo debel in bo dobro kosilo ampak predvsem, da bo zdrav. Tako debelost kot tudi zamaščenost notranjih organov za kunca niso OK.
Nažalost je tako, da ko kunec pokaže, da se ne počuti dobro je velikokrat že prepozno. V času menjave dlake, se jim včasih naredijo kot mačkam "kepe", vendar pa jih kunci nimajo možnosti izbljuvati in posledično lahko poginejo zaradi tega. Pomagate jim lahko s še bolj skrbnim krtačenjem, včasih pomaga probiotik, celo Actimel. Večina veterinarjev ni ravno specialistov za kunce. V Lj. recimo je le ena ambulanta, ki ve kaj dela (v mestnem logu), druga najbližja je v Grosupljem ...

Opazujte tudi kunčev iztrebek. Vsi vemo kako izgleda, ko je kunec zdrav. Trden bobek, ki se ga pravzaprav lahko pobere z roko, pa ni večje panike. Če kakorkoli odstopa od tega, je to znak, da s kuncem nekaj ni OK in ga je potrebno začeti opazovati, takoj ukiniti vso svežo hrano in pustiti le seno in vodo. Če opazite poslabšanje v počutju (manj energičen recimo) se takoj odpravite k veterinarju (izberite takšnega, ki o kuncih kaj ve).

Najmanjša kletka za pritlikavega kunca naj bo dolga vsaj 80cm in široka vsaj pol metra (absoluten minimum). Kljub temu pa se mora kunec vsak dan tudi prosto gibati (spuščen v stanovanju ali zunanji ogradi) vsaj 4 ure (seveda lahko pride dan, ko ne gre, načeloma pa vsaj toliko). Če je kunec večji mora biti tudi kletka večja, če jih je več, se mere pač podvojijo, potrojijo...
Večina kuncev se navadi na eno mesto kjer opravljajo potrebo, zato vam iz praktičnega razloga predlagam kotni WC, v katerega stresete lesene pelete, dnevno odstranite "pridelek" in razmočene pelete nadomestite z novimi. Kunčji iztrebki so "fajn" gnojilo, zato jih lahko tudi uporabite ;)
Stelja po celi kletki niti ni nujna, lahko pa je nekaj (recimo seno-slama in nekaj žaganja) namestite v škatlo v nasprotnem kotu od WC-ja. hitro boste ugotovili, če mu godi ali ne.

V vročih dneh morate poskrbeti tudi za to, da se kunec ne pregreje (in pogine). V kletko mu položte keramično ploščico ali dve. Rahlo mu lahko tudi z zunanje strani močite ušeska in mu v vodo stresete ledeno kocko ali dve, da se ne spari. Prav tako mu lahko ponudite plastenko z zamrznjeno vodo zavito v krpo, da se ob njej hladi. Če ga imate poleti zunaj v ogradi, poskrbite, da ima hladnejšo senco, kamor se lahko umakne (zajčnik ali hišica na soncu, sta kljub senci noter še bolj vroča).

V toplih dneh (ko so muhe) morate biti pozorni nanje in še posebaj skrbno čistiti kletko, predvsem WC. Muhe namreč lahko tam pustijo jajčeca, ličinke, ki se izvalijo se primejo na kožušček na trebuhu kunca in ga lahko pojedo pri živem telesu (osebno sem videla 2 takšna primera in je res zelo grdo). Vse skupaj se zgodi zelo hitro in kunec zopet ne pokaže kakih posebnih znakov, dokler ni že prepozno

Če ste se odločili, da sparite samca in samico bodite previdni. Samico nekaj dni zaporedoma (ne več kot 4) dajajte k samcu. Odstranite jo takoj, ko samec opravi (običajno se zvali z nje, lahko trza z nogami, celo spusti cvileč zvok, leži na hrbtu...). Potem pa samico pustite, da v miru prestane brejost in kotitev. Prav tako je ne parite ponovno dokler še skrbi za mladičke (se pravi nič samca v bližini, tudi kletk ne dajajte preblizu skupaj, ker so zelo iznajdljivi...). Prepogosto parjenje namreč žival (tako kot tudi človeka) izčrpa in lahko veliko predčasno pogine.

Če se vem zgodi, da kunčica skoti mladiče potem pa iz nekega razloga pogine ali pa ne skrbi zanje jih lahko dohranjujete z nadomestkom mačjega mleka (se dobi v boljših prodajalnah za živali ali veterinarjih, pri nas običajno KMR), ne z mlekom za mačke kot priboljškom (whiskas, neka znamka tudi v Leclercu). Če v danem trenutku nadomestka mačjega mleka nimate, se pa že mudi lahko začasno uporabite kozje, nikakor pa ne kravjega ali pa nadomestka za človeške otroke. Čisto majhnih kunčkov ne smemo pustiti brez hrane več kot četrt dneva. Napačno mleko ali preredki intervali hranjenja lahko privedejo do deformacij ali kasnejših zlomov kosti, ki niso pravilno raščene ... Čisto majhnim kunčkom je potrebno tudi masirati trebušček, da se spodbudi prebava, masaža je nežno božanje trebuščka, brez pritiska, potrebna pa je v prvem tednu starosti. Več o tem poiščite v dobrem spletnem viru, sami se mi še ni zgodilo in zato nimam izkušenj in raziskave iz prve roke.


Kunca je treba vsake toliko tudi pokrtačiti (odvisno do dlake, če je dolga vsak dan, če je krajša pa vsaj enkrat tedensko. Pri obeh dlakah vsaj enkrat ali 2x dnevno, ko dlako menjava, da je sam čim manj pogoltne). Na senu si "brusi" zobe, zato mora biti vedno na razpolago, vsake toliko pa vseeno preverimo, če niso zobki preveč zrasli. Če nima priložnosti kopanja mu bo verjetno potrebno postriči tudi krempeljčke. PREVIDNO, da ne zarežete v "živi del" (prikaz tule klik), ali pa to delo zaupajte veterinarju.
Periodično pregledamo ušesa (včasih se lahko pojavijo garje). Če se slučajno pojavijo bolhe ali pršice (ko je zunaj recimo, jih lahko pobere), se z veterinarjem posvetujte, katera ampula je primerna, določene so namreč toksične. Če niste prepričani, da vaš veterinar ve o čem govori, pokličite v specializirano ambulanto, to vam bodo povedali tudi po telefonu.

Če imate kunca spuščenega zunaj v ogradi pazite, da bo dovolj visoka (eden izmed mojih preskoči tudi 80 cm visoko ogrado z malo zaleta). Zavedajte se tudi, da so kunci dobri kopači in si lahko naredijo rov "na prostost, zato naj bo ograda ali tudi podzemna ali pa jih ne puščajte samih. Potrebno je vedeti tudi, da so predvsem manjšim pasmam in mladičem lahko nevarne mačke, kune ...
Tasmanski vrag - nepr.

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

01.03.11 10:52

Navedeno
NikaM
Me je kar malo zmrazilo, ko sem brala nekatere od zgornjih objav, predvsem vprašanj ....

Določene stvari je pač dobro vedeti preden si omislite kunca, pa če ga namerevate imeti za razplod in zakol ali pa kot domače ljubljenčke v stanovanjih. Sploh za te zadnje si verjetno želite, da bodo dočakali svoja "pozna leta" in bodo pri tem zadovoljni in zdravi.

Prvi korak k zdravem kuncu je njegova prehrana. VEDNO mora imeti na razpolago seno in vodo, dnevno naj dobiva svežo zelenjavo (vsaj eno skodelico na dan). Če imate sušilnico za zelenjavo lahko dobi tudi popolnoma posušeno/dehidrirano zelenjavo, nikakor pa ne sparjene, gnile ali mokre (to zadnje velja predvsem za travo, radič...). Primerna zelenjava je: sveža trava, redič, manjši kos korenčka (recimo največ za dolžino prsta), koleraba, peteršilj, zelena, regrat, trpotec, rumeno korenje, paprika, bučka, kumara, četrtina jabolka (več, če se veliko giba), za popestritev, če mu je všeč lahko list vrtnice ali jablane. Za kunce NI PRIPOROČLJIVO: detelja, marjetice in marjete, zelje, fižol(karkoli kar napenja), solata ledenka, kristalka, mehka solata (pravzaprav, če že mora biti solata potem endivija, sicer pa raje redič), citrusi, redkvice in redkev, toskična je tudi celotna rastlina in plodovi paradižnika, slak in lilije... Dobro jim je dati kako svežo vejo za glodanje, vendar je tudi to potrebno izbrati previdno (nekatera drvesa vsebujejo snovi, ki so kuncem toksične). Najboljša izbira so veje jablane, leske. Nikakor pa recimo češnja. Kot dodatek lahko dobivajo tudi zrnje, ampak v manjših količinah (če že dnevno potem recimo jušno žlico in ne več), lahko pa jim včasih za bolj razgiban jedilnik ponudite katere izmed bolj kvalitetnih "zelenih" peletov (genesis naprimer). Če imate kunca za ljubljenčka si najbrž ne želite le, da bo čim večji, težji in lepo debel in bo dobro kosilo ampak predvsem, da bo zdrav. Tako debelost kot tudi zamaščenost notranjih organov za kunca niso OK.
Nažalost je tako, da ko kunec pokaže, da se ne počuti dobro je velikokrat že prepozno. V času menjave dlake, se jim včasih naredijo kot mačkam "kepe", vendar pa jih kunci nimajo možnosti izbljuvati in posledično lahko poginejo zaradi tega. Pomagate jim lahko s še bolj skrbnim krtačenjem, včasih pomaga probiotik, celo Actimel. Večina veterinarjev ni ravno specialistov za kunce. V Lj. recimo je le ena ambulanta, ki ve kaj dela (v mestnem logu), druga najbližja je v Grosupljem ...

Opazujte tudi kunčev iztrebek. Vsi vemo kako izgleda, ko je kunec zdrav. Trden bobek, ki se ga pravzaprav lahko pobere z roko, pa ni večje panike. Če kakorkoli odstopa od tega, je to znak, da s kuncem nekaj ni OK in ga je potrebno začeti opazovati, takoj ukiniti vso svežo hrano in pustiti le seno in vodo. Če opazite poslabšanje v počutju (manj energičen recimo) se takoj odpravite k veterinarju (izberite takšnega, ki o kuncih kaj ve).

Najmanjša kletka za pritlikavega kunca naj bo dolga vsaj 80cm in široka vsaj pol metra (absoluten minimum). Kljub temu pa se mora kunec vsak dan tudi prosto gibati (spuščen v stanovanju ali zunanji ogradi) vsaj 4 ure (seveda lahko pride dan, ko ne gre, načeloma pa vsaj toliko). Če je kunec večji mora biti tudi kletka večja, če jih je več, se mere pač podvojijo, potrojijo...
Večina kuncev se navadi na eno mesto kjer opravljajo potrebo, zato vam iz praktičnega razloga predlagam kotni WC, v katerega stresete lesene pelete, dnevno odstranite "pridelek" in razmočene pelete nadomestite z novimi. Kunčji iztrebki so "fajn" gnojilo, zato jih lahko tudi uporabite ;)
Stelja po celi kletki niti ni nujna, lahko pa je nekaj (recimo seno-slama in nekaj žaganja) namestite v škatlo v nasprotnem kotu od WC-ja. hitro boste ugotovili, če mu godi ali ne.

V vročih dneh morate poskrbeti tudi za to, da se kunec ne pregreje (in pogine). V kletko mu položte keramično ploščico ali dve. Rahlo mu lahko tudi z zunanje strani močite ušeska in mu v vodo stresete ledeno kocko ali dve, da se ne spari. Prav tako mu lahko ponudite plastenko z zamrznjeno vodo zavito v krpo, da se ob njej hladi. Če ga imate poleti zunaj v ogradi, poskrbite, da ima hladnejšo senco, kamor se lahko umakne (zajčnik ali hišica na soncu, sta kljub senci noter še bolj vroča).

V toplih dneh (ko so muhe) morate biti pozorni nanje in še posebaj skrbno čistiti kletko, predvsem WC. Muhe namreč lahko tam pustijo jajčeca, ličinke, ki se izvalijo se primejo na kožušček na trebuhu kunca in ga lahko pojedo pri živem telesu (osebno sem videla 2 takšna primera in je res zelo grdo). Vse skupaj se zgodi zelo hitro in kunec zopet ne pokaže kakih posebnih znakov, dokler ni že prepozno

Če ste se odločili, da sparite samca in samico bodite previdni. Samico nekaj dni zaporedoma (ne več kot 4) dajajte k samcu. Odstranite jo takoj, ko samec opravi (običajno se zvali z nje, lahko trza z nogami, celo spusti cvileč zvok, leži na hrbtu...). Potem pa samico pustite, da v miru prestane brejost in kotitev. Prav tako je ne parite ponovno dokler še skrbi za mladičke (se pravi nič samca v bližini, tudi kletk ne dajajte preblizu skupaj, ker so zelo iznajdljivi...). Prepogosto parjenje namreč žival (tako kot tudi človeka) izčrpa in lahko veliko predčasno pogine.

Če se vem zgodi, da kunčica skoti mladiče potem pa iz nekega razloga pogine ali pa ne skrbi zanje jih lahko dohranjujete z nadomestkom mačjega mleka (se dobi v boljših prodajalnah za živali ali veterinarjih, pri nas običajno KMR), ne z mlekom za mačke kot priboljškom (whiskas, neka znamka tudi v Leclercu). Če v danem trenutku nadomestka mačjega mleka nimate, se pa že mudi lahko začasno uporabite kozje, nikakor pa ne kravjega ali pa nadomestka za človeške otroke. Čisto majhnih kunčkov ne smemo pustiti brez hrane več kot četrt dneva. Napačno mleko ali preredki intervali hranjenja lahko privedejo do deformacij ali kasnejših zlomov kosti, ki niso pravilno raščene ... Čisto majhnim kunčkom je potrebno tudi masirati trebušček, da se spodbudi prebava, masaža je nežno božanje trebuščka, brez pritiska, potrebna pa je v prvem tednu starosti. Več o tem poiščite v dobrem spletnem viru, sami se mi še ni zgodilo in zato nimam izkušenj in raziskave iz prve roke.


Kunca je treba vsake toliko tudi pokrtačiti (odvisno do dlake, če je dolga vsak dan, če je krajša pa vsaj enkrat tedensko. Pri obeh dlakah vsaj enkrat ali 2x dnevno, ko dlako menjava, da je sam čim manj pogoltne). Na senu si "brusi" zobe, zato mora biti vedno na razpolago, vsake toliko pa vseeno preverimo, če niso zobki preveč zrasli. Če nima priložnosti kopanja mu bo verjetno potrebno postriči tudi krempeljčke. PREVIDNO, da ne zarežete v "živi del" (prikaz tule klik[/url]), ali pa to delo zaupajte veterinarju.
Periodično pregledamo ušesa (včasih se lahko pojavijo garje). Če se slučajno pojavijo bolhe ali pršice (ko je zunaj recimo, jih lahko pobere), se z veterinarjem posvetujte, katera ampula je primerna, določene so namreč toksične. Če niste prepričani, da vaš veterinar ve o čem govori, pokličite v specializirano ambulanto, to vam bodo povedali tudi po telefonu.

Če imate kunca spuščenega zunaj v ogradi pazite, da bo dovolj visoka (eden izmed mojih preskoči tudi 80 cm visoko ogrado z malo zaleta). Zavedajte se tudi, da so kunci dobri kopači in si lahko naredijo rov "na prostost, zato naj bo ograda ali tudi podzemna ali pa jih ne puščajte samih. Potrebno je vedeti tudi, da so predvsem manjšim pasmam in mladičem lahko nevarne mačke, kune ...

Super zgoščen in informativen zapis, NikaM.

To je po mojem mnenju "naslednje" področje, kje bo potrebno ogromno narediti glede izobraževanja in odgovornega skrbništva. Večina kuncev namreč biva v povsem neprimernih pogojih, z neprimero oskrbo in (zelo pogosto) hrano, vse več je tudi primerov, ko ljudje kunce kratkomalo zavržejo, ko se jih naveličajo :/
Mene pa zanima, če se lahko uspešno pari 8 letnega kunca s 7 mesečno kunčico?
Za moje pojme je 7 mesecev stara kunčica premlada. Ni rečeno, da parjenje ne bi uspelo, ampak navsezadnje zanosi lahko tudi 14 let staro dekle ;)

Jaz bi počakala, da je kunčica polno odrasla pred parjenjem (vsaj še par mesecev)


Poleg tega upoštevaj, da na začetku kunčice niso nujno ravno najbolj "vešče" materinstva.
Ok, hvala. Bomo še mal počakal, sam za kunca me mal skrbi, k že zdej pr teh letih ni preveč aktiven ... :) Pa mislm, da kunci povprečno živijo 8 let. :/
.nogavička

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

13.04.11 13:19

Živjo!
Moja kunčica si je naredila gnezdo, zanima pa me kako veš ali je res breja ali pa je brejost le navidezna. Lahko samo čakam ali bo imela mladičke ali ne? Pred kakšnim tednom smo jo dali k kuncu, vendar ni padel dol, pa samička se mu je stalno izmikala, tako da ne bi rekla da je bilo parjenje preveč uspešno. Zanima me še ali kletko lahko pospravim, čeprav je notri že gnezdo? In potem če bojo mladički, kako naj ji pospravim kletko?
Kunčica je breja 30 dni in če si jo parila pred enim tednom je za gnezdo še prezgodaj. To, da samec ni dol padel ni znak, da naskok ni uspel. Po 3 tednih od paritve se kunčici nabreknejo seski in lahko otipaš povečan trebušček
LJK

Re: Domači kunci

13.04.11 15:40

pred parimi tedni smo dobili kunca in se mi zdi da je prehlajen ker mu iz nosa teče nekaj belega in zelo GLASNO kiha. KAKO MU NAJ POMAGAM DA NEBO VEČ KIHAL.
Yo_ 

Re: Domači kunci

13.04.11 15:51

K veterinarju ga pelji, ne?
MemyselfandI

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

03.05.11 22:46

živjo! Mene pa zanima kdaj se lahko začnem dotikati mladičkov, ker se bojim, da bi jih zajkla zavrgla oz. se zanje nebi več zanimala. Imajo že dlako pa tudi gledajo in skakljajo. večino časa so še v gnezdu. imam pa pretlikave levjegrive kunce - 3je so. Koliko so stari nimam pojma, ker do nedavnega nismo vedli kdaj jih je skotila - vedeli smo da jih bo, samo ne kdaj jih je =). Lepo prosim za odgovor. Lp
če je samica navajena človeške družbe in vonja ljudi ni nobene dileme glede dotikanja že prvi dan. pazi samo da jih ne poškoduješ, da jih ne prijemaš z mrzlimi rokami in da jih ne držiš predolgo iz gnezda. če pa samica ni navajena na ljudi in je plaha ti pa ne priporočam dotikanja mladičev dokler sami ne prilezejo iz gnezda. (nekje od starosti 2 tedna naprej)
MemyselfandI

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

04.05.11 15:33

hvala =)
Imam eno samo vprašanje....včeraj je moja zajkla skotila mladičke,nevem koliko jih je ker se kot pravijo ne šlata mladičkov.Me pa skrbi ker je nisem videla da bi jih hranila,in se bojim da bodo umrli....Ali je to normalno...jih mogoče hrani ponoči oz.kmalu zjutraj??

Hvala za vaš odgovor že v naprej =D
MemyselfandI

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

10.06.11 19:22

ja to je normalno. jaz se enako misnla pa je bilo potem vse uredu :) če jim je gnezdo naredila jih gotovo tudi hrani.


lp
jokzazajckom 967

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

23.06.11 16:32

jz mam pa ene 4 leta staro zajklo,ki je ze imela mladičke,in je zanje lepo skrbela..čez ene dve leti po porodu smo jo spet sparili,in učeraj je rodila samo ega mladička,ampk je biu mrtu..nek je biu krvau pa kr organe na trebuščku sm mu loh vidla..biu je pa kr na tleh kletke,,,nevem kaj je narobe z zajklo,k je drgac ful prjazna do ljudi in do drugh zajcku....zkaj je rodila sm enga in zkaj ga je, semizdi da namernu ubila''¨? )' hvala za odgovore
jokzazajckom 967

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

24.06.11 20:35

aia pa gnezdu si je tut nardila..
Samo eden je verjetno zato, ker je prišlo do oploditve le enega jajčeca ali pa so ostali zarodki (če jih je bilo več) poginili že v maternici oz. se resorbirali.
Kunčica pa ni nujno, da je mladička ubila, možno bi bilo, da se bil mrtvorojen, zaradi kakšnih motenj v embrionalnem razvoju.
LP
naj vse še neizkušene rejce opomnim da je najblose da breji samici naredimo kotilnico kjer bo lahko mladiče SKOTILA , pri tem mora imeti popoln mir! če miru nima bo posledično mladiče pobila... lahko pa enkrat dnevno pogledamo če je že skotila okoli 30. dne seveda in še takrat ni priporočljivo...

priporocam tudi da kunce vsaj na vsake 2 dni smustite ven na travnik/ vrt.. seveda le na dolocen in DOBRO OGRAJENI DEL ! pri tem je priporocljiv popoln nadzor saj si lahko skopljejo rov pod mrežo

p.s :
Prosim še da pišete kar se da po slovensko in ne v narečju ker če bi vsi govorili v narecju se mnogi nebi razumeli med seboj...sicer pa nimam pritozb nad razumevanjem ampak pomisli da lahko še gdo drugi ta forum bere in ima mogoce enako tezavico kot ti pa te ne razume in potem pride 100 uprasanj na isto temo...
hvala za razmevanje

lp

gregor
Vprašala bi koliko mladičev ima lahko kunec? prosim za odgovor
Čisto odvisno, ista samica ima lahko enrat samo 1 mladiča, naslednjič pa 12. Povprečje pa je nekje med 5 do 8 mladičev. Seveda je številomladiččev odvisno tudi od velikosti samice
že 2 leti imam eno samico ki je do aprila 2011 bila sama potem smo ji kupili še enega zajca..v trgovini nam je prodajalec rekel da je samička.ker nismo hoteli imeti malih zajčkov smo iskali samičko.. da se nebi sparile..in se je tisti prodajalec na dolgo zmotil,zmotili so se tudi veterinari kateri so nam zagotovili da je samička.. ampak do avgusta smo bli brez skrbi .. sedaj je pa zajkla kotila tista starejša..tako da smo ugotovili da je samička kupljena aprila samec! prosila bi če mi poveste kako dolgo so mladiči v gnezdu? videli smo pa tudi da jih je več kot 4.. je to lahko? hvala za odgovor..(: čao.
Jaz bom vsaj enega, če ne oba moja kunca dala sterilizirat oziroma kastrirat. Mislim, da je en samček in ena samička. Ker je eden verjetno okužen s pasterelozo, ravno se zdravi, je verjetno, vsaj tako sem razumela, veliak možnost, da se okužijo mladički. Ne želim si kakih neprijetnih presenečenj, mislim, mladički so lepi - ampak, če bi kateri umrl, bi mi bilo grozno, sploh pa ne bi upala dat takih nekomu naprej, bi me tudi skrbelo, če so dovolj odgovorni, da ko zboli, ga peljejo k veterinarju. Veliko jih kar čaka, pa se mi zdi, da tu gre že za sekunde... Doma jih seveda ne morem imet - že tako me je moj z zajci v red odselil :) čeprav je bil on tisti, ki jih je prvo noč šel ene petkrat pogledat, pa tudi opazil je, da nekoliko več spita in sva sprva mislila, da zato, ker sta še majhna... Potem se je pokazal izcedek iz nosa in na srečo je še pravi čas dobil zdravila.
Tasmanski vrag - nepr.

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

12.08.11 09:45

Navedeno
H&B
Jaz bom vsaj enega, če ne oba moja kunca dala sterilizirat oziroma kastrirat. Mislim, da je en samček in ena samička. Ker je eden verjetno okužen s pasterelozo, ravno se zdravi, je verjetno, vsaj tako sem razumela, veliak možnost, da se okužijo mladički. Ne želim si kakih neprijetnih presenečenj, mislim, mladički so lepi - ampak, če bi kateri umrl, bi mi bilo grozno, sploh pa ne bi upala dat takih nekomu naprej, bi me tudi skrbelo, če so dovolj odgovorni, da ko zboli, ga peljejo k veterinarju. Veliko jih kar čaka, pa se mi zdi, da tu gre že za sekunde... Doma jih seveda ne morem imet - že tako me je moj z zajci v red odselil :) čeprav je bil on tisti, ki jih je prvo noč šel ene petkrat pogledat, pa tudi opazil je, da nekoliko več spita in sva sprva mislila, da zato, ker sta še majhna... Potem se je pokazal izcedek iz nosa in na srečo je še pravi čas dobil zdravila.

Priporočam poseg pri obema.

Kastracija je tako nujna, da ti samec ne bo naskakoval samice, prav tako se boš tako ognila markiranju po stanovanju.

Sterilizacija pa je tudi priporočljiva, ker se kunčicam v kasnejših letih, ko je poseg rizičen, rade pojavijo spremembe na rodilih.

Poseg naj opravijo na Veterinarski fakulteti v Ljubljani, saj je pri kuncih zelo specifičen (problem kuncev in narkoze) in ga morajo opravljati strokovnjaki. Prav tako morajo kunci ostati na kliniki na opazovanju, šele nato lahko gredo domov.
Hvala za to priporočilo, ju bom res peljala kar tja, da ne bi bilo kaj narobe.
Zdravo. jaz imam doma pritlikavega nemškega lisca (samčka), ki je zelo živahen. star je pribljižno 7-8 mesecev. zanima me, s čim naj ga zamotim oz. rada bi mu ponudila kakšen izziv ali igračko, da bi se zamotil? zanima pa me tudi, če se kunec s starostjo kaj umiri? LP
za kunčka obstaja kar nekaj precej poceni igrački, ki jih večinoma bolj interesirajo kot marsikatera kupljena

Edina kupljena, ki je super (če je kuncu potem všeč) je tista žogica v katero daš briketke in jo potem kunček kotali, zato da jih dobi ven (enako prodajajo za mačke in pse)


Potem imaš pa cel kup takih domačih. Moj ima zelo rad uničevanje starega telefoskega imenika (je tak, ki ne pušča črnila, moj kunec pa ne gloda papirja), pa gajbico ima kjer so noti lesni briketi in lahko koplje po njej kot mu paše, igra se pa rad tudi z zmečkanim papirjem v kroglice.

Narejen ima tudi poligonček, kjer malo skačemo čez ovire za priboljške :)
ja, moj najraje od vsega koplje. čist se mu zmeša ko ga dam na povodec in greva ven, in potem ves čas koplje. razkopal nam je že cel vrt :D ja, krogljice iz papirja ima tudi moj, še raje pa ima porabljene rolice od wc papirja. jih z gobčkom zagrabi in dvigne v zrak, potem pa tako smešno s tačkami 'koplje' po njej haha :)
kje pa se dobi ta žogica? sem že gledala po trgovinah pa ne najdem...
veselje ima pa tudi z kosom kartona in ga neprestano cufa haha <3
igrače za kunce

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

31.08.11 22:11

Navedeno
Tinnie
ja, moj najraje od vsega koplje. čist se mu zmeša ko ga dam na povodec in greva ven, in potem ves čas koplje. razkopal nam je že cel vrt :D ja, krogljice iz papirja ima tudi moj, še raje pa ima porabljene rolice od wc papirja. jih z gobčkom zagrabi in dvigne v zrak, potem pa tako smešno s tačkami 'koplje' po njej haha :)
kje pa se dobi ta žogica? sem že gledala po trgovinah pa ne najdem...
veselje ima pa tudi z kosom kartona in ga neprestano cufa haha <3

Igrače za kunce: http://www.zooplus.com/shop/rodents/toys_transport/rabbit_toys
Osebno se mi zdi kupovati kunčje igrače (razen te žogice, ki se dobi skoraj povsod na mačjih oddalkih) nesmiselno, ker jih v končni fazi zelo hitro uničijo. Telefonski imenik je nadomestek za kopanje, ker koplje po straneh,kartonasti gradovi iz škatel z nekaj luknjami so fajn labirinti, rolice wc papirja,veje jablane ali leske (nešprciane, izogibaj se češnje, slive...) itd itn :)
Hvala za vse odgovore :)
Ali kdo ve kako se pri zajcih loči spol?

Hvala za odgovor
določanje spola

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

25.10.11 10:16

Navedeno
JJ
Ali kdo ve kako se pri zajcih loči spol?

Hvala za odgovor

Tukaj najdeš navodila, kako določiti kuncem spol: http://www.rabbitnetwork.org/articles/sexing.shtml
Imam en problem, namreč imam samčka in samičko, ki še nista sterilizirana in kastrirana, ju pa nameravam. Mislim, da še samica ni stara 6 mesecev, ne vem, če jo lahko že dam, ampak obnaša se pa prav nenavadno...

Prej sta bila vedno skupaj, v kletki in čez dan spuščena, zdaj ju pa moram ločit. Samec bi že bil za kastracijo, ima pa še ene zdravstvene težave in je veterinarka rekla, naj počakam... Se mi smilita, ko mora en ali drugi bit v kletki, da ne govorim, kaj delata... Hočeta razbit kletko.

Kunčica je pa postala ful agresivna, če jo hočeš prijet. Kar načeloma ne delam, ker ne marajo, ampak v primeru, da je treba dat zdravilo, ne vem... Zdaj ne vem, a je pač spolno dozorela, ali pa je imela slabo izkušnjo. Ko je bila mala sem jo dvigovala dvakrat na dan, ker je bila bolana in dobila zdravilo. Zdaj jo je pa moj en dan lovil po sobi in jo hotel dat v kletko, s še enim neznanim človekom, ko sta nekaj popravljala okna in da ne bi padla dol. Od tistega dne je ful agresivna in spušča zvoke.

me je sicer tudi strah, da ko sta bila prej s kuncem skupaj, da ni slučajno breja. Ko pride kunec do nje, ga liže, ko jo pa on hoče ovohavat in skakat na njo, je pa ful agresivna. Prej je ona skakala po njem, on pa jo je pustil pri miru. Če bo imela male kunce, nimam nobenih izkušenj, kako ravnati s tem.

Aja, a mogoče kdo ve ceno sterilizacije in kastracije?
Kakšna kunca pa sta? Sta pritrilikava? Ti spolno dozorijo že kmalu po četrtem mesecu starosti, tako da bi lahko bila tvoja samička tudi že breja, če je bila nenadzorovano skupaj s samcem.

Zaradi specifik pri anesteziji kuncev je poseg kar drag, odvisen pa je od teže živali. Kastracija štiri kilograme težkega kunca je pred meseci na Veterinarski fakulteti stala okoli 80 evrov. Vsekakor priporočam veterinarja, ki se spozna na kunce in je vešč posega (priporočam VF), ne veterinarja, ki sicer sterilizira psice in mačke.

Vsekakor te bosta prišli sterilizacija in kastracija finančno manj, kot če boš imela leglo kuncev, za katere bo potrebno nabaviti novo opremo, kletke (ker jih je potrebno ločevati že zelo hitro), da o možnih zdravstvenih zapletih, hrani, stelji in zapleti z iskanji primernih posvojiteljev ne govorimo.

Čimprej k veterinarju s kunčico.
Na žalost mislim, da je kunčica res breja. Včeraj si je naredila gnezdo in to v kletki, kjer sem mislila imeti samca, ker je večja (on je večji). Imam še eno manjšo kletko, ki pa ni primerna - mala notri le prespi. Sta pa bila sicer ves čas spuščena v eni večji sobi, razen ponoči.

Ne vem tudi, kaj naj zdaj, ko je naredila gnezdo - nujno, ampak res nujno, bi morala to kletko očistit, pa ne vem, če lahko, prebrala pa sem, da se jo pred kotitvijo mora razkužit.

Verjetno bom naredila tako, da bom dala samca v tisto ograjico za pasje mladičke - to sem imela namen kupit, pa ker je niso imeli, si jo bom šla začasno izposodit.

Malo nerodna situacija, ampak se bom morala sprijaznit :) Stroški, moram priznat, so do sedaj bili kar visoki, ker sem oba že od začetka imela redno pri veterinarju. Imam spravljene vse račune, pa bom enkrat seštela. V glavnem teh 80 EUR za kastracijo je zelo malo :)) Priznam, da si nisem predstavljala, sem mislila, da so kunci zelo nezahtevne živali. Doma imajo starši namreč tri pse, pa včasih tudi kako leglo mladičev, sicer pa ima mama manj tekočih stroškov :))

No, ker sem zaposlena, se bom sprijaznila s kako kavo manj, večerjo ali kakim kosom oblačila. Bolj me skrbi, kaj se bo zgodilo, ker menda pogosto samice pobijejo mladiče, ko imajo prvič. Ne vem, če lahko to prenesem. Ja, pa da ne govorim o tem kako prepričat moža, da bom lahko obdržala vsaj ta dva kunca, je sicer ljubitelj živali (če jih imajo pri sosedu ali zunaj), ne more se pa sprijaznit s tem, kaj to prinese s seboj. Sicer pa čistim in skrbim za njiju jaz - sta razvajenca... Aja pritlikavi ovnač in en mešanček med levjegrivim in še enim podobnim kot angora.
Kunci so krasne živali, radovedni, učljivi, neverjetno si zapomnijo stvari (kar nam seveda povzroča težave, ker si zapomnijo vse lumparije :D), nikakor pa niso nezahtevni za oskrbo.

Mi gredo kar lasje pokonci, ko kdaj kakšnemu iščem dom (večinoma že odraslim, ki so se jih prejšnji lastniki naveličali ali jih zavrgli) pa me kličejo ljudje, ki bi imeli eno "enostavno žival za otroke."

Kunčici nikar ne šari po kletki, ko je notri. Zvabi jo ven s hrano in šele nato čisti kletko.

Kje si kupila svoje kunce, v trgovini? (potem razumem, zakaj toliko vet. stroškov :( ) Če si jih kupila pri kakšnem rejcu, potem ga kontaktiraj in prosi za nasvete glede kotitve in oskrbe legla.

Ograjica je vsekakod dobra rešitev, nujno ju boš morala namreč ločiti, ker ne moreš imeti skupaj samice, samca in mladičev. Samca čimprej kastriraj, samico pa potem, ko odstavi mladiče.

Tukaj je odlična stran z nasveti za oskrbo kuncev. V poglavju o baby kuncih najdeš tudi nasvete, kako se jih dohranjuje in pri kateri starosti s čim: http://www.rabbit.org/care/index.html
Ja tole stran poznam in se kar v večini ravnam po tem, vsaj glede prehrane.

Nisem prepričana za kunčico, ali je res breja. Zdaj je nehala s tem obnašanjem. Niti ni več tako glasna, se bolj pusti pobožat tudi po trebuhu. Prej me je namreč ugriznila...

Imam pa problem s samcem. Namreč, revež je čisto nor od raznih vonjav... In ker ne more do samice, hoče razbit kletko. Prej je bil pravi požeruh, zdaj ga hrana ne zanima. Nekaj sicer je pojedel, ampak bistveno manj. Košček banane, čeprav mu ne dajem takih priboljškov oziroma zelo redko, tega je zmazal. Pa dve vejici peteršilja. Pil ni skoraj nič.

Sem ga prestavila v drugo sobo in zdaj je mir, jedel pa še vedno ni nič. Jutri bom razkužila celo kletko, ker vohlja okrog za samico in ga po mojem dekoncentrira...

Kunca sem dobila pri nekem, verjetno ne preveč priznanem "rejcu", sem pa iskala kakšnega, pa mi internet ni dal nobenih pametnih rezultatov ven, kasneje ko sem ju imela, sem jih našla :) Če bodo res mali zajčki, sem pa na srečo dobila eno resno ponudbo, da jih oddam. Ne bi tega človeka spraševala za nasvet, ker mi je do sedaj dal popolnoma napačne, sploh glede prehrane in sem imela potem lahko da težave z njima, ker jima je po mojem padel imunski sistem.

Ma, k otrokom jih pa tudi jaz ne pustim, če bi imela svoje, bi jih verjetno vzgajala kako ravnat, namreč ni igrača, sosedovih pa nisem zraven niti spustila oziroma jih je moj, pa mi ni bilo preveč všeč... Tudi jaz mislim, da niso za vsakogat in sploh niso tako nezahtevne živali kot povsod piše. Meni se zdi, mogoče ker nisem navajena, ampak da je mogoče malo več dela z njimi kot s psom... Moja dva se še nista navadila na wc, tudi zato, ker sem pravzaprav v začetku imela popolnoma napačen pristop k učenju, se mi zdi... Že takoj sta se lahko sprehajala po celem prostoru in zdaj mislita, da lahko kakata kjerkoli, namesto da bi začela od manjšega prostora k večjemu. Lulanje pa se mi zdi, da sta večinoma že dojela kam morata.
LEP POZDRAV! Večji del sem prebrala vaša vprašanja in odgovore ampak prosim ne zamerite mi če sem mogoče spregledala pogovor o mojem vprašanju. Letos smo se odločili,da bomo vzgajali kunce OVNAČE ,ker pa o tem nimamo dobre podlage smo večkrat v dvomih glede dnevne količine hrane v zrnju.Seveda mi vsi pravijo ,da preveč ne smem dati ker se zajci "zamastijo" in imajo nato težave s spolno aktivnostjo...
VENDAR KAKŠNA JE TISTA OMEJITEV HRANE,DA DO TEGA NEBI PRIŠLO.
Naj povem,da jih hranimo 2* dnevno,zjutraj in zvečer. Na voljo imajo vodo v neomejenih količinah(kapljični napajalniki), seno kakovostno vedno na voljo, večkrat jim zjutraj dam tudi korenček ali krhelj jabolka oz.kolerabe.
Zdraven pa dobijo tudi mešanico=10%krmila+30%ječmen+10%oves+5% koruze!!!!
In ravno o tej krmilni mesanici nisem sigurna ali jo dajem preveč = 1 jogurtov lonček na dan???
Pol lončka zjutraj,pol zvečer. Kunci so veliki in zdravi pri 4 mesecih tehta 3,5 kg. Lepo prosim za odgovor! HVALA
Moja kunčica zgleda ni bila breja. Imam sicer problem se znebit glivic pri samcu in ga ne upam dat na kastracijo. Dala bi prej sterilizirat samico. Ali ju potem lahko dam skupaj v kletko (upam, da se ne bo nalezla glivic, prej se ni) - skrbi me bolj, da ji ne bi gnjavil, njej pa to ne bi pasalo... Prej enkrat ga je namreč že fejst ugriznila, sem mislila sicer, da je nekaj drugega (in sem ga že hotela peljat veterinarju) - ampak potem je bilo OK.

Koliko upanja imam potem, da se navadita na WC? Moja dva sta taka packa... Ona še nekako, samec kaka vsepovsod - odkar se menda gonita, sta pa itak cela razštelana. Ali naj zdaj sploh vztrajam pri učenju? Skrbi me, ker sem probala že vse, pa drugi trdijo, da so dobili male kunce (predvidevam, da posamezno...) in so to že kar delali na eno mesto.

komaj čakam, da se stvari uredijo - cela zmeda, glede na to, da grem še sama na operacijo in si ne upam česarkoli naredit, ker če bo karkoli narobe imam zaenkrat izkušnje s tedenskimi obiski veterinarja... Kunca, ki sta pa trenutno ločena, pa hočeta razbit kletke :(
klo

razvajena kunčica

19.12.11 11:42

Zdravo, pa še malo drugačno vprašanje - podobnih zgoraj ni :)
Moja ruska kunčica je stara 4 leta in je vedno bolj razvajena (pomoje). Nimam je v kletki, le v ogradi (čez noč in ko ima "house arest"). Iz legla domačega rejca sem jo pripeljala, ko je imela 5 tednov in ni bila nikdar združena z drugimi kunci - tega tudi ne nameravam. Nikdar je nisem peljala k veterinarju.
Začela je s prepogostim lulanjem na kavč (in tudi na druga neprimerna mesta) in vse hujšim glodanjem vsega možnega. Oboje ni iz nuje, bolj iz neke ihte, dokazovanja, kaj pa vem... hkrati je tudi vedno bolj crtljava (oz.hinavski način fehtanja hrane) - razen dvigovati se še vedno ne pusti. Na voljo ima vse, svobodo (celo stanovanje), raznoliko hrano, lesene izdelke (leskove palice, hiška), dnevno čisti WC, skratka vse.

Gre torej lahko zgolj za razvajenost ali zna biti posredi še kaj drugega? Hvala za odgovor in lep pozdravček!
oprostite da motim ampak jst imam doma že enega kunca in nwm če je fantek al je punčka.ker bi jst nabavla še enega pritlikavega ovnača da bi se parla. mi lahko kdo pove kako razločiti če je samček al je samička. moj kunec ima seske in nevem če jih imajo samčki in samičke al jih imajo sam samičke.prosim naj mi kdo pomaga
zaaaaaaaaajc

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

06.01.12 15:22

Navedeno
lili75
oprostite da motim ampak jst imam doma že enega kunca in nwm če je fantek al je punčka.ker bi jst nabavla še enega pritlikavega ovnača da bi se parla. mi lahko kdo pove kako razločiti če je samček al je samička. moj kunec ima seske in nevem če jih imajo samčki in samičke al jih imajo sam samičke.prosim naj mi kdo pomaga

Ne vzet to za 100%,ampak če ma seske je samička.
Seveda imajo seske tako samice kot samci.

Zakaj bi parila kunce? A si sploh predstavljaš, kako to zgleda, da moraš potem kunca ločiti, da moraš nato ločiti po spolu mladiče itd.? A sploh imaš dovolj prostora in znanja za to? Kaj pa denarnih sredstev, to ni poceni hec?
jst bi pa uprasu ko sm meu samicko pa si nardla gnezdo ko je bila breja potem je pa umrla
kaj pomeni ce te kunec začne litazi po roki??
BRANE

Re: Domači kunci za nadaljno rejo

17.03.12 00:45

IMAM okrog 200 kuncev starih od enega tedna do treh let. Redim jih za prodajo, za zakol ali nadaljno rejo. Imam kar nekaj izkušenj o vzreji kuncev. Imam 3 zajce za razplod in 14 samic. Mladičke ločim od zajkle matere po petih tednih. Če živiš s kunci tudi oni sprejmejo tebe in ni ovire da jih ne bi prijel že prvi dan. Seveda moraš tudi samico pobožat, da se te navadi. Če ima ena samica več kot 8 mladičkov jih ostale poberem in dam v drugo gnezdo k drugi samici, ki ima pribljižno isto stare mladičke. Samico pri tem za kakšno uro umaknem od legla. Jaz čistim prostor vsak dan, s tem da se legla ne dotikam. Po treh tednih pa tudi gnezdo če je slabo ali preveč umazano odstranim in jim dam seno ali otavo. Samice skotijo različno število mladičkov, od enega pa do sedaj pri meni tudi 19. V gnezdo jih skoti ponavadi toliko koikor jih misli da jih bo lahko preživela. Ostale skoti izven gnezda, ti ponavadi zmrznejo. Kakšnega tudi samica poje. Meni kotijo vse leto tudi vdecembru, v prostoru kjer je bilo dogrevano na 6do 10 stopin celzija. Meso je zelo dobro in zdravo.

Če koga kaj še konkretneje zanima me lahko pokliče na 040 190 765.
Koliko mora biti zajčica stara, da se lahko pari?
Aja pa še nekaj, imam zajčico staro 6 tednov pa izloča sluz podobno nevidnemu želeju.

Se že vnaprej zahvaljujem za odgovor.
HVALA
Mlada mami

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

03.05.12 01:05

Oi. Mene tudi zanima, zakaj kunci toliko ližejo? Mi smo dva tedna nazaj dobili samičko in nas stalno liže. Prve dni je bolj malo, zdaj pa nonstop. Liže pa vse tri, mene, moža in hčerko. Kletko ji čistim jaz. Ima manjšo kletko (dolžina 80). Notri ima leseno hišico, wc, posodico za vodo (iz napajalnika ni znala pit), posodico za hrano in nekaj igrač. Kupljenih, za zajce. V posodici ima na razpolago brikete Bunny do 6. meseca starosti. Vodo ji menjam 2-3x na dan. Če polije ali se umaže tudi večkrat. Kadar ji pa dodam še kapljice, ji pustim isto vodo en dan..če se ne umaže. Vsak dan ji dam tudi svežo zelenjavo. Do zdaj sem ji dala korenje, peteršilj, solato. Solato sem ji dala neko domačo z vrta. Sem opazovala obnašanje/prebavo in je ok. Ima pa jo zelo rada, zato ji jo dajem, vsake tolko. Peteršilj pa obožuje! Dala sem ji tudi jabolko, ni bila kej preveč navdušena. Imamo tudi priboljške. Trenutno neke jogurtove, ki vsebujejo vitamin C. So ji všeč. Takoj, ko sliši vrečko prileti. Suhega kruha ji pa še nisem dala.
Na dnu kletke so tisti briketi, nadomestek žagovine. V wcju tudi. Čez to, razen v wcju, je seno. V njeno hiško ga dam malo več.
Sem pozabila omeniti. Ima tudi mineralne-solne kamne. Najprej sem ji kupla tistega velikega belega, je obrabljen. Zdaj sem ji dala še enega manjšega rumenega. Baje, da teh velikih ne marajo? Tako, da to ni razlog, da nas toliko liže...
Njeno življenje pa poteka tako. Čez noč je v kletki, ne upam si je pustit same zunaj. Čez dan ima pa na razpolago celo stanovanje. Spuščena ni samo takrat kadar zračimo, da ne pade z balkona in kadar nas ni doma. Smo pa večinoma po cele dneve doma, tako da je tudi ona zunaj. Kablov pa ne mara:) Jih ovoha ampak ugrizne pa ne. Sem prav vesela :)
Kletko nameravam kupit večjo, čez kakšen mesec.
Zdaj sem se pa razpisala. Tiste, ki se spoznate..bi ji bilo pametno nabaviti še kaj? Kaj spremeniti? Kakšen nasvet?
In pa hvaležna bom za odgovor na vprašanje :)
Dober dan sem nov na tem forumu,zato se upravičujem če moje vprašanje ne pišem pod tapravo temo.

Doma imam zajklo staro približno 6,7 mesecev in je dobila gliste ali trakulje in sedaj ne vem kako to ugotoviš ali so gliste ali trakulje?
Me pa zanima s katerim zdravilom ji bi lahko te notranje zajedalce odpravil?

Zahvaljujem se vam že v naprej.

LP.David
bunnybunny

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

23.05.12 17:13

Mene pa zanima kdaj mladi kunci spregledajo?

Hvala za odgovor!
naša zajkla si dela gnezdo pa zdaj je pr miru pa skor ni ne je a to pomeni da bo kotila
naša zajkla si dela gnezdo pa zdaj kr pr mir pa skos je sam v gnezdu a to pomen da bo kotila
Navedeno
Mlada mami
Oi. Mene tudi zanima, zakaj kunci toliko ližejo? Mi smo dva tedna nazaj dobili samičko in nas stalno liže. Prve dni je bolj malo, zdaj pa nonstop. Liže pa vse tri, mene, moža in hčerko. Kletko ji čistim jaz. Ima manjšo kletko (dolžina 80). Notri ima leseno hišico, wc, posodico za vodo (iz napajalnika ni znala pit), posodico za hrano in nekaj igrač. Kupljenih, za zajce. V posodici ima na razpolago brikete Bunny do 6. meseca starosti. Vodo ji menjam 2-3x na dan. Če polije ali se umaže tudi večkrat. Kadar ji pa dodam še kapljice, ji pustim isto vodo en dan..če se ne umaže. Vsak dan ji dam tudi svežo zelenjavo. Do zdaj sem ji dala korenje, peteršilj, solato. Solato sem ji dala neko domačo z vrta. Sem opazovala obnašanje/prebavo in je ok. Ima pa jo zelo rada, zato ji jo dajem, vsake tolko. Peteršilj pa obožuje! Dala sem ji tudi jabolko, ni bila kej preveč navdušena. Imamo tudi priboljške. Trenutno neke jogurtove, ki vsebujejo vitamin C. So ji všeč. Takoj, ko sliši vrečko prileti. Suhega kruha ji pa še nisem dala.
Na dnu kletke so tisti briketi, nadomestek žagovine. V wcju tudi. Čez to, razen v wcju, je seno. V njeno hiško ga dam malo več.
Sem pozabila omeniti. Ima tudi mineralne-solne kamne. Najprej sem ji kupla tistega velikega belega, je obrabljen. Zdaj sem ji dala še enega manjšega rumenega. Baje, da teh velikih ne marajo? Tako, da to ni razlog, da nas toliko liže...
Njeno življenje pa poteka tako. Čez noč je v kletki, ne upam si je pustit same zunaj. Čez dan ima pa na razpolago celo stanovanje. Spuščena ni samo takrat kadar zračimo, da ne pade z balkona in kadar nas ni doma. Smo pa večinoma po cele dneve doma, tako da je tudi ona zunaj. Kablov pa ne mara:) Jih ovoha ampak ugrizne pa ne. Sem prav vesela :)
Kletko nameravam kupit večjo, čez kakšen mesec.
Zdaj sem se pa razpisala. Tiste, ki se spoznate..bi ji bilo pametno nabaviti še kaj? Kaj spremeniti? Kakšen nasvet?
In pa hvaležna bom za odgovor na vprašanje :)

Lizanje je pri kuncih izražanje naklonjenosti.

Ne potrebuje vseh teh kamnov, ki jih omenjate, vsi ti minerali, ki jih na ta način zaužijejo, so za kunce celo škodljivi.
Odkar imam moja dva kunca, sem ugotovila, da so tiste kletke, ki jih prodajajo v trgovinah in naj bi bile za kunce, premajhne.

Jaz sem najprej kupila to manjšo kletko in niti ni bila poceni, okrog 70 eur. Potem je eden dobil tisto največjo pasjo ograjo, premer je okrog 180m cm verjetno. Pa še vseeno jo premika in grize ker hoče ven.

Drugi je dobil manjšo pasjo ograjo in to prvo manjšo kletko, ki sta skušaj povezani, tako da gre not in ven kadarkoli.

Sicer ju spuščam izmenično po sobi, ven iz sobe pa ne, ker se bojim, da bi padla po stopnicah ali z vrha, ker še ni ograje. Drugje ju pa samih niti ne bi spuščala, ker grizeta kar jima je novo, pa tudi vsake toliko ju kaj prime.

Za kable - ne bi bila ziher... Moja dva sta imela v sobi pol leta eno mojo mizo, ki sta jo po pol leta enkrat čist razgrizla.

Pa še to - vse te stvari za kunce, od igračk naprej, so zelo drage in včaish prav neuporabne. Npr. WC za kunce - so ful premajhni. Jaz sem jima kupila še kake tri posode zraven, eno je bila posoda za želve. Lahko bi bila kar kaka banjica za posodo umivat. Pa kake mačje posode. Moja dva, ko ju prime, vse zmečeta ven.

Npr. jasli za seno vržeta dol s kletke. Ko je na tleh, pa lulata po njem. Zato sem kupila kar eno plastiko z luknjami od IKEe in sem jo z vezicami pritrdila na kletko - notri se da bolj fajn zatlačit seno in enostavno ga dobita ven - drzgačače je seno po celi sobi. Ko sta imela seno v posodi, sta jo pa obrnila okrog in polulala in razmetala.

Plastične hiške za kunce - moja dva niti not ne prideta. Imata tunel za mačke in jima je ful všeč. Ali prazna vreča od peletov.

Posodice za krano - premajhne. Uporabim kak sta rkrožnik ali mali mačji WC. Ampak potem sta se nekajkrat polulala notri. Zdaj iščem eno tako posodo, ki je dost velika in dost majhna, da ne lulata notri in ne spita notri.
Pozdravljeni vsi skupaj,
sem prvič na tej strani in nisem zasledil odgovora na vprašanje kakršno je moje.
Zajkla je prvič imela mladiče. Ko jih je skotila jih je zapustila in se jih ni dotaknila tako, da so poginili od lakote.
Kakšen je vzrok za to. Bilo je poskrbljeno za higieno, dovolj vode, hrane, skratka vse, saj druge zajkle normalno kotijo in vzgajajo mladiče.
Ali jo naj dam še enkrat pariti ali jo odstranim.
ko samec skoči na samičko ga more samička samca vržiti na hrbet in tidi ga je fasala med noge....
zdravo.. imam eno vprašanje.. moja kunka je včeraj skotila mladiče... zdaj pa imam vprašanje.. kunca sem odstranil.. v kletki imam takšno hiško in v teh hiški so mladički.. zdaj pa sm dal kletko z kunko in mladiči na toplo ampak je kunka vhod v tisto hišico v kateri so mladiči zapounila z slamo kunka pa je zmeraj ko pogledam odzunaj.. zakaj???

lp
mene pa zanima kdaj mladički sami pridejo iz gnezda
a maš lohk samo enga kunčka, al morta bit nujno dva???
Lahko jih imaš tudi 5, če želiš :)
Pozdravljeni. že več let se ukvarjam z vzrejo kuncev in se mi to do sedaj res še ni zgodilo. Samica je nenačrtovano (mama - sin) skotila 14 mladičev, se mi pa zdi da ni dobila mleka. Imate kakšne izkušnje kakšna hrana bi spodbudila oz pomagala pri tvorjenju mleka? Lp
jaz pa imam se nekaj vprasanj.. prebral sem namrec celotno temo, pa se kaksno zraven.. se da komu napisat kaksne naslove knjig, na katere se clovek lahko zanese.. preko interneta prides predvsem do ultra starih, novejsega je bore malo..

vprasanje 2.. vceraj sem sel v trgovino po steljo - kupila sva 15kg specialnih briketov ki so seveda precej drazji od navadnih za v pec.. Te namrec ne vsebujejo lesa iglavcev in s tem tanina - mogoce kdo ve kaj okoli tega? so peleti iglavcev res tako nevarni za zajce? potem moram narediti nov zajcnik, ker je ta narejen iz prvovrstnega macesna...

LP
Pozdravljeni!

Imamo prilikavega zajčka od septembra, bil pa je čisto majhen k smo ga dobili. (mislim, da je zajček)
Zanima me, ali bi mu lahko kupili družbo, torej še enega zajčka!, bi se razumela?????, kajti nočem samičke in mladičkov.
Hvala za odgovor :)
Pozdravljeni!

Tudi naša levjegriva kunčica bo (če je bilo parjenje uspešno - nisem prepričana zaradi pomanjkanja izkušenj) v kratkem (cca. 1 teden) imela mladičke. Sva bile tudi pri veterinarju; rekel je da sicer zatipa nekaj in da verjetno je breja, vendar pa zagotovo en more reči (lahko bi bil samo pol mehur).So še kakšni drugi znaki, ki bi lahko pokazali na brejost?

Stara je 1 leto in 4 mesece in smo se precej pozno odločili za mladičke. Za dodatni prostor sme že poskrbela, saj bo dobila še eno, večjo kletko, ki bo povezana z njeno.
Zanima me glede same prehrane; trenutno ima na voljo vedno seno in svežo vodo ter občasno svežo zelenjavo. Kaj ji lahko ponudim med brejostjo in po kotenju, da bo imela dovolj hranilnih snovi?

Zanima me tudi, ali ima kdo kakšršnikoli nasvet, kako zmanjšati možnost, da mladičke pobije. Vem namreč, da je to zelo pogosto in bi rada naredila vse, kar je v moji moči, da to preprečim.

Že vnaprej se zahvaljujem a odgovore, vesela pa bom kakršnegakoli nasveta v zvezi z brejostjo in mladički.
Pozdravljeni,

samička nam je pred 16 dnevi skotila 3 mladiče. Dva sta do sedaj že spregledala, eden pa še vedno ne. Se mi zdi da je tudi bolj suh kot drugi dva. Je mogoče z njim kaj narobe?


Prosim za pomoč.

lp
J.
zdravo mene pa zanima sem dal zajklo k zajcu pa je 2 krat padu na hrbet.čez en mesec pa ni mela mladičov zredila pa se je.a je lahk kaj narobe
To, kdaj lahko prijemaš mladiče je zelo relativno. Jaz se s svojimi tremi zajkljami tako dobro zastopim, da jih preštejem že 2 dni po kotitvi. Moraš pa imeti z njimi dober odnos, da se te ne bojijo, so te navajene..
naša zajkla je zadnjič skotila 11 mladičkov hranila jih je ampak jih je potem kar naenkrat zavrgla pa jih nismo prijemali.Zajkla je stara dve leti in je že 2 krat imela mladiče in obakrat jih je preživela.mislite da je z njo kaj narobe
Pozdravljeni!
Sem nova in sem se ob iskanju odgovora na moje vprašanje do solz nasmejala (nekatera vprašanja) :)
Morda bo tudi moje vprašanje komu smešno,a res ne vem za kaj gre.
Imam zajklo orjaški lisac, staro 2 leti. Razen ponoči, je spuščena v stanovanju ali pa na vrtu. Prijazna, pridna, lula in kaka le na WC, nikdar v kletki.
No, in danes sem prvič opazila, da je bilo njeno lulanje krvavo. Naslednjič normalno.
Ali je (ne umret od smeha) dobila menstruacijo?
Namreč obnaša se in je` popolnoma običajno.
Že vnaprej hvala za odgovor.
Ali mi lahko kdo napiše točno kaj vse jejo pozimi in poleti zajci(tisti ki niso okrasni in ne poljski zajci)?? Prosim potrebujem odgovor!!
Kateri zajci zdaj? In kateri so okrasni?
miha zajec

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

16.06.13 15:54

zdravo mene pa nek zanima...mladici so po 3 dneh umrli usi :(( zakaj?pa gdaj ji lahko dam zdej parit? hvala
mogoče sta zajkla in zajec v sorodu kar je zelo narobe. jaz zajcem devam samo oranžen korenje , suh kruh, včasih tudi malo solate, brikete (otrobe),travo, seno
hej! Mladiči so ti umrli,k jih mama zajkla ni hranila.zakaj pa jih ni,pa je zedrugo vprašanje,če zajkla nima dovolj mleka tako ne bo nič iz tega.

zajklo lahko ponovno prepustis dva dni po porodu,če ti bo ponovno neuspesno vzredila mladiče ,jo izloči iz reje
Mi mamo doma pritlikavo(se mi zdi) levjegrivo ovnačico..stara je nekje 3 leta, že dvakrat je delala gnezdo in si nacufala svojo dlako noter..(navidezna brejost)..no uglavnem a preden daš parit, lahko veš, a bo zajkla skrbela za mladiče, al jih bo zavrgla, če lahko to zveš iz njene osebnosti..parla se še ni nikol..ampak če bi mela mladiče..a je treba za usakga mladiča posebi kletko kupt, a kuko? Kok pridejo stroški, če bi rd meu mladiče, doma mamo samo eno kletko, ni glih mjhna...bol velika je.. zajkla je velka ene 30-40 cm..in..a se lahko npr.. levjegrivi ovnač par z eno drugo zajčjo pasmo..?a bojo pol mladiči zdravi, pa če bojo normalni?

Hvala za odgovor vnaprej ;)
Dober dan!

Mene pa zanima,ce slucajno kdo ve. Kaj bi blo narobe z zajklo ceprav je dvakrat bla spuscena zraven mandlca ni mela mladickov. Ceprav bla breja.
glj prvo kot pro če inaš čisto krvno zajklo si tako prehitro spravljav kajti magla bi biti stara vsaj 10mesecev ne pa šest,kaj se pa tiče korenja pa jejo vsakega tako,da glede tega neboš imel proglemv zajkla pa če nebo povrgla jo še pusti kak mesec dva pa potem pari.
Lepo pozdravljeni.


Pred dobrim letom sem kupil zajčka. Zanj lepo skrbim vsak dan mu dam hrano in čisto vodo, ter ga tudi rad božam. Lansko zimo sem ga imel v svoji sobi, ker sem želel, da bi se čimbolj navadil na nas. Zajček je zelo boječ ne upa si niti iz kletke , se oglaša, kot da bi cvilil, ko ga hočem pobožat in grize. Že prej sem imel zajčka, ki je bil čisto drugačen, ko je koga zagledal je bil takšen kot kužek je komaj čakal, da dobi kaj zelenjave in kakšen pribolšek. Zanima me če ima kdo kakšen nasvet kako mu pomagat.

Gregor.
Živjo,

prvo ti bom postavila eno vprašanje. Je samček ali samička? Katerikoli spol že je, ti predlagam, da ga/jo daš kastrirat/sterilizirat. Mojemu se je obnašanje malo popravilo po kastraciji, čeprav tudi prej ni bil težaven.

Opisala ti bom situacijo pri sebi, če se ti bo dalo toliko prebrat ;) Novembra 2011 sem si kupila kunca, po večih letih življenja brez teh prikupnih živali (imela sem 2, prvi je poginil pri skoraj 12 letih, drugi pa kaj kmalu za njim). Sprva sem ga imela doma pri starših in sem ga videla samo za vikend, saj sem v Ljubljani živela v eni čist premajhni sobici, da bi ga lahko imela zraven. Pri starših sem ga imela približno 3-4 mesece, kjer ni bil spuščen oz je bil za kakšno uro na dan, vendar sprva ne.
Po nekaj mesecih sem ga vzela v Ljubljano in kupila veliko kletko (120 cm dolžine). Vratca sem mu puščala skos odprta, fant mu je celo naredil lojtrce, da bi lažje hodil ven in notri ampak on je bil tako plašen, da ni hotel it nikamor. Skos je čepel v enem in istem kotu, nikoli se ni ulegel na hrbet, vedno, kadar je počival je imel oči odprte... Uglavnem očitno ga je bilo zelo strah. Včasih se je zgodilo, da je v stanovanju kaj zaropotalo ali pa, če si preveč sunkovito prišel skozi vrata, v takih primerih se je tako ustrašil, da je vse seno in vse kar spada zraven odletelo po sobi, on pa se je tekel skrit pod posteljo.

Tako vedenje se je nadaljevalo še kakšno leto. Ugotovila sem, da eni rabijo res dolgo, da se navadijo.

Predlagam ti, da ga ne božaš na silo-po domače povedano ga pusti skos pri miru. Daj mu hrano in vodo, očisti wc in konec. Potem počasi lahko začneš delat to, da si daš v roko priboljšek, greš do kletke in počakaš, da pride sam do tebe in ti vzame priboljšek. Za začetek je že dost to, da bo prišel do tvoje roke v kletki ne da bi te ugriznil. Ko te bo nehal grizt, ga lahko kdaj vzameš tudi ven, si daš v roko kakšen priboljšek in počakaš, da sam pride do tebe. Ti samo sediš/ležiš na tleh čist pri miru.

Kuncem se ne smeš vsiljevat, oni morajo sami prit do tega, da jim ti nič nočeš.

Če te ugrizne ko daš roko v kletko, to pomeni, da je teritorialen/a. V takem primeru bo najbrž najbolj pomagala sterilizacija/kastracija.

In kakor se bo to zdaj čudno slišalo, samice znajo bit precej bolj teritorialne kot samci, čeprav to ne velja za vse.

Uglavnem: S/K bo najverjetneje pomagala, potem to, da ima skos na voljo seno-nikoli ga ne sme zmanjkat, skos naj ima na voljo svežo vodo, kakšno leskovo palco za grizt, pa z briketi ne pretiravat (upam, da imaš kvalitetne), tvoja potrpežljivost in zagotavljanje miru do živalce.

Če te še kaj zanima vprašaj, sem ti na voljo ;)

lp, S
aaaooooooooo

Re:luknjica antenca

11.02.14 18:53

Živjo jst bi pa rad izvedel kaj naj naredim ko moja baba k ma ful hude pupike zakaj no če fukati z mano to mi res ni jasno no ali mi lahko kdo pomaga hvala
anjnfjsgiedh

Re:luknjica antenca

11.02.14 18:54

Živjo jst bi pa rad izvedel kaj naj naredim ko moja baba k ma ful hude pupike zakaj no če fukati z mano to mi res ni jasno no ali mi lahko kdo pomaga hvala
Lep pozdrav!
Imam 2 kunca, 1 samičko in 1 samčka..
skupaj sta v kletki in zasledila sem da jo samček naskakuje..Bi bilo bolje da samčka ločim od samičke ko je breja ali ju lahko pustim skupaj? hvala za odgovor :)


Lp
Isčem enobarvnega kunca za slikanje v Lj ( zato Lj in okolica) , za bombonjerki oz 10 evro. Slikanje bo brez otrok, tema bo Velika Noč.. Za rekvizit in dostavo od doma do fotostudio in nazaj bo poskrbeno.
Slikati bo priznani fotograf Ivan Bliznetsov, njegove slike lahko poiŠČite v googlu.
Če kdo želi pomagati , prosim, kakšno sliko pošlite v osebnem sporočilu oz na e-naslov medicelk.ru
Lp, Julia
Pozdravljeni,

po prebiranju omenjene teme sem prejela precej koristih informacij.
14 dni nazaj sem dobila pritlikavo kunčico, ki je stara pol leta. V prvem tednu je bila v večini zelo mirna, raziskovala naokoli, tudi občasno dirkala po sobi. Tudi do mene prišla ko sem sedela na tleh in me uščipnila z zobmi, ter skakala okrog mene.
Zadnje dni pa se je začelo. Zjutraj ob 6h začne praskati po kletki. Pa smo jo spustili ven in je bilo OK dokler je bila zunaj. Čim smo jo zaprli nazaj v kletko je spet začela s kopanjem. Danes se je isto zgodilo, da je praskala po kletki, smo jo spustili ven in je bilo vse OK. Potem je šla v kletko jest in sem jo zaprla, ker sem šla za 1 uro po opravkih. Ko sem se vrnila sem opazila, da si dela gnezdo...torej vso seno, ki ga je imela po kletki je znosila v svoje skrivališče. Prav tako že ene 2 uri skače okrog po kletki s šopom sena v gobčku. Ali je možno da gre za namišljeno brejost? Zanima me tudi koliko časa lahko traja tako vedenje?
Prosila bi vas za nasvet kako naj v danem primeru skrbimo za njo, ali naj gnezdo pustimo, ali naj s čim drugim nasteljemo?
Hvala vam za vsako informacijo,
Lp
t567

Re: Domači kunci, kotitev...

21.03.14 22:03

Pozdravljeni.
Imam kunčico ovnačko staro eno leto. Pred enim mesecem sem jo prvic prepustila. Vceraj je povrgla mladice. Naredila je zelo veliko gnezdo. Danes je en majhen zajcek zgrizen lezav sredi zajcnika drugih pa ni bilo. Zanima me kaj narediti z taksno zajklo? A je zelo verjetno, da tudi v drugo pobije mladice ?

Zajce imam v boksih dim. 70x120cm enega zraven drugega in njen sosed je samec. Bi bilo bolje, da dam v boks kjer je sedaj samec drugo samico?
A se lahko da v boks kjer je bil prej samec sedaj breja druga samica?

Hvala vam za pomoc in odgovore.
t56787inb

Re: Domači kunci, kotitev...

21.03.14 22:05

Pozdravljeni.
Imam kunčico ovnačko staro eno leto. Pred enim mesecem sem jo prvic prepustila. Vceraj je povrgla mladice. Naredila je zelo veliko gnezdo. Danes je en majhen zajcek zgrizen lezav sredi zajcnika drugih pa ni bilo. Zanima me kaj narediti z taksno zajklo? A je zelo verjetno, da tudi v drugo pobije mladice ?

Zajce imam v boksih dim. 70x120cm enega zraven drugega in njen sosed je samec. Bi bilo bolje, da dam v boks kjer je sedaj samec drugo samico?
A se lahko da v boks kjer je bil prej samec sedaj breja druga samica?

Hvala vam za pomoc in odgovore.
Imam samico ovnača ki je imela 9 mladičev ,mladiči so sedaj stari 8 tednov sedaj bi jo rad paril pa ona noče 2x na dan jo dajem k samcu ona pa samo čepi
Kaj je lahko narobe

lp
Zdravo,

ima kdo podoben primer oz. bi mi znal kdo svetovati na to spodnjo zadevo in sicer:

kunčica mi je skotila včeraj mladiče in sicer naredila se ji gnezdo oz. populila dlako v kot kletke skotila pa jih je nekaj na sredino kletke ( oz so tam) brez da bi jih pokrila z dlako, opazil sem jih še nekaj v tistem delu kjer si je naredila gnezdo oz. kam je spravila populjeno dlako ter eden je čez noč "prilezel" na čisto svojo stran v svoj kot.

V čem bi bil tukaj problem? Bodo preživeli jih bo še naprej hranila ( glede na to, da so stari vsaj 32 ur in kolikor opažam so še vsi živi torej jih hrani ali ne, če jih ne bi bi umrli ali kako je s tem? )

Gnezde in mladičev se ne dotikam in je ne hodimo gledat ( cca. 2-3 x dnevno, ko hranim zajklo).

Prosim za kakšno koristo informacijo.
jasmina burja

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

29.07.14 22:30

Dober dan!

Mam eno vprasnje in prosim za odgovor. Vprasanje se glasi zakaj ceprav nasa bajbika bi mogla met mladicke 15 jih nima. ce pa das mandelca zraven nje pa ga tisi stran od sebe. Bi ze enkrat mogla met mlade pa tej tudi ni blo nic. hvala za odgovor.
Pred enim mesecem sem dobila kunca zdaj pa udarja z zadnjo nogo v tla. Zanima me kaj pomeni! Najlepša hvala
Evi, tud moja zaklja to počne, tok poč, da se prou ustrašš...kokr sm ugotovu, usaj pr nm, to nardi takt, k kj hoče, naprimr če nima hrane, to dela zato, da prideš pogledat, kvaj počl, pol pa vidš, da nima hrane...isto je z vodo..al pa kj drucga..kdaj pa to dela tud iz dougcajta..
sammysamantha

Re: Domači kunci, brejost, parjenje ....

21.08.14 15:07

mene pa zanima koliko časa (maksimalno) je lahko kunčica preja vem, da nosijo 28-32 dni..............ali je možno dlje kot 32 dni
Živjo!

Mena sam zanima koliko stane kastracija ali sterilizacija kunčkov?imam dva dvomesečna kunčka (fantka in punčko), ki nista u sorodu (iz različnih koncev slovenije) in nimam želje da bi bila punčka breja. Prebrala sem da jo lahko dam po 6 tednih kastrirat pa me zanima koliko to stane? Ali je to idvisno od veterinarja

Hvala za odgovor,
Lepo vas prosim za pomoč.
Imam mesec in pol starga samčka pritlikavega kunca in dvomesečno staro samico.
Samčka sem kupila drugje kot samico in sicer pred dvema dnevoma,samico pa včeraj.
Problem pa je da ga samica samčka podi,napada in ko napade in ji samec pobegne, samica udari z zadnjo nogo ob tla..Samec seveda takoj u svojo hiško pobegne (vsak imata svojo). Zdaj imam pregrado u kletki da ga ne more napadati. Je pa res da samička je skoz v svojo hiški. Ven pride ko hoče napadati samčka,ko se ji približa. Samec je pa seveda prestrašen. Ko sem dobila se je hitro prevadu na svoj novi dom in name, zdaj pa je pestrašen zaradi samice.
Seveda pa je samica iz Mengeša to je kako slabo uro stran od Ljubljane kjer stanujem jaz in sem jo pripeljala z avtobusom. Mogoče je ta vožnja kaj kriva da je tut ona prestrašena napadalna?
Ne vem kaj naj ukrenem glede tega. Če ne bo šlo drugače bom mogla samico oddat, če samčka ne bo hotela sprejemat. Samico pa sem kupila ker sem prebrala da je dobro če zajčka ko kupiš ni sam,da ima še enega svojega zraven. Ker pa imam doma na kmetiji zajce (za rejo) in sem jih dolga leta tudi skrbela za njih (zdaj mami skrbi za njih, ker sem jaz u Ljubljani; drugače prihajam iz dolenjske) sem videla da dva zajca samca se tepeta, če nista brata,samec pa samička pa se razumeta v redkih primerih da se nista in sem tudi zato upala da bi bilo bolje samičko vzet, zdaj pa ga samička ne sprejema.

Kaj naj ukrenem glede tega? Naj počakam še nekaj dni in dam pregrado stran? Vendar se bojim kaj bo naredila samčku. Ali kaj na ukrenem?
PROSIM POMAGAJTE MI!
zanima me koliko mora bit velik zajčnik za samico in mladiče imam pa nemškega lisca
sem vam pisala na zasebno
Navedeno
meti-m.j
Lepo vas prosim za pomoč.
Imam mesec in pol starga samčka pritlikavega kunca in dvomesečno staro samico.
Samčka sem kupila drugje kot samico in sicer pred dvema dnevoma,samico pa včeraj.
Problem pa je da ga samica samčka podi,napada in ko napade in ji samec pobegne, samica udari z zadnjo nogo ob tla..Samec seveda takoj u svojo hiško pobegne (vsak imata svojo). Zdaj imam pregrado u kletki da ga ne more napadati. Je pa res da samička je skoz v svojo hiški. Ven pride ko hoče napadati samčka,ko se ji približa. Samec je pa seveda prestrašen. Ko sem dobila se je hitro prevadu na svoj novi dom in name, zdaj pa je pestrašen zaradi samice.
Seveda pa je samica iz Mengeša to je kako slabo uro stran od Ljubljane kjer stanujem jaz in sem jo pripeljala z avtobusom. Mogoče je ta vožnja kaj kriva da je tut ona prestrašena napadalna?
Ne vem kaj naj ukrenem glede tega. Če ne bo šlo drugače bom mogla samico oddat, če samčka ne bo hotela sprejemat. Samico pa sem kupila ker sem prebrala da je dobro če zajčka ko kupiš ni sam,da ima še enega svojega zraven. Ker pa imam doma na kmetiji zajce (za rejo) in sem jih dolga leta tudi skrbela za njih (zdaj mami skrbi za njih, ker sem jaz u Ljubljani; drugače prihajam iz dolenjske) sem videla da dva zajca samca se tepeta, če nista brata,samec pa samička pa se razumeta v redkih primerih da se nista in sem tudi zato upala da bi bilo bolje samičko vzet, zdaj pa ga samička ne sprejema.

Kaj naj ukrenem glede tega? Naj počakam še nekaj dni in dam pregrado stran? Vendar se bojim kaj bo naredila samčku. Ali kaj na ukrenem?
PROSIM POMAGAJTE MI!
VSE KAR MORATE VEDETI OD PRITLIKAVEM KUNCU:
NAPOTKI ZA PRAVILNO OSKRBO KUNCEV (Oryctolagus cuniculus)

Možna so odstopanja podatkov glede na pasmo oz. velikost kunca (pritlikave ali orjaške pasme)

Biološki podatki

Življenjska doba: 7-12 let

Telesna teža (odrasli): od 1 kg pritlikave pasme do

12 kg za orjaške pasme

Dnevno-nočna aktivnost: od jutra do večera

Telesna temperatura: 38,5-39,5°C Izvor:

stepe, travniki, gozdovi in puščave jugozahodne

Evrope in severozahodna Afrike, živijo v kolonijah, v

podzemnih rovih

Do večine zdravstvenih problemov pri kuncih, pride zaradi neprimernih življenjskih pogojev in oskrbe. Ker ima ta

vrsta živali v naravi vlogo plena, lahko dolgo in uspešno skrivajo znake bolezni.

Obnašanje

Lahko živijo sami, v paru ali v skupini. Med 2 nekastriranima samcema lahko pride do bojev ali parjenja med

samčkom in samičko, ki sta v puberteti.

Zelo pomembno je, da ima kunec možnost preživeti par ur na dan zunaj svoje kletke, a vedno pod nadzorom

(električne žice, tepihi,...). Ne marajo sprememb

v svojem okolju. Tudi če se zdi

igra lovljenja s kuncem zabavna, se je treba zavedati, da to lahko preraste v zanj stresno situacijo plenilec-plen.

Rokovanje

NIKOLI ne dvigovati kunca za uhlje (nevarnost zastoja srca) ali vleči za zadnje noge, saj lahko tako pride do

zloma ledvenih vretenc! Dvigovanje: ena roka,

ki gre pod prednje tačke, druga roka pa vedno na ledveni del oz. okoli medenice.

Drži se ga vedno z obema rokama tako, da se kunčev hrbet narahlo pritisne ob

trebuh osebe, ki ga drži tako, da je njegovo telo podprto z rokama in kunčevo

telo oblikuje črko C. Prenašanje: celo telo kunca podpira

podlaht, glavo pa naj skrije pod roko

Življenjski prostor

Kovinska kletka s plastičnim dnom, dolga toliko, da kunec lahko naredi 3 poskoke v eno in drugo smer, visoka pa

toliko, da se lahko postavi na zadnje noge, ne da bi se z uhlji dotaknil vrha kletke. Naj bo v mirnem prostoru, NE

na hodniku ali v kuhinji, oz. nikjer kjer so vonjave (npr. blizu koša za smeti, cigaretni dim...), ki bi mu lahko škodile

ali ga vznemirjale.

Idealna temperatura okolja: 18-20°C, nikoli več kot 28°C, saj zelo slabo prenašajo visoke temperature!

Nastil (oz. substrat): rastlinski! žagovina (oblanci), vpojne plenične podloge ali časopisni papir; NE uporabljati

opilkov cedre, bora ali odišavljenih nastilov, ki so dražeči za dihala. Veliko kuncev bo uporabljalo poseben kot za

uriniranja in blatjene, celo posebno za to določen plastičen WC z vpojnim nastilom.

Ostala oprema: težki posodici za hrano in vodo ali napajalnik za vodo, ki se ga namesti iz zunanje strani kletke,

jasli za seno. Radi imajo skrivališča (kartonske škatle, cevi,...), preprogo zunaj kletke za počitek, otroško stajico

za razgibavanje, igro in vzpenjanje, podlago za praskanje, lesene predmete za glodanje, plišaste igračke,... Paziti

le, da ne pojedo neprimernih predmetov. V tem primeru jih je potrebno odstraniti!

Čiščenje: Dnevno menjati vodo in s ščetko očistiti napajalnik 1x tedensko. Nastil mora biti vedno suh (dnevno

odstranjevati del moker od urina, nakapljane vode iz napajalnika), dno kletke pa izpraznjeno vsega nastila in

oprano (madeže od urina se da dobro očistiti z raztopino kisa) najmanj 1x na teden.

Prehrana

Kunci so striktno rastlinojedi (herbivori), zelo občutljivi na spremembe v prehrani ter s stalno rastočimi zobmi. So

koprofagi, kar pomeni, da 2. vrsto svojih iztrebkov (mehkejša in vonjava cekotrofa) zaužijejo, ker vsebujejo za

zdravje nepogrešljive vitamine in beljakovine.

• Dnevno sveža voda! Kunci veliko pijejo; do 300 ml/dan za kunca, ki tehta 3 kg

• SENO STALNO NA VOLJO! Travnato ali žitno, ne lucernino (preveč beljakovin). Nujno za pravilno

obrabo zob in nemoteno delovanje črevesja. Dobro menjati 2X/dan, da ostane okusno.

• Briketi (oz. peleti): kvalitetni-takšni, ki so vsi enake barve in velikosti z visokim % surove vlaknine (npr.

Cuni Complete od Versele Laga, Oxbow, Supreme Selective, Supreme Science-Fibafirst, Bunny,

Genesis...). Dati na razpolago 2X/dan po samo 1-2 uri in sicer ne več kot 20 g/kg kunca/dan. V večjih

količinah lahko privedejo do debelosti, težav z zobmi in neravnovesja črevesne mikroflore. Tudi niso

nujen del obroka, če kunec poje veliko sena in sveže zelenjave. NE semenskih mešanic!

• Zelenjava: le za odrasle kunce, oprana, posušena in sobne temperature; 3 vrste zelene listnate

zelenjave/dan (zeleni nadzemni deli korenčka, endivija, radič, zelena, peteršilj, motovilec, brokoli,...). Z

njo dobijo potrebne vitamina, kalcij in tekočino.

• Divja zelišča in trave: kot dodatek in popestritev (regrat, trpotec, malinovi listi, pasji rep...)

• Sadje in gomolji: omejena količina (1 jušna žlica/kg kunca/dan): jabolko, hruška, breskev, pomaranča,

korenček,... Ostanki, ki niso bili pojedeni pa naj bodo odstranjeni vsak dan.

• Prepovedano: stročnice, zelje, kislica, krompir, avokado, čebula, česen, čoklada, kruh, sladkarije

• Komercialni posladki so lahko škodljivi. Vsebujejo preveč sladkorja amidona in celo živalske beljakovine

(priboljški tipa »Drops«), kar pa je v nasprotju s prehrano rastlinojedih živali.

Razmnoževanje Breje

samice naredijo gnezdo iz lastne dlake, ki si jo populijo iz trebuha. Mama kunćica

preživi z mladiči le nekaj minut na dan, zjutraj in zvečer, za čas dojenja. Vendar, če se mladički

oglašajo dolgo časa in poskušajo zlesti iz gnezda, je možno, da jih je mama zapustila. V tem primeru jih je

potrebno hraniti po naslednjem receptu: Nadomestno mleko za sirote:

komercialno mleko za pse in mačke in sicer 2 dela praška raztopljenega v 1 delu vode in ogretega, 1 obrok/dan,

volumna 20% telesne teže mladička.

Zdravje Sterilizacija se

priporoča pri samicah po 6. mesecu starosti, za preprečevanje zelo pogostih tumorjev maternice in mlečnih žlez

(80% nesteriliziranih do 4. leta), markiranja in agresivnosti (teritorialnosti).

Kastracija samcev bo preprečila tumorje na modih, markiranje in agresivnost.

Na človeka prenosljive bolezni-zoonoze : glivične kožne bolezni (dermatofitoze), bakterijski infekciji pastereloza in

salmoneloza,... Torej, velja vedno

dobro oprati roke po vsakem stiku z živaljo in prav tako dobro oprati njene posodice, z le njim posebej namenjeno

gobico.
kunčica

Re:bela tekočina

02.03.15 18:44

Tudi jaz imam dva zajčka samičko in samčka (bratec in sestrica sta) in ta bela tekočina je zajčje lulanje, ki je belo ali postane belo.Pa tudi moja samička ne vem če ni breja ker se čudno obnaša.
kunčki

Re: belo mleko

20.03.15 12:56

To belo mleko nima veze z brejostjo, ker je to pač zajčje lulanje
Pozdravljeni!
Zanima me koliko morajo biti majhni zajčki stari, da lahko zajklo ponovno pripustiš k samcu?
Pozdravljeni!
Zanima me koliko morajo biti majhni zajčki stari, da lahko zajklo ponovno pripustiš k samcu?
 

Avtor: Naslov teme:
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 13 minus 3?