Motnje hranjenja

O različnih vrstah motenj hranjenja: bulimija, anoreksija in prenajedanje. Za vse, ki ne najdejo izhoda iz problemov prehranjevanja, za svojce, prijatelje in bližnje.
Moderatorka: Ana Ziherl, univ. dipl. soc. del.

izguba menstruacije !!

avatar Julija 05.08.04 18:23
Pozdravljeni!

Moj problem pa je izguba menstruacije, nimam je že 5 mesecev, kar je poseldica hujšanja. Shujšala sem 10 kilogramov, moram pa povedati da nimam motnje hranjenja (bulimije, anoreksije) saj sem shujšala s tem da sem le malo manj jedla, predvsem sladkarije. toliko pa sem shujšala v 4 mesecih in pol.
torej nisem shujšala zelo hitro, zato ne vem kaj je vzrok.
Kljub temu da zadnje čase zelo veliko jem (povečala sem količino sladkarij) se ne morem zrediti. Zakaj?

Lepo prosim za nasvete, če je imela katera s tem izkušnje??!!
Zelo sem zaskrbljena, zares ne vem kaj naj naredim, kako naj dobim nazaj menstruacijo?

Lepo pozdrav!

Julija
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar M. Anderluh 06.08.04 12:48
Draga Julija,
nisi napisala, kakšna je tvoja višina in teža, ampak kakorkoli, menstruacija lahko izgine, kadar izgubimo v dokaj kratkem času (4 mesece ni prav dolga doba) 10% ali več teže. Podobno lahko izgine tudi ob hudih trajajočih fizičnih obremenitvah (kljub še normalni telesni teži).
Pomembno je, da poskušaš težo rahlo nadomestiti, jej redno in pestro hrano - ni potrebno pretiravati s sladkarijami. Obroki naj vsi vsebujejo dovolj ogljikovih hidratov. Ob takem hranjenju se bo menstruacija najverjetneje postopoma vrnila. Če je morda vzrok lahko tudi kje drugje, bi se bilo morda pametno pogovoriti tudi z ginekologom. Vsekakor je pa pomembno, da se menstruacija vrne, ker je odsotnost menstruacije povezana tudi z drugimi spremembami - najpomembnejša je redčenje kostne gostote, ko hormoni ne ohranjajo več trnosti kosti.

Lepo pozdravljeni,
Marija Anderluh
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Julija 06.08.04 15:51
Pozdravljeni!

Zahvaljujem se Vam za odgovor.
Stara sem 20 let, moja višina je 167, teža pa 51 kilogramov. Pred hujšanjem sem imela torej 61 kg. Vem da že prej nisem bila debela vendar sem zaradi boljšega počutja hotela priti do 56 kilogramov. ko sem to težo dosegla, sem tudi nehala hujšati, pa so mi šle kile kar same dol, ko sem prišla na 54 sem izgubila menstruacijo. Sedaj veliko jem in sicer zelo pestro hrano (tudi prej sem jo že), zato me resnično skrbijo posledice ki jo izguba menstruacije prinese (redčenje kostne mase...)
Zanima me kako to vpliva na plodnost?

Najlepše se Vam zahvaljujem!

Julija
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar M. Anderluh 09.08.04 13:17
Draga Julija,
odsotnost menstruacije je posledica ugasnitve delovanja jajčnikov za čas izrednega stanja - če stanju podhranjenosti rečemo tako. Telo varčuje tam, kjer najprej lahko. Posledica je zelo zmanjšano izločanje spolnih hormonov, ki uravnavajo menstrualni cikel. Ker pa imajo še veliko drugih funkcij v telesu, se to pozna tudi na drugih organih - predvem na kosteh. Dogaja se podoben proces kot pri starejših ženskah v letih menopavze, za katere verjetno veš, da so zelo izpostavljene razvoju osteoporoze.
Glede plodnosti pa, dokler jajčniki ne delujejo je plodnost zmanjšana, dolgoročno pa se povrne nazaj z restitucijo telesne teže. Zato je tako pomembno, da se teža vrne vsaj ne 56 kg, oz. raje za kakšen kg več. Sama vidiš, kako natančno je sistem teže uravnavan in kako krhek je lahko, če vanj posegamo s takimi drastičnimi spremembami v prehrani.

Lepo pozdravljena!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mAlLa 10.11.08 19:52
zdravo!
jst bi pa mela sam eno vprašanje. zanima m če je možno da se menstruacija zgubi tudi zaradi stresa, depresije, in podobnih problemov.drugače pa stara sm 19 let vlka sm 164 cm kg imam 56 tako da da bi bila presuha to ni problem
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
12.11.08 11:43
Lahko, da je prišlo do kakšnih hormonskih neravnovesij v tvojem telesu, vendar bi bilo vse kar bi napisala tu ugibanje. Najbolje je, da greš do svojega ginekologa in osebnega zdravnika, ki te bo pregledal in ugotovil kaj se dogaja.

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Samuela 17.11.08 22:03
Seveda je lahko kriv tudi stres, preobremenjenost, ... Tudi meni se je to že zgodilo. Pojdi h ginekologu. Če še nisi bila spolno aktivna, ti bo naredil le ultrazvok, zato naj te ne bo strah. Dal ti bo tablete za sprožitev menstruacije, in nato še hormonske tabletke, verjetno za 3 mesece. Po tem času, ko prenehaš z jemanjem, naj bi bilo ob pravilni prehrani tudi vse v redu. Tudi strahu zaradi neplodnosti ti v tem primeru ni treba imeti.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mamasita 25.12.08 13:01
Pozdravjleni!

Napisala bom kar pod to temo. Spopadala sem se oz. se še vedno spopadam z motnjami hranjenja. Posledica mojega hitrega izgubljanja kg je bila tudi izguba menstruacije, ki sem jo imela zadnjič januarja 2008. Visoka sem 175 cm in sedaj tehtam okoli 55 kg. V zadnjih mesecih sem se zredila za okoli 6 kg, kar se lepo pozna na mojem telesu. To težo imam že okoli 2 meseca, a menstruacije ni od nikoder. Naj omenim, da niti pred začetkom MH nisem imela tako "velike" teže, menstruacija pa je bila normalna. Kaj naj naredim, da bo moje telo zopet normalno delovalo? Nekoč bi seveda želela imeti otroke, zato me je ob misli na to kar groza. Lepo prosim za Vaš nasvet.

Lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
25.12.08 19:10
Ne glede na to,kakšna je bila vaša telesna teža pred začetkom motenj hranjenja,morate vedeti, da se je ravnovesje v vašem telesu porušilo. Telo bo potrebovalo nekaj časa, da dojame, da je konec stradanja, da pride nazaj v ravnovesje. Nikar ne obupajte. Potrebno je vključiti potrpežljivost. Mogoče se bo čez kakšen mesec, dva ali več, lahko tudi manj, že pojavila menstruacija, vendar tega nihče ne more predvideti kdaj. Mogoče telo vseeno potrebuje še dodatno težo, da pride v ravnovesje. Delajte na tem, da vam teža ne pade in postopno na njenem pridobivanju. Pri tem pa si še vedno pomagajte s podporo, saj je pridobivanje kg lahko zastrašujoče - napredujte počasi, vendar vztrajno. Telo se bo odzvalo, ko bo pripravljeno.


Predlagam vam, da obiščete ginekologa/injo in se posvetujete. Samo tam boste dobili potrebne informacije -npr. okrog tega, kaj se dogaja v vašem telesu, kako je z maternico in ostalimi organi, ki so potrebni za zanositev. Če z medicinskega vidika ne bo nobenih težav, potem je res potrebna vključitev potrpežljivosti. konec koncev lahko traja nekaj časa, da se telo navadi, da je zdaj pa vse v redu in da je res konec stradanja npr.

Lep pozdrav,

Tatjana Romih
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MojcaK 27.12.08 01:38
Pozdravljeni!
Lepo, da sem našla tako temo, saj se sama spopadam z istim problemom. Kr groza me je. Že od 6. novembra nisem imela menstruacije.
Res pa je, da sem od lanskega februarja shujšala za 16 kg. Imela sem jih 67, na koncu hujšanja pa 51. Izgubila sem apetit, jedla sem le jogurte in sadje. Bila sem mlada in neumna. Dobesedno.
Sedaj hodim v fitnes 3 × tedensko. Res je, da sem se malce polenila, in sem nazaj dobila 4 kg, ker skoraj mesec nisem šla na trening. Ampak, menstruacije še vseeno od nikoder ni.

Upam, da bom prav kmalu dobila menstruacijo nazaj, saj mojo mamo spreletevajo že res hude misli.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
05.01.09 08:33
Pozdravljena Mojca,

izguba menstruacije se pri stradanju pojavi, ker telo ne dobi potrebnih hranilnih snovi za svoje delovanje in pride med drugim tudi do hormonskega neravnovesja. Glede na tvojo prehrano v času stradanja sploh ni nenavadno, da je do tega prišlo. Kako se sedaj prehranjuješ?

Čudiš se, da čeprav si dobila nekaj kg, menstruacije še vedno ni. Ne bo je toliko časa, dokler ne bo telo dobilo snovi, ki jih potrebuje za nemoteno delovanje. Kar pomeni, da boš morala verjetno dobiti še nekaj kg in potem obdržati težo, ki jo boš dobila, da se bo menstruacija vrnila. Da bi se to zgodilo potrebuješ redne obroke in ne pretirano telovadbo. Gibanje je potrebno, vendar ne pretiravati.

Kakšni občutki te spreletavajo zaradi pridobljenih kg? kako si s tem? ti je ok, da si se zredila za 4 kg ali ne? Kako se vidiš?

Na kakšen način premaguješ misli okoli hrane in pa to, da naj bi imela redne obroke? Hodiš kam na podporno skupino, svetovanje?

Okrevanje od motenj hranjenja je proces, ki traja, v katerega je potrebno vložiti med drugim predvsem potrpežljivost do sebe. Pomembno je, da si poiščeš ljudi, ki te bodo podpirali in ti stali ob strani.

Lep pozdrav,

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar CaT* 24.04.09 23:48
Pozdravljene,
tudi sama se spopadam z istim problemom. Pred enim letom sem zaradi stresa (osebne stiske) shujšala v zelo kratkem času (mesecu oz. dveh mesecih, še sama ne vem kako hitro, ker se niti nisem dobro zavedala, dokler mi niso začeli govoriti prijatelji) vsaj 12kg in tako sem iz ženske postave ustvarila dekliško. Stara sem 23 let, velika 1,70m in težka 56kg. Vedno sem imela ZELO (skoraj do dneva natančno) redno menstruacijo in tako je bilo tudi na začetku po izgubi teže. Konec lanskega poletja pa mi je nenadoma "izginila" za 3 mesece, dokler se nisem čez zimo zredila za 5kg. Sedaj sem ponovno shujšala in prišla na težo 56kg in s kilogrami je izginila menstruacija. Ker nosečnost izključujem, sem zelo zmedena in zaskrbljena.
Prav tako bi še dodala, da sem od tedaj ko sem za toliko shujšala obsedena s svojo postavo in dietami, kar prej nisem bila nikoli. Strah me je ker me skrbi vsak grižljaj. Hitre hrane ipd. ni bilo na mojem jedilniku že eno leto. Prav tako zelo redko jem čokolado pa čeprav jo obožujem. Na mojem jedilniku prevladujejo sadje, ribe in zelenjava. Okolica se zgraža nad mojim novim izgledom, toda jaz se v trenutni postavi počutim super. Ko sem se čez zimo zredila, sem bila zelo nesamozavesta in zagrenjena.
Kljub temu pa bi se rada otresla strahu pred hrano in kilogrami...rada bi kakšen nasvet oz. samo nekoga, ki me posluša, saj tega žal doma oz. v družbi nisem deležna,ker mi vsi samo očitajo...
brez zamere, ker sem se reees razpisala :)
Hvala,
CaT
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
26.04.09 22:02
Draga Cat,

glede na opisane težave, ki jih omenjaš, ubadanje z videzom, kg in strahom pred hrano, imaš anoreksijo, ki je ena izmed hujših oblik motenj hranjenja. Resnično bi bilo dobro, da bi si poiskala pomoč. Izguba menstruacije je posledica prenizke telesne teže in dobila jo boš nazaj šele, ko bo tvoje telo spet v ravnovesju - ko boš dobila toliko kg, da bo ok za telo, bo tudi menstruacija prišla nazaj - prej pa ne. Izguba le te je resen pokazatelj, da si shujšala preveč - čeprav sama tega ne vidiš in ne misliš tako. Strinjam se s tabo, da bi bilo dobro, da greš na svetovanje ali terapijo in začneš reševati težave - pogovor o tem kaj se ti dogaja je začetek te poti - poleg odločitve, da hočeš zase drugačno in boljše življenje, brez stalnega razmišljanja o hrani.
Ljudje, ki ti očitajo suhost se gotovo bojijo zate. Pristopi bližnjih ob tem niso vedno ok, dostikrat situacijo tudi poslabšajo, vendar skušajo ravnati po svojih najboljših močeh, da bi spodbudili, da prenehaš s hujašnjem. vendar sama od sebe ne boš mogla. Motnje hranjenja so vedno odraz neke globje notranje stiske v človeku in šele reševanje te stiske, lahko pripomore k temu, da dojameš v čem ti je stradanje pomagalo (npr. tudi v tem, da si sedaj bolj samozavestna kot omenjaš, pa še gotovo v čem drugem).
Lahko ti posredujemo naslove kam se lahko obrneš po pomoč, če želiš. Napiši za kateri kraj te zanima in ti bom napisala na koga se lahko obrneš. Naredi to zase. resno je in samo slabše bo, če ne boš ukrepala.

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar V. 03.05.09 15:55
Pozdravljeni,

Sama imam podoben primer, vendar vseeno še kako drugačen. Menstruacijo sem izgubila septembra leta 2005, januarja 2006 pa sem se odločila za obisk pri ginekologinji, ki mi je predpisala KT. KT pa name niso dobro vplivale (razpoloženje, konstantni glavoboli), do sedaj sem jih imela že štiri različne. Vendar pa se je menstruacija pojavila z jemanjem KT in od takrat jo imam. Po vaših odgovorih sodeč, naj bi se menstruacija pojavila znova, ko bi prenehala z jemanjem tabletk, vendar sem januarja 2008 prekinila z jemanjem, menstruacije pa ni bilo. 4 mesece sem čakala, nakar sem znova začela s tabletkami, tokrat z Yasminelle, ki še najbolje vplivajo name (glavoboli so postali znosni). Ampak pred mesecem sem jih zopet prekinila jemati in zopet isto - menstruacije ni. Naj povem da nikoli nisem shujšala niti se drastično zredila, saj imam konstantno težo in ne glede na to, kaj jem, se mi teža ne spremeni. Stara sem 23 let, imam 164 cm in 49 kg.

Naj omenim še to, da ko sem prvič dobila tabletke, sem vprašala ginekologijo, kako dolgo jih bom mogla jemati in je odgovorila, da dokler ne zanosim. Kako je možna zanositev, če tabletke zavirajo nastanek plodu? V tem času sem ginekologinjo že zamenjala in drugo povprašala, če sploh lahko zanosim. Ultrazvok je pokazal, da ja. Vem, da obstajajo tudi tabletke, ki so za pospeševanje menstruacije in niso za preprečevanje nosečnosti - enkrat sem dobila Dabroston, ki sem ga jemala le 10 dni, a migrena je bila še hujša kot v prvih dveh letih jemanja KT.

Upam, da mi boste pomagali, saj mi na ginekologiji in prav tako tudi v lekarni niso bili v pomoč.

Lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
04.05.09 12:15
Živjo,

glede na vse opisano bi rekla, da se res trudiš poskrbeti zase. prav je, da si obiskala ginekologinjo in se pozanimala o teh stvareh. dejstvo je, da se s KT menstruacija sproži umetno. Tiste osebe, ki niso imele redne menstruacije že pred jemanjem KT, morajo tudi potem čakati kar nekaj časa, da se jim to uredi. verjetno je tudi pri tebi tako. Upam trditi, da imaš prenizko telesno težo. Glede na to, da je ginekologinja rekla, da so vsei organi v redu in da ni nobenih fizičnih težav, bi lahko bil to vzrok. Velikokrat se zgodi, da telo samo od sebe ne sproži menstruacije, dokler je telesna teža prenizka. Menim, da bi se morala zrediti vsaj za približno 3-4 kg, vendar ti ne morem trditi, da je to edini razlog, da nimaš menstruacije. Nisem zdravnik in težko trdim kaj je vzrok. Če želiš imeti svojo menstruacijo sama brez tabletk, skušaj pridobiti nekaj kg - da bi se to zgodilo jej bolj ogljikove hidrate, maščobe, vendar še vedno zmerno - lahko povprašaš zdravnika osebnega kaj ti priporoča.

Potrebno je vklopiti potrpežljivost. Lahko traja tudi več kot 4 mesece, da se ti povrne tvoja menstruacija, vendar če je nekje v enem letu ni, pa da pridobiš in na teži in da je fizično vse v redu, pa ne vem kje je vzrok. Predlagam ti še en obisk pri ginekologinji, ki je specialistka na svojem področju. Mogoče se boš z njo lažje pogovorila o svojih težavah oz. ti bo ona več vedela povedati o tem kar te zanima. Ime ji je Marjetka Uršič vrščaj - ginekologinja in porodničarka je, dela na Gasparijevi 11, LJ- Nove Poljane; tel. 01/544-25-19 ali 544-25-20 - Femina center, vendar je samoplačniško in kar dosti drago. Pokliči, povej kaj te zanima, ali pa jim piši na femina@siol.net in ti bodo mogoče dali kak odgovor tudi brez pregleda. Vsekakor je to v domeni zdravniške stroke. Dejstvo pa je, da se pri motnjah hranjenja poruši ravnovesje telesa in da se vzpostavi je potrebno daljše obdobje. Upam, da se ti bo uredilo.

Srečno.

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar V. 05.05.09 22:43
Hvala za odgovor, bom pisala na omenjeni mail. Vseeno pa mislim, da pri meni stvar ni povezana s težo, saj sem imela menstruacijo 7 let in takrat sem imela še nižjo težo. Ta je naraščala za (prbl.) dober kilogram na dve leti, potem se je pa ustavilo na 48-49 in se ne redim več. Moram pa poudariti, da jem redno in tudi zelo veliko. Tudi večina hrane, ki jo zaužijem, vsebuje ogljikove hidrate.

Hvala za pozitivne želje.

Lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar v obratni smeri 08.05.09 15:28
Pozdravljeni!

Mene pa zanima obratno: napr., če mi moj ITM naraste na malo več kot 25, izgubim menstruacijo. Potemtakem so učinki "nemenstruacije" pri meni enaki kot pri tistih, ki je nimajo zaradi premajhne teže?
Po drugi strani se pa sprašujem, kako lahko imajo nekatere punce zelo zelo visoko težo ter ogromen ITM- a one tudi nimajo menstruacije zaradi tega? Ali pa je to, kar je pri meni, že prava redkost, da pač mi ITM ne sme prekoračiti 25? Oz. mi na tak način telo kaže, da ne sme iti čez.

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
11.05.09 16:51
Menstruacijo lahko izgubiš zaradi različnih vzrokov - hormonskih težav - težav s ščitnico, podhranjenost in tudi pretirana telesna teža, pa verjetno bi se še kaj našlo. Vprašanje je kaj je razlog pri tebi. Kako bo odreagiralo telo je odvisno od posameznika. Predlagam ti, da najprej obiščeš ginekologinjo h kateri hodiš, da izločite kakšen fizičen razlog. Verjetno gre res za hormonske spremembe ali kaj podobnega, vendar je vse to le ugibanje - najbolj točno ti lahko pove ginekolog oz. osebni zdravnik. Če pri ginekologu ne boš izvedela nič posebnega, pojdi še do svojega osebnega zdravnika, da preveriš kaj se dogaja.

LP

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar v obratni smeri 11.05.09 21:54
No, v bistvu to ni odgovor, ki sem ga iskala, ker zase že vem oz. sem 100%, da pride do izgube menstruacije, ko imam ITM nad 25, torej ni moje vprašanje, če menstruacija izgine zaradi previsoke teže, ker odgovor je: DA. Preverjeno, večkrat. Nikoli mi menstruacija ne izostane, samo takrat, ko imam ITM nad 25.
Men samo zanima, če bi ob konstantno visoki teži in posledični nemenstruaciji, imelo to enak efekt kot pri podhranjenih puncah, ki so brez menstruacije?

Očitno imam takšno telo, ki mi na ta način "pove", da je teža malo previsoka. Moj ITM še nikoli ni bil nad 27, zato v bistvu nisem še nikoli bila ful debela in tako se sprašujem, kako je tole pri ostalih puncah s čezmerno težko, ker za ene vem, da imajo ful visok ITM. Če bi vse punce funkcionirale na tak način kot jaz, bi po mojem zelo veliko punc imelo težavo z zanositvijo. No, je pa tud res, da pri ITM nad 25 čutim že bolečine v kolenih, sem utrujena, postanem negibljiva in počutim se zelo bolano. To vrjetno tud ni lih običajno.
Naj povem še, da sem svojo prvo menstruacijo dobila zelo pozno (glede na ostala dekleta) in tudi to šele takrat, ko sem shujšala nekaj kg. Tako predvidevam, da če ne bi shujšala, bi lahko še kar nekaj časa čakala na 1. menstruacijo.

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
12.05.09 16:10
Ne vem, če čisto dobro razumem tvoje vprašanje. Te zanima, če bi dobila menstruacijo nazaj, če bi imela težo, ki ne bi bila previsoka? Ali te zanima, če boš zaradi tega imela težave z zanositvijo? Ali je kaj drugega?

Kar se tiče zanositve, ni ravno nujno, da moraš imeti redno menstruacijo, da bi lahko zanosil. Nekatera dekleta jo imajo na tri mesece ali še manj, čisto neredno, pa vseeno zanosijo. Vendar pa je pri prenizki telesni teži posledica še slabo fizično zdravje, kar gotovo ni dobro in telo v tem primeru ne bi verjetno zmoglo ustrezno preskrbeti hrano otroku, ki jo ta za razvoj nujno potrebuje. Pri previsoki teži pa ne vem. Dejstvo je, da ti navajaš različne težave, ki se ti pojavljajo, ko prideš do tega ITM kot praviš. Na tem forumu ne svetujemo svetovalci iz zdravniške stroke. In brez fizičnega pregleda boš težko prišla do vprašanj, ki se ti pojavljajo. Pri vsaki osebi je gotovo kljub podobnosti v težavah tudi nekaj razlik in zato ni enega odgovora za vse.

Fizične znake, ki jih navajaš ne jemlji z levo roko. Če se počutiš negibljiva, bolana, utrujena, je razlog gotovo nekje. Izguba menstruacije in vsega kar omenjaš je ponavadi posledica neke bolezni. Vendar kaj točno je to, lahko določi le zdravnik. Pojdi na pregled do ginekologa in do osebnega zdravnika. Največ boš izvedela od njih.

Lep pozdrav,

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kaia 15.08.09 05:49
Pozdravljeni,

pod to temo pisem, ker tudi jaz se priblizno 5 mesecev nimam menstr. Konec februarja sem odsla v Azijo, kjer sem ostala do julija. Preden sem sla, sem imela redno menstruac., poleg tega se ze vec let borim z bulimijo, ampak mentstruac. mi je izostala sele, ko sem prisla v cisto novo okolje, kjer sem potrebovala kar nekaj casa, da sem se navadila na tamkasnje zivljenje. Ali so posledice tega lahko tako velike, da je mozno, da mi je izostala zaradi tega? V tem casu, ko sem bila tam, se nisem nic prenajedala in bruhala, drugacna zgodba pa je sedaj, ko sem prisla nazaj domov, se mi zdi, da se je stanje se poslabsalo,menstruac. pa se vedno ni.
Zanima me, kako lahko KT sprozijo menstruac., saj bi jih naj zacel jemati prvi dan menstruac? Ce res sprozijo menstr., bi jih zacela jemati,ampak, ali se moram prej posvetovati z ginekologinjo?
Upam, da nisem prevec zakomplicirala vsega skupaj, toliko vas sprasujem, ker bi se rada sama prej pozanimala o stvareh.
Hvala in LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
16.08.09 13:58
Pozdravljena,

izguba menstruacije je razlog nepravilnega prehranjevanja in najpogosteje zaradi porušenega ravnovesja v telesu - motnje hranjenja so vsekakor to. Da bi se menstruacija povrnila nazaj, bi morala imeti določeno telesno težo, ki odgovarja tvojemu telesu - ni enake teže za vse. Kar pomeni imeti redne obroke in raznovrstno hrano skozi daljše časovno obdobje - včasih tudi več mesecev, pol leta, lahko tudi več - pri nekaterih pa tudi manj. Potrebno bi bilo, da si poiščeš pomoč in začneš reševati težave povezane z motnjami hranjenja.

Eden izmed načinov, da skušaš pridobiti izgubljeno menstruacijo so tudi KT, vendar mislim, da obstajajo drugačne v tem primeru, ko je potrebno menstruacijo vzpodbuditi, kot le za zaščito pred neželeno nosečnostjo. V vsakem primeru, se je pred jemanjem kakršnih koli zdravil, potrebno posvetovati z osebnim zdravnikom, v tem primeru tudi ginekologom ali ginekologinjo. Kaj več glede tega pa ne vem, ker sama nimam specifičnega znanja s tega področja.

LP

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar CAGE 21.09.09 15:04
Pozdrav,
mene zanima ali je možno na kakršen koli alternativen način povrniti menstruacijo? Ne želim več hormonskih tablet, ki ti umetno povzročajo krvavitve. Stara sem 27, visoka 170, teža je 79kg, tako da suha ravno nisem ;) letos z januarjem sem po 7 letih nehala jemati kontracepcijske tabletke. V maju pa mi je izginila menstruacija nato mije ginekolog povedal, da nisem imela ovulacije (vprašal je če sem pod stresom - ja in ne, sem bila tudi že pod hujšim). Predpisal mi je tablete, ki sprožajo ovulacijo. Pojedla naj bi vseh 20, ampak se mi je že po 3 pojavila migrena....tako, da jih več nisem jemala. Potem se mi je vseeno pojavila krvavitev. Nato naslednji mesec spet nič. Tako spet 2 meseca ne duha ne sluha o menstruaciji - odločila sem se pokonzumirati še preostanek predpisanih tablet. Ponovno je prišlo do krvavitve (glede na to, da je vse umetno spodbujeno ne morem reči, da gre za menstruacijo). Zdaj spet čakam, če se bo karkoli naravno sprožilo. Tako da do konca septembra bi moralo kaj bit....če ne ne vem kaj naj naredim.

Z izgubo menstruacije se srečujem prvič v življenju....ni mi jasno, kaj je konkreten vzrok temu? Ali je možno, da predolgo jemanje kontracepcijskih tablet povzroči izgubo.....ali se že bližamo menopavzi?

Ginekolog je sicer rekel, da ve 'uredu' zgleda.....ampak, če je vse uredu potem bi tudi menstruacija morala bit prisotna. Z ginekologom nimava pristnih odnosov, zato mu ne zaupam in se težko sploh karkoli z njim pogovorim. Če pozna kdo kakega dobrega ginekologa/ginekologinjo na koncesijo bi prosila za kontakt.

Če pozna katera kako alternativno pot (brez tablet) naj mi prosim sporoči.

Vse usmeritve so dobrodošle.

lp
Cage
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
21.09.09 19:26
Pozdravljena,

izgleda, da te tole res tare. Težko je sprejemati spremembe telesa, ki so nepoznane in še toliko težje, če še ginekolog nima ustreznih odgovorov. Tudi sama ti težko kaj rečem glede tega.

Predlagam ti še en obisk pri ginekologinji, ki je specialistka na svojem področju. Mogoče se boš z njo lažje pogovorila o svojih težavah oz. ti bo ona več vedela povedati o tem kar te zanima. Ime ji je Marjetka Uršič vrščaj - ginekologinja in porodničarka je, dela na Gasparijevi 11, LJ- Nove Poljane; tel. 01/544-25-19 ali 544-25-20 - Femina center, vendar je samoplačniško in kar dosti drago. Pokliči, povej kaj te zanima, ali pa jim piši na femina@siol.net in ti bodo mogoče dali kak odgovor tudi brez pregleda. Vsekakor je to v domeni zdravniške stroke.

Upam, da boš dobila željene odgovore na svoja vprašanja. Lahko pa z istim vprašanjem poskusiš še pod forum družinski zdravnik, če ti bo mogoče tam kdo znal svetovati.

Vse dobro.

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Lepa 29.09.09 20:36
Pozdravljeni !

Malce sem prebrala tole tematiko in se odločila, da tudi sama pišem.
Nekje v sredini junija letos sem pričela hujšati. Visoka sem 163 cm in sem bila težka 64 kg. Do avgusta sem shujšala na 52 kg in sedaj tudi na tej teži nekako ostala. Sedaj pa morem priznati, da me je strah vsakega grižljaja, jem samo solatke in še to odmerim v minimalni obrok (1x na da) in jem samo do 17ih. Pijem veliko bele kave ali kapučina. Sedaj pa je prvi mesec, ko sem ostala brez menstruacije. Nosečnost ni možna. Nagnjena sem postala tudi k temu, da hitro postanem modra kjerkoli po telesu, če se samo malce kam udarim. A je to možno od prehitre izgube kilogramov? In ali je to anoreksija, če sem še vedno obsedena s kilami in kadarkoli se sama pogledam v ogledalo, se vidim debelo, čeprav mi drugi pravijo, da sem suha in izgledam kot 15letnica (stara sem 32 let)? Sedaj se bojim jest, da se ne bi zredila nazaj, toda menstruacijo bi vseeno želela ponovno dobit. Prosim, kaj naj storim. Rabim pomoč, saj svojcem in prijateljem tega ne upam priznati.

Lp,
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
03.10.09 17:43
Pozdravljeni,

kot ste že sami ugotovili gre za motnje hrnajenja in ja upam trditi, da za anoreksijo - simptoomi, ki jih opisujete so posledica anoreksije. Izguba mesntruacije je razlog hitre izgube teže in tudi to, da ste izgubili preveč teže. Vaše telo ni več v ravnovesju in vam to sporoča na ta način. Vrnitev menstruacije bi pomenila pridobiti nekaj kg, koliko je pa odvisno od vašega telesa. Kadar je stres za telo prevelik se odzove na t anačin. Tudi udarci, da takoj pomodrite kaže na to, da nimate dovolj telesne teže in ste izgubili preveč podkožne maščobe, ki je za telo nujno potrebna, da nas ne zebe, da lahko funkcioniramo, ipd. Poleg tega je posledicca hitre izgube teže tudi v tem, da postanejo kosti krhkejše in pride lahko do zlomov, že ob manjših udarcih.
Način vašega prehranjenjavanja je tudi pokazatelj anoreksije.

Strah, ki ga opisujete je pri tem običajen - da se ne bi zredili. Potrebujete celostno pomoč. Najprej, da uvidite kaj je tisto, kar vas žene v takšen način ravnanja s sabo - kje so razlogi, da to potrebujete in drugo postopno pridobivanje na teži oz. redni obroki. Da bi to zmogli - nujno sta potrebna oba dela namreč - se morate v prvi vrsti odločiti ali želite te spremembe - se pravi, d azačnete iskati načine kako bi probleme, ki se pojavljajo reševali na drugačen način. Ob tem je potrebna strokovna podpora in pomoč, spremljanje, da boste lahko videli kaj se dogaja. Lahko se odločite, da greste v podporno skupino na Žensko svetovlanico ali na individualno svetovanje. Oglasite se pri g. Ani Ziherl na Langusovi 21. Pred tem seveda morate poklicati za termin. Telefon je 01/25-11-602. Lahko greste tudi na KOMZ - več poiščite na netu o njih - oddelek za motnje hrnajenja, ali MUZO. Potem so tu še psihoterapevti. Dejstvo je, da je potrebna strokovna pomoč, sami ne boste zmogli.

Želim vam vso srečo.

LP

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ....m... 08.10.09 21:49
Zdravo!

Imam en problem,ki ga ne znam rešiti.Menstruacijo sem zgubila prejšnji mesec(septembra) in jo do zdaj še nisem dobila.Velika sem 1,67 m in težka 57kg---od februarja 09 septembra 09 sem imela cilj skujšati 9 kg,kar mi je tudi uspelo(z vadbo,s bolj zdravim prehranjevanjem-manj sladkarij..).vendar šele zdaj na koncu,sem zgubila menstruacijo.Nisem po kakršnim koli pretiranim stresu,se gibam,jem zdravo in nezdravo,nimam problemov s hrano.Ampak šele zdaj sem zgubila menstruacijo.Vem,da je treba potrpeti,da telo dobi vse potrebne snovi,ampak mene je začela grabiti panika,kaj zdaj.Ali veste,kaj bi se dalo narediti?Nočem pa jesti vseh teh tablet,ki ti povzročijo krvavitev.
Hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
12.10.09 16:05
Glede na to, da si šla na dieto je to možen vzrok, čeprav je tvoja telesna teža v mejah, ki mora biti vendar je vprašanje kako je tvoje telo to preneslo. Glede na čas, ki ga omenjaš ne bi rekla, da si shujšala prehitro, v kolikor nisi stradala in si imela še vedno vse obroke in hranilne snovi ki jih telo potrebuje na jedilniku. Včasih je stres tisti, ki lahko povzroči izgubo menstruacije, kadr ni drugih fizičnih vzrokov. Ne vem v kolikšni meri je hujšanje vplivalo na izgubo menstruacije, je pa možno daje prispevalo k temu. Včasih je potrebno vklopiti potrpežljivost - da se telo navadi na novo stanje. Če si izključila vse druge možnosti (tudi nosečnost), ti predlagam, da greš na pregled k zdravniku in ginekologu - naj ti pregledajo kri, naredijo splošen pregled, da vidijo, če je vse ok ipd. - oni že vedo. Pojdi na en pogovor in boš videla, če boš izvedela kaj novega. Tudi kadar je vzrok hujšanje je potrebno ob rednih obrokih kar nekaj ačsa čakati, da se povrne menstruacija. V vsakem primeru bo potrebna potrpežljivost in pa pregled oz. posvetovanej pri zdravniku. Če ne želiš do svojega osebnega, lahko greš po mnenje tudi kam drugam, to je pravica vsake ženske. Upam, da se ti bo menstruacija uredila. Skušaj najti nekaj za sprostitev zase, kar ti pomaga, da se razbremeniš vsakdanjih stresov - pilates, joga, glasba, branje,... kar tebi pomaga.

Vso srečo.

Lp

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar dola 25.11.09 09:21
Lep pozdrav!

moj problem je naslednji... stara sem 21 let, zadnjo menstruacijo sem imela 14. oktobra, ta pa je bila zelo šibka in trajala je samo 5 dni. ponavadi me pred tem bolijo dojke, ko jo dobim pa imam dokaj močne krče, tokrat pa nič, traja pa okoli 6-7 dni, .. ker sem slišala, da imaš lahko tudi krvavitve, ko si noseča, sem nekaj dni po menstruaciji naredila test, ki je bil negativen. Od te menstruacije potem nisem imela več spolnih odnosov. nato sem naredila še 2 testa, po izostanku menstruacije, in ta dva sta tudi bila negativna. prejšnji teden sem bila na pregledu pri ginekologinji, kjer mi je z ultrazvokom (v maternico) pogledala in je tudi rekla, da ni videt, da bi bila noseča in da bi morala menstruacijo dobiti v kratkem roku... danes mi že 16 dni zamuja! sicer nimam nekega rednega cikla tam od 30-34 dni, sam vseeno pa je to malo preveč... je pa res, da sem od avgusta zgubila 11 kg, ker sem spremenila prehrano, zaradi zdravtsvenih težav z želodcem. je pa res, da sem v drugi polovici septembra zgubila samo na potovanju 4 kg, potem pa v mesecu oktobru še 3 kg. sedaj pa imam konstantno 56 kg. velika pa sem 1,67 m, prej pa sem imela cca. 67 kg. ginekologinja mi je rekla, da lahko je zaradi izgube teže prišlo do prevelike spremembe v hormonskem ravnovesju in da lahko pride tudi do izgube menstruacije. je to v mojem primeru? ker tole z nosečnostjo me že kar skrbi, ker ne zaupam kaj preveč tem testom (delala sem ClearBlue), nimam pa nobenih znakov, ki so tipični za nosečnice. Hvala za vaš odgovor,

lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
25.11.09 13:44
Pozdravljena,

razlogov za strah pred nosečnostjo ne rabiš imeti - ultrazvok, bi gotovo kaj pokazala in tudi testi nosečnosti gotovo pokažejo kadar gre za nosečnost - v redkih primerih ne - npr. če oseba test naredi prehitro - že naslensji dan po odnosu ipd., vendar ker te je pregledala ginekologinja, sem 100 %, da nisi noseča - saj bi se na ultrazvoku videlo, če bi šlo za otroka. Lahko sicer zahtevaš, da ti naredijo še pregled krvi, da se 200% prepričaš, vendar menim, da bo negativen.

Strinjam se z ginekologinjo, da je prišlo do hormonskega neravnovesja v telesu zaradi izgube kg. To se pogosto zgodi, če je izguba kg prehitra. Tvoja teža je glede na višino v redu, vendar zaradi tolikšne izgube kg, trenutno nimaš menstruacije. Le ta se bo povrnila nazaj, vendar boš morala nekaj mesecev imeti uravnotežene oborke, tudi, če dobivaš kg bo v redu, vendar da obdržiš težo konstantno. Kar pomeni, ne uzgubljati več kg, jesti vse hranilne snovi in obdržati težo, da se ravnovesje zopet vzpostavi. koliko časa bo to trajalo ti nihče ne more povedati, vendar te je ginkeologinja preiskala in zdravniškega razloga za izgubo mesntruacije ni. Vklopiti bo potrebno potrpežljivost. Skušaj biti čim manj podf stresom oz. se sproščati na načine, ki ti ustrezajo, ker je stres tudi razlog, da se menstruacija prestavi. Včasih je potrebno tudi do pol leta, da jo dobiš nazaj. Ni nujno, da bo tako pri tebi, vendar ti nihče ne more povedati kdaj bo, bo pa zagotovo, ko bo hormonsko spet telo v ravnovesju.

Lep dan,

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zelenatrava 17.01.10 15:25
pozdravljeni:)

tudi sama sem izgubila menstruacijo.prvič je ni bilo v mesecu novembru 2009.Najprej sem posumila, da sem noseča, saj sem imela zelo močnu ovulacijo in tik preden naj bi menstruacija prišla me je močno zbadalo v dojkah.naredila sem nekaj testov za ugotavljanje nosečnosti, ki so pokazali, da nisem noseča.šla sem tudi na pregled h ginekologinji, ki je naredila ultrazvok in potrdila, da nisem noseča.dobila sem tablete za pospešitev menstruacije..v mesecu decembru sem menstruacijo s pomočjo teh tablet tudi dobila.zdaj v januarju mi zopet zaostaja 10 dni in nimam dobenih znakov, da naj bi kmalu prišla.možnosti, da bi bila noseča skoraj ni.

vse bolj razmišljam, da sem menstruacijo izgubila zaradi diete, napačnega načina prehranjevanja, ki ga imam.namreč ne jem več mleka in mlečnih izdelkov, tudi ogljikovih hidratov zaužijem zelo malo v primerjavi z letom 2008 in 2007.največ pojem sadja, zelenjave in beljakovin.
tako se prehranjujem že 7 mesecev.izgubila sem 10kg in to na začetku diete(v roku 1 meseca).teža ne niha(mogoče kg gor ali dol).
počutim se dobro, imam veliko energije, koža na obrazu se mi je izboljšala...ampak vedno bolj me skrbi, ker ne dobim menstruacije.
stara sem 29 let, težka 59kg, visoka 170 cm.sem tudi športno aktivna.

kaj mislite vi? ali je ta moja dieta lahko kriva za izgubo menstruacije?

že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.

lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
18.01.10 18:11
Živjo, če prav razumem, si v enem mesecu izgubila 10 kg sedaj pa držiš telesno težo na 59 kg, že nekaj časa. Če sem prav prebrala, kar si napsiala potem to je lahko razlog za izgubo menstruacije. Vedno kadar telo tako močno vržemo iz ravnotežja, se mu to bo nekje poznalo. Pri tebi se je porušil cel hormonski sitem in trenutno boš morala obdržati sedanjo težo kar nekaj ačsa nespremenjeno, da bi se ti menstruacija povrnila, tudi pol leta bo lahko trjalo, seveda pa ob vsem še to, da začneš jesti nazaj vse hranilne snovi in tudi vse kar si omenila, da ne ješ trenutno. Zavedaj se, da kg ne pridobivamo zaradi ogljikovih hidratov, temveč zaradi nerednih obrokov, ker ne jemo takrt ko bi morali - ko smo lačni in ker jemo preveč - ko smo že siti, pa ker jemo razne prigrizke ponoči in podobno. Če jemo toliko kot twelo rabi je ok, tudi kg, ne bodo naraščali. pri tebi se je sedaj zgodilo ravno obratno - telo dobi premalo in to se odraža na teži, ki pada, kar je tebi sicer zdaj všeč vendar se bo poznalo tudi nad rugih stvareh - slabi lasje, koža, izguba menstruacije, slabša kri in še kje, če ne boš začela jesti kot telo potrebuje.

Lahko da imaš zdej dovolj energije in sploh ne občutiš več kdaj si lačna ali sita, ker se sčasoma vsi ti občutki porušijo, kako da jih nikoli ni biolo - prevladajo drugi - če pa že pride do lakote pa jo mogoče celo presliši.

Svetujem ti da greš h komu na pogovor okoli hujšanja. Kaj pa je bil razlog, da si začela hujšati, če moghočer veš?

Dokler ne boš začela jesti, menstruacije ne bo. Da pa boš začela jesti nazaj kot je treba, bi bilo dobro, da greš k nekomu, ki ti bo pomagal pogledati kaj to pomeni zate.

lp

tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar maloobupana 21.01.10 09:20
živjo. jaz imam tudi probleme ker nimam menstruacije. Stara sem 23 let in je do zdaj sploh še nisem imela. Zanima me če jo bom sploh kdaj dobila. Kot sem prebrala se jo da sprožiti, ni mi pa jasno zakaj meni ginekologinja tega ni predlagala, mi je samo rekla da je pač ne bom imela nikoli.
Mi lahko prosim samo poveste ali je to možno? Je pa res da ko sem bila dovolj stara in bi jo mogla dobiti sem shujšala 25 kg ker so zdravniki takrat rekli da sem predebela. potem mi je teža do danes samo še nihala menstruacije pa do danes še ni bilo.
Najlepša hvala za odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
21.01.10 16:25
Pozdravljena,

možno je, da menstruacije nsii dobila takrat, če si preveč naenkrat shujšala. Vendar če imaš trenutno telesno težo na določenih kg in ti ne niha ter ješ običajne obroke, je v ozadju verjetno še kaj drugega. Ker pa nisem zdravnik, težko rečem kaj. Bi ti pa svetovala, da se naročiš na pregled na Femina center. Tam dela priznana ginekologinja in porodničarka Marjetka Vrščaj Uršič, se mi zdi in se naroči pri njej za posvet. Če ne boš dobila napotnice - poskusi pri svoji ossebni zdravnici-bo potrebno iti samoplačniško. Telefonsko številko poišči na internetu - od Femina cntra in se posvetuj z njimi. Povprašaj vse kar te zanima, vendar moraš biti glede odnosa do telesa res iskrena. Če imaš npr. težave shrano - da nimaš rednih obrokov, hujšaš ipd. to v veliko meri vpliova na hormone in menstruacijo. Če je pa to urejeno, pa s tem nimaš težav, pa bosta skupaj z ginekologinjo pogledali kaj je na stvari. Je prijazna in prirpavljena se je pogovarjati. Nasjbolj korekten odgovor kaj se dogaja, ti lahko da le ona ali tvoj osebni ginekolog.

Vse dobro.

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar wina 22.01.10 11:35
Živjo,
tudi sama zaradi te grozzzne anoreksije že nekaj let nimam menstruacije. To me zadnje čase vedno bolj skrbi, saj sem stara že 20 let in bi v prihodnosti zelo rada imela otročka. Pred kakšnim letom sem sicer bila pri ginekologu, naredil je uz, ni bilo videti, da bi bilo kaj narobe, le da imam majhno maternico. Takrat mi je predpisal kt in menstruacija je prišla. Pred anoreksijo sem imela že kakšne 4 leta menstruacijo, saj sem jo kot otrok dobila dokaj zgodaj. Po prenehanju jemanja kt pa je nisem več imela. Tudi, ko so mi delali hormonski test so ugotovili, da je prisoten normalen stadij, a vseeno nimam menstruacije. Zanima me več o tem centru, o katerem ste napisala in svetovala pregled (femina). Kje to je in kaj vi menite o uporabi kt? Mogoče bi bilo dobro, da bi jih spet jemala. Trenutno imam (spet) prenizko težo, saj sem zaradi stresa na fakulteti spet nekoliko shujšala, jemljem pa antidepresive asentra, ki mi zelo pomagajo in delam na tem, da stanje popravljam- je že bolje. Tudi svet se mi zdi dosti lepši in bolj pozitivno gledam na prihodnost. Vem, da ni vredno, da ti anoreksija kroji življenje, ker s tem izgubiš preveč časa. Rada se ukvarjam tudi s sprehodi v naravo, ki mi daje energijo. Zadnje čase sem tudi dosti bolj pozitivno spremenila odnos do sladkarij ipd. Počutje je dobro, rada pa bi rešila s to menstruacijo, če ne drugega s kt.
prosim za kak nasvet
najlepša hvala

wina, ljubljana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
23.01.10 11:43
Draga Wina,

anoreksija hudo vpliva na porušitev hormonov v telesu in kot prvi simptom, da je telo iz ravnovesja, je posledica izgube menstruacije. Menstruacija se sicer lahko vrne nazaj, ko je telo spet v ravnovesju - kar pomeni, da začne oseba jesti vso hrano, ki jo telo potrebuje za ravoj - vse sestavine, predvsem ogljikove hidrate in maščobe, ker je nekako prvo, kar pri motnjah hranjenja izgine iz jedilnika. Pomembne so seveda tudi vse ostale, beljakovine, vitamini, minerali, sadje in zelenjava.

Rešitev s pomočjo kt je lahko začasna, vendar ne pomeni dokončne rešitve. kot veš, gre za umetno vzdrževanje hormonov v telesu in tudi pri ženskah, ki nimajo težav z motnjami hranjenja se po prenehanju jemanja tabletk zgodi, da je potrebno približno pol leta ali še več, da se menstrualni cikel uredi na njihov običajni cikel. Sama imam kvečjemu laično znanje glede tabletk, saj nisem zdravnik in tudi ginekolog ne. Lahko so začasna rešitev kot sem rekla, vendar po koncu jemanja, je še vedno potrebno kar dosti časa, da se hormonsko ravnovesje vzpostavi.

Da bi se ti menstruacija povrnila - (če se bo - kar ne vem, ker nimam zdravniškega znanja) - vendar naj bi se, saj si bila pri pregledu in zdravnik ni našel nobenih pomembnih težav - je v prvi vrsti potrebna odločitev za spremebo na sebi in delo na sebi. Nekaj od tega že počneš in lahko si čestitaš. To, da si si priznala, da imaš težave, je pomemben korak. Da pišeš o tem kako se počutiš in se trudi zase tudi. Svetujem ti, da si poiščeš strokovno pomoč - se vključiš na skupino ali individualno svetovanje, kjer boš ob podpori terapevta, svetovalca ali skupine, pogledala kaj so razlogi pri tebi, da si šla in greš skozi trnovo pot anoreksije in kaj je v ozadju, da se je vse sploh začelo in traja še danes. Ta proces ni lahek, vendar, če boš hotela vrniti sebi zaupanje vase in moč v svoje telo, ter spet jesti hrano, vso, brez krivde, brez odrekanja in brez strahu, je terapija in delo na sebi nujno potrebno. Sčasoma bi to lahko prispevalo k obdržitvi teže na točki, ki bo za telo ugodna in se bo tudi menstruacija povrnila. Kdaj bo to, pa ti nihče ne more napovedati. Nekatera dekleta jo dobijo nazaj potem, ko je njihova teža konstantan kakšne pol leta lahko tudi več. Telo je tisto ki odloča kaj je dobro zanj. In izguba menstruacije je prvi pokazatelj, da sedanje stanje še ni v redu. Kar pa ne pomeni, da nikoli ne bo.

Si že kaj razmišlajla o terapiji?

Kar se tiče Femina centra, je verjetno le samoplačniško. Ginekologinja, ki tam dela je priznana in izredno dobra na svojem področju. Predlagala sem jo eni izmed deklet, da bi pridobila dodatno mnenje kaj je razlog izgube menstruacije - v kolikor ni to posledica motenj hrnajenja - pa tudi če je, da vsaj izključi zdravstveni vzrok izgube le te. Lahko greš tja na posvet, vendar pa se menstruacija ne bo čudežno vrnila, če ne boš začela delati na prehrani in terapiji zase.

V kolikor bi želela kakšen nasvet na koga se lahko obrneš, ti pri tem lahko pomagam.

Lahko je bolje in drugače. Odločitev je v tvojih rokah.

Vse dobro.

LP

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar wina 23.01.10 12:16
Pozdravljeni,
seveda bi želela, da mi svetujete, na koga naj se pri tem obrnem. Rada bi kakega dobrega terapevta, saj sem bila pri dveh zelo razočarana, saj terapije ni bilo. Ni pomembno, če je samoplačniško. Trenutno jem vse vrste živil, tako da se hrani ne odrekam.

Zahvaljujem se za nasvete
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
25.01.10 17:39
Wina Društvo Muza, na kongresnem trgu 1, izvaja poleg skupin tudi individualno svetovanje. So specializirani prav na področju motenj hranjenja. Ravno tako tudi društvo Žesnka svetovalnica, vendar imajo trenutno na individualnih terapijah vse zasedeno. Svetujem ti, da pokličeš na društvo Muza, ga. Vesno Šolar in se bosta dogovorili kako naprej. Pokličeš jo lahko na tel. tel. 01/42 50 338, ali na služben mobi 041 207 706. Govoriš pa lahko s komer koli in pustiš sporoilo, pa te tudi nazaj pokličejo.

Škoda, da si naletela na dve slabi izkušnji. Verjamem, da ti je to vzelo kar nekaj elana izpod nog. Nikar ne obupaj. Strinjam se čisto, da nekateri ne bi smeli delati na področju svetovanja oz. z ljudmi na sploh. Ne glede na izobrazbo lahko naredijo veliko škode. Skušaj pogledati na to tako, da si do sedaj našla nekaj kar ne deluje zate, vendar to ne pomeni, da nič ne deluje. Ljudje potrebujemo različne pristope in načine reševanja problemov. Kar pomaga enemu izmed nas, ni nujno, da vsem. Ravno zato smo unikatni, z edinstvenim pogledom na svet in na življenje. Tudi azte to velja. gotovo tudi zate obstaja rešitev, ki bo pri tebi delovala. Seveda je potem odvisno od tebe kaj v tej smeri si prirpavlejna narediti, spremeniti, izboljšati zase. Naredila si močna korak. Pogum imaš. Dovoli si, da ti pomagajo. Da pa ne obupaš zlahka, si si tudi že dokazala - neuspeli poskusi pomoči. Bori se dalje, bori se zase.

V kolikor ti informacija, ki sem ti jo posredovala ne bo pomagala ali koristila, bova skušali iskati naprej.

Pojdi tudi na spletnos tran Ženske svetovlanice in tam pod literaturo poglej spisek knjig, ki jih priporočamo v branje. Mogoče boš našla kaj zase - vsaj za začetni zagon.

Vse dobro.

Lep pozdrav,

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Milka89 02.12.10 16:52
Pozdravljene!
Sem Milka in imam podoben primer -Že dva meseca nimam menstruacije.Stara sem 22 let.In sem se v dveh letih zelo zredila.na svojih 156 imam zdaj 92 kg.Trudim se shujšat pa mi ne uspeva kr redila sem se,pa sem pazla kaj jem.V glavnem sem na dijeti in zdaj me je strah ker nevem kak zdaj to z menstruacijo.Kaj naj naredim???
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar žib 30 08.12.10 08:14
zdravo.
jaz bi morala imeti menstruacijo 28.11.2010,a danes smo že 8.12.2010,a jaz je še vedno nimam.
test za nosećnos sem opravila 6.12.2010.kaj je to kaj narobe.
sem v strahu .najlepša hvala.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
08.12.10 19:36
Draga Milka,

če sem prav prebrala tvoje sporočilo pravzaprav v zadnjih dveh mesecih ali več odkar nimaš menstruacije hujšaš? Za koliko pa si pravzašprav shujšala odkar si na dieti? Dejstvo je namreč takšno - ko na hitro izgubimo kg to telo težko prenese. Če teža prehitro pade dol in telo ne dobiva ustreznih snovi - kar je pri dietah pogosto, potem je lahko posledica izguba menstruacije. In to je zelo pogosto. Sploh pri motnjah hranjenja. In to traja vse dokler spet ne začneš jesti običajno oz. vse hranilne snovi.

Vprašanje je kaj je doprineslo k dvigu teže in kaj k dietam? Torej kaj se dogaja, da se enkrat rediš in drugič hujšaša? Ker dokler ne boš razčistila vzrokov in se soočila s težavami, bo nihanje teže del tvojega življenja. In s tem tudi posledice, ki jih nepravilno ravnanje s sabo in motnje hranjenja prinesejo.

lp

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
08.12.10 19:44
Pozdravljena "Žib 30",

sklepam, da je bil test nosečnosti negativen. Si imela nezaščitene spolne odnose, da se bojiš nosečnosti?
vEŠ VČASIH JE LAHKO KRIV TUDI STRES. vENDAR, ČE NEKJE DO 15 V MESECU NE BOŠ DOBILA MENSTRUACIJE, PONOVI TEST. vČASIH NISO ZANESLJIVI TAKOJ NA ZAČETKU. sEVEDA JE RAZUMljivo, da te je strah ob tem, če si ne želiš nosečnosti. Vendar je lahko veliko vzrokov za izgubo menstruacije. Si v tem času kaj hujšala? Ti je telesna teža drastično padla?

Če bi se izkazalo, da ni kriv stres, niti telesna teža in bi bil test nosečnosti negativen ti svetujem, da greš k zdravniku na pregled. Lahko seveda zaprosiš tudi za pregled krvi za test nosečnosti, kar je še najbolj zanesljivo. In potem si kar se tega tiče res lahko mirna.

Vendar nikar ne straši sama sebe. Izguba menstruacije ne pomeni nujno nosečnosti, vendar vsekakor ne pomeni, da je vse dobro. Ker če ni nosečnost in je npr. izguba M. povezana z premalo zaužite hrane ali dietami, to dolgoročno pusti posledice na telesu. Enkrat, ko si boš želela zanositi, boš težje ali pa sploh ne boš mogla.

Torej, lahko še malo počakaš, lahko ponoviš test, ali pa pot pod noge h ginekologu, da te pregleda. In če vse to odpade, pomisli - je kaj takšnega kar te spravlja v stres trenutno v tvojem življenju?

Vse dobro,

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar neimenovana! 23.01.11 16:59
pozdravljeni! tudi sama sem imela nekaj težav zaradi teže.poleti sem se odločila za hujšanje.za zajtrk in večerjo sem jedla samo fitnes kosmiče, vsak dan sem kolesarila in telovadila in odpovedala sem se sladkarijam.bila sem vesela nad rezultatom, vendar se tudi menstruacija ni pojavila.zdaj pa imam problem.nehala sem hujšati in moja želja po hrani je zelo velika.kar naprej bi jedla in jedlam vendar se nad 56 kg ne zredim. Velika sem 162 cm in stara 17 let.je to normalno in kako naj ustavim takšen apetit? Prosiiim za odg.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
26.01.11 15:20
Pozdravljena,

pri motnjah hranjenja pogosto preide od ene motnje do druge. Bi rekla, da je prešlo sedaj na kompulzivno prenajedanje. Vsem oblikam teh motenj je skupno to, da je hrana tista, ki nam v nečem pomaga - rševati težave, stiske, tlačimo čustva z njo - jaz sem dotikrat ugotovila, da ob utrujenosti rada posežem po čokoladi. Je to oblika crkljanja zame. Hočem reči, da težave s hrano niso odšle, samo so se pojavile v drugi obliki. To je bolezen, ki potrebuje čas, je proces, da se pogleda kaj je odzadaj.
Sama boš težko zmogla. Se je menstruacija povrnila nazaj? Trenutno je tvoja teža zadovoljiva, vendar kot sama opažaš, tvoje doživljanje ni zate zadovoljivo. Da boš lahko kaj spremenila bi potrebovala pomoč. Kaj meniš o tem?

lp

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar D17 15.07.11 12:52
hei!
Js sm pa stara 17l pa sm tudi izgubila menstruacijo.po vsej verjetnosti zaradi hujšanja. pred malo več kot pol leta sem imela pri 168cm 57 kg, ampak se mi je to zdelo preveč zato sem začela hujšat in so mi kile padle na 50. zdej mam tm ene 51 kil, pa že mesec sploh ne hujšam. Ŕes je, da se trudim zdravo jesti in se vsak dan rekreirati: Tečem , kolesarim, plavam, včasih grem pa na sobno kolo. skratka NE hujšam več. Vsi mi govorijo da sem suha, presuha malo. Ampak to lahko popravim z rednim prehranjevanjem ne?
nO, menstruacije pa že 4 mesece sploh nimam, zadnja je bila pa zelo šibka in kratkotrajna. Kdaj se mi bo sploh povrnila?? Ker že dolgo ne hujšam...prosim če mi lahko kaj svetujete!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
18.07.11 14:17
Vedno kadar telo doživi šok, potrebuje čas, da ponovno pade v ravnovesje. Tvoje telo je doživelo šok, ko si na hitro izgubila telesno težo. Koliko obrokov na dan pa sedaj poješ? Včasih, če ne jemo dovolj, nimamo rednih obrokov in je preveč telovadbe, telo ne more povrniti ravnovesja. Dobro je, da se ti je telesna teža ustavila in ne izgubljaš več kg. Vendar koliko časa bo telo potrebovalo, da spet začuti, da je vse v redu, je odvisno od tvojega telesa. Lahko še nekaj mesecev lahko tudi prej. Vendar moraš priti nazaj na ustaljen ritem, ki je bil pred hujšanjem in pa v vsakem primeru nič več padanja telesne teže - rajši kakšna 2-3 kg gor dobit, bo bolje kot dol. Pa vklopit potrpežljivost.

Srečno.

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Barbara13 21.07.11 10:43
Pozdravljeni,

stara sem 26 let in pred pol leta sem prenehala z jemanjem kontracepcijskih tablet (jedla sem jih 2,5 leta). Sprva sem imela normalno menstruacijo, zdaj pa mi precej zamuja (danes teče 74 dan!).. Seznanjena sem s tem, da je možnost, da je ne dobim nekaj časa, pa vendar, bi me moralo skrbeti? Nosečnost izključena, hujšala pa prav tako nisem...

Lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
21.07.11 14:39
Edini, ki vam pri tem lahko pomaga je ginekolog. Naročite se na pregled.

lp

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Z. 20.11.11 15:20
Zdravo
stara sem 15 let in sem lansko leto v 3 mesecih izgubila 14 kg. torej ko sem začela hujšati sem imela 65 kg, na koncu pa mi je teža padla na 51, vendar do te teže nisem hujšala namerno. hotela sem se ustaviti pri 57kg ampak se je teža še naprej manjšala. od takrat nimam menstruacije. bila sem že pri zdravniku, zredila sem se za 5 kg (imam 56kg) menstruacije pa od nikoder. sedaj jem redno, s športom se ukvarjam vsak dan (treniram atletiko). pred izgubo sem imela še neredno menstruacijo, sedaj pa sem visoka 171 cm.
prosim za nasvet, ker nevem več kaj naj naredim problem pa se vleče že več kot eno leto.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
20.11.11 19:07
Živjo,

zavedati se moraš, da je bil za telo velik šok takšna izguba kg. Ne glede na to, da sedaj ješ in počasi pridobivaš težo, bo verjetno trajalo, da prideš na težo, ki telesu odgovarja. Kdaj bo telo začutilo, da je vse v redu in bo zopet v ravnovesju pa težko rečemo.
Če te še naprej spremlja zdravnik je najbolje, da se okoli tega posvetuješ z njim. Vendar bo potreben čas. Če meniš, da boš bolj mirna greš lahko na pregled tudi h ginekologu, da preveriš, če je drugače vse v redu. Vendar gre najbrž res zato, da si na hitro izgubila ogromno kg in potem seveda to na telo vpliva. Potrebna bo potrpežljivost in pa seveda redni obroki še naprej. Uredilo se bo samo od sebe.

lp

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Z. 21.11.11 18:24
Do katere teže pa bi se morala zrediti da dobim menstruacijo nazaj?
Lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anxx 21.11.11 19:32
zivjo
stara sem 16 let visoka 166cm in imam 47 kg...vem da sem suha vendar nimam motenj hranjenja in nisem nič shujšala ali bila na kakšni dijeti... M sem prvič dobila lani septembra. imela sem jo zelo neredno ( kakšen mesec umes tudi ne) sedaj pa je nisem imela že 5 mesecev in sem malo zaskrbljena. kaj naj naredim da jo spet dobim?? prosim pomagajte
hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
22.11.11 12:34
Draga Z., tega žal ne vem - ni namreč enega pravila, ki bi veljal za vse enako. To bo tvoje telo ugotovilo samo od sebe. Poleg tega, da dobiš težo, ki jo telo potrebuje, jo je potrebno tudi vzdrževati. Zaradi Mh si odrekala hrano telesu in to se je navadilo, da strada, sedaj je bolj previdno. Ko bo telo začutilo, da to ni neka muha enodnevnica ampak resnični ritem, ki ga lahko upošteva, se bo tudi menstrualni ciklus vzpostavil nazaj. Počasi še naprej pridobivaj na teži in jo vzdržuj. seveda pa se lahko okoli tega vedno posvetuješ z zdravnikom, pa tudi kakšna svetovanja pri psihologu ne bi bila odveč.

lp

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
22.11.11 12:40
Živjo "ANXX",

tvoja telesna teža je res nizka glede na tvojo višino. V bistvu je po kg tvoje telo podhranjeno. Kako se pa prehranjuješ, kaj ješ? Kaj narediš, da bi dobila več kg in kako vidiš to, da bi se za pridobitev menstruacije morala zrediti? Si se s kom že pogovarjala o teh vprašanjih, ki si jih napisala meni?
Vse to te sprašujem, da dobim bolj jasno sliko kaj se dogaja. Da bi imela tako nizko težo brez MH bi moralo iti za kakšno drugo obliko bolezni, ali pa se tvoje telo pač ne more zrediti, samo vseeno je to preveč nizka teža, da bi lahko rekla, da gre za to, da se enostavno ne zrediš. Si šla na kakšne krvne preiskave? Slika krvi najbolje pokaže stanje telesa. Ne bi bilo slabo veš.
Sicer kar se M tiče, jo ima veliko deklet tudi tista, ki imajo običajno telesno težo lahko neredno. Včasih se to uredi samo od sebe, vendar gre bolj zato, da jo kakšen mesec dobijo, pa spet ne, nikakor pa, da je nimajo po pol leta skupaj. pri tebi mora biti nek razlog in zagotovo je nizka kilaža med njimi. Kaj pa je razlog zanjo, če ne MH? Se ti kaj sanja?

lp

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar KŠT 08.12.11 05:46
Pozdravljeni!

Imam težave z menstruacijo in vas lepo prosim za pomoč. Avgusta sem nehala jemati
kontracepcijske tablete, ki sem jih jemala približno pet let. Od takrat naprej
nisem kar nekaj časa imela menstruacije, zato sm šla h ginekologu, ki je
ugotovil, da ni nič hujšega (da je zablokiran cikel, pregledal me je z ultrazvokom) , dal mi je hormonske tablete za ureditev ciklusa.
Menstruacijo sem po jemanju tablet dobila, vendar je bila ta zelo šibka. Sedaj,
je zopet že en tedn od tega, ko bi jo morala dobiti. Skrbi me, da je problem
povezan z mojo izgubo teže, saj sem v pol leta izgubila približno 10 kg, vendar se je to zgodilo med jemanjem kontracepcijskih tabletk, zato sem takrat verjetno še imela menstruacijo. Sedaj
tehtam 59 kg, visoka sem 174 cm. Se tudi zelo veliko gibam, vsaj dve uri na dan.
Jem predvsem beljakovine, zelo malo OH in precej enolično. Je lahko to vzrok za
izostanek moje menstruacije. Kako naj to uredim? Ali je lahko vzrok samo
penehanje jemanja kontracepcije?

Najlepša hvala za pomoč.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
08.12.11 13:27
Namen kontracepcijskih tabletk je zaščita pred neželeno nosečnostjo, kar vem, da veste. Dejstvo je, da s tabletkami umetno ohranjamo menstruacijski ciklus. Lahko, da bi menstruacijo izgubli že prej, če bi prej nehali jemati tabletke. Najbrž je povezano s tem, da ste tako hitro tako veliko shujšali. To je dejstvo. Prišlo je do spremembe v ravnovesju telesa. Hrana je enolična, najbrž ne pridobite dodatnih kg. Ker sama nisem zdravnik bi rekla, da zaupajte to kar ste napisali svojemu zdravniku in se posvetujte z njim. Mislim pa, da ste lahko mirni, saj pravite, da ste bili pri ginekologu in ta ni ugotovil posebnosti. Če telesu vzameš hrano, potem bo nekje nekaj odpovedalo. In mislim, da se je to zgodilo. vendar kot sem rekla nisem zdravnik. Se pa zadeva najbrž ne bo uredila tako hitro. telo mora vedeti, da se je teža usatvila in ne bo šla nikamor več, sploh pa ne navzdol.

lp

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar KŠT 18.12.11 07:31
Najlepša hvala za odgovor. Naročila se bom pri osebni zdravnici, ter se o tem posvetovala še z njo. Zanima pa me samo še , če mislite, da lahko prevelika količina športa tudi vpliva na to, da menstruacije nimam? Aktivna sem namreč vsaj dve uri na dan, vsak dan, mogoče enkrat na mesec ne, da imam cel dan "frej".

Hvala, lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
18.12.11 12:30
Ja, preveč gibanja, premalo hrane povzroči, da telo porabi več energije kot jo dobi in potem se tudi teža ne premakne oz. telo čuti, da nekaj ni v redu - ne bi bilo slabo omejiti gibanje na 1h na dan, je dovolj.

lp

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar KŠT 07.01.12 06:54
Pozdravljeni.

Zopet se vam oglašam in sicer z novim vprašanjem. Ker vem, da se situacija ne bo rešila tako kmalu in da menstruacije ne bom dobila kar čez noč, me zanima, če se vam zdi pametno, da bi za nekaj mesecev ponovno začela jemati kontracepcijske tablete? Težava je namreč v tem, da se s fantom ne upam imeti spolnih odnosov, sam bi bila potem prestrašena, če sem noseča, ker ne bi imela menstruacije. Sicer bi zaščito seveda uporabljala, vendar ta ni 100-odstotna. Drugače pa se počasi navajam na več in bolj raznoliko hrano.

Hvala in lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
08.01.12 13:15
Pozdravljena,

ja, če ne želiš zanositi to je dobra možnost, vendar pa ti v vsakem primeru svetujem, da se glede tega posvetuješ tudi z ginekologom ali pa z osebnim zdravnikom. Namreč pri tabletkah gre za dodajanje hormonov in če jih boš jemala menstruacija sicer bo, vendar bo umetno sprožena in ne boš vedela kdaj si dobila svojo. Tudi po prenehanju tabletk je lahko menstruacija še vedno nekaj mesecev dokaj redna, ker so v telesu še vedno hormoni naravnani na tabletke, to se pa potem po nekaj mesecih šele počasi uredi. Mogoče toliko, da skleneš dogovor z zdravnikom koliko časa jemlji tabletke, da boš potem preverila, če imaš lastno menstruacijo.

Vedno pa tudi tabletke povzročijo določene težave - dolgotrajno jemANJE POVZROČI, DA TUDI, ČE SMO IMELI LASTNO MENSTRUACIJO PREJ 7 dni, JE TA LAHKO pri tabletkam krajša, se pa potem še zmanjša in je tudi skoraj ni. Glede na to, d aje nimaš ti sploh sedaj že (ne vem koliko ačsa) je vprašanje kako se ti bo to poznalo - ali sploh bo kaj vidna ali bo le nekaj kapljic. Tudi zato se je bolje prej posvetovati, d ane boš mislila, da tabletke ne delujejo in si zanosila, razlog je pa lahko v tem.


lp

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nika18 28.01.12 19:48
Pozdravljeni.

Že nekaj časa ( 8 mesecev ) sem brez menstruacije in stara sem 18 let, noseča nisem saj še nisem imela spolnih odnosov. Žal ne vem kaj bi naj bilo narobe z mano. Je morda kriva prekomerna telesna teža ? Res je da sem zadnje čase bila zelo pod stresom, prosim za nasvet.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
30.01.12 18:48
Pozdravljena Nika,

kot si ugotovila že sama je stres izredno močan dejavnik, ki lahko vpliva tudi na izgubo menstruacije. Ravno tako lahko vpliva tudi sprememba prehrane - prekomerno hujšanje ali prehitro pridobljena teža, če je to za telo tudi stres.
Svetujem ti, da se naročiš na pregled pri svoji ginekologinji, če jo že imaš. Drugače pa je dobro, da greš na pregled tudi, če še nisi imela spolnih odnosov. Ona bo preverila ali lahko izključi fizični vzrok, se pravi, da je s telesom potem vse v redu in gre najbrž res za stres, ki ga doživlja telo. Vendar pa v vsakem priemru pojdi na pregled. Če bo vse v redu, se potem pogovori malo še z osebno zdravnico okoli prehrane, seveda tudi z ginekologom, če praviš, da si pridobila več kg v zadnjem času, da ti povejo kako naprej.
Kar se pa stresa na splošno tiče, se mu pa nihče ne more zares izogniti. Le naučimo se lahko kako se najbolje odzivati nanj. Skušaj v knjižnici poiskati kakšno knjigo o obvladovanju stresa. Odvisno je tudi kaj te spravlja v stres - pomanjkanje časa, problemi s prijatelji, v družini, nezaupanje vase in v svoje sposobnosti,... Možnosti je veliko. Če meniš, da bi potrebovala pogovor skušaj najti v svoji okolici koga - npr. svetovlano delavko na šoli, psihologa v zdravstvenem domu, pomoč v okviru kakšnega društva, prijatelje,... - kjer se boš lahko naučila kako se spopadati s stvarmi, ki te spravljajo v stres. To je dolgoročno najboljši način, da narediš nekaj zase - naučiti se kako stres obvladovati.

lp

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar marmar1 15.02.12 20:17
pozdravljeni,

stara sem 15 let in sem v 5 mesecih izgubila 19 kg. visoka sem 162 cm, trenutno imam 51 kg. prvič sem dobila menstruacijo v sredini 9 razreda, tako da sem začela z hujšanjem nekje 4 mesece po tem ko sem jo prvič dobila. menstruacija iz meseca v mesec ni bila preveč točna nekje do 2 tedna razlike, izgubila sem jo po 2 mesecih hujšanja.

ne prehranjujem se normalno ampak jem manj, ker se mi vsak pregrešek pozna...
o menstruaciji pa še vedno ni duha ne sluha pa čeprav sem z hujšanjem pričela pred 8 meseci.

prosim če mi lahko svetujete, če se moram obrniti na zdravnika ali samo spremeniti način prehranjevanja :)

lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
16.02.12 13:53
Pozdravljena "Marmar"

izgubila si res zelo veliko kg, v izredno kratkem času. Kot veš je to vplivalo na telo in izgubo menstruacije. Telo je doživelo šok. Nihče ti ne more predvideti kdaj se bo menstruacija vrnila. To bo odločilo telo samo. Potrebovala boš ogromno potrpežljivosti in pa najpomembnejše redno prehrano. Ko bo telo ocenilo, da je šok minil in bo zopet verjelo, da ne bo ponovno prišlo do stradanja, bo počasi prišla tudi menstruacija.
menim, da bi bilo dboro, da greš k zdravniku - vsaj na pregled krvi. Takšno odrekanje hrani in tako hitro hujšanje lahko prinese še več težav kot je izguba memstruacije. Svetujem ti, da greš k osebnemu zdravniku, pa tudi pregled pri ginekologu ne bi bil odveč.
Vprašanje je, če boš lahko sedaj imela običajne obroke. Tudi vključitev v svetovanje ne bi bila slaba.

lp

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar marmar 17.02.12 22:12
hvala za vaš odgovor. :)

mislim, da bo res najbolje kar k zdravniku, kot pravi tude mama.. :)
vendar se vseeno malo bojim glede tega, če bom lahko imela normalno otroke ://

glede svetovanja.. če ste s tem mislili, da je mogoče psihično z mano kaj narobe zaradi hujšanja. vam lahko prisežem da ni, saj bi zelo rada še vedno jedla sladkarije in svoje najljubšo hrano- testenine z morsko hrano... ampak pri odrekanju se vedno poskušam zamotiti,saj nočem, da je bil ves trud zaman... pomagala mi je tudi 'zaljubljenost' saj mi misli niso vedno uhajale samo na hrano kot drugače.. seveda pa mi tudi stres zaradi šole odvzena apetit.. :)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar -------------------- 17.03.12 09:10
Pozdravljeni!

Stara sem 14 let in pol, menstruacijo sem dobila pri 11, 5 leta. Do septembra lani je bila menstruacija normalna (vsak mesec), potem pa sem jo dobila komaj po 4 - 5 mesecih - februarja. Verjetno je krivo hujšanje. Čez poletje sem izgubila 5 kg, sedaj sem velika 162 cm in težka 55 kg. Vendar opažam, da še kar hujšam, in sicer tehtam zdaj 54 kg. Res je, da ne pojem veliko OH. Naj pa povem, da imam grozen strah, da bi se zredila, zato jem res manj, vseeno pa pojem tudi kaj sladkega. Drugače imam tudi diabetes (tip 1). Na pregledu sem bila januarja in moja bolezen je zelo urejena. Zdravnici sem povedala za svoje težave, pa je rekla, da to ni nič posebnega. Torej februarja sem po dolgem času spet dobila menstruacijo, za marec pa še ne. Dala sem tudi kri, vendar je tam vse normalno.

Hvala Vam za odgovor!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
17.03.12 17:43
Živjo,

kot si ugotovila že sama poješ najbrž res premalo OH, mogoče še česa drugega, če ti teža še zmeraj pada. Sicer imaš trenutno super težo, vendar, če ne boš začela jesti rednih obrokov z vsemi hranilnimi sestavinami, boš hujšala naprej, poleg tega se pa laho poruši tudi diabetes. Ni se za igrat s tem. Če imaš strah pred te, da bis e zredila bi bilo fino, da si poiščeš terapevtsko pomoč ali svetovanje pri psihologu, ki ti bo pomagal urediti misli, čustva okoli hrane. Samo ods ebe ne bo bolje. Izguba menstruacije oz. nerednost pa je verjetno posledica šoka, ki ga je telo doživelo ob izgubi kg. Če boš imela redne obroke in teža ne bo več apdala se ti bo tudi menstruacija uredila.

lp

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Anonimni uporabnik 02.04.12 18:34
Pozdravljeni,

Stara sem 18 let in menstruacije nisem imela že od decembra. Visoka sem 164 cm in težka 47 kg, kar vem da je malo premalo, vendar se drugače telesno počutim veliko bolje kot pred izgubo telesne teže (pol leta nazaj sem imela 64kg): nisem utrujena, lažje se spoprijemam s stresom, bolj uživam v gibanju... ginekooginja mi je predpisala hormone za sprožitev menstruacije, ampak me zanima, če obstaja šekakšna bolj naravna pot (ne da bi se zredila)?

hvala za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
03.04.12 19:36
Pozdravljena "Anonimni uporabnik",

žal ni nobene druge poti, da se ti menstruacija povrne kot ta, da pridobiš kilograme, ki jih telo potrebuje. Izguba menstruacije je sporočilo telesa, da ne dobiva dovolj hranilnih snovi. In pri tvoji telesni teži seveda ni to nič neobičajnega, ker je resnično prenizka. Tudi predpisani hormonski tableti, kot sis ama rekla so zgolj umetni dodatek. Lahko da bodo sicer sprožili kakšno manjšo krvavitev, vendar bo leta umetna. In takoj, ko boš prenehala jesti te tabletke, menstruacije spet ne bo.
Svetujem ti, da razmisliš o tem, da bi si poiskala pomoč, kjer bi lahko raziskala kaj so razlogi, da se ne želiš zrediti. To bo še najboljša možnost, dokler ne pridobiš kakšnega novega pogleda na situacijo v kateri si.

Z najlepšimi pozdravi,

Tatjana Romih
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar m.s 16.04.12 13:27
Pozdravljeni,


Zanima me ali lahko preneha menstruacija ce jemljes tablete za alergijo Koprivnico.


Najlepsa hvala za odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
16.04.12 19:20
Pozdravljena m.s.,

svetujem ti, da si prebereš v navodilih od zdravil, če je kaj navedeno pri stranskih učinkih. Ponavadi tam piše kaj zdravila povzročajo kaj pa ne. Sama nisem zdravnik tako, da ne vem, če je lahko to vzrok. Sicer dvomim, vendar bo zdravnik bolje vedel. Če ti je izostala menstruacija so poleg zdravil lahko še druge možnosti - hitra izguba telesne teže, ginekološki vzroki, mogoče nosečnost, pa še kaj drugega. Če nič od tega ne velja zate, je vedno najboljša možnost tudi ginekološki pregled in posvet pri zdravniku. Oni ti lahko s pregledom najbolje odgovorijo kaj bi bil razlog.

lp

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar k.f 08.07.12 14:35
Pozdravljeni!

Menstruacije nimam že pol leta in to me resnično skrbi. v tem času sem namerno shujšala približno 5kg, stara sem 15 let, visoka 167cm in imam 48kg. z mami sva odšle k splošni zdravnici, ki je priporočila obisk ginekologa. tako sem se prijavila k ginekologinji, ki bi mi lahko svetovala, a sem naročena šele septembra. menstruacijo sem dobila 2 leti nazaj in nikoli nisem imela povsem redne. podobno se mi je zgodilo že lani, ko nisem imela menstruacije od konca zime do poletja. sem aktivna športnica in treniram trikrat na teden med šolskim letom, sedaj poleti pa nimam treningov in sem mislila, da se mi bo menstruacija povrnila. v zadnjem letu sem imela tudi nekaj čustvenih težav oziroma je bilo obdobje precej stresno zaradi ločitve staršev. sedaj ne vem več kaj je narobe, zakaj nimam menstruacije, ali zaradi hujšanja, stresa, športa ali česa drugega..

hvala za vsakršnokoli pomoč.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
08.07.12 15:17
Draga "k.f."

zadnje obdobje je bilo očitno res težko zate. V bistvu vse kar si opisala vpliva na izgubo menstruacije, najbolj pa tvoja nizka teža. To je normalen odziv telesa ne "nenormalno" situacijo v kateri si se znašla. Glede na to, da si športnica in se redno ukvarjaš z vadbo, je prehrana za telo še toliko bolj pomembna - redni obroki, redna prehrana. Menstruacija se ti bo povrnila nazaj, ko boš to uredila. Najbrž pregled pri ginekologu ne bo pokazal nič posebnega, vendar vseeno pojdi na pregled.
Bolj pomembno je, da poskrbiš zase na čustveni ravni, potem se ti bo uredila tudi prehrana. Ločitev starša je za vsakega težka, najbrž je bila tudi zate. Si se o tem s kom uspela pogovoriti? Ne bi bilo odveč, da bi ti nekdo stal ob strani, vendar s tem ne mislim nujno tvojih staršev. Seveda je super, če se lahko o tem pogovoriš z njima, vendar je včasih težko. Starši včasih na žalost ne vidijo otroka, ker so v svoji bolečini. To je dejstvo, ne izgovor zanje.
Kako se ti zdi, da bi s kom podelila kar se dogaja v tvoji duši in v tvojih mislih?

Vse dobro,

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar k.f 08.07.12 16:08
ja, to so mi predlagali tudi starši in verjetno bom v septembru obiskala psihologa oziroma osebo, s katero se bom lahko pogovorila. drugače jem zelo zdravo in raznoliko, vendar verjetno nekoliko premalo, ker ne želim izgubiti pridobljene postave, zelo me je strah da se bom nazaj zredila. nevem pa če je to le zaradi hujšanja, ker lani nisem hujšala in prav tako dolgo nisem imela menstruacije.. je pa res da letos traja že več časa
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
09.07.12 19:47
Pozdravljena,

me veseli, da lahko zaupaš staršem in da te podpirata v tem. Obisk psihologa je dober predlog in mislim, da boš s tem lahko rešila marsikatero čustveno stisko, poleg tega pa se lahko naučiš tudi kako bolje ravnati s svojim telesom.

Želim ti vse dobro,

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sgasdtgawtd 15.07.12 11:33
jas sem stara 14 let in je še nisem dobila . kak jo naj dobim hitreje

lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
15.07.12 15:26
Pozdravljena,

če menstruacije še nikoli nisi imela, to še ne pomeni, da je ne boš dobila. Nekatera dekleta jo dobijo hitreje, že pri 11 letih, druga pa tudi pri 18 letih. Telesa ne moreš prisiliti v nekaj v kar ni pripravljeno samo. Če menstruacije še vedno ne boš imela pri 16 letih, potem pojdi na pregled h ginekologu. Vendar je strah odveč. Dobila jo boš, ko bo tvoje telo dozorelo hormonsko. Običajno je pri večini deklet to med 13 in 15 letom starosti.
Seveda pa se lahko v vsakem primeru posvetuješ z ginekologinjo v svojem kraju, če bi rada slišala še njen odgovor in ti bo to pomagalo, da boš bolj mirna.

LP

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar janja12345 08.08.12 12:02
Lep pozdrav,


zanima me če ima katera podobne iskušnje kot jih imam jaz. In sicer že od nekdaj sem imela zelo neredne menstruacije. Zadnje leto dni pa je sploh nimam, oz. jo dobim samo po jemanju tablet Orgametril. Če teh tablet ne jemljem tudi svoje menstruacije ne dobim. Bila sem že na pregledu UZ in tudi na odvzemu krvi za hormone. Pokazalo se je, da je z mojimi hormoni vse vredu. Naj omenim da imam sicer preveliko telesno težo, vendar mi je menstruacije izginila od takrat ko sem shujšala 12 kg v treh mesecih. Ne vem kaj je bolj pametno, glede na to, da če shujšam nimam menstruacije a shujšati bi morala, če želim imeti otroke.


Hvala in lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
11.08.12 10:44
Pozdravljeni Janja,

izguba 12 kg v 3 mesecih je velik šok za telo. Ni nenavadno, da ste izgubili menstruacijo. Pravite, da morate shujšati, če želite imeti otroka. Verjamem, vendar izguba kg na hitro za telo ni dobra. Predlagam vam, da se vključite v program zdravega hujašnja, ki jih imajo po zdravstvenih domovih v Sloveniji. Hujšanje poteka pod nadzorom zdravstvenega osebja, prilagodijo se posameznikom, če je to potrebno.
Vprašanje je, kakšno je vaše prehranjevanje danes. Namreč, telo bo samo začutilo, kdaj je hujšanja konec. Pa še potem je potreben določen čas, da se vzpostavi ravnovesje, preden se vam povrne menstruacija.
Najbolje bi bilo, da se posvetujete s svojim osebnim zdravnikom, ali ginekologom okoli tega, če se še niste.
Predvsem pa, da začnete hujšati pod strokovnim vodstvom.

lp

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Katyka 13.08.12 22:09
Pozdravljeni.

Moj problem je tudi izguba menstruacije. Pred tremi leti nazaj sem nehala jemati KT. Od takrat naprej sem eno leto imela skoraj normalno menstruacijo, vendar se je počasi začelo vse spreminjati. Najprej mi je menstruacija zaostajala le za kak mesec, nato se je mesec že spremenil v 2 – 3 mesece. Zato sem se odločila obiskati svojo ginekologinjo ter mi dala tabletke Primolut za 3 mesece. Ko sem te tabletke jemala sem seveda imela redno menstruacijo, a ko sem jih pa prenehala jemat pa je zopet nisem več dobila. Počakala sem 3 mesece, da sem vidla če jo bom slučajno dobila brez teh tabletk, a je nisem.
Po te tabletke sem še dvakrat šla iskat, ki sem jih seveda dobila za tri mesece skupaj. Opazila pa sem tudi, da menstruacije ne dobivam več brez pomoči tabletk, ter tudi da sem se začela zelo na hitro rediti, saj na začetku sem imela 70 kg zdaj pa jih imam kar 30 kg več. Prehranjujem pa se že skoz isto, le da sem sladkarije zmanjšala, ampak nič ne pomaga.

Hvala za odgovor. LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
19.08.12 14:50
Pozdravljena Katyka,

dejstvo je, da imajo vsake KT hormone, kar pomeni, da z jemanjem teh tabletk, umetno dodajaš hormone svojemu telesu. Kaj je razlog, da brez pomoči tabletk, ne dobiš menstruacije ne vem. Predlagam ti lahko le to, da namesto, da hodiš po tabletke še naprej, prenehaš z njihovim jemanjem in počakaš, da se telo očisti teh umetnih hormonov. Mogoče bo to pomagalo. Drug predlog bi bil, da se v vsakem primeru posvetuješ o tem z ginekologom, ga mogoče prosiš, da te pošlje kam naprej na pregled. Se pravi, da greš k njemu na pogovor o teh težavah in ne po tabletke. Dejstvo, da se rediš, je po mojem mnenju tudi v teh tabletkah - umetni hormoni sprožajo razne stranske učinke, velikokrat je to pridobivanje telesne teže. Lahko greš na pregled tudi k osebnemu zdravniku, da izključi kakšne težave s ščitnico ali druge razloge, zaradi katerih bi lahko izgubila menstruacijo ali pridobivala težo. Vsekakor ti priporočam temeljit pogovor z zdravniki, opiši jim svoje težave in ji prosi, da opravijo preglede ščitnice ali druge, ki bi lahko povzročili ali povišano telesno težo ali izgubo menstruacije. Če bo vse v redu, ti potem drugo kakor čakanje, da se telo očisti vseh teh vnešenih hormonov ne preostane. Vendar se v v sakem primeru posvetuj z zdravniki, da boš zagotovo vedela na čem si.

Želim ti vse dobro,

LP

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar aaanjaaa 02.09.12 22:26
Lep pozdrav!

Tudi moja težava je izostanek (izguba?) menstruacije. Situacija pa je sledeča:
visoka sem 167, teža pa je trenutno 54kg. Po izračunu itm to ni premalo, vendar naj povem da se resno ukvarjam s športom in imam zato veliko več mišic, ki so težje kot "špeh". ali mislite da bi bil lahko to vzrok izostanka menstruacije? najpovem še da sem imela menstruacijo enkrat konec maja, potem sem jo dobila spet konec julija zelo šibko ki je trajala prb. 4dni... maj in junij je bil zame tudi zelo stresen zaradi šole in izostanek menstruacije sem takrat pripisala temu. sedaj pa se sprašujem če ni slučajno zaradi teže ki sem jo izgubila?

Hvala za vaše odgovore!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
03.09.12 18:48
Pozdravljena Anja,

nenadna izguba teže je lahko za telo stresna, še posebej, če gre za hiter upad kg. Trenutno tvoja teža res ni prenizka. Nisi nič napisala o tem kaj je bil razlog, da si izgubila težo in ali jo še izgubljaš. Če jo še izgubljaš menstruacije ne bo nazaj tako dolgo, dokler se ravnovesje v telesu ne izpostavi. Sicer je stres sam po sebi tudi lahko razlog za izgubo menstruacije. Vendar gre res najverjetneje za kile. Vseeno pa mogoče ne bi bilo odveč, da greš na pregled h ginekologu, da izključi še druge možnosti. Potem boš vsaj vedela, da gre res za psoledico izgube teže.

LP

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar aaanjaaa 03.09.12 21:28
Hvala za vaš odgovor!

pred enim letom sem imela 63kg in sem se odločila malo shujšati, saj sem se po končani športni sezoni in počitku malo zredila. Glede na procent mišic v telesu naj bi bila moja idealna teža takrat 60 kg. potem pa me je hujšanje nekako prevzelo in nisem se mogla ustaviti. sedaj ko sem prišla do 53 kil sem se sama sebe kar malo ustrašila in rekla da bom temu naredila konec, saj se ne počutim dobro. zelo sem utrujena, brez energije... vendar zdaj ko poskušam več jesti me po obrokih boli trebuh, po hrani se mi zelo spahuje in peče me požiralnik...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Lerona 05.09.12 17:31
Pozdravljeni!

Stara sem 15 let in še vedno nimam menstruacije. Vem, da imam še čas, a me vseeno skrbi, saj sem edina v razredu, ki je nima. Mislim, da vzrok ni v motnjah prehranjevanja, saj se prehranjujem normalno, niti nisem drastično shujšala. Visoka sem 168 cm in imam 45 kg.
Mi lahko svetujete?

lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
05.09.12 19:11
Živjo Anja,

težave, ki jih omenjaš so lahko posledica vnašanja premalo hrane v telo in je lahko glede na hujšanje to pričakovano stanje. Spahovanje in pekoč občutek v požiralniku lahko izvira tudi iz težav z želodcem (mogoče preveč kisline?). Predlagam ti, da si poiščeš pomoč, tako zdravniško kot psihološko, da se boš okrepila. Težave, ki jih omenjaš lahko zdravniki odpravijo z zdravljenjem, torej pojdi po pomoč. Psihološko pa, da boš podprla sebe na čustveni ravni in vseh ostalih.

Vse dobro,

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
05.09.12 19:17
Pozdravljena Lerona,

verjamem, da ni lahko biti zadnja v razredu, ki še nima menstruacije, vendar jo boš dobila. NIč drugačna nisi od drugih deklet in one niso nič bolj posebne od tebe zaradi te razlike med vami. Vse bo še v redu. Me je pa presenetila tvoja telesna teža, ki je kar nizka. Sama nisem zdravnik, vendar, če želiš biti 100% prepričana ali je s tvojimi hormoni in organi vse v redu, ti predlagam posvet pri ginekologu. Za obidk pri ginekologu nikoli ni prezgodaj. Lahko se greš pogovorit z njim, najbrž boš morala enega izbrati. Predvidevam, da ga še nimaš. V glavnem ginekolog je tisti, ki ti bo najbolj lahko povedal kako je s teboj, ti svetoval kaj in kako, povprašaš ga pa lahko tudi o vplivu teže na razvoj menstruacije.
Upam, da boš dobila želene odgovore.

Lepo pozdravljena,

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Ayda 24.09.12 16:05
Pozdravljeni,
imam 24 let, visoka sem 168/69, 53/54 kg in že sedmi mesec nimam menstruacije. Izgubila sem jo, ko sem začela z zdravim prehranjevanjem in izgubila okoli dober kg na mesec. Ne jem več sladkarij (razen kakšen kos domačega peciva ob praznikih in vrstico temne čok. tu in tam), bele moke, riža, začela sem gibati. Nisem anoreksična, ne bulimična, le zdravo živim, ne kadim, ne pijem alkohola. Pri gin. sem dobila tablete, ki so sprožile menst. za en mesec, nisem niti na kt, ker ne želim te kemije v telesu. S tem prehranjevanjem sem pričela, ker sem bila že iz otroštva bolj debelušna in ker imam akne. Srečna sem, ker sem izgubila precej maščobe, predvsem na trebuhu, čeprav je tam še ostalo malo. Tudi aken na hrbtu in dekolteju sem se znebila, na obrazu še žal ne v celoti. Na žalost pa sedaj nimam menst., prsi so mi skoraj izginile, občasno me boli pri hrbtenici, oblačila so mi prevelika… Bojim se, da mi bo izostanek menst. pustil posledice. Čeprav vem, da manekenke tudi nimajo menst., pa imajo potem vseeno otroke, pa tudi druge vrstnice imajo še manj kg kot jaz. Vseeno se ne želim zrediti, preštevam kalorije. Jem do 5 obrokov na dan, v glavnem ne mešam beljakovin in OH, kruha pojem minimalno, jem polnozrnate izdelke, veliko zelenjave in sadja, vsak dan gibljem, 30-40 min sobnega kolesa ali pa uro sprehoda. Odrekam se predelane hrane, mleka, zdaj še predvsem zaradi kože. Kdaj lahko spet pričakujem menstruacijo? Mi ta izostanek lahko pusti resne posledice?
Hvala za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
28.09.12 16:53
Pozdravljeni,

nisem zdravnik in ne ginekolog, tako da težko povem kaj točno pomeni izostanek menstruacije za telo. V bistvu gre za to, da se to pojavi kot posledica pretiranega hujšanja, kar vaše očitno na težave, ki jih opisujete je. Izguba menstruacije koliko jaz vem - in to je zgolj moje laično mnenje - bo vplivala na vas takrat, ko boste želela zanositi - če želite otroka. Namreč tudi težave z zanositvijo se lahko pojavijo, če oseba pretirano hujša in izgublja kg. Več o tem vam svetujem, da se posvetujete s svojim osebnim zdravnikom in ginekologom. To različno vplvia na osebe in ne morete vedeti kako bo na vas. Ne vem kdaj lahko pričakujete menstruacijo. Če še naprej zgubljate telesno težo, še dolgo ne. Ponavadi traja še kar dolgo časa potem, ko oseba, ki drastično zgubi kg ne hujša več, da se menstruacija pojavi nazaj - odvisno je od tega kako ta proces telo dojema.
Kljub temu, da se vam ne zdi, da bi imeli težave, jih imate - vaše telo izgublja maščobo tudi do te mere, da ste izgubili menstruacijo, nimate prsi, boli vas hrbtenica-to so resni simptomi, da ste šli predaleč, vendar vi pravite, da nimate težav, po drugi strani pa se ne želite zrediti. V končni fazi gre za vas in vaše telo. Kakšne odločitve boste sprejeli je odvisno od vas, vendar zagotovo bi bilo potrebno opustiti hujšanje in resno razmisliti o tem kar si počnete. Izogibanje OH in maščobam so resna posledica za telo. Če tega ne boste spremenili se menstruacija ne bo vrnila, posledice bodo pa postajale še hujše od omenjenih. Poiščite si pomoč.

lp

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar 12biba34 26.01.13 21:47
pozdravljene!

jaz imam podoben problem, kot ostale na tem forumu.
menstruacije nimam že 5 mesecev in sedaj sem dobila hormonske tablete (Cyclo-Progynova), ki umetno vzpostavijo menstrualni cikel. menstruacije nisem dobila po Dabrostonu.
sem bila že pri ginekologinji in je opravila tudi pregled krvi, hormonov, ščitnice, ultrazvok in pravi, da fizično z menoj ni nič narobe.
zdaj ko prebiram vaše komentarje pa se mi je zazdelo, da imam morda težave z anoreksijo. Sicer teže nisem izgubila veliko. Pred tremi leti sem imela 63kg, pa sem shujšala na približno 60 kg (z gibanjem in zmerno prehrano), v letošnjem poletju pa sem izgubila še tri kilograme, torej sem jih imela do septembra 57. Sem pa že prej pazila, da sem jedla zdravo prehrano - veliko zelenjave, sadja, malo sladkarij, polnozrnata živila, ... imam pa 168 cm. od septembra sem se zredila za nekaj kg, tako da je moja teža že nekaj mesecev približno 60 kg. stalno sem športno aktivna in še vedno jem približno enako hrano kot prej. Glede na velikost moja teža ne bi smela biti problem in tudi telesna aktivnost je okoli pol ure do ene ure na dan z vmesnim kakšnim dnevom premora (na teden).
Moja teža tako stalno niha, imam pa tudi težave s tem, da občasno pojem veliko preveč in težko neham. Se mi moj odnos do hrane ne zdi več normalen in sem tudi stalno obremenjena s svojimi kilami in videzom (čeprav ne stradam in se ne gibam pretirano).
je možno, da je do izostanka menstruacije prišlo zaradi nihanja telesne teže in stalnega stresa, ki si ga povzročam z izgledom in pazenjem na prehrano?

hvala za odgovor!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
27.01.13 19:03
Pozdravljena,

stres in odpovedovanje rednim obrokom so seveda lahko posledica izguba menstruacije. Glede na to, da je ginekologinja izločila fizični vzrok in ugotovila, da je vse v redu, je najbrž tvoja ugotovitev smiselna.
Si izredno odkrita v svojem pismu. Samemu sebi je vedno najtežje priznati, da imamo težave in jih odkrito pogledati. Da si sebi priznala, da tvoj odnos do hrane ni normalen kot praviš je pogumen korak. Si kaj razmišljala da bi poiskala pomoč nekoga, ki bi ti pomagal pri urejanju tega?

Lepo pozdravljena,

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jasssmina 25.03.13 10:54
Živjo!
Velika sem 163cm,in težka 52kg.Pred 3meseci sem dobila nadomestno hrmonsko terapijo cyclo-proginova za pospešitev menstruacije,saj jo dva meseca nisem dobila zaradi prehitrega hujšanja in sprememba prehrane(lakto-ovo vegaterjanstvo).Shujšala sem 20kg z redno športno aktivnostjo(tek).
terapijo sem jedla dva meseca nakar zadnjo škatlico(3mesec)nisem pojedla saj sem se blazno slabo počutila po teh tabletah(zaprtje,slabost,...).Menstruacijo sem dobila takoj ko sem imela sedem dnevni premor,sedaj ko pa tretje nisem pojedla do konca pa menstruacije zopet ni.
Zelo rada bi to pospešila na nek naraven način ne pa s temi hormonskimi tableti ker mi ne odgovarjajo,sedaj uživam že en mesec prehransko dopolnilo Maca,ki naj bi tudi urejala hormonsko ravnovesje.Kaj mislite vi,kako naj si uredim to hormonsko neravnovesje(pridobitev menstruacije nazaj,saj me skrbi kako lahko to vpliva na moje telo ne glede na to da sem športnica in da se zelo zdravo prehranjujem(nič sladkorja,polnozrnatni izdelki,ovseni,pirini,bio izdelki,nič mastne hrane,uporaba ghee masla,...dnevno2-2,5l vode,sadje in zelenjava...)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
26.03.13 19:50
Pozdravljena Jasmina,

kot si ugotovila sama, hormonske tablete sprožijo menstruacijo dokler jo jemlješ. V tvojem primeru je razlog za izgubo le te, prehitra izguba kg. Telo je doživelo šok zaradi tega, kar se posledično kaže v tem, da sedaj nimaš menstruacije. Dejansko z dodatki in drugimi umetnimi snovmi (kar je tudi Maca in druga prehranska dopolnila) ne boš dobila nazaj mesntruacije. Telo potrebuje čas, da pride nazaj v ravnovesje, kar pomeni, da moraš obdržati težo, ko jo sedaj imaš in najti način, kako boš prenehala izgubljati kg. Telovadba je zdrava, vendar vse v mejah normale. Telo potrebuje za normalno delovanje organov vse prehranske snovi, tudi maščobo in ogljikove hidrate, beljakovine in ne samo vitaminov in mineralov. Potreben bo čas, da se tor avnovesje vzpostavi in pravilna skrb zase - ne pretirano telovaditi in jesti vse hranilne snovi, poskrbeti, da teža ne pada. Koliko časa bo telo potrebovalo, ti ne morem reči. To je različno od vsake osebe. Tega procesa ne moreš pospešiti z ničemer.
Ali sedaj še izgubljaš telesno težo? Še delaš na tem, da bi shujšala?

LP

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jasssmina 28.03.13 11:35
hvala za hiter odgovor,mislim da kar se tiče same rehrane nimam problemov s tem ker v telo vnašam vse potrebne snovi od oh do zdravih maščob in vitaminov.
mislim da je bolj kriva bla pretirana športna vadba,ker sem res intenzivno hodila vsak dan na tek.
Kg sedaj tudi ko sem prenehala s hrmonsko terapijo mi zaenkrat stojijo,nikakor pa ne delam več na temu da bi shujšala.Sicer sploh nisem imela toliko kg shujšat noj namen je bil z 72kg samo na 65kg pridit,potem so pa kg kar padali dol...:)poiskušam da tudi dovolj količinsko zaužijem da mi ne padajo kg pa športno aktivna sem zdaj manj,2-3 na teden grem na tek,drugače se pa zelo peš sprehajam.
Mislite da je kakšen problem ker pač menstruacije zgleda se dolgo ne bo,ker predznake imam vse potem ko bi pa morala pridit jo pa ni:/ skrbi me bolj zaradi osteoporoze ker pravijo,da zna biti problem.Zaenkrat drugih zdravstvenih težav nimam.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
30.03.13 17:38
Pozdravljena,

ker nisem zdravnica ti ne morem odgovoriti na skrbi povezane z osteoporozo. Najbolje, da glede tega vprašaš osebno zdravnico. Kar se menstruacije tiče, če ginekolog ni ugotovil nobenih fizičnih vzrokov za odsotnost menstrucije, menim, da bo prišla, ko bo telo začutilo, da je hujšanja konec. Potrebna bo potrpežljivost kar se tega tiče.
Kar te zanima glede zdravja pa kar zdravnico vprašaj.

Želim ti vse dobro,

lp

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Ayda 01.07.13 15:03
Po enem letu imam spet redne menstrucije. Pojavile so se, ko sem se zredila za 10 kg in prenehala s telovadbo. Jem vse, kar želim oz. kot sem jedla pred dieto. Na žalost pa sem se zredila za skoraj 20 kg in teža še kar narašča. Želela bi shujšati par kg oz. obdržati težo pa ne vem, kaj je »zdravo hujšanje«. Nič več sladkarij? Če ima katera podobne izkušnje prosim za nasvete…
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar percuss. 03.07.13 14:08
Stara sem 15.7 let in še zmeraj nimam menstruacije. V 8 mesecih sem shujšala za dobrih 5 kilogramov-predvsem zaradi stresa v šoli, moram pa priznati, da sem sladkarije nadomestila s sadjem in belo moko s polnozrnato. več se tudi gibam, skratka, živim bolj zdravo. visoka sem 160.5 cm in imam 41 kg. Po posvetu z zdravnico, mi je ta predlagala, da sem do septembra moram zrediti za min. 4 kilograme. Kri imam zelo dobro.
torej, zanima me, ali je 'nemenstruacija' posledica hitrega hujšanja ali je možen še kak drug vzrok.

hvala že v naprej : )
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
04.07.13 19:11
Ayda živjo,

zdravo hujšanje pomeni, da še vedno ješ vse hranilne snovi, ki jih telo potrebuje, vendar v količinah, ki jih porabiš. Zdravo hujšanje v bistvu sploh ni hujšanje. Gre bolj za pravi način prehranjevanja - to pomeni, da še vedno ješ vse kar želiš, vendar v zmernih količinah in kolikor telo potrebuje. Pomeni, da se ob obrokih usedeš za mizo in si osredotočena na hrano, na to kaj ješ, kakšen okus ima, kako izgleda, kakšen vonj. Vmes ne gledaš TV, ne ješ med hojo, ne ješ med vožnjo v avtu (če ga voziš npr.) ampak lepo za mizo in v miru in počasi. Ne hitiš. Vzameš si čas. Obroke si razporediš čez dan. Ješ večkrat na dan, 5 obrokov. Npr. vsaki 3h, če si pa lačna pa že prej. Zajtrk, malica, kosilo, malica in večerja. Obrokov ne spuščaš. Vmes bi lahko, če nisi zmatrana telovadila cca. 0,5h na dan. Redno gibanje je pomembno. Vendar, če čutiš, da je telo utrujeno, da spustiš telovadbo in počivaš. Pa da si ne odrekaš ničesar-niti sladkarij.
Glede na to, da si izgubila menstruacijo in je dolgo časa nisi imela, sklepam, da je tvoja teža padla pod kritično mejo. Posvetuj se z zdravnikom, če on ocenjuje, da si predebela in ali je sploh potrebno, da bi shujšala. Če je zdravnik mnenja, da je tvoje telo v mejah običajnega telesa in tvoja teža ni nevarna za tvoje zdravje, bi bilo mogoče bolje, da bi šla na pogovor k psihologu ali psihoterapevtu o tem kako dojemaš svoje telo. Ne bi bilo namreč zaželeno, da se zgodba ponovi in spet zgubiš menstruacijo.
Če pa oceni, da bi bilo dobro, da zgubiš kg, pa je še najboljša možnost šola zdravega hujšanja. Tam te naučijo kako jesti pravilno, imajo predavanja kaj vnašati v telo, količine primerne za posameznika, ipd. V vsakem primeru ti predlagam, da se posvetuješ z zdravnikom.

Vse dobro,

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
04.07.13 19:16
Percuss pozdravljena,

dekleta se v obdobju pubertete različno razvijajo. Nekatera dekleta dobijo menstruacijo že zelo zgodaj pri 11 letih, nekatera pa tudi šele pri 18 letih. Pri tvoji starosti ni nič nenavadnega, če je še ne bi imela. Vendar pa glede na to koliko si shujšala in kako nizka je tvoja telesna teža, je možno, da bi menstruacijo že imela, če bi bila tvoja teža nekoliko višja. Tako, da razlog je lahko oboje, da je še nimaš. Je pa dejstvo, da je tvoja teža prenizka. In zdravnica ti je zaradi tega rekla, da se moraš zrediti. Tako nizka teža je lahko nevarna za tvoje zdravje. Kako pa ti doživljaš to, da moraš dobiti na teži?

LP

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zvončicaa 09.07.13 17:00
Pozdravljeni!

Zanima me, kakšni so še lahko razlogi za izgubo menstruacije? Imela sem namreč anoreksijo in sem po enem letu in pol po tem, ko sem dobila svojo prvo menstruacijo, izgubila le to. Potem je tri leta nisem imela, to leto pa sem jo s tem, ko sem se zredila na 52 kg pri 168 cm, dobila nazaj, vendar samo za tri mesece. Zdaj je že pet mesecev nimam več, od takrat sem se zredila na 55 kg. Imam sicer še vedno malce izgubljen ritem prehranjevanja, vendar se zelo trudim, da bi bilo moje prehranjevanje čim bolj normalno.

Nekaj časa sem bila prepričana, da je to zaradi stresa, ki ga doživljam v šoli, vendar pa ni niti zdaj, ko sem zaključila s poukom, nič boljše. Ne vem, kaj naj storim, ker sem nezadovoljna s svojo težo, čeprav vem, da bi ravno zdaj morala vzdrževati to težo in upati, da se menstruacija znova pojavi.

Poleg tega se zelo trudim, da ne bi bila pod stresom, ampak to je malce težko, ko se na vse pretege trudim, da bi nadzorovala čisto vse, kar se nadzorovati da, po drugi strani pa me grozno skrbi zaradi tega in se poskušam spraviti v red. Poleg tega pa me še grozno skrbi zaradi te izgube menstruacije, saj sem zbolela za osteoporozo in sem se zelo trudila, da bi to popravila, ampak vem, da je najpomembneje pri tem, da se mi vzpostavi cikel.

Res me skrbi, kajti teža zagotovo ni več prenizka in to ne more biti razlog. Zato me zanima, kakšen bi še lahko bil razlog in kaj lahko storim, ker sem res zaskrbljena.

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
09.07.13 17:34
Pozdravljena "Zvončica",

najprej iskrene čestitke za trud, ki si ga vložila, da si prišla na današnjo težo. Verjamem, da ti ni lahko imeti te kg, so pa za telo potrebni in zdravi.
Telo je zaradi hujšanja in stradanja doživelo velik šok. Kljub temu, da imaš redne obroke in da imaš stabilno težo bo lahko trajalo nekaj časa še, da bo menstruacija redna. Lahko nekaj mesecev lahko tudi več let. Vendar bi bilo vseeno dobro, da greš na pregled h ginekologu. Le on lahko izključi še kakšen drug dejavnik za odsotnost menstruacije. Če bo ginekolog rekel, da je fizično s tvojim telesom vse v redu, potem lahko narediš le to, da vklopiš potrpežljivost.
Pišeš tudi, da si zelo v stresu in pod pritiskom, da imaš potrebo po nadzorovanju vsega okoli sebe. Ali lahko svoje občutke s kom deliš? Hodiš h komu na pogovore? To bi ti lahko pomagalo, da se malo razbremeniš in mogoče poiščeš še kakšno dodatno strategijo za sproščanje napetosti s katero si dnevno obdana. Razmisli o tem. Če pa že hodiš pa podeli to z osebo h kateri hodiš.
Res si lahko ponosna nase. Želim ti, da bi še naprej vztrajala zase na tej poti.

Vse dobro,

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zvončicaa 12.07.13 19:54
Pozdravljeni!

Hvala za odgovor. Sem se odločila, da bom počakala še kakšen mesec, če pa je do takrat še ne dobim, pa bom, kot ste sami predlagali, poiskala pomoč pri ginekologinji (čeprav res upam, da se bo ta čas pojavila).

Drugače pa obiskujem psihologinjo, s katero se ponavadi vsaj malce pogovarjava o tem, čeprav mora večinoma bolj spraviti iz mene, kaj me teži, ker nerada govorim o tem, kaj me teži (in namesto tega raje o tem, kaj mi je uspelo), ker me je ponavadi sram vsega tega, da še vedno nimam kontrole nad hrano in se včasih še vedno, kadar mi je hudo, zatečem k njej, čeprav se s tem že kar nekaj časa bolj ali manj uspešno spopadam, a je to kljub temu še vedno tista zelo črna pika, ki me teži. Nekako se poskušam s stresom in težavami spoprijemati z gibanjem (tekom, sprehodi, ...), vendar se nekako včasih popolnoma izgubim in potem se mi zdi zaman že samo živeti tu. In kot sem že rekla, me še tako grozno obremenjuje, da se še vedno nisem odrešila tega zatekanja k hrani in potem k slabi volji prispevajo še tile kilogrami, s katerimi se še nisem ravno sprijaznila in tako sem nekako ... v strahu, da bi se dodatno zredila, shujšati pa mi niti ne uspe in me je groza vsega tega, ne morem pa nikomur zaupati. Posebej zato, ker če zraven tega povem, da menstruacije nimam, bi moji domači znoreli, pa če bi jim 1000x razložila, da nisem sama kriva, ker imam dovolj kilogramov. Zase še preveč.

No, saj vem, da je za vse moje težave potreben čas in čas in čas in sprijaznjenje, pa bo šlo počasi dalje, vendar me to vsaj zadnje dni grozno obremenjuje in včasih že čisto obupana ležem v posteljo, ker me je obupno strah kilogramov in mi v glavi kriči samo še to, da bi se morala shujšati in se bolje kontrolirati, pa še tega ne znam. In nekako se v teh trenutkih počutim tako zelo poražena, ker domači že menijo, da sem zdaj zdrava, nimajo pa pojma, kakšna bitka se kljub mojemu porejenemu telesu odvija v moji glavi. Ampak nekako se tolažim, da je vse to normalno in je pač čez to očitno treba ... Bom pa vzela na znanje vaše besede in se pogovorila s svojo psihologinjo konec avgusta, ko sem znova naročena, do takrat pa ... No, verjetno mi ne preostane drugega, kot da poskušam in poskušam in se poskušam prebroditi čez vse to. Čeprav me je nekako strah, da ta glas nikoli ne bo odnehal, ker sem nekoč verjela besedam, da je tako le, ko si globoko v vsem tem in si na nizki teži, ko pa prideš iz tega, se nekako izboljša. Verjetno je res, da sem vsaj malce bolj pozitivna, vendar pa so moje misli še krutejše, ko pride do tega in sem še bolj obupana, ker nimam nadzora in se mi zdi, da nikoli nikoli več ne bom ničesar zmogla in sem tako zelo jezna na vse, ki so me pripravili do zdravljenja, še najbolj pa sama nase, ker sem verjela nečemu, kar ...

Ah, dovolj negative. Upam, da se bo vse to vsaj malo končalo, da ne bom kar naprej dvomila o vsem tem, in začela verjeti, da je vse v redu in da delam korake naprej in se ne bom samo še redila in redila in redila ...

Bi se vam pa rada še enkrat zahvalila za vse vaše nasvete in vzpodbudne besede! Res so mi veliko pomenile!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
17.07.13 13:40
Zvončica živjo,

nimaš se česa sramovati. Hrano uporabljaš kot način za reševanje določenih težav. In normalno je, da to zdaj tudi še rabiš. Nič ni narobe s tem, da še ne moreš spustiti tega. To je način kako si v težkih situacijah zase našla rešitev ko nikjer nič drugega ni bilo. Bo izzvenelo tudi to. V vmesnem obdobju pa skušaj biti čim bolj potrpežljiva do sebe.
Praviš, da ne moreš vsega povedati psihologinji. Ljudje potrebujemo različno obdobje, da razvijemo nek občutek varnosti ob nekom. Sicer ne vem, koliko časa že hodiš k njej. Je potrebno eno obdobje, da se začutimo varne, je pa fino, da o tem tudi z njo skušaš spregovoriti. Da odpiraš tudi takšne teme. Ni nujno, da je razlog v njej ali v vajinem odnosu. Ampak npr., če skozi svoje življenje nisi mogla nikomur zaupati ali, da te je kdo izdal, potem ni nič nenavadnega, da težko zaupaš. Tudi ona si mora zaslužiti, da ji boš ti zaupala.
Tvoji občutki so v tem obdobju res normalni. Teža se ti je popravila, misli so se pa okrepile. Bodo izzvenele, res bodo. Skušaj biti iskrena glede svojih misli do psihologinje, da pogledata potem skupaj, kaj bi ti v takšnih trenutkih pomagalo zdržati ta pritisk, ki ga misli vršijo v tebi. Praviš, da se bojiš, da ne boš ničesar dosegla. Pa si že toliko. In vsak dan, ko ti uspe obdržati težo, ki jo imaš, je dosežek. Vsak dan, ko daš hrano v usta je dosežek. In tudi jeza je običajna. In življenje je veliko več kot le hrana. Razmisli malo o tem kaj si včasih rada počela, kaj te je včasih veselilo ali kaj si si včasih želela delati, početi, zase. In potem izberi vsaj 1 stvar od tega v tem tednu in to naredi zase. Počasi in postopoma.

Okrevanje ni lahek proces. Ni lahko delati na sebi. Vendar ti gre zelo dobro. Verjemi vase in si zaupaj. Si na pravi poti!

Pošiljam ti lep pozdrav,

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zvončicaa 14.08.13 20:08
Pozdravljeni!

Nisem odpisala na vaš prelep odgovor, ki mi je dal polno zagona in me nekako prepričal, da sem začela bolj sprejemati samo sebe, ker sem upala, da se bom lahko zahvalila in se hkrati pohvalila z dobro novico. In zdaj je tu. Ja, danes zvečer sem končno po šestih mesecih znova dobila menstruacijo. In občutki? Prvi je bil nasmeh in nekak ponos, da mi je uspelo, da bo zdaj končno v redu, da sem očitno končno naredila eno stvar prav in je uspelo. In potem takoj naslednji, ki se je pomnožil in kvadriral in ... je bil tisti očitajoči. Da sem se očitno morala zrediti, da moram takoj shujšati, da ... Nekako najhujše je dejstvo, da se po malem že ves čas trudim, da bi čisto malo shujšala, ampak mi ne gre, kar je grozno. Dobro, ponosna sem na dejstvo, da se očitno nisem mogla zrediti, ker še vedno spravim vse hlače na rit, čeprav nisem hodila teč vsak dan, namesto tega sem skoraj vsak dan hodila in tek pustila samo za 1-3x tedensko telovadbo, kadar mi je pač zapasalo. In poleg tega sem nekoliko uspešnejša s hrano. Počasi se učim, kaj mi paše in kaj ne. Opažam, da mi zjutraj najbolj paše sadje, da moram velikokrat v naravo in se tako pomirim, razmišljam sama o sebi in se imam raje. Še vedno imam napade, ko jem in jem, vem, da je to verjetno glavni razlog, zakaj ne shujšam, ampak počasi poskušam ugotavljati, zakaj včasih preprosto ne gre, da se ne ustavim. Trudim se, da grem ven, da se za nekaj časa zaposlim, da to mine, da namesto tega, da se zatečem k hrani, rešujem probleme s tistimi osebami, ki te probleme delajo. Torej, en velik plus zame :). Poleg tega pa sem upoštevala vaš nasvet, da moram početi stvari, ki jih želim. In namesto ene stvari v tednu, sem prešla kar na eno stvar vsak dan; vsak dan naredim oz poiščem eno stvar, ki me je osrečila, da je dan lepši.

Danes je eden mojih boljših dni, seveda pa so tudi popolne katastrofe. In ne vem, zakaj točno se vse te katastrofe začenjajo ravno 3. ali 4. dan v tednu. Jutri je torej moj ogroženi dan, ampak se bom res trudila, da pridem skozi in sama sebi dokažem, da ni nobene take stvari, kot je "nevarni dan v tednu".

Torej, tole je moj uspeh, čeprav ima ta uspeh malce grenak priokus, glede na to, da mi zdaj že eno uro odmeva v glavi, da moram nujno shujšati, da nisem za nič dobra, ker mi v dveh mesecih ni uspelo shujšati, da sem grozljivo debela itd. No, ampak bo minilo. Upam. Samo želim si, da bom enkrat ob menstruaciji resnično vesela, brez tistih obupanih misli, da sem čisto pogrnila samo zato, ker sem jo dobila.

Želim vam lep dan in polno energije!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
16.08.13 17:42
Zvončica dvomi bodo prisotni še kar nekaj časa in po eni strani imamo vsi ljudje dneve, ki so katastrofalni. Skušaj si v teh dnevih reči, da bo tudi ta dan minil, ker je res, da vsaka kriza mine. In si za te dni, ki so po tvojem katastrofalni naredi kak načrt kaj bi ti lahko pomagalo - vendar takrat, ko si v dobri koži in se dobro počutiš. Npr. načrt za primer krize. Predvsem pa deli občutke v pogovoru z ljudmi, ki jim zaupaš in ob katerih se dobro počutiš - ali se jim učiš zaupati.
Iskrene čestitke za ves tvoj trud. Največ kar lahko narediš zase je, da se učiš iz dneva v dan negovati in skrbeti zase. Da se učiš kako se sprejeti z vsemi napakami, ki jih dnevno narediš. Kajti nihče ni popoln. In tudi ti ne moreš biti popolna. Si pa perfektna takšna kot si, z vsemi napakami vred.

Resnično ti želim vse dobro,

Lepo pozdravljena,

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zakrbljenka 10.10.13 14:49
živjo!
stara sem 15 let visoka 168cm in tehtam tam od 49 do 50 kil ...
pred nekaj mesci sem hotela samo malo izboljšati formo a potem sem nehala jesti toliko sladkarij in se telovadila preko yt kjer imajo programe za utrjevanje mišic ..tehtala sem 53.5 in v 3 mescih izgubila 3 kile približno ..zdaj pa se že nekaj mesecev dogaja da imam slabšo menstruacijo ..ta mesec pa je sploh še nisem mela . ponavadi ko jem se potem takoj sekiram koliko sem pojedla in če se bom zaradi tega zredila saj bi rada imela lepo postavo .prosim če mi katera lahko pove ali imam motnjo prehranjevanja in kako dobiti menstruacijo nazaj . ?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Eleonore 12.10.13 11:39
Pozdravljeni, ga. Tatjana!

Imam nekaj vprašanj. Stara sem 16 let in pol. Prvo menstruacijo sem dobila nekaj mesecev pred 16. rojstnim dnevom. Sklepam, da sem jo tako pozno dobila zaradi motenj prehranjevanja - prenizke teže. Nato sem se malo zredila in dobila prvo menstruacijo. Težava pa je v tem, da sem drugo menstruacijo dobila sele zdaj, po malo manj kot 10 mesecih. Zanimajo me vzroki za neredno menstruacijo, saj imam zdaj normalno telesno težo. Je možno, da je vzrok za neredno menstruacijo tudi stres? Kljub normalni telesni teži je dolgo trajalo, da sem se sprejela takšno kot sem in se nisem več videla kot debelo. V kolikšnem času naj bi se menstrualni ciklus uredil oz. ali to pomeni, da je z mano kaj narobe? Kaj naj storim? Ali obstaja možnost, da se bo sedaj, ko sem izbrala bolj zdrav življenjski slog (zmerna in raznolika prehrana, ukvarjanje s športom), ciklus uredil?

Opravičujem se Vam za tooooliko vprašanj un se Vam lepo zahvaljujem za Vaš odgovor in Vaše nasvete.

Lp, Eleonore :)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
13.10.13 19:13
Pozdravljena Zaskrbljenka,

izguba menstruacije je den izmed simptomov, ki se pojavi, kadar je zaradi hujšanja telesna teža prenizka. Že prej tvoja teža ni bila ravno visoka, vendar je očitno odgovarjala tvojemu telesu. Opažanje, da je šibkejši tok kot v preteklih mesecih je znak, da je tvoje prehranjevanje nepravilno in telo ne dobi vseh snovi, ki jih potrebuje za normalen razvoj. V kolikor ne boš pričela jesti rednih obrokih se lahko zgodi, da jo boš v celoti izgubila za dalj ačsa kot le en mesec. Napovedati točno kdaj bo menstruacija nazaj ni možno. Telo samo začuti kaj mu odgovarja in kaj ne. In v tem trenutku ti sporoča, da ne skrbiš dobro zanj. Si prenehala jesti samo sladkarije ali tudi druge hranilne snovi? Kako je obroki?

lp

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
13.10.13 19:29
Pozdravljena Eleonore,

v obdobju odraščanja imajo lahko nekatera dekleta neredne menstruacije na začetku, lahko pa tudi nekaj let. Ne poznam razlogov za to, ti pa svetujem, da greš na pogovor h ginekologinji in ti bo lahko iz prve roke razložila kaj se dogaja. Tudi nisem prepričana, če je bil razlog, da si dobila prvo menstruacijo pri 16 letih v neredni prehrani. Lahko, da je to imelo vpliv, ker običajno vpliva, je pa možno tudi, da gre pri tebi kot pri mnogih ženskah za neredne menstruacije. Nekatera dekleta prvega mesečnega perila ne dobijo vse do 18. leta starosti, pa tudi potem lahko imajo neredne menstruacije kar nekaj časa.
Predlagam ti, da obiščeš ginekologa/ginekologinjo, ki ti bo odgovoril/a na vprašanja bolj natančno kot ti lahko jaz.
Je pa res, da so redni obroki pomembni za uravnoteženost telesa. Torej nadaljuj z redno prehrano. Tudi, če imaš neredno menstruacijo so redni obroki potrebni. Lahko, da bo trajalo tudi še nekaj časa, da se to uredi. Verjamem, da je stresno. Skušaj pogledati kaj bi ti v vmesnem obdobju ta stres pomagalo sprostiti, zmanjšati, kako bi se lahko umirila ob vsem tem.

Vse dobro.

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mandy93 03.11.13 12:11
Pozdravljeni,

Stara sem 20 let, zadnje tri mesece mi je menstruacija zelo zamujala, vendar je kljub temu prišla. Zadnji mesec pa menstruacije ni bilo, dobila sem le majhen krvav izcedek, ki se je pojavil ˝po presledkih˝ (vsak drugi dan - trajalo nekje 3 dni). Shujšala nisem nič, zredila pa prav tako ne.
Kaj bi to bilo? Bi bilo bolje, če obiščem ginekologa?

Hvala za odgovor.

Lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
04.11.13 18:46
Pozdravljena Mandy,

dobro bi bilo, da greš h ginekologu na pregled, da izključi morebitne težave.

Vse dobro,

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar dekle33 25.11.13 15:32
Pozdravljene!
Stara sem 14let imam 50kg in 166cm. Sem bol drobne postave, vendar imam menstruacijo že od 11leta. Menstruacija je bila dokaj redna,čeprav je vedno za mujala nekaj dni, ali celo 1teden. Tokrat mi zamuja že skoraj 1mesec. Nevem kaj bi lahko bil vzrok, nisem imela spolnih odnosov, nisem pod velikim stresom. Zanima me kaj naj naredim in če je priporočljivo jemati tablete za pospešitev menstruacije in če jih lahko dobim v lekarni brez obiska zdravnika/genekologa.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
26.11.13 18:09
Pozdravljeno dekle33,

ne bi svetovala jemanje tablet brez pregleda. To ne priporočam, ker ne veš kaj se dogaja in kaj sploh bi ti pomagalo. In lahko bi ti celo prej škodilo kot koristilo. Predlagala bi ti posvet pri ginekologu, mogoče pregleda niti ne bo opravil. Vendar ne bi bilo slabo, če se greš psovetovat, boš še najbolje vedela, na čem si.
Si mogoče v zadnjem času izgubila na hitro kaj kg, hujšala? To bi lahko bil razlog, če si hujšala. Ali pa, če tudi nisi vendar, če si na hitro izgubila telesno težo?
Razlogov je lahko več, lahko pa tudi ni nekaj posebnega. Vendar bo samo ginekolog lahko tisti, ki bo vedel zagotovo kaj in kako. Če hočeš biti res prepričana kaj je na stvari ti svetujem, da greš na pregled.

Lepo pozdravljena,

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar dekle33 06.12.13 22:14
Pozdravljeni!
najprej se vam zahvaljujem za odgovor. V zadnjem času nisem izgubila veliko kg. Sem pa ugotovila,da nimam teka za hrano in zato jem bolj malo. Sem brala po forumih o tem in sem zasledila, da je ženski zamujala kar 3mesece (meni že skoraj 2) in ji je genekologinja povedala da ima porušen hormonski sistem. Mogoče je tudi pri meni podobno. Ampak res si ne želim obiskati genekologinjo. Vsaj ne pri teh letih. Sploh pa če povem mami bo vsa iz sebe in iz tega naredila celo dramo. Potem me bo pa imela cel mesec na kontroli in me hranila kot da bi stradala celo življenje.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
08.12.13 09:54
Pozdravljena dekle33,

praviš, da nimaš teka in zato bolj malo ješ. Kako pa gledaš na izgubljene kilograme? Si zadovoljna s tem, da hujšaš?
Ni dobro, da se primerjaš z drugimi. Kar velja za druge osebe ni nujno, da bo veljalo tudi zate, pa čeprav so si sipmtomi še kako podobni. Lahko, da gre za izgubo menstruacije zaradi izgubljenih kilogramov. Praviš, da nimaš teka-kaj točno to pomeni? Ali lahko pomanjkanje teka povežeš s kakšnim dogodkom, situacijo, ko si opazila, da drugače ješ?
Izguba menstruacije je prvi znak, da telo ne dobi dovolj hranilnih snovi. In potem primanjkuje hrane tudi za normalen telesni razvoj organov, rast idr. če ne ješ dovolj. Lahko pride do resnih posledic, če dolgoročno ne vnašaš dovolj hrane v telo - in izguba menstruacije je že ena izmed njih.
Razumem, da ne želiš iti h ginekologinji. Kaj pa k osebni zdravnici? Npr., da naredi pregled mogoče še za ščitnico, krvi, da ugotovi kakšno je stanje telesa. Bi to bilo zate bolj sprejemljivo?

LP

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar dekle33 10.12.13 21:15
Ne, ne ne jem zato, ker bi hotela shujšati, s svojo težo sem popolnoma zadovoljna. Po razmisleku menim, da bi res morala vložiti več truda v prehranjevanje, da bo moje telo dobilo dovolj hranilnih snovi. Če ne bo rezultatov se bom opogumila in šla k genekologinji. Najlepša hvala za vašo pomoč.

Lep pozdrav :)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Bj 31.08.14 12:43
žiujo... ker me začenja skrbeti in sem zadnje čase neoliko negotova glede vsega sem se odličila da z vami delim mojo zgodbo in prosim za svetovanje :/


septembra bom imela 16 let, vsoka sem 166 cm in pred začetkom "hujšanja" sem imela 45 kg.. vedno sp mi vsi govorili kakko sem suha in presuha, me spraševali če sem anoreksična itd.. ne, takrat je bilo še vse v redu, moja posava je bila laho bi rekli popolna, imela sem tanek pas in malce bokov skraka bila je v rredu.. januraja 2014 pa sem se odločila, da bi rada izgubia samo kakšen kilogram (maxx do 43 kg) in da bi rada imela nekaj mišic zato sem si rekla da nebom več jedla sladkarij in da bom vsak dan naredila nekaj vaj, začela sem telovadi ( vsak dan) nato pa sem se odločila da bi rada na hitro shujšala in sem 14 dni jedla samo naprimer jabolko in pomarančo na dan.. rekla sem si da bom to počela samo 14 dni... ampak nevem zakja se nisem mogla ustavit, in to je postal moj naćin življenja... v šoli nisem več jedla in doma sem rekla, da sem jedla v šoli, da nisem lačna,... povečala sem svojo telesno aktivnost in sicer vsak dan sem hodila teč ali pa na dolge sprehode po 1 uro.. začela sem delati vaje za mišice,... in obremenjevala sem se in se še z vsakim grižjajem kar sem pojedla, takoj sem mogla pokurit z telovadbo,.. nekje v juliju so ti opazili tudi doma ampak sem vedno našla nek izgovor. začelo me je skrbeti ko je moja teža padla na 40 kg ( zadnji teden 39.9 kg ) menstruacije pa nimam že 3 al 4 meesece se niti ne spomija več.. ne počutim se v redu če nisem lačna, kadar prveč pojem se zelo obremenjujem in neprestano se opazujem v ogledalu če sem se kaj zredila.. sama sebi sem postala moteča z vsem tem obremenjevanjem.. zadnji mesec poskušam jesti vse razen mesa in oglikovih hidratov, kar pomeni da jem samo sadje in zelenjavo ter oreške na vse načine.. vsi so opazili da sem bolj suha kot sem bila prj in me sparšujejo e sem v redu, jaz pa se ne upam nobenemu povedat za moje probleme. zdaj mi je sicer moja postava všeč ampak me je strah da se bom zredila nazaj ,.. :(( nevem če sem anoreksična, nočem bit amapak tako pač je in strah me je kaj bo z mano, takoj me zazebe in hitro sem utrujena :(
.
prosim svetujte mi kaj naj storim, lep pozdrav

BJ
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
02.09.14 17:40
Pozdravljena BJ,

izgubila si veliko kg kar ni dobro za tvoje zdravje. Pojavilo se je že veliko posledic zaradi tega, ker vnašaš v telo premalo hrane in to resno vpliva na tvoje zdravje in ti tudi škoduje. Moje mnenje je, da pri tebi gre za hudo obliko anoreksije, saj ti je teža padla daleč pod mejo normalne, menstruacije že nekaj mesecev nimaš, to da te zebe je posledica tega, ker se telo nima s čim " ogrevati" po domače rečeno. To je tako kot če bi hotela, da bi peč gorela brez da bi zakurila ogenj. Lahko ti resno škoduje še bolj kot ti že in ogrozi tvoje zdravje dolgoročno, če pa ne boš ukrepala in boš s tem nadaljevala pa se prav lahko zgodi, da bi tudi umrla zaradi podhranjenosti ali pa druge posledice stradanja. Tega ti ne pišem zato, da bi te namerno prestrašila, ampak na podlagi tega kar si napisala ocenjujem, da je situacija resna.
Značilno za motnje hranjenja je tudi strah pred tem, da bi se zredila. Tvoje telo se razvija in boš še zrasla, seveda v kolikor boš jedla temu primerno. Če pa ne boš vnašala hrane, pa se lahko zgodi, da se bo vse ustavilo - tudi razvoj, posledice bodo pa dolgoročne. Dobro bi bilo, da bi si poiskala pomoč in govorila o tem kar se ti dogaja s svojimi starši. Potrebno bi bilo, da greš k osebni zdravnici, da te fizično pregleda in oceni kako resno je stanje za tvoje telo. Da boš dobila malo boljši vpogled v to kar se ti dogaja si lahko prebereš knjigo Ko hrana ni več hrana - poglavje o anoreksiji. Najbolje pa bi bilo, da si poiščeš strokovno pomoč in svetovanje, kjer ti bodo pomagali in to čim prej. Nekaj naslovov kam se lahko obrneš najdeš tudi pod temo Kam po pomoč v Sloveniji.
Upam, da se boš borila zase. Če boš želela še kaj mi piši.

Vse dobro,

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar emma.1995 30.09.14 21:29
Pozdravljeni,
Imam eno vprašanje in sicer imam 19 let in sem anoreksična. Že skoraj 8 let nimam menstruacije, sem jo pa prvič dobila kar zgodaj pri 11 letih. Potem je po enem letu prenehala verjetno zato, ker mi je teža upadala. Imam tudi že prvo fazo osteoporoze. Že več let hodim na terapije in mi gre na boljše. Ampak imam zdaj eno nujno vprašanje. Pred parimi dnevi sem imela nezavarovan seks in me zanima, če bi me moralo v mojem stanju skrbeti glede nosečnosti?
Najlepša hvala!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
01.10.14 09:48
Pozdravljena Emma,

ne vem kaj naj ti odgovorim na tvoje vprašanje saj nisem ginekolog. Glede na težave, ki jih omenjaš sicer dvomim, da bi do nosečnosti lahko prišlo, vendar pa ti 100% zagotovila ne morem dati.
Predlagam ti, da se greš posvetovat h ginekologinji. Drugače pa lahko pri ginekologinji dobiš tabletko proti zanositvi, vendar jo moraš vzeti v 24h ali 48h po spolnem odnosu da do nosečnosti ne pride. O času nisem čisto prepričana, lahko vprašaš svojo ginekologinjo za podrobnosti. Druga možnost pa je, da čez čas narediš test nosečnosti, da boš to možnost zagotovo izključila.
Želim ti vse dobro,

lp

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Iščem pomoč 23.02.15 15:02
Pozdravljeni. Stara sem 15 in imam 167 cm. Zaradi nepravilnega prehranjevanja in velike izgube telesne teže sem izgubila menstruacijo in je nimam že leto dni in 2 meseca. Zelo me skrbi, kako to vpliva na moj razvoj ipd. Prebolela sem anoreksijo, sedaj pa se prehranjujem dokaj zdravo in imam 50 kg. Kako mi lahko svetujete?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
26.02.15 15:43
Pozdravljena,

izguba menstruacije je normalen odziv telesa kadar ne dobi dovolj hrane, ki je potrebna za rast in razvoj. Najbrž to že veš. Posledice so lahko različne, so pa odvisne od tega koliko časa je odrekanje hrani trajalo in kaj si si sploh dovolila jesti. Da se vzpostavi ravnovesje v telesu je potrebno jesti vse kar telo potrebuje. Kako bo to vplivalo na tvoj nadaljni razvoj ne morem reči, to bo pokazal čas. Če pa te skrbi to, pa ti predlagam, da se greš posvetovat s svojim osebnim zdravnikom oz. z osebo, ki te spremlja v tem procesu okrevanja. Z nekom, ki ve kakšne težave si zaradi stradanja imela.
Bi ti pa predlagala, da namesto, da se ukvarjaš s tem kakšne bodo posledice v prihodnosti, se skoncentriraš rajši na to kako danes lahko poskrbiš čim boljše zase. Tako boš energijo usmerila vase že zdaj, saj nihče ne more vedeti točno kaj bo čez čas.
Praviš, da se prehranjuješ zdravo. Kaj to pomeni, kaj ješ? Zanima me tudi ali se kakšni hrani prav posebej izogibaš. Ali se s kom pogovarjaš o razlogih, ki so te privedli v hujšanje, izgube menstruacije in o tem kar se s teboj dogaja? O tebi, tvojih čustvih?
Namreč samo sprememba jedilnika ne bo dovolj, kot tudi ne to, da ti rečem, da moraš jesti vse. Če bi bilo tako lahko, potem ne bi rabila pisati na forum in bi to sedaj že uredila. Pa ni. Kar verjamem, da veš tudi sama. Predlagam ti, da razmisliš o tem, da bi hodila kam na svetovanje, se vključila v terapijo, ali skupino za samopomoč. Da bi začela hoditi na pogovore h komu, ki mu boš lahko povedala o tem kar se dogaja znotraj tebe. Imaš koga takšnega v svojem življenju?
Poleg tega pa boš rabila veliko potrpežljivosti do sebe in sprejeti tudi to, da bo potreben čas, da boš sebe lahko sprejela takšno kot si, ne glede na številko svoje teže. In dobro bi bilo, da imaš ob sebi nekoga, ki ti pri tem lahko pomaga in se na to spozna.

Če imaš še kakšno vprašanje kar piši.

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LanaK. 03.04.15 17:20
Pozdravljeni,
stara bom dvaindvajset let in seveda priznam, da sem dokaj skregana s tem svetom,
alora, v oš sem bila v lj izdravljena za a.n., nato se je stanje izboljšalo, zelo sem se zredila za kakih 20 kg, a v sebi bila zelo nesamozavsetna..obdobje srednje šole je bilo pestro pa tudi menstruacija je nazaj prišla po enemu letu, imela sem stalana 3 leta cca 56 kg (162 cm)in vse ok. Nato po maturi pa bo že tretjo leto, kar je nimam. Res je, da sem tudi težo zgubila na faksu max.3-4 kg, nenamerno, pač ogromen stres in drugačen izpitni ritem življenja. Ker imam res stresen študij in med izpitnimi obdobji teža zelo niha, me v tem letu nekako daje še ta stvar, ker sem čisto pozabila na to. Vem,ampak je resnično. Mislim, da me je motilo ta sprememba okolja.. Nekako se mi zdi da sem dozorela v glavi poleg tega imam naravoslovno vedo in razumem vse to... problem je pa okolica oz. ljudi, ki sem jih v določenih obdobjih poznala..ta pritisk mi ne pusti se nekako "porediti" do te točke za menstro. Drug problem lepega življenja pa je, da vsakič ko se trudim "normalno" živet, se mi poslabša v šolskem - učnem smislu. resna nepovratna zanka..Otrok si res ne želim, vem pa, da brez menstre je življenje degredirano in podobno menopavzi...Zanima me, če se da karkoli tudi brez ginekologa :)
Zanima me, če se mi morda ne uspe do dokončnega študiranja zbrihtat (cca 1-2leti) in priti na udobno okolje in družbo..kakšne so posledice tega.. Sem pa pescetarijanec, pijem šumeče tablete in omega 3, b -kompleks itd. Aja, ker sem preveč čustven in empatičen človek, sem letos precej temu posvetila in sem imela slabšo koncentracijo seveda (tudi kot posledica prejšnega leta), sem se naglo zredila (4-5 kg v enmu mesecu, temu rečem poizpitni stres) in to je šele muka.. Po mojem, da sem zaradi izjemnega stresnega in napornega prejšnega leta imela še depresijo, mogoče kakšno čustveno shizo, pa pregorelost itd.... Recimo, da sem se v dveh mesecih nekako prišla k sebi.. pomaga mi kakšen tek v naravo..serotonin svoje naredi..Je pa res, da tega najstniškega tempa tudi več ne morem peljat, na sploh porabim za eno zelo nezahtevno opravilo, precej dosti časa miselne priprave, in tudi po tem še sprostitve.. ne morem več vse to.. Upam, na kakšen krosten nasvet :)
Lp, L
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Panična 07.04.15 18:31
Živjo! :)
No, pa bom še jaz. V enem mesecu sem iz 58,6kg prišla na 52,4kg, stara sem 15, visoka pa 165,5cm. Moja teža in višina se mi zdita kar primerna, bolj pa me skrbi izguba menstruacije. Rada bi ohranila težo in dobila nazaj menstruacijo. Nekatera dekleta so povedala, da če povečas vnos dobrih maščob, se ti naj bi v določenem času vrnila menstruacija. Pa sem res probala- za večerjo sem vsak dan jedla oreščke (mandlji,indijski oreščki, orehi...). Pa se menstruacija tudi po enem mesecu ni vrnila.
Ima katera od vas kakšen sestavljen jedilnik, ki je lahko vsaj vzorec za neko zdravo prehranjevanje? Trenutno me prehrana kar močno mede. Nikoli si nisem predstavljala, da bo postala tak problem in, da bom konstantno samo seštevala kalorije in koliko zaužijem, da se ja ne bom zredila.
Lp, vesela bom kakršnegakoli odgovora :)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
09.04.15 13:40
Pozdravljena LanaK,

ja kot si ugotovila že sama stres res vpliva na telo na različne načine. Če je zraven pridružena še slaba prehrana, da telo ne dobi hranilnih snovi, ki jih potrebuje, se takoj odzove s protestom - v tvojem primeru izguba menstruacije. Žal ni nekega čudežnega recepta. Mislim, da bi vseeno bilo dobro, da obiščeš ginekologa in se glede vprašanj vezanih na menstruacijo posvetuješ z njim. Gre za proces sprememb, ki jih je potrebno vnesti zavestno tako na področju prehrane, kot tudi čustvenem, miselnem področju in skrbi zase. Si kaj razmišljala o vključitvi v kakšno podporno skupino ali svetovanju? To bi bila ena od opcij, kjer bi lahko na sebi začela delati celostno, počasi in ob podpori strokovne osebe.

lep pozdrav,

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
09.04.15 13:52
Živjo Panična,

tvoje telo je doživelo velik šok, zato je tudi prišlo do izgube menstruacije. Ljudem, ki hujšajo iz zdravstvenih razlogov, predlagajo počasno hujšanje pod nadzorom. Normalna izguba telesne teže - da govorimo o zdravem hujšanju, je 1kg na mesec. Ti pa si jih izgubila kar 6. Če ne boš več izgubljala kg in boš uspela obdržati to težo v naprej, se bo mogoče menstruacija vrnila. Čeprav je bila tvoja telesna teža popolnoma v redu že pred hujšanjem. Zaradi česa si si pa želela shujšati?

Koliko časa bo potrebno da menstruacijo spet pridobiš ne vem. Je pa pomembno kako boš v vmesnem obdobju poskrbela zase. Če želiš kaj več vedeti o tem kako se zdravo prehranjevati ti predlagam knjigo Pravila kako normalno jesti. Zdravo prehranjevanje pomeni, da ješ v miru, ne ob TV, radiu, ne ob branju knjig, ampak osredotočen na hrano - na okus, ali telesu odgovarja, da opazuješ kdaj ti telo pove, da je lačno in kdaj sito. Če sprašuješ po jedilnikih to ni zdravo prehranjevanje. Jedilniki, ki so sestavljeni v naprej, največkrat omejujejo določena hranila (maščobe, sladkor, kaj smemo jesti, česa ne,...) - to je dobro le, če je oseba zaradi teže življenjsko ogrožena. Ti pa nisi bila. Se pa bojim, da si na meji tega ali boš zapadla še bolj v hujšanje in odpovedovanje hrani ali ne. Seštevanje kalorij ni potrebno, sploh ne pri tvoji teži.
Upam, da ti bo omenjena knjiga kaj pomagala. Ne bi pa bilo slabo, da si poiščeš tudi strokovno pomoč in podporo. Si mlado dekle. Tvoje življenje je vredno, da se vrti okoli drugih stvari - ne pa okoli kalorij in teže.

LP

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar senjoriitaa 04.05.15 13:12
Pozdravljeni,

na vas se obračam zaradi težav z menstruacijo, ki je nimam že veliko časa. Velika sem 166 cm in imam 50 kg. Pred leti sem imela cca 54 kg in moje menstruacije so bile dokaj normalne. Potem pa sem shujšala in verjetno je le-to pripomoglo k izgubi menstruacije. Ves ta čas sem se "obremenjevala" s tem, kar sem pojedla, veliko sem bila fizično aktivna..skratka strah me je bilo pridobiti kakšen kilogram. Sedaj pa si vsak dan znova govorim, da bom začela "normalno" jesti, vendar se potem spet pojavi ta "strah", ki mi to preprečuje. Ginekologinja mi je predpisala Dabroston za sprožitev menstruacije in odkar ga jemljem normalno krvavim, vendar vem, da je to zgolj umetna krvavitev. Naj omenim tudi, da imam sindrom PCOS, tako da so moje menstrucije še toliko bolj otežene. Torej, je moj izostanek M bolj pogojen s PCOS ali z izgubo telesne teže?
Hvala za odgovor že vnaprej!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
05.05.15 14:59
Pozdravljeni,

najboljše vam bo odgovor na to vprašanje lahko podal vaš ginekolog ali osebni zdravnik.

Res pa je, da pri hitri izgubi telesne teže zaradi hujšanja, če se le to dogaja dalj časa zelo intenzivno, pride tudi izgube menstruacije. Telo je v stresu. Glede na sindrom PCOS, ki že sam po sebi sproža neredne menstruacije je težko reči kaj je razlog. Je pa res, če se hujšanje nadaljuje, se stres za telo ne ustavi in potem se tudi menstruacija ne vrne nazaj. Da bi vedeli ali je razlog zgolj sindrom PCOS bi morali imeti dalj časa isto telesno težo in zagotoviti telesu primerno skrb - dobra prehrana, redni obroki, konec hujšanja. Ne morem pa vam reči koliko časa, ker je vsako telo različno. Hujšanje in izguba teže nista pomagali k že obstoječi situaciji s katero se soočate.
Predlagam posvet pri zdravniku.

lep pozdrav,

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Bibica Biba 06.05.15 23:09
Pozdravljene vse!

Vem, da je tema že stara, ampak po moje še vedno za mnoge aktualna.

Imam zelo podoben problem, menstruacije nimam že več let pa se do sedaj ni nihče kaj dosti ukvarjal s tem. Vedno so bili glavni vzrok kilogrami in pretirana telesna aktivnost, a ne vem, če je to vse kar je krivo.

Nočem prekiniti s tekom s katerim se resno ukvarjam vsak dan, treningi so del mojega življenja.

Sedaj imam pregled pri ginekologinji in me je kar malo strah, ker tam kljub svojim letom še nisem bila čisto zares, tako da bi naredila konkreten pregled. Nazadnje, ko sem bila, je omenila, da zaradi mojega spolne neaktivnosti to ni potrebno. Ne vem, če to čisto res, ker vseeno nek pregled je pa dobro narediti in preveriti, če je vse ok.

Stara sem 27 let in ne vem več kako naj ukrepam. Res je, da sem konec osnovne šole izgubila veliko kilogramov, vendar takrat menstruacije nisem izgubila, to se je pojavilo še kasneje.

Hvaležna bom za vsak nasvet.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
07.05.15 16:51
Živjo Bibica Biba,

odločitev, da greš h ginekologu na pregled je pravilna. Prav imaš, ko praviš, da so lahko prisotni tudi drugi razlogi za odsotnost menstruacije (stre, hujšanje, telesni razlog,hormoni,...). Najbolje ti bo glede tega vedela povedati ginekologinja potem, ko bo opravila celoten pregled.
Dobro je redno hoditi h ginekologu na pregled. Kako pogosto, se bosta dogovorili ob vajinem srečanju.
Vendar, če boš želela, da dobi popolno sliko o tem kaj se dogaja s teboj, bi bilo dobro, da si z njo v celoti iskrena in ji poveš vse kar se dogaja.

Vse dobro,

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Špela15 31.05.15 08:48
Pozdravljeni!
Jaz sem svojo prvo menstruacijo dobila poleti 2012 (takrat sem bila stara 12 let). Že takrat nisem imela redne. Pravijo, da se to sčasoma umiri, zato me to ne skrbi. Mislim na to, da pač nisem dobila na točno en mesec ampak na malo manj kot mesec ali pa več... Poleti 2014 sem bila velika približno 165 cm in tehtala 61 kg... Mene osebno so ti kilogrami jezili... Nato pa sem shujšala 15 kilogramov... Kar je dejansko ena četrtina moje prejšnje teže... To sem dosegla tako, da sem se res ogromno ukvarjala s športom in sem zmanjšala obroke... Proti koncu mojega hujšanja pa sem začela obroke tudi izpuščati (nisem jedla malice v šoli). Torej, danes sem stara 15 let, imam 46 kg in sem velika 170 cm. Posledično zaradi tega sem izgubila menstruacijo, ki je nimam že 10 mesecev. Strah me je, da ko bom odrasla ne bom mogla imeti otrok... Letos sem že bila dostikrat pri zdravniku, ki pravi, da se moram zrediti vsaj na 53 kg. Enkrat sem že bila tudi pri psihologinji, ki sumi da imam motnjo hranjenja :/ . Starše zelo skrbi zame in zelo pritiskajo name, da se moram nazaj zrediti - stalno me opazujejo koliko pojem. Še kakšna dva meseca po tem ko bi se že mogla rediti, tega nisem sprejela in sem hotela ostati na tej teži. Zato se nisem trudila, da bi pojedla kaj več in seveda je ostajala moja teža konstantna. Sedaj sem se začela zavedati, kakšno je dejansko stanje in sem začela jesti več. moj problem pa je, da ko dejansko malo več pojem, takoj začnem šteti kalorije, tehtam se vsak večer. Ko pa vidim, da imam kakšne pol kilograma več, pa sem v bistvu tako jezna, da se začnem kar potiti in naslednji dan spet manj jem... Vsi mi govorijo kako sem suha, kakšne nogice imam... Priznam, da sem zelo koščena ampak bojim se, da mi je to postalo zelo všeč... Celo moj soplesalec na valeti mi je rekel, naj se zredim do valete ... Rada bi samo še nekaj vprašala... Lasje mi zelo izpadajo, pogosto me zebe in moja koža po rokah (predvsem dlaneh) je pogosto modikrasta ali celo vijolična... Je lahko to tudi posledica izgube teže?

Hvala za odgovor!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TatjanaR
Moderator
03.06.15 19:06
Pozdravljena Špela,

vsi znaki, ki si jih naštela so posledica tega, da ne ješ. Bi se kar strinjala s psihologinjo, da gre tudi pri tebi za boj z motnjami hranjenja, najbrž anoreksijo. Razumljivo je, da te je strah pridobivanja teže, to je običajen občutek pri tej bolezni. Razumljivo je tudi, da starše in druge ljudi skrbi zate, zato tudi posvečajo pozornost temu koliko poješ. Verjamem pa, da je to težko zate. V bistvu je to, da ne ješ, le tisto kar je vidno nad površjem. Vprašanje je kaj te žene v to in ali si želiš to spremeniti. Stvari se same od sebe ne bodo izboljšale. Dobro je, da hodiš k psihologinji in da te spremlja.
Zavedanje, da bi bilo dobro, da se zrediš, še ne pomeni, da bo to lahko. Tudi se ne bo zgodilo čez noč. Mogoče pa si za začetek lahko kaj prebereš o tej bolezni , da boš dobila boljšo predstavo o tem s čim se spopadaš. Če boš želela ti kakšen naslov knjige lahko posredujem tudi jaz. Drugače pa pobrskaj v knjižnici, imajo veliko literature na to temo.

Vse dobro,

Tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Odgovori

Avtor:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls
  • Datoteka ne sme biti večja od 4,88 MB
  • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 17 minus 5?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.
Na vrh