Družinska medicina

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.
Moderator: prim. prof. dr. Janko Kersnik, dr. med.
Mož je jeseni 02 prebolel prehlad, po katerem pa kašelj kar ni ponehal. Ker imava hčer na imunosupresivni terapiji, se je odločil za pregled pri zdravniku. Ta ga je napotil v pulmološko ambulanto. Tam so mu slikali pljuča in ugotovili "drobno okroglasto zasenčenje v višini tretjega rebra desno, na profilu ni jasno vidno. drugih infiltracij ni videti. F.c. sinusa prosta. Srce primerno". Hemogram normalen. Ker se je sestra pred leti zdravila za tuberkulozo, so preiskovali tudi v to smer (bil napoten tudi na Golnik), kjer je bilo vse negativno.
Potem je bil napoten na CT pljuč.
Izvid: Drobne kalcinacije v normalno velikih subkarinalnih in bezgavkah desnega hilusa.
Lateralno v desnem zgornjem režnju so vidne lokasto potekajoče zgostitve z bazo na plevri. Ob njih vidimo nekaj vejičastih struktur, ki so lahko ostanki vnetnih sprememb v malih dihalnih poteh. Drugih posebnosti ne najdem,
Mnenje: Zgostitev larteralno v desnem zgornjem režnju, verjetno ostanek po prebolelem infektu, lahko specifičnem.

Glede na zadnji izvid, se je mož odločil, da ne hodi na nadaljnje preglede. Letos pa je spet začel tožiti o bolečini v prsnem košu. Sprašujeva se, ali bi bolečine lahko prihajale iz pljuč (senca) in če lahko, kaj je mogoče narediti v takšnih primerih (glede na to, da je izvidu zapisano, da gre za ostanek po prebolelem infektu). Se pljuča lahko obnovijo ali bo senca ostala z njo pa bolečine.
Naj dodam še to, da mož zaradi raznih prehladov v vseh letih, kar sva skupaj (12 let) ni imel bolniške in je vse prebolel "stoje", v službi.

Prosim za vaše mnenje o napisanem, za kar se vam vnaprej zahvaljujem.

Spoštovani!

Opisane spremebe so "neaktivne", tj. nenevarne in posledica prebolelih bolezni, ki sedaj ne pvozročajo bolečin. Bolečine v prsih pa podrobneje opišite.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
kuharca

Re: CT pljuč-prosim za mnenje

13.12.13 13:15

ZDRAVO
mene pa zanima kolikšno je sevanje pri CT PLJUČ
Hvala za odgovor
 

Avtor: Naslov teme:
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 18 minus 18?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.