Družinska medicina

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.
Moderator: prim. prof. dr. Janko Kersnik, dr. med.

hematološke preiskave

25.11.08 14:31

Spoštovani!

Zaradi ponavljajočih angin in prehladov me je zdravnica napotila na pregled krvi.
Prosim vas, za razlago hematološke preiskave:
Vrednost K-RDW je 14,7 (ref. vrednost - 11,5 - 14,5) in
vrednost Eozino% je 0,9 (ref. vrednost - 1,0 - 6,0).
Ostale vrednosti (levkociti, eritrociti, hemoglobin ...) so v okviru ref. vrednosti. Kaj pomeni to dvoje? Kaj je narobe?

Hvala za odgovor.

Lep pozdrav!
Laurina
Spoštovani!

Nepomembne vrednosti, ker imate ostale v redu.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
sebac 

hematološke preiskave

09.03.09 11:53

Spoštovani,

pri preiskavi krvi sem dobila naslednje izvide hematološke rezultate:
K-MXD% 11,5 (orie.ref.vred. 2-10),
K-RDW 15,80 (11,5-14,5)
ostale vrednosti normalne.

Imunološke vrednosti:
S-TSH 0,005 (0,27-4,20)
S-T4 28,02 (12,00-22,00)
S-T3 8,71 (3,95-6,80)

Hvala za odgovor in lp.
Spoštovani!

Hematološke lahko srpegledate, ker ne predstavjajo nič pomembnega, medtem ko imunološke kažejo na blago hipertirozo - preveliko delovanje ščitnice - in zdravnik naj vas napoti v triažno amublanto k tirologu, kjer vam bodo opravili še nekaj dodatnih pregledov in prepdisali ustrezno zdravljenje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
pozdravljeni1 na izvidih imam povečan pri biokemijskih preiskavah S-ASlo ...na kaj to kaže?
Hvala
Spoštovani!

Nisem razumel.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
NINA dee

Re: hematološke preiskave

07.04.10 16:41

LEP POZDRAV
BILA SEM NA PREISKAVAH KRVI IN VODE PA ME ZANIMA KAJ POMENIJO


S-GLUKOZA 7,0 mmol/L (4,1-5,9 )

SR 22 mm/h (0-15)

hvala
Spoštovani!

Ker je vrednost KS večja od določene vrednosti (velja le, če ste bili 12 ur tešč), bi bilo potrebno meritev opraviti še enkrat. Če bo spet 7 ali več, bre za sladkorno bolezen, sicer samo za motnjo presnove sladkorja. Sedimetacija je sicer nekaj večja, a se zaradi njene vrednosti ne bi vznemirjal, če nimate nobenih drugih težav.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
bachy

Re: hematološke preiskave

09.06.10 22:48

Spoštovani!

Osebna zdravnica mi je napisala napotnico za revmatologa, diagnoza: revmatoidni artritis, ker imam povečano sedimentacijo(23) in test S-ASLO(293)Prosila bi za razlago kaj pomeni če je test S-ASLO povišan?
Spoštovani!

Verjetno gre za test, ki ga nekateri delajo, ki kaže protitelesa na streptokoke in ne pomeni kaj pomebnega. Vprašanje, če je to revmatoidni artritis.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Hrčolina

Re: hematološke preiskave

15.06.10 14:10

Spoštovani!

Ker sem iz dneva v dan utrujena in kljub veliki motivaciji za delo, s težavo opravljam kakršnokoli delo-sploh umsko, sem šla na samoplačniški pregled krvi. Omeniti moram, da se tako počutim že več kot mesec dni in da sem zaradi preteklih izkušenj s salbokrvnostjo že pred tremi tedni začela jemati Floradixov sirup s tekočim železom in pa multivitaminske dodatke. Zraven tega že več let pazim na uravnoteženo prehrano z veliko zelenjave, sadja in ravno prav mesa...to pišem zato, ker mi osebna zdravnica vsakič, ko imam hemoglobina nekoliko pod mejo( tam 113) pove, da moram jesti rdeče meso, uživati vit.C itd.
Hemoglobin (121) in vse ostale vrednosti imam v referenčnem intervalu. Izstopa samo hematokrit in sicer ga imam 0,35.
Sklepam, da je tukaj razlog za mojo utrujenost, saj me ne zbistri niti fizična dejavnost ( vsaj 4x na teden grem tečt, kolesarit ali rolat za vsaj pol do ene ure).
Zanima me, ali si lahko sama kako pomagam in ali je nujno, da obiščem svojo osebno zdravnico? So potrebna zdravila ali je možno, da se stanje popravi samo od sebe?

Za kakršnekoli povratne informacije se vam vnaprej lepo zahvaljujem,

lep pozdrav, Simona
anemična?

Re: hematološke preiskave

16.06.10 09:36

Spoštovani!

Zaradi utrujenosti, ki ne mine ne s počitkom, ne ob aktivnem gibanju, sem opravila samoplačniški test krvi. Hemoglobina imam kot ponavadi malo (121) vendar je v mejah normale. S tem, da že kak mesec jemljem floradixovo železo. Je pa vrednost hematokrita 0,35, kar je malo pod mejo. Je lahko to razlog za moje težave?
Težko namreč karkoli delam, saj imam občutek "megle" v glavi, pa tudi vsi udi so nekam težki. Na sploh sem počasna, pa naj se še tako motiviram..
Stara sem 27 let in skrbim za redno gibanje (tek, rolerji, kolo..) ter uravnoteženo prehranjevanje.
Ker imam že več izkušenj s slabokrvnostjo, na splošno pazim, kaj jem, pa tudi multivitaminske dodatke jemljem.
Pomislila sem tudi na izgubo krvi, vendar moje menstruacije po tem, ko sem pred pol leta nehala dojiti (imam 11.mes., staro hčer) niso obilne.
Skratka sama ne vem, kaj bi še lahko storila, zato se obračam na vas.
Za kakršenkoli odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem,

lep pozdrav, Simona
Spoštovani!

Izvidi krvi in hemoglobina zagotovo niso vzrok vašega počutja. Verjetno gre za psihično pogojene težave. Od telesnih pa bi pomsilil še na premajhno delovanje ščitnice.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Izšla je zbirka treh priročnikov z navodili za bolnike. Vprašajte vašega zdravnika, če jo že ima, da vam lahko natisne navodilo za vaše zdravstvene težave http://www.drmed.org/index.php?k=4&n=551.
katja. lajka

Re: hematološke preiskave

04.03.11 14:14

Zdravo!
mi zna kdo povedat, kaj pomeni, če so vse vrednosti preiskav krvi v mejah normale, razen zmanjšano št. trombocitov - 105, povečan k-sr- 25 mm/h in s-crp 3,5. je to mogoče kakšna preddispozicija za kako vnetje ali drugo bolezen?
Spoštovani!

Teh odstopanj zaenkrat ni mogoče pripisati nobeni bolezni.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
lena

Re: hematološke preiskave

14.03.11 14:43

Zdravo!

Pred tednom dni so mi po odvzemu krvi ugotovili da imam premalo trombocitov, in sicer 108. Zanima me kako lahko vplivam na njihovo povečanje, ker zaradi tega odstopanja nisem opravila zdravniškega za nastop službe. Ali se lahko k hematologu naročim samoplačniško?

lep pozdrav in hvala za odgovor
Spoštovani!

Sami na to ne morete vplivati. Klinično pomembne vrednosti so menda pod 90, oz. bolj vredne pozornosti pod 60, ko jih tudi zdravijo. Ne vem, če obstaja možnost samoplačniškega pregleda pri hematologu, zato se kar naročite. Če vam bo vaš zdravnik obkrožil opcijo "hitro", boste pregled opravili v treh mesecih.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
yovy

Re: hematološke preiskave

29.04.11 17:41

Pozdravljeni !

Pred sabo imam hematološki izvid mojega devetmesečnika.
Ker so nekatera odstopanja nizka ali večja od ref.vrednosti me skrbi.
Zdravnika imama čez en teden...

Hvala!

Levkociti 14,17
Eritrociti 4,61
Hemoglobin 124
Hematokrit 0,367
MCV 79,68
MCH 26,9
MCHC 338
RDW 11,43
Trombociti 274,45
MPV 7,2
DKSA5-NEVTRO 17,20
DKSA5-LIMFO 69,20
DKSA5-MONO 5,40
DKSA5-EOZ 6,10
DKSA5-BAZO 2,10
DKSR5-NEVTRO 2,44
DKSR4-LIMFO 9,8
DKSR5-MONO 0,77
DKSR5-EOZ 0,86
DKSR5-BAZO 0,30
Na pamet vem le, da so povišani levkociti, za kaj več pa bo potrebno več informacij, predvsem stanje otroka in razlog za preiskave. Če imate kontrolo čez en teden, potem verjetno ni nič nujnega in vam bo najbolje razložil pediater. Lahko pa vprašanje zastavite na forumu pediatrija.

Matjaž
Spoštovani!

Se strinjam.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
DestinyX

Re: hematološke preiskave

02.06.11 16:14

Pozdravljeni!

Že od februarja se počutim slabotno, imela sem visoko temperaturo, boleče in povečane bezgavke na vratu in boleče bezgavke v kotih pod ključnico, bolijo me mišice in nasplošno sem zelo utrujena, ponoči se tudi veliko krat zelo potim, občasno imam tudi napade kožne srbečice (do te meje da ne morem nikakor zaspati).

Na začtku me je zdravnik poslal domov, češ da gre za kakšno virozo, naj vse skupaj malo preležim. Ker se stanje po mescu dni ni izboljšalo, sem ponovno obiskala zdravnika, napotil me je na krvne preiskave, ki pa niso pokazale ničesar posebnega. Opravljen je bil tudi test ščitničnih hormonov, ki je bil v mejah normale.

Ker po 2 tednih ni bilo nobenega izboljšanja, razen padca tempereture, ki ob večerih niha med 36 in 37° sem ponovno obiskala zdravnika, ki me je napotil na krvne preiskave za infekcijsko mononukleozo. Izvid je bil pozitiven.

Sedaj je od pričetka mojih težav minilo že 4 mesece, vsak teden se počutim slabše, predvsem vratne bezgavke so povečane (na otip v velikosti grozda), tudi bezgavke pod ključnico so še zmeraj boleče, pravtako ostajajo bolečine v mišicah. Pred nekaj dnevi so se pojavile tudi tope bolečine pod prsnim košom na levi strani, ter nasplošno boleč in napihnjen trebuh.

Po ponovnem obisku zdravnika, sem že čisto obupana, saj me je spet poslal na krvne teste, ki pa so bili v mejah normale. Prosim, za nasvete, katerega specialista obiskati, katere teste še narediti..
Spoštovani!

Kaj otipljivega se ne da narediti, saj gre za virusno infekcijo, proti kateri ni zdravila. Izboljšanje stanja pa lahko traja dolgo, ali pa celo povzroča kronične težave. Ev. bi vam lahko infektolog svetoval še kaj dodatnega, a najbrž ne več kot to.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Spoštovani!

Po malo hujšem prehladnem obolenju, se mi že več kot teden dni v popoldanskem času pojavlja povišana telesna temperatura (med 37,1 in 37,4), običajno prične naraščati okoli 13.00 ure, to stanje traja do cca 18.30 ure, potem se temperatura vrne v normalno stanje. V tem času postanem "malo čudna v glavo" (ne vem, kako naj to stanje opišem drugače - imam občutek, kot da glava ni več moja), prav tako imam nek občutek, da imam območje med glavo, očmi, nosom in ušesi zamašeno (pa nimam, diham normalno, sluz se ne pojavlja, tudi kašelj, ki je bil v času prehlada moker, je izginil). Zdravnica me je sedaj napotila na krvne preiskave, tole so rezultati:

S,P - CPR 3,47
K - Levkociti 5,6
K - Eritrociti 3,90
K - Hemoglobin 113 (po orientacijskih vrednostih vidim, da sta ti dve vrednosti prenizki)
K - Nevtrofilci v del. 57,9
K - Limfociti v del. 35,2
K - Ostali Lkc del. 6,9

Stara sem 53 let, menstruacije so redne, dan ali dva zelo močne - vendar ne vsakič. Ker je na netu obilica informacij možnih vzrokov, pri zdravnici pa sem naročena šele v četrtek, bi vas prosila za obrazložitev - če seveda na podlagi povedanega oz. napisanega sploh lahko kaj ugotovite. Hvala lepa.
Spoštovani!

Infekcija bi se morala nekako v treh tednih umiriti.

Izvid kaže na možnost rahle anemije - slabokrvnosti - zaradi večje izgube krvi, kot uspete vnesti železa.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
misek 09

Re: hematološke preiskave

22.11.11 16:18

Pozdravljeni,

več let sem opažala povišano tel.temeraturo, ki se je gibala konstantno od 36,8-37,4 oz. v večini dni tam okoli 37,2. Glede počutja sicer ni bilo moteče, razen izjeme rahle vrtoglavice.
Omenjeno povišanje t. sem zasledila že v času študijskih let in vse do zdaj. Moram pripomnit, da sem z nižjo t. (36,4) le v dneh menstruacije.

Spl.zdravnik mi je tekom let parkrat pregledal kri in ta je bila v mejah normale. 2x sem bila na infekcijski kliniki, kjer so temeljiteje opravili preiskavo in tudi nič našli. So mi pa dejali, da verjetno se v mojem telesu nekaj dogaja, kar ostaja nepojasneno... na to "vižo".

Pred približno enim letom, pa so mi odkrili, da imam PCO in posledično motnje v ovulaciji, kar prej nikoli niso videli (saj se ultrazvočno to le s težavo odkrije). Imam pa redne mesečne menst.

Ali je možno, da sem imela vsa ta leta (cc 10 let - od kar pomnim) povišano t. zaradi PCO? Vem, da močno vplivajo na ovulacijo, posledično na hormone, presnovo prehrane zaradi motenega delovanja inzulina in je morda to v povezavi tudi z tel.temperturo.

Lepo prosim, za vaše mnenje oz. če imate morda podobne izkušnje z bolnicami s PCO ali bolnicami s sindomom PCO.

Hvala vam in lep pozdrav.
Spoštovani!

Na žalost se na to ne spoznam. Več vam lahko pove vaš ginekolog.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Robinija

Re: hematološke preiskave

25.11.11 17:59

Pozdravljeni,
ali mi lahko razložite, zakaj je na podlagi naslednjih krvnih izvidov moja zdravnica omenila hepatopatijo:
AST 0,54
ALT 0,74
GGT 0,45
bilirubin cel 10
biliribin dir 3
KS 5
holesterol 6,1
trigliceridi 0,8
HDL 2,3
LDL 3,2
Moja starost je 53 let, akohol pijem občasno, trenutno poskušam hujšati z zmanjšanim vnosom OH (posledično več beljakovin).
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani!

Najbolje, da vprašate njo. Odstopanja so zanemarljivo majhno.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Bibika_15

Re: hematološke preiskave

13.12.11 18:23

Spoštovani!

Kak mesec opažam slabo počutje - slabost, utrujenost, izpadanje las. Ker sem v tem času 1 krat bruhala po obroku in potem čez kak teden dobila hudo drisko in bruhala 6 ur, sem se čez nekaj dni napotila k zdravnici (ker slabost ni izginila). Na odvzemu krvi sem imela povišano vrednost ALT 0,68 (normalna vrednost 0.58), vse ostale vrednosti na izvidu normalne. Čez teden dni sem ponovila krvni test, vrednost ALT 0.98, vse ostale vrednosti normalne. Zdravnica pravi, da bomo vrednost še naprej spremljali, mene pa malce skrbi glede na to da gre za jetra. Naj povem, da sem stara 22 let, 165cm, 62 kg, alkohol uživam 1krat na 3 mesece ali redkeje, sem kadilka, vendar skadim manj kot škatlico na dan. Spolni partner je že 5 let isti, on nekih zdravstvenih težav nima. Je res možno, da imam hepatitis? Naj povem, da ne pred enim ne pred drugim testom več kot mesec dni nisem uživala alkohola in da sem kri dala popolnoma tešča, le enega sem zjutraj skadila. Bi lahko to bil vzrok?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani!

Oprostite za dolgo čakanje!

Naj vam opravijo še teste za delovanje ščitnice - lahko premalo deluje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
e.s.

Re: hematološke preiskave

26.06.12 09:30

Lep pozdrav!

sem v 32. tednu nosecnosti. me zanimajo nasljednje vrednosti hematoloskih preiskav.

K-Lkci 10,7 (4,0-10,0)
K-Hb 112 (120-180 )
K-Ht 0,338 (0,370-0,540)
K-MCV 78,8 ( 81-94)

Hvala za odgovor! lep dan
Nosečnice skrbite vsaj še za eno bitje, ne samo zase, zato so krvni izvidi lahko malce izven tolerančnih meja. Če ste laboratorijske preiskave delali samoplačniško, jih pokažite ginekologu, ki vodi vašo nosečnost.

Matjaž
Spoštovani!

Zaradi več tekočine v telesu je kri nekoliko "razredčena" in se pokažejo vrednosti kot pri blagi slabokrvnosti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Spoštovani.

Prosim vas za mnenje krvnega izvida:

S-ASLO 320 ( do 200)
S-RF 18 ( do 14)

Vsi ostali parametri so znotraj okvirov.

Hvala vam za odgovor.

lp
Spoštovani!

Nepomembne razlike.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
 

Avtor: Naslov teme:
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 3 krat 3?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.