Domače živali

Naši hišni ljubljenčki - naša sreča. Včasih povzročajo skrbi, včasih prave težave. Zapišite vaše dragocene izkušnje, ali povprašajte za nasvet.

(zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje

avatar Yo 16.05.03 11:36
Pozdravljeni!
Začela se je sezona mačjih mladičkov in z njo sezona zavrženih mladih in malo manj mladih mačk. Na srečo mnoge od njih najdejo nove domove, včasih le začasne, preden odidejo k novim stalnim lastnikom.
Mnogokrat so mucki še zelo majhni in ne vemo, kako ravnati z njimi in kaj potrebujejo. Tudi pri večjih mladičih in odraslih mačkah včasih nastane problem – kako ravnati z njimi, s čim jih hraniti. Upoštevala sem možnost, da nekateri najdenčki odidejo v domove, kjer novi skrbniki še nimajo izkušenj z mačkami. Zato sem se odločila, da napišem nekaj napotkov, da vam bo lažje. Kot prvo je potrebno mačko nahraniti in poskrbeti za njeno zdravje (cepljenja in testiranja npr.). Zato sem se v postih spodaj osredotočila ravno na to.

Lp, YoPopravljeno 1-krat. Zadnjič popravljal Lovro* ob 15.09.07 09:00.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Yo 16.05.03 11:37
NEGA MAČIC - VZREJA MLADIČEV

Prvih nekaj tednov so mladiči popolnoma nemočni in potrebujejo veliko pozornosti. Za vse, kar potrebujejo v tem času, poskrbi njihova mati, kasneje pa že začenjajo raziskovati bližnjo okolico in postajajo samostojnejši.
Postopoma se mladiči odvajajo materinega mleka, v njihovo prehrano pa začnemo uvajati netekočo hrano. Pri starosti deset do dvanajst tednov naj bi bili mladiči popolnoma odstavljeni in sposobni zapustiti mater.

PRVI DAN
Pravkar rojeni mladič je popolnoma odvisen od svoje matere. Njegove veke so zaprte, ušesa pa zavihana nazaj, tako da niti ne vidi niti ne sliši.

EN TEDEN
Po sedmih dnevih se mladičem odprejo oči. Še vedno so zelo ranljivi in nemočni in potrebujejo mamo. Med spanjem se mladiči tiščijo skupaj, da se počutijo varne in jim je toplo.

TRIJE TEDNI
Nekaj tednov kasneje se mladiči že popolnoma samostojno gibljejo in hočejo raziskovati. Zdaj jim že lahko damo malo netekoče hrane (glej spodaj).

ŠTIRJE TEDNI
Ko preidejo na netekočo hrano, jih lahko začnemo privajati na posodo za iztrebke. Posodo namestimo na mirno mesto, mucke pa postavimo vanjo po vsakem obroku. Nikoli ne potiskajmo mucki gobčka v iztrebke, če ji je ponesreči ušlo drugje.

PET TEDNOV
Mladiče hranimo z raznoliko hrano, da bodo pridobili dobre prehranjevalne navade za kasnejše življenje. Poleg konzervirane hrane za mladiče jim lahko dajemo tudi drobno zmleto kuhano meso in kuhane bele ribe.

ŠEST TEDNOV
S poskakovanjem na igračko se mladiči učijo lovljenja. Bučne igre z bratci in sestricami so priložnost za učenje napada in obrambe.

OSEM do DEVET TEDNOV
Pri starosti osem do devet tednov je treba mladiče cepiti proti mačji gripi in okužbam črevesja. Mladičev ne smemo pustiti na prosto, dokler niso cepljeni.


UMETNO HRANJENJE – Hranjenje po steklenički

Mladiče brez matere lahko vzredimo tudi sami. Mladiči brez matere morajo biti na toplem, dobro hranjeni in čisti. Na začetku jih moramo hraniti vsaki dve uri s posebnim nadomestkom za mačje mleko. Po hranjenju moramo mladiču z navlaženim kosmom vate nežno obrisati zadnjik, da spodbudimo iztrebljanje.
Za navodila in nasvet povprašamo veterinarja.

PRIPOMOČKI ZA HRANJENJE
- steklenička za hranjenje
- kapalka
- brizgalka
Vse pripomočke za hranjenje moramo sterilizirati, mleko pa pripravljati točno po navodilih.


ODSTAVLJANJE MLADIČEV

Mladiče pričnemo hraniti pri starosti tri do štiri tedne, preden jih mačka povsem odstavi. Takoj ko mladiču zrastejo zobje, je sposoben sam jesti drugo hrano. Navadno je to v starosti štiri do pet tednov. Takšnemu mladičku dajemo lahko poleg mleka kuhano kunčje meso ali kuhane bele ribe brez kosti. Nekateri mladiči (posebno mladiči siamskih mačk) lahko prebavijo zmleto meso, ko so stari približno pet tednov. Pri nekaterih mladičih lahko surovo meso pred 7. ali 8. tednom povzroči rahlo diarejo.

Starost: 3 tedni
Vrsta hrane: Mačje mleko v prahu, malo drobno sesekljanega kuhanega mesa ali konzervirana hrana za mačje mladiče in materino mleko.
Število obrokov: Na krožniku 4-6-krat na dan.

Starost: 4 tedni
Vrsta hrane: Mačje mleko v prahu, drobno sesekljano kuhano meso ali konzervirana hrana za mačje mladiče in materino mleko.
Število obrokov: Na krožniku 4-6-krat na dan.

Starost: 5 tednov
Vrsta hrane: Drobno sesekljano kuhano meso ali konzervirana hrana za mačje mladiče ter materino mleko.
Število obrokov: Netekoča hrana 4-5-krat na dan.

Starost: 6 do 8 tednov
Vrsta hrane: Povečujemo količino netekoče hrane in omejimo sesanje pri materi.
Število obrokov: Netekoča hrana 3-4-krat na dan.

Starost: 8 tednov in več
Vrsta hrane: Mladiči so odstavljeni. Pred šestim mesecem jim dajemo kravje mleko (če ga prenašajo) ali mleko z nizko vsebnostjo laktoze.
Število obrokov: Netekoča hrana 3-4-krat na dan.

POVPREČNE TEŽE
en dan 70 - 135 g
en teden 110 – 250 g
tri tedne 215 – 420 g
štiri tedne 250 – 500 g
pet tednov 290 – 620 g
šest tednov 315 – 700 g
sedem tednov 400 – 900 g


NAPOTKI ZA HRANJENJE – Deset osnovnih pravil

1 – Kupujemo samo pripravljeno hrano priznanih proizvajalcev.
2 – Mački ne dajemo hrane, pripravljene za pse ali druge živali.
3 – Posoda in pribor za hrano naj bodo zmeraj čisti.
4 – Mački ne dajemo hrane, če sumimo, da je pokvarjena.
5 – Iz ribjega ali piščančjega mesa previdno odstranimo koščice.
6 – Hrana naj ima sobno temperaturo.
7 – Ko mačka neha jesti, hrano, ki jo je pustila, zavržemo.
8 – Skrbimo za mačkino težo in pazimo, da se ne zredi.
9 – Znova pogrete hrane ne dajemo nazaj v hladilnik.
10 – Če mačka 24 ur zavrača hrano, se posvetujemo z veterinarjem (op. velja za odrasle živali, pri mladičih čas vsaj razpolovimo).

PRIPRAVLJENA HRANA ZA MAČKE
- konzervirana hrana (sestavine: meso, ribe, želatina, maščoba, voda, vitamini in žito)
- suha hrana (briketirana hrana; Navadno služi kot sestavni del dnevnih obrokov. Mački ne sme zmanjkati sveže vode.)
- polsuha hrana
- mačji “žvečilni gumi” (prožne ploščice za utrjevanje dlesni in zobovja)
- mačji bonboni (posladek, več okusov)
Op. Po nekaterih podatkih oz. prepričanjih naj bi briketirano hrano uporabljali le občasno, ker naj bi povzročala težke okvare ledvic (kamni, nefroze).
Op. Izbiramo hrano priznanih proizvajalcev!

SVEŽA HRANA
Potrebe naše mačke po uravnoteženi prehrani najlaže zadovoljimo s pripravljeno hrano za mačke enega izmed priznanih proizvajalcev. Enkrat ali dvakrat tedensko pa ji lahko privoščimo tudi svež obrok ter tako obogatimo njen jedilnik.

PRIPRAVLJANJE SVEŽE HRANE

SLASTNA POJEDINA
Mačke imajo navadno rade okus in čvrstost sveže hrane. Spremembe v jedilniku bodo vesele še toliko bolj, če jih sicer večidel hranimo s pripravljeno mačjo hrano v konzervah.
(op. Velja za muce, pri katerih jih na raznovrstno hrano navajamo od vsega začetka.)

NAJPRIMERNEJŠA HRANA ZA MAČKE

MESO in DROBOVINA

Svoji mački lahko občasno privoščimo slasten priboljšek, tako da ji skuhamo nekaj kosov sveže govedine, bravine, svinine ali drobovine. Meso, ki ga spečemo, ocvremo ali skuhamo, moramo ohladiti in sesekljati na majhne koščke, preden ga ponudimo.

GOVEDINA
Mačkam dajemo govedino kuhano ali surovo. Zrežemo jo na koščke ali nastrgamo. Mačke imajo najraje pusto govedino brez loja. V maščobo zelo nerade ugriznejo. Nekatere mačke imajo zelo rade sesekljano meso. Sesekljano mora biti na primerno velikost, ne predrobno, ker sicer mačka s sorazmerno majhnimi zobmi ne bo mogla krepko ugrizniti v tako kašasto jed. Iz predrobno zmletega mesa naredimo za mezinčevo konico debele svaljke, takšne bo mačka rada pojedla.

KUHANO MESO S TESTENINAMI
Z dodajanjem majhnih količin kuhanega riža, testenin ali krompirja olajšamo mački prebavo mesa in rib. Toda delež ogljikovih hidratov in zelenjave v njenem jedilniku naj bo zelo majhen.

TELETINA
Nekateri menijo, da teletina mačkam škoduje. Ta nesmisel ima verjetno korenine v ceni tega mesa, ki res ni ravno nizka. Teletina je nevarna le, če je pokvarjena.

KONJSKO MESO
Konjsko meso je zelo hranilno, vendar pa nekatere mačke dobe po njem drisko, zato bodimo pozorni na reakcijo živali.

JAGNJETINA
Za mačke pride jagnjetina v poštev šele za govedino. Najboljše je surovo, ne preveč mastno meso, posebno prsni deli. Kosti se ne lomijo v dolge osti, mačke pa zelo rade grizejo mehke dele kosti, ki vsebujejo veliko kalcija in fosfora, ki sta mladičem zelo potrebna za tvorbo kosti.

PERUTNINA
Mački lahko dajemo tudi manjvredne dele perutnine, vključno s kožo in drobovino. Narežemo jih na majhne koščke in odstranimo kosti.
Kurji želodčki in glave so za mačko prava poslastica. Kurje kosti so sicer zanjo nevarne, le glave so izjema. Lahko jim jih damo kar surove.

KUNČJE MESO
Košček kunčjega mesa je za mačko prava poslastica. Lahko dajemo tudi surovo.

SVININA
Svinina je še najmanj primerna za mačke. Surovo svinjsko meso lahko vsebuje vrsto parazitov – trihine, vendar je meso, kupljeno pri mesarju, neoporečno. Svinjsko meso je razen drobovine premastno. Le kuhana svinjska drobovina je za mačke primerna hrana. Gnjat, prekajena slanina, salame ali slano meso v konzervah jim zelo škodijo in povzročajo prebavne motnje.

JETRA
Izmed drobovine ima mačka najraje jetra, ki jih lahko štejemo za njeno tradicionalno hrano. Ni nujno, da so ravno telečja, mačka bo z veseljem pojedla tudi jetra kakšne druge živali, njihova hranilna vrednost pa je prav takšna. mnogi menijo, da lahko dobi mačka od svežih jeter trihine. Bojazen je povsem neutemeljena, ker so trihine le v mišičastih delih mesa (predvsem svinjskega), v jetrih in ledvicah jih ni! Tudi drugo meso ni nevarno, če je dobro prekuhano. Jetra dajemo mačkam surova, kuhana ali rahlo prepražena, dva do trikrat tedensko. Mačke se zelo hitro navadijo nanje, morda imajo le sprva nekoliko težav s prebavo. Upoštevajmo tudi, da surova jetra odvajajo, kuhana pa zapirajo. Z njimi lahko torej po potrebi mački uravnavamo prebavo.

VRANICA
Nastrgano vranico dajemo mačkam dva do trikrat tedensko. Prevelike količine povzročijo diarejo.

SRCE
Tudi srca vseh klavnih živali so dobra hrana za mačke. Kot vsa drobovina je tudi srce hranilno. Mačkam ga ponudimo surovega ali kuhanega.

JEZIK
Mačkam dajemo kuhanega, če pa je žilav, naj ga na koščke narezanega jedo surovega.

LEDVICE
Nekatere mačke slastno pojedo tudi ledvice, najsi bodo goveje, ovčje, telečje ali svinjske. Ledvice nimajo velikega hranilnega učinka.

PLJUČA
Pljuča so brez večje hranilne vrednosti in zelo primerna hrana za predebele mačke. Sočasno jim dodajamo vitamine.

VAMPI
Zgodi se, da vampov mačke ne cenijo preveč. Priporočljivo je, da jih mešamo z mesom.

RIBE IN RAKI

Mačke imajo zelo rade ribe in rake. Če imajo priložnost, si jih kar same ulovijo. Seveda mora biti tudi ta hrana sveža in nepokvarjena. Sicer je zelo nevarna za mačko. Rečne ribe naj bodo kuhane, ker lahko mačke, če jih zaužijejo surove, dobe ribjo trakuljo.

KUHANE RIBE
Meso osliča, trske, vahnje in drugih belih rib je primerno za mačke, ki se slabo počutijo ali nimajo teka. Ribe nikoli ne smejo biti surove, temveč jih moramo blago popeči ali skuhati. Iz kuhane ribe je bolje odstraniti kosti, ker se lahko ostra in močna ribja koščica zatakne v prebavilih.

KONZERVIRANE RIBE
Obroki s sardinami, skušami in slaniki iz konzerve so zelo hranljivi.
S konzervo tunine ali lososa lahko na hitro nasitimo našo mačko. Prej odstranimo kosti.

JAJCA
Jajca dajemo mačkam samo občasno. Posebno priporočljiva so za breje mačke, doječe samice in mladiče. Stepena damo v mleko ali pa v trdo kuhana narežemo na manjše koščke. Nalahno vmešano jajce je izvrsten lahek obrok.
Op. Nikoli ne dajemo surovega beljaka.

OVSENI KOSMIČI
Kosmiči, pripravljeni s toplim mlekom so priljubljena jed odraščajočih mladičev. Ne smemo jih sladkati.

OSTANKI JEDI
Ostankov hrane, ki so navadno mešanica mastnih koščkov mesa, hrustancev, kosti in sesedene maščobe, krompirja ter zelenjave, raje ne dajajmo mačkam, ker lahko vsebujejo tudi živalskemu organizmu škodljive začimbe.
Tisti, ki jim je žal zavreči ostanke, naj si raje omislijo kokoši.

KOSTI
Pri glodanju kosti mačke niso preveč spretne. Večje kose površno oglodajo in pustijo. Rade imajo prav tiste, ki jim lahko škodujejo, na primer piščančje. Velike goveje in telečje kosti so nenevarne, ker se ne cepijo v osti, tudi če jih mačka pregrizne. Nenevarne so še vratne in prsne ovčje kosti, kosti nog parkljarjev in kurji vratovi. Nožnih kosti mačke ne cenijo preveč.

ZELENJAVA
Zelenjavo, ki je vir vitaminov, dajemo mačkam v majhnih količinah, nikoli kot samostojen obrok. Kot dodatek k mesni hrani je primerna zelenjava kuhan in neslan stročji fižol, beluši, čebula, por, grah, korenje. Surovo lahko dodajamo nastrgano korenje, cvetačo, paradižnik, zeleno, peteršilj, endivijo, drobnjak, špinačo in zeleno solato. Mačkam ne dajemo začinjene ali mastne zelenjave.
Za odrasle mačke je priporočljivo, da jim vsakih štirinajst dni primešamo v hrano strok strtega česa, le-ta namreč preprečuje glistavost.
Op. Glistavost kljub dodajanju česna preprečujemo in odpravljamo s sredstvi za odpravljanje notranjih zajedalcev (npr. Pratel), ki jih mački dajemo na 3-4 mesece.

SADJE
Nekatere mačke imajo rade sadje, zlasti grozdje, pomaranče in jagode.

VODA
Mačka dobi večino tekočine, ki jo potrebuje, iz zaužite hrane. Pogosto je videti, da le malo pije, kljub temu pa moramo poskrbeti, da bo imela ves čas na voljo dovolj sveže vode. Kadar ji dajemo suho ali napol suho hrano, ji moramo zagotoviti še več vode, saj tovrstni obroki vsebujejo zelo malo vlage. Zato je priporočljivo, da ne pretiravamo z obroki suhe hrane.

MLEKO
Mleko, ki sicer vsebuje številne hranljive snovi, ni nujno za zdravo mačjo prehrano (op. velja za mačke po dopolnjenem 6. mesecu starosti). Kravje mleko lahko nadomestimo z napitki, ki vsebujejo manj laktoze.
Nekatere mačke ne morejo prebaviti mleka. Mački s pogostimi prebavnimi motnjami ne dajajmo kravjega mleka, saj je morda prav to vzrok za njene težave.
(op. Težave s prebavljanjem mleka nikar ne rešujte z redčenjem mleka z vodo – takšno mleko povzroča diarejo in ga priporočamo pri zaprtju).


Vir:
Popolna nega in vzgoja mačke, Andrew Edney, dr. vet. med.
Naše mačke, Leskovic, Slavec
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Yo 16.05.03 11:37
ZDRAVSTVENI NAPOTKI

SEROLOŠKI TESTI ZA FeLV IN FIV
Vsako muco je priporočljivo testirati za FeLV in FIV virus. Za test se potrebuje nekaj kapljic krvi. Test poteka po principu ELISA. Če je muca pozitivna na levkozo, zazna virus FeLV, če pa je muca pozitivna na FIV, zazna protitelesa na ta virus.
Kdaj se priporoča testiranje muce:
- novonabavljeni mladiči in muce, preden jih prinesete domov k ostalimi mačkami
- mladiči ob nakupu
- bolne muce (stomatitis, gingivitis…)
- muce pred prvim cepljenjem levkoze
- zunanje muce – pretepači...

FIP - MAČJI INFEKCIJSKI PERITONITIS
V Sloveniji se je pred kratkim časom pojavil FIP v določenih rejah. Tako tudi Slovenija ni zaščitena pred to boleznijo. Virus se prenaša s slino, urinom, fecesom (WC zabojčki) in je v okolju obstojen tudi 3 tedne. Tisti rejci, ki imate reje negativne, se priporoča test vsaki novonabavljeni muci, tisti pa, ki še ne veste statusa vaše reje, se lahko oglasite na naši kliniki, da vam bomo muce pretestirali. Za test se potrebuje nekaj kapljic krvi, deluje na principu ELISA in zasledi protitelesa na CORONA virus (pri nas uporabljamo FIP test podjetja IDEXX). Če je vaša muca pozitivna, še ne pomeni, da ima FIP, pomeni pa, da morate biti skrajno previdni in prevzeti določene higienske ukrepe, ker je nevarnost, da ta virus mutira v FIP.

CEPLJENJE
Vsak dan se srečamo pred nešteto škodljivimi klicami, ki bi lahko prodrli v našo telo in povzročile bolezen. K sreči ima zdravo telo proti tem klicam, učinkovito obrambo, ki je pri živalih in človeku zelo podobna. Če namreč v telo vdre povzročitelj določene bolezni, npr. virus ali bakterija, se začne pred njim braniti tako, da izdeluje protitelesa. Ta skupaj z različnimi obrambnimi celicami in posebnimi snovmi pomagajo uničiti škodljive klice in telesu ozdraveti.
Žal je okužba z naravnim povzročiteljem za žival usodna, saj jo bolezen dostikrat zelo izčrpa in poškoduje različna telesna tkiva, v mnogo primerih pa se lahko konča tudi s smrtjo prizadete živali. Vse to lahko preprečimo s cepljenjem.

KAJ JE CEPLJENJE?
Pri cepljenju s cepivom vnesemo v telo oslabljenega ali mrtvega povzročitelja bolezni in tako spodbudimo nastanek odpornosti proti tej bolezni. V večini primerov je odpornost dovolj močna šele 10 do 14 dni po prvem cepljenju, traja pa različno dolgo (od nekaj mesecev do enega leta ali več, kar je odvisno od bolezni, vrste cepiva, zdravstvenega stanja živali, njene starosti in pasme). Pri odrasli živali je pomembno cepljenje v ustreznih časovnih presledkih ponavljati, mlado žival pa je zaradi protiteles, ki jih je dobila od matere, potrebno cepiti večkrat.

MATERINA PROTITELESA
Čeprav pri novorojenih mladičih obrambne sposobnosti telesa še niso popolnoma razvite, prve tedne življenja niso popolnoma nezaščiteni. Od svoje matere namreč dobijo protitelesa proti boleznim, ki jih je sama prebolela ali proti katerim je bila cepljena. Nekaj teh protiteles dobijo pasji in mačji mladiči že v maternici, večino pa zaužijejo prva dva dneva življenja s prvim materinim mlekom, mlezivom.
Količina materinih protiteles v mladičevem telesu pa se po porodu hitro zmanjšuje, zato je treba pravočasno spodbuditi njegovo lastno telesno obrambo proti določenim boleznim, in sicer s cepljenjem.

NAJBOLJ NEVARNE NALEZLJIVE BOLEZNI PRI MAČKAH

MAČJA KUGA
Je zelo nalezljiva virusna bolezen, napada pa mačke vseh starosti, zlasti dovzetne pa so mlade muce do starosti dveh let. Bolna muca začne zavračati hrano, je preveč mirna, temu sledi driska in bruhanje, nazadnje pa tudi kolaps in smrt. Do 80% tako bolnih živali pogine.

MAČJI NAHOD
Napada zgornji del mačjih dihal. Povzročitelja te bolezni sta dva virusa: (calicii in herpes virus) in klamidija. Zbole lahko mačke vseh starostnih obdobij, zlasti pa so zanje občutljive mlade živali. Bolna žival smrka, kiha, ima vnete oči, je preveč mirna, zavrača hrano, pogosto ima vročino. Pri mačjem nahodu so možne tudi razjede po dlesnih in jeziku. Taka žival se močno slini. Žival, ki se sicer pozdravi, lahko dolgo ostane klicenosec in lahko dolgo okužuje druge mačke.

MAČJA LEVKEMIJA (LEVKOZA)
Je virusna bolezen, ki slabi obrambne mehanizme mačk. Prenaša se predvsem med mačkami, ki živijo skupaj, lahko pa se od matere okužijo še nerojeni mladiči ali pa stari nekaj dni s pitjem mleka. Od okužbe do bolezenskih znakov lahko minejo tudi tri leta. Bolna žival je apatična, nima pravega teka, pogosto je slabokrvna. Zaradi oslabele telesne obrambe je zelo občutljiva za številne druge bolezni. Pogosto zboli za rakom. Bolezen ni ozdravljiva.

FAIDS
Je virusna bolezen, povzroča virus (soroden virusu humanega AIDS-a) ki slabi imunski sistem. Bolezen ni ozdravljiva in tudi ni cepiva proti tej bolezni. Prenaša se s slino, z ugrizi, s pretepanji… Virus se nahaja v krvi in slini. Nekastrirani mačkoni so procentualno bolj zastopani. Edina delna preventiva je, da se mačke sterilizirajo in kastrirajo in s tem preprečimo širjenje tega virusa.

STEKLINA
Je virusna bolezen, nevarna za vse živali in tudi za človeka. Podrobneje je opisana pri nalezljivih boleznih psov. Vsekakor je proti steklini priporočljivo cepiti vsako mačko, ki hodi iz hiše ali stanovanja.


PROGRAM CEPLJENJA ZA MAČKO
Pravilno negovana in hranjena mačka je proti boleznim kar odporna. Le pred številnimi nalezljivimi virusnimi boleznimi je brez zaščitnega cepljenja nemočna. Pri teh ji tudi pregovor, da ima mačka sedem življenj, ne pomaga. Cepljenje je vsekakor potrebno: zdravo mlado muco cepimo že, ko je stara 7 do 8 tednov, in nato z rednim letnim cepljenjem ohranjamo njeno življenjsko zaščito.
Cepi se lahko le mladiča, ki je popolnoma zdrav in brez zajedalcev. Veterinar ga bo pred cepljenjem pregledal in vam svetoval najprimernejše zdravilo proti notranjim in zunanjim zajedalcem. Povedal vam bo tudi, kako z njim ravnati prve dni po cepljenju, da bo odpornost čim zanesljivejša.
Dobro je vedeti, da nobena zaščita ni popolna, saj nekatere živali niti po pravilnem cepljenju niso odporne.K sreči se to zgodi zelo redko, zato naj ves ne skrbi preveč. Če ste zdravje svoje mucke zaupali veterinarju, ste zanjo naredili največ, kar lahko.


Vir: http://www.klinika-prva-k.si/nasveti/macke.slo.3.htm
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Irena 18.05.03 21:17

Kje se lahko posvoji takšno muco, kot si jo želiš (po zunanjosti, spolu in starosti)? Je najbolje iti v zavetišče ali - ?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Yo 19.05.03 08:51
Ne vem točno, kako je bilo tole vprašanje mišljeno. Muco lahko posvojiš kjerkoli, tudi v zavetišču (brez skrbi, da jih imajo toliko, da lahko zbiraš med vsemi barvami in spoli ;-) ). Kar se spola tiče, pa sta sterilizirana samica ali kastriran samec enako neproblematična... da ne bom preveč bla bla bla bla, vprašaj, če te še kaj zanima :-)

Lp, Yo
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar medium 23.11.07 10:30
Yo,

meni si enkrat podobna navodila poslala za nego in hranjenje pasjih mladičkov. Zelo mi je prišlo prav. Hvala ti.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Žiga 05.09.08 13:06
Yo, moram reči da mi je tvoj članek pomagal odgovoriti na mnogokatero vprašanje, ki se mi je porodilo ob včerajšnjem najdenčku, ki je po tvojih informacijah star približno 4 do 5 tednov.
Ko smo ga našli, je bil zelo glasen, desno oko je imel še zlepljeno, zelo težko se je premikal, zato sem za nasvet poklical dežurno kliniko 300 kosmatih pa sem bil zelo razočaran:
Povedali so mi naj mu dajem mlečni nadomestek, ko pa se je gospa na telefonu posvetovala s kolegi okoli nje kako se naredi pripravek doma, če nimaš mleka v prahu ali podobnega pripravka, sem v ozadju slišal kako jim je na koncu rekla: »Pa sej bo verjetn itak crknu.«, sem se ji lepo zahvalil za nasvet in vzpodbudne besede.

Ko sva ga pripeljala domov, sva ga očistila, mu dala malce pogreto alpsko mleko, ter mu ščistila oko, iz katerega je priteklo kar nekaj gnoja. Bila sva zelo vesela, ko sva videla pogled tudi iz desnega očesa. Nahranila sva ga, nato pa smo šli spat. Pričakoval sem precej bolj burno noč, kot je v resnici bila: Prvič ko je glasneje zamjavkal sem mu dal piti mleko vendar ga je popil zelo malo, malce kasneje se je polulal. Drugič ko je zamjavkal, ni hotel jesti, ampak se je pomiril samo da sem ga pobožal in malo pogrel. Zato sem si dal njegovo košaro blizu postelje, tako da sem med spanjem imel roko v njej in se dotikal mucka. Od takrat do jutra ni več zamjavkal. Takoj zjutraj sem šel kupit mleko za mačke in prodajalka mi je dala še par nasvetov, ter mi predlagala naj si preberem vaš članek.
Danes mu bova dajala mačje mleko, jutri pa ga bova peljala k veterinarju na pregled, da bova tudi midva pomirjena če je vse vredu z njim.

Lepo vas pozdravljam in KEEP UP THE GOOD WORK!

Žiga
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar claudyka85 30.09.08 09:28
Pozdravljeni!
Včeraj sem ubistvu iz zavetišča pripeljala, 4 - 4,5 mesece starega mucka, sedaj pa me zanima v kolikšnem času se kej mucek privadi na življenje drugje? Ali je normalno, da že 12h ni šel na potrebo, niti jedel? Se da kaj storiti glede tega?
Hvala za odg. in LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jassminak 27.12.08 18:29
dober dan! Imam dva majhna mucka, ki ju je njuna mamica do par dni nazaj skrivala na skednju. Ker že sama jesta, sem ju "posvojila" saj babica ne more sama skrbeti za toliko mačk. zanima me kako ju naj "civiliziram", saj mucki sploh nista naajeni na ljudi, ko ju hočem pobožati začneta pihati vame in se umikati. Ves čas se skrivata in tiščita v kote in sploh ne mjavkata. Jesta pa normalno, tudi odvajanje je normalno - čeprav po celem hodniku, le v pesek ne. Prosim za nasvete, kako pripraviti naše mucke, da se bosta počutili dobrodošli in srečni pri nas. hvala za vašo pomoč, lep pozdrav, jasmina
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar biolog 27.02.09 19:25
žijo!
doma imamo že od majhnega mucke in vem kako je to...važno je da mucka ne prestrašiš in ju ne loviš po celi hiši...ko boš imela gdaj veliko časa sebe in mucka zapri v kak prostor,ti ju glej in se pogovarjaj z njima(najbolje je da se uležeš,ker lahko da se te bojita ker si tako velika)...ubistvu začni se obašati kot maček...glej ju med tem pa se obračej(kot to delajo samičke ko kažejo samcu da so pipravljene na...)uglavnm probaj se z igro muckoma približat ne siliju...naj sam prideta do tebe...pri meni je to kar delovalo.v pomoč pa ti bo tudi kakšna slastna viskas vrečka:)...no veliko sreče in sporoči kako je z muckama
lp Anže
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sanja-micika 28.04.09 15:45
Pozdravljen!
Jaz imam sedaj že dva dni doma muciko staro približno tri tedne, najdenka...
Ima zalepljene učke in je mislim da prihlajena saj en mal kiha in tudi iz nosa ji en mal curlja,.
Hranim jo vsake tri urice z mačjim mlekom, na dudico...
In mislim da nama kar uspeva, saj že veselo mjavka in skače sem ter tja, mislim pa da zelo potrebuje mojo bližino, saj vsake toliko se malo začne jokati in kakor jo vzamem v naročje da mir, pokrito in zavito jo imam z pleničko, saj želim da ji je dovolj toplo, a vseeno me zanima, kaj naj še storim, in kako naj jo hranim da bo prav, ...
Tudi proti njenemu prehladu nevem kaj storiti, saj ko sem klicala, veterinarja, mi je rekel gospa vi vam ne morem kaj dosti pomagati, razen z kakimi rahlimi antibiotiki, ker sem pa kar precej proti temu sem se odločila jo kar sama negovati in zdraviti, tako da ji malo kamilice kuham in ji malo noseka brisem, in seveda učke tudi....
Hmmmm prosim na pomoč....
Hvala za odgovor lp sanja
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Maja. 28.04.09 16:24
Samo ne kamilic!

Najboljša varianta bi bila kaka kremica za v oči npr. Tobrex...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anna_ 01.05.09 22:38
Mačji nahod pri mladičku sem pred leti odpravila z nekim belim sirupom, ki se je mucku stisnil v gobček. Dobi se pri veterinarju in je precej zanesljiv, muc je hitro nehal kihati. Imena se žal ne spomnim, dober veterinar pa bi moral vedeti zanj.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tasmanski vrag 02.05.09 15:24
Navedeno
anna_
Mačji nahod pri mladičku sem pred leti odpravila z nekim belim sirupom, ki se je mucku stisnil v gobček. Dobi se pri veterinarju in je precej zanesljiv, muc je hitro nehal kihati. Imena se žal ne spomnim, dober veterinar pa bi moral vedeti zanj.

Verjetno je šlo za antibiotik, Hiconcil morda?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anna_ 02.05.09 16:21
Ne, res ne bi vedela imena. Sirup sem dala potem posvojiteljici, da sta z mucem nadaljevala terapijo. Je pa res že 6 let od tega.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tasmanski vrag 02.05.09 16:31
Navedeno
anna_
Ne, res ne bi vedela imena. Sirup sem dala potem posvojiteljici, da sta z mucem nadaljevala terapijo. Je pa res že 6 let od tega.

Zelo verjetno, da je šlo za Hiconcil, saj ga veterinarji po mojih izkušnjah največkrat predpisujejo za mladiče - v primeru okužbe zgornjega dela dihal, seveda.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar dalmatinčica 29.06.09 11:29
Pozdravljeni!

Imam vprašanje. Ob cesti sem v vrečki našla mlado muciko, katero sem seveda posvojila. Dala sem jo sterilizirati in vse je super z njo.
Nekaj časa nazaj pa sem na pokopališču v Šentjerneju zopet našla mlado mucko, katero sem tudi posvojila. Problem je le v tem, da ima mladičke ene za drugim. Rada bi jo dala sterilizirati a sem v finančni stiski. Ali društva pomagajo pri sterilizaciji najdenčkov?
Z veseljem ji dajem dom, hrano, crkljanje,... Za sterilizacijo pa žal nimam denarja (kmalu bo zmanjkalo tudi denarja za hranjenje njenih mladičkov). Ali ima kdo kakšno idejo?

Lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tasmanski vrag 29.06.09 14:28
Navedeno
dalmatinčica
Pozdravljeni!

Imam vprašanje. Ob cesti sem v vrečki našla mlado muciko, katero sem seveda posvojila. Dala sem jo sterilizirati in vse je super z njo.
Nekaj časa nazaj pa sem na pokopališču v Šentjerneju zopet našla mlado mucko, katero sem tudi posvojila. Problem je le v tem, da ima mladičke ene za drugim. Rada bi jo dala sterilizirati a sem v finančni stiski. Ali društva pomagajo pri sterilizaciji najdenčkov?
Z veseljem ji dajem dom, hrano, crkljanje,... Za sterilizacijo pa žal nimam denarja (kmalu bo zmanjkalo tudi denarja za hranjenje njenih mladičkov). Ali ima kdo kakšno idejo?

Lep pozdrav!

dalmatinčica, če si mačko posvojila, potem gre za lastniško žival. Društva sicer občasno pomagajo tudi v primeru lastniških živali, predvsem ko gre za starejše, obnemogle ljudi, ki sami zase komaj skrbijo ali pa že sami potrebujejo pomoč, za mačke pa sploh ne zmorejo več.

Predlagam, da se skušaš pri vas na veterini dogovoriti, da boš poseg plačala na obroke. oskrba legel te v bistvu stane več kot sterilizacija, tako da boš na koncu finančno v plusu, če mačko steriliziraš.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tasmanski vrag 29.06.09 14:29
P.s.: Nekatere občine enkrat letno organizirajo sterilizacije/kastracije lastniških mačk s popustom, kjer gre del stroškov za poseg iz občinskega proračuna. Pozanimaj se o tem na svoji občini, če kaj takšnega izvajajo. Vendar ne čakaj na drugo leto, če to poteka komaj splomladi, saj boš imel vmes sicer še vsaj eno leglo neželenih mačjih mladičev.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ljubo štampar 05.07.09 09:38
Našli smo en dan starega mladička muce, sedaj je star teden dni. Hranimo ga z Royal Caninom 6-7x dnevno. Skrbi nas, ker ne pridobiva telesne teže. Imate kakšen nasvet oz. izkušnje?
Hvala LP Ljubo
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tasmanski vrag 05.07.09 12:07
Navedeno
ljubo štampar
Našli smo en dan starega mladička muce, sedaj je star teden dni. Hranimo ga z Royal Caninom 6-7x dnevno. Skrbi nas, ker ne pridobiva telesne teže. Imate kakšen nasvet oz. izkušnje?
Hvala LP Ljubo

ljubo, izloča normalno? Glede na starost bi moral jesti na 2 do 3 ure, tako kot ga hranite, tudi ponoči, koliko pa poje dnevno oz. na obrok?

Obrnite se čimprej na Mačjo hišo, kjer ogromno delajo s takšnimi majhnimi zavrženimi mucki in vam bodo znali dati nasvet, kaj narediti v vašem primeru.

Mačja hiša: http://www.macjahisa.si/kontakt.php
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tigry 27.09.09 19:07
Nas je pred nekaj tedni pritepena muca presenetila z leglom 4 mladičev v naši vrtni lopi. Pustili smo ji odprto okno, da je lahko še naprej skrbela za njih in ko so odprli oči, jih je lepo enega za drugim odnesla nekam drugam. Problem je v tem, da je odnesla le tri, enega pa nam pustila in ta zdaj lepo dremucka v mojem naročju. En dan smo počakali, če bi se mama le vrnila po njega, ker pa je ni bilo smo ga posvojili in začeli hraniti z nadomestnim mlekom. Mucek se lepo hrani, je zadovoljen, raste, je vsak dan bolj radoveden in živahen, skoraj vsakič mu že uspe lulati v pesek, edini problem ki ga imamo pa je v tem, da ne kaka. Ko smo ga posvojili je prve tri dni brez težav kakal. Sicer vedno kar v svoji škatli pa vendarle. Potem pa tri dni nič. Ker nas je to zaskrbelo, smo ga nesli k veterinarju, ki mu je v ritko vbrizgal ne vem kaj in čez deset minut je mucek brez težav lepo kakal. Dal mi je tudi pasto Banminth proti zajedalcem. Ko ga je pregledal/pretipal, je rekel, da v trebuščku ne čuti nobenih zatrdlin in da kaže, da je vse OK. Doma sem mucku dal Banminth, čeprav je doziranje za našega 300 g težkega Tigra kar zapleteno. Nimam pojma, ali sem mu dal dovolj ali ne. Kakorkoli že, od takrat dalje mucek spet ni kakal in danes je že četrti dan brez. Po vsakem obroku ga z vlažno krpo masiramo po trebuščku in zadnjiku pa nič ne zaleže. Razen tega je mucek zelo dobre volje, rad je, raste in se razvija. Kaj lahko še naredimo? Da bi ga vsake dva dni vozili k veterinarju zaradi tega, se mi zdi kar malo preveč, ampak če ne bo šlo drugače ...
Imate kak dober nasvet?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tigry 27.09.09 19:21
Še to sem pozabil napisati ... mucek je po naši oceni zdaj star 25-30 dni in še vedno je samo nadomestno mleko, ki pa mu primešamo malo raztopljenih in razdrobljenih briketkov za mladičke.

Navedeno
Tigry

Nas je pred nekaj tedni pritepena muca presenetila z leglom 4 mladičev v naši vrtni lopi. Pustili smo ji odprto okno, da je lahko še naprej skrbela za njih in ko so odprli oči, jih je lepo enega za drugim odnesla nekam drugam. Problem je v tem, da je odnesla le tri, enega pa nam pustila in ta zdaj lepo dremucka v mojem naročju. En dan smo počakali, če bi se mama le vrnila po njega, ker pa je ni bilo smo ga posvojili in začeli hraniti z nadomestnim mlekom. Mucek se lepo hrani, je zadovoljen, raste, je vsak dan bolj radoveden in živahen, skoraj vsakič mu že uspe lulati v pesek, edini problem ki ga imamo pa je v tem, da ne kaka. Ko smo ga posvojili je prve tri dni brez težav kakal. Sicer vedno kar v svoji škatli pa vendarle. Potem pa tri dni nič. Ker nas je to zaskrbelo, smo ga nesli k veterinarju, ki mu je v ritko vbrizgal ne vem kaj in čez deset minut je mucek brez težav lepo kakal. Dal mi je tudi pasto Banminth proti zajedalcem. Ko ga je pregledal/pretipal, je rekel, da v trebuščku ne čuti nobenih zatrdlin in da kaže, da je vse OK. Doma sem mucku dal Banminth, čeprav je doziranje za našega 300 g težkega Tigra kar zapleteno. Nimam pojma, ali sem mu dal dovolj ali ne. Kakorkoli že, od takrat dalje mucek spet ni kakal in danes je že četrti dan brez. Po vsakem obroku ga z vlažno krpo masiramo po trebuščku in zadnjiku pa nič ne zaleže. Razen tega je mucek zelo dobre volje, rad je, raste in se razvija. Kaj lahko še naredimo? Da bi ga vsake dva dni vozili k veterinarju zaradi tega, se mi zdi kar malo preveč, ampak če ne bo šlo drugače ...
Imate kak dober nasvet?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Yo+ 27.09.09 21:56
Po vsakem obroku masirati toliko časa, da kaka. Če ne bo, spet k veterinarju na klistir.
Če že 4. dan ni šel na stran, je to že kritično.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lovepika 26.12.09 13:46
aja? naši mački jejo brikete za pse in obratno.... eden je prišel, eno smo dobili, ostali so njeni mladiči. Pa jejo iz umazanih posod, vsak dan jih zablatijo, da jih komaj komaj očistiš. Tudi ne zavržemo njihove hrane, ko nehajo jesti (običajna njohova hrana : briketi), ampak bolnega mačka še nikoli nismo imeli. Smrti do sedaj umrlih mačkov so se zgodile na tri načine:
1. Povozil jih je avto (muca Nera)
2. odšli so in se niso vrnili; njihova usoda je skrivnost, morda so še živi (skoraj vsi ostali)
3. Ko so bili še zelo majhni, jih je pojedla druga žival - jastreb ali kuna ali kaj takega (2 mladiča)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Yo_ 26.12.09 17:12
lovepika, si tipični lastnik mačke, kateri gredo meni na kozlanje.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tasmanski vrag 27.12.09 14:38
Navedeno
lovepika

aja? naši mački jejo brikete za pse in obratno.... eden je prišel, eno smo dobili, ostali so njeni mladiči. Pa jejo iz umazanih posod, vsak dan jih zablatijo, da jih komaj komaj očistiš. Tudi ne zavržemo njihove hrane, ko nehajo jesti (običajna njohova hrana : briketi), ampak bolnega mačka še nikoli nismo imeli. Smrti do sedaj umrlih mačkov so se zgodile na tri načine:
1. Povozil jih je avto (muca Nera)
2. odšli so in se niso vrnili; njihova usoda je skrivnost, morda so še živi (skoraj vsi ostali)
3. Ko so bili še zelo majhni, jih je pojedla druga žival - jastreb ali kuna ali kaj takega (2 mladiča)[/quote

Mački niso več živi, nesmiselno se je tolažiti s tem, kako jih je nekdo posvojil ali so se odselili h komu drugemu.

Življenjska doba mačke je med 15 in 20 let. Mačkam mora skrbnik nuditi zavetje, redno in primerno hrano, redno veterinarsko oskrbo (od odpravljanja zajedavcev dalje), skrbeti mora za njihovo varnost in za to da ne pride do kotitve neželenih mladičev. To so minimalni standardi oskrbe in odgovoronosti skrbnika živali, predpisani tudi z zakonom.

Vam to, kar se dogaja z mački v vašem skrbništvu, res ne da misliti, da počnete nekaj STRAŠNO narobe?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lovepika 29.12.09 10:14
Navedeno
Yo_

lovepika, si tipični lastnik mačke, kateri gredo meni na kozlanje.
toliko da boš vedel, jaz sem edina v družini ki jim čistim vse posode, problem je samo v tem da naslednji dan več ne verjamš da so bile prej čiste :( saj če sa hrana zmoči jo itak vržemo stran, sploh pa za to da pojejo vsebino skledice potrebujeo max. 2 dni. Kot sem že prej rekla, bolnega mačka še nismo imeli. kar se tiče zajedavcev je z mački težko že zaradi tega ker s bojijo vode.... ovratnice proti bolham si pa snamejo, tako da je vse kaj lahko storimo da jim vzamemo klope.
P.S. naša stara ima 5, 6 ali 7 let (nisem ziher) pa najbolj lovi od vseh ostalih - ostali namreč vglavnem lenarijo
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Yo_ 29.12.09 10:18
Hm, meni je pa logično, da mačkam ponudim svežo hrano in vodo v čistih skodelicah. Logično mi je tudi, da izberem sredstva proti zunanjim in notranjim zajedavcem, ki so za mačke primerni. No, logično mi je tudi, da je mačka pri (do) 7 let v bistvu na vrhu življenjske moči, v kolikor je seveda zdrava.
Prav tako mi je logično tudi, da je nekdo, ki ponuja postano hrano in vodo v umazanih skodelicah in ni sposoben/ pripravljen za mačko ustrezno poskrbeti, kamor spada tudi odpravljanje zajedavcev, zelo daleč od odgovornega skrbništva živali.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tasmanski vrag 29.12.09 11:29
Navedeno
lovepika

Navedeno
Yo_

lovepika, si tipični lastnik mačke, kateri gredo meni na kozlanje.
toliko da boš vedel, jaz sem edina v družini ki jim čistim vse posode, problem je samo v tem da naslednji dan več ne verjamš da so bile prej čiste :( saj če sa hrana zmoči jo itak vržemo stran, sploh pa za to da pojejo vsebino skledice potrebujeo max. 2 dni. Kot sem že prej rekla, bolnega mačka še nismo imeli. kar se tiče zajedavcev je z mački težko že zaradi tega ker s bojijo vode.... ovratnice proti bolham si pa snamejo, tako da je vse kaj lahko storimo da jim vzamemo klope.
P.S. naša stara ima 5, 6 ali 7 let (nisem ziher) pa najbolj lovi od vseh ostalih - ostali namreč vglavnem lenarijo

Najlažje je reči, kako ni mogoče nič storiti :(

Za odpravljanje zajedavcev obstaja kup preparatov - spreji, ampule, ki se jih aplicira na vrat, tablete. Najlažja je aplikacija ampul. In redna odprava notranjih zajedavcev in zaščita pred zunanjimi spada med nujno in osnovno oskrbo mačke.

V drugi temi pišeš, da vaša mačka koti enrkat do dvakrat letno, nato pa:

"Mi z našimi mladiči delamo tako:
pustimo pri mami dokler jih ta ne odstavi, potem pa naj grejo kamor hočejo (to je ponavadi kar na našem dvorišču) sploh pa ima naša stara mladiče max. 2 krat letno, redko dvakrat, bolj pogosto enkrat... sploh pa so vsi mački, ki smo jih kdaj imeli, mešanci brez rodovnikov.. prvič slišim za zakon o sterilizaciji.. kje pa je zapisan??"


Kaj je s temi mladiči? Kje so vsi ti mladiči? Če vaša mačka zadnjih 7 let koti enrkat do dvakrat letno, bi morali imeli na dvorišču več kot 100 mačk. Kje so te mačke?

Obstajata Pravilnik o zaščiti hišnih živali in Zakon o zaščiti živali. Skrbnik živali je dolžen zagotoviti (s kastracijo, sterilizacijo ali osamitvijo), da ne prihaja do kotitve neželenih mladičev.

Najmanj, kar lahko naredite, je, da poskrbite, da vaša mačka ne bo kotila niti enega neželenega legla več in jo peljete na sterilizacijo.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lovepika 29.12.09 12:25
pa če ti pravim da niso neželeni... jaz osebno bi vzela k sebi vse potepuške mačke, ampak dedek ne pusti, oče pa tudi ne sploh pa se je zgodilo, da so se skotili 3 mladiči, od katerih je 1 preživel. (dva je pojedla neka druga žival) Sploh pa a ni njihova izbira kje bodo živeli? sploh pa kdo pravi da mačka koti vsako leto? kvečjemu vsako drugo ali tretje, upoštevaj, da skoti največ 3 mladiče. nazadnje, ko je imela mlade, je eden poginil iz neznanega vzroka (mladiča je skrila, ko pa je prinesla nazaj, je eden manjkal) sploh se je pa samo enkrat zgodilo, da je ena naša mačke kotila preden je dosegla starost vsaj 3 leta. zakaj, je neznano. Pa še nekaj: ne pričakujte od najmlajšega člana družine, da bo poskrbel za vse to... saj mama jim je prej dajala nekakšne tablete proti bolham ampak jaz nisem niti pri njih niti pri psički nisem opazila, da bi se čohljali, in mislim da iz tega upravičeno sklepam, da nimajo bolh ali uši - opažamo edino klope, poleti in pozno spomladi.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tasmanski vrag 29.12.09 13:35
lovepika, seveda z vaše prespektive niso "nezaželeni", če pa zaradi neprimerne oskrbe in pogojev tako vsi poginejo in nimate ne stroškov ne skrbi z njimi. Ampak to ne pomeni, da kot skrbniki niste odgovorni za to, prav tako ste odgovorni za svojo mačko (ki jo prepogoste kotitve izčrpavajo, med parjenjem je izpostavljena poškodbam in okužbi z virusoma FIV in FeLv).

To, da si verjetno še mladoletna in nisi ti uradna skrbnica teh živali, sem nekako ugotovila iz prejšnjega pisanja. Ampak to ne pomeni, da ne moreš, če si prišla na toa forum, pridobiti pomembnih informacij o primerni oskrbi živali in doma vplivati na to, da se standard njihove oskrbe dvigne :) Kar pogumno.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lovepika 29.12.09 18:07
zakaj je pa slaba prehrana? a briketi in mleko niso dovolj? vsako nedeljo pa nekaj tankih kosti in kosov mesa s piščanca.. Pa tudi miši so gotovo na njihovem vsakdanjem jedilniku, tako da... ja res sem mladoletna.. stara 12 let, če te že zanima
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Yo_ 29.12.09 18:14
Mleko sploh ni primerno za mačke, briketi seveda so, če so kvalitetni, nikakor pa ne pasji. Od kosti nimajo nič, lahko se jim kvečjemu kje zataknejo. Miši pa sploh niso OK, sploh ker vašim mačkom ne odpravljate zajedavcev. V bistvu pa nobena hrana iz umazane posode ni OK.
P.S. Imam sama hči, staro 12 let, pa se je ob branju tvojih postov zgrozila, tako da...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lovepika 30.12.09 09:53
Navedeno
Yo_

Mleko sploh ni primerno za mačke, briketi seveda so, če so kvalitetni, nikakor pa ne pasji. Od kosti nimajo nič, lahko se jim kvečjemu kje zataknejo. Miši pa sploh niso OK, sploh ker vašim mačkom ne odpravljate zajedavcev. V bistvu pa nobena hrana iz umazane posode ni OK.
P.S. Imam sama hči, staro 12 let, pa se je ob branju tvojih postov zgrozila, tako da...

a misliš da jim ujamemo miš in vržemo v posodico? saj naši mački niso mehkužci, da si nebi znali uloviti miši

kar se tiče mleka, ga imajo veliko rajši kot vodo.. se mi je zdelo nenavadno, da mački pijejo tudi vodo, kar se tiče briketov je enkrat en maček videl pasje brikete in jih je pojedel, potem jih je zaporedoma pojedel še kakšnih deset, čeprav je imel v bližini mačje (če so pasji briketi slabi zaradi zob, ne skrbi, naši mački niso mehkužci, razen najmlajših, ki so stari do 2 let) kosti pa dobijo nekako 'ločeno na istem pladnju' tako da si sami izbirajo.. aja pa še kakšna salama je vmes (najstarejši med primerki moškega spola si tako lepo vzame hrano: vstane na zadnje tace, s prednjimi pa lepo, z vpotegnjenimi kremply, vzame poslastico iz roke)

P.S. Yo_ a bi prosim malo pogledala na tisto muca se preveč igra?? ker sem citirala tvoje zadnje sporočilo in me zanima odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Yo_ 30.12.09 10:48
Dihaj in beri.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tasmanski vrag 30.12.09 14:12
lovepika, zakaj sploh sprašuješ, če pa očitno "vse veš" in je za vaše mačje popolnoma "optimalno poskrbljeno"?

Tudi jaz bi priporočila - beri. In razmisli o informacijah, nato pa jih uporabi.

Mačke morajo imeti na voljo vedno svežo vodo. Seveda mačke jedo salame in piščančje kosti, posebej če je to njihova edina hrana, je pa to za njih prej škodljivo kot koristno. Piščančje kosti so nevarne, saj se cepijo in se lahko mački zataknejo v goltancu. Salame so problematične kot redna prehrana, ker so preslane (kar je za mačje ledvice zelo škodljivo) in preveč začinjene. Mačke potrebujejo hrano REDNO, ne samo občasnih ostankov, od miši mačke ne živijo.

Miši so problematične iz dveh razlogov - ker se preko miši mačke okužijo z notranjimi zajedavci (gliste, trakulje), glodavci so lahko tudi prenašalci stekline, kar je resen problem, če mačke niso redno cepljene.

Življenjska doba mačk je emd 15-20 let, vam pa mačke večinoma poginejo pred prvim ("izginejo", pokonča jih bolezen, verjetno tudi avtomobili, divje živali). Kar jasno govori o tem, da za te mačke ni primerno poskrbljeno.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lovepika 30.12.09 23:20
hmm, pa kaj mi moremo, če naši mački okoli hodijo, ograja pred cesto pomaga samo za psičko :S
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Queen 21.01.10 16:20
Imam eno vprašanje. V soseski se nahaja več potepuških mačk, ki so se navadile zadrževati se v naši uti, kjer jim je toplo. Tašča jim tudi nastavlja hrano, kar je pritegnilo seveda še več mačk, tako da je zdaj en maček in 2-3 muce. Vse nekastrirano, seveda. Zanima me, če jih polovim in odnesem v MB azil, ali jih potem oni obdržijo tam ali jih vrnejo v okolje? Če jih vrnejo v okolje - je to kul za mačko, da pride iz operacije, še cela boga, v naravo? Samček je zelo priljuden in se pusti božat, ostale mačke so pa totalno divje in nimam pojma kako jih naj polovim. Razmišljlala sem, da bi jim v škatlo nastavla za jest, potem pa samo zaprem dol pa nesem. Muca, ki se je nazadnje pritepla, izgleda bolana, šepa in je cela krumpasta. Ker razmišljam, da bi samčka obdržala, nočem, da se naleze kake bolezni, zato bi rada čimprej rešla vse skupaj, ker mam že čez glavo teh mačk, zdaj se bojo pa še gonit začele...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Yo_ 21.01.10 18:06
Če so mačke divje, neprimerne za posvojitev, se jih vrne v okolje, v kolikor je to zanje vsaj približno dovolj varno. V kolikor gre za mladiče ali mačke, ki se jih da socializirati in so posvojljive, potem se jih naj ne bi vračalo, pač pa naj bi se jim poiskalo nove domove.
Svetujem ti, da se glede konkretnega primera obrneš za nasvet na pristojno zavetišče. Ker žal o MB zavetišču nimam najboljšega mnenja pa bi ti svetovala, da se obrneš še na Mačjo hišo.
Kontakt:

Mačja hiša
Društvo za pomoč živalim v stiski SLO
Groharjeva ulica 8
3000 Celje

GSM: +386 31 326 877, v primeru nedosegljivosti: +386 40 396 982
E-mail: info@macjahisa.si
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Queen 21.01.10 18:39
Hvala za hiter odgovor!
Ta zadnja muca, ki mi izgleda bolna, je dolgodlaka. Lahko si zamisliš, kako izgleda zdaj, pozimi...grozno. Sneg, blato, kot da je ušla iz filma Mačje pokopališče! Vse mačke so odrasle. Okolje je načeloma varno, psov ni, glavna cesta je dovolj oddaljena. Samec in ena od muc sta zelo navezana drug na drugega, vedno sta skupaj in bi verjetno trpela, če bi ju ločli. Ostali dve mački sta pa kr neki.
Zakaj pa nimaš dobrega mnenja o Mb zavetišču, če smem vprašat?
Do Celja se mi ni problem zapeljat, ampak res nimam namena plačevat za 4 mačke operacije.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Yo_ 21.01.10 18:43
O MB zavetišču ne bova tukaj ;-)
Ne, nisem mislila, da jih voziš v Celje, pač pa, da se obrneš tja za nasvet.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Queen 21.01.10 18:56
Ach, sooo :)
Bom poklicala jutri. A navadn veterinar pa verjetno ne bi hotel tega naredit, ne? Valjda, sicer bi malokdo svojo mačko priznal za svojo.
Vem, da je blo narobe že to, da jim je začela davat za jest, kr so se začele kr nabirat. Novembra sta bla sam 2, zdaj so že 4. Če ne ukrepam, jih bo jeseni...3x3+4=13. S taščo se ne mislim pogajat okol tega, kr ne morem jz njej v njeni hiši govorit, da ne sme mačkam dajat hrane. Slišala pa sem, da ponekod komplicirajo, kao, da če jim daješ hrano, da so tvoje in nočejo pomagat.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tasmanski vrag 21.01.10 22:16
Mačke je potrebno uloviti, peljati na sterilizacijo/kastracijo in nato označene (odrezan košček ušesa) izpustiti nazaj v okolje, kjer so bile odlovljene. Potem, ko so sterilizirane/kastrirane, nadaljnje hranjenje ni sporno.

Mačka, ki je socializiran in ga nameravaš obdržati, odpelji na poseg k izbranemu veterinarju, ne v zavetišče, saj gre za tvojega mačka in ne prostoživečega.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lovepika 22.01.10 21:08
a potem bi bilo boljše da jih nebi suščali v okolje.. jaz bi raj živela v kletki kot pa dovolila da mi odrežejo košček ušesa!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tasmanski vrag 23.01.10 15:05
Navedeno
lovepika

a potem bi bilo boljše da jih nebi suščali v okolje.. jaz bi raj živela v kletki kot pa dovolila da mi odrežejo košček ušesa!

Prostoživeče mačke ne moreš zapreti, najboljša možnost zanjo je, da se jo sterilizirano/kastrirano izpusti nazaj v njeno okolje, če je to le nosilno in dovolj varno.

Označevanje ušesa je nujno zato, da se mačk ne lovi po nepotrebnem večkrat (samo predstavljajmo si, kakšen stres je to za divjo, ljudi nevajeno mačko) ali celo dvakrat spravlja v narkozo in odpira na operacijski mizi.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lovepika 24.01.10 12:06
pa nebi jo označili na neboleč način? s kakšno posebno ovratnico s številko, naprimer.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tasmanski vrag 24.01.10 14:09
Navedeno
lovepika

pa nebi jo označili na neboleč način? s kakšno posebno ovratnico s številko, naprimer.

To žal ni mogoče, ker bi se velik del tako označenih mačk z ovratnico nekje obesil in zadušil.

Za mačke pridejo v poštev edino ovratnice, ki imajo varnostni sistem, ki se odpre v primeru obešenja. Kar pa pomeni, da so za primer označevanja ovratnice popolnoma neuporabne.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Matejčica 12 05.06.10 17:30
Pozdravljeni.

Najprej hvala za odlične nasvete zgoraj (trenutno bodo prišli še kako prav). Je pa s "prostoživečimi" zavrženimi mačkami malo rizik. Stvar je namreč taka: lani jeseni se je k nam pritepla zanemarjena, še mlada mačka, jaz sem jo nahranila in je seveda ostala. Prve dni se je zelo bala in sklepam, da ni bila vajena ljudi. Sedaj je precej scrklana. No u glavnem, po nekaj tednih sem jo peljala k veterinarju na sterilizacijo, čeprav je imela vrh ušesa odrezan (nisem vedela da se tako zaznamuje sterilizirane mačke -- ko se je pritepla, je je en del še stran visel, pa sem mislila da se je tepla ali kaj podobnega, ker je bila v precej slabem stanju). Skratka, veterinar ji je dal narkozo, jaz mu predtem povem kako in kaj, da je najdenka itd., potem se je pa spomnil, da je verjetno že sterilizirana (ko sem jo našla, je imela na trebuhu nek trakec, ki si ga je po parih dneh zlizala) in da je bila vrnjena v okolje.

Jaz vsa vesela, da sem pršparala 70 evrov. Še danes se ji pozna šiv na trebuhu. No in danes je ta "sterilizirana" mačka skotila 5 mladičev.

Jaz verjamem, da so jo odprli, ker ima brazgotino in zaznamovan uhelj, ampak naj mi nekdo razloži, zakaj ima sedaj mladiče. Kdo bi jo odpiral, pa ne dokončal dela?? Bila je torej pod narkozo že dvakrat, pa še enkrat jo bom mogla peljat na sterilizacijo.
In seveda ne vem kam z mladimi; "rezervanti so si premislili", torej če ima kdo tukaj željo ... :-)
So pa mlade zelo lušne, vse so tigraste, edin ena je črno-bela.

Imam pa še eno vprašanje. Zakaj mleko (jaz dajem Alpsko) odsvetujete?
Mačka naša ima na voljo mleko, vodo, brikete in kozerviran viskas, ampak pije samo mleko, zato sklepam, da ji pač paše.
Pa lep pozdrav :-)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tasmanski vrag 06.06.10 21:20
Navedeno
"Matejčica 12"

Pozdravljeni.

Najprej hvala za odlične nasvete zgoraj (trenutno bodo prišli še kako prav). Je pa s "prostoživečimi" zavrženimi mačkami malo rizik. Stvar je namreč taka: lani jeseni se je k nam pritepla zanemarjena, še mlada mačka, jaz sem jo nahranila in je seveda ostala. Prve dni se je zelo bala in sklepam, da ni bila vajena ljudi. Sedaj je precej scrklana. No u glavnem, po nekaj tednih sem jo peljala k veterinarju na sterilizacijo, čeprav je imela vrh ušesa odrezan (nisem vedela da se tako zaznamuje sterilizirane mačke -- ko se je pritepla, je je en del še stran visel, pa sem mislila da se je tepla ali kaj podobnega, ker je bila v precej slabem stanju). Skratka, veterinar ji je dal narkozo, jaz mu predtem povem kako in kaj, da je najdenka itd., potem se je pa spomnil, da je verjetno že sterilizirana (ko sem jo našla, je imela na trebuhu nek trakec, ki si ga je po parih dneh zlizala) in da je bila vrnjena v okolje.

Jaz vsa vesela, da sem pršparala 70 evrov. Še danes se ji pozna šiv na trebuhu. No in danes je ta "sterilizirana" mačka skotila 5 mladičev.

Jaz verjamem, da so jo odprli, ker ima brazgotino in zaznamovan uhelj, ampak naj mi nekdo razloži, zakaj ima sedaj mladiče. Kdo bi jo odpiral, pa ne dokončal dela?? Bila je torej pod narkozo že dvakrat, pa še enkrat jo bom mogla peljat na sterilizacijo.
In seveda ne vem kam z mladimi; "rezervanti so si premislili", torej če ima kdo tukaj željo ... :-)
So pa mlade zelo lušne, vse so tigraste, edin ena je črno-bela.

Imam pa še eno vprašanje. Zakaj mleko (jaz dajem Alpsko) odsvetujete?
Mačka naša ima na voljo mleko, vodo, brikete in kozerviran viskas, ampak pije samo mleko, zato sklepam, da ji pač paše.
Pa lep pozdrav :-)

Lepa reč, no, pa takšna "šlamparija" pri posegih.

Pri sterilizaciji (če ni potrebe - brejost, spremembe na maternici) ne odstranijo celotnih rodil, ampak samo jajčnike. Očitno je, da so v vašem primeru pri posegu v mački pustili vsaj en neodstranjen jajčnik in je tako mačka ostala plodna.

Upam, da bodo mačji mladiči ostali v leglu do dopolnjenega 12. tedna starosti. Nujno jim odpravite notranje zajedavce s preparati in po navodilih veterinarja. Priporočila bi, da jih oddate s posvojitveno pogodbo, ki posvojitelje zavezuje vsaj k sterilizaciji.

Glede vprašanja o hrani - večina mačk kravjega mleka ne prenaša in ima po njem vsaj drisko, lahko pa dodajanje kravjega mleka (predvsem pri mladičih) vodi v resno ogrožujoča zdravstvena stanja. Če že mleko, potem kozje, ki ga večina mačk prenaša.

Omenila bi tudi, da je Whiskas povsem nekvalitetna hrana, polna ojačevalcev okusa, soli, ki je za mačke zelo škodljiva, barvil in zelo malo mesa, ki bi moralo biti mačkina osnovna hrana (samo okoli 4%, vse ostalo so žitarice in stranski mesni proizvodi - kostna moka).

Priporočam, da preidete na kvalitetnejšo briketirano hrano, ki je morda samo kanček dražja od Whiskasa, če sploh (saj ga zaradi slabe hranljivosti mačke ogromno pojedo), je pa mnogo kvalitetnejša. Dolgotrajno hranjenje s preslano hrano namreč pogosto vodi v resne težave z ledvicami, nastajanje ledvičnih kamnov itd., stanje, ki potrebuje drago in dolgotrajno, večinoma doživljenjsko veterinarsko obravnavo, dietno hrano itd.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Matejčica 12 10.06.10 20:29
Hvala za nasvet glede prehranjevanja, a me še zanima, katero vrsto hrane svetujete? Brala sem o Royal Canin, vendar ali obstaja še kakšna cenejša varianta kvalitetne hrane (tako za majhne mucke, ko bodo začele samostojno jesti, kot za njihovo mamo?).

Imam še eno vprašanje, in sicer, ali je kaj narobe, da te mucke, danes stare 6 dni, še ne izločajo ničesar? Kdaj me takšna situacija lahko začne skrbeti?

Hvala in lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tasmanski vrag 11.06.10 10:21
Navedeno
"Matejčica 12"

Hvala za nasvet glede prehranjevanja, a me še zanima, katero vrsto hrane svetujete? Brala sem o Royal Canin, vendar ali obstaja še kakšna cenejša varianta kvalitetne hrane (tako za majhne mucke, ko bodo začele samostojno jesti, kot za njihovo mamo?).

Imam še eno vprašanje, in sicer, ali je kaj narobe, da te mucke, danes stare 6 dni, še ne izločajo ničesar? Kdaj me takšna situacija lahko začne skrbeti?

Hvala in lep pozdrav

Izločke mačjih mladičev počisti mama mačka, saj mladiči ne izločajo sami od sebe, ampak šele ob pomoči masaže genitalij, zadnjika in trebuščka z njenim jezikom, zato jih ni videti naokoli.

Tukaj najdeš seznam kar nekaj kvalitetnih vrst briketov, večina bi morala biti dostopna v večini speciliziranih trgovin za živali: http://www.supercombe.si/12-suha-macja-hrana

Sicer pa so cenejši od RC, a kvalitetni, Sanabelle in Trainer Cat, na primer, tudi Arden Grange je malo cenejši od Royal Canina. Mački dodaja kitten različico hrane, ne glede na to za katero znamko se odločiš, saj je "energijsko močna" in ima dodane sestavine, ki so pomembne za razvoj mladičev, ki sesajo pri mački.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zavetje 29.07.10 22:18
Navedeno
Yo_

Če so mačke divje, neprimerne za posvojitev, se jih vrne v okolje, v kolikor je to zanje vsaj približno dovolj varno. V kolikor gre za mladiče ali mačke, ki se jih da socializirati in so posvojljive, potem se jih naj ne bi vračalo, pač pa naj bi se jim poiskalo nove domove.
Svetujem ti, da se glede konkretnega primera obrneš za nasvet na pristojno zavetišče. Ker žal o MB zavetišču nimam najboljšega mnenja pa bi ti svetovala, da se obrneš še na Mačjo hišo.
Kontakt:

Mačja hiša
Društvo za pomoč živalim v stiski SLO
Groharjeva ulica 8
3000 Celje

GSM: +386 31 326 877, v primeru nedosegljivosti: +386 40 396 982
E-mail: [email protected]

Mariborsko zavetišče je daleč najboljše od vseh. YO, le čevlje sodi naj kopitar!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Yo_ 29.07.10 22:29
Ja, poročajte o tem, kako oskrbijo mačke in kam gredo, pa se bomo naprej menili.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zavetje 05.08.10 15:38
Če se že imaš za tako pametno, pa TI povej, kako misliš, da oskrbijo mačke in kam gredo?
Na dan z besedo, da vidimo do kod seže tvoj pogum!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Giggles 08.07.11 13:38
Upam da ljudje počasi ob takšnih odgovorih postajate dojemljivi, da mački niso vredni niti življenja, če nimaš denarja. Tudi jaz nisem imela denarja za bolano mucko, da bi jo sterilizirala, kaj šele da bi jo zdravila. Na srečo mi je preko neke gospe,ki se zelo daje s tem napačnim sistemom pomagala tako, da je poznala veterinarko ki je zavrženo mlado bolano mucko cepila. Klicala sem v vse mogoče azile in glej ga zlomka, za bolano mucko ne morejo skrbeti, mora biti lepa in zdrava...in tako je bolana nesterilizirana mucka lahko odšla nazaj umirat
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Giggles 08.07.11 13:42
Yo_ ODGOVARJA:

Če so mačke divje, neprimerne za posvojitev, se jih vrne v okolje, v kolikor je to zanje vsaj približno dovolj varno. V kolikor gre za mladiče ali mačke, ki se jih da socializirati in so posvojljive, potem se jih naj ne bi vračalo, pač pa naj bi se jim poiskalo nove domove.

Svetujem ti, da se glede konkretnega primera obrneš za nasvet na pristojno zavetišče. Ker žal o MB zavetišču nimam najboljšega mnenja pa bi ti svetovala, da se obrneš še na Mačjo hišo.

IN ZAPOMNITE SI LJUDJE, VEDNO NALETITE NA TAKE NAGNUSNE ODGOVORE!
IN TEBI YO, ČE SLUČAJNO NISI VEDELA, V MAČJI HIŠI NIMAJO PROSTORA. HA?AJA? SE ČUDIŠ?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Yo_ 11.07.11 09:03
Mačja hiša ne namešča mačk. Niso zavetišče btw.
Daj vsaj pri eni temi najprej razmisli, če sploh veš kaj o tematiki in ne piši vsepovsod kar nekaj na pamet.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sonce0x0 21.07.11 11:35
zdravo!
Mene nekaj zanima, doma imam 2 mačka ki sta prišla k nam oz. ju je nekdo pustil pri nas pred približno enim tednom, stara naj bi bila okoli 7-9tednov. Najprej je bil črni maček zelo razigran, sedaj pa večinoma samo spi in ko se zbudi se ne želi nič igrati, je normalno ampak je v primerjavi z drugim mačkom bolj suh. Bojim se da ni kaj narobe :(

Ima kdo kakšen nasvet?


Hvala in lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Yo_ 21.07.11 12:13
Veterinar. In osamitev od drugega mladiča takoj.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar janja N 07.08.11 01:42
Kaj storiti v primeru, če ti nekdo ubije oz.povozi mačko? namerno! našo brejo muco je povozil naš sosed. sam trdi, da ni bilo namerno, ampak iz lastnih izkušenj mu nekako ne verjamem.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Yo_ 08.08.11 09:12
Kje jo je povozil? V vaši dnevni sobi?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar london01 12.08.11 15:28
Navedeno
Yo_
Kje jo je povozil? V vaši dnevni sobi?


Zato raje nič ne sprašujem.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Yo_ 12.08.11 15:36
Navedeno
london01
Navedeno
Yo_
Kje jo je povozil? V vaši dnevni sobi?


Zato raje nič ne sprašujem.

Jaz pa sprašujem. Ker me zanima, kje točno je voznik vozil, da se avtorica zdaj zgraža nad tem, da je povozil mačko. Če je bil namreč na cesti ali katerikoli drugi vozni površini, ima tam vso pravico vozit. Veliko večjo, kot se ima tam pravico zadrževat mačka. Oz. ravno tako veliko pravico, kot jo ima skrbnik, da ima svojo žival pod nadzorom in da le-ta ne ogroža svoje ali varnosti kogarkoli drugega.
A še komu kaj ni jasno? Moram po arabsko napisat?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar marseille 12.08.11 17:55
Yo_. Le kdaj bo tebi jasno, da bi počasi že lahko nehala špilat policaja vsepovsod po forumih? Si že fejst neznosna. A še po arabsko napišem?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar hvala bogu 22.08.11 08:39
Da obstajajo osebe kot je Yo. Saj gre tudi meni kdaj na živce s svojim sarkazmom in deloma neobčutljivostjo za ljudi, a do živali je 1 A in hvala bogu da je tako. Nekdo se mora zavzet za živali in opozarjat druge. Na žalost je ena redkih ki vztraja kljub nametanim polenom.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Rotty 19.09.11 17:40
Tole si super objavila sem prebrala,zato ker imam 2 mačka
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar rož'ca 09.12.11 18:37
Dragi bralci! Prosim Vas, da se ne jezite in raburjate zaradi Yo_inh izjav. Kot lahko vidite zgoraj, se Yo_ na živali kar spozna, in verjamem, da želi le pomagati. Dobro je, da so tukaj tudi takšni. A vas razumem, ko pravite, da je sarkastična, včasih neprijazne, ter predvsem s precej prevelikim egom. Vseeno pa vas prosim, da ga do neke mere poskušate spregledati, in se osredotočite na njen "point" ki je PONAVADI primeren... Brez veze se je z njo kregati, saj ne misli popustiti-ima preveč veliko preveč samozavesti... Raje poslušajte njene nasvete, ki jih pove že sama, za tiste povezane z vašimi živalmi,pa raje vprašajte vetirinarja, ki vas ne bo obsojal, je pa verjetno vseeno bolj specializirana zanje... Čeprau bo Yo_ temu nasprotovala. ;)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ljubiteljica živali 27.05.12 17:29
pozdravljeni.
mene pa nekaj zanima ni povezano s temo za posvojenje mačke.ampak me zanima ce je mozno da bi lahko starejsi macki lahko ubili majhne muceke stare 1 teden? ker se bi naj to nasi sosedi zgodilo zdaj pa me zanima ce je to res ali ne ..hvala za odgovor :)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Yo_ 28.05.12 09:29
Samci pobijejo mladiče, da se samica takoj spet goni, ja.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar soraya33 10.11.12 14:51
a tejle spet ropota po buči:grins
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Odgovori

Avtor:
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 19 minus 2?
Na vrh