Družinska medicina

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.
Moderator: prim. prof. dr. Janko Kersnik, dr. med.

pekoč jezik

08.03.07 11:33

Ali bi lahko bil znak slabokrvnosti pekoč jezik. Pred mesecom in pol sem kontrolirala kri in je bilo vse Ok. Jemljem ultop zaradi gastritisa.

Peče me jezik in imam malo občutek pekočih ustnic. Na jeziku narobu vidim rdeče razjedice- čisto majhne kot pikice. So na desnem in levem robu ob konisi jezika. To me daje že en teden. Tako da iz tega ne nastanejo bele lise, da bi pomislila na afte.
Peče me tudi po površini jezika.

Jezik s emi zdi normalen, malo belo obložen kot ponavadi.

Hvala za odgovor
Spoštovani!

To bi prej pripisal zatekanju kisline iz želodca. Vsekakor v dveh mesecih ne bi pričakoval tako hudega poslabšanja krvi.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Re: pekoč jezik

08.03.07 13:09

A se na takšen način lahko kaže slabokrvnost?

Ali je takrat drugače ko pekoč jezik opozarja?

Re: pekoč jezik

08.03.07 14:55

Hvala za vaše odgovore. Šla sem v labaratorij da so naredili krvno sliko. zdravnica je na dopustu zato vas prosim za komentar. Ali lahko gre za slabokrvnost oz. pomanjakanje B12 ob teh rezultatih:
k-levkociti 6,4
k-eritrociti 4,45
k-hemoglobin 126
k-hematokrit 0,38
k-mvc 85,7
k-mch 28,3
k-mchc 330
k-rdw 11,5
k-trombociti 261
k-mpv 8,4

Če menite da ne gre za pomanjaknje B12 ali slabokrvnost, kako bi lahko bila kriva kislina če jemljem vsak dan ultop že dva meseca? Je to možno? drugih težav nimam.

Ali bi bilo smotrno, da si dam še pogledat vsebnost železa?


Ali kajbi lahko še drugega pomenil pekoč jezik?

Hvala vam 1000 krat:)
Spoštovani!

Nimate anemije, ki bi kazala na pomanjkanje železa ali B12. Še vedno ostaja v igri kislina, kljub ultopu.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Ofeliija

Re: pekoč jezik

19.03.11 11:53

Lepo pozdravljeni,
v januarju sem se zdravila z dvemi antibiotiki proti bacteriji helico in jo tudi uspešno pozdravila. Takoj po končanem zdravljenju sem dobila gljivice v ustih...nekaj malega. Jaz pa sem si od strahu pred glivicami mazala jezik celih 3 tedne, zraven pa po nasvetu prijateljice izpirala usta 3x na dan z sodo bikarbono. Tako je prišel februar in moj jezik je bil popolnoma bel in seveda vsa flora je šla....Najbolj mi je prijalo jesti nekaj kar je bilo "mastno"...recimo maslo s kruhom.
Sploh ne vem kaj sem mislila. Kar nekaj časa je trajalo, da nisem imela občutka "kravjega jezika"-popolnoma izsušen jezik, brez sline. Jezik počasi dobiva barvo(svetlo roza,z rahlo belo povrhnjico). Me pa je jezik začel strašansko peči,ne vseskozi, ampak, recimo nekajkrat na dan. Na koncu jezika imam nekaj malih drobnih rdečih pikic,( 7 )oziroma ploščate papule z rdečo sredino.(ne krvavi). Dve papule sedaj spreminjata barvo in postajata svetlejše, brez rdeče pikice.
Bila sem dvakrat pri specialistu za ustne bolezni...enkrat je rekel, da so papile rdeče zaradi pritiska zob, drugič je rekel, da me jezik peče zaradi kajenja. Izvid b.p.
Šla sem h dvema otorinologoma...oba izvidi bp. Eden je napisal naj si izpiram usta z žajbljem,in preverim vsebnost železa. Meni pa po žajblju usta postanejo tako suha. Že tako nimam dovolj sline. Vrednost železa imam pa 11,5 (ne kaj veliko) glede na to da je normalno od 10,7-28,6. Ali je možno, da kombinacija cigaret....ki so v zadnjem času bile nenormalno visoke, zaradi strahovitega štirimesečnega psihičnega pritiska, malo železa in stres povzroči tako stanje?
Drugi otorinolog pa mi je rekel, naj grem h psihiatru. Pa nisem niti besedice črhnila o težavah-psihičnih.
Pred dnevi sem bila v lekarni, ker sem kupovala izdelka za povečanje sline, pa mi je farmacevtka rekla, da imam popolnoma uničeno floro jezika in seveda sem kupila prolife,ki ga ližem. To je nekaj dni, jaz pa imam jezik čedalje bolj pekoč. Preje nisem imela težav, ko sem jedla, sedaj pa me peče skoraj vse, kar dam v usta. Jezik mi ne krvavi.
Prosim Vas, kaj naj naredim, saj sem že toliko stvari dajala na jezik, da je verjetno tudi jezik, že čisto opešan.
Koliko časa pa traja, da si povrneš floro jezika. In kako to, da mi zdravniki, kar 4, niso nič rekli, da imam porušeno floro in kako jo povrniti?
Ugotovili so mi tudi gerb,ki ga ne zdravim,ker ne prenašam nobenih zaviralcev protonske črpalke.
V zadnjih štirih mesecih sem se seveda držala stroge diete, sedaj pa pijem več agrumov, ker sem nekje prebrala, da je pekoč jezik tudi lahko pomanjkanje vitamina c. Prosim Vas, na kakšen način lahko drugače dobim vitamin c v svoje telo, če mi recimo agrumi povzročajo preveč kisline, ki je jaz ne občutim prav nič v grlu?
Ko me začne pečti, sem tako nervozna, da se kar tresem. Potem to traja nekaj časa...recimo 20 minut...pol se umiri ko si namažem gengigel,čeprav me na začetku zapeče,pol je pa v redu.
Nekje sem prebrala, da sem lahko tudi na kaj alergična. Stara sem 58 let.
Vljudno Vas naprošam za Vaš cenjeni odgovor.

Vse lepo Vam želim in najlepša hvala
Vida

Včasih me pečejo ustnice.
Spoštovani!

Imate kopico težav. Najprej vseeno poskusite z zdravili proti kislini. Mogoče ranital.

V usta si ne dajajte nobenih zadev če, ker očitno že vsaka draži vaš načet jezik.

Potrpite nekaj mesecev, in boste videli, če se bo po pričakovanjih stanje umirilo.

Kar se tiče C-vitamina, ga zaenkrat ne dodajajte, ker je vseeno agresiven do ustne votline in želodca.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
dmat 

Re: pekoč jezik

12.08.13 15:42

Pozdravljeni,jaz imam tudi nekaj tezav povezanih z ustno votlino,kozo na obrazu.tezeve se mi vlecejo ze vec kot pol leta. Kar naenkrat,vsak dan po veckrat,me zacne peci koza na obrazu.beseda da pece ni ravno taprava,ubistvu sploh ne vem kako naj se izrazim.obcutek je kombinacija mravljincev,vlecenja skup..najveckrat se to zgodi v predelu trikotnika okoli ust,ustnic in pa jezika skupaj.vcasih na licih,ki pred tem posanejo cisto rdeca..spustijo se mi tudi papule,ki izgledjo kot drobni mozolji,le te zginejo zjutraj ko se zbudim in ko je obraz spocit teh pik ni.imam tak obcutek,kot da mi use skupaj nekak zateka,tudi videti je malce nabreklo.alergicna nisem,bila sem na testiranju,prav tako na gastroskopiji je vse bp,tudi pri dermatologu sem bila,ki mu prav tako ni jasno kaj bi to bilo,krvna slika je odlicna.mazem se z afloderm kremo,vendar po 3mesecu ni izboljsanja.zdravnica vec ne ve kam bi me se poslala
stara sem 26 let,delam v trgovini,sem vseskozi malo pod stresom in slabih zivcev.
zahvaljujem se za odgovor,lp
 

Avtor: Naslov teme:
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 5 krat 3?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.