//

18-30: Adolescenca in mladi odrasli

Forum je namenjen predvsem mladostnikom od 18 do 30 leta. Tu vam ponujamo prostor, da napišete s kakšnimi problemi se spopadate v vaših letih. Sem spadajo odnosi s starši, partnerji, prijatelji in avtoriteto ter tudi prve zaposlitve, bivanjska tematika in ostali življenjski stresorji.
Moderatorka: Gabrijela Ploj, diplomirana psihologinja
Pozdravljeni

Lani nisem po rednem roku opravila mature, ker mi je ostalo nekaj stvari za opravit. Ker teh stvari ni bilo malo, sem se mogla kar potrudit. Nekaj malega mi je še ostalo. Nekako nisem našla časa da bi se dobro naučila, ker sem med letom tudi delala (zaradi pritiska staršev, tako ali tako bi delala, vendar ne toliko kot sem) in mi sedaj ne bo zneslo naresti mature v 1. roku. Torej pride v upoštev 2. rok.

Fotr mi je rekel, da ima dovolj in da naj mu 28.5. prinesem spričevalo (mature sploh še ni takrat, ampak ok) in če mu ne, nisem več zaželjena doma. Ne razume, da mi pač ne znese, in da bom šla na drugi rok mature. Ker je trmast, se tudi ne pogovarja več z mano. SPLOH. Izogiba se me, če sem v isti sobi kot on se umakne (mentalna starost: nekje v začetku OŠ). Ker ga imam tudi sama že dovolj, mi je nekako dobro da me meče ven. Po eni strani. Ker je človek zoprn, non stop se dere, če kdo kaj narobe naredi je ogenj v strehi če pa on 10x huj naredi mora biti pa smešno, žali vse po vrsti od tega da smo zabite, lene, neumne, ipd. To tudi ravno ni neka motivacija za katerokoli od nas. Sestra se je lani preselila in sploh ne pride na obisk če je fotr doma, če pa že je, je pa max pol ure tam. Spoštujem mamo, da je že 30 let z njemu.

Kakorkoli že, morala si bom najti stanovanje oz. si ga s fantom iščeva skupaj (on ima večjo plačo kot jaz, tako da bi me skoraj da on preživljal, kar mi je pa težko, ker ni nič on kriv, da je tko kot je, trpela bo pa tudi njegova denarnica).

Sicer sem pa celo srednjo šolo delala, sama sem si kupovala malico v šoli (razen tisto eno leto ko je bila zastonj), sama sem si učbenike, zvezke plačala vedno (kar veste da je krepko čez 100€ oz kar čez 200€), sama sem si oblačila kupovala, računalnik sem si sama zrihtala, uglavnem večino stvari. Vse kar mi oni dajo, je za rojstni dan in plačajo mi račun za telefon (15€). No ja, pa hrana doma ipd. Sam to so dolžni dat. No večino stvari k sm naštela so dolžni dat, pa niso.

Zanima me, če so mi starši dolžni plačevati kakšno preživnino? Sem polnoletna, vendar me oni mečejo ven, nimam redne zaposlitve in imam status (sicer izrednega dijaka, ampak ok). Če slučajno ne naredim mature in grem na mat. tečaj delat maturo kot 21-letnik, sem upravičena do preživnine? Ima kdo izkušnje s tem? Rada bi vsaj nekaj denarja od njih dobila, ker imam dosti tega, da sem si večino stvari sama kupovala, plačevala, zdaj me bojo pa ven metal, kot da imajo nevem koliko stroškov z mano (doma sem od 23h do cca 8h, 9h, pol me ponavadi cel dan ni).
EvaZ 

Re: Starši me mečejo iz stanovanja

01.05.12 09:52
Živjo, mj000

Žal mi je za neugodno situacijo, ki se dogaja pri tebi doma.

Da odgovorim na tvoje vprašanje "ali si upravičena do preživnine".

Citiram iz Zakon o zakonski zvezi in družinskih prejemkih, 123.člen:

"(1) Starši so dolžni preživljati svoje otroke do polnoletnosti, tako da v skladu s svojimi
sposobnostmi in zmožnostmi zagotovijo življenjske razmere, potrebne za otrokov
razvoj.
(2) Če se otrok redno šola, pa tudi če se redno šola vpisan na izredni študij, so ga
starši dolžni preživljati tudi po polnoletnosti, vendar največ do dopolnjenega
šestindvajsetega leta starosti.
(3) Otroka iz prejšnjih odstavkov, ki je sklenil zakonsko zvezo ali živi v zunajzakonski
skupnosti, so starši dolžni preživljati le, če ga ne more preživljati zakonec ali
zunajzakonski partner." (http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200469&stevilka=3093)

Torej, če ohraniš status, so te dolžni preživljati do 26. leta.

Če te zanima še kaj, vprašaj.

Eva Žnidar

Popravljeno 1-krat. Zadnjič popravljal EvaZ ob 01.05.12 09:53.
napaka pa taka

Re: Starši me mečejo iz stanovanja

02.05.12 19:09
hm dobro preberi kaj je Eva prilimala, ker na koncu je dala napačen odgovor. Dolžni so ti dajati preživnino, če sodišče tako določi, ampak samo če se redno šolaš. Trenutno se ne, torej letos nisi upravičena do preživnine. Če boš pa šla študirat, boš morala redno opravljat obveznosti in boš lahko terjala preživnino (ne cele, ker si se dolžna tudi sama preživljati). Če boš živela s fantom pa lahko starši domnevajo tudi, da živiš v izvenzakonski skupnosti in te mora preživljati fant.
Sami problemi in komplikacije :/

Sicer pa najlepša hvala za odgovor in svetovanje!

V naslednjem tednu grem kar na socialno, da jih tam povprašam kako in kaj.

Lp
Avtor:

Naslov teme:

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 1 plus 8?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.