Družinska medicina

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.
Moderatorka: Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
in
Moderatorka: Katarina Plausteiner Đorđević, dr. med., spec. družinske medicine

Janko Kersnik, hvala, ker si bil!

Trzanje prsta, mravljinčenje... kaj se dogaja?

avatar MihaLampret 02.10.11 10:24
Spoštovani, bom karseda kratek.

Z levo roko imam težave. Boli me že več tednov kazalec in sredinec v smislu da težko kaj primem, bolečina me preseka iz kazalca navzdol v dlan.

Zadnjih 14 dni me samo ponoči dostikrat se trese leva roka, drhti, nekako do komolca. Čez dan tega ni.

Občasno me mravljinči v levi roki tudi nekako od komolca do mezinca, imam slednjega malo mravljinčastega in odrevenelega, to se dogaja ponoči in podnevi.

Od včeraj ponoči me pa zelo skrbi, saj mi trza kazalec leve roke. Občutek je podoben kot če trza veka, to vsi poznamo. Tudi vidi se trzljaj na hrbtni strani dlani se vidi pulziranje kot bi imel kaj pod kožo in kazalec takrat trzne v desno. To se mi je začelo ponoči da nisem mogel spati, in ne neha. Občasno neha oz. postane zelo blago, da ne trza le čudim malo utripanje, ciklično pa potem pošteno utripa.

In "googlam", da to ponavadi pomeni Alzheimerja, multiplo sklerozo ali ALS (neko bolezen nevronov motoričnih, kjer živiš nekako do 2 leti). Seveda sem prestrašen, so vsi ti simptomi res pomenijo da gre za nevrološko bolezen? Zakaj so omejeni samo na levo roko? RTG leve roke ni pokazal ničesar (sklepam da bi pokazal karpalni sindrom če bi bilo to).

Prestrašeni

Miha
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Janko Kersnik Janko Kersnik
Moderator
04.10.11 16:59
Spoštovani!

Zamolčali ste svoja leta, poklic in razvade. Možno je, da bi šlo za pritisk na živec medianus v področju zapestja. Ob priliki se oglasite pri zdravniku.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MihaLampret 05.10.11 15:28
44 let, računalničar, nimam kakšnih hudih razvad (ne kadim, alkohol občasno kozarček).

Prst mi je po tej grozni izkušnji sicer nehal trzati, mi pa trza veka, obe rameni, na nogi. Ne ves čas, tako po trikrat štirikrat v "rafalu" potem pa nekaj časa ne, morda pol ure, vmes pa drugje. Leva stran obraza ima pa nek čuden občutek, kot bi imel kožo bolj napeto, senzoričen občutek.

In priznam, prvo trzanje ponoči, tresenje rok itd... to se je zgodilo vse PREDEN sem prebral o ALS. Tole z obrazom in več trzanja povsod se je pa začelo dogajati TAKOJ KO SEM PREBRAL o tej grozni bolezni. Če že prvo trzanje prsta ni bilo psihično, lahko psiha sama zdaj naprej spodbuja trzanje?

Hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MihaLampret 05.10.11 15:29
Hočem vprašati, ni to znak ALS kar se mi dogaja kakšen tipičen? In ni to predznak kapi?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Janko Kersnik Janko Kersnik
Moderator
06.10.11 14:46
Spoštovani!

Kap se ne napoveduje s takimi znaki. ALS pa je zelo težko predvideti iz splošnih znakov. Praviloma pa gre pri ALS za močno zmanjšanje mišične moči.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MihaLampret 06.10.11 17:34
Prst mi je nehal trzati po 1 dnevu (vmes je občasno nehal) imam pa trzanje zdaj drugod, po rami, nogi... Ponoči mi obe roki rahlo drhtita. Psihično sem na koncu, razmišljam samo o tem, če je to ALS. Ne vem koliko je lahko trzanje psihično, tisto prvič gotovo ni bilo, takrat nisem vedel za to bolezen.

Za to bolezen ni značilno drhtenje (tremor) rok ponoči, mravljinčenje v rokah, kajne? In ali prav razumem, večina ljudi ki sem jim pojavi trzanje mišic nimajo ALS, je to res redka bolezen?

Samo še eno vprašanje poleg tega ALS :-( Nikjer ne zasledim kaj naj bi v diagnostiki pomenilo drhtenje roke oz. obeh rok ponoči med spanjem (čez dan pa ne)? Moja splošna zdravnica, h kateri sem šel me ni napotila k nevrologu, tremorju kot kaže ni pripisala česa pomembnega.

Zadnji mesec sem imel veliko stresa in se mi je vrnila anksioznost. Zanima me, ali lahko tak tremor nastane čisto psihično ponoči? Ker ponoči smo vendar odklopljeni med spanjem, ne vem če bi se lahko psihično drhteli. Trzanje veke vem da je lahko psihično (danes se mi je sreči po treh dneh to ustavilo), tole s prstom in to da vidiš kako imaš sunke v rami, me je pa res prestrašilo kot še nič v življenju do zdaj. Zelo se bojim nevrološke bolezni, v bistvu predvsem ALS.

Tudi napotnice za psihiatra nisem dobil, ker tako razmišljanje me bo, tudi če nimam bolezni, spravilo v grob, ne vem kam se obrniti če si v duševni stiski zaradi "health fobije".
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Janko Kersnik Janko Kersnik
Moderator
06.10.11 19:19
Spoštovani!

Ravno, ko smo "odklopljeni" deluje avtonomno živčevje, ki pri anksioznih ali pri ljudeh v hudem stresu lahko povzročajo številne telesne znake.

Težko vas na suho tolažim, ker kljub vsemu premalo vem o vas in vaših težavah. Nekako se boste morali spopasti s panično motnjo, da se bodo ev. drugi problemi potem prikazali kot izolirani problemi, sja je sedaj vse pomešano in vsaj po pripovedovanju prevladujejo psihične težave.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MihaLampret 07.10.11 11:43
Vidim da sem pisal samo o težavah s trzanjem, ker sem se tega tako prestrašil. Pa bom na kratko povzel težave z levo roko, bom skušal samo objektivne stvari pisati in spustiti simptome panične motnje:

Preden sem bral o ALS:

1. Pet mesecev me boli leva roka, predvsem palec, kazalec in sredinec, težko prijemljem stvari, težko pritisnem na gumb s kazalcem. Bolečina se mi ne zdi kot da je iz sklepa, zaboli me bolj cela roka oz. od kazalca dol proti zapestju spredaj in zadaj. Na podoben način me je bolela desna roka na začetku pa je bilo bolje, občasno me še boli tudi desna tako a malo in mine, leva me pa konstantno tako boli. Zdi se mi kot da se je bolečina začela v palcu (čisto spodnji sklep pri zapestju), zdaj pa je bolj izrazita v kazalcu. Vsi sklepi so normalno gibljivi na pasivno bolečina je najhujša recimo ko z iztegnjenim kazalcem skušam kaj pritisniti ali pa s palcem kaj stisniti. Težko recimo odprem kozarec marmelade zaradi bolečine.

2. Občasno me ves ta čas zjutraj mravljinči v ostalih dveh prstih, torej mezincu in prstancu. Ponavadi hitro mine ta občutek da slabše čutim od mezinca pa gor do zapestja, včasih se vleče pol dneva. To se ne pojavlja vedno in skoraj praviloma po spanju. Skušal sem spati tako da nimam zvitega zapestja tudi, sem opazil da zvijem zapestje ko spim.

3. Kakšen mesec se mi v levi roki samo sem zdaj ugotovil, torej v bolni roki zgodi, da me ponoči (SAMO ponoči!) se pojavi tremor roke. Ker sem takrat zaspan in ker se primem z drugo roko da vidim ali se čuti, težko vem, ali je samo na levi, ampak ko ju napnem se mi res zdi da mi samo leva dregeta. Ne gre za trzanje se mi zdi, ampak rahlo dregetanje, ne morem iz občutka prebrati ali je mišično ali mi trepeta živec. Se pa čuti ko z drugo roko primem to roko, ker je tema ponoči ne vidim, ali se vidi, sklepam da bi se. Najbolj kar lahko opišem je da gre za tremor. Praviloma poneha nekih 15 minut ko se zbudim in opažam, da ni nujno da spim ko se to zgodi, tudi ko se zbudim in neha in ne zaspim nazaj se mi ponovno začne tresti roka. Mislim da če jo premaknem hitro neha, neha pa tudi sama. Ne dela mi tako tri ure skupaj. Ali mi tako dela celo noč, tudi ko spim, ne morem vedeti, ker spim. Ta tremor opažam večino noči zadnji mesec, ne pa vse. Morda je bil, pa me ni zbudil, težko rečem.

4. V nedeljo se mi je prvič v 44 letih zgodilo da mi je kaj drugega kot veka trzala. Trzal mi je prst leve roke, ni hotelo nehati. "Napetost" je prihajala (sem videl ko sem ustal) iz predela med palcem in kazalcem na zgornji strani roke, torej na tistem mehkem delu levo od palca, prst je pa trzal pri tem v desno. To je trajalo malo več kot en dan on in off, vmes enkrat 5 ur ni, pa je spet začelo, bilo je kar intenzivno in takrat sem je zaskrbelo. Potem sem v googlu iskal trzanje prsta in naletel na ALS in od tu naprej ne morem vedeti kaj je res in kaj ne, a se bom skušal osredotočiti le na dejstva, da bi morda lažje povedali, kaj bi to sploh teoretično lahko bilo.

5. Ne vem ali je zaradi googlanja, morda bi tudi brez tega, ne bom nikoli vedel, ampak začeta m je trzati še roka malo pod leo ramo (tudi intenzivno, 10cm se je videlo da mišica poskoči) in tudi drugod po telesu, veka mi je utripala desna konstantno 3 dni skoraj, imam pa tudi "osamljene" trzljaje na par ur ali pa samo enkrat ali nobenkrat pod desnoramo (skoraj enako mesto kot pri levi roki) in pa v dimljah, nogi, ob strani ledvic desnih... no skratka, teh lokacij je več. Razen v levi roki gre praviloma za "rafal" hitrih trzljajev parih, da jih niti videti ne morem, je že mimo. Videl sem le veko (nič posebnega, navajen), levo roko pod ramo in desni kazalec (kje je nastalo sem napisal).

6. Trzanje levega prsta, to je bilo najhujše in najbolj dolgotrajno, trenutno vsaj ni več (pač dejstvo), mi pa precej trza leva roka pod ramo in tudi drugje po telesu še vedno po 5 dneh. Ni pa vedno enako in zdi se mi vsaj da to prihaja v nekih valovih. Včeraj mi je vse skupaj morda trznilo petkrat, v glavnem leva rama, danes pa je spet bolj, spet mi veka trza občasno, desna rama, desna noga, čutim pogosto več teh trzljajev skupaj, kot bi imeli en obhod po telesu potem me pa recimo 1 uro nič ne trzne tudi. Sicer še nisem izločil, ali mi trza le v mirovanju ali ne in ali z gibanjem preneha, najbolj pač opazim ko sedim za računalnikom ali pač sedim ali ležim. Ko tečem ali ne opazim ali pa tega ni oz. je manj ali bolj osamljeno.

7. Obljubil sem da bom pustil strahove in čustva in vam postregel le z dejstvi, zato samo to... sem si pač pregledoval roke, ali sta enaki ali so mišice kaj atrofirane. Dejstvo je, da je desna roka lahko bi temu rekli bolj razvita (govorim o roki s prsti, torej temu delu dlan in to, ne cela roka). Mišice so večje na desni roki, ki je dominantna. Opazil sem, da je na levem palcu, ki je na desni strani lepo zadebeljen z napeto kožo na levi malo manj zadebeljen in vmes je koža malo bolj mlahava. Res daleč od tega ko sem primerjal s slikami hude palčne atrofije, ko se zdi kot da pol prsta manjka. Morda je kriva tudi kost malo višje ki bolj štrli in je težko reči, ali je tam bula ali pa je spodaj vdolbina. Ni pa tako blazno lepo napeto tudi v banji se mi tam naguba bolj sem opazil. Ta "ravnina" je tik pod sredino palčnega sklepa na strani dlani Sicer pa so mišice vse po vrsti malo manjše na levi strani. Nisem našel nikjer podatka, ali je to normalno med dominantno in nedominantno roko ali ne.

8. Sem pa 3 dni nazaj (in žena tudi ko sem pokazal) opazil, da imam eno veliko razliko med levo in desno roko. Ker me ne vidite žal moram opisati. Na dlani imamo tiste reči, ki sem jih na netu videl kot tendons, so to kite po slovensko? Kakorkoli, na strani dlani naj bi bile nevidne ali skoraj nevidne. In na desni roki imam tako, na levi pa ne. Na levi precej izstopajo in sicer najbolj srednja, ki gre iz sredinca (točno sredi dlani se najbolj vidi) in pa prstančeva, od kazalca se le malo vidi, ostale se pa ne vidijo. Da spet ne govorim o svoji tesnobi, to lahko vidiš kot da so te kite zatečene, odebeljene in občutljive, lahko pa vidiš kot da so med temi kitami "prazna mesta" kjer manjka mišica. To pa ni dejstvo ampak špekulacija kaj je. Lahko rečem le to da ko sem otipak leve roke te kite in desne (s trudom jih tudi tam otipam), se mi pač zdi, da so na levi roki te tri kite otečene, nabrekle in debelejše. Lahko pa nimam več mišične mase okrog njih pa se tako zdi, a moja laična ocena bi bila da je nekaj z njimi narobe.

9. Te kite sem si včeraj masiral, dajal gor ledene obkladke in mazal s ketonalom. Bolje ni, samo slabše je, zdaj se mi zdi še da mi v dlani "žari" kot bi me žgal ogenj. Prsti me še vedno bolijo, ko tako pritisnem s kazalcem se ta kita še bolj napne (na desni roki ne), tako da dopuščam možnost da je bolečina 5 mesecev in te kite da so povezane.

10. Žal ne morem povedati, ali so te kite take od srede, ko sem jih opazil, ali so bile že prej. Saj veste kako je s psiho. Zdi se mi, da ne morejo biti take, ker bi jih opazil, če bi bile. So torej nastale v 1 dnevu, samo bolela me je pa roka že prej. Ali pa jih nisem opazil in so že ves čas take (zdaj so še nekaj občutljive postale pa me še bolj bodejo v oči odkar sem jih mazal in led dajal gor). Sklepam pa da ni normalno da se ti na eni roki kite vidijo toliko bolj.

11. Testiral sem se malo za moč kolikot se sam lahko. Odpiranje kozarca, dvigovanje knjig, sklece itd. Da spet zadržim subjektivnost za sebe, nisem ugotovil, da bi bila leva roka bistveno šibkejša kot desna. Malo je. Se mi zdi da je bilo vedno tako, levo roko imam od nekdaj šibkejšo. Tudi ko stisnem palec in kazalec se mi zdi da se napne tudi tam kjer sem vam gor pisal o ravnini namesto o krivulji pod palcem. So pa mišice manj razvite debelina je na levi roki malo manjša. Sama moč pa... težko jo testiram, naj najprej povem, ker že 5 mesecev res z bolečino lahko upravljam roko (palec in kazalec sta najpomembnejša za te gibe), tako da z levo seveda precej težje odprem steklenico (nekaj časa je bilo tako tudi z desno, mi je žena pomagala se spomnim, samo na desni se je popravilo ni bilo nikoli tako hudo, občasno je še občasno da me boli ko odpiram z desno). Ampak nekako jo odprem če zdržim bolečino. Tu žal moram biti subjektiven, a nisem opazil, da bi bilo, kar zadeva moči z levo roko kaj slabše kot z levo. Če pogledam celo roko, ne le dlan, se mi roki oz. mišice ne zdijo kaj drugačne. Res pa sem delal sklece zdaj po 10 tri dni zaradi testa in imam kar utrujenost v levi roki, nisem niti navajen, sklece sem vedno težko naredil.

12. Pri nogah lahko rečem, da nimam nobene nemoči, včeraj sem tekel 8km in potem še 4km (edina stvar ki i začasno zmanjša stres). Z govorom in glasom nimam težav.

Tako, pa sem povedal. Mislim, da mi je uspelo brez vsakih namigovanj in strahov povedati dejstva, kot bi jih zdravniku moral.

Če ste uspel vse prebrati, zavedam se da je bilo predolgo, ampak si rečem, če sem jaz natančen, si morda lažje ustvarite neko sliko, morda z natančnostjo kaj pomagam, saj ne vem.

Diferencialno diagnostično oz. kako bi rekel, seveda nimate nobene odgovornosti do mene, da pričakujem, da boste uganili kaj mi je. Bi vprašal samo kakšne vidite možnosti, če bi prišel do vas v ordanacijo s takimi simptomi (žal ste predaleč da bi bili moj zdravnik pa tudi ne vem če si želite res takih pacientov), na kaj bi recimo pomislili, neko mnenje bi si gotovo ustvarili (seveda nikjer ne piše da pravo, a vseeno).

Hvala, res vas ne bom več vznemirjal s pismi. Take hude tesnobe so tudi huda stvar :-(
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Janko Kersnik Janko Kersnik
Moderator
07.10.11 12:00
Spoštovani!

Kljub podrobnemu opisu nisem nič bližje možni diagnozi. Predlagam, da si najdete nevrologa, ki bo poskušal na podlagi svojih večjih izkušenj izluščiti, za katero od nevroloških bi morda (ne namigujem, da gre) lahko šlo, oz. da jih izključi. Sam vam ne znam svetovati nič uporabnega, niti vam ne morem zatrditi, da z vami ni nič narobe, niti, da je katera od bolezni, ki ste jih navedli, ali bi jih imel v mislih jaz.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MihaLampret 07.10.11 13:41
Hvala vseeno za pošten odgovor. Skratka, nimam nekih tipičnih znakov za karkoli, če vas prav razumem. Nekaj kar bi prepoznali klinično sliko, da tako poteka.

Hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Janko Kersnik Janko Kersnik
Moderator
09.10.11 22:36
Tako je.

Janko Kersnik
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MihaLampret 13.10.11 22:13
Spoštovani

Spet se obračam na vas. Saj se ne delam pametnega ampak več kot polovico težav ki jih imam in se slabšajo je povezanih z bolečino v levi roki. Dlan ima zelo vidne kite kazalca in sredinca ter prstanca, kot bi bile otekle. Zadnje dni me tudi boli in peče sredina dlani, tam kjer so kite, kot bi imel vneto. In tudi ta bolečina o kateri sem vam govoril, jo imam v palcu, kazalcu in sredincu na pritisk (denimo ko pritisnem gumb) ali kaj primem s palcem in kazalcem, takrat me bolečina prešine iz prsta proti zapestju, zdi se mi da pravim, da imam vnete kite na sredi dlani.

Zdaj ne delam se pametnega, samo meni bi to lahko kazalo na karpalni sindrom. Tudi tisti zaskočen sredinec pred tednom dni, ki ga najprej nisem mogel premakniti, nenazadnje se mi je vse trzanje začelo med palcem in kazalcem in je kazalec premikalo, torej prst, ki me najbolj boli. Trzanje verjetno lahko nastane kot posledica kompresije, predvsem ponoči (imel sem navado da sem roko dal k sebi in dlan obrnil navznoter).

To, da me mravljinči največkrat po zadnjih 2 prstih pa res ne sovpada s karpalnim tunelom, ostalo pa, vsaj po tem kar sem bral, bi morda lahko bilo. In berem da je treba tako stvar "hitro" reševati, da ni posledic. Glede na to da me boli roka že 5 mesecev ni več hitro.

Pa še moje vprašanje: Ali teoretično lahko da prav razmišljam v zvezi s s tem sindromom? Meni se tudi enkrat mesečno zadnje čase vname zapestje na strani kjer je palec (zgornji del zapestja), da imam zapestje res boleče in tudi na pritisk tam je občutljivo.

Kot pravim, se pa slabša, zdaj me peče že dlan, zaradi panike sem sicer opazil da imam čudno vidne kite na notranji strani dlani, pa vseeno. Mislim da po pismu opazite, da se trudim premagovati panični strah in skušam logično razmišljati, da če se je vse začelo z roko, je morda treba tam iskati vzroke. Nenazadnje si laično mislim, da se mi roka lahko tudi trese med spanjem če z živcem ni vse OK.

Zanima me, kdo je tisti, ki diagnosticira praviloma karpalni tunel oz. kdo se s tem ukvarja, da bi šel do njega? So to ortopedi, revmatologi, splošni zdravniki?

S spoštovanjem

Miha
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Janko Kersnik Janko Kersnik
Moderator
19.10.11 19:22
Spoštovani!

Kirurgi, ki se ukvarjajo s kirurgije roke in plastični kirurgi. Po tem času pa bi tudi EMG preiskava pokazala, če gre za SCC.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MihaLampret 21.10.11 13:54
Hvala za odgovor. Meni gre vedno slabše :-(

Bil sem pri nevrologu, ki ni našel pri pregledu nič narobe, sicer me ni poslal na EMG, MR ali CT, dejal je, da je živec leve roke ulnarni nekoliko zadebeljen, da naj grem v vrsto za EMG da se preveri. Moč imam neokrnjeno, atrofije ni videti, trzam povsod (kar se takrat sicer ni videlo ker ne trzam povsod VES ČAS)...

Ampak v enem tednu mi je šlo močno na slabše :-( Kot sem se prej "hvalil" da tečem, mi zdaj trzajo tudi podlati in ne le trzajo, tudi zbada me v podplatih, torej mravljinči, samo da prekrižam noge mi noga zaspi itd. Pa še podplati so me začeli boleti, kot bi hodil po živcih ali venah ko hodim.

Zadnje dni se mi pojavlja konstantana slabost, vrtoglavica zjutraj, zaspan sem ves dan, ponoči pa se mi še naprej dogajajo čudne stvari, zdaj mi pa že 2 dni "odmira" druga roka, zbudim se ponoči s čisto mravljinčasto roko, včeraj sem jo pol ure tresel, pa še zdajle čutim da me malo boli in je čudna, zjutraj pa standardno tresenje obeh rok, kot bi vibrirale.

Seveda sem tudi psihično na dnu, ker se mi zdi, da umiram in nihče ne najde, kaj mi sploh je. Vem, slabost, vrtoglavica, slabo spanje, to je lahko tudi psihično. Ampak trzanje, mravljinčenje, roke, noge... V treh tednih sem postal popolnoma nefunkcionalen.

Ali je kakšna znana bolezen da tako hitro ubije človeka? 5 tednov? Da gre iz boleče roke na nočno vibracijo rok, na trzanje, ki se razširi po telesu, bolečine še v noge, danes me že prsni koš boli na levi strani, mrtvenje udov ponoči... Obstaja kaj takega? Ker ALS to ni, tisto ne gre tako hitro kot vem, pa ne kaže se senzorično, meni pa kot da odmirajo vsi nevroni, cela glava :-(((

Ne vem več kaj naj naredim. Ne verjamem več, da mi lahko kdo pomaga pri tej čudni bolezni.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MihaLampret 21.10.11 13:59
Kaj bi sploh še splačalo preveriti? Ulnarni živec vejretno ni (razen če je v vratu) ker zdaj me pa druga roka mrtvi, leva, kjer je nevrolog ugotovil morebitno okvaro zaradi zadebeljenosti pa ne.Ali imam lahko kakšen vkleščen disk v hrbtenici in mi obe roki delata narobe? Samo to ne bi nog pojasnilo verjetno ;-( Virusa pa tudi ni takega, ki bi takole "ubijal" človeka po malo...

Pa za konec: Ali lahko SAMO PSIHA naredi vse to, je to sploh teoretično možno? Lahko trzaš in mravljinčiš zaradi psihičnih težav? Te seveda imam, če se mi zdi da umiram.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar GoranP 23.10.11 23:39
Navedeno
MihaLampret
Spoštovani

Spet se obračam na vas. Saj se ne delam pametnega ampak več kot polovico težav ki jih imam in se slabšajo je povezanih z bolečino v levi roki. Dlan ima zelo vidne kite kazalca in sredinca ter prstanca, kot bi bile otekle. Zadnje dni me tudi boli in peče sredina dlani, tam kjer so kite, kot bi imel vneto. In tudi ta bolečina o kateri sem vam govoril, jo imam v palcu, kazalcu in sredincu na pritisk (denimo ko pritisnem gumb) ali kaj primem s palcem in kazalcem, takrat me bolečina prešine iz prsta proti zapestju, zdi se mi da pravim, da imam vnete kite na sredi dlani.

Zdaj ne delam se pametnega, samo meni bi to lahko kazalo na karpalni sindrom. Tudi tisti zaskočen sredinec pred tednom dni, ki ga najprej nisem mogel premakniti, nenazadnje se mi je vse trzanje začelo med palcem in kazalcem in je kazalec premikalo, torej prst, ki me najbolj boli. Trzanje verjetno lahko nastane kot posledica kompresije, predvsem ponoči (imel sem navado da sem roko dal k sebi in dlan obrnil navznoter).

To, da me mravljinči največkrat po zadnjih 2 prstih pa res ne sovpada s karpalnim tunelom, ostalo pa, vsaj po tem kar sem bral, bi morda lahko bilo. In berem da je treba tako stvar "hitro" reševati, da ni posledic. Glede na to da me boli roka že 5 mesecev ni več hitro.

Pa še moje vprašanje: Ali teoretično lahko da prav razmišljam v zvezi s s tem sindromom? Meni se tudi enkrat mesečno zadnje čase vname zapestje na strani kjer je palec (zgornji del zapestja), da imam zapestje res boleče in tudi na pritisk tam je občutljivo.

Kot pravim, se pa slabša, zdaj me peče že dlan, zaradi panike sem sicer opazil da imam čudno vidne kite na notranji strani dlani, pa vseeno. Mislim da po pismu opazite, da se trudim premagovati panični strah in skušam logično razmišljati, da če se je vse začelo z roko, je morda treba tam iskati vzroke. Nenazadnje si laično mislim, da se mi roka lahko tudi trese med spanjem če z živcem ni vse OK.

Zanima me, kdo je tisti, ki diagnosticira praviloma karpalni tunel oz. kdo se s tem ukvarja, da bi šel do njega? So to ortopedi, revmatologi, splošni zdravniki?

S spoštovanjem

Miha


Miha, glede na to, da si računalnikar, je večja verjetnost, da imaš RSI zaradi neprimerne uporabe tipkovnice in miške ali pa je sedež/stol naštiman prenizko/previsoko in tako preživiš večino dneva z ponavljajočimi gibi. Kite so verjetno vnete, zato te tudi vse boli in trza in zato tudi ne moreš odpreti pokrova marmelade. Trzanje veke je pri meni ni večini drugih vzrok stresa, ki mine s časom in sprostitvijo (telovadba), lahko pa tudi, da predolgo strmiš v zaslon. Tudi pri meni in verjetno drugih se občasno pojavlja trzanje mišice po naključnih delih telesa, ampak mine po nekaj minutah, pojavi pa se kar tako, ponavadi v mirovanju.
Jaz bi ti neglede na vse predlagal, da narediš pavzo od uporabe računalnika za nekaj tednov in naj ti obvežejo obe roki, da sta lahko čimbolj fiksni.
Vsekakor pa pojdi do osebnega zdravnika ali specialista, ki bi lahko preveril tvoje dvome.

Priporočam, da si prebereš. RSI
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MihaLampret 25.11.11 18:16
Sem dolžan povedati, kaj se dogaja...

Še vedno sem slabo, vse skupaj je res čudno.

1. Tremor vsako noč proti jutru se začne po nekako 5 urah spanja, če spim samo 5 ur recimo ga ni. Meni so rekli, da tak tremor klinično ne obstaja kot simptom, je to res?

2. Mrtvenje ene ali druge roke ali pa le prstov (različnih) na rokah - To se mi v glavnem dogaja ponoči, vmes je bilo cca 10 dni premora ko mi ni mrtvičilo. Čez dan mi tudi kdaj kaj malce zaspi kar tako (roke, noge), ampak redko in blažje.

3. Zbadanje v rokah in nogah čez dan. Brnenje v desni nogi, ki občasno preneha (se ne vidi, le čutim kot brenenje pri palcu).

4. Trzanje (fascikulacije), največ po levem notranjem loku stopala, tam so se zdaj skoncentrirale :-( Me pa tudi po telesu gor in dol trzne mišica in potem še ena in še ena. Kaj vem kolikokrat, 100-500x na dan. preveč skratka...

5. Bolečine v stopalih. "Hec" je, da me leva noga ki mi 80% trza manj boli kot desna, ta mi malo trza, ampak me prav tako boli in to bolj. V glavnem notranji log (tam kjer trza) torej halicus brevis mišica ki gre od palca v peto. Kakšen dan me bolijo tudi stopala na podplatu, kjer so blazinice, tudi tam sem pred 2 tedni imel neko zbadanje živca (ne trzanje) in pekoč občutek. Noge so take že 5 tednov in se spreminja bolečina a ne izgine. Desna noga je tudi kot bi bila zatekla, vsi čevlji me v desni nogi tiščijo čez lok, na levi pa ne. Samo zatekla NI, je celo 1cm manjši obseg stopala. S temi nogami so povezani tudi krči. Niti ne pravi krči, ampak ta mišica halicus brevis me boli v smislu krcča velikokrat, 15 sekund boli pa neha (ko počivam), kot bi bil krč, samo krč ni, ker mi ne zategne mišice da bo jo težko sprostil, samo taka krč like bolečina je. Če pa prste kaj veliko upogibam pa hitro res dobim krč, ki ga prej nisem. Recimo ko spim, moram paziti kako dam prste, da me ne zagrabi krč. Torej krč ki ni sam od sebe ampak z gibanjem prstov.

6. Zadnjih 10 dni imam nek tremor v levi roki tudi čez dan ko recimo kaj delam oz ko glavo naslonim na dlam mi začne roka dregetati čez nekaj časa (tremor). Bistveno prej kot desna začne pri obremenitvi! Sem ugotavljal, ali gre lahko za prve znake mišične šibkosti, pa dvignem lahko enako kot prej, samo roka se mi trese pri tem :-(

Na psihiatra še čakam, imam zgodovino nešpojasnjenih težav s črevesjem in želodcem, ki so danes bolje.

Mene znima naslednje, če kdo ve:

1. Vem da ne veste kaj mi je, ampak zanima me, ali ste v svoji praksi srečali tako čudne znake pri komu, kaj to sploh lahko pomeni, odpoved nevronske mreže?

2. Mene je še vedno najbolj strah ALS in sem v hudi tesnobi zdaj po 2 mesecih. Pri želodcu ste me dobro potolažili, pri nevroloških znakih vidim ste bolj previdni. Ne želim, da mi karkoli garantirate ali dajete lažno upanje, zanima me, ali ti simptomi sploh kažejo na ALS (zaradi fascikulacij)? Ali je bolj verjetna multipla skleroza glede na vse to?

3. Glede na čudne stvari z želodcem in črevesjem v preteklosti, je teoretično sploh možno, da bi take nevrološke znake z bolečinami raznimi delala "samo" psiha, torej funkcija možganov, ne struktura? Je sploh možno, da na koncu ne bi odkrili ne ALS ne MS?

4. Kakršnakoli ideja kogarkoli, kaj bi to bilo? Noge sem mislil da so od aktivnosti, ker sem 3 dni preden se mi je začela bolečina tekel 18km namesto 4km kot sem navajen, zaradi tesnobe. Samo od takrat ni šlo na bolje, kvečjemu na slabše in kaj bi lahko bilo v nogi, da bi bolele kite, mišica, živci, vse... Saj ni da ne morem hoditi a le v enih čevljih in brni mi in trza :-(

Če karkoli lahko napišete bom zelo vesel.

vaš Miha
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Janko Kersnik Janko Kersnik
Moderator
30.11.11 08:08
Spoštovani!

Lepo te je spet brati, čeprav še vedno trpiš zaradi številnih težav.

ad 1) Pri eni osebi še nikoli toliko na kupu in za toliko časa. Številni pa so že imeli kopice podobnih težav.

ad 2) Za ALS in MS je enostavno vsega preveč in "prepočasi" se razvija, da bi bil človek prepričan, da gre za eno od teh dveh bolezni, ki sta navadno veliko bolj tihi, prikriti.

ad 3) Skoraj bi si upal priseči, da so te težave psihičnega izvora - trajna panična motnja.

ad 4) Pri bolečinah v nogah je možna preutrujenost kit in vezi zaradi ponavljajočih se gibov in napora, ki ga mišice lažje predelajo, kot togo vezivo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Miha Lampret 01.12.11 22:33
Lepo bo, ko me ne bo več treba brati :-(

Hvala za odgovore. Nisem napisal, da me noge zato skrbijo, ker me v obe mišici digitus hallicus (če sem prav napisal, tisti dve v notranjem loku stopal ki mi tudi trzata največ) grabi tudi krč če palec kakorkoli usmerim navzdol (sam od sebe me ne grabi), krči naj bi bili tudi znak ALS. Skrbi me zato, ker to traja 6 tednov, kakšen dan je celo malo bolje, nikoli ni pa dobro in gre spet na slabše. Ali lahko kakšne poškodbe noge trajajo in trajajo in se ne pozdravijo? Pazim da ne obremenjujem noge, seveda moram vsak dan biti tudi kaj v čevljih in na nogah, vsaj malo.

Noge me verjetno ne bolijo zaradi tesnobe, ali pač tudi lahko?

Tudi trajna panična motnja da obstaja? Prihodnji teden imam še psihiatra, morda se me vseeno "znebite" od tule ;-) Se že vprašam občasno, ali je možno, da mi trzanje vzdržuje konstantana pozornost na to, kje mi bo spet trznilo. Samo še klinično šibkost "čakam" :-(

PS - Ja, priznam da se mi ponavljajo ti cikli, ko me nek organski sistem "napade". Mislil sem samo, da nevroloških znakov ni brez nevroloških bolezni. Govori se o želodcu, črevesju, srcu, dihanju pri tesnobi, mrtvenju udov, brnenju živcev, trzanju pa ne. V bistvu bi pa v 1 besedi lahko povedal, da se počutim, kot da so me prilključili na 50V in ne ugasne več. Pa še bolečine za zraven, roke, noge, ni da ni. Pa se mi na robu možganov zazdi, da je tole malo preveč boleče in preveč senzorike zraven za ALS, ki že tako ni najbolj pogosta bolezen (pri 42 še malo manj a se zgodi). Priznam pa, da imam hude duševne težave zdaj čeprav začelo se mi je kot ponavadi preden sem se ustrašil. Tresenje ponoči (ki menda ni znak ničesar mi je rekel nevrolog) in pa trzanje prsta ponoči, mravljinčenje in mrtvenje prstov in udov je bilo 14 dni preden sem našel to bolezen in prišel v smrtni strah.

Prav toplo vas pozdravlja vaš

Miha
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Janko Kersnik Janko Kersnik
Moderator
01.12.11 23:55
Spoštovani!

Dobro veste, da je težko postaviti omenjeno diagnozo že ob pregledu, kaj šele na daljavo. Prva tako pa ni nobene garancije, da te bolezni nimate, ali je ne boste kdaj dobili.

Krči so pogost (a ne tako hud kot pri vas) problem in praktično nikoli pojasnjeni kot izolirani problemi.

Najbrž boste obiskali še kakšnega zdravnika, preden se bo pojavila kakšna bolezen.

Nemogoče je trditi, da je vse povezano s stresom, čeprav je marsikateri problem, zaradi katerega trpite zagotovo psihično pogojen.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MihaLampret 02.12.11 17:44
Hvala. Pravzaprav se zelo težko dokaže da teh bolezni ni, sem bral da MS včasih traja leta da jo diagnosticirajo.

Krče imam samo v dveh mišicah obeh stopal.

Fascikulacije se mi pa selijo malo, zdaj mi utripa vsake toliko obrvi in hipotenar leve roke :-( Saj ne vem ali je taka menjava lokacije dober ali slab znak. Breal sem, da ko trzanje nekje ugasne pri ALS ponavadi za seboj pusti mišično opustošenje. Zaenkrat nimam klinične šibkosti, kar je potrdil tudi nevrolog.

In polno senzoričnih znakov imam tudi, dobesedno me zbada v rokah in nogah, poleg mrtvičenja, mravljinčenja, trzanja, ni da ni... Ali je kakšna možnost, da bi šlo za kakšno vrsto nevropatije udov? Ker težave se mi pojavljajo največ po udih (trzam tudi drugje), ampak stopala in roke so najslabše in najdalj od glave glede na živčno pot. Obstajajo "multiudne senzorično/motorične nevropatije"?

Sicer pa nič, bom skušal, da me vsaka sprememba simptomov dodatno ne potolče, naj pa utripa obrv če želi, saj veka tudi vedno ko zazeham... Zaenkrat sem še živ, upam, da bo kognitivna terapija prinesla kaj olajšanja in da bi bilo res večina tega ali nenevarno ali pa psihično.

Pravzaprav me je zanimalo le to, ali se sploh spuščam v psihično, torej ali ti znaki so sploh lahko posledica psihe, ker meni je to precej neverjetna stvar, da bi psiha lahko to povzročala. Črevesje in želodec je eno, nevrološke stvari so pa bile zame nekaj fizikalno kemijskega, če ne dela prav, potem je nekaj z nevroni. Ker iz preizkave na preizkavo skakati pa... niti ne vem kateri ud bi si pregledal z EMG recimo, roko ki mi trza, nogo ki imam krče, nogo ki me bolj boli ali roko ki se mi bolj trese ponoči. Meni je to vse zelo zelo čudno, to je pa res. Prav v tem čudnem je morda skrito upanje, da mi strah povečuje simptome in se na tak način izraža tudi tesnoba... Upam torej, da je enak vzrok temu, kot je bil prejšnja leta želodcu, črevesju in prostati, torej da so problemi brez logične razlage.

Lep pozdrav

Miha
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MihaLampret 04.12.11 19:03
Imam pa eno zelo konkretno vprašanje za vas, g. zdravnik.

Opažam, da ko se vležem, magari samo k popoldanskemu počitku, ne da bi dejansko zaspal, imam glave denimo nad seboj, ko ležim na trebuhu, mi začne mravljinčiti in "zaspati" (mrtveti) ena ali obe roki.

Kaj bi to pomenilo? Kaj je drugače ko nekdo leži ali spi? Položaj telesa vsekakor. Ampak kaj bi to pomenilo da mi v vodoravnem položaju mrtvijo roke? Hrbtenica, krvni obtok? Bi še kaj glede tega veljalo preveriti zdravstveno?

Hvala in lep pozdrav

Miha
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Janko Kersnik Janko Kersnik
Moderator
08.12.11 03:59
Spoštovani!

Dokler katera koli potencailno možna bolezen ne povzroča oviranosti, jo zaenkrat kar pustite na spisku. Škoda časa in energije, da se ubadate s tem.

Kar se tiče mravljinčenja pa je odvisno, ali pretisnete žile, ali pa živec. Ob premiku bi se moralo stanje ponovno normalizirati.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MihaLampret 08.12.11 09:51
Hvala. Hec je v nelogičnosti mojih simptomov. Velikokrat se ponoči zbudim in je roka OK, potem jo malo premaknem začne pa mravljinčiti, kar ni logično.

Trzanje se mi pa premika, par dni nazaj mi je trzala obrv in v palcu leve roke najbolje, zdaj me pa že nekaj dni straši dejstvo, da imam 80% trzljajev v levi nogi, največ na podplatu, pa tudi okrog kolena, meč, stegen :-( To me seveda spet na novo straši ker se A** začne na enem udu. Ne trza mi 24/7 sicer ampak trzne tu trzne tam, le zelo pogosto se to dogaja, vsaj 1x na minuto.

Danes mi je pa še grlo (oz. vrat pod grlom) parkrat trznil, da me je čisto zvilo od strahu. Mi je pa zaenkrat nehal živec na desni nogi "brneti". Ampak v resnici je trzanje tisti znak, ki je povezan z ALS.

PS - Želel sem zamenjati zdravnika splošnega s takšnim, ki bi mi sam povedal kaj je nevarno in kaj ne oz. rekel naj opravim to in to preiskavo še potem pa dam mir. Ne da me zdravnica vpraša kaj želim, to mi ne pomaga pri moji motnji. Žal so vsi zdravniki zasedeni za več let naprej tu okrog nas, tako da je to zgolj teoretična možnost. Škoda, da ste vi tako daleč. Ne da bi me bil prav zelo vesel ...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Janko Kersnik Janko Kersnik
Moderator
12.12.11 19:17
Spoštovani!

Samo na PS: Naš poklic je tak, da potem prav nobenega ne bi mogli biti veseli, saj vsak prinaša najmanj en problem - ampak smo nekakšni individualni krizni menedžerji in so nam vaši problemi izziv.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anonimni000 07.07.12 11:09
Pozdravljeni, učeraj mi je začel trzati palec na levi roki. Imam roko primiru in trza tako 4 sekunde in neha in potem čez nekaj časa spet. Ali je to kakšen simptom za kakšno bolezen? Hvala v naprej.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Janko Kersnik Janko Kersnik
Moderator
09.07.12 12:58
Spoštovani!

Težko je reči, da bi šlo za kakšno resnejše stanje. Najbrž je zaradi kdo ve katerega razloga prišlo do draženja živca. Če se ne umiri v tednu, dni se oglasite pri zdravniku.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar numi 22.07.12 12:58
Živijo Miha!

Danes slučajno brskam po tem forumu za drugimi temami, pa sem naletela na tole tvojo in pri tem dobila par asociacij na podobne težave, s pomočjo katerih bi se mogoče rešitev pokazala tudi tebi.
Moja mami je praktično do penzije delala sede, posledica pa je bila, da so ji zadnja leta mravljinčile roke, ponoči je poleg trzanja prihajalo že do krčev, prste pa je tako slabo čutila, da v njih svinčnika ni več čutila, tako, da je nazadnje uporabljala najtežji kemični svinčnik v jeklenem ohišju in še tega obvitega z elastiko, da ji je sploh ostal v rokah. Šivanje, pletenje je odpadlo, mučno je bilo že zapenjanje gumbov in zadrge, zavezovanje čevljev ni šlo več...itd. Splošna zdravnica takrat še ni imela kakšne rešitve, je pa pametno za vse skupaj okrivila dolgoletno sedenje in deformacijo hrbtenice. Po dohodu v penzijo, je mami seveda sedela bistveno manj. Ker so ji svetovali, da je tudi za preprečevanje osteoporoze najboljše gibanje, veselo hodi naokrog peš. Ne takoj, ampak z meseci se je stanje z rokami začelo izboljševati, po 1,5-2 letih pa popolnoma izginilo.
Tudi jaz v službi večinoma sedim. In seveda čutim težave: bolečine v rokah med prsti in zapestjem - pa uporabljam anatomsko gel blazinico za miško, bolečine v križu, predvsem pa sindrom nemirnih nog - ni enako kot pri mami, vzrok je pa isti. Ko sem težave omenila na rednem zdravniškem pregledu na medicini dela, mi je zdravnica takoj povedala, da gre za tipičen problem hrbtenice. Priporočila mi je redno telovadbo in mi porinila v roke na A4 formatu skopiranih par vaj. Moram priznat, da se mi je zdelo za malo, da me je tako na hitro odpikala, ampak ko sem doma obupana zaradi bolečin le začela z vajami, sem bila presenečena, kako hitro so pomagale. Že po tednu dni je bilo bolje.
Govorila sem s kolegi, ki imajo podobne težave in razlika je bila očitna: vsi, ki smo bolj komot, imamo težave, tisti, ki v prostem času redno migajo, pa ne. Večinoma tečejo, ena kolesari in ena redno vadi v firnesu.
Lej, ne vem kako je s tabo zdaj, pol leta po opisu težav na tem forumu, če pa si še živ in pri sebi, poskusi še ti. Za začetek dopust, raje v hribih kot na morju, potem pa redna vadba. Zadev sigurno ne boš poslabšal, pomaga pa lahko. Začni po 10 minut na dan, počasi boš sposoben več. Pa gibanje in še enkrat gibanje! Kot pravi pameten napis na plakatu, ki visi v vseh ambulanta: GIBANJE LAHKO NADOMESTI ZDRAVILA - NOBENO ZDRAVILO NE MORE NADOMESTITI GIBANJA!

Srečno!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MihaLampret 07.10.12 22:11
Živ sem še... še vedno imam nevrološke simptome. Mišica na palcu desne roke mi je 24/7 trzala 14 dni, potem pa je nehala. ALS me še vedno straši, ponoči se mi še tresejo roke, včasih mi v rokah brni, zaspijo mi redno ponoči, z nogami ni ničbolje, tudi mi trza, bolijo stopala itd...

Zato sem tudi moral nehati teči lansko leto, še vedno pa plavam malo in kolesarim. Ja sem računalničar, ampak se trudim delati vaje za razgibavanje in to.

Samo upam lahko, da to ni ALS in upam, da je eno leto trzanja dovolj časa, da bi se pokazala šibkost, če bi bil. Neke objektivne šibkosti zaenkrat ne zaznam, me pa ogromno stvari boli (sklepov, živcev, mišic), mravljinčijo in nemijo mi v glavnem roke, noge mi hitro zaspijo, trese se mi zdaj samo desna roka preden se zjutraj zbudim (sredi noči ne), grozno je tako živeti. V boku mi je poleti trzalo več kot mesec dni skoraj non stop... se pa seli to trzanje, na vekah je vedno ko zaprem oči ali zazeham, drugje se pa malo menja.

Tvoje nasvete skušam v veliki meri sam upoštevati. Gleženj misli da je ene 40% bolje tako da upam, da bom kljub temu da me vsak čevlj "žuli" zaradi bolečine živca notranjega loka, bom lahko spet malo tekel kljub bolečini v stopalih.

G . doktor, se lahko po 1 letu trzanja brez drugih ALS znakov "odpovem" razmišljanju v to smer?

Miha
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Janko Kersnik Janko Kersnik
Moderator
13.10.12 19:14
Spoštovani!

Po moje, da. Nič ne kaže na razvoj v to smer.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MihaLampret 15.10.12 10:12
Hvala. Ne, šibkosti nimam (vsaj opazim je ne). Pa bi se v enem letu trzanja že pokazala pri ALS?

Čudnih simptomov imam pa vedno več, zdaj mi trza med palcem in kazalcem tisti prvi dorzalni prostor. Če mišico napnem in sprostim potem kar valovi, sploh ne vem ali je to trzanje ali myokymia, ker gre za počasne valove, kot da bi mišica imela nek "after efekt" preden se umiri (podobno kot veka ko zazeham). Pred tednom dni mi je samo od sebe tako valovilo in mi je malo premikalo prst, zdaj pa samo če napnem in sprostim mišico.

Ta znak je nov, morda kakšna ideja, je to sploh trzanje ali ge za vzdraženost živcev, ki je pri meni očitno stalnica?

Hvala

Miha
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Janko Kersnik Janko Kersnik
Moderator
18.10.12 14:01
Spoštovani!

Pri teh težavah je težko dati povsem zanesljiv odgovor. Sicer ni videti, da bi šlo za bolezen, ki se je bojite. Včasih do tega pride tudi zaradi manjše spremembe v koncentraciji elektrolitov, kar je spet težko dokazati.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mici.ka 06.08.13 14:24
Pozdravljeni,
da se navežem na temo o trzanju.
Že kakih 14 dni imam nenavden občutek na levi strani, nad prsmi ( kakih 5 cm od sredine prsnega koša proti dojki, bolje njenemu vrhnjemu delu.
Spočetka je bil to zazanati kot rahel tresljaj, bolj zaznaven pri gibanju kot če sem pri miru.
Težko opišem, kot bi pod kožo čutila nekak električni tresljaj, ki se ponavlja in ponavlja. Ne boli, zelo me moti in tudi skrbi, ker je pač v bližini srca.
Bila sem pri osebnem zdravniku, pritisk 130/80, srce bije sicer pospešeno, to imam od nekdaj, vendar pri rutinskem pregledu ni zaznati hujših nepravilnosti.
Poslal me je na preiskavo krvi in urina.
Medtem ko čakam na rezultate, bi rada vedela, kaj je lahko vzrok tem čudnim tresljajem?.
Stara sem 6o let in nimam posebnih zdravstvenih težav, probleme imam pa s ščitnico in jemljem eutirox 5o mg.
Zdravnik je omenil, da bi temu pojavu bila lahko vzrok tudi ščitinica.
Naj dodam še, da sem včasih rahlo omotična , slabo spim in sem precej vzkipljive ( no, v mejah normale, seveda) narave, hočem reči, da se hitro razburim.


Hvala če se boste potrudili in mi odgovorili.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Janko Kersnik Janko Kersnik
Moderator
06.08.13 18:26
Spoštovani!

Verjetno gre zgolj za telesne znake psihičnih problemov. Zaenkrt lahko to pustie vnemar.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mici.ka 14.08.13 04:47
Hvala,spoštovani g. Kersnik, trzanje se počasi umirja, imeli ste prav.
Medtem sem dobila izvide, povišan holesterol ( skupni 270 mg/dl, HDL67mg/d, trigliceridi 103mg/dl LDL 182, glucosio 97/mg/dl, glede na urin mi je zdravnik odredil, da moram piti več tekočine , pijem zelo malo, nisem skoraj nikoli žejna...glede na povišan holesterol zdaj nekaj dni že pijem tablete, 10 mg in se privajam na druačen način prehrane. Tudi kak kg bo treba izgubiti, sicer sem visoka166 in tehtam 69 kg
Zjutraj se mi zadnje časa dogaja, da se mi soba zavrti, predvsem takoj, ko se zbudim in premaknem glavo iz ene starni na drugo, enkrat dvakrat se mi jezgodilo tudi med hojo in sem se morala ustaviti.
Imajo te vrtoglavice kaj opraviti z izvidi, starostjo in ščitnico (ipotiroidite, jemljem eutirox 500, ali bi bilo dobro narediti še kakšno dodatno preiskavo?
Hvala vam!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Janko Kersnik Janko Kersnik
Moderator
18.08.13 16:06
Spoštovani!

Vaš BMI je v redu. Če nimate nobene druge bolezni, tudi jemanje zdraivl proti holeterolu medicinsko ni upravičeno.

Vrtoglavica zjutraj po obračnju glave, je lahko povezana z vratno hrbtenico. Glavo morate obračati bolj pazljivo in se izogibati okoliščinam, kejr bi mroali na hitro glavo obrniti ali vzvrniti nazvad in bi bili pri tem na takem mestu, a bi se ob ev. padcu lahko poškodovali. Drugega pa ni potrebno ukreniti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nekdopač 30.06.14 18:45
Spoštovani !

Zadnje 3 tedne opažam da so se mi začele tresti roke. Najprej so se mi tresle samo občasno. Sedaj se mi pa stalno. Včasih se tudi zelo tresejo (tako da ne morem niti kozarca držat). Pojavlja pa se tudi trzanje mišice na desni roki. Ne kadim in ne pijem.

Lp ina :)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Janko Kersnik Janko Kersnik
Moderator
14.07.14 19:15
Spoštovani!

Obiščite zdravnika.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar med-i-teran 28.09.14 15:14
Zdravo, Miha,

upam oz. verjamem, da si še vedno živ in brcajoč :) kajti, ko sem prebirala tvoje poste, sem se glede
simptomatike skorajda 100% prepoznala v nazornih opisih vseh bolečih in motečih
senzacij po celem telesu, s katerimi se spopadam že najmanj 15 let.
Resda so ugotovili nekoliko skoliotično hrbtenico, kar naj ne bi smelo povzročati navedenih
težav, ki so očitno nevrološkega izvora in ne bom opisovala svojih številnih sprehodov od ortopeda
do nevrologa in nazaj k splošnemu, pa na razne fizioterapije, ki jasno niso pomagale ter potem znova
v enakem zaporedju vsa ta leta (vmes mi je nekajkrat "počil film", ker nisem več zdržala bolečin,
mravljincev, zbadanja, pekočih podplatov, brnenja, mokrih dlani in podplatov, krčev...da ne naštevam)
do danes, pravzaprav.

Edino, s čemer se lahko malce "pohvalim", je dokajšnje izboljšanje počutja odkar cca. eno leto jemljem
zdravila, ki mi jih je, končno, saj sem bila že skoraj čez rob, predpisal splošni zdravnik.
To je Cymbalta ter tu in tam, ne prevečkrat, kak Xanax za dodatno podporo.
Seveda nič od tega ne zdravi, ampak le lajša simptome, kar je vendarle bolje, kot nič.
Diagnoze, take precizne, še vedno nimam, izključili smo tudi boreliozo ter ščitnico, lahko pa bi šlo za
periferno polinevropatijo, pravijo.... :)

Niti manualna terapija niti akupunktura nista prispevali k izboljšanju, zato sem za zdaj sprejela stanje
in spremembe, kot so in me glede na njihovo intenzivnost, ki zelo variira, še vedno odnašajo
po bolj ali manj boleči poti med obupom in upanjem.

A vztrajam. Od krize do krize, če že ne veselo, pa (približno) pogumno naprej.

Želim ti vse dobro, predvsem veliko optimizma in dobrih odnosov z najbližjimi. LP.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar iska-lec 10.12.14 01:54
Jaz sem še en tak primer kot ste vi in Miha. Miha prosil bi vas če mi lahko napišete , kako ste težave reševali naprej. tudi jaz sem na robu obupa z psiho. Mediteranka tudi vas bi prosil če bi mi dala še kakšen nasvet.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Drugametoda 22.12.14 18:04
Hrbtenica, mravljinci, mar ni to povezano? Kaj pa, če bi šli k kašnemu priznanemu kiropraktiku (v tujini je to priznana veda)?
Tam imajo eno tako posebno mizo, da hrbtenico "zravnajo" ipd.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Nina880 22.04.15 15:43
Pozdravljeni,

mene pa zanima, kaj bi pomenil občutek "težkih rok in nog". Imam občutek, kot da so moje roke pri premikanju dosti težje, kot so sicer. Občutek ne traja vedno, včasih dlje časa, včasih hitro mine. To se mi zdaj dogaja cca. 14 dni. Pred tem teh simptomov ni bilo, me je pa zelo bolel vrat, kar pa se je izboljšalo. Je lahko to dvoje kako povezano? Izjemno me skrbi, da imam MS.

Zelo redko sem občutila mravljince v levi roki, ampak načeloma pa je samo ta čudaški občutek težkih okončin. Mi lahko kako svetujete, prosim?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Sporočilo

OK! Za konverzacijo na tem forumu je potrebna vaša registracija.
Za konverzacijo na tem forumu je potrebna vaša registracija.

Kliknite tu za prijavo

Na vrh