//

Družinska medicina

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.
Moderator: prim. prof. dr. Janko Kersnik, dr. med.
R2D2H

Krvna slika

23.08.11 15:46
Pozdravljeni.

Imam vprašanje glede krvne slike. Že nekaj tednov imam povečane bezgavke, ves čas sem utrujen in celo noč ter ves prosti čas prespim. Enostavno ne zdržim na nogah preko celga dneva. Zaradi tega sem tudi stopil do zdravnika, saj imam navadno 6-7 ur na noč več kot dovolj spanca. Zadnje čase pa mi ne zadostuje niti dvakrat toliko. Boli me glava (bolečina ni huda) in vsake toliko se pojavi vročina (ki sicer ni visoka) in traja kak dan ter nato spet izgine.
Izvidi so pokazali, da imam malenkost slabšo krvno sliko in moram čez en teden spet v laboratorij, če bo kakšna sprememba. Me pa skrbi, ker to traja že toliko časa. Navadno je taka stvar končana po kakšnem tednu. To sedaj pa kar traja in traja ter ni videti konca.
Sedaj pa me zanima razlog za tako stanje? Imam zdravnika, ki si nikoli ne vzame časa, da bi stvar obrazložil (tudi, če ga vprašam) in se zato obračam na forum. Jem tudi multivitaminske dodatke in v zadnjem času še posebaj pazim na prehrano pa žal ni nič bolje.
Kje je lahko razlog za poslabšanje krvne slike? Oz. zanima me, katere stvari lahko povzročajo poslabšanje krvne slike. Rad bi se izognil tem stvarem, da bi čimprej prišel na normalno raven.
Ali je večja fizična aktivnost lahko vzrok za slabo kri? Ali je lahko razlog za to povečano potenje v teh vročih dnevih? Kakršnekoli informacije bi bil zelo vesel.

Hvala

Re: Krvna slika

24.08.11 17:15
Spoštovani!

Težko kar koli rečem, ker ima izjava, da imate albo krvno sliko tisoč obrazov.
Ali to pomeni, da imate pospešeno sedimentacijo, povečane levkocite..., in koliko?

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
R2D2H

24.08.11 23:02
Te vrednosti, ki so padle iz referenčnih sem si prepisal (lahko, da sem še kakšno pozabil)

Levkociti (12)
SR (29)
CRP (68)
hemoglobin (110)
MCH (24,8)

Se lakho glede na te podatke sklepa na kaj? Je možno iz tega sklepati na vzrok? Kaj sploh pomenijo te vrednosti?

Hvala

29.08.11 23:18
Spoštovani!

Zapleteno. Levkociti so nekaj večji - pri kadilcu je to lahko še normalno. Pospešena sedimentacija in CRP pa govorita za blažje vnetje. Nekaj nižji hemoglobin pa lahko predstavlja več stanj - od anemije do kroničnega vnetja...

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Avtor:

Naslov teme:

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 21 minus 13?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.